4 tipp a jobb alvásért
2023. március 16.
Ha nem alszunk eleget vagy nem alszunk jól, hamar érezhetjük a kialvatlanság negatív hatásait: az energiahiányt, az emlékezési nehézségeket, a csökkent figyelmet, a lelassult gondolkodást, az ingerlékenységet, a nappali álmosságot, de akár erősebb hangulati ingadozásokat is. Mivel az alvásunk minőségét nagyban befolyásolja a környezetünk is, ahol álomra hajtjuk fejünket, a március 17-i Alvás Világnapja alkalmából az Euronics összegyűjtötte a leghasznosabb tippeket az alváshoz ideális körülmények megteremtéséhez.
Az, hogy hány óra alvásra van szükségünk, az életkorunktól függően változó lehet, de 18 és 60 év között egy nemzetközi ajánlás szerint minimum 7 óra pihentető alvásra lenne szükségünk szervezetünk ideális működéséhez. Néhány egyszerű tippet betartva könnyen megteremthetjük otthon a megfelelő körülményeket ahhoz, hogy ez az alvásra fordított idő valóban hasznosan teljen.
Sötét, csendes szoba
A fénynek és zajnak való kitettség nagyban megnehezítheti az elalvást és a pihentető alvást, ezért ügyeljünk arra, hogy a szoba teljesen sötét és csendes legyen egészen addig, amíg fel nem kelünk. Ne hagyjuk bekapcsolva éjszakára a televíziót, ne hagyjunk égve lámpát, de ne használjunk például LED-fénnyel felszerelt, egész éjjel világító ébresztőórát sem, hiszen a fény miatt szervezetünk úgy érzékelheti, nappal van. Ha a hálószoba vagy a környezetünk adottságai nem megfelelőek, fontoljuk meg árnyékoló vagy füldugó beszerzését – azonnal érezni fogjuk a különbséget, amikor kipihentebben, frissebben ébredünk.
Természetes fény nap közben
A természetes fény segít biológiai ritmusunk megfelelő működésében: a nappali fényben energikusabbak vagyunk, éjjel a sötétben pedig elálmosodunk. Ha azonban az egész napot beltérben, egy sötét helyiségben, laptopunk előtt ülve töltjük, szervezetünk könnyen összezavarodhat: nehezebben fogunk elaludni, éjjel pedig akár többször is felébredhetünk. Amellett tehát, hogy éjszakára biztosítjuk a csendes és sötét környezetet, ugyanakkora jelentőséggel bír az is, hogy nap közben megfelelő mennyiségű fény érjen minket. Borongósabb napokon erre alkalmas lehet egy természetes fényű lámpa is – a hideg fényű izzók helyett válasszunk otthonunkban meleg, természetes fényforrásokat és azok használatát csökkentsük az este közeledtével. A bioritmusunkat egy okos ébresztőlámpával is támogathatjuk: ezek az ébresztés időpontja előtt fokozatosan növelik a fényerőt, így természetesen és finoman keltenek fel.
Lelki és mentális okok a betegségek mögött
2023. március 15.
A holisztikus szemléletet követve érdemes tudatosítanunk, hogy a fizikai test táplálása és karbantartása mellett ugyanilyen fontos az érzelmeinket, a lelkivilágunkat és a gondolatainkat is megfelelően gondozni. Hiába a tökéletesen egészséges test, ha valaki rideg vagy egyenesen gyűlölködő magatartást tanúsít másokkal szemben, ha képtelen az érzelmeinek megélésére a kapcsolataiban, vagy nem tud megbocsátani egy régóta dédelgetett sérelmet. A negatív érzelmek, mint a harag, a neheztelés, az önvád, a félelem, a szorongások, az aggodalmak valós romboló hatást gyakorolnak nemcsak lelki, de hosszú távon testi egészségünkre is, csakúgy, mint a negatív gondolatok, a sajnálkozás, az ítélkezés.
A betegségek az esetek nagy többségében éppen amiatt fejlődnek ki, hogy a tünetek révén ráirányítsák a figyelmünket egy-egy ilyen téves érzelmi vagy gondolati beakadásra, ismétlődő mintára, amelyet szükséges lenne elengednünk, megváltoztatnunk.
