Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

A válás későbbi depressziót okozhat a gyereknek

2022. február 19.

A gyerek életkora szülei válásakor és későbbi depressziója összefüggést mutat: akik 15-19 éves voltak, kisebb eséllyel szedtek felnőttként antidepresszánst, mint akik négyévesnél fiatalabbak voltak – írta a Norvég Közegészségügyi Intézet (NIPH) új tanulmánya.

Norvégiában a házasságok nagyjából negyven százaléka végződik válással és egyre nő a házasság nélkül együtt élő és gyereket nevelő párok száma is a kutatás szerint. A sok vizsgálat ellenére azonban keveset tudni arról, hogyan alakul a válást elszenvedő gyerekek egészsége.

Azok a gyerekek, akik 15-19 évesek voltak szüleik válásakor, 12 százalékkal kisebb eséllyel szednek antidepresszánst felnőttként, mint akik négyévesek vagy annál fiatalabbak voltak – mondta Oystein Kravdal, NIPH Termékenységi és Egészségügyi Intézete új tanulmányának vezető szerzője. Az írás a Population Studies című szaklap legújabb számában jelent meg.

Akik maguk is felnőttek – húszévesnél idősebbek – voltak a szülők válásakor, 19 százalékkal kisebb eséllyel szedtek később depresszió elleni gyógyszert, mint a négy év alattiak.

A kutatók a norvég receptnyilvántartó adatbázis alapján dolgoztak. Elemzésükben 180 ezer olyan gyerek adatai használták, akiknek elváltak a szülei, valamint 640 ezer olyan gyerekét, akinek nem. Ezután a 2004 és 2008 között 20-44 éveseknek felírt antidepresszánsok adatait vizsgálták.

A szülők anyagi lehetőségei, viselkedése és sok más tényező befolyásolhatja azt is, mekkora az esélye, hogy a kapcsolat megromlik, majd végül felbomlik, valamit azt is, hogyan hat mindez a gyerekre és a tanulmányban vizsgált későbbi depresszióra.

Sok tényezőt nagyon nehéz tanulmányozni, ezért testvérekre irányult a vizsgálat. Kravdal szerint azok a gyerekek, akiket nagyon fiatalon érint a válás, hosszabb ideig érzik a miatta kialakult stresszt, mint azok, akik tizenéves koruk vége felé.

A különbség egy másik magyarázata, hogy a kisebb gyerekre erősebben hat a stressz, vagy hosszú távon rendkívüli következményekkel járhat mentális egészségükre nézve.



Több mint száz génhez köti az autizmust

2022. február 18.

Fotó: 123rf.com

Több mint száz gén játszhat szerepet az autizmus spektrumzavar (ASD) kialakulásában – állapította meg a témához köthető eddigi legnagyobb génkutatás.

A vizsgálatban a világ több mint 50 kutatóintézete vett részt. Pontosan 102 gént azonosítottak, amely az ASD-hez kapcsolható, ezek között van néhány tucatnyi olyan, amelyeket eddig nem ismertek – írja a medicalexpress.com tudományos-ismeretterjesztő portál.    

A gének közül néhány az intellektuális képességek hiányával és a késedelmes fejlődéssel is összefüggésben áll – közölték a tudósok. Mások kifejezetten az ASD-re jellemzőek és összefüggnek a társas képességek hiányával is, amely az autizmus jele.

Az ASD-ben érintett gének ismerete segíthet a kutatóknak abban, hogy jobban megértsék az okokat és esetleg a súlyos állapotú gyerekek számára hatóanyagokat fejlesszenek ki – mondta Joseph Buxbaum, a New York-i Seaver Autizmuskutató-központ igazgatója, a kutatás egyik résztvevője.

A tudósok korábban 65, az autizmushoz köthető gént azonosítottak. Buxbaum szerint kutatócsoportja a tanulmány méretének is köszönhetően talált ennél jóval többet: több mint 35 ezren vettek részt a vizsgálatban, köztük csaknem 12 ezer autista, valamint szüleik, az ASD által nem érintett testvéreik és más, nem autista személyek.

Az autizmus egy spektrumzavar, tehát sok embernek nincs is szüksége új, célzott gyógyszeres terápiára, mivel ők jól megvannak” – mondta Buxbaum.

A súlyosabban érintettek számára azonban az új ismeretek a “precíziós orvoslás” ígéretét jelenthetik – olyan kezelésekét, amelyeket speciálisan az egyén számára alakítanak ki például génjeik alapján.

Az autizmus szociális, kommunikációs kognitív készségek fejlődési zavara, amely az egész életen át tartó fogyatékos állapotot eredményezhet. Minden 59 gyerekből egy autista, előfordulása fiúknál 4-5-ször gyakoribb, mint lányoknál.



Mikor szükséges a mandulaműtét?

2022. február 18.

