Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:30
Szombat: 7:30 - 12:00

Burn-out a családban – 2. rész

2017. július 22.

Amikor a mindennapi élet kezd ellenőrizhetetlenné válni, és a család a szétesés, a szülő a burn-out szélén áll, sürgős lépéseket kell tenni, mielőtt még jobban felpörögnének az események.

Ha pl. a szülők közt meggyengült a kapcsolat, késedelem nélkül annak javítására kell törekedni, többek közt azért, hogy végül ne az egyik szülőre maradjon minden gond, feladat. Ez az első, elkerülhetetlen lépés – mondják a pszichológusok. A szülőknek újra egymásra kell találniuk, bízniuk egymásban, számítaniuk egymásra, együtt megbirkózva a családi teendőkkel, gondokkal. Csak azután következzék a gyermekekkel kialakított kapcsolat felülvizsgálata.

Ha velünk is ez a helyzet, a fentiek szellemében javítanunk kell a szülői imázson, továbbá visszanyerni önbizalmunkat, és a döntően pozitív magatartást a gyermekek irányításában. A családi életben új szabályokat állítsunk fel! A pszichológusok azt ajánlják, hogy tartsunk rendkívüli családi „összejövetelt”, ahol minden családtag jelen van, még a legkisebbek is. Ez alkalmat nyújt a család működési zavarai, a családtagok viselkedési problémái és más, stresszt okozó tényezők feltárására. Mindenki mondja el, ami a szívét nyomja, és közösen találjanak elfogadható megoldást, melyek védik a szülőket a túlterheltségtől és kiégéstől. Dolgozni kell az érzelmeken, továbbá rátalálni a stressz forrásaira, és azok megszüntetésének módozataira. A cél? Újra felfedezni a családi együttlét örömét, és egyenletesen elosztani a terheket. Hogy többé ne érezzük úgy: összeroskadunk. Ha mégsem tudunk kikerülni a burn-out-ból, érdemes szakember tanácsát kérni.

A gyermeküket egyedül nevelő szülőknél gyakoribb a burn-out?

Azt hihetnénk, hogy az egyszülős családban nő a burn-out kockázata. Mégis, a kutatások szerint ez nem így van. Ezeknek az anyáknak (ritkábban apáknak) nincs más választásuk, mint tartani magukat – állítják a pszichológusok. Be kell osztaniuk az erejüket, és így általában nem égnek ki… Hiszen sokszor a gyerekek megértőbbek és összetartóbbak, ami azt mutatja, hogy szeretik erősnek látni az anyjukat, apjukat, akivel könnyen összeférnek. Szükségképpen ezek a „szóló” szülők egyedül hatékonyabbak és megbízhatóbb gyermeknevelők, mintha párban lennének. Burn-out a családban – 1. rész

2017. július 21.

„Nem bírom tovább, annyi a dolgom – elfogyott az energiám!” Számos szülőből tör ki időnként ez a felkiáltás, amit könnyen kiégés (burn-out) követhet. De mi történik, ha a túlterhelt szülő „kiég”?

Már-már belefulladva a családi teendőkbe, meggyötörten az elvégzendő napi feladatok okozta stressztől, fizikailag-idegileg kimerülten összeroskad. A burn-outot a leggyakrabban a szakmai túlhajszoltság utáni állapotra használják, de már átterjedt a tornyosuló családi teendők, megoldandó feladatok okozta lelki-fizikai kibillenés eseteire is. Ezért fontos megismerni az odáig vezető utat, a jellemzőket – és tenni ellene.

Sok szó esik manapság a szakmai túlterheltség miatt bekövetkező kiégés (burn-out) jelenségéről, de ha az korábban a családi élethez, a szülőhöz kapcsolódott, hosszú ideig szinte tabu-téma maradt. Miközben egyre többen és mind gyakrabban fordulnak pszichológushoz, mert nem bírják tovább a családi terheket, kiégtek, az egyoldalú, csak a szakmai leterheltséghez kötődő megközelítés már nem helytálló. Hiszen akár igazi cunami is lehet a szülői kiégésének a következménye, mely a legrosszabb esetben elsöpörheti az egész családot.

