Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Ne csak a gyerekedet neveld pénzügyekre - magadat is!

2022. január 26.

Sokaknak vannak manapság pénzügyi gondjaik. Ezek megoldására már sokféle kormányzati elképzelés született, sőt egyes pénzintézetek, alapítványok is szerveznek tanulmányi versenyeket, pályázatokat, tréningeket - amelyek eddig átfogó, érzékelhető hatást sajnos nem eredményeztek. A magyar lakosság pénzügyi kultúrája nem sokat javult, bár kétségtelenül nagyobb a megtakarítási hajlandóság, és visszafogottabban költekeznek az emberek. Ez azonban sokkal inkább a válságból nyert tapasztalatok javára írható, semmint a képzések, tréningek, tájékoztatás számlájára. Most itt van egy újabb lehetőség - amely sokak számára elérhető, közérthető és gyakorlatias megközelítésű.  

“Nagyon sok olvasóm, ügyfelem panaszkodik, hogy már szinte küzd a pénzügyeivel. Annyira, hogy sokszor már úgy kell rábeszélnie magát arra, hogy egyáltalán foglalkozzon ezzel a “nemszeretem” dologgal” – meséli Himer Csilla pénzpedagógus, pénzügyi coach. A szakértő szerint a jelenség egyre általánosabb, mivel a folyamatosan romló gazdasági körülmények között egyre nagyobb stresszt jelent a pénzzel foglalkozni az átlagembereknek. Ami igazán érdekes ebben a “pénzstresszben”, hogy nem is az okozza, hogy nincs tehetsége, érzéke hozzá az embereknek, mert ilyen nem is igazán létezik. Sokkal nagyobb gond az, hogy nincs elegendő ismeretük.

“Márpedig amit nem ismerünk, attól ösztönösen félünk, az természetszerűleg nyomás alatt tart minket. Az igazán ijesztő pedig az, hogy ez a fajta “tudatlanság” generációról generációra öröklődik is a pénzügyekben.” – magyarázza a szakértő, aki erre az örökölhető pénzügyi intelligencia hiányra megalkotta a diszfinancia kifejezést is. Bár a diszfinancia ellen már többen – pénzintézetek, egyesületek, alapítványok,stb.–is harcot hirdettek, ezek még mindig nem elég hatékonyak ahhoz, hogy viszonylag gyors, látványos változást lehessen velük elérni. “Jó dolog, hogy a gyerekek pénzügyi ismereteit különböző versenyeken, képzéseken pallérozzuk, de ha a gyerek hazamegy, és otthon a szüleitől a szöges ellentétét látja annak, mint amit a versenyre készülve megtanult, akkor könnyebb benne ragadni a megszokottban – vagy, ami rosszabb, teljesen összezavarjuk vele a gyereket. Éppen ezért kiemelten fontosnak tartom, hogy először igenis a szülők tanuljanak meg helyesen bánni a pénzzel, és ami még fontosabb, helyesen gondolkodni a pénzről.” – hangsúlyozta Himer Csilla.

A szülők, fiatal felnőttek számára éppen ezért készített egy szabad hozzáférésű tréningsorozatot is. “A tréning bárki számára hozzáférhető, aki tud netezni, hiszen ingyenes, és a weboldalamon a nyilvános blogomba teszem fel az egyes leckéket. – magyarázza a pénzügyi coach – Bárkinek kérdése van, azt a kommentekben vagy emailben felteheti, és választ kap rá. Tudom, nem szokványos, hogy így adjanak egy ilyen szintű oktatócsomagot, én azonban úgy gondolom, hogy ez az a minimális tudás, amellyel hosszú távon is biztos lábakra állítható bárki családi kasszája – tehát ez az a minimum, amit mindenkinek tudnia kell(ene) a pénzről, ezért nem is adhatom pénzért.” – vallja a szakértő.



A szívritmuszavar sokszor csak tünet

2022. január 26.

Szinte nincs olyan ember, aki ne érzékelne időnként szabálytalan szívverést, amikor úgy érezzük, hogy „kihagyott a szívünk”, vagy éppen össze-vissza ver. A ritmuszavaroknak egyes formái veszélytelenek, de léteznek olyanok is, amelyek súlyos tüneteket okozhatnak, sőt akár életveszélyes állapotokat is idézhetnek elő. A szívritmuszavar kezeléséhez sok esetben átfogó vizsgálatra van szükség, amellyel a panaszokat kiváltó okot megtaláljuk, és kezelni tudjuk. Ennek lépéseit Dr. Vaskó Péter, a Kardioközpont kardiológusa ismertette.

Légszomj, szédülés, mellkasi fájdalom

A szívritmuszavarról akkor beszélünk, ha a szabályostól eltérően működik a szívünk. Ez jelentheti azt, hogy a szív a normálistól gyorsabban (tachycardia) vagy lassabban (bradycardia) ver, vagy a ritmus nem egyenletes. Előfordul, hogy a ritmuszavar csak néha, rövid időre jelentkezik, de lehet állandóan fennálló is. Súlyossága a panaszt nem okozó, kezelést nem igénylőtől, az életveszélyes és azonnali kezelést igénylő állapotig terjedhet. Gyakori formája a pitvar fibrilláció, amelyet a szív, illetve a kamrák gyors és rendszertelen összehúzódása jellemez.

A szívritmuszavar tünetei közé tartozik: a mellkasi remegésérzés, a túl gyorsan, vagy lassan, illetve rendszertelenül verő szív, a mellkasi fájdalom, a légszomj, a torokban, a gyomor tájékon fellépő furcsa fájdalom, szúrás. Szédülés, bizonytalanságérzet, félelem, idegesség, látászavarok, a teljesítőképesség romlása, ájulás, vagy ájulás közeli állapot is jelentkezhet.

