Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Csökkentsük a cukorbevitelt!

2022. április 13.

Napi étkezés hozzáadott cukor nélkül? Nem feltétlenül jelent öröm és ízek nélküli táplálkozást!

Fotó: pixabay.comHüvelyesek keményítő helyett

A keményítőtartalmú élelmiszerek cukorforrások, mert az emésztés során a bennük lévő keményítő gyorsan glükózzá alakul, és növeli a vércukorszintet. Jó megoldás, ha hüvelyesekkel helyettesítjük őket, amelyek segítik a vércukorszint szabályozását. Ám ügyeljünk arra, hogy ne főzzük túl az ételt (megelőzve ezzel a glykaemiás index – az élelmiszerek vércukorszint-növelő képessége – emelkedését). A hüvelyesek keményítőt is tartalmaznak, amely azonban főleg amilózból, spirális alakú keményítőmolekulákból áll, és megnehezíti a szervezet számára a glükóz kivonását.

Ellentétben az olyan keményítőkkel, mint pl. a burgonyában lévő amilopektinek, amelyekből a glükóz könnyen kivonható, magas glykaemiás index mellett. A dietetikusok ezért azt javasolják, hogy napi fogyasztásunk 1 adag keményítőtartalmú ételre korlátozódjon, ami főzve 150 g-nyi (egy kis tálnyi) mennyiség.

Legfeljebb két csésze kávé vagy tea naponta

Még ha cukor nélkül isszuk is a kávét és a teát, jobban tesszük, ha nem visszük túlzásba a fogyasztásukat. A koffein és a teában lévő tein hatóanyag káros a szervezetünkre, mivel ösztönzi a cukorfogyasztást, amikor múlik az élénkítő hatás. A szakemberek azt javasolják, hogy a tea- és/vagy kávéfogyasztásunkat csökkentsük hetente a fe lére mindaddig, amíg el nem éri a napi egycsészényi (vagy legfeljebb kettő) mennyiséget.

Gyümölcsök – gyümölcsitalok helyett

A gyümölcsöket enni, és nem inni kell! – mondják a dietetikusok. Két fő okból: egyrészt ahhoz, hogy elegendő gyümölcslét kapjunk, viszonylag sok gyümölcsre van szükség. Pl. akár csak egy nagy pohár házi narancslé elfogyasztása reggelente azzal jár, hogy általában 3 vagy 4 narancsot préselünk ki, miközben az orvosok szerint minden étkezést együttvéve naponta 2-3 gyümölcsnél többet nem tanácsos fogyasztanunk.

Másrészt a gyümölcslé fogyasztásával megfosztjuk magunkat a gyümölcs értékes tápanyagainak jó részétől, valamint a bélflóra számára hasznos rostoktól. Ezért a legjobb a gyümölcsöt egészben fogyasztani, és a préselt gyümölcslevet vagy a turmixokat pl. a hétvégékre vagy alkalmakra hagyni. (Az iparilag előállított, cukros gyümölcsitalokat pedig mellőzni.)

Minimális hozzáadott cukor

Ami a tejtermékeket illeti, a joghurtféléket vagy túrót tartalmazó készítményeket lehetőleg cukormentes formában fogyasszuk, akárcsak – mint már említettük – a teát, a gyógyteákat és a kávét. Azt is jól tesszük, ha süteményeket és hasonló édességeket csak alkalmanként engedünk meg magunknak (pl. hetente egyszer).

A házi készítésű édes tészták, sütemények ajánlottak, de javasolt, hogy a hozzávalók összeállításakor felezzük meg a hagyományos receptekben található cukor arányát – mondják a dietetikusok. A fűszerek (pl. mézeskalácsfűszerek, fahéj, vanília, tonkabab, kardamom, különböző egzotikus fűszerek, narancsvirágvíz vagy akár a citrusfélék reszelt héja) sokféle ízt adhatnak a cukor hozzáadása nélkül készített süteményeinknek is.

Összegezve, bármilyen étel otthoni elkészítése során a legkönnyebb korlátoznunk a hozzáadott cukor mennyiségét. Ezért célszerű, hogy többet süssünk-főzzünk otthon.



Fogyókúra okosan - mire kell odafigyelni?

2022. április 13.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Az önkontroll és az elszántság elengedhetetlenek, ha le akarunk fogyni, és még inkább, ha azt szeretnénk, hogy az tartós is legyen. Sajnos azonban rendkívül gyakran előfordul, hogy idő előtt feladjuk, aztán azzal nyugtatgatjuk magunkat, hogy "Ó, hát nekem ilyen a testalkatom.". A vereségünk valódi oka azonban sokszor az, hogy a hirtelen fellángolás hevében a lehető legrövidebb idő alatt szeretnénk óriási, szemmel látható változást elérni, majd az ebbéli csalódás következtében, az apróbb sikereket figyelmen kívül hagyva inkább visszatérünk korábbi életmódunkhoz.  

Ez pedig a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk. A sikeres fogyás ugyanis nem csak az étrendünkön, vagy az edzések számán, sokkal inkább a szemléletmódunkon múlik. De akkor min változtassunk pontosan? Melyek azok a tipikus hibák, amiket elkövethetünk?

