Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Elképesztő tények és tévhitek a kullancsról!

2022. március 26.

Rengeteg történetet hallottunk a kullancsról már gyerekkorunkban is, rémisztgettek vele és magyaráztak róla. Sokat hallunk és olvasunk róla, mégis, ha kell, egyetlen embert sem ismerünk, aki tudja, hogy miként kell szabályosan eltávolítani, és hogyan kell a kullancscsípés után a tüneteket megfigyelni.  

Az alábbiakban összefoglaltuk azokat a tényeket és tévhiteket a kullancsról, amelyek közszájon forognak, reméljük mindenki hasznára. Ebben a cikkben a kutyák /cicák kullancsfertőzésével nem foglalkozunk, csak az emberével.

Miért fontos ez, mit okozhat a kullancs szervezetünkben?

Sajnos komoly kórokat közöttük a Lime kórt, az agyhártyagyulladást és krónikus mozgásszervi panaszokat. A kullancsok csípésének igen jó része valóban ártalmatlan, de az a 10 % ami a maradék esetet jellemzi kellően nehéz helyzetet tár elénk ahhoz, hogy a megelőzésre, ismeretekre több időt fordítsunk.

Kullancs a barátunk?

Sajnos nem, aligha lehet hasznos állatnak nevezni. A kullancs egy olyan vérszívó lény, amely mások vérének fogyasztásából él. Nem, nem a barátunk.

Hogyan lehet a kullancsok ellen védekezni?

Zárt szárú öltözetet kell hordani, lehetőleg bőr cipőt, nagy erdei túrák előtt érdemes a zoknit kullancsriasztóval befújni e termékekből kapható már, bio, vegyszermentes verzió is! Egy jó tanács, ne legyints erre a részre, tényleg védekezz ellene!

Elég a zártszárú öltözet

Sok esetben ez védelem, de nem zárja ki a kullancsok érkezését életünkbe, mert ruhára, fodrokba, hajlatokba ragad, tapad. Fontos a séta utáni ellenőrzés!

Mikor veszélyes a kullancs? Ha belém mászik?

Az egyik legnagyobb tévhit, hogy a kullancs mindig beléd mászik. Sajnos ez csak nőstény kullancsokra jellemző, akik petét szeretnének rakni. A hím kullancs nem akaszkodik az emberre, vagy állatra, de csípése lehet fertőzéses! Így a kis apró ismeretlen csípéseket inkább mutassuk meg bőrgyógyásznak!



Gyermekkori ekcéma elváltozásai

2022. március 25.

Fotó: gettyimages.com

Ahogy beköszönt a hűvösebb idő, egyre kevesebbet vagyunk a szabad levegőn, és ezzel párhuzamosan több időt töltünk a lakásban, vagy más zárt helyen. Amikor a fűtés is beindul, a lakás és az iskola-óvoda levegője is egyre szárazabb, ami az egészséges gyermekek bőrét is igénybe veszi. A veleszületetten száraz bőrű kicsiknél a tünetek nyáron spontán is javulnak, ősszel-télen viszont ismét romlanak.

Ha valakinek arra hajlama van, kialakulnak az atópiás dermatitisz, a gyerekkori ekcéma jellegzetes elváltozásai.

Bőrszárazság, viszketés

Az első és legfontosabb tünet a bőr szárazsága, valamint a viszketés. Pár hónapos korban az arcon és a hajas fejbőrön látjuk a jellegzetes, hámló, vöröses színű foltokat, később a törzsön is kialakulnak a hasonló elváltozások. Az első tünetek megjelenésekor már érdemes orvoshoz fordulni. Ilyenkor igyekszünk a családot megnyugtatni, és elmondjuk, hogy a spontán kiújulásra hajlamos betegség általában télen, hidegben romlik, nyáron javul.

Minden olyan esemény, ami a kisgyermek életét negatívan befolyásolja, legyen az lázas vagy fertőző betegség, vagy családi esemény, pl. kistestvér születése, a tünetek kiújulásához vezethet.

Kisebesedett bőrfelületek a kicsin

A második életév után gyakran spontán gyógyulást észlelünk, vagy a folyamat átalakul, és a csuklókon ill. a végtagok hajlatainak területén látjuk a kevéssé nedvedző, hámló plakkokat. A rendszeres viszketés és vakarás miatt az ekcémás területeken sebek jönnek létre, melyeken át behatolhatnak a kórokozók, felülfertőzést okozva. Ebben az esetben már nem elég a szárazságot és a gyulladást kezelni, szükség van a fertőzés gyógyítására is. Ilyenkor gyakran antibiotikumot is be kell vetnünk a javulás érdekében.

Allergia is okozhatja

Ha azt látjuk, hogy egyes élelmiszerek fogyasztása után a plakkok nagyobb felületen jelennek meg, erősebb lesz a viszketés, gyanús, hogy erre az ételre allergiás a gyermek. Leggyakoribb allergén ebben az esetben a tehéntej, de nem ritka a tojásfehérje, a szója, a búza, vagy a halak által kiváltott rosszabbodás sem. Ha egyértelműen kiderül az érzékenység, természetesen ezeket az élelmiszereket el kell hagyni.