A gyakori torokfájás, vagy légúti betegségek önmagukban még nem indokolják a mandulaműtét elvégzését. Azonban ha a betegség évente gyakran ismétlődik, krónikus mandulagyulladás alakul ki, esetleg tályog vagy a gyulladások következtében másodlagos betegségek lépnek fel, akkor mégis szükség lehet rá, hogy megváljunk az egyébként fontos védőfunkciót betöltő szervektől.

Fotó: gettyimages.comŐsztől-tavaszig tart a betegségek szezonja

A közösségbe kerülő gyerekek sokat betegeskednek, ennek oka egyfelől, hogy a még fejletlen immunrendszerük miatt könnyebben kapnak el fertőzéseket. A szeptemberi hónapban egyébként is megnő a betegségek száma pusztán attól, hogy újra elkezdődik az óvoda és az iskola, ahol könnyen terjednek a kórokozók.

Az immunrendszer érése 10-12 éves kor környékén fejeződik be, teljesen normális, ha a gyerekek ebben az időszakban gyakrabban kapnak el légúti betegségeket – magyarázza dr. Csóka János fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ főorvosa. A megbetegedések gyakoriságát növeli az is, hogy a közösségekben a gyerekek gyakran elnagyolják a kézmosást, a zsebkendő használatot, a kisebbek nem megfelelően fújják az orrukat, köhögésnél, tüsszentésnél sem teszik a szájuk elé a kezüket.

Nem mindennek az oka a mandula

Óvodás korban 5-6 betegség is átlagosnak nevezhető az ősztől-tavaszig tartó időszakban, s ez egyaránt megviseli a gyerekeket és a szülőket. A gyakori betegségek miatt munkából kieső szülők érthető módon szeretnék sürgetni az egyes betegségek lefolyását és minden módszert megragadnak arra, hogy csökkentsék a gyakoriságát. Sokan úgy vélik, hogy ennek egy lehetséges eszköze a mandulaműtét, ám szakmailag ennek elbírálása mindig egyedi és a szakorvos, néha több szakma közös döntésén alapul.

Az orr-, illetve garatmandulák kivételének szükségességét pontos szabályok írják elő. Dr. Csóka János hangsúlyozza, hogy a mandulák nagyon fontos védő funkciót töltenek be a szervezetben, különösen az első életévek során nagyon lényegesek az immunrendszer számára. Az orr és torokmandulák olyan védőanyagokat termelnek, melyek felveszik a harcot a kórokozókkal szemben. A harc közben azonban a mandulák is begyulladhatnak, azonban pusztán azért, mert megduzzadtak, még nem kell eltávolítani.

Az akut mandulagyulladást gyógyszerrel kezelni kell

A mandulagyulladás a torokmandulák gyulladása. Hátterében általában Streptococcus baktérium eredetű fertőzés áll. Kisgyermekeknél jellemző tünet, hogy nem hajlandó enni, torokfájásra panaszkodhat. A fájdalom gyakran kisugárzik a fülbe. Jellemző a láz, a rossz közérzet és fejfájás. Bakteriális eredetű fertőzés ellen a gyermekorvos antibiotikumot ír fel, melyet az előírt adagban kell szedni, és annyi ideig, amíg az orvos javasolta az esetleges szövődmények elkerülése érdekében. Tüszős mandulagyulladásban szenvedő gyermek az antibiotikum mellett is lehet lázas 5-7 napig. Különböző helyi fájdalomcsillapítókat tartalmazó tabletták szopogatása, langyos folyadék, ágynyugalom enyhítheti a panaszokat.



Fáj és bizsereg a lába? – Lehet, hogy cukorbetegség okozza

2022. február 17.

A 2-es típusú cukorbetegség gyakran hosszú időn át rejtve marad, és csak már a súlyos szövődmények megjelenése után derül fény az állapotra. Pedig vannak tünetek, melyek jelezhetik a zavart, így érdemes ezekre nagy hangsúlyt fektetni. Hogy melyek ezek a panaszok, azt dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbeteg Központ diabetológusa sorolja fel.

Fotó: gettyimages.comMi okozza cukorbetegség esetén az idegkárosodást és a diabeteszes lábat?

A cukorbetegség egy olyan állapot, mely lappangva alakul ki, és gyakran megesik, hogy mikor a beteg szakemberhez kerül, már súlyos károkat okozott a diabetes. Amennyiben a vércukor szintje tartósak magas, úgy az – többek között- könnyen súlyos idegkárosodást eredményezhet – nem ritkán ez a szövődmény hívja fel a figyelmet a cukorbetegség fennállására.

Az állapot ugyanis egyrészt károsítja az idegek anyagcseréjét, másrészt tönkreteszi az idegrostokat ellátó ereket, így csökken azok vérellátása, ezáltal kevesebb oxigénhez jutnak. Mivel a 2-es típusú cukorbetegség lappangva alakul ki, sokszor a végtagok zsibbadása és érzéketlensége jelzi a zavart, ami már egy kialakult idegkárosodásra utal. Diabetes esetén ez az idegkárosodás gyakran a lábat érinti, diabeteszes lábat okozva.

Milyen jelei vannak?