Az ételmegvonás csak ront a helyzeten

Ha azt vesszük észre a tükörben, hogy megszaporodtak a nem kívánt úszógumik, hajlamosak vagyunk a legszélsőségesebb megoldásokhoz folyamodni, és akár napokig önsanyargatva koplalni. Amellett, hogy ez a lehető legkínzóbb fogyási stratégia, még csak nem is vezet célra. A hirtelen ételmegvonás miatt ugyanis testünk egyre erősebben fogja „követelni” magának a tiltólistára került ételeket. Egy idő után pedig mi magunk is engedni fogunk a kísértésnek, és akarva-akaratlanul visszaváltunk régi étrendünkre.

A koplalás ráadásul azért is veszélyes, mert megnövekszik a „jojó-effektus” kialakulásának kockázata. Ez lényegében azt jelenti, hogy – a folyamatos éhezés hatására – a megvonás előtt fogyasztott étel mennyiségének akár háromszorosát is el fogjuk fogyasztani, és csak még tovább gyarapszik rajtunk a plusz kilók száma és az elkeseredettség. De mi lehet akkor a helyes módszer?

Szélsőséges megoldások helyett vonjunk be szakértőt!

A leghatékonyabb fogyókúrák ritkán mennek egyedül. Mielőtt belevágnánk az önmegtartóztatás időszakába, érdemes dietetikussal konzultálni, és együtt átnézni az addigi étrendünket, hogy kiszűrhessük azokat az ételeket, amelyek mindaddig akadályozták a fogyás folyamatát. Emellett vegyük fel a kapcsolatot egy személyi edzővel, hogy összeállítson számunkra egy személyre szabott edzéstervet, amelyet aztán beiktathatunk a napi rutinunkba. Hidd el, hogy ami eleinte nagyon nehéznek és fárasztónak tűnik az szépen fokozatosan megszokássá fog válni és végül nem jelent már kihívást.

Tévhit, hogy kevesebbet kell ennünk!

Először ugyan meglepő lehet, de tartós súlyvesztést csak akkor érhetünk el, ha naponta legalább 5-6-szor eszünk. Még ha ez először furcsának is tűnik, éhségérzetünket így jóval könnyebb szinten tartani. Az étkezések során mindig ügyeljünk a megfelelő fehérje-, illetve esszenciális zsírsavbevitelre. Az Omega-3 és Omega-6 zsírsavak például a fogyókúrás étrend kötelező elemei. Előbbi az olajos magvakban, a dióban és a halolajban, utóbbi pedig a mandulában, a szójababban, valamint a kesudióban is megtalálható.

Naponta legalább 2-3 féle zöldséget és gyümölcsöt is fogyasszunk, biztosítva ezzel a vitaminforrást szervezetünk számára. A szénhidrát fogyasztásnak azonban szabjunk korlátokat, köztük a finomított fehér cukrot is hagyjuk el fokozatosan, majd idővel akár végleg le is cserélhetjük:

●     nádcukorra,

●     mézre,

●     stevia kivonatra,

●     vagy egyéb bio édesítőszerekre.

A lényeg tehát, hogy sokkal hatékonyabb, ha több alkalommal eszünk kevesebbet, mint kevésszer többet, esetleg kevés alkalommal keveset részben mert az utóbbi esetben annak is fennáll az esélye, hogy a szervezetünk ilyenkor átáll raktározás üzemmódra, ami bizony a zsírképzést jelenti. Emellett a behabzsolt ételek egy része emésztetlenül kerülhet a bélrendszerbe, ezáltal a különféle emésztőrendszeri bántalmak kialakulásának kockázatát is növeljük.



Menstruációs migrén

2022. április 12.

Fotó: gettyimages.comA lakosság körülbelül 14%-át kínozza a migrén, elsősorban a nőket, akiknél a migrénes fejfájás háromszor gyakoribb, mint a férfiaknál. A migrénes nőbetegek egy csoportjánál úgynevezett menstruációs migrén van jelen.

Mikor beszélünk menstruációs migrénről?

A menstruációs migrén két fő csoportra osztható. Az úgynevezett tiszta menstruációs migrén, aminek az előfordulási gyakorisága 1% körüli, a menstruációval esik egybe. Vagyis, a migrénes fejfájás a menstruációt megelőző két napban és a havi vérzés első három napján jelentkezik. A menstruációs vérzés és a fejfájás közti kapocs ebben az esetben egyértelmű.

A másik csoportot képező úgynevezett menstruációhoz társuló migrén jóval gyakoribb a maga 6-7%-os előfordulási arányával, és ez a menstruációs cikluson belül bármelyik időszakában felléphet. Nem könnyű tehát megállapítani, hogy a nemi hormonokkal, elsősorban az ösztrogénnel összefüggő migrénes fejfájásról van-e szó. A menstruációs migrén okaként többen az ösztrogénmegvonásos teóriát említik. Megfigyelték ugyanis, hogy az orális fogamzásgátlókat szedő nőknél a menstruációs migrén jellemzően a hormonmentes időszakokban következik be. Ennek értelmében a 21/7 adagolási sémájú hormonális orális fogamzásgátlók helyett a folyamatos, placebomentes hormonadagolás csökkenést idézhet elő a fejfájás súlyosságában.

A menstruációs migrén jellemzően aura nélkül fordul elő. Ront a helyzeten az, hogy a menstruációs migrén súlyosabb, tartósabb, valamint gyógyszeresen nehezebben kezelhető, mint a nem menstruációs, „klasszikus” migrén.