Ha egy csecsemő családjában volt már ekcémás, vagy más, ún. atópiás csoportba sorolható betegség – pl. szénanátha, asztma, allergiás kötőhártya gyulladás-, legjobb, ha minél tovább anyatejes táplálást, ha ez nem megoldható, hypoallergén tápszert kap a gyermek. A tehéntej bevezetésével ebben az esetben tovább kell várni, mint azoknál a gyerekeknél, akiknek családi anamnézise negatív. (Szerencsére egyre több anyuka felismerte már a szoptatás jelentőségét, és sok pici kap 6 hónapig kizárólag anyatejet.)

A tüneteket ronthatja a nem megfelelő ruhanemű is

Jó, ha nem túl szoros, pamutból vagy cérnából készült, mosás után alaposan kiöblített ruhákat hordanak a kicsik. Nem megfelelő a szőrös, gyapjúból, mohair-ből, sok műszálat tartalmazó anyagból készült ruházat. Lehetőség szerint kerülni kell a túlzott izzadással járó tevékenységet, és ha a gyermek tünetes, ne hordjuk uszodába se.



A D-vitamin koronavírus elleni hatását bizonyítja egy izraeli kutatás

2022. március 25.

Fotó: 123rf.com

A D-vitamin koronavírus elleni hatásának eddigi legerősebb bizonyítékát szolgáltatja egy korábbi kutatásokat is alátámasztó, új izraeli tanulmány – jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál.

A dolgozat szoros összefüggést mutatott ki az Izraelben igen elterjedt D-vitamin-hiányos állapot, és a Covid-betegek halálozása vagy súlyos betegsége között, valamint azt állítja, hogy a megnövelt D-vitamin-szint segíthet a COVID-19-ben szenvedő betegeknek csökkenteni a súlyos betegségek vagy a halálozás kockázatát.

A Bar Ilan Egyetem és a Galileai Orvosi Központ kutatói szerint ennek a vitaminnak olyan erős hatása van a betegség súlyosságára, hogy életkoruk és D-vitamin-szintjük alapján meg tudják jósolni, mi történik a megfertőződött emberekkel.

A D-vitamin-hiány jelentősen növeli a kockázati szintet – állapították meg az izraeli orvosok a PLOS One folyóiratban csütörtökön közzétett tanulmányukban. A méréseket a vírus első két izraeli hullámának idején, még a vakcinák széles körben elérhetővé válása előtt végezték,  és az orvosok hangsúlyozták, hogy a vitaminkiegészítők nem helyettesítik a védőoltásokat, hanem csak az immunitás csökkenésének megakadályozását szolgálhatják.

A Közel-Keleten, s benne Izraelben igen elterjedt a D-vitamin-hiány, egy 2011-es tanulmány szerint ötből csaknem négy embernek alacsony a vitaminszintje. Az új izraeli tanulmány szerint a fertőzés előtt táplálékkiegészítők szedésével a betegek elkerülhetik a COVID-19 legsúlyosabb következményeit. “A D-vitamin segít a fertőzötteknek, mert hatékonyan erősíti az immunrendszert a légzőrendszert megtámadó vírusos kórokozók elleni küzdelemben” – mondta a The Times of Israelnek Amiel Dror, az egyik kutató. Ez ugyanúgy vonatkozik az omikronra, mint a korábbi változatokra – tette hozzá.

Izraelben és számos más országban az egészségügyi hatóságok már régóta javasolták a D-vitamin-kiegészítőket a koronavírus-járványra válaszul, de eddig kevés adat állt rendelkezésre ennek hatékonyságáról.

Júniusban a kutatók már közzétették az előzetes eredményeket, amelyek szerint a nem sokkal a kórházi kezelés előtt D-vitamin-hiányban szenvedő koronavírusos betegek 26 százaléka halt meg, szemben a normális D-vitamin-szintű betegekkel, ahol csak 3 százalék vesztette életét.

Azt is megállapították, hogy a kórházban kezelt, D-vitamin-hiányos betegek átlagosan 14-szer nagyobb valószínűséggel kerültek súlyos vagy kritikus állapotba, mint mások.

A kutatás június óta két évre visszamenőleg is górcső alá vette a betegek korábbi vitaminszintjének adatait, és megállapította, hogy továbbra is erős a korreláció a betegség súlyosságával, vagyis nem a betegség megjelenése okozta a D-vitamin-szint csökkenését.



10 perces konyha: Borsófőzelék (mentes változatban is!)

2022. március 24.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Sorozatunkban azokat a hagyományos ételeket vesszük sorra, amelyek maximálisan 10 perc alatt elkészülnek. A kezdő, ügyetlen háziasszonyok, a konyhában járatlan fiúk, vagy a rohanó profik egyaránt számíthatnak néhány klassz trükkre. Ma a borsófőzelék receptje (Egyúttal a mentes borsófőzeléké is) van terítéken!  