Kifulladásig

Milyen fő okokra vezethető vissza a burn-out? Számos felgyülemlett probléma húzódhat meg a háttérben. Mindenekelőtt a túl sokat vállalás okozta fáradtság (ami természetesen a családi munkamegosztással elkerülhető lenne). Ehhez hozzáadódik a szakmai/munkahelyi leterheltség – igazi maraton ez, mely egyenes következménye lehet a teljes kimerülés. Túl rövid éjszakák, feszített életritmus, kötelezettségek hétvégeken is… A különféle feladatok meghaladják a terhelhetőség határát. De ha mindez nem lenne elég a burn-out-hoz, gyakran hozzájárul a túlzott idő- és energia-befektetés, egyfajta megszállottság a „mindenek fölötti” felügyelet/ellenőrzés megtartása érdekében. Az egész gyakran kombinálva nyilvánul meg az anyaság eszményítésével, a tökéletességre való törekvéssel a családi életben, a gyermeknevelésben (iskolai és szociális vonatkozásaiban is).

A túl tökéletesnek látszó szülőknél annak szükségessége, hogy érezzék, a „topon” vannak szülői szerepkörükben, olykor nagymértékű önbizalomhiányt, és szülőként alacsony önértékelést rejt magában – ami állandósuló, erős stresszt vált ki. Az eredmény: a kifulladásig végzett munka az állandó aggodalmaskodással, szorongással együtt fizikai-érzelmi kimerüléshez vezet. Fontos cselekedni, mielőtt eddig a pontig elérkeznének.Ne hagyd egyedül a gyereked az információs sztrádán!

2017. július 21.

A szülők többsége nem kontrollálja gyermeke internetes tartalomfogyasztását… Az internetbiztonságra figyelmeztet a szünidő kezdetén a Telekom.

A napokban ért véget a tanév, a szünidő két és fél hónapja alatt a diákoknak a szokásosnál jóval több ideje marad szabadidős tevékenységre, így internetezésre is. A szülők – akik a családok többségében nem tudják végig gyermekeikkel tölteni a nyári szünetet – az Ipsos kutatása szerint jóval kevesebb figyelmet szánnak gyermekeik internethasználatára, mint az indokolt lenne. Pedig a korhatáros szűrők mellett a szülői kontrollszerepe különösen fontos, hogy a gyerekek ne találkozzanak nem az életkoruknak megfelelő tartalmakkal, illetve ne váljanak internetes zaklatások áldozataivá.

Te tudod, mit csinál a gyereked a neten?

100 szülőből 26 egyáltalán nem foglalkozik azzal, hogy gyermeke milyen tartalmakat fogyaszt az interneten – derül ki az Ipsos kutatásából. 33 százalékuk ugyan szokott beszélgetni gyermekével erről, de teljes szabadságot adnak neki a tartalmak fogyasztásában. A többség (59%) tehát nem korlátozza gyermeke internetezését. Az iskolás gyereket nevelő felnőttek mindössze 14 százaléka él a tiltás jogával bizonyos internetes oldalak felkeresésével kapcsolatban, míg a megkérdezettek 27 százaléka válaszolta, hogy ellenőrzi, milyen oldalakon időzik gyermeke.

Az internetezés kontrollját természetesen az is nehezíti, hogy a fiatalok már régen nem csak a családi számítógépen, hanem saját okoseszközükön, okostelefonjukon interneteznek.

A megkérdezett gyermekek többsége rendelkezik saját okostelefonnal; e csoporton belül felülreprezentált a 12-14 éves korosztály, ők közel 80 százalékban okostelefon-tulajdonosok. Arányuk az elmúlt 3 évben dinamikusan, mintegy 30 százalékkal nőtt.