A betegség sokszor egy sajátos hibajelzés – a lélek üzen a testen keresztül, hogy valami nem stimmel. A fizikai tünet gyakran azt jelzi, hogy egy érzésnek, gondolatnak, egy szükségletnek, önmagad egy aspektusának, részének nem adtál elég energiát, nem figyeltél rá oda kellő mértékben. A „hiba” tehát nemcsak a testben lehet, a lelki, emocionális vagy mentális tényezők ugyanúgy képesek testi tüneteket eredményezni, mint a fizikai test meghibásodásai. A betegség egyfajta felhívás, hogy ideje visszatérnünk az egységbe. Ideje helyreállítani a rendet, az egész-ségünket. Ideje változtatnunk azon, mit gondolunk önmagunkról, hogyan érzünk önmagunkkal, másokkal kapcsolatban, milyen mintákkal, értékrendszerekkel azonosítjuk magunkat.
Hogyan gondoljuk magunkat betegre?
Vagyis, hogyan lehetséges a gondolatainkkal, az érzelmeinkkel megbetegíteni önmagunkat? Bár ez elsőre elég abszurdnak tűnik – ki akarná magát szántszándékkal megbetegíteni? –, de ha elfogadjuk, hogy a gondolataink és az érzelmeink is egy bizonyos mennyiségű energiatöltettel bírnak, akkor nem nehéz elképzelni azt sem, ha gyakran gondolunk valamire, azzal egyre jobban megerősítjük azt az adott dolgot vagy eseményt, egyre erősebb lesz a rezgése, míg el nem kezd konkrétan megvalósulni az életünkben. Ez természetesen a folyamat leegyszerűsített sémája, de a lényeg ez: aminek figyelmet, energiát adunk, amivel kapcsolatban erős érzelmeket vagy gyakori gondolatokat táplálunk, az nagyobb valószínűséggel megjelenik az életünkben, mint amivel nem foglalkozunk.
Ha például a családunkban minden anyai ági nőrokonunknak mellrákja volt, valószínűleg sokat gondolunk erre a témára, elég sokszor találkoztunk vele a közvetlen környezetünkben ahhoz, hogy a mellrák „rezgése” jelen legyen a gondolatainkban. Lehetséges, hogy ehhez valóban társul egy „genetikai” hajlam, ám ha ezt folyamatosan megerősítjük a mellrákra irányuló gondolatainkkal és esetleg még erőteljes érzelmeket, például félelmet is táplálunk azzal kapcsolatban, hogy talán nálunk is diagnosztizálják, emiatt rendszeresen keressük a csomókat a mellünkben, rettegve attól, hogy találunk is – mindez összeadódva már elég erős „energiacsomagot” jelent ahhoz, hogy valóra váltsuk a félelmeinkkel (nagyon erős érzelmi energia!), a negatív gondolatainkkal felerősített örökletes hajlamunkat.
Pályamódosítás és szakmaváltás 50 felett
2023. március 15.
Karrierváltás 50 felett is előfordul, új életet kezdeni nem lehetetlen. Természetesen ennek is oka van, hogy miért most, miért azt a szakmát gyakorlod a jövőben. Tervezéssel azért biztonságosabb a szakmaváltás. Kérdés persze, hogy vannak-e pénzügyi tartalékaid, mert anélkül nem tanácsos belekezdeni.
Kinek a támogatására számíthatsz?
Miután a döntésed egy egész család életét megváltoztatja, ezért az a normális, ha mindenkivel tudatod a döntésedet. Ha felnőttképzési tanfolyamon szeretnéd elvégezni, az mindig időigényes, és ezt a család is érezni fogja, hiszen kevesebb idő marad rájuk. Fontos, hogy tudatosítsd velük, hogy ez nem örökre szól, de addig nyugodt légkörre van szükséged a tanuláshoz.
Jobban jársz anyagilag egy új szakmával?