Hozzávalók:

Egy üveg zöldborsó (készre főzött) vagy nem sokkal tart tovább a mirelit borsót elkészíteni sem. 
Egy kis doboz főzőtejszín (Vegán főzőkrém, vagy kókuszkrém, rizstejszín.) 
Vaj, liszt só cukor és csipetnyi paprika a rántáshoz
1 csokor petrezselyem zöld apróra vágva 

Ha mentes változat készül, akkor egy közepes fej főzőhagyma és burgonya a sűrítéshez.

Hagyományos változat, borsófőzelék rántással:

A zöldborsót egy fél deci vízben gyorsan megmelegítjük, mialatt egy serpenyőben felolvasztunk körülbelül egy evőkanálnyi vajat/margarint, arra rátesszük az egy púpos evőkanál lisztet, a csipetnyi sót, a csipetnyi piros paprikát, a teáskanálnyi cukrot. Egy fakanállal összekeverjük, míg sűrű állagú rántást nem kapunk. A rántást lassan felengedjük a tejszínnel, majd hozzákeverjük a petrezselymet. A tejszínes rántást hozzáadjuk a lábasban a borsókhoz és összeforraljuk. Kész a borsófőzelékünk.



Nagy elhatározások az új évben: miben állhat a siker?

2022. március 24.

Az évkezdéskor tett fogadalmak jó alkalmat nyújtanak arra, hogy számba vegyük vágyainkat, és meghatározzuk, milyen változásokat szeretnénk megvalósítani az életünkben. Igaz, a leggyakrabban a nagy elhatározások motivációs ereje az idő előrehaladtával jelentősen csökken. De ha összpontosítunk a bevált gyakorlaton alapuló jó tanácsokra, ebben az évben a fogadkozások könnyebben beteljesülhetnek.

Fotó: gettyimages.com“Idén arra összpontosítok, ami igazán érdekel”, “megtalálom azt a munkát, amelyre vágyom”, „lefogyok, mert diétázom, és nem hagyom abba a testedzést”, „leszokom a dohányzásról” stb. Ilyen és hasonló nagy elhatározások születnek az új esztendő első napjaiban, de megvalósításuk nagy része általában elmarad a későbbiekben. 

Ennek egyik fő oka lehet, hogy gyakran rosszul fogalmazzuk meg magunknak új céljainkat. Pedig ezek (kimondatlan) vágyakat vagy mélyen gyökerező igényeket tükröznek, amelyeket szeretnénk kielégíteni, hogy változást hozzunk az életünkbe. De melyek azok a módszerek, amelyeket érdemes elkerülni, vagy tanácsos előnyben részesíteni, hogy 2022-ben ne lassuljon a lendület, és ne csökkenjen a motiváció? 

Készítsünk cselekvési tervet 

Elhatározásainkat tekintsük ütemtervnek egy globálisabb cél elérése érdekében. Az általunk felállított. adott cél nem eszmény, hanem eszköz az ideálisra való törekvéshez. Ehhez az elhatározásnak elérhetőnek, tervezetten világosnak és pontosnak kell lennie. Ha pl. meghallgatjuk azokat az ismerőseinket, akik megváltoztatták a szakmai életüket, rájövünk, hogy az soha nem kezdődik egy „ugrással a mélybe”, ami miatt egyik napról a másikra otthagynánk a korábbiakat.

Amikor esetleg mi is a szakmai változtatás igényének időszakában vagyunk, és nem feltétlenül tudjuk, melyik úton járunk, tervszerűen haladjunk előre. Határozzunk meg egy kisebb, első lépést, ami elvezet minket a másodikhoz, és így menjünk tovább. Minden egyes kis cél elérése sokkal nagyobb elégedettséggel jár, és lendületet ad az adott irányba való továbblépéshez.

Állítsuk fontossági sorrendbe nagy elhatározásainkat

Az egyik módja annak, hogy betartsuk fogadalmainkat, ha elismerjük, hogy nem vagyunk képesek minden fronton helytállni. Ekkor az elhatározások között prioritásokat kell felállítanunk, és ahhoz igazodnunk, megszabva, mennyire szigorúan betartva kívánjuk azokat elérni, valamint mekkora időt szeretnénk rájuk fordítani. Ugyanis, ha túl sok az új elhatározásunk, és kapkodunk, előfordulhat, hogy a végén egyiket sem sikerül megvalósítanunk.

Ne tiltásokra építsük a tervünket

Egy elhatározás megtartásához elengedhetetlen a motiváció. Kezdetben általában telve vagyunk motivációkkal, amelyek, ahogy haladunk az időben, rendszerint fokozatosan gyengülnek. Amellett, ha egy célt negatív formában fogalmazunk meg, akkor a vele járó szokásváltást megszorítással társítjuk, ami nem célravezető. Hiszen amikor így döntöttünk, jó okunk volt rá, és a pozitív változások útját a legtöbbször nem tiltások szegélyezik.

Fogadkozásaink álljanak közel az alkatunkhoz

Hatással vannak ránk a körülöttünk lévő személyek vagy történések, de vigyázzunk, ne essünk csapdába mások követése révén. Az utánzás még nagyobb frusztrációt okozhat, hiszen amit mások véghez visznek, lehet, hogy nem illik alkatunkhoz, életmódunkhoz. Szánjunk időt elhatározásainak elemzésére, és tegyük fel a kérdést magunkban, hogy valójában miért is döntöttünk így, és az „passzol-e” hozzánk. Ennek a „miértnek” a megválaszolása a fontos, hiszen fogadkozásunk abból adódik.