  • Zsibbadás, érzékkiesés

Az egyik leggyakoribb tünete a lábak zsibbadása, aminek következtében az illető járás körben mintha nem érezné saját végtagjait. Ezen kívül felléphet bizsergés és égő érzés is, valamint sokan beszámolnak arról, mintha kesztyű/zokni lenne rajtuk.

  • Leejt tárgyakat

Idegkárosodára utal, ha az illető néha áramütésszerű érzést érez, sőt, az is előfordulhat, hogy önkéntelenül leejti azokat a tárgyakat, amiket éppen a kezében tart. Természetesen ez az egészségeseknél is megeshet, ám ha rendszeresebbé válik, úgy az problémát jelezhet.

  • Elveszti az egyensúlyát

Az érzékkiesés és a zsibbadás gyakran bizonytalan járást és egyensúlyvesztést okoz, mivel az izomgyengeség a boka körüli területre is hatással lehet. Amennyiben ezt gyakran tapasztalja, érdemes vérvizsgálattal megbizonyosodni a vércukor szintjéről, valamint megvizsgáltatni a lábát diabeteszes láb irányába- mondja dr. Porochnavecz Marietta a Cukorbeteg Központ diabetológusa.

  • Furcsa alakú lábfej, kalapácsujj

A károsodott idegi funkciók nagy hatást gyakorolnak a járásra, és ez bizony a lábfej alakját is befolyásolhatja, mivel máshová rakódhat a súlypont. Éppen ezért szokatlan változásokat tapasztalhat a beteg a láb boltozatában. Az egyik leggyakoribb deformálódás a kalapácsujj, amikor az egyik lábujj (a nagy lábujjat kivéve) eldeformálódik.

  • Sebek megjelenése

Ha valakinél idegi károsodás áll fenn, úgy előfordulhat, hogy egyszer csak megmagyarázhatatlan sebek, hólyagok jelennek meg lábon. Ennek oka gyakran az, hogy az illetőnél olyannyira csökken a fájdalomérzet, hogy nem veszi észre, ha megsérül. Ez nagyon veszélyes is lehet, egyrészt mert a cukorbetegeknél rosszabb a sebgyógyulás, és megnő a fertőzésveszély, a fekély kialakulása, másrészt így könnyen súlyos sérüléseket is szenvedhet (pl. leforrázás, égési sebek)

  • Fokozott hőérzet

Bár a probléma okozhatja, hogy a beteg kevésbé érzékeli a meleget/hideget, ám az is előfordulhat, hogy túlságosan is érzékenyen reagál a szélsőségesebb hőmérsékletekre. Pl. egy meleg csésze teát forrónak érez, és szinte fájdalmas egy hidegebb kéz érintése. Emellett megeshet, hogy melegnek/hidegnek érzi a végtagjait különösebb ok nélkül.



Mit kell tudni a kanyaróról?

2022. február 17.

Bár a védőoltásoknak hála, manapság hazánkban már alig fordul elő, a kanyaró (latinul morbilli) veszélyes betegség, amely a fejlődő világban gyermekek tízezreinek haláláért felelős.

Fotó: 123rf.comA kanyaró rendkívül fertőző: a nem oltottak között járványszerűen terjed, és egy fertőzött egész iskolai osztályokat betegíthet meg, mint ahogyan egy alkalommal egy Salzburg környéki járvány esetén is történt. Általában szövődmény nélkül gyógyul, de minden ezredik esetben halálhoz vezethet. A halálozás különösen a harmadik világban magas, ahol elsősorban az alultápláltság miatt elérheti a 10%-ot. Ennél is magasabb, 30% körüli az AIDS-es betegekben. A kanyarós megbetegedés rendszerint az első négy életévben lép fel, de a nem oltottak bármelyik életkorban megbetegedhetnek. Aki egyszer átesett a fertőzésen, egész életére immunissá válik ellene.

MMR-oltás

Mint említettük, a kanyarót meg lehet előzni védőoltással. Erre világszerte az MMR-vakcinát használják, amely három gyengített élő vírust tartalmaz, és a kanyaró mellett a mumpsz és a rubeola ellen is védettséget ad. Az oltás igen jó hatásfokkal biztosít védelmet. Sajnos ennek ellenére az utóbbi években számos fejlett országban, Nyugat-Európában, Izraelben és az USA-ban is kanyarójárványok törtek ki, legutóbb éppen a szomszédos Ausztriában.

A járványok oka az, hogy számos szülő – a szövődményektől való félelmében, vagy más okból – nem oltatja be a gyermekét. A sajtóban megjelent téves és tudományosan sohasem bizonyított információ, hogy az MMR-oltás autizmust okoz, az egyik tényezője ennek az oltásellenességnek.

A valóság az, hogy a védőoltás elmaradása, a kanyaró okozta szövődmények – köztük az egyik legfélelmetesebb késői szövődmény, az ún. szubakut szklerotizáló panencephalitis, vagyis az agyvelőgyulladásnak egy krónikus formája, amely néhány év alatt mindig halálhoz vezet – a védőoltás ritka szövődményeinél sokkal veszélyesebb a gyermek számára.