Pajzsmirigy-, cukorbetegség, stressz és elhízás is okozhatja

„Számos esetben, a vizsgálatok során, a ritmuszavarok hátterében nem találunk organikus eltérést. Máskor, valamilyen szívbetegség idézi elő, de szíven kívüli ok is állhat a háttérben, pl. pajzsmirigybetegség, cukorbetegség, a stressz, a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, vagy stimulánsok használata is okozhat ilyen tüneteket, de az elhízás is lehet a magyarázata” – fejti ki a kardiológus szakorvos. Ezt igazolja az a tanulmány is, amelyet dán szívgyógyászok készítettek, és az Európai Kardiológusok Társaságának müncheni kongresszusán ismertettek. Ennek alapján, minél kövérebb egy fiatal nő, annál nagyobb az esélye, hogy egyszerre csak össze-vissza verjen a szíve. A karcsú nőkhöz képest a túlsúlyosak között a szívritmuszavar kétszer gyakrabban fordult elő, a súlyosan elhízottak között pedig a problémát három és félszer sűrűbben észlelték.  „Mivel a szívritmuszavart számos tényező okozhatja, ennek megfelelően előfordulhat, hogy nem magát a ritmuszavart kell kezelni, hanem az azt kiváltó más betegséget, vagy okokat kell megszüntetni, ennek kivizsgálása szakorvos feladata” – tudjuk meg Dr. Vaskótól.

Más betegségek, hordozható EKG és stressz teszt

Szívritmuszavar gyanújakor, a kardiológus felméri a hajlamosító betegségeket, így vizsgálatokat végezhet többek között a szívbetegségek, a cukorbetegség, illetve a pajzsmirigy betegségek irányában, valamint rákérdezhet a különböző életmódbeli szokásokra. A szívritmuszavar diagnózisát EKG-vel végzik, abban az időszakban, amikor a probléma fennáll. Ha időszakosan jelentkező ritmuszavart kell igazolni, ilyen esetben az orvos folyamatos monitorozást javasol, otthon tartható hordozható EKG készülékkel.

Mivel bizonyos ritmuszavarok mozgásra alakulnak ki illetve romlanak, a szakorvos stressz tesztet is kérhet. Ehhez szobabiciklin, vagy futópadon kell mozogni, miközben a szív működését EKG segítségével rögzítik. A gyógyszeres kezelés célja a kamrai összehúzódás ritmusának szabályozása, a szabálytalan ritmus kiváltó okának kezelése, és a normális szívritmus helyreállítása.



Mi-micsoda? Mi a tofu?

2022. január 25.

Gyakran olvasol számodra ismeretlenk hozzávalókról? Vagy hallottál már róla de nem tudod mi az pontosan? Majd én segítek! Új sorozatunkban minden héten bemutatunk egy ismeretlen ismerős konyhai összetevőt!  

Mi a tofu?

A tofu egy fehérjében gazdag, viszont szénhidrátban szegény szójából előállított húspótló. Fehérjetartalma megfelel a marhahúsénak. A húsmentes(vegetáriánus) táplálkozás egyik alappillére, hiszen teljes értékű fehérjeforrásként pótolhatja a táplálkozásból kimaradó húst és tejterméket.

Honnan származik?

A japán és kínai mitológiákban az öt szent mag közé tartozik a szója. Őshazájában a tofu nagyon elterjed. Bizonyos források szerint i.e. 164-ben, Liu An császár udvarában fejlesztették ki. Amerikában és Nyugat-Európában a 70-es években, nálunk csak a 90-es években terjedt el. Hagyományosan kézzel állították elő ami bizonyos helyeken még ma is tartja magát. Egyszerű az eljárás: az előző nap beáztatott szójababot kinyomkodják, ledarálják és felforralják. Ezután szétválik a szójatejre és a túróra hasonlító tofu alapanyagra. Ezt egy nigari nevezető tengerisó koncentrátummal oltják be és ebből készül a sajtra emlékeztető állagú tofu.

Mit tartalmaz?

A tofu gazdag fehérjében, ezen kívül vitaminokban és ásványi anyagokban. Tartalmaz nátriumot, foszfort, vasat, kalciumot, B1 és B2 vitamint valamint niacint. Jó hatással van a szív-és érrendszeri megbetegedésekre, az anyagcserére és a zsír és cukor felszívódására. Ajánlott koleszterinproblémákkal küszködőknek, hiszen nem tartalmaz koleszterint így fogyaszthatják idősek, szívbetegek de kis gyermekek is.



5 lépéses változtatási tipp, ha párod nem elég motivált, vagy felelősségteljes!

2022. január 25.

A párkapcsolatokban gyakran fellelhetőek mások számára is ismert problémák, konfliktusok, helyzetek. Ilyen például a motiválatlan, lustának gondolt, felelőtlen házastárs szerep is. Azok a férjek vagy feleségek akikre, nem lehet számítani, nem viselkednek felelősségteljesen, nem elég gondoskodóak, vagy ambiciózusak és ezzel a másik fél hétköznapjait megnehezítik. Ez a helyzet elmérgesedhet durva veszekedésig, vagy akár válásig is.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Rengeteg nő szenved attól, hogy a párja szerinte ambiciótlan, nem elég tevékeny. Nézzünk meg pár gyakori példát:

Kata folyamatosan dühöng férje kényelmén, aki szerinte a dupláját is megkereshetné annak, amit most hazahoz, és nem érti, férje miért nem képes munkahelyet váltani már évek óta.

Ildikó három gyerekes anyukaként folyamatosan több munkahelyen dolgozik, a gyerekekkel általában csak fél évet volt otthon, mert jobbnak látta, ha ő lesz a kereső férje helyett. Sokat panaszkodik férjére, hogy felelőtlenül költi a pénzt a gyerekekre, és arra is, hogy fáradt és leterhelt, de nem látja esélyét annak, mikor fogja férje felváltani őt a családfenntartó szerepében.

Bea arról panaszkodik, hogy férje semmit nem segít neki a háztartásban, illetve a ház körüli teendőkben. Neki kell folyamatosan megszerelnie és kijavítani a dolgokat, mert évekig várhatna az urára. Egyszer hívott egy szakembert, aki mindent megjavított a házban, aminek a vége egy nagy veszekedés lett, mert férje nagyon megalázónak érezte a helyzetet.