10 tipp szájszag ellen

2022. március 23.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A rossz leheletet sokan a dohányzás, az alkoholos italok és erős ételek fogyasztásának rovására írják, holott a tartósan fennálló kellemetlen szájszagot a legtöbb esetben a hiányos szájhigiénia, esetleg különféle betegségek okozzák.  

A rossz leheletet sokan a dohányzás, alkoholos italok és erős ételek fogyasztásának rovására írják, holott a tartósan fennálló kellemetlen szájszagot a legtöbb esetben a szájban maradt ételmaradékok által táplált baktériumok okozzák. Leggyakoribb kiváltó ok tehát az elhanyagolt fogak és a hiányos szájhigiénia. A szájban zajló folyamatokon kívül egyes betegségek is okozhatnak kellemetlen szájszagot, mint pl. a fül, az orr és az arcüregek betegségei - tályog, gyulladás stb. -, valamint a garat- és mandulagyulladás, a nyelőcső és gyomor megbetegedései is.

Az is előfordul, hogy egy-egy betegségre pont egy általános fogászati kontroll derít fényt, pl. a cukorbetegek lehelete acetonszagú, vesebetegség esetén ammóniaszagú, májelégtelenségben pedig szintén sajátos szag áramlik a szájból. Mindezek mellett a szájszárazság is előidézhet kellemetlen leheletet, ugyanis amikor a száj kiszárad, a nyáltermelés lecsökken, s ez visszaveti a száj öntisztító mechanizmusait.

Ezt különösképpen alvásból történő ébredéskor tapasztalhatjuk ezt. Igen kellemetlen, ha az érintett nem tud róla, hogy rossz a lehelete, csak beszélgetőpartnere reakciója vagy figyelmeztetése hívja fel rá a figyelmét. Természetesen a fent vázolt kiváltó okok rendezése a rossz lehelet megszüntetésének útja, de a napközbeni étkezés után történő szájfrissítésre, a kellemetlen szagok elnyomására is megvannak a lehetőségeink. Lássuk, mik ezek – a Nico Dental szakemberei összegyűjtötték a legfontosabb teendőket.



Így frissítsd fel az otthonodat, 3 egyszerű lépésben!

2022. március 23.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A tavasz beköszöntével a legtöbben átrandezik a lakásukat, selejteznek és takarítanak, hogy változtassanak szokásaikon, életmódjukon. Ahhoz azonban, hogy a megújulás, a "tiszta lappal indulás" valóban teljes legyen, érdemes lehet a környezetünkön is változtatni. Ehhez adunk most néhány tippet: öltöztesd otthonodat is idei díszbe!  

Cseréld le az utált bútorokat!


Szinte minden lakásban akad olyan bútordarab, amely régóta szúrja az ott lakók szemét. Egy kopott, rokonok által lepasszolt éjjeliszekrény, egy előző lakók által itt hagyott, ronda színű szék… estig sorolhatnánk. Ha a te lakásodban is van ilyen tárgy, a legjobb, amit tehetsz, ha ellátogatsz egy megbízható bútor webshopra, és beszerzel helyette egy sokkal szebbet.

Hidd el, ha akár csak egyetlen kérdéses darabot cserélsz le egy friss, modern elemre, az egész lakás hangulata sokkal jobb lesz. Nem kell sok ahhoz, hogy szebb környezetet varázsolj magadnak – ne félj kitörni a komfortzónádból!

Térj el a megszokott elrendezéstől!

Elő a papírt és a ceruzát: ha úgy érzed, az egyik helyiség – vagy az egész lakás – elrendezése lehetne sokkal jobb is, bátran tervezd meg, hogyan lehetne ezt-azt odébb tologatni! Ha egy kicsit tágítod a képzeletedet, könnyedén átláthatsz a berögzült kereteken (vagy ahogy angolul mondják, „think out of the box!”) Könnyen lehet, hogy a jelenlegi elrendezés akadályoz a mozgásban, vagy értékes helyeket tesz kihasználatlanná. Szerencsére ezen egyszerűen és költséghatékonyan segíthetsz. Az egész procedúra csak egy kis ötletelésbe, egy kardió edzésnek is beillő bútor tologatásba és egy rövid takarításba kerül – és máris azt érezhetjük, mintha egy kisebb vagyont fektettünk volna otthonunk felújításába.


Bemutattuk a lakossági mentőmellény szolgáltatásunkat

2022. március 22.

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata ingyenesen biztosít mentőmellényeket strandokon, kikötőkben, melyeket egy messziről is jól látható mentőmellény állványon helyezünk el. Az első mentőmellényállványt ma mutattuk be a Budapest Boat Shown, amelyet Balatonalmádiban, a Wesselényi strandon fogunk felállítani.  