Érdemes fejfájásnaplót vezetni

Annak érdekében, hogy a menstruációs migrén egyszerűbben diagnosztizálható lehessen, érdemes menstruációs naptárral kombinált fejfájásnaplót vezetni, és azt a kezelőorvosnak megmutatni. A naplóban jelölni kell a havi vérzés napjait, illetve azokat a napokat, amelyeken fejfájás lép fel; érdemes továbbá jelölni azt is, hogy mekkora erősségű a fejfájás, és mennyi idő után múlik el. A menstruációval társuló migrén kezelésében vény nélkül kapható és vényköteles patikaszerek alkalmazhatók. Emellett, bizonyos esetekben megelőzésre alkalmas gyógyszerek szedését is javasolhatja a kezelőorvos.



Mi kerüljön húsvétkor az ünnepi asztalra?

2022. április 12.

Fotó: 123rf.comHúsvét a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe, Krisztus feltámadása. A magyar és az európai keresztény hagyományban a húsvéti időszak alatt kiemelt jelentőséget kapnak az elfogyasztott ételféleségek. Ma már a húsvéti ételeket, alapanyagokat (bárány, tojás, sonka) szimbolikájuk mellett elsősorban az ízük és a hagyományok miatt fogyasztják. A családi összejövetelre, illetve a vendégeknek kínált ételek összeállításához az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet ad hasznos tanácsokat.
  • Készítsünk listát!

Előre tervezzük meg milyen ételeket, italokat szeretnénk készíteni, ennek megfelelően állítsuk össze a bevásárló listát. Ez idő és költségkímélő is egyben.

A felhasználandó alapanyag friss és jó minőségű legyen, ezért csoportosítsuk a megvásárolandó élelmiszereket: a friss zöldségek, gyümölcsök beszerzését hagyjuk az utolsó napokra.

  • Szánjunk időt a vásárlásra!

Olvassuk el a termékek címkéjét! A gyorsan romló élelmiszereknek fogyaszthatósági határidejük, a hosszabb ideig eltartható élelmiszereknek minőség-megőrzési időtartamuk van. Az élelmiszerek minőség-megőrzési időtartama az az időtartam, ameddig az élelmiszer a tulajdonságait helyes tárolási körülmények között megőrzi.

  • Így kínáljuka  sonkát!

Az üzletekben nyers, vagy hőkezelt sonkák közül választhatunk. Ha nyers sonkát vásárolunk, az elkészítésénél vegyük figyelembe, hogy alaposan, lassú tűzön kell főzni, általában annyi órán át, ahány kilós.

Ügyeljünk arra, hogy a sonkafélék és a húskészítmények sótartalma magas. Az ünnepek alatt jellemzően fogyasztott nyers sonkák sótartalma maximum 7% lehet, a hőkezelt sonkáké 4,5%.  A napi ajánlott sóbevitel maximum 5 gramm! A nyers sonkában lévő só mennyisége csökkenthető, ha a főzővizet többször cseréljük. A sonkához kínált zöldségeket, salátákat egyáltalán ne, a köreteket csak mértékkel sózzuk!

A snidling, az újhagyma, a friss zöldpetrezselyem, a torma, a póréhagyma és más egyéb fűszerek (borsikafű, majoránna, hagyma, fokhagyma, kakukkfű) ízletessé teszik az ételt és jelentősen csökkentik a felhasznált só mennyiségét.

  • Színesítsük az ünnepi asztalt zöldségekkel és gyümölcsökkel!

Értékes összetevőik (pl. vitamin- és ásványianyag-tartalmuk) hozzájárulnak ahhoz, hogy az ünnepi menü egészségesebb legyen. Ilyenkor is törekedjünk naponta legalább 40-60 dkg zöldség- és gyümölcsmennyiség elfogyasztására. Újhagyma, különböző salátafélék, retek, zöldköretek, cékla, alma segítségével, négy-ötszöri étkezésre elosztva megvalósítható az ajánlás.

  • Csokiból csak a legjobbat!

A gyermekeknek szánt nyuszi-, bárány- és tojásfigurák kiválasztásánál törekedjünk a jó minőségű csokoládéáruk vásárlására. Válasszunk valódi ét- és tejcsokoládéból készült figurákat. A fehér csokoládéból előállított termékek cukortartalma magasabb. Az ünnepi sütemények mellett a csokifigurákban, csoki tojásokban található cukor hozzájárul a túlzott cukorfogyasztáshoz.



Húsvétkor is nézze meg, milyen játékot vesz!

2022. április 11.

Húsvét előtt vásárolunk ajándékokat, játékot, de általában nem gondolunk bele, hogy akár fejlődési rendellenességet okozó anyagokat és más szempontból veszélyes tárgyakkal is megajándékozhatjuk a gyermekeket, ha csak az árra koncentrálunk. A szakértők szerint körültekintő vásárlással minden baj megelőzhető, és az is fontos, hogy mindig életkor szerint válasszunk játékot!

