Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Így könnyítheti meg fogyását cukorbetegként

2021. október 14.

Fotó: 123rf.com

A cukorbetegség rizikófaktora és következménye is lehet a túlsúly, melytől a vércukor értékek helyreállításához a betegnek meg kell próbálni megszabadulnia. Azonban sokan komoly akadályokba ütköznek a fogyást illetően, és szomorúan konstatálják, hogy a súlycsökkenés elmarad. Ennek oka többek között az, hogy vannak olyan antidiabetikum gyógyszerek, melyek megnövelik a testsúlyt. Hogy mégis mi minden segítheti elő azt, hogy kevesebbet mutasson a mérleg, azt dr. Porochnavecz Mariettától, a Cukorbetegközpont diabetológusától tudtuk meg.

Fogyást elősegítő gyógyszerek

Metformin

A cukorbetegség kezelésének több fajtája is van, mely lehet egyedül az életmódterápia, illetve azt kiegészítheti gyógyszeres vagy/és inzulinos kezelés is. Bár rengeteg, különböző hatásmechanizmusú készítmény van forgalomban, mégis vannak olyan szerek, melyek nagyobb mértékben hozzájárulnak a fogyáshoz.  Ilyenek például a metformin hatóanyagú gyógyszerek, melyek az inzulinhatást fokozók csoportjába tartoznak, és ma már az egyik legtöbbet alkalmazott antidiabetikumok közé sorolandók. Pozitív oldaluk, amellett, hogy hozzájárulnak a vércukorszint normalizálásához (mivel csökkentik a máj glükóz-kibocsátását és fokozzák az inzulin hatását), étvágycsökkentő hatással is bírnak, így nagy segítséget jelentenek a cukorbetegeknek.

Inkretin-alapú terápia

Ezen kívül léteznek ún. inkretin alapú terápiák is, melyek szintén hasznos segítségére lehetnek a betegeknek a fogyásban. Az inkretinek lényegében olyan anyagok, melyek az étkezést követően termelődnek és segítik az inzulin felszabadulását. Mivel hamar, hosszantartó teltségérzetet okoznak és lassítják a gyomor ürülését, ezért csökkentik az étvágyat, így elősegítik a fogyást. Ide tartoznak az inkretin-hatást fokozó vegyületek (DPP-4 gátlók), valamint az inkretin mimetikumok (GLP-1 analóg/GLP-1 agonsita). Nagy előnyük továbbá, hogy használatuk során minimális csupán a hipoglikémia esélye, továbbá remekül kombinálhatóak metforminnal is – mondja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa.



Olaszos egytál - maradék rizsből!

2021. október 14.

Megmaradt egy kis rizs a vasárnapi ebédből? Ne dobd ki! Készíts gyors és ízletes egytálételt belőle!  

Hozzávalók:

2 bögrényi főtt vagy párolt rizs,
2-3 kemény paradicsom,
1 tk. olívaolaj
ízlés szerint friss bazsalikom és oregano
csipet bors, só

Elkészítés:

A paradicsomot kis kockákra vágom (ha zavar a magot ki lehet belőle szedni), a zöldfűszereket is aprítom. A rizst az olajon átmelegítem, majd hozzászórom a paradicsomot és a fűszereket. Alaposan összekeverem, 1-2 percig átmelegítem, és már kész is!

A tetejére lehet egy kis reszelt parmezánt szórni vagy mellé szeletelni néhány karika mozzarellát!

Langyosan a legjobb, finom, könnyű vacsorára vagy ebédre való!



Édesburgonya, avagy batáta

2021. október 13.

Fotó: pixabay.com

Az édesburgonya, amelynek semmi köze a burgonyához, a világ egyik legfontosabb népélelmezési cikke, gazdag A- és C-vitamin-forrás, sőt csökkenti az inzulinrezisztenciát.

Magyarországon még nem eléggé ismerik, pedig éghajlati adottságaink alapján – kis odafigyeléssel – nálunk is termeszthető lenne.

Vásárláskor mindig a friss, feszes és sima bőrű példányokat keressük. Nagy nedvességtartalma miatt csak néhány napig tárolható száraz, hűvös helyen. Előkészítése, tisztítása hasonlóképpen történhet, mint a burgonyáé: lehet hámozni, vagy csak vizesen ledörzsölni, kaparni is a héját, de héjában is elkészíthető. Ételkészítéskor a benne lévő természetes ízanyagnak köszönhetően már nincs szükség vaj vagy só hozzáadására.