A Telekom évek óta indít és támogat társadalmi kampányokat a biztonságos internethasználatért és az internetes zaklatások ellen. Most egy különleges kísérletet bemutató kisfilm segítségével hívja fel a figyelmet arra, hogy korunkban a szülői gondoskodásnak ki kell terjednie az online virtuális világra is.Természetes gyógymódok égő gyomorra, és puffadásra

2017. július 20.

A gyomor- és bélrendszerben tapasztalható diszkomfort érzés, a gyomorégés, telítettség, puffadás ellen számtalan recept nélküli készítmény kínál megoldást. A kellemetlen panaszok azonban természetes módon is enyhíthetőek. Dr. Hidvégi Edit, a Budai Allergiaközpont gasztroenterológusának segítségével utána jártunk mi az, ami valóban hatásos lehet. 

Borsmenta a görcsök ellen

A Canada’s McMaster University kutatói szerint a borsmentából készült teafőzet segít megelőzni a gyomorgörcsök és puffadás kialakulását. Étkezés előtt fél órával fogyasztva segítségével elkerülhetők a diszpepszia tünetei is: a felhasi fájdalom és a telítettség érzet.
A szakértő véleménye: Több gyógynövény, így a borsmenta is valóban kedvezően befolyásolja a gyomor-bélrendszeri panaszokat. Fontos azonban, hogy hosszabb ideje tartó tünetek esetén mindenképp szakorvosi vizsgálat javasolt, hiszen a háttérben súlyosabb elváltozások is állhatnak, melyek kezeléséhez a természetes gyógymódok nem nyújtanak megoldást.

Almaecet a jobb emésztésért

A nehéz ételek fogyasztását követően jelentkező telítettség érzet csökkenthető, ha étkezés előtt egy teáskanál almaecetet fél pohár vízben elkeverve kortyolgatunk. Az almaecet olyan hasznos összetevőket – almasav és borkő - tartalmaz, amelyek az emésztés folyamatát felgyorsítják.

A szakértő véleménye: Alacsony gyomorsavtartalom mellett az almaecet és egyéb enyhén/erősebben savas dolgok természetesen javítják az emésztést. Azonban akinek gyomorégése van, vagyis magasabb gyomorsav esetén az almaecet csak felerősíti a panaszokat, így fogyasztása ez esetben kerülendő. Szauna mesterfogásai - a felöntések

2017. július 20.

A szaunázás nem csak a hideg, téli hónapokban jelent élményt és felfrissülést. A termohatás ősszel is kényezteti a bőrt, javítja a közérzetet, edzi az ereket és még a vírusokat is elűzi. A különleges felöltésekkel pedig még intenzívebbé válik az élmény 

Kincses Zoltán, az Oxygen Wellness szaunamestere mutatja be a szaunázás titkait.

Bőrtisztító, méregtelenítő, és még edz is

A szaunában uralkodó melegre és páratartalomra élénken reagál az egész szervezetünk: az ereinktől a bőrünkig. A bőr anyagcseréje például a forróság hatására két-háromszorosára fokozódik. A felső hámréteg megduzzad, az elszarusodott bőrsejtek fellazulnak és a zuhany alatt könnyen lemoshatók. Eltávolítását megkönnyítheti a dörzs- és masszázsszivacsok használata is. Pattanások ellen is bevethető ez a módszer, hiszen a melegben megfolyósodik a bőrsejtekben raktározott faggyú, és a felszínre jutva az izzadtsággal együtt távozik.

A szaunázás igazi tréning az erek számára is. Amikor ugyanis a forró kabinból kilépve a hideg tus alá állunk, a kitágult véredények villámgyorsan összehúzódnak. A szív egyre keményebben dolgozik, hogy megfeleljen a megnövekedett szükségleteknek. Így tehát a szaunázás éppolyan edzés a szívnek, mint a például futás a lábizmoknak. Ráadásul a forróságban elpusztulnak a kórokozók, így kifejezetten ajánlott például egy kis „gőzölés” megelőzésként is.A varázsdió varázsereje

2017. július 19.