Régi álmunk vált valóra” – mondta el az állvány bemutatóján Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke. “Frekventált vízközeli közterületeken, sétányokon, kikötőkben állítjuk fel a mentőmellény állványokat. A rajtuk található mentőmellényeket bárki ingyenesen használhatja. A célunk az, hogy a mentőmellény használata általánosan elterjedjen, ugyanúgy magukhoz vegyék az emberek, amikor vízhez mennek, mint ahogyan a cipőt is felveszik. Ha pedig nincs mellényük, vagy otthon felejtették, akkor legyen a parton egy állvány, ahonnan leakaszthatnak egyet

A legveszélyeztetettebbek a gyermekek. Egy szaladgáló kisgyerek nagyon könnyen belesik a kikötő mély vízébe, egy stégről a folyóba vagy a vízibicikliről egy strandon, és pillanatok alatt elmerülhet. Ezt akadályozzák meg a szülők, ha mentőmellényt adnak a gyermekükre. Ebben segítünk az állványainkkal.”  

Szakszolgálatunk a napi életmentő és baleset ellátó munkája mellett legfontosabb feladatának a prevenciót és az edukációt tartja. Újabb és újabb módokon igyekszünk eljutni a lehető legtöbb emberhez azokkal az üzenetekkel melyek tudatosabb, biztonságosabb vízhasználatra, sportolásra, pihenésre sarkalják az embereket.A Mentőmellény Állvány Projekt is ezt a folyamatot segíti.  

Az állványok egy nagy mentőmellény formát mintáznak, figyelemfelkeltőek és egyben figyelmeztetőek is. Ezekben a térszobrokban 12 db különböző méretű, bevizsgált mentőmellényt helyezünk ki. Az állványokon ez olvasható „Vedd el!, Vedd fel!, Viseld! Tedd vissza!”. A mellények egyedi színűek, egyedi azonosítóval vannak ellátva, nem kaphatóak kereskedelmi forgalomban, így arra ösztönzik az embereket, hogy a helyükre tegyék vissza ezeket az eszközöket.  



Úszhat-e a várandós kismama?

2022. március 22.

Az úszás az ember egyik legősibb mozgásformája. A futáshoz hasonlóan, nagyszerű módja fizikumunk általános megdolgoztatásának, és a teljes lelki kikapcsolódásnak. De vajon tényleg igaz, hogy 0–99 éves korig mindenkinek jót tesz?

Fotó: gettyimages.comAz úszás áldásos hatásai

  • Megmozgatja a test összes izmát, és javítja az általános teherbíró képességet.
  • Az egyetlen sportág, amely légzésszabályozásra kényszerít, így a légzőszerv igen nagy tréningnek van kitéve.
  • Kedvezően befolyásolja a szív- és a keringési rendszer működését is. Ennek köszönhetően javul a szervezet oxigénellátása.
  • Ismétlődő mozdulatai növelik az izmok rugalmasságát, különösen a váll, a csípőtájék és a térd izmait tartják kiválóan karban. A súlytalan izommunka rendben tartja a gerinc stabil állását is.
  • A víz felhajtóereje következtében beállt súlycsökkenés tehermentesíti a mozgatórendszert. Úszás közben az ízületek terhelése szinte elhanyagolható, így olyan mozgások is végezhetők fájdalommentesen, amelynek a szárazföldön történő végrehajtása fájdalmat okozna. Nem véletlen, hogy a gyógytorna és gyógytestnevelés kiemelt eszköze.
  • Mindezen túl, a súlytalan lebegés lelki békénk stabilizálódásához is hozzájárul. Kedvező hatással van az idegrendszerre, stresszoldó, hozzásegíthet a fölösleges energiánk levezetéséhez.

További előnyei

  • Technikája bármelyik életkorban könnyen elsajátítható,
  • jótékony hatását mind a fiatalok és az idősebbek is élvezhetik,
  • nemcsak a túlsúlyosak számára ad lehetőséget a kímélő edzésre, hanem akár a várandósoknak is,
  •  a sportsérülések elszenvedésének esélye is igen alacsony.

Az úszásnak vannak veszélyei is?

  • A klóros víz, főként az érzékeny bőrűeknek ártalmas lehet.
  • A medence tisztasága kritikus kérdés, különösen, ha valaki hajlamos a fertőzésekre.

Úszás várandósan

Sokan kételkednek abban, hogy szabad-e pocakkal a medencébe merészkedni. Amikor ezt a kérdést vizsgáljuk, külön kell választani a víz, mint közeg magára a mozgásra (testre és lélekre) gyakorolt hatását és a víz fizikai veszélyeit (hőmérséklet, tisztaság).

A vízben mozgás szempontjából az úszás vagy az aquafittness kifejezetten jótékony hatású a kismamáknak. Különösen pozitív, hogy a vízben a súlygyarapodás ellenére, az ízületek terhelése nélkül lehet átmozgatni minden porcikánkat.
Természetesen a víz hőmérsékletére és tisztaságára (valamint klórozottságára) fokozottan ügyelnünk kell, ha pocakosan csobbanunk.