Érdemes vele kísérletezni, hasonlóképpen felhasználható, mint a rebarbara, a sütőtök és a burgonya. Fogyasztható köretként sovány húsokhoz vagy más zöldségekhez, de készítenek belőle lisztet, csipszet, keményítőt és szeszes italt is. Édes sütemény, lepény is süthető édesburgonyából.

Beltartalmi értékei, élettani hatása
Egy 1992-ben készült tanulmányban 18 zöldségfélét osztályoztak a rostok, a vitaminok és a tápanyagok mennyisége szerint. Közülük kimagaslóan az édesburgonya érte el a legjobb eredményt, és vezette a listát.

Egy édesburgonya biztosítja a napi javasolt A-vitamin-bevitel kétszeresét és a napi C-vitamin-szükséglet egyharmadát. Gazdag B6-vitaminban, rostban, vasban és káliumban, nagyon kevés zsírt és nátriumot tartalmaz.

Az édesburgonya rendelkezik az egyik legnagyobb A-vitamin-tartalommal (béta-karotin, vagyis karotinoidok formájában). A karotinoidok adják a gyümölcsök és zöldségek piros, sárga vagy narancssárga színárnyalatát. Az A-vitamin az immunrendszerünket erősíti, és köztudottan fontos tápanyag az egészséges fogaknak, csontozatnak, lágy szöveteknek, a nyálkahártyának és a bőrnek. Antioxidáns is egyben, ami megvédi a sejteket a sérülésektől. Válasszuk a sötétebb színű (narancssárga) édesburgonyát, mert annak nagyobb a bétakarotin-tartalma.

Fotó: Gettyimages.com



A szívritmuszavar és a szénhidráttartalmú étrend

2021. október 13.

Fotó: 123rf.com

A szénhidrátok megvonása árthat a szívnek, az alacsony szénhidráttartalmú étrenden élők, vagyis a kevés gabonát, gyümölcsöt és keményítőben gazdag zöldségeket fogyasztók esetében jelentősen nő a pitvarfibrilláció (AFib), a leggyakoribb szívritmuszavar kockázata – állapították meg kínai kutatók.

Az Amerikai Kardiológusok Társaságának éves tudományos ülésén bemutatott tanulmányukban a szakemberek csaknem 14 ezer ember több mint két évtizedet felölelő egészségi adatait elemezték, ez az első és legnagyobb léptékű tanulmány, amely a szénhidrátfogyasztás és a pitvarfibrilláció közötti kapcsolatot mérte fel.

A pitvarfibrilláció a felnőttek körében a leggyakoribb szívritmuszavar. Ez olyan szívritmuszavar, amikor a szív nem ritmusosan húzódik össze, ezért a pulzus tapintásakor nem a megszokott lüktetés tapasztalható, hanem ritmustalan pulzálást lehet érezni. A betegségben szenvedők esetében ötszörösére nő a stroke kockázata és szívelégtelenség is kialakulhat.

A szénhidrát megvonása népszerű súlycsökkentő módszerré vált az elmúlt években. Az alacsony szénhidráttartalmú étrendek, köztük a ketogén, vagy az Atkins-diéta a fehérje fogyasztásra helyezi a hangsúlyt, korlátozva a cukor, a gabonák, gyümölcsök és keményítőben gazdag zöldségek – köztük a burgonya – fogyasztását.

A szénhidrátmegvonás hosszú távú hatása még ellentmondásos, különösen ami a szív-és érrendszeri betegségeket illeti. A szívritmusra gyakorolt lehetséges hatásáról tanulmányunk azt jelzi, hogy ezt a népszerű súlycsökkentő módszert óvatosan szabad ajánlani” – idézte a Science Daily tudományos hírportál Csuang Hsziao-tungot, a kínai Szun Jat-szen Egyetem kórházának kardiológusát, a tanulmány vezető szerzőjét.      

Az alacsony szénhidráttartalmú diéták összefüggenek a pitvarfibrilláció növekvő kockázatával, függetlenül attól, hogy milyen fehérjét vagy zsírt fogyasztanak a szénhidrátok kiváltására” – magyarázta.