Ha nagyon rosszul érzed magad a jelenlegi állásodban, akkor is megfontolandó a váltás, ne maradj olyan munkahelyen ahol boldogtalan vagy, az se legyen akadály, ha kevesebb lesz a fizetésed az új szakmádban.
Új szakmát vagy karriert is szeretnél?
Igaz ugyan, hogy a nyugdíjas korodig még bőven van időd, de azért nézz körül, hogy az adott szakmában van-e még esélyed a karrierre.
- Ha régóta adott munkakörben dolgoztál észre fogod venni, hogy a munkaerő-piac nagyot változott azóta, hogy dolgozni kezdtél. A technika fejlődése miatt rengeteg szakma meg fog szűnni, ezért ezen is gondolkodj el.
- Ha még nem tudod mit szeretnél csinálni, nézz körül a cégek állásajánlataiban.
- Ha tudod mivel szeretnél foglalkozni nézd meg, hogy az adott szakmában milyen állásajánlatokat kínálnak az adott szakmában, és milyen feltételek, elvárások vannak a jelentkezők felé.
Nem csak a végzettség a lényeg, gondold végig megvan-e a képességed az állás betöltéséhez, bírod-e az ülőmunkát, és az álló munkát? Bírod-e a fizikai munkát, szeretsz-e csapatban dolgozni, bírod-e az egész napos monitor nézést?
Ezek alapján nagyjából meg tudod ítélni, hogy milyen gyorsan találsz majd állást, de ha vállalkozóként szeretnéd majd végezni a munkád, akkor tanulj vállalkozó ismereteket és marketinget is.
Ne hallgass másokra, lehet még 50 évesen is pályát módosítani, és állást is lehet találni.
Edd magad gondtalanra - 8 stresszűző étel
2023. március 14.
Több fronton is helyt kell állnunk nap mint nap, a munkában, a családban, a kapcsolatainkban, menedzselnünk kell a pénzügyeinket, és joggal szeretnénk, ha még magunkra is maradna némi időnk. Mindez együtt sokszor vezet az idővel való versenyfutáshoz, ami akár folyamatosan fokozott stresszben tarthat. Jó ötlet lehet az ételeket úgy összeválogatni, hogy tápanyagaik, értékes összetevőik révén csökkentsék a lelkünkre nehezedő nyomást és jókedvre hangoljanak. A megfelelő ételek fogyasztása révén elkerülhetjük az étel utáni sóvárgást, a kielégítetlen éhségérzetet és a nassolási kényszert is.
A megfelelően összeválogatott, egészséges ételeket tartalmazó étrend segíthet megállítani a tudattalan majszolást és az étel utáni sóvárgást, és ami még jobb, csökkenteni a szorongást és tüneteit.
A 8 legjobb stresszűző étel:
1. Keserű csokoládé
Nyugtató hatású flavonoidokban és öregedésgátló antioxidánsokban is gazdag, a csokoládé, emellett feniletilamint is tartalmaz, egy olyan kémiai anyagot, mely javítja a hangulatot. Minél sötétebb a csokoládé, annál egészségesebb, ezért válasszuk a 70 százaléknál magasabb kakaótartalmú csokoládékat!
2. Tej
Egy pohárnyi meleg tej nyugtató hatású lehet. Egy tanulmány kimutatta, hogy azok a nők, akik 4 vagy több adag alacsony zsírtartalmú vagy sovány tejet fogyasztanak el minden nap, fele akkora részben tapasztaltak a PMS tüneteivel összefüggő stresszt azokhoz képest, akik kevesebb mint 1 adagot isznak hetente.
3. Zabkása
A szénhidrátok segítenek egy nyugtató hatású hormon, a szerotonin termelésében. Ez segít felvenni a harcot a szorongás negatív hatásaival szemben, valószínűleg ezért kívánjuk annyira a szénhidrátdús ételeket, ha stresszesek vagyunk. Válasszunk egészséges forrásokat, vagyis teljes kiőrlésű gabonaféléket és az ezekből készült termékeket. A zabkása rostban gazdag, így a szervezetünk lassan, fokozatosan fogja feldolgozni. Meghosszabíthatjuk a szerotoninszint emelkedését, kevesebbel is tovább érezzük magunkat jóllakottnak és tudjuk, hogy a vércukorszintünk is rendben van.