Természetesen a másik oldal is gyakran panaszkodik , sok férj érzi úgy, hogy mindent megtesz a feleségének csak annyi lenne a dolga, hogy gondoskodik a gyerekekről és a háztartásról.
Istvánnak az a problémája feleségével, hogy egy kicsi lakásban laknak 3 gyerekkel. A feleség otthon van a gyerekekkel mégis István 10-11 óra munka után mikor hazaér kezd el elpakolni a szobákban, a konyhában és vasalja ki a másnapi tárgyaláshoz az ingjeit, és készít magának meleg vacsorát. Azt mondja ezt már egyre nehezebben viseli és ha nem fog változtatni felesége a hozzáállásán gondolkozik a váláson.

A következő 5 lépés segíthet abban, hogy ne a válás felé menjen el a kapcsolatotok, hanem a változtatás, együtt maradás mellett döntsetek.

1. Tisztázzuk a problémát!

Gyakran hívom fel a figyelmet arra, hogy az evidenciák a kapcsolatban félreértéseket okoznak. Ezalatt azt értem, hogy érdemes bizonyos fogalmakat újra elővenni és tisztázni, akár azt, hogy ki mit ért motiváció, gondoskodás, lustaság, felelőtlenség alatt. Miután megtörtént a fogalmi tisztázás –gyakran már ez is eredményt hoz- érdemes végighallgatni a másik felet, hogy ő hogyan látja magát, miként éli meg a helyzetet. István példájánál maradva, a beszélgetés után kiderült, hogy feleségének az otthon vagyok a gyerekekkel azt jelenti,hogy egy folyamatos minőségi időt tölt el a gyerekekkel. Vagyis tanítja őket, játszik velük, programokra viszi őket és emellett gondoskodik meleg ételről is nekik. A nap végére elfárad, kimerül és a házimunkára már nem marad energiája. Ebben a példában látszik, hogy a feleség nem felelőtlen és nem nem gondoskodó, hanem más értékek alapján szervezi az életét , és nem érzékeli az arányokat, vagyis arányvesztésről van szó.

2. Elemezzük a probléma forrását!

Sokat tud segíteni, ha megértjük milyen lelki okai lehetnek annak, hogy párunk nem segít nekünk otthon, vagy nem tud elhelyezkedni egy jobban jövedelmezőbb állásban. Lehet, hogy saját apja példáját követi. Figyeljük meg apósunk életvitelét, vagy tudjunk meg minél többet róla ezen a területen. Lehet, hogy fia csak ezt a mintát követi.

Előfordulhat, hogy pont az ellenkezőjét akarja tenni, mint amit az apja képviselt és tett egész életében. Nem akarja a szülői hibákat megismételni, ezért átesik a ló túlsó oldalára. Például Kata férjének esete, aki azért tartja magát ebben a keveset fizető állásban, mert soha nem kell túlóráznia és mindig el tud menni a kisfiáért az óvodába. Férjének ez fontos, mert az ő édesapja sokat dolgozott, soha nem ment érte az óvodába, majd fiatalon meghalt. A férj megfogadta, hogy ő nem fogja túlhajtani magát, inkább lemond a sok pénzről, mert neki fontosabb az idő, amit a fiával tölthet.

Elképzelhető, hogy túlságosan én-központú a felfogása, vagyis minden „nem cselekedete” mögött az önzőség áll. Lehet elkényeztették és nem tanulta meg, hogyan kell gondoskodni másokról, ezért aztán képtelen is erre. Talán éppen a neheztelését fejezi így ki. Valószínűleg a kéréseinket folyamatos nyaggatásnak éli meg, ezért direkt nem teljesíti azokat. A mód ahogy kérünk, több mint valószínű neki egy „piros gombot nyom be”, ami negatív érzésekkel társul és az érzelmei aztán eluralják és ezért nem teljesíti a kérésünket. Természetesen számos oka lehet még, de ezek a leggyakrabban előforduló lelki folyamatok ezekben a helyzetekben.



Agyi stimulációval sikerült “megfiatalítani” a memóriát

2022. január 24.

Fotó: pixabay.com

Az agy meghatározott helyének elektromos stimulációjával jelentős javulást értek el amerikai tudósok az úgynevezett munkamemóriában, bár egyelőre csak rövid időre – számolt be róla a BBC hírportálja.

A Bostoni Egyetem kutatócsoportja hatvanas, hetvenes éveikben járó emberek memóriáját a húszévesekéhez hasonló működésre bírta. A hatás a stimuláció leállása után még legalább 50 percig tartott

A munkamemóriát az emlékezet “vázlatfüzetének” is nevezik, itt tároljuk időlegesen az információt, például amikor hallás után írunk le egy telefonszámot, de a problémamegoldáshoz, a matematikai számításokhoz és a döntéshozáshoz is szükség van rá. “Lényegében itt található a tudat” – mondta Robert Reinhart, az egyetem professzora, a kutatócsoport tagja.

A munkamemória különbözik a hosszú távú emlékezettől, amely abban segít, hogy az ember felidézze az első iskolai napját vagy az esküvőjét. A munkamemória az öregedéssel romlik.

A Nature Neuroscience című szaklap friss számában közölt tanulmány szerzői 42 olyan résztvevővel dolgoztak, akik a 20-as éveikben, valamint 42 olyannak, akik a 60-as, 70-es éveikben jártak.

A kutatás során meg kellett találniuk a különbséget két kép között, melyeket egymás után nézhettek meg. A fiatalok gyorsabbak és pontosabbak voltak mindenféle agyi stimuláció nélkül.

Az idősebbeknek a stimuláció javította a teljesítményét. “Vissza tudjuk hozni az emlékezet fiatalkori működését, ami azért fontos, mert a világ népessége gyorsan öregszik és az idős emberek nagy nehézségekkel néznek szembe az élet minden területén, ami a munkamemória működésén alapszik. Ide tartozik az arcok felismerése, a térbeli tájékozódás, a rendszeres gyógyszerbevétel és a pénzügyi döntések is” – mondta Reinhart.