Mi a kanyaró oka?

A kanyarót vírus okozza. A kórokozó az orrba és a garatba kerülve ott megtapad, és köhögés, tüsszentés alkalmával a szabadba kerül, ahol még kb. két órán keresztül életben marad. A szervezetben a vírus szaporodásnak indul, bekerül a légutakba, a tüdőbe és a bőrbe is. Az inkubációs idő – vagyis az az idő, amely alatt a vírus már a szervezetben szaporodik, de tüneteket még nem okoz – 6-21 nap, de általában a 10. nap körül megjelennek az első tünetek. A betegség továbbadásának veszélye a kiütés megjelenése előtt 2-4 nappal és a megjelenés utáni első 5 napon a legnagyobb.

A kanyarót bárki megkaphatja, aki még nem esett át rajta, vagy nem részesült védőoltásban. Ismételt megbetegedés nagyon ritka, mert a szervezet a vírus ellen immunissá válik. A betegség rendkívül fertőző, a közös háztartásban élők 90%-a megfertőződik.

Hogyan lehet a kanyarót diagnosztizálni?

A háziorvos vagy a gyermekorvos, aki már látott kanyarós beteget, vagy tanult róla, a jellegzetes tünetek alapján könnyen felállíthatja a diagnózist. A fertőzés magas lázzal kezdődik, ehhez nátha és kötőhártya-gyulladás társul. A szájüreg belső oldalán levő cseresznyepiros folt, az ún. Koplik-folt jellemző korai tünet, de ezt ritkán észlelik. A bőrkiütés is jellegzetes, foltos, kissé kiemelkedő, barnásvörös elváltozás, amely a fejen kezdődik, és gyorsan elterjed az egész testen.



Kentaur: Örülök, hogy végül nem maradtam külföldön

2022. február 16.

A musical műfaj néhány évtizede robbant be a köztudatba, s indult el világhódító útjára. Ebbe a kultúrtörténetbe is betekintést nyerünk Kentaur (Erkel László, akinek üknagybátyja Erkel Ferenc) Jászai Mari-díjas díszlet- és jelmeztervező, festőművész, zenész, érdemes művész eddigi életpályájának bemutatása során. Életrajzát, munkáit, díjait olvasva, mintha nem is egy életet élne, és a nap 24 órájából 36-ot dolgozna. Jelmezvagy díszletterveit láthatjuk prózai előadásban, musicalben, operák, balettek, mozifilmek, tévéshow-k, koncertek, reklámfilmek, különböző enteriőrök széles választékában itthon és a világ számos helyén.

Fotók: Kentaur Erkel László FacebookLáttam a Broadwayn is Az operaház fantomját, elbújhat mögötted, mert messze jobb volt a te díszleted.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy szerintem könnyebb másodikként megcsinálni valamit, mert tanulhatunk az elődök „hibáiból”. A magyar alkotó csapattal rendszerint megnézzük az eredeti előadást, és elemezzük, mi benne a jó és kihagyhatatlan, mi az, amit másként csinálnánk, és lehetnek kötelező elemek is. Egyeztetünk a jogtulajdonosokkal, ezek általában nagy producerek vagy akár maga a szerző. webber és Schönberg is nagyon sokszor személyesen vesz részt az áttervezési munkában, és ezzel sokat segít nekünk. A tervezés folyamán viszont megpróbálom elfelejteni mindazt, amit az eredeti előadásban láttam, és egészen más szempontok szerint felépíteni a saját verziómat.

Az elsődleges meghatározója ennek maga a darab és a zenéje. próbálom friss szemmel nézni azt, ami a lényege. Amikor egy musicalt nem replikaként, hanem először állítanak színpadra, minden alkotó együtt dolgozik. Ez egy óriási csapatmunka. Még a zenei alap sincs teljesen készen, még nincs hangszerelve, de az már eldőlt, hogy ki lesz a díszlet-, jelmeztervező, és ki lesz a rendező, aki gyakran elég részletekbe menően beleszól a történetvezetésbe, a dramaturgiába is. Más a dalszerző, aki a dalok szövegét, és sokszor más a librettista, aki a történetvezetést – a prózai szöveget – írja. Általában a dalszerzőt és a zeneszerzőt tüntetik fel alkotóként, de a művek végső formáját nagyon sok alkotó kreatív munkája adja össze.

A hangszerelő, aki kialakítja a végső hangzást – szintén alkotóként van jelen. Ő az, aki eldönti, hogy egyes dalokban milyen arányban és szólamokban legyen a kíséret, és a teljes mű zenei íve, zenei dramaturgiája meglegyen. Végül ezek az emberek, akik egytől egyig fontos szerepet játszanak az előadás megszületésében, többször is összeülnek – ott van a díszletés a jelmeztervező is –, és minden összeérik egy előadásban. A Műben, amely végül a közönség elé kerül. Egy jó alkotó csapatban mindenki hat mindenkire. Ezek azok az összefüggések, amelyeket egyszerűen nem lehet megkerülni. Úgy kell megterveznem a díszleteket, hogy ne használjam az eredeti ötleteket, ugyanakkor ne menjek ellene a sztorinak.