Amiért érdemes kipróbálni a várandósoknak is

  • Akár várandósan is el lehet kezdeni az úszást, hisz technikája egyszerű, sérülésveszély nem jellemző.
  • A fájós deréknak és lábnak kifejezetten felüdülés a víz.

Amire azonban figyelni kell

  • A víz tisztasága és a fertőzésveszély erősen összefügg…
  • Aki alapból érzékeny, terhessége alatt fokozottabban veszélyeztetett a kórokozókra.
  • A víz hőmérséklete és meg/felfázás erősen összefügg.


Pajzsmirigy: Önvizsgálat és önteszt

2022. március 21.

A pajzsmirigy rendellenességek előfordulásuk gyakoriságát tekintve hazánkban is népbetegségnek számítanak. A tünetek igen szerteágazóak lehetnek, az elváltozások korai észlelése a megfelelő kezelés szempontjából is különösen fontos. Az American Association of Clinical Endocrinologists szervezet ez év januárjában kampányt hirdetett, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a pajzsmirigy rendszeres önvizsgálatának fontosságára.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Az Egyesült Államokban 60 millióra becsülik a pajzsmirigy betegségtől szenvedők arányát. A helyzet hazánkban is hasonló, a lakosság 10-15 százalékánál mutatható ki pajzsmirigy rendellenesség, közöttük is különösen magas, mintegy 75-80 százalék a nők aránya. -mondta el Prof. Balázs Csaba, endokrinológus.

A jódpótlás sem mindig elég

A betegek számának folyamatos emelkedésének egyik oka a jódhiány. Hazánkban a termőföld jódban szegény, így az itt termő növények is alacsony jódtartalmúak. A probléma megoldására az Egészségügyi Világszervezet /WHO/ több országban külön jódhiányt leküzdő programokat indított. Az erőfeszítéseknek köszönhetően a golyvások száma lényegesen csökkent. A baj az, hogy a jódpótlással együtt megnövekedett az autoimmun pajzsmirigybetegek száma is. Tehát a jód kétélű fegyver, amelyet a populáció nagyobb részében lehet, sőt kell használni, de a genetikailag érintettek számára káros is lehet. A kérdés összetett voltára utaltak azok a vizsgálatok, amelyek a terhesekre vonatkoztak. A nem megfelelő jódbevitel (NAPI 250-300 ug/nap) esetén az újszülött IQ-ja 20%-al volt alacsonyabb! Ha viszont a betegeknek „feleslegesen” jódot vittek be, akkor az pajzsmiriggyulladást, spontán vetélést, esetleg túlműködést váltott ki. A fentiek alapján világosan látható, hogy a pajzsmirigy státuszának tisztázása a családtervezés alapja kellene, hogy legyen!

Szerteágazó tünetek, téves diagnózis

A pajzsmirigy elváltozásai számos tünet kialakulásában játszhatnak szerepet. Attól függően, hogy alul-, vagy túlműködés alakul, ki jelentkezhet hízás, aluszékonyság, fázékonyság, vagy épp felgyorsult beszéd és gondolkodás, hasmenés, izzadás. Az általános tünetek mellett a pajzsmirigy betegségei olyan összetett kórképek kialakulását is elősegíthetik, mint például a meddőség, vetélés, a magas koleszterin szint, szívritmuszavarok, elhízás vagy a depresszió.

A „Check your neck, change your life” –„Ellenőrizd a nyakad, változtasd meg az életed” elnevezésű kapmány célja, hogy felhívja a figyelmet a pajzsmirigy önvizsgálatának fontosságára. A rendszeresen elvégzett önvizsgálat során ugyanis észrevehetőek azok az elváltozások, amelyekkel máris egyszerűbben behatárolhatóak az egyéb tünetek hátterében meghúzódó okok.-hívja fel a figyelmet Prof. Balázs Csaba. A szerteágazó tünetek miatt hazánkban is sok a nem diagnosztizált, vagy nem megfelelően kezelt pajzsmirigy beteg. Az egyik leggyakoribb jelenség, hogy a magas koleszterin szintű betegeknek koleszterinszintet csökkentő tablettákat írnak fel, miközben az emelkedést a pajzsmirigy alulműködése váltotta ki.

Az önvizsgálat 

Szakértőnk elmondta, ha valaki rendszeres időközönként elvégzi az alábbi mozdulatokat, korai stádiumban észlelheti az elváltozásokat, s így hamarabb kerül szakorvoshoz.

A pajzsmirigy önvizsgálat lépései:

  1. Álljunk szemben egy tükör elé.
  2. Egyenesítsük ki a nyak hátsó részét.
  3. Igyunk egy korty vizet.
  4. Eközben figyeljük meg a nyak méretének változását. (Férfiak az ádámcsutka alatti részen, nők ott, ahol az ádámcsutka lenne, ha férfiak lennénk, a kulcscsont felett)
  5. Az ezen a területen észlelt bármilyen megnagyobbodás, vagy daganat rendellenességet jelezhet.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...154155156...525
hírek, aktualitások

A betegbiztonság a döntő!

2024. április 24.