A kutatók az agy halántéki és a prefrontális régióira koncentráltak, amelyek szerepet játszanak a munkamemóriában. “Az agy olyan, mint egy karmester, aki az információt agyi hullámok útján továbbítja a zenekarnak. A kutatás azonban azt mutatta, hogy az agyi hullámok idővel elhangolódnak, a zenekar tagjai összevissza kezdenek játszani” – magyarázta a professzor.



8 remek farsangi tipp a céges bulitokhoz

2022. január 24.

A farsangi hangos mulatság eredete egy ősi hiedelem, mely szerint a tél végén életre kelnek a gonosz szellemek. Ezek elűzéseséért ijesztő jelmezekbe bújva, hangos mulatozásba kezdtek a népek, ezzel ijesztgetve a hideget, a halált és a gonosz szellemeket.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A régi babonák ma már elhalványultak, de a jelmezes, álarcos farsang, a táncos mulatságok szokása máig megmaradt. Hol így, hol úgy, de a farsangot sok helyen és módon ünneplik.

A farsang időszaka Magyarországon vízkereszttől (január 6.) a húsvét vasárnapot megelőző 40 napos böjt kezdetéig tart, azaz "húshagyó keddig", vagy "hamvazószerdáig".

Ha erre az időszakra tervezzünk valamilyen rendezvényt, legyen ez dolgozóknak szervezett csapatépítés, vagy konferencia, vagy partnerek számára szervezett üzleti esemény, akkor javaslom, hogy használjuk ki a farsangot mint alkalom és csempésszük be a rendezvényünkbe, persze nem elfeledve, hogy mi is a rendezvény fő célja.

Tippek farsangi mulatozóknak!
1. Időben foglaljuk le a kiszemelt jelmezt!

Ha egyedi jelmezt szeretnénk viselni, érdemes időben utánajárni és lefoglalni a kiválasztott jelmezt!  Nem szerencsés, ha egy farsangi mulatozáson számos Csipkerózsika, Muskétás, vagy rajzfilm figura találkozik! Számos jelmezkölcsönző, film kelléktár foglalkozik jelmezek bérbeadásával, de egy kis kézügyességgel készíthetünk magunknak aktuális témájú jelmezt is! Rendezhetünk jelmez szépség versenyt is, amelyben a résztvevők egymásra szavazhatnak!

2. Biztosítsunk kellékeket a vendégeknek!

Vannak olyan vendégek, aki idegenkednek beöltözni, „maskarába” bújni. A rendezvényen mégis szeretnének ők maguk is beleolvadni a környezetükbe, így érdemes néhány kelléket biztosítani. Ezek a kellékek nem kerülnek sok pénzbe, de mégis nagymértékben hozzájárulnak a hangulathoz: álarcok, boák, pelerin, kalap, stb. Ezek a kellékek ma már beszerezhetőek dekorációs üzletekben, de a nagy áruházak polcain is megtalálhatók!

3. Játsszunk, űzzük el a rosszkedvet!

Egy rendezvény kiváló alkalom, hogy játszunk a vendégekkel! Mindenki szeret játszani, még akkor is, ha már felnőttként aligha emlékszik gyerekkori játékokra.  A játékok megszervezése nem mindig pénz kérdése, elegendő 1-2 ötlet, pár toll, pár színes papír, vidám tárgy és egy vállalkozó kedvű kolléga, aki levezeti a kitalált játékokat. Próbáljunk meg egyedi, cégünkkel kapcsolatos játékokat kitalálni, így módunk van közvetlenebb hangulatban játszani!

4. A jó helyszín fél siker!

Alaposan gondoljuk meg, hová szervezzük a farsangi mulatozásunkat! Amennyiben bálként hirdetjük meg az eseményt, akkor válasszunk ehhez méltó, elegáns, pompás báli helyszínt! Amennyiben farsangi „buli”-t szervezünk inkább kötetlenebb, családiasabb hangulatú helyre szervezzük! A helyszínhez mérten szervezzünk programot, vendéglátást, dekorációt!

5. Meghívás- de hogyan?

A meghívó a rendezvény előfutárra! Figyeljünk arra, hogy tükrözze a rendezvény hangulatát, átadja azt az üzenetet, amelyet kell. A meghívó nem csak azokat az információkat kell, hogy tartalmazza, amelyek kötelezőek ( helyszín, időpont, alkalom), hanem számos más támpontot is kell, hogy adjon a meghívottaknak (ruházat, parkolás, programterv, stb.). Farsangi meghívás esetén lehetünk bátrabbak, a meghívó lehet önmagában egy felhasználható kellék is (álarc, legyező, stb.), vagy tartalmazhat az eseményre utaló aprósságokat ( confetti, kereplő, stb.).



Januárban születtél? Mit üzen a számmisztika a születésnapodra?

2022. január 23.

Minden hónap sajátos tulajdonságokkal ruházza fel szülötteit, ezek ismerete fontos kulcsokat, különleges meglátásokat ad az önismeret útján járóknak. A számmisztika segítségével különleges titkokat tudhatsz meg önmagadról!  

Mit is jelentenek a hónapok a számmisztika ősi tudományában? A numerológiában a  születésünk hónapja elsősorban a gyerekkort jelenti, azaz életciklusunk első részét.

A 3 fő életciklusunk:

  • fiatalkor (születésünk hónapja)

  • felnőttkor (születésünk napja)

  • öregkor (születésünk éve)

pl. én 1956.03.17-én születtem, tehát
a gyerekkorom: 3 (március hónap)
felnőttkorom: 17 , a születési napom számjegyeiből 1+7= 8
öregkorom: 1956  1 + 9 + 5 + 6 = 21  és  a  21  az  2 +  1 = 3

Először is nézzük meg, mit jelent a Január ( 1.hónap) azok számára, akik ebben a hónapban születtek, azaz a fiatalkori számuk = 1

A fiatalkorunk magába foglalja a gyerekkort és az ifjúkort. Születésünkkor kezdődik és 27-36 év körül végződik. Életünk első ciklusát úgy kaphatjuk meg, ha 36-ból ( 4 x 9 év) kivonjuk a sorsmissziós számunkat.