A hazai kritikusok régebben még hajlamosak voltak leszólni a musicalszínházat, úgy kezelték, hogy ez egy szórakoztató műfaj, táncos, énekes ugribugri. Ma, miután a legtöbb drámai színház is, követve a nézők igényeit, játszik musicaleket, már jóval kevésbé elutasító a hozzáállásuk. Én, aki a Macbethtől a Liliomig, a könnyű operettől a drámákon, musicalen át az operáig mindenben közreműködtem – 32 év színházi gyakorlattal a hátam mögött –, azt gondolom, hogy a modern musical talán az egyik legbonyolultabb színpadi műfaj a világon, vizualitás szempontjából biztosan.

Gyakran nagyon összetett a látványvilága, sokféle helyszín, sokféle jelmez kell hozzá, majdnem, mint egy mozifilmhez. Egy kortárs musical nem úgy épül fel, hogy az első felvonásban egy szalonban vagyunk, a második felvonás a hősnő budoárjában játszódik, a harmadik felvonás pedig egy bálteremben – első díszlet, szünet, lebontják, második díszlet, szünet, és így tovább. A két eddigi legnagyobb kihívás, de egyben a két legkedvesebb musicaltervezésem a Miss Saigon és az A nyomorultak – minimum 40 különböző helyszínen vezeti a cselekményt két felvonás alatt –, ahol aztán minden megtörténhet: a cselekmény csapong az időben, visszamegy a múltba, előreszalad a jövőbe, a jelenetképek egymásba úsznak, mint a filmes beállítások, és nincs idő függönyt ereszteni, folyamatában kell változtatni a díszleten, az egésznek úgy kell működnie, mint egy 3D-s élő mozinak.



PCOS-re fogamzásgátló? Ha csak a tünetek ellen kell…

2022. február 16.

A PCOS esetében a bevett gyakorlat, hogy a paciens fogamzásgátló gyógyszert kap. Már persze abban az esetben, ha nem olyan súlyos a helyzet, hogy az orvosi beavatkozást indokolna. De mi történik a szervezettel? A PCOS-re hatékony megoldás a fogamzásgátló?

Fotó: gettyimages.comA témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász van a ratkotunde.hu segítségére.
Mikor adnak fogamzásgátlót?

A fogamzásgátló adása PCOS esetében valóban bevett gyakorlat, abban az esetben, ha a betegség súlyossága nem indokolja a komolyabb beavatkozást, a tünetek azonban zavaróak, és a beteg nem tervez gyermeket. Vagyis körültekintően jár el a szakember, ugyanakkor ezzel magát a betegséget nem hozza helyre.

A másik gond, hogy a fogamzásgátló hormonális egyensúlyt ad a szervezetnek, vagyis az állapotromlás megállítható, de amennyiben a paciens mégis babát szeretne, akkor értelem szerűen nem működik. Ilyenkor leállnak a szedésével, és következhet a kálvária, amíg valóban helyre nem hozzák a betegséget, hogy a szervezet képes legyen a várandósság kihordására.

Másképpen is lehet?

Természetesen a PCOS esetében más megoldás is van. Ma már tudjuk, hogy a betegség nem csak kezelhető, hanem a folyamat vissza is fordítható. Ehhez legalábbis az elején szükség lehet gyógyszeres támogatásra is, a későbbiek folyamán azonban az életmódváltás hozhat tartós eredményt.

Mindenekelőtt a túlsúlytól kell megszabadulni. Kevesen tudják, de a felesleges zsír nem csak esztétikai és keringési gondokat okozhat. Sajnos hormontermelő egységként is üzemel, vagyis a túlsúly erősen befolyásolja az endokrinrendszert is, így pedig hatás gyakorol szinte mindenre a testben – beleértve természetesen a termékenységet is.
Dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak elmondta, hogy a PCOS kialakulásának hátterében hormonális folyamatok állnak, de a láncolat legvégén tulajdonképpen tápanyaghiány vezet a kialakuláshoz. Ez azt jelenti, hogy a megfelelő tápanyagbevitellel hosszabb távon maga a betegség is jól orvosolható – természetesen a szakemberek, és szükség esetén gyógyszeres kezelés támogatásával.



Hogyan lesz a pet palackból polárpulcsi? Környezetbarát megoldások

2022. február 15.

Habár a gazdasági válság elérte a hulladék-újrahasznosítási iparágat is, a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Ma már a magyarok többsége is követendő szokásnak tartja a háztartásokban, irodákban keletkező hulladék válogatva gyűjtését, bár a Magyarországon jelenleg működő több mint 5000 gyűjtősziget a legfrissebb felmérés szerint még mindig kevés ahhoz, hogy mindenkinek „elég közel” legyen. Pedig egy kis kitérővel rengeteget tehetünk az egyre rosszabb állapotban lévő környezetünkért!