4. Kékáfonya
A benne található antioxidánsok ellensúlyozzák a stresszhormonok, például a kortizol szervezetre gyakorolt hatásait.
Hat hét - film a nyílt örökbefogadásról
2023. március 14.
Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című, érzékeny és mélyreható drámája a nyílt örökbefogadás témáját dolgozza fel egy nehéz anyagi körülmények között élő tinédzser lány történetén keresztül. Az eddig csak fesztiválokon és egyedi vetítéseken elérhető filmet márciustól országszerte műsorra tűzik a mozik.
Szakonyi Noémi Veronika rendező és állandó alkotótársa, Vincze Máté Artur forgatókönyvíró több éve kutatja aktívan az örökbefogadás témakörét. Egy korábbi filmjük kapcsán közelről is megismerték a nyílt örökbefogadás folyamatát, amely során a biológiai anya és az örökbefogadó pár megismerheti egymást, és az örökbeadó anya kifejezetten a megismert pár számára mond le a babáról. Elmondásuk szerint a legnagyobb kihívás az a bizonytalansággal átitatott hat hét volt, amíg a befogadni vágyott gyermeket az örökbeadó édesanya még jogosult lett volna visszakérni tőlük. Ez a megindító, feszült, szívfacsaró helyzet inspirálta a forgatókönyvet.
A Hat hét a Nemzeti Filmintézet támogatásával, a SPARKS gyártásában, Romwalter Judit producer irányításával készült. A film – amely a legjobb film és a legjobb női főszereplő kategóriájában is elnyerte a Magyar Filmkritikusok díját – főhőse az érettségi előtt álló, profi asztalitenisz karrierért küzdő Zsófi, aki nehéz anyagi körülmények között él labilis édesanyjával és húgával. Későn veszi észre, hogy terhes, és az életkörülményeiket figyelembe véve úgy dönt, hogy születendő gyermekét egy civil szervezet segítségével örökbe adja egy hosszú évek óta várakozó párnak. Zsófi határozott és kifejezetten felnőtt döntést hoz, de a szülése után jelentkező fizikai és érzelmi hullámvasútra nincsen felkészülve. A film az ő szemszögén keresztül követi végig a szülés utáni, az örökbeadó és örökbefogadó szülőknek egyaránt érzelmileg megterhelő hat hetes időszakot, amikor az életet adó anya még meggondolhatja magát.
Szakonyi Noémi Veronika filmje a rangos szarajevói filmfesztivál versenyprogramjában debütált, majd világszerte számos fesztiválon szerepelt sikerrel: a franciaországi Arras-ban a legjobb rendezés és a legjobb ifjúsági film díjával ismerték el, a történet főhősét alakító Román Katalin pedig a törökországi Boszporusz Filmfesztiválon – élete első nagyjátékfilm főszerepével – elnyerte a legjobb színésznő díját. Az ’A’ kategóriás Tallinn Black Nights filmfesztiválon a Hat hét nyerte a Just Film versenyszekció nagydíját. A nemzetközi zsűri indoklásában kiemelte az „elképesztően empatikus megközelítésű rendezést”, Román Katalin „rendkívüli és sokrétű alakítását”, és azt, hogy az alkotóknak sikerült megtalálnia az a hangot, amit a fiatal generáció is sajátjának érezhet.
Egészségtelenné teszik a szívet az ultrafeldolgozott élelmiszerek
2023. március 13.
Egészségtelenné teszik a szívet az úgynevezett ultrafeldolgozott élelmiszerek – derült ki egy kutatásból, amelyet az Amerikai Szív Egyesület idei philadelphiai ülésén mutattak be.
Az amerikai Betegségmegelőzési Központ (CDC) kutatói szerint a szervezetbe jutó, ultrafeldolgozott élelmiszerekből származó kalória minden 5 százalékos növekedésével ugyanilyen arányban csökken az általános szív- és érrendszeri egészség.