Fotó: gettyimages.comSzámos megdöbbentő adatot tartalmaz a gyerekjátékok biztonságával foglalkozó „Trouble in Toyland” riport: volt olyan játékpajzs, ami az egészségügyi határértéknél 29-szer több ólmot tartalmazott. Több esetben apró elemeket is voltak a kifejezetten 3 év alattiaknak árult játékokon, egy játék mobiltelefon hangereje pedig – bár ezt nagy valószínűséggel közvetlenül a füléhez tartja a gyerek – még két centiméterről is átlépte a veszélyesnek minősülő 85 decibeles küszöböt.

Magyarországon sem sokkal jobb a helyzet: a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság vizsgálata szerint a babák fele, a lövedékes játékoknak pedig 80 százaléka tartalmazott rákkeltő, tiltott lágyítószereket, akár az uniós határértékhez képest több százszoros mennyiségben.

Egy kis odafigyeléssel sok veszélyforrás kiszűrhető

Minden játékszer csomagolásán rajta kell lennie a CE jelzésnek, ami azt mutatja, hogy megfelel a termék az uniós biztonsági előírásoknak, de kereshetjük emellett a TÜV minősítését, ami az összetevők veszélyességét is vizsgálja.

Ha gyermekeink egészségét tartjuk szem előtt, személyes és online vásárláskor egyaránt el kell olvasni a játékhoz tartozó részletes leírást, és betartani a csomagoláson feltüntetett korhatárt. Olyan játékot meg sem érdemes venni, ahol ilyen információ nem szerepel.

Mire érdemes ügyelnünk?

A szakértők a szülők számára azt ajánlják, hogy tartsanak be néhány egyszerű szabályt. Húsvétkor is érdemes megbízható helyen olyan gyártó termékeit vásárolni, amelyek már bizonyítottak – a „kínai piacokat” messzire kerüljük el, ha jót akarunk gyermekeinknek, hiszen sem az áru származása és minősége, sem pedig a kereskedők utólagos számonkérése nem biztosított. Ezzel megelőzhetjük az esetleges panaszok nehézkes ügyintézését, és persze azt is, hogy éppen a leginkább várt ünnep estéjén csalódjon szemünk fénye.

Az online rendelt játékokat megérkezéskor bontsuk ki a csomagolásból és vizsgáljuk meg. A komoly webáruházak ellenőrizhető forrásból származó termékeket árusítanak, ezért éles szélű, könnyen leváló részeket tartalmazó játékokat nem találhatunk a kínálatban.

Az végképp nem fordulhat elő, hogy „vegyszerszagú”, törékeny műanyagból készült darabokat, halláskárosodást okozó, idegesítő hangerővel szóló játékokat kapjunk. Ha mégis ilyet tapasztalunk, tudnunk kell, hogy Magyarországon az online vásárolt játékok esetében még a csomagolás felbontása után is élhetünk az úgynevezett elállási jogunkkal, azaz 8 munkanapig visszavihetjük a játékot, és a kereskedőnek vissza kell adnia a pénzünket.



Allergiás a tojásra? – Így helyettesítse!

2022. április 11.

Tojásallergia felnőtteknél és gyerekeknél is jelentkezhet. Kezelésének egyetlen módja, ha a tojást kiiktatjuk az étrendből, de ez nem jelenti azt, hogy a tésztafélékről, édességekről is le kell mondani. Varga Dóra, a Budai Allergiaközpont dietetikusa hasznos tanácsokkal, és egy sütemény recepttel is segíti a tojásmentes diéta összeállítását.

Durum

A tojás számtalan, a hazai konyhában is gyakran előforduló étel alapanyaga. A rántotta és omlett mellett a rántott hús, tészták és sütemény is elképzelhetetlen lenne nélküle, ha nem létezne ma már több összetevő és praktika is a helyettesítésére. A tojásmentes diétát tartó betegeim számára több alternatíva is rendelkezésre áll, hogy ne kelljen egy alapanyag kiesése miatt drasztikusan változtatni étkezési szokásaikon – mondja Varga Dóra.

Durumtészta például a legtöbb üzletben kapható. Ízében teljes mértékben a hagyományos, tojást is tartalmazó tésztákkal megegyező termék, a különlegessége abban rejlik, hogy mivel a durumliszt fehérje tartalma magasabb, ezért tojás hozzáadása nélkül is készíthetünk vele ételeket. Súlyos tojás allergia esetén arra azért érdemes figyelni, hogy a legtöbb durum tészta nyomokban tartalmazhat tojást, így a címke olvasását sose mellőzzük vásárlás előtt!

Lenmag, gyümölcsök és keményítő

A sütemények készítésénél használhatjuk tehát az említett búzafélét, de ha szeretnénk például zabpehely liszttel is sütni, mint az alábbi recept esetében, akkor szükségünk lesz egy plusz hozzávalóra, amivel a tojást kiválthatjuk: ez jelen esetben a lenmag. Egy tojást megközelítőleg 3 evőkanál vízbe áztatott és aztán összeturmixolt, egy evőkanálnyi lenmaggal helyettesíthetünk. Ennél egyszerűbb megoldás a lenmagpehely, amit közvetlenül a hozzávalókhoz adhatunk.

Kevert süteményeknél a banán és az alma is jó alternatíva a helyettesítésre: kb. 80g gyümölcs egyenlő egy tojással. A tojás kukorica- és burgonyakeményítővel is kiváltható – panírozáshoz például jól bevált a kukoricakeményítőt vízzel elegyítve, habverővel felverve kapott tojásfehérje állagú anyag – de létezik erre a célra speciálisan tojáshelyettesítő por, amit a csomagolásán leírtaknak megfelelően használunk fel.