Kevesebb szemét, kevesebb energia, egészségesebb környezet

A szétválogatva gyűjtött hulladék újrahasznosítása során azokat az anyagokat, amelyeket egyébként eldobnánk, szennyezve ezzel a környezetet, nyersanyagként használjuk fel. Az újrahasznosítás, előkelőbb nevén a recycling energia-és nyersanyagkímélő eljárás: egyrészt csökken a valóban szemét, azaz semmi másra nem használható hulladék mennyisége, másrészt a környezet terhelése is, mivel az újrahasznosítható anyagok révén kevesebb természetes nyersanyagra van szükségünk.

Tudtad, hogy

  • naponta 70 dkg szilárd háztartási hulladékot termelünk fejenként (évi 250 kg/fő)?
  • ennek 50 %-a  szelektíven gyűjthető és újrahasznosítható?
  • és egyötöde biológiailag lebontható?
  • egy tonna újrapapírral 12 fát menthetünk meg a kivágástól?
  • a válogatva gyűjtött üvegek közel 100 %-ban újrahasznosíthatók és ezáltal 10-20 %-os energiamegtakarítás is elérhető?
  • szelektíven gyűjtött műanyagból történő (műanyag)gyártáshoz hetedannyi energiára van szükség?
  • 27 db másfél literes PET palack szükséges 1 polár pulóver előállításához?
  • Dániában, Svédországban a hulladék 80-90 %-át így dolgozzák fel?
Mi lesz a szelektíven gyűjtött hulladékból?

Sajnos még mindig sokan gondolják azt, hogy a konténereket elszállítás után összeöntik, ez természetesen nem így történik. A válogatva gyűjtött anyagokból további válogatás és tisztítás után többnyire ugyanaz lesz, ami volt, vagyis az újragyártott üvegből újra üvegpalackok és befőttesüvegek készülnek, a papírból karton, papírtörlő, vécépapír, gipszkarton, az italos kartondobozokból újra kartondoboz, netán bútorlap. Az aprított üveget felhasználják továbbá üveggyapot készítésére vagy készülő új utakban. A legsokoldalúbban a műanyagok használhatók fel, nemcsak PET palack formájában találkozhatunk újra a bedobált hulladékkal, hanem például DVD-tok, műanyag háztartási eszközök vagy polár pulóver képében.



Az alkohol a korábban véltnél gyakrabban okozhat rákot

2022. február 15.

Az alkoholfogyasztás a korábban véltnél jobban megnöveli a rák kialakulásának kockázatát – állapították meg az Imperial College London tudósai. Kutatásukból az is kiderült, hogy a kávézás viszont védelmet jelenthet a májrák ellen.

Fotó: gettyimages.comAz alkoholfogyasztás a rákbetegség számos fajtájához köthető: a fej és a nyak megbetegedéseihez (száj-, garat- és gégerákhoz), nyelőcső- és bélrákhoz, valamint mell- és májrákhoz – írja a The Guardian.

A tanulmány szerint ugyanakkor naponta legalább egy csésze kávé elfogyasztásával csökkenthető a májrák és a bazálsejtes karcinóma (bazalióma) kialakulásának kockázata. A hatást a koffeines és a koffeinmentes kávé esetében is megfigyelték.

A kávé antioxidánsként és gyulladásgátlóként működik, így védelmet nyújthat a gyulladások által elindított betegségek, így a rák ellen is. A tejtermékek és a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása a vastagbélrák kialakulásának kockázatát csökkenti – állapították meg a szakértők.

A vizsgálatot támogató Rákkutatási Világalap (WCRF) kutatásért és innovációért felelős igazgatója, Giota Mitrou szerint további vizsgálatokra van még szükség a kávé és a rák, valamint az alkohol és az egyes ráktípusok közötti összefüggés mechanizmusának megértéséhez.

Mitrou azt javasolja azoknak, akik aggódnak amiatt, hogy étrendjük hatással lehet a rák kialakulására, hogy tanulmányozzák a WCRF rákmegelőzési útmutatásait. Ezek szerint ajánlatos az alkoholfogyasztás limitálása, az egészséges testsúly megőrzése, a fizikai aktivitás és a teljes kiőrlésű gabonákat, zöldséget, gyümölcsöt és hüvelyeseket tartalmazó étrend.

Az alkohol azért növeli a rák kockázatát, mert a metabolizmusa során olyan vegyületek is keletkeznek, amelyek a DNS-hez kötődve mutációkat hozhatnak létre, ezek pedig elrákosodhatnak.

Az alkohol megemelheti olyan hormonok szintjét is, melyek a mellrák egyes típusainak kifejlődéséhez köthetők. Általánosságban véve minél több alkoholt fogyaszt valaki, annál nagyobb a kockázata annak, hogy kialakul nála valamilyen ráktípus – vélik a tudósok.



A csecsemők védettek az ételallergiával szemben

2022. február 14.

Egészséges csecsemők bélbaktériumainak felhasználásával gátolták meg a tehéntej-allergia kialakulását egereknél amerikai és olasz kutatók.