Azok a felnőttek, akik kalóriabevitelük mintegy 70 százalékát ultrafeldolgozott élelmiszerek formájában fogyasztják el, az ideális kardiovaszkuláris egészség szintjének csupán felével élnek azokhoz képest, akik a teljes kalóriabevitelük legfeljebb 40 százalékát viszik be szervezetükbe ilyen ételek formájában.
Az ételeket az elkészítésük során használt ipari folyamatok mennyisége és célja alapján kategorizálják. Azokat nevezik ultrafeldolgozott élelmiszereknek, amelyek teljesen vagy jórészt olyan táplálékból kivont anyagokból állnak, mint a zsírok, keményítők, hidrogénezett zsírok, hozzáadott cukrok, módosított keményítők és ide tartoznak olyan „kozmetikai” adalékok, mint a mesterséges ízesítők, színezékek vagy emulgeálószerek. Ilyen termékek például az üdítőitalok, a csomagolt sós rágcsálnivalók, sütik, feldolgozott húsok, porformájú és előcsomagolt levesek – írja a Science Daily tudományos-ismeretterjesztő portál.
„Az egészséges táplálkozás kiemelt fontosságú a szív és a vérerek egészségének megőrzésében” – hangsúlyozta Zefeng Zhang, a CDC kutatója. „Az ultrafeldolgozott ételek gyakran helyettesítik a tápanyagban gazdag ételeket, mint a gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonákat és a sovány fehérjét, melyek támogatják a szív egészségét. Ráadásul az ultrafeldolgozott élelmiszerekben gyakran magas a só, a hozzáadott cukor, a telített zsír és más, a szívbetegségek kockázatát növelő anyag aránya” – tette hozzá.
Gyömbér, az egészség forrása
2023. március 13.
A gyömbér egy olyan növény, amelyet az orvosok és táplálkozási szakértők régóta ajánlanak egészségügyi előnyei miatt. A gyömbér gyökerének az íze erős, kissé csípős. Ez az ázsiai konyha egyik legfontosabb ízesítője.
A gyömbérben található hatóanyagok, például a gingerolok, shogaolok és zingiberenek, antioxidánsok és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek. Az antioxidánsok fontos szerepet játszanak az egészségünk megőrzésében, mivel segítenek védeni a sejteket a káros oxidatív hatásoktól. A gyulladáscsökkentő tulajdonsai pedig segítenek a gyulladásos betegségek, például az ízületi gyulladások kezelésében.
A gyömbér különböző formában fogyasztható, például teaként, gyömbéres limonádéként, gyömbérporral ízesített ételekben vagy gyömbérrel fűszerezett turmixitalokban. A gyömbér könnyen beszerezhető, és egyszerűen felhasználható.
A gyömbér hatása az egészségre
A gyömbér számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, amelyeket tudományos vizsgálatok is alátámasztanak. Érdemes megismerni a gyömbér legfontosabb egészségügyi hatásait.
A gyömbérben található hatóanyagok, például a gingerolok és shogaolok, erős gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek. Egy tanulmány szerint a gyömbér hatásos lehet az ízületi gyulladás tüneteinek csökkentésében, valamint segíthet az ízületi kopás és más gyulladásos betegségek kezelésében is.
A gyömbér hagyományosan használatos emésztési problémák, például gyomorégés, puffadás és hányinger enyhítésére. A tudományos kutatások is alátámasztják ezt a hatást. Egy tanulmány szerint a gyömbér hatékony a hasmenés és a hányinger kezelésében, míg egy másik kutatás kimutatta, hogy a gyömbér segít a gyomorégés enyhítésében.
A gyömbér hatása a szív- és érrendszeri egészségre is kedvelt kutatási téma. Egy tanulmány szerint a gyömbér segíthet a vérnyomás és a koleszterinszint csökkentésében, amelyek fontos tényezők a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésében. Egy másik kutatás szerint a gyömbér hatékony lehet a vérrögök megelőzésében is.
Nem mellesleg a gyömbérnek ismert immunrendszert támogató hatása is van. Egy tanulmány szerint a gyömbér hatékony lehet a megfázás és az influenza tüneteinek enyhítésében, míg egy másik kutatás azt mutatta, hogy a gyömbér a baktériumok és vírusok elleni küzdelemben is fontos szerepet játszik.