Piskóta tojás nélkül

Bár első hallásra elképzelhetetlennek tűnik piskótát készíteni tojás nélkül, ám egy kis konyhai trükkel ez sem lehetetlen.  Ha a szokásos tésztánkhoz tojás helyett szódabikarbónát, citromlevet vagy ecetet használunk, akkor hasonlóan magas, laza, buborékokkal teli piskótatésztát kaphatunk.



Zsörtölődés, a kapcsolat mételye

2022. április 10.

Levitted már a szemetet? Beraktad a szennyesbe a gatyádat? Hányszor kértelek már, hogy ne oda tedd a táskádat! Nézd meg, már megint mellé szórtad a kávét! Miért nem lehet mindent a helyére rakni? Felhívtad már a vízszerelőt?  

Illusztráció: gasa képe a Pixabay-enUgye ismerős? Alig várod, hogy hazaérjen a párod a munkából, és amint beteszi az ajtón a lábát, azonnal kérdések ezreivel bombázod, szegény még levegőt sem kap. Aztán ő, miután felismerte, hogy minden egyes kérdésre úgysem tud kielégítő választ adni, inkább leül a tévé elé, és újra megnézi a cserebogarak szerelmi életéről szóló akció-természetfilmet; vagy bekapcsolja a számítógépet, és leöldös néhányszáz ellenséget… Te meg sírni kezdesz és hisztizni, és úgy érzed, hogy nem kapsz kellő figyelmet. Fáj, hogy ilyen léha lusta disznó vált abból a fantasztikus pasiból, aki leste minden kívánságodat, aki alig várta, hogy találkozzatok, és minden randin úgy megölelgetett, hogy alig kaptál levegőt. De hát mi történt? És a barátnőm mesélni kezd…

Kezdetben minden rózsaszín volt…

Nem zavart a földön a szennyes, a mosatlan tányérok a konyhában, a szétszórt zoknik a szobában, az ágyon hagyott vizes törölköző, a hűtőbe fagyott rohadt narancs, a felhajtott WC-ülőke, a szőrszálak a mosdóban. Akkor még csak azt láttam, milyen kedves ez a fiú, milyen házias, hogy beáztatja a mosatlan edényeket (aztán egy hét múlva is úgy van). Milyen bájos, hogy nem a szennyessel bajlódik, hanem velem foglalkozik. Milyen rendszerető, hogy esténként kiviszi az ágyról a törölközőt. És milyen elbűvölő, hogy minden erejét latba vetve takarított ki otthon, amikor először felmentem hozzá.
 
Aztán egyszer, csak úgy, ajándékba vettem neki pár pólót. Aztán elmentünk neki cipőt venni, és választottam neki egyet. Aztán együtt mentünk a fodrászhoz, és megmondtam a lánynak, milyenre vágja a haját. Aztán rábeszéltem, hogy vegyen egy új porszívót, ami jobban szív. Aztán elmondtam, hogy az újfajta mosogatószerrel sokkal hatékonyabban tudnék mosogatni nála. Aztán közöltem, hogy szar a vasalódeszkája, vegyen egy újat. Aztán azt is megmondtam, hogy hívja már ki végre a vízszerelőt, mert a fürdőben folyton visszajön a víz a kádban. Aztán szóltam neki, hogy ne hagyja már egy hétig a szemetesben rohadni a kávézaccot.

És akkor megbeszéltük, hogy jobb lesz, ha odaköltözöm hozzá.

Az első napok fantasztikusan teltek. Megkértem, nézze át a ruháit, és dobjuk a vöröskeresztes dobozba, ami már kicsi rá, vagy nem tetszik, vagy amiből 3 db van, hogy elférjenek a cuccaim. Azt is kértem, tegye egy polcra a borotváját és a fogkeféjét, hogy elférjen az éjszakai krémem, a nappali krémem, a hidratálóm, a szemránckrémem, a szőrnövekedést gátló testápolóm, a hajbalzsamom, az arcpakolásom, a sarokpuhító krémem, a szemmaszkom, a bőrradírom, a kézkrémem, a körömápolóm, a gyanta szettem, a három fésűm és a két hajkefém, meg az óriáscsavaróim és az ipari hajszárítóm. Aztán kiválasztottunk egy új fürdőszobaszekrényt, ami szerintem megy az új kádkilépő színéhez, amit vettem neki szülinapjára.



Recseg-ropog és fáj – Ínhüvelygyulladás a csuklóban

2022. április 10.

Fotó: gettyimages.com

Ma már szinte mindenki használ munkahelyén, vagy szabadidejében számítógépet, amitől gyakran alakulnak ki a hüvelykujj felé sugárzó csuklópanaszok. Ínhüvelygyulladás, mely néha könnyen gyógyítható, de sokszor csak a műtét szünteti meg!

Mindennapi munkánk, szabadidős tevékenységeink során folyamatos terhelést kapnak a csuklótáji ínak, izmok! Az ínban és ínhüvelyben az ismétlődő monoton mozgások, vagy hosszantartó mechanikai erőbehatások következtében előbb heveny, majd idült gyulladás alakul ki. Ezt De Quervain féle betegségnek hívjuk, ami tulajdonképpen a kéz hüvelykujjához futó inak és a körülöttük lévő ínhüvely együttes gyulladása.