A Chicagói Egyetem, az Illinois állambeli Argonne Nemzeti Laboratórium és a Nápolyi II. Frigyes Egyetem kutatói négy egészséges és négy tehéntej-allergiával küzdő csecsemő bélmikrobáit ültették át egerek csoportjaiba a gyerekek ürülékmintáit felhasználva.
A rágcsálókat egy teljesen steril, baktériummentes környezetben nevelték és ugyanazt a tápszert kapták, mint a vizsgálatba bevont csecsemők, hogy az azonos forrásból származó tápanyagok révén biztosítsák a baktériumok megfelelő megtelepedését.
Az eredmények szerint az allergiás gyerekektől származó bélbaktériumokat kapott egereknél anafilaxiás sokk – az allergiás reakció legsúlyosabb formája, amely akár életveszélyes is lehet – alakult ki, amikor először kaptak tehéntejet.
A kontrollcsoportnál, vagyis azoknál az egereknél, akiket szintén baktériummentes környezetben neveltek, de nem kaptak csecsemőktől származó bélbaktériumot, ugyancsak ilyen súlyos allergiás reakció jelentkezett.

A Nature Medicine című szaklapban megjelent tanulmány szerint az egészséges csecsemők bélbaktériumaival kezelt egereknél azonban nem alakult ki allergiás reakció.

A kutatók tanulmányozták az egerek tápcsatornájában lévő mikrobák összetételét, valamint megnézték az egészséges és az allergiás egércsoportok génkifejeződésében megfigyelhető különbségeket. Ennek alapján sikerült kimutatniuk, hogy az Anaerostipes caccae nevű baktériumfaj bélben való jelenléte a jelek szerint védelmet nyújt az allergiás reakciókkal szemben.

Az Anaerostipes caccae a Clostridia baktériumok osztályába tartozik, amelyről 2014-ben megállapították, hogy védelmet nyújt a mogyoróallergiával szemben. Ezek a baktériumok butirátot – ez egy rövid láncú zsírsav – termelnek, amely kulcsfontosságú szerepet játszik a bél egészséges mikrobiális környezetének kialakításában.



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...159160161...523
hírek, aktualitások

A gyógytorna az egyik leghatékonyabb segítség vállfájdalomnál

2024. április 14.

A krónikus vállfájdalomnak számos oka van a túlterhelésből eredő problémáktól a porcsérülésig. A fájdalom mellett mozgásbeszűkülés is jelentkezhet, így nem csoda, hogy az érintettek mindenféle módon próbálnak javítani az állapotukon. Gyöngyösiné Gutlébeth Nikoletta, a FájdalomKözpont gyógytornásza egy olyan tanulmányra hívta fel a figyelmet, amely szerint a gyógytorna sok esetben hatékonyabbnak bizonyult, mint a lökéshullám kezelés.

A szakszerű gyógytorna rendkívül sokat segíthet

Norvég kutatók publikálták korábban azt a tanulmányt, amelyben a krónikus vállfájdalom kezelési lehetőségeivel foglalkoztak. Ennek az igen gyakori problémának ugyanis számos kezelési módja ismeretes, a nem szteroid gyulladáscsökkentőktől a szteroid injekciókúráig, az ultrahangos és lökéshullámos kezeléseiktől az akupunktúráig.

A szakemberek konkrétan az alacsony-közepes energiájú impulzusokat alkalmazó lökéshullám kezelés hatékonyságát hasonlították össze a felügyelt gyógytornáéval. A 104 fős kutatásban 18-70 év közti személyek vettek részt, akik legalább 3 hónapja vállfájdalommal küzdöttek. A véletlenszerűen kialakított csoportok közül az egyik hetekig tartó lökéshullám kezeléseken, a másik felügyelt gyógytorna foglalkozásokon vett részt, és egyik csoport sem kaphatott más kezelést a szükséges fájdalomcsillapítókon és gyulladáscsökkentőkön kívül.

A 6., 12. és 18. heti ellenőrzésekkor a fájdalmukat és a mozgáskorlátozottságukat kellett értékelniük egy skálán. Nyolc hét után a gyógytornás csoport 64 százaléka számolt be fájdalomcsökkenésről és szabadabb mozgásról, szemben a lökéshullámos csoport 32 százalékával. Ráadásul utóbbiaknak további kezelésekre is szükségük volt, míg a gyógytornások közül többen visszatérhettek a munkába is. Mindez persze nem jelenti azt, hogy a lökéshullám terápia ne lenne hasznos, de sok esetben érdemes más kezelésekkel és a gyógytornával kombinálva alkalmazni azt. 