A Hamamelis Virginiana – varázsdió – összehúzó, vérzéscsillapító, gyulladáscsökkentő, érfalerősítő hatással rendelkezik.

A varázsdió cserje Északkelet-Amerikában elterjedt, Karolinában és Tennessee-ben a kereskedelem számára termesztik. Évelő, lombhullató növény, több, egy gyökérből eredő, csavarodó törzse hajlékony, szőrös ágakban végződik. Virágzásának ideje függ körülményeitől, de általában szeptembertől decemberig tart. Egy évvel később ugyanebben az időben terem a gyümölcse, amely szétpukkanva két fekete magját 6–8 m-re röpíti. Innen származik a csattanós mogyoró elnevezés. Köznapi nevei még varázsmogyoró, bűbájdió, téli virág, gyűrűfa. 

Régen a növény ágait víz keresésére használták, ez is a varázserővel hozható kapcsolatba. A varázsdiót, mint gyógyszert nagyra értékelték az indiánok. 
Sok törzs használta és dörzsölte főzetét vágásokra, horzsolásokra, fájó csuklóra, izmokra és hátra. 
Korábban a varázsdióvíz a cserje vérzéscsillapító hatású tannintartalmú levelének és gallyának erős főzete volt. A folyadék is befolyásolja a teljesítményt!

2017. július 19.

Vizsgálatok igazolták, hogy a naponta szükséges folyadékmennyiség az ember számára minimum 2 - de a fizikai aktivitástól és egyéb külső körülményektől függően akár 3-4 liter - is lehet.

A köztudatban az a nézet terjedt el, hogy inni csak akkor kell, mikor az ember megszomjazik. A szomjúságérzet meglehetősen késői jele a reális folyadék szükségletnek. Kiterjedt vizsgálatok igazolták, hogy a naponta szükséges folyadékmennyiség az ember számára minimum 2 - de a fizikai aktivitástól és egyéb külső körülményektől függően akár 3-4 liter - is lehet. 
Ez a probléma a sportolók teljesítményét is alapvetően befolyásolhatja. Az athéni forróságra, valamint az olimpikonjaink komoly fizikai igénybevételére, s az ezekhez szorosan kapcsolódó folyamatos folyadékpótlásra mind a versenyzőinknek, mind pedig az orvosi stábnak fel kell készülnie. Sportolóink vízvesztése elsősorban a kalória-ráfordítástól - ami a játékos testsúlyával és a mozgása intenzitásával van összefüggésben - és a környezeti viszonyoktól (hőmérséklettől) függ. Akut kiszáradás nemcsak az intenzív mozgás és a magas környezeti hőmérséklet miatt léphet fel, hanem akkor is, amikor a sportoló napi vízbevitele alacsony a vízvesztéshez képest; s ez krónikus kiszáradáshoz vezet. A folyadék hiánya következtében csökken az izmok terhelhetősége, s ez az állapot olyan veszélyes hatásokkal járhat, mint a fejfájás, kéz-, és lábremegés, zsibbadás, vagy az ájulás kockázata.
A víz fogyasztása tehát lényeges a testgyakorlások közben és után, a kiszáradás teljesítményre és egészségre gyakorolt negatív hatásainak kiküszöbölése miatt.
Nem mindegy azonban, hogy a sportolóink milyen folyadékot fogyasztanak. Az igazán optimális folyadékszükségletet az ásványvizek biztosítják, ugyanis ezek ásványianyag-tartalma a benne levő sók aránya a világ legtökéletesebb vegyésze - a természet - által lett kifejlesztve.Hirtelen eszméletvesztés - nem biztos, hogy a meleg okozza

2017. július 18.

Biztosan sokan érezték már, hogy mindjárt elájulnak, ha valami miatt túl sokáig kellett állniuk a napon. Sokszor ilyen nyilvánvaló okok állnak a jelenség mögött, azonban dr. Sztancsik Ilona, a Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta szerint az eszméletvesztés akár szívprobléma tünete is lehet. 