Hogyan tudjuk kiszámítani a sorsmissziós számunkat?

Saját példámnál maradva: 1956.03.17.

Első lépésben a születési dátum évében, hónapjában, napjában szereplő számjegyeket külön-külön összeadjuk: az év számjegyeiből 1 + 9 + 5 + 6 = 21-et kapunk. A hónap számjegyeiből 0 + 3 = 3, a nap számjegyeiből 1 + 7 = 8 adódik.

Ezt követően az előző lépésben kiszámolt számokat adjuk össze: 21 + 3 + 8 = 32 az eredmény, majd az így kapott szám jegyeit az első lépéshez hasonlóan ismét összeadjuk: 3 + 2 = 5.

Az én sorsmissziós számom tehát =5. Ezt követően 36-ból kivonjuk a sorsmissziós számunkat, jelen esetben az 5-öt, ekkor megkapjuk, meddig tart az első életciklusunk, amíg a gyerekkorunkat éljük.

Az én esetemben: 36-5= 31 éves koromig tartott az első életciklusom.

Attól kezdve már a felnőtt koromat élem, onnan kezdődnek az újabb 9 éves ciklusok.

Tehát felnőttkorom első személyes évét 1988-ban, azaz a 32 évesen éltem.

Mit mutatnak a gyerekkori számok, azaz a születési hónapunk?

A fiatalkor az életre történő felkészülés időszaka. Megmutatja, hogyan éljük meg a szülőkkel való kapcsolatot, milyen hatással, befolyással lesz ránk környezetünk?

Ez egy edzőtábor a felnőtt korra. A főbb kérdések: Milyen körülmények közé születünk le? Milyen lehetőségeket, sorseseményeket kapunk gyerekkorban? Milyen megoldandó feladataink vannak?

A megélésen múlik minden - az analógiát mi választjuk hozzá.



A vádlifájdalom 10 lehetséges oka

2022. január 23.

A vádlifájdalom olyan súlyossá válhat, hogy akár a járást is akadályozhatja. Dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos szerint az orvosi diagnózis azért is fontos, mert az izomhúzódástól az érproblémáig számos ok állhat a háttérben.  

Fotó: 123rf.comA leggyakoribb okok

  1. Izomgörcs
    Ez a probléma a jellemzően átmeneti, bár jelentős fájdalmat okozhat. Kialakulhat a túlzott fizikai igénybevétel, a gyenge izomzat, a dehidratáció, a nyújtás elmaradása és az izzadás miatt kialakuló elektrolit-hiány miatt. 
  2. Izomhúzódás
    Az izomhúzódás az izmok túlerőltetéséből, túlnyújtásából származó sérülés, ami igen gyakran sportolás, fizikai aktivitás közben jelentkezik, bár egy-egy rossz mozdulat következménye is lehet. Jellemzően éles, erős fájdalommal jár.
  3. Artériás klaudikáció (érszűkület)
    Vádlifájdalom kialakulhat amiatt is, hogy beszűkülnek vagy elzáródnak azok az erek, amelyek a lábakba szállítják a vért. Végtagfáradásnak vagy intermittáló sántításnak is nevezik, amely már kis megterhelés után is jelentkezik. Egészen görcsös fájdalomig fejlődhet, ám a láb megterhelése után megszűnik. Jellemzően 50-60 év kor felett jelentkezik, tipikus tünete a gyorsan vagy fokozatosan beálló izomfájdalom, aminek következtében a beteg csak rövid távú gyaloglásra képes.
  4. Neurogénspinálisklaudikáció (gerinc eredetű sántítás)
    Ez a probléma leginkább az ágyéki gerinccsatorna-szűkület tüneteként jelentkezhet. A szűkület a gerinccsatornában húzódó cauda-rostok és/vagy az ideggyökök nyomását okozza. A csökkent vérellátás és a vénás rendszer kompressziója okozta keringési elégtelenség a fájdalom előidézője. A vádligörcsön túl tünetként jelentkezhet még a reggeli alsó végtagi zsibbadás, a járás közben jelentkező végtaggyengülés, a járástávolság beszűkülése, előrehaladott esetben pedig a súlyos járászavar. Jellemző még, hogy az előrehajlás csökkenti a panaszokat.
  5. Achilles-ín gyulladás
    Íngyulladás esetén reggelente, ébredés után érződik merevnek a vádli, és maga az Achilles-ín is érzékeny lehet. Edzés után az enyhe, helyi fájdalomérzet szintén problémát jelezhet, főként, ha idővel egyre erősebbé válik. Különösen a mozgást frissen elkezdőknél, illetve repetitív mozgást végzőknél gyakori az Achilles-ín gyulladás, amire duzzanat, megvastagodás is utalhat.
  6. Compartment szindróma (rekesz szindróma)
    Acompartment-szindrómaegy fájdalmas és súlyos állapot, amely vérzést vagy duzzanatot idéz elő egy izmok által zárt téren belül. A magas szövetnyomás csökkenti a keringést és a szövetek funkcióját – kialakul tehát a fájdalom, a zsibbadás, a bizsergés. Az állapot lehet akut, például egy komoly sérülés következtében, és lehet krónikus is, ami sokszor a sportterhelés talaján alakul ki. Az érintett végtagot feltétlenül pihentetni kell és az orvosi kezelés is elkerülhetetlen.
  7. Diabéteszes neuropátia
    A (poli)neuropátia a perifériás idegeket érintő károsodás, mely általában nem önálló betegségként jelenik meg, hanem valamilyen anyagcsere-betegséghez kapcsolódóan. Ez azonban nem csak cukorbetegség lehet, de vesebetegség, pajzsmirigybetegség, vitaminhiány vagy alkoholizmus is.  Az esetek döntő többségében a tünetek az alsó végtagokon jelentkeznek, a zsibbadás elsősorban a lábat, a vádlit érinti, bár a karon is előfordul. A zsibbadást követően kialakulhat egy égő, zsibbadó, szúró jellegű fájdalom, mely elsősorban éjszaka elviselhetetlen.
  8. Talpi bőnye gyulladás
    A saroksarkantyú és az ún. plantalisfasciitis (talpi bőnye gyulladása) gyakran eredményez fájdalmat. A probléma kialakulhat a lúdtalp és a túlterhelés miatt is, különösen olyanoknál, akik erősen terhelik a sarkukat, így futóknál, atlétáknál, táncosoknál. A fájdalom a talpon, elsősorban a saroknál a talp belső oldalán jelentkezik, de kiterjedhet a vádlira is. Különösen reggel, pihentetés után, vagy terhelés kapcsán fokozódnak a tünetek.
  9. Visszér
    A visszér-tágulat egy genetikai alapon kialakuló állapot, amelynek számos hajlamosító tényezője ismert, a terhességtől a hormonális változásokig, vagy éppen az elhízásig. Az esetek egy részében a probléma vádlifájdalmat is okoz.
  10. Mélyvénás trombózis
    Komoly fájdalmat okoz, ha egy vérrög képződik a vénában – ez természetesen azonnali ellátást igénylő probléma.