Leszoktam a dohányzásról, meg fogok hízni?
2023. március 12.
Ne ártsunk többé a tüdőnknek, egészségünknek! Bizonyára nagyon sok dohányos határozta már el ezzel a szlogennel a fejében, hogy leszokik a cigarettáról. Nem kevesen viszont félnek abbahagyni a dohányzást, mert rettegnek attól, hogy meghíznak utána. Ha azonban megfogadunk néhány jó tanácsot, rendelkezünk némi önuralommal és ügyelünk táplálkozásunkra, megtehetjük ezt a fontos lépést anélkül is, hogy akár egy gramm túlsúlyra tennénk szert…
„Őszintén szólva azt hittem, hogy nem fogok meghízni, amikor egy hirtelen elhatározás nyomán nemrégiben megpróbáltam abbahagyni a dohányzást. – emlékszik vissza legutóbbi kísérletére Klára, a 30 éves titkárnő. – Mégis, bármennyire ügyeltem a táplálkozásomra, egy-két hónap alatt felszedtem 3 kg-ot, amire, mint mondtam, egyáltalán nem számítottam. Ezt nem tudtam elviselni, és kezdődött minden elölről, a cigarettával való küzdelemtől az újbóli elhatározásig…”
Noha a dohányosok (mindkét nemhez tartozó) többsége szeretne felhagyni a füstöléssel, a meghízás veszélye miatt jelentős részük gyakran nem mer vállalkozni erre a lelki-fizikai erőpróbára. Mint példánk és a statisztikai adatok többsége is mutatja, különösen a nők rettennek meg a biztos hízás gondolatától a cigarettáról való leszokást követően. Pedig a leszokás lehetséges súlygyarapodás nélkül is – csak egy kicsit oda kell figyelni rá.
Új reflexek elfogadása – késedelem nélkül
A nikotinnak „köszönhetően” egy doboz cigaretta elszívása után szervezetünk mintegy 200 kalóriát éget el – ez a mérgező alkaloid gyorsítja az anyagcserét és csökkenti az éhséget. Ezért a dohányosok általában „rendes” súlyuk alatt tudják tartani magukat 2–4 kilóval. De minthogy a leszokás nyomán ezt a kalóriamennyiséget nem égetik el, a szervezet visszanyeri régi állapotát. Ehhez a mérsékelt súlygyarapodáshoz azonban rendszerint hozzáadódnak további kilók, mert a volt dohányos rendszerint többet eszik a cigaretta elhagyása okozta hiányérzet kompenzálására.
Mi több, a szervezet megfosztása a nikotintól általában növeli az édességek iránti vágyat is. Emellett az a tény, hogy „visszatérnek” a régi ízérzetek, szintén több evésre ösztönöz. A korábbi füstölőknek átlagosan a 70%-a hízik meg: a férfiak átlagban 3 kg-ot, a nők 4 kg-ot szednek magukra, röviddel a leszokás után. 30%-uk viszont azon szerencsések közé tartozik, akik nem híznak meg – az egész csak anyagcsere (és persze önuralom) kérdése…
A lényeg, hogy rögtön a leszokás után jó szokásokat kell felvenni, helyes reflexeket célszerű elfogadni – magyarázzák a dietetikusok. Egyes felmérések szerint a dohányosok rendszerint kalóriadúsan étkeznek, jobban növelik koleszterinszintjüket, több sót, alkoholt fogyasztanak, mint mások. Viszont általában kevesebb telítetlen zsír, rostos anyag, C- és E-vitamin valamint béta-karotin jut be a szervezetükbe. Ez pontosan a fordítottja annak a folyamatnak, ami kívánatos lenne jó egészségi állapotuk fenntartása szempontjából. Ezért egyik fontos követelmény, hogy a volt dohányosoknak fel kell hagyniuk rossz táplálkozási szokásaikkal, káros reflexeikkel.
Vedd fel a szép ruhád, ünnepeld meg a tavaszt!