Előjelek és teendők

Ha hirtelen akadályozottá válik a fej felé tartó véráramlás, és az agyban egy több mint 8 másodpercig tartó vérellátási zavar jelentkezik, rövid ideig elveszíthetjük az eszméletünket, vagyis elájulhatunk. A vérnyomásnak kb. 50 Hgmm alá kell csökkennie ahhoz, hogy az agyi vérkeringést befolyásolja. A kezdeti tünetek már 2-3 másodpercig tartó vérellátási zavar után jelentkezhetnek, ilyenkor elgyengülünk, ásítozunk, szédülünk, bőrünk nyirkos, hidegverejtékes, sápadt. 
Ha az ájult személy vízszintes helyzetben van, fordítsuk oldalra a fejét. Ha ül, nyomjuk a fejét a térdei közé, így könnyebben áramolhat az agyba a vér. Ne itassunk, etessünk vele semmit, csak ha már teljesen magához tért. Amennyiben más tüneteket is tapasztalunk, vagy nem tér magához, hívjunk orvost! Ha az ájulás többször is megismétlődik, mindenképpen javasolt a kivizsgálás.Sebek, zúzódások, ficamok, törések kezelése homeopátiával

2017. július 18.

Homeopátiával a különböző sérülések gyógyulási idejét le tudjuk rövidíteni, csökkentjük a fájdalmakat és szövődménymentesen tud gyógyulni a beteg. 

A kórházak, rendelők legforgalmasabb osztályai a baleseti sebészetek, sajnos a balesetek az elsők között szerepelnek a halálozási okok listáján. Az utakon, játszótéren, munkahelyen történnek gyakran esések, törések, zúzódások és egyéb sérülések. A segítségadás jó, ha gyors, hatékony és emellett fontos az is, hogy a beavatkozás, segítségnyújtás semmiképp ne ártson a betegnek, mellékhatásmentes legyen. 

Az Arnica montana 9-15-30 CH golyót minden típusú sérülésnél alkalmazhatjuk, alapszer, sebgyógyító, vérzéscsillapító, fájdalomcsillapító hatása miatt. Védi az ereket, a sebnél a kapilláris hálózat kialakulását elősegíti, ezzel is gyorsítva a gyógyulást. 

Horzsolásos sebeknél az Arnica mellé adjunk a Calendula officinalisból, mely segít a sebtisztulásban, csökkenti a vastag hegek képződését. 

Vágott, metszett sebeknél az Arnica mellett a Delphinium staphysagria szedése ajánlott, mely a sebszélek gyógyulását segíti elő. 

Ha a sérülés kapcsán az idegek is sérültek és az ideg lefutása mentén is fájdalom lép fel, akkor a Hypericum perforatum golyót is érdemes szedni fájdalomcsillapításra. 

Hirtelen baleseteknél az ijedtség, pánik, sokk csillapítására az Aconitum napellust javasolt szedni. 

Csonttörés esetén a fájdalom csökkentésére a Symphytum officinale alkalmas, a csontvégek összeforradását segíti a calcium phosphoricum használata. 

Izomrándulásnál az Arnica mellett jó hatású a Rhus toxicodendron és a Ruta graveolens is. Savas és lúgosító ételek listája - Nyomtasd ki, így bármikor követheted!

2017. július 17.

Az elsavasodás pszichés hatásoktól is lehet, mégis a leggyakrabban étkezésünk a hibás, ha túlságosan elsavasodik a szervezetünk. Mi az, amitől elsavasodunk és mi az, ami kellemesen és kíméletesen lúgosít? Lista Neked!  

 

Olyan ételeket kell fogyasztani rendszeresen, amely kálium, kalcium, magnézium és nátrium ásványi anyagokat tartalmaz lehetőleg szerves formában. Ezek az anyagok vizes oldatban lúgos kémhatást mutatnak, és emiatt képesek semlegesíteni a savas kémhatású emésztés-végtermékeket. 
A szervezet egyensúlya úgy tartható fenn, ha mértékkel fogyasztjuk a savasító, és bőven a lúgosító ételeket.  
 