Az ország egyes kisebb falvaiban vagy kistelepüléseken, esetleg periférikus városrészeken, ahol nincs közforgalmú gyógyszertár, csak annak ún. fiókgyógyszertára, egy lapzártánkkor megjelent rendeletmódosítás szerint nem kell, hogy abban jelen legyen gyógyszerész szakember. Miért? Az ott lakó emberek, akik nagy valószínűséggel ott helyben már orvossal sem találkoznak, most már a gyógyszerész segítségét, szakértelmét is nehezebben tudják elérni?

Már hónapokkal ezelőtt hallani lehetett informálisan a híreket, majd később hivatalosan is megkapta a Magyar Gyógyszerészi Kamara a rendelettervezetet, amely a gyógyszerészeknek a nyitvatartási idő alatti patikai jelenlétéről szólt. Konkrétabban a fiókgyógyszertárak gyógyszerész jelenléte nélküli működéséről.

JOGSZABÁLY

A MAGYAR KÖZLÖNY EZ ÉVI 13. SZÁMÁBAN 6/2024. (II. 6.) BM RENDELET SZÁMON MEGJELENT A 44/2004. (IV. 28.) ESZCSM RENDELET ÉS A 41/2007. (IX. 19.) EÜM RENDELET MÓDOSÍTÁSA. A MÓDOSÍTÁS ÉRTELMÉBEN MÁJUS 6-TÓL NEM SZÜKSÉGES A FIÓKGYÓGYSZERTÁRBAN GYÓGYSZERÉSZ JELENLÉTÉT BIZTOSÍTANI.

SZÁMOKBAN

ÉVI 1000 MILLIÁRD FT A LAKOSSÁGI GYÓGYSZERELLÁTÁSRA. 14 EZER SZAKEMBER FOGLALKOZTATÁSA A PATIKÁKBAN. 60 MILLIÓ GYÓGYSZERÉSZ-BETEG TALÁLKOZÓ.

GYÓGYSZERTÁRTÍPUSOK

AZON A TELEPÜLÉSEN, AHOL KÖZFORGALMÚ GYÓGYSZERTÁR NEM MŰKÖDIK, FIÓKGYÓGYSZERTÁR LÉTESÍTÉSÉT ENGEDÉLYEZHETI AZ EGÉSZSÉGÜGYI ÁLLAMIGAZGATÁSI SZERV. A FIÓKGYÓGYSZERTÁRBAN ÁLTALÁBAN NINCS GYÓGYSZERKÉSZÍTÉSI TEVÉKENYSÉG, EZÉRT AZ ALAPTERÜLETE ÉS A FELSZERELTSÉGE IS ALACSONYABB. TEHÁT A KÖZFORGALMÚ GYÓGYSZERTÁR TELJES KÖRŰ GYÓGYSZERELLÁTÁST BIZTOSÍT, A FIÓKGYÓGYSZERTÁR – A FENTIEK ÉRTELMÉBEN – RÉSZLEGESET. A KÓRHÁZAK BELSŐ TERÜLETÉN ÚN. INTÉZETI GYÓGYSZERTÁRAK MŰKÖDNEK A FEKVŐBETEG-ELLÁTÁST VÉGEZVE. EZEKNEK MA MÁR VANNAK OLYAN RÉSZLEGEI, AHOVÁ SZABADON BEMEHET BÁRKI KIVÁLTANI A GYÓGYSZEREIT.

10 tipp, hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket

2024. április 23.

Gyorsan változó világunkban, ahol a gyerekekre nap mint nap számos kihívás vár és könnyen elfoghatja őket a bizonytalanság érzése, az önbizalom az egyik legnagyobb ajándék, amit egy szülő adhat. A saját képességekbe vetett bizalom, illetve a kudarccal történő megbirkózás alapvető feltétel a boldog, kiegyensúlyozott élethez.  

A gyerekek születésüktől fogva szédítő sebességgel sajátítanak el új készségeket, és ezekkel az új képességekkel együtt önbizalmat is szereznek ezek használatához, ami hosszú távon ugyanolyan fontos. Az önbizalomhiányos gyerek nem szeret új vagy kihívást jelentő dolgokat kipróbálni, mert fél attól, hogy elbukik vagy csalódást okoz másoknak, ami a lányokra még inkább igaz. Ez a félelem visszatarthatja őket, és megakadályozhatja, hogy sikeresen helyt álljanak későbbi életükben. De vajon hogyan segíthetünk gyermekeinknek, hogy magabiztosan szálljanak szembe a hétköznapok kihívásaival?

1. A tökéletesség helyett a fejlődésre koncentráljunk! – Sok gyerek érzi úgy, ha lehet a lányok még inkább, hogy tökéletesnek kell lennie a társadalom, a kultúra vagy épp a saját gondolatai miatt. De a megfogalmazás megváltoztatásával enyhíthetjük ezt a feszültséget. Ahelyett, hogy a hibátlan eredményekre összpontosítanánk, szurkoljunk a fejlődés apró lépéseinek. Például mondjuk azt, hogy: "Imádom a színeket, amiket választottál!"