Légy igazi nő!

2022. január 22.

Manapság válságban vagyunk a nemi szerepekkel. Egyre több nőies férfi és férfias nő van. Ennek sok oka lehet, de akkor tudhatjuk leginkább, hova tegyük ezt a dolgot, ha tudjuk, mihez tartsuk magunkat.  

A médiából jövő nőideál (akár külsőleg, akár belsőleg is nézzük azt) nem igazán azonosulásra méltó.

Tegyük ezt rendbe, és válaszoljunk arra az ősi kérdésre, hogy milyen is az ideális nő?

A rossznyelvek szerint három helyen méretődik meg egy nő. Az életben, a konyhában, és az ágyban. Az életben érdekes személyiség, a konyhában virtuóz, és az ágyban fantáziadús. Ha ez nem egészen van is így, azért van ennek a mondatnak igazságtartalma. Nézzük tehát sorban a vonzósághoz elengedhetetlen dolgokat!

 A jókedv…

Vannak hobbijaid, vagy maga alá gyűr az élet, és reggeltől estig csak a munka van? Az életöröm az igazán vonzó dolog! Ne felejtkezz el a lelked ápolásáról, hiszen ha az rendben van, bármire képes vagy. Ehhez pedig az kell, hogy vállalj felelősséget a jókedvedért! Keresd meg, mi az, amivel szeretsz foglalkozni, és tedd azt napi rendszerességgel! Néha ülj be egy kávéházba egy finom kávéra, vagy trécselni a barátnőkkel, végy egy jó könyvet, és amint időd engedi, olvass!
Mosolyogj! Ne csak a száddal, a szemeddel is! Nézz nyílt tekintettel a világba, légy kíváncsi, annyi, de annyi érdekes felfedeznivaló van! Egy mosolygó piros alma – típusú nőnél nincs szebb! (Ez pedig kortól, testalkattól, arcvonásoktól független dolog!)

Az igényesség…

Ne hagyd el magad! Minden nő szép a maga módján. Sminkelj picit (akár minden nap), keresd meg azt a stílust mind öltözékben, mind sminkben és hajviseletben, ami a legjobban áll neked! Tornázz, amennyire lehet, ezáltal őrizd meg a bőröd feszességét.
Persze otthon nem (feltétlenül) kell tűsarkúban mosogatni (bár hetente egyszer az is beleférhet, főleg, ha a párod épp otthon van), de a szakadt, gyűrött pólót cseréld igényes, egyszerű, kényelmes ruhára. Ugyanez igaz a hálóöltözékre is, a fehérneműre is.

Egy igényes nő miden fehérneműje szép!

Az igényességben természetesen a mértékletesség is döntő fontosságú.
Alapszabály: ha vonzó szeretnél lenni, legfeljebb egy dolgot emelj ki magadon. Vagy a dekoltázsodat, vagy a lábadat, vagy az arcodat. (Tehát vagy mélyen kivágott felső, vagy miniszoknya, vagy erős smink.) A harisnyatartót (ha van) pedig csak otthon, a párodnak mutogasd. Ne feledd: nem az a cél, hogy kihívó legyél, hanem az, hogy a picit fűszeres, pikáns, érdekes oldaladat mutasd meg.
Másik alapszabály: a hajad, a körmöd mindig legyen rendezett és tiszta.
Kell, hogy legyen jó illatod is. Nem feltétlenül parfüm, elég az ápoltságot jelentő szappanillat, vagy a kedvenc öblítőd illata is. (Itt külön felhívnám a figyelmedet a szád illatára. Ha gondod van vele, fordulj orvoshoz!)

Az érdekesség…

Képezd magad, légy kíváncsi a világra. Légy jó társalkodó, légy tájékozott. Persze nem kell doktori címet szerezni aktuálpolitikából, sőt. De tudj miről beszélgetni, és lehetőleg ne a műköröm legyen a fő témád. Hallgasd meg a társadat is, érdekeljen, mi történt vele, min gondolkodik. Ha találsz benne érdekes dolgot, nyugodtan dicsérd meg, ismerd el a tudását! Légy a legjobb barátja!



4 tünet, amellyel azonnal orvoshoz kell fordulni!

2022. január 22.

Hazánkban a szív-és érrendszeri betegségek okozzák az elhalálozások több, mint felét. Jó tudni, hogy a megelőzés, vagy időben történő beavatkozás életet menthet.