A legegyszerűbb módja a lúgosításnak a zöldségek, főként a zöld levelek rendszeres fogyasztása. Az alábbi listában Lénárt Gitta saját tapasztalatai mellett, Robert o. Young a pH Csoda című könyvét használta. 

A lúgosítás - téves elképzelésekkel ellentétben - nem azt jelenti, hogy a szervezetünket - mely alapvetően savas, át kéne alakítanunk lúgossá. Ettől betegek lennénk, nem ez a cél. Azt kell elérni, hogy a szervezetben az emésztés egyensúlyba kerüljön, és az emésztés-végrermék, magyarul a pisi és a kaki, minél kevesebb olyan anyagot tartalmazzon távozáskor, amit a szervezetnek inkább hasznosítania kellene. 


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...158159160...188
hírek, aktualitások

Közösségben könnyebb elkapni a fertőzéseket

2019. szeptember 13.Az iskolakezdés stresszt jelent a gyermekek szervezetének és a közösségbe kerüléssel megnő a fertőzéses megbetegedésekre való fogékonyságuk – mondta a Cseh Áron, a Semmelweis Egyetem I-es számú Gyermekgyógyászati Klinikájának adjunktusa.

A gyermekorvos szerint a pedagógusok azzal tehetnek sokat, ha a szünetekben gyakran szabad levegőre viszik a gyerekeket, az osztálytermeket pedig rendszeresen szellőztetik. A szülők pedig az egészséges életmód és étkezés biztosításával tehetnek a legtöbbet gyermekük immunrendszerének erősítéséért – tette hozzá. Egyúttal szólt arról is, hogy a D-vitamin pótlását már az őszi időszakban érdemes elkezdeni.

Cseh Áron felhívta a figyelmet arra is, hogy a gyerekek gyakori fertőzéses eredetű felső légúti megbetegedése egyáltalán nem jelent kórós állapotot, ha más komolyabb tünet nem kapcsolódik hozzá. Példaként említette, hogy az óvodáskorúak esetében az évi 10-12 “lázas epizód” teljesen normálisnak tekinthető, egyúttal ezek a megbetegedések az immunrendszer érésének sajátos módját is jelentik.

Kóros tüneteknek azt kell tekinteni a gyermekorvos szerint, amikor például a gyerek súlygyarapodása, idegrendszerének fejlődése elmarad a kortársaiétól. Ezek az immunzavarok azonban nagyon ritkák – mondta.

Akár szívet is építhetünk őssejtekből

2019. szeptember 12.A születéskor gyűjthető őssejtek gyógyászatban betöltött szerepe állt a Czeizel Intézet által szervezett tudományos szimpózium fókuszában. A rendezvényen az Intézet vezetője, Merhala Zoltán mellett előadást tartott az őssejteket érintő laboratóriumi kutatások eredményeiről prof. Sarkadi Balázs kutató, a perinatális őssejtek új alkalmazási területeit pedig prof. Sean Murphy, a Wake Forest University oktatója ismertette.

A születéskor gyűjtött és megőrzött őssejteket már a gyógyászat számos területén alkalmazzák, a regeneratív medicinában betöltött szerepükben azonban még mindig rengeteg új lehetőség rejlik. „Az őssejtterápia jelenleg is több mint 80 betegség kezelésében játszhat fontos szerepet: főleg a vérképző szerveket érintő problémák esetében merül fel az alkalmazásuk, a jövőben pedig a cukorbetegségtől a bőrgyógyászatig kínálhatnak megoldást, a felhasználási területek listája pedig a folyamatos orvosi áttöréseknek köszönhetően napról-napra nő” – mondta el Merhala Zoltán, a Czeizel Intézet vezetője. „Ma már a köldökzsinórvéren kívül a köldökzsinórszövetből, a magzatburokból, vagy akár a méhlepényből is tudunk őssejteket gyűjteni, ezekkel a kincset érő alkotóelemeinkkel pedig a koraszülött gyermekek tüdejét is kezelhetjük, vagy a magzatban ultrahangon felfedezett szájpadlásfejlődési hibát korrigálhatjuk.”