2023. március 12.
Itt a tavasz! A naptár szerint mindenképp, hiszen már márciust írunk. A naptárt pedig a kozmosz történései, a csillagok, a Nap, a Hold tevékenysége alapján készítették a régiek.
A naptár az égi rend földi tükre. Az időszámítás ma is élő rendszer, amely nemcsak földrészenként, hanem szinte nemzetenként változó, különösen az ünnepnapok tekintetében.
Az ünnepek lényegét akkor érzékelhetjük igazán, ha szembeállítjuk a hétköznapokkal. Az ünnep már külsőségeiben is eltér más napoktól: díszesebb, pompásabb, ételben-italban gazdagabb, az emberek öltözködésében is más, gondolati, érzelmi síkon emelkedett, néhol rejtélyes és misztikus elemekkel tarkított. Az Árpád-korban a vasárnapokkal együtt majdnem száz ünnepnapot ültek meg az emberek. Ma már a hetedik nap megtartása is veszélyben van a gazdasági élet, az üzleti világ diktálta tempó miatt. A posztmodern fogyasztó a vasárnapi templom- és múzeumlátogatás helyett a szupermarketekben keresi az „igényes” minőségi élet szimbólumait, a közösség gondoskodó figyelme, annak szeretetéből fakadó örömérzés helyett a legújabb sampon és az akciós mosópor nyújt rövidke boldogságérzetet.
Rég elfelejtettük már: az ünnep jó alkalom arra, hogy kifejezhessük hovatartozásunkat, hogy félelmeinket, haragunkat, dühünket, indulatainkat, mint rút gömböcöt szétdurranthassuk, megoszthassuk másokkal, vagy végleg lerakhassuk bánatterheinket. Kiszabadíthatjuk magunkat a rossz testi-lelki, szellemi állapot fogságából és erőt meríthetünk egy teljesebb, örömtelibb élethez. Ahogy érzésvilágunkat egyre inkább béklyózza a mindennapi stressz, a megfelelni vágyás, egyre erőteljesebb az érzés: kellenek olyan napok, amikor a tekintetünket a horizont fölé emelhetjük, és számba vehetjük, honnan indultunk és hová megyünk. Vajon ez az az élet, amely összhangban áll belső valónkkal?
Egyéni létünk megnyilvánulásai mennyire részei az egésznek? Roskadozó lelkünket érdemes hát ilyen alkalmakkor hittel és energiával feltölteni, amely aztán valódi értelmet ad a közösségben betöltött szerepünk kiteljesedésének.
A fokhagyma felére csökkentheti a tüdőrák kockázatát
2023. március 11.

A kutatás
A csiangszui betegségellenőrzési és -megelőzési tartományi központ tudósai 1424 tüdőrákos és 4500 egészséges felnőttet vontak be a hosszú távú kutatásba. A résztvevők mindegyikét részletesen kikérdezték táplálkozásáról, életmódjáról, szokásairól, köztük arról, hogy milyen gyakran fogyaszt nyers fokhagymát és dohányzik-e – ismertette a tanulmányt a The Daily Telegraph online kiadása.
A fokhagyma véd
- Az eredmények szerint a legalább hetente kétszer nyers fokhagymát fogyasztók jóval kisebb arányban estek áldozatul a tüdőráknak akkor is, ha dohányosok voltak vagy ki voltak téve a felhevített főzőolaj füstjének, ami szintén komolyan növeli a rákkockázatot.
- A rendszeresen fokhagymát evőknél 44 százalékkal kisebb volt a tüdőrák kialakulásának veszélye, a dohányosok estében pedig 30 százalékkal alacsonyabb kockázatot találtak.
Hogyan hat a fokhagyma?
Az nem derült ki a tanulmányból, hogy a hőkezelt fokhagymának is van-e ilyen hatása.
Korábbi kutatások azt mutatták, hogy ha a gerezdet összetörik vagy feldarabolják, az allicinnek nevezett fontos kémiai összetevő szabadul fel. Ez csökkenti a szervezetben kialakult gyulladást, és antioxidánsként működik.