Fotó: gettyimages.comRizikófaktorok

Jellemző kép – különösen ünnepek táján -, hogy egész nap rohanunk, egyre nagyobb stresszben élünk, zsírban, cukorban és sóban gazdag ételeket fogyasztunk, a lakosság közel 30 százaléka dohányzik. Ezen felül a mozgásszegény életmód és az elhízás is nagymértékben hozzájárul a szív-és érrendszeri betegségek megjelenéséhez. Az életmódbeli tényezők mellett kiemelten fontos az öröklődés szerepe, azok esetében, akiknél megfigyelhető a szív-és érrendszeri betegségek családon belüli halmozódása, fokozott a betegség kialakulásának kockázata.

4 figyelmeztető tünet

A szív-és érrendszeri betegségek az 50 év alatti személyek esetében, férfiak körében jelentkeznek gyakrabban, míg 50 éves kor táján, a menopauza időszakához  kapcsolódó hormonális változások miatt a nők esetében is gyorsan nő a gyakoriságuk, így ettől az életkortól a kockázat a két nem tagjai között közel azonos. A szív-és érrendszeri betegségeket egyéntől, súlyosságtól és jellegétől függően már korai stádiumban is jelezhetik bizonyos tünetek, így ha korábban nem is tettük, az alábbiak észlelésekor forduljunk mielőbb szakorvoshoz!

Mikor kell ezt megtenni?

  1. Mellkasi fájdalom esetén (még akkor is, ha ez sokszor  csupán rövid, enyhe kellemetlen érzésként jelentkezik a mellkasban).
  2. Ha légszomjat, fulladást vagy esetleg nehézlégzés-érzést tapasztalunk.
  3. Amennyiben nyugalmi állapotban szívdobogás-érzés, magas pulzusszám jelentkezik.
  4. Szokatlan gyengeség, kimerültség érzés, fáradékonyság esetén.

Milyen vizsgálatokra van szükség?

A megelőzés legbiztosabb módja, ha nemcsak a fenti tünetek észlelésekor, de tünetmentes állapotban is, évente elvégeztetünk egy komplex kardiológiai szűrővizsgálatot. A szűrés az alábbi lépéseket foglalja magában:

  • laborvizsgálat vérvétellel (nemcsak szív-érrendszeri rizikófaktorokra, hanem minden szervrendszerre kiterjedő általános vizsgálat),
  • a panaszok, korábbi betegségek, jelenlegi fizikai állapot felmérése kardiológussal,
  • teljeskörű fizikális vizsgálat (nem csak kardiológiai jellegű),
  • nyugalmi EKG,
  • szívultrahang,
  • terheléses EKG,
  • leletek és a teendők összefoglalása, átbeszélése írásban és szóban,
  • szükség esetén gyógyszerfelírás és/vagy életmódbeli javaslatok.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...164165166...523
hírek, aktualitások

Ólom a szembe, viasz az arcra, avagy a halálos csábítás titkai

2024. április 15.

Amióta világ a világ, a nők (és időnként a férfiak is) festik, szépítik magukat. Minden kornak megvolt a maga szépségideálja, minden népnek megvolt a saját tipikus díszítési eljárása, szokása. És ez nem mindig volt veszélytelen...  

A japán hölgyek rizsporral, európai társaik liszttel fehérítették arcukat, szemfestékek pedig az ólomtól kezdve a szénen át a koromig minden elképzelhető, és elképzelhetetlen dologból készültek. A nők felhasználták, amit csak lehetett: gyümölcsöket, virágokat, ásványokat, állati zsiradékot, kormot, vért.

Katalin cárnő nyers májból, zsírból és vérből álló pakolást használt, a gésák pedig viasszal kezelik arcukat, hogy sima réteget kapjanak a rizspor felviteléhez.

A római nők békabélből készített élénk kék szemfestéket használtak, az ázsiai hölgyek piros tust. A bőrt ólom és higany keverékével fehérítették. Nem baj, ha halálos méreg, a csábítás érdekében soha nem riadtak vissza semmitől a tetszeni vágyó asszonyok.

Még a szigorú középkorban is festették magukat a nők, igaz, csak a léhább fajta, bordélyban dolgozó.

Nem úgy a rokokó dámái, akik szépségtapaszokkal ragasztgatták tele arcukat, és még a parókájukra is púdert szórtak – talán a rossz szagok ellen, hiszen fürdeni akkoriban nem volt divat.

A sminkelés oly ősi szükséglete az embereknek, hogy már a legrégebbi ismert törvénykönyv, Hammurapi oszlopa is foglalkozik vele. Eszerint a kihívó, színes festésért nyilvános korbácsolás járt...

Szoptatás cukorbetegen- ezekre figyeljen!

2024. április 15.

Ha valaki  cukorbeteg, az élete több pontján is némi nehézséggel találhatja  szemben magát. Ez különösen igaz azokra az eseményekre, állapotokra, amikor nagyobb  hormonális  változások zajlanak a szervezetében. Éppen ezért dr. Porochnavecz Mariettától, a Cukorbetegközpont diabetológusától azt kérdeztük, vajon hogyan hat a cukorbetegség a szoptatásra, van-e olyan, amire külön figyeljenek ilyenkor a diabéteszes kismamák?

Először is fontos leszögezni, hogy a cukorbetegség nem kontraindikációja a szoptatásnak, vagyis bátran szoptathat a cukorbeteg kismama!.  Az anyatejes táplálás a WHO jelenlegi ajánlása szerint a baba (minimum) 6 hónapos koráig ajánlott, hiszen nem csak az anya-gyermek kapcsolatot erősíti, hanem a gyermek és a szülő egészségéhez is hozzájárul.

Az anyatej hipoallergén, alacsony nátriumtartalmú és megfelelő arányban tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat, szénhidrátokat, enzimeket, sőt, még esszenciális zsírsavakat is, valamint hozzájárul az agy és az idegrendszer kiegyensúlyozott fejlődéséhez az első hónapokban. 