Prof. Sarkadi Balázs, az MTA – TTK Enzimológiai Intézetének kutatója a laboratóriumi kísérletek kínálta új távlatokról számolt be. Az elmúlt tíz év kutatásainak eredményeképpen ma már sikeresen hoznak létre és tenyésztenek indukált pluripotens őssejteket, amelyekből minden szövetforma létrehozható. Így készülhet szívizomszövet, foggyökér, vagy emberi idegsejtekből álló „miniagy” is, ami jelenleg a toxikológiai vizsgálatok és a gyógyszerfejlesztés terén nyújt hatalmas előrelépést, de a 3D nyomtatásnak köszönhetően a jövőben akár egy teljes szív is születhet laboratóriumi körülmények között.

A horkolás nem csak kellemetlen, de veszélyes is lehet

2019. szeptember 12.

Rengeteg feleség, és nem kevés férj tudna beszámolni arról, milyen zavaró a hálótársuk horkolása. Azonban dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ neurológus főorvosa, szomnológus a horkolás nem csak kellemetlen, de légzéskimaradás miatt veszélyes is lehet.Ezért horkolunk

Minden 10 férfiből 4 rendszeresen horkol és a nőknek is több, mint ötödét érinti ez a probléma. A horkoló hangot tulajdonképpen a felső légutak lágy szöveteinek vibrációja hozza létre. Alvás közben a garatfeszítő izmok ellazulnak, nem vesznek részt a garat nyitva tartásában, így az az erre hajlamos személyeknél felső légúti szűkület vagy akár elzáródás alakulhat ki.

A horkolás nyilvánvalóan kellemetlen a hálótárs számára, de akár veszélyes is lehet, különösen, ha a horkolás közben rövidebb-hosszabb légzési szünetek jelentkeznek. Ilyenkor az alvó személy rövid időre abbahagyja a horkolást, majd hangos „felhorkantás” kíséretében hirtelen levegő után kezd kapkodni – ez az úgynevezett alvási apnoé jelensége. Mivel pedig minden egyes légzéskimaradás csak akkor történhet meg, ha a központi idegrendszer éber állapotba kerül, ezek a rendszeres mikroébredések megakadályozzák a jó minőségű alvást és egy idő garantált a tartós kimerültség, fáradtság. 

 

 

A légzéskimaradás nem csak a fáradtság miatt veszélyes

Aki éjszakai légzéskimaradással küzd, annak ugyan a közvetlen életveszéllyel nem kell számolnia, de tisztában kell lennie azzal, hogy a jelenség milyen egészségkárosító hatásokkal járhat. A légzéskimaradások során a vér oxigénszintje csökken, a széndioxidszint viszont emelkedik, ennek eredményeként emelkedik az adrenalinszint is, ami emeli a vérnyomást és a pulzust. Az alvási apnoéval küszködő beteg tulajdonképpen kisebb fuldoklások sorozatán esik át éjjelente, ami komoly stresszt jelent a szervezet számára.

Ez a stressz az, ami számos betegség rizikófaktora, így a magas vérnyomásé, a diabéteszé, a szívinfarktusé vagy stroke-é.  Rövid távon pedig az ilyen módon zavart éjjeli alvás olyan nappali hatásokat eredményezhet, mint fizikai és szellemi fáradtság, nehéz ébredés, nappali aluszékonyság, koncentrációzavar, csökkenő libidó, pszichés problémák, esetleg szívritmuszavar. Ezen kívül azzal is számolni kell, hogy ezek a veszélyes közvetve a hálótársat is veszélyeztetik a megzavart alvás miatt.