Erős fájdalommal jár

A csukló érintett, orsócsont felőli része duzzadt, mozgatásra fájdalmas, ezért a mozgások jelentősen beszűkülnek. A nagyfokú fájdalom oka, hogy a gyulladás miatt megvastagodott inak nem férnek el a közös ínhüvelyben, mozgás közben megszorulnak, egymáshoz és az ínhüvely falához dörzsölődnek.

  • Elsősegélyként a sérült terület jegelése, pihentetése javasolt a fájdalom megszűnéséig, de ha a panaszok nem múlnak, szakorvoshoz kell fordulni! Krónikus gyulladás esetén az érintett ínhüvely felett az ín mozgása során jellegzetes hó ropogás szerű hang is hallható.
  • Első lehetőségként szóba jön a hüvelykujj és a csukló nyugalomba helyezése gipsszel, vagy műanyag rögzítővel, és nem szteroid gyulladáscsökkentő kúraszerű szedése 2-3 hétig, esetleg az ínhüvelybe adott szteroid injekció.
  • Amennyiben ezek nem vezetnek eredményre, műtét szükséges, melynek során az ínhüvely behasítását, ezzel az inak nyomás alóli felszabadítását végezzük. Kevés olyan túlterheléses kórkép van, melynek kezelése annyira bonyolult, mint az ínhüvelygyulladásé.


Kelkáposzta: több mint főzelék!

2022. április 09.

Fotó: pixabay.com

A táplálkozásban betöltött kedvező helyét a rost- (3,2 g/100 g) és ásványisó- tartalmának, nagy B1- és B2-vitamin-, folsav- és karotintartalmának köszönheti.

A kelkáposzta a vadkáposzta termesztett változata. Közel áll a fejes káposztához, azonban levelei fodrosak, hólyagosak, sötétzöld színűek. A kelkáposztának alapvetően két fajtája különböztethető meg: a sima és a fodros levelű kel. Ezeken a csoportokon belül még számos alfajtája létezik, azonban ennek ellenére hazánkban összességében egyre kevesebbet termesztenek belőle. Kevésbé népszerű, mint a fejes káposzta, de számos fogással gazdagíthatja téli étrendünket.

Zölden a legszebb!

Elsősorban élénkzöld levelű, hibátlan, kemény kelkáposztát vásároljunk. Hűtőszekrényben se tároljuk három napnál tovább, mivel szerkezete lazább a káposztáénál. Torzsáját kivágva, leveleire szedve használjuk. A nagyobb levelek megvastagodott erezetét vágjuk ki, bár ez a művelet elhagyható.

Illóolaj-, rost- és kéntartalma miatt puffasztó hatású, ezért érdemes főzés előtt beáztatni. A kelkáposztát lehetőleg fedő nélkül főzzük, és ne felejtsünk el a vízhez egy kávéskanál szódabikarbónát adni, hogy megtartsa gyönyörű színét. 10-15 perc hőkezelés elegendő, nem érdemes túlfőzni.



7 apróság a boldogabb élethez

2022. április 09.

A boldogság sokszor nem a körülményeinken, a problémáinkon vagy épp a veszteségeinken múlik, hanem azon, hogyan tekintünk az életünkre. Ez pedig apróbb dolgokból adódik össze, mint azt sokszor képzeljük. 7 kis lépés egy sokkal boldogabb élethez.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Hol van a boldogság mostanában?  Nem a jövőben vagy a múltban, hanem a jelenben.
A boldogságra sokan távoli, elérhetetlen állapotként gondolnak, ami talán a nyugdíjas éveikben bekövetkezik és akkor majd megérdemelten élvezhetik a gondtalan, békés harmóniát. Ez nemcsak nagy tévedés, de rengeteg elpazarolt, boldogtalanságban leélt időt is eredményez az életben. Addig ugyanis, amíg ezért a jövőben bekövetkező állapotért küzdesz, a jövőben élsz és „csak” a lényegről feledkezel meg: itt és most, a jelenben felejtesz el boldognak lenni. Ez a pillanat azonban soha nem jön el újra, ha boldogtalanul hagytad elmenni, el is vesztetted örökre. Ha viszont elkezdesz a jelenre figyelni és arra, ami épp most történik, amit épp most csinálsz, a figyelmed élettel tölti meg ezt a pillanatot, felvillanyozva a mindennapjaidat, a hétköznapi tevékenységeket is.

Döntsd el, hogy a saját boldogságod a legfontosabb!
A boldogság nem olyasvalami, ami beköszönt majd az életünkbe valamikor, a jól végzett munka és helyes cselekedetek méltó jutalmaként – ha ebben hiszel, a boldogság valóban elillan a kezeid közül. A boldogságot nem tudod kiérdemelni, de megtartani sem – egyszerűen csak engedd meg magadnak.  Soha nem az számít, mi történik veled, hanem az, hogy hogyan éled meg, milyen energiákat, érzelmeket, gondolatokat társítasz az életed eseményeihez. Döntsd el, hogy a boldogságot választod és törekedj erre a legnehezebb helyzetekben is. Vagyis lásd meg mindenben a szépet, a jót, és ha ez nem lehetséges, hiszen történnek az életben igazán kegyetlen dolgok is - legalább azt, ami előrevisz, ami a bölcsességedet gyarapítja az adott helyzetben. Sokan önzésnek tartják a saját boldogságukat előtérbe helyezni, de épp ellenkezőleg: minél jobban érzed magad a bőrödben, annál könnyebbé válik másokat is boldoggá tenned.