2. Ünnepeljük a kudarcokat! – Ezek valójában nem kudarcok, hanem növekedési lehetőségek! Mutassuk meg a gyereknek, hogy milyen értékes a saját hibáinkból való tanulás, azzal, hogy megosztjuk őket. Csináljuk játékosan! Például készítsünk egy „Jutalomtáblázatot” akár LEGO kockákból és jelöljük rajta valahányszor egy családtag megoszt egy történetet, amelyben túljutott egy kudarcon.

3. Játsszunk a szavakkal! – Ügyeljünk a nemi sztereotípiákra, amikor kreatív ötletekről beszélünk! Mindannyian beleesünk ebbe a csapdába, és tudjuk, hogy a társadalom egésze is ezt teszi – amikor a fiúkat dicsérjük gyakrabban használunk olyan szavakat, mint a „zseni”, „okos” és „bátor”. Míg a „szép”, „aranyos” és „gyönyörű” szavakat nagyobb valószínűséggel használjuk a lányok esetében. Keverjük össze! Bátorítsuk arra a gyerekeket, hogy tegyenek fel kérdéseket, és vitassák meg ezeket a sztereotípiákat. Fontos, hogy nyíltan beszélgessünk arról, hogy a társadalom néha mást vár el a fiúktól és a lányoktól.

4. Tanítsuk meg megbirkózni a frusztrációval! – A magabiztos gyerekek, akik bíznak saját képességeikben könnyebben túllépnek a kudarcon. Találjunk ki egy szórakoztató kihívássorozatot, amely akár lehet akár egy építési kihívás is! Ha végeztünk, osszuk meg milyen nehézségekkel szembesültünk a feladat megoldása során, osszuk meg gondolatainkat és érzéseinket ezzel kapcsolatban, és részletezzük, hogy milyen stratégiákat alkalmaztunk a felmerülő meglepetések kiküszöbölésére!

5. A fejlődés fókuszú gondolkodásmód kialakítása – Ez a szemléletmód azt jelenti, hogy hiszünk abban, hogy kemény munkával, ha nem adjuk fel, képesek vagyunk a fejlődésre, ahelyett, hogy azt gondoljuk, hogy bizonyos képességekkel születünk, amelyen nem tudunk változtatni. Ha a gyerekekben sikerül elültetni ezt a gondolkodásmódot, könnyebben jutnak túl a nehézségeken és szívesebben tanulnak új dolgokat, még ha az bonyolultnak tűnik is.

Találjunk rá a pihentető alvásra

2024. április 23.

A jó alvás nemcsak a kielégítő pihenés forrása, hanem többek közt lehetővé teszi, hogy feltöltődjünk energiával, és így ne legyünk fáradtak napközben, tudjunk koncentrálni feladatainkra. De a közelmúlt alvással foglalkozó, számos tanulmánya eredményeiből merítve 10 további, kevésbé ismert okot is felhozhatunk annak igazolására, miért is fontos a jó alvás. Az alábbi jótéteményeknek ösztönözniük kell arra, hogy több figyelmet fordítsunk alvásminőségünk javítására.

AZ ALVÁS:

Szépít

Svéd kutatók is bizonyítékot szolgáltattak erre a jótékony hatásra egy nemrégiben megjelent munkájukban. Korábbi kísérletük során felkértek 65 személyt arra, hogy véleményezzenek 23 fiatalról készült pillanatképet, akiket – anélkül, hogy a „megfigyelők” tudták volna – egy pihentetően átaludt és egy ébrenléti órákkal terhelt éjszaka után fényképeztek le. Az eredmény azt mutatta, hogy a résztvevők „vonzóbbnak” tűntek, amikor átaludták az éjszakát.

Magyarázat: A jó alvás következtében elkerülhetővé váltak azok a fiziológiai változások, melyek az arcon látszanak, és hosszú távon potenciálisan károsak. A vonzónak tekintett vonások azonban azok, amelyek jó egészséget tükröznek.

Fiatalít

A jó alvás serkenti a sejtmegújulást, és segíti a szövetek regenerálódását az egész szervezetben. Ezt erősítette meg pl. egy néhány éve végzett állatkísérlet nyomán készült, amerikai tanulmány. A speciális célú kísérlet azt mutatta, hogy a kialvatlanság – vagy akár részleges alváshiány – 10 napon át, akár ötször több sejtelhalást okozhat a bélfalban.

Magyarázat: A kielégítő alvás helyreállító hatását az agyalapi mirigy által termelt növekedési hormon segíti elő, amely nagy mennyiségben főleg az éjszaka kezdetén, a mély alvás során termelődik.

Méregteleníti az agyat

Az alvás ezen funkcióját egy 2019-ben megjelent, amerikai tanulmány is igazolta, amely szerint az lehetővé teszi  a napközben felgyülemlett, az idegsejtek által termelt káros anyagok eltávolítását. Több neurodegeneratív betegség, pl. az Alzheimer-kór kialakulásával is összefüggésbe hozhatók ezek a salakanyagok.

Magyarázat: Alvás közben kitágul az agysejtek közötti tér, ami lehetővé teszi, hogy egy speciális folyadék végigáramoljon az agyon, bizonyos csatornákon át, és kimossa belőle a felesleges salakanyagokat, méreganyagokat