A tanulmány 14 ezer résztvevője közül a vizsgált 1985-2016 közötti időszakban mintegy 1900-nél állapítottak meg pitvarfibrillációt. A résztvevőknek fel kellett jegyezniük, hogy naponta 66 különféle ételből mit és mennyit fogyasztottak. Ebből a Harvard egyetem táplálkozási adatbázisa alapján kiszámolták, mennyi szénhidrátot fogyasztottak és ez a napi bevitt kalória hány százalékát teszi ki.

Átlagban a résztvevők kalóriafogyasztásának a felét adták szénhidrátok. Az étrendre vonatkozó amerikai irányelvek szerint a napi kalóriabevitel 45-65 százalékának kell szénhidrátból származnia.

A kutatók három csoportra – alacsony, mérsékelt és magas szénhidrátbevitelre – osztották a résztvevőket. Az első csoport 44,8 százaléknál kevesebb, a második 44,8 és 52,4 százalék, a harmadik 52,4 százaléknál több kalóriabevitele származott szénhidrátból.

Az alacsony szénhidrátbevitel esetében volt a legvalószínűbb a pitvarfibrilláció kialakulása. Esetükben 18 százalékkal nagyobb volt az AFib kockázata, mint a mérsékelt és 16 százalékkal nagyobb, mint a magasabb szénhidrátbevitellel élőknél.



Buteyko módszer: Varázslégzés. Ne szívd mellre, mert befulladsz! - Asztma, pánik, és szívbajok ellen is!

2021. október 12.

Asztma, allergiák, a Covid mellékhatásai? A tüdő és a légzőrendszer, valamint a szív-és érrendszer számos problémájának kiegészítő gyógymódja lehet a Buteyko módszer, mely egy ősi, és nagyon egyszerű módon hat testünkre: levegőt kell vennünk hozzá! Persze nem mindegy, hogyan - mutatjuk a módszert!  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A módszer nem új keletű, csupán eddig valahogy nem volt, aki hazánkban elmélyedjen benne. Egészen addig, míg egy szép napon Varga-Szilágyi Gyula villamosmérnök a módszert akkurátusan végigcsinálva, kigyógyult húsz éve tartó gyógyíthatatlannak hitt asztmájából.

Majd úgy döntött, hogy élete hátralévő részét a Buteyko módszer magyarországi elterjesztésének szenteli és megalapította a Buteyko Légzésközpontot.
A neten kutattam, amikor felugrott egy fizetett hivatkozás a keresőben. A honlapon nem kevesebbet állítottak, mint az asztma tüneteinek megszüntetését gyógyszerek nélkül. Imádom, ha valami olyasmit találok, amiről bebizonyíthatom, hogy pénzéhes emberek kreálnak lehúzós módszereket. De most valami egészen más történt.

A szokásos egyeztetést követően meghívót kaptam szombat délelőttre a Fő utcai METESZ székházba, ahol kicsit izgatott, rokonszenves férfi fogadott. Direkt korábban mentem, hogy a várakozókat tanulmányozzam, de én voltam az első „érdeklődő”.

Aztán mielőtt felmérhettem volna magamnak az előadót, gyorsan érkeztek még vagy tízen. Nem volt más választásom, beültem a padba, és figyeltem. Leszögezem. Nem vagyok asztmás, tudomásom szerint semmilyen légúti betegségben nem szenvedek, egy kicsit megfáztam, néhány napja, de már szalonképes vagyok.
Az első tíz percben egy heveny közlésvágyban szenvedő úr mutatkozott be, akiről mindent megtudtunk. A következő öt percben pedig a többi kilenc ember. Közülük négyen voltak asztmások, a legidősebb hatvanon felül a legfiatalabb hét éves.