Értékeld a saját sikereidet
Te is hajlamos vagy arra, hogy a már elért dolgokat magától értetődőnek veszed és mihelyt sikeresen teljesítettél egy célt, már a következő lebeg a szemed előtt? Nem a folyamatos fejlődésről akarlak lebeszélni, de ilyenkor adj magadnak egy kis időt arra, hogy örülj annak, amit már elértél. Ha időről-időre figyelmet szentelsz az elért sikereknek, a befejezett projekteknek, a teljesített céloknak, azzal újra és újra megerősíted a saját értékességedet. Újra és újra számba veszed, milyen gazdag is vagy – újabb apró ok a boldogságra, nem igaz?

Engedd el a tökéletesség eszméjét!
Ne feledd, a jó legnagyobb ellensége: a tökéletes. Ha a beléd nevelt maximalizmusnak vagy bármilyen más kényszernek engedve mindig a tökéletességet hajszolod, jónéhány olyan alkalmat, eseményt és még számtalan más egyéb dolgot fogsz elszalasztani, amikor a jó is éppen elég lett volna. Ez nem egyenlő a megalkuvással, a silány munkával vagy a nemtörődömséggel. Csupán arról van szó, hogy néha igenis engedd el a gyeplőt, ne akarj mindent kordában tartani és elégedj meg azzal, amit tálcán kínál neked az élet – ahelyett, hogy hatalmas nehézségek és lemondások árán elérhető délibábokat kergetnél. A kudarcokat pedig kezdd el más színben látni: minden egyes ballépés annak az ösvénynek a része, amin idáig jöttél. Nélkülük nem tartanál most itt. Fogadd el a kudarcok valódi ajándékát – értsd meg, milyen bölcsességgel, tanítással gazdagították a tapasztalataidat.



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...153154155...527
hírek, aktualitások

A boszorkányok és a hozzájuk kapcsolódó hiedelmek

2024. május 07.

Kik a boszorkányok? Milyen hiedelmek kapcsolódnak hozzájuk? Hogyan alakult ki a boszorkányság? 

Kik a boszorkányok?

A magyar "boszorkány" szó keleti eredetű: a török basyrkan szóból a csuvas nyelvben busturgan lett, ebből alakult ki a "boszorkány", mely eredetileg lidércet jelentett.

A boszorkány interperszonális lény: az emberi személy és a természetfeletti, természeti hatalom között áll. A boszorkányság a mágiával való foglalkozás számos formájának egyike. A mágia azon a hiten alapul, hogy a természetfeletti erők befolyásolhatók. Művelője számára a mágia evilági törekvés, nem teológiai vagy elméleti kérdés. A mágia nem vallás, de a vallások csaknem minden formája mágikus elemeket is tartalmaz (pl. kereszténységnél a rózsafüzér, imáság: a formulák ismétlésének mágikus erőt tulajdonítottak)

A boszorkányság kialakulása

Az ókorban jóindulatúnak tartották a két világ között álló lényt. A középkor elején Németországban a Walkürökkel rokon, erdei istennőként tisztelt nőalak volt a boszorkány. A kereszténység elterjedése azonban hozzájárult a jelentésváltozáshoz, a negatív töltet kialakulásához. A keresztény autoritások az eredetileg pogány fogalmakat átértékelve az eretnekség körébe vonták, melyben a sátán központi szerepet játszott.

Hatalmas áttörés az Alzheimer-szűrésben: tünetmentes szakaszban felismerik a betegséget

2024. május 07.

Kelet-Közép-Európában egyedülálló, hogy elsőként Magyarországon van lehetőség az Alzheimer-kór korai diagnózisára egy olyan szűrővizsgálatnak köszönhetően, amely a vérből képes kimutatni a betegségben felszaporodó kóros fehérjéket. A rákdiagnosztikában is élenjáró, innovatív magyar egészségügyi cég, a Pozitron Medical Diagnosztika Központ kognitív tesztsorozattal kombinált vérvizsgálatával már a tünetmentesség idején, 10-15 évvel a panaszok megjelenése előtt kimutatható a betegség. Fontos tudni, hogy a korai felismerés növeli a kezelések hatékonyságát, az életminőséget jelentősen képes javítani, és nem utolsósorban az egészségügyi ellátó rendszer terheit is csökkenti. De nézzük, mit mondanak erről a forradalmian új vizsgálatról a téma szakértői!

Ezért volt eddig nehezen kimutatható

„Az Alzheimer-kór egy visszafordíthatatlan, idővel egyre súlyosbodó agyi megbetegedés, amely során romlik a beteg memóriája és gondolkodási képessége egészen addig, amíg a mindennapi élet egyszerű feladatait sem képes már ellátni. Leghamarabb a rövidtávú memória károsodik, valamint a térben és az időben való tájékozódás képessége – hívta fel a figyelmet Dr. Sátori Mária, a Pozitron Medical Diagnosztika Központ neurológus főorvosa, az Alzheimer-kutatás elismert szakembere.