Első a diagnózis

A vállfájdalom nagyon gyakran jelentkezik sportolóknál, megerőltető munkát végzőknél, leggyakrabban a túlerőltetés miatt. Kevesen gondolnak rá, de ezeknél a mozgástípusoknál legfontosabb lenne a megelőzés, a tudatos mozgás. Ugyanis csak akkor ajánlatos a váll izmait erősen megmozgató tevékenységet végezni, ha elég erősek az ott található izmok. Ha gyengék a vállízületet tartó izmok, a váll előrelóghat vagy leereszkedhet, jelentősen növelve így a sérülés veszélyét. Ha a vállban hirtelen, esetleg egy sérülés következtében lép fel a fájdalom, ajánlott a kart felkötni és bejelentkezni egy szakemberhez. Ilyen esetekben elsődlegesen a fájdalomcsillapításra koncentrálnak, helyi, gyorsan ható szerekkel.

Magány vagy egyedüllét?

2024. április 13.

Az élet: magány. Ha az ember magányossága miatt szenved, annak az az oka, hogy nem ismeri önmagát, mert nem érti az élet igazi struktúráját. Majdnem mindenki szenved a magánytól, sokan szinte állandóan. A magányosság és az egyedüllét azonban két teljesen különböző dolog.  

„Egyedül születünk, egyedül élünk, és egyedül halunk meg..."

Általában, aki a magányosságtól szenved, az olyasvalami hiányától szenved, amit nem saját magában keresett. Sokan azért vágynak társra, hogy megértésre találjanak, amit nem képesek megadni önmaguknak. Ahhoz, hogy egyedül tudjunk maradni önmagunkkal, hogy elfogadjuk magunkat, az önismeret által juthatunk el. Ha magunkat ismerjük, a világot ismerjük.

Majdnem mindenki szenved a magánytól, sokan szinte állandóan.

A magányos embernek nincs kivel kapcsolatot teremtenie semmilyen szinten, legyen az csupán ismeretség, barátság vagy tartós szerelem. Ha sikerül is kapcsolatot teremtenie, esetleg nincsenek eszközei arra, hogy azt fenntartsa, és ne szenvedjen tovább a magánytól. Az emberi kapcsolatok segítenek saját értékeink megítélésében és abban, hogy életünk eseményeit megfelelően tudjuk kezelni, hogy összhangba hozzuk a tőlünk függetlenül létező külvilág hatásait belső érzéseinkkel.

A magány akkor következik be, amikor az ember nem tudja megítélni ezeket az értékeket, ami következménye annak, hogy nincs akivel megbeszélje, akitől megerősítést kaphatna. A kommunikáció azért játszik fontos szerepet a mindennapi kapcsolatokban, mert segítségével informálódhatunk folyamatosan arról, hogy mennyire fontos a személyünk a másik számára. 

A magány érzése a másik ember társasága, közelsége utáni vágyakozás miatt alakul ki. Azért van szükség a másik emberre, hogy megerősítsen minket önmagunk értékelésében és segítsen eligazodni a körülöttünk történő dolgokban, segítsen felismerni valódi jelentőségünket. Egyes személyeken könnyebben lehet úrrá a magány mint másokon, ilyenkor sok függ attól, hogy elég erős-e az illető személyisége, vannak-e lelki tartalékai, hogy megküzdjön a magánnyal. Számtalan oka lehet annak, hogy valaki magányosnak érezze magát. 

A legnagyobb kár, amit a magány okozhat, hogy egyes elfojtott szorongások elhatalmasodhatnak, és súlyos rombolást okoznak a személyiségben. Az embereknek szükségük van a szerelemre, a szeretetre. Ezek nélkül nem képesek normális, egészséges személyiségként leélni az életüket.

Ez a kardiológiai rehabilitáció 5 fő eleme

2024. április 13.

A kardiológiai rehabilitáció célja nem csak az, hogy megelőzhető legyen egy második szív-érrendszeri esemény, például szívinfarktus, de az is, hogy a fizikai változtatásokon túli szakértői támogatással érhető, fenntartható, sőt élvezhető legyen az új életmód. Dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa szerint így lehet a kényszer szülte igényből előnyt kovácsolni.

Milyen betegségek, állapotok esetén fontos a kardiológiai rehabilitáció?

A kardiológiai rehabilitáció többet jelent annál, mint egy szív-érrendszeri esemény, például szívinfarktus után a kórházban történő kezelés. A hosszú távú kardiológiai gondozás célja ugyanis nem csak az esemény utáni felépülés támogatása, de az is, hogy az élet hátralévő része jó minőségű legyen és jelentősen visszaszoruljanak azok a kockázati tényezők, amelyek a szív-érrendszeri betegséghez és esetleg a műtéthez vezettek. Éppen ezért minden jelentős hazai és külföldi szakmai szervezet támogatja a kardiológiai rehabilitációt, beleértve az American Heart Association-t is.

Különösen ajánlott a hosszú távú program az alábbi események után, illetve állapotok megléte esetén:


– szívinfarktus,
– szívkoszorúér betegség,
– szívelégtelenség,
– perifériás artériás betegség (PAD),
– mellkasi fájdalom (angina pectoris),
– bizonyos örökletes szívbetegségek,
– szívizomgyulladás,
– bypass műtét, sztent beültetés, angioplasztika,
– szív- vagy tüdőtranszplantáció,
– szívbillentyű beültetés,
– pulmonális hipertónia.