A szoptatás mind az anyára, mind a gyermekre nézve számtalan előnyös hatással rendelkezik: az anyánál pl.  csökkenti több daganattípus kialakulásának esélyét, segíti a baba immunrendszerének erősödését, valamint hozzájárul a későbbi elhízás, cukorbetegség elkerüléséhez. Szerencsére csupán kevés olyan állapot van, melyek esetén nem lehet szoptatni (ez esetekben sem mindig maga az állapot, hanem az arra szedett gyógyszerek miatt).

Néhány dolgot azonban fontos figyelembe  venni és betartani, hogy a vércukorszint az optimális tartományban maradjon, de a baba igényei is ki legyenek elégítve. De ez ne szegje kedvét, hiszen a szoptatás igen fontos,  többek között azért, mert kutatások szerint az anyatejjel táplált gyermekeknél később kisebb eséllyel lép majd fel cukorbetegség- ez azért is lényeges szempont, mert ha az anya cukorbeteg, akkor a gyereke is a fokozott rizikócsoportba fog tartozni diabétesz szempontjából, így jobb mindent megtenni annak érdekében, hogy ez ne következzen be.

Milyen előnyökkel járhat, ha szoptatja kisbabáját, cukorbetegen is?

• Gyorsabban megszabadulhat a terhesség során felvett plusz kilóktól, ami nem elhanyagolható a vércukorszint rendezése szempontjából

• Gyorsabban zsugorodik vissza a méhe normál méretűre

• Csökken a petefészek/emlőrák kockázata

• Lehet, hogy kevesebb inzulinra lesz szüksége

Azok az anyák, akik terhességi  cukorbetegek voltak és minimum 6 hónapig szoptatnak, kevésbé valószínű, hogy később 2-es típusú cukorbetegség alakul ki náluk.

 Érdemes azonban arra felkészülni, hogy  lehet, hogy a cukorbetegség megnehezíti majd a szoptatást, a tejtermelődést, ennek ellenére érdemes kitartónak lenni! Ha cukorbeteg, akkor előfordulhat, hogy a tejtermelése nehezen, később indul be. Ez ne szegje kedvét, szülés után rögtön tegye mellre babáját és próbáljon szoptatni, akkor is, ha nem sikerül!

Maradék nélkül

2024. április 14.

Dr. Nemes Imre, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke számtalan fontos, praktikus, az egészségünket megőrző és környezetünket védő tanácsot ad az élelmiszerek kezelésével kapcsolatban.

– Mennyiben követhetik az emberek leginkább a fenntarthatóság elvét, segítve ezzel a Nébih törekvéseit?

– A Nébihnél hiszünk abban, hogy a lakossággal együtt közösen tehetünk a fenntarthatóságért, és tevékenyen ki is vesszük a részünket ebből a munkából, hiszen a felelősségünk is közös. Azonban a lelkesedés nem minden: a tudatosság és a tájékozottság is legalább ennyire fontos össze-tevője segítő cselekedeteinknek. Éppen ezért a Nébih szemléletformáló kampányainak nem titkolt célja, hogy a fogyasztókat hasznos, döntéseiket segítő információkkal ellássa. A Nébih egyik legsikeresebb programja, a Maradék­ Nélkül az élelmiszer-pazarlás mérséklését tűzte zászlajára. A program 2016-os indulása óta számos aktivitással népszerűsítettük azokat a jó gyakorlatokat, amelyekkel érdemben csökkenthető a környezeti lábnyomunk. Szemléletes, hogy ha az országokat szén-dioxid-kibocsátásuk alapján sorrendbe állítanánk, és magát az élelmiszer-pazarlást is országnak tekintenénk, akkor az Egyesült Államok és Kína után a 3. helyen állna. Az élelmiszer-pazarlással szintén összefüggésbe hozható a metánkibocsátás. Ráadásul kárba vész mindaz az idő, természeti erőforrás és be-fektetett munka, amelyet a termék előállításához és szállításához felhasználtak.

A Nébih Maradék­ Nélkül­ Programja évente egy alkalommal, az őszi időszakban hirdeti meg országos háztartási élelmiszerhulladék-mérését. A mérési időszakban törekszünk a nagy létszámú részvételre, amely nagy örömünkre az utóbbi években több száz háztartást jelentett. Az élelmiszerhulladék-körkép elkészítése segíti hivatalunkat abban, hogy azonosítsa a forró pontokat, valamint rálásson az élelmiszer-pazarlás kiemelt figyelmet igénylő aspektusaira.

A Nébih mellett az önkéntes résztvevők is profitálnak a mérésből: megismerhetik saját élelmiszer-pazarlási szokásaikat, és a tapasztalatok alapján felismerhetik, min lenne érdemes változtatniuk.


A fogyasztóknak érdemes tisztában lenniük az egyik legalapvetőbb ismerettel, vagyis a fogyaszthatósági idő és a minőségmegőrzési idő közötti különbséggel.



A fogyaszthatósági idő körébe olyan gyorsan romló élelmiszerek (pl. darált hús) tartoznak, amelyek lejárati idő utáni elfogyasztása akkor is kockázatot jelent, ha nem látunk rajta romlásra utaló jeleket.
A minőségmegőrzési idő olyan időpont, ameddig az élelmiszer a gyártó által kialakított tulajdonságait helyes tárolási körülmények között megtartja. A tartós élelmi-szerek (pl. száraztészta) általában a minőségmegőrzési időt követően is fogyaszthatóak, ha bontatlan csomagolásban és a gyártó által megadott körülmények között tárolták őket. Amennyiben lejárt minőségmegőrzési idejű terméket találunk otthonunkban, de érzékszervi szempontból megfelelőnek ítéljük meg, nyugodtan adhatunk neki egy esélyt.


Rossz gyakorlat, hogy a fogyaszthatósági idővel ellátott élelmiszerek közül hajlamosak vagyunk akkor is a két héttel később lejáró joghurtot választani, ha pontosan tudjuk, hogy három napon belül elfogyasztjuk azt. A bolygónk is megköszöni, ha legközelebb „mérlegre tesszük” valós szükségleteinket, és tudatosabban vásárolunk.