„A betegség következtében az agyban felhalmozódó kóros fehérjeszigetek (béta-amiloid nevű fehérje plakkok) elpusztítják az idegsejteket, valamint tönkreteszik az idegsejtek közötti szinaptikus kapcsolatokat. A diagnosztikára eddig mentális tesztek, CT és MR-vizsgálatok, illetve lumbális agyvíz mintavételek szolgáltak. A kóros fehérjéket agyvízből kimutató invazív beavatkozások, a magas kockázat miatt azonban szűrővizsgálatként nem alkalmasak. A képalkotó diagnosztikai eljárások pedig rendkívül drágák, és egy vérvételhez képest lassabban, sok szakember bevonásával készülnek, ráadásul a várakozási rendkívül hosszú.” 

Akár 10-15 évvel korábban is felismerhető

A jelenleg elérhető vérvizsgálatok genetikai vizsgálatok, amelyek csak a betegségre való hajlamot mutatják ki. Ennek fényében érthető tehát, mekkora tudományos áttörést jelent az, hogy az új eljárásnak köszönhetően, akár 10-15 évvel a klinikai tünetek megjelenése előtt, vérteszttel is kimutatható az Alzheimer-kórt kiváltó kóros fehérje jelenléte. A neurológus főorvos úgy véli, ez az új vizsgálat forradalmasítja a betegség diagnosztikáját, ennek segítségével ugyanis a szakemberek jóval korábban és egyszerűbben felismerhetik az Alzheimer-kórt. 

Megtévesztő kórképek

„Az új vérvizsgálattal egyszerűen kiszűrhető az is, ha valaki a demenciához hasonló tüneteket produkál, de egyébként „csak” krónikus anyagcsere betegségben szenved. Feledékenységet okozhat például a stressz, a felszívódási zavar következtében kialakuló B12-vitaminhiány vagy a pajzsmirigy alulműködés is. Mivel ezek mind kezelhető problémák, ezért ezeket a tényezőket mindig ki kell zárni. Az Alzheimer-kór kialakulásának okait jelenleg is kutatják, a legelterjedtebb elmélet szerint a betegség autoimmun eredetű, és az életkor előrehaladtával gyakorisága és súlyossága is fokozódik” – emelte ki  Dr. Sátori Mária, a Pozitron Medical Diagnosztika Központ neurológus főorvosa. 

A korai diagnosztika elengedhetetlen a sikerhez

„A kezelés során az a legfontosabb, hogy minél előbb meglegyen a diagnózis. A fehérje plakkokat oldó gyógyszerek hatásait tekintve a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy ezek a készítmények lebontják ugyan ezeket a kis szigeteket, és az abnormális fehérjék szintjét is majdnem a nullára csökkentik, a mentális képességek mégsem javulnak, és sajnos nem is térnek vissza. A jelenlegi gyógyszerek pedig csak másfél évig képesek szinten tartani az állapotot, utána folytatódik a hanyatlás. Tehát minél korábban diagnosztizáljuk a betegséget, annál több esély van arra, hogy megőrizzük a még meglévő képességeket, mert ami már elveszett, azt nem lehet visszahozni. A gyógyszerek mellett jelenleg, memória gyakorlatok és agyi tréningek segítenek a szinten tartásban. Természetesen folyamatosan zajlanak a betegség kezelését célzó kutatások, és szerencsére rendkívül biztatóak a különböző génterápiák és őssejt-beültetések eredményei. De bármelyik kezelési módot is alkalmazzák, a korai diagnosztika elengedhetetlen a sikerhez” – hangsúlyozta a neurológus főorvos. 

Mire figyeljünk, amikor biciklizni tanítjuk a gyerekeket?

2024. május 06.

A rendszeres testmozgás számos előnnyel jár mind a gyerekek, mind a felnőttek számára. A biciklizés kiváló módja a mozgásnak, és egyben fontos készség, amit már fiatal korban érdemes elsajátítani. Cikkünkben áttekintjük, mire kell odafigyelni, amikor gyerekeket tanítunk kerékpározni.  

Kezdjük a biztonsággal!

A biciklizés elsajátítása során kiemelten fontos szempont a biztonság. Ehhez elengedhetetlen a megfelelő biztonsági felszerelések használata. A legfontosabb felszerelés a sisak. A megfelelő méretű sisak segít megvédeni a fejet a súlyos sérülésektől, ha baleset történne. Más védőfelszerelések is ajánlottak, mint például a könyök- és térdvédők. Ezek a kiegészítők segítenek megelőzni a zúzódásokat és horzsolásokat, amelyek a tanulási folyamat kezdetén gyakran előfordulhatnak. A védőfelszerelések viselése nemcsak a gyerekek testi épségét védi, hanem a magabiztosságuk kialakítását is segíti, ami hozzájárul a hatékony tanuláshoz.

Emellett fontos, hogy már a kezdet kezdetén beszéljünk a gyerekekkel a közlekedési alapelvekről. Ismertessük meg velük a közlekedési jeleket és táblákat, valamint azokat a szabályokat, amelyeket a biciklizés során be kell tartaniuk. Például tanítsuk meg nekik, hogy mindig álljanak meg a stop-táblánál, és nézzenek körül, mielőtt áthaladnának egy útkereszteződésen.