Rövid történelmi kitekintést követően megtudtuk, hogy klinikai módszerről van szó, amit Dr. Konstantin Pavlovich Buteyko dolgozott ki, ugyancsak klinikai megfigyelései alapján. A lényeg, hogy a széndioxid a mozgás és az anyagcsere melléktermékeként keletkezik testünkben és a vérárammal a tüdőbe kerül. Ha szájon keresztül lélegzünk, vagy egyéb ok miatt „túllélegzünk” vagy hiperventilálunk, csökken a vérünk széndioxid szintje, és ha huzamosan így lélegzünk, akkor egy idő után agyunk ezt az új, csökkentett értéket tekinti normálisnak és kevesebb levegővel már nem éri be. Így kialakul az állandó „túllégzés”. A percenként vett levegő mennyisége a normális 4-6 literről megemelkedhet akár 10-20 literre is. Amikor ez bekövetkezik, vérünk és testünk kémiai egyensúlya felborul, és testünk működése egyre inkább el fog térni az optimálistól. Ez számos krónikus betegség kialakulásához vezethet, úgymint: asztma, magas vérnyomás, allergia, orrpolip, éjszakai légzéskimaradás, stb.

Ennél a pontnál megakadtam egy kicsit, ugye azt tanítják, hogy széndioxidot lélegzünk ki, hiszen arra nincs szüksége a szervezetnek. Pedig bizonyos mennyiségben nagyon is szüksége van, ugyanis a szervezetünkben található sima izmok, amik a hörgők falát is borítják, összehúzódnak, görcsbe rándulnak széndioxid hiányában, leszűkítve, elzárva így a légutakat. Tulajdonképpen ez a Buteyko módszer lényege. Az előadás ezen részénél kicsit kezdtem izgulni, hogy meddig fogom érteni a hallottakat, de szerencsére kezdődtek a gyakorlatok, amelyeket én is képes voltam végrehajtani.

Az első negyedórában kidugult az orrom, ami ebben az állapotban orrcsepp nélkül még nem fordult elő velem. Kis idő elteltével érezni kezdtem padtársam „hm” jelenlétét, akkor is, ha elfordítottam a fejem. A legmeglepőbb dolog azonban az volt, amikor helyben járást követően alacsonyabb lett a pulzusom, mint az azt megelőző nyugalmi állapotban pusztán attól, hogy közben lecsökkentettem a légzésem.



Erősítsük a porcfelszínt!

2021. október 12.

A szakember az úszást és a nordic walkingot javasolja jótékony hatású sportolási lehetőségnek.

Számos tabletta, csodakészítmény ígéri, hogy a termék beszedésével, elfogyasztásával visszaépül sérült térdünkbe az a kocsonyás anyag, amely a fájdalommentes járást teszi lehetővé. Szakember szerint azonban inkább a porcfelszín erősítéséért kell mindent megtenni, ha pedig fennáll a probléma, sajnos a legrosszabb esetben már csak a műtét segíthet.

A panaszmentes, kiegyensúlyozott élethez elengedhetetlen, hogy a csontok, az ízületek és az izmok hibátlanul működjenek együtt. Az idő előrehaladásával azonban a porccal borított csontvégek közötti ízületi résben található folyadék, illetve az ízületi porc összetétele is megváltozik, így végtagjaink nem tudnak súrlódásmentesen mozogni.

 Mi okozza a porc elvékonyodását?

  1. A porcfelszín gyengeségének és elvékonyulásának több oka is lehet: elsősorban genetikai tényezői vannak, örökölhetjük ezt a hiányosságot.
  2. Nem mindegy, milyen módon terheljük a lábunkat: O-, vagy X-láb esetében a láb belső-, vagy külső része nagyobb terhelést kap.
  3. A harmadik ok pedig, amely befolyásolhatja a porc és az ízületi résekben található zselés anyag minőségét, az extrém terhelés lehet.

Lehet segíteni a bajon!

A szakember szerint több lehetőség is kínálkozik a folyamat megelőzésére, lassítására, vagy gyógyítására, de az ízületi véget alkotó üvegporcot egyikkel sem lehet teljesen visszapótolni. Dr. Börzsei-Knoll Veronika ortopéd-traumatológus fontosnak tartja, hogy figyeljünk testünk jelzéseire és ne halogassuk a cselekvést.

A porckopás kezdeti tüneteit észlelve hatásos lehet olyan készítmény bevitele, amely csökkenti a panaszokat. Természetes gyulladáscsökkentő anyagok, mint például a kurkuma fogyasztásával, vagy porc előanyagok, mint például a glükozamin, MSN, kontroitin szulfát, illetve C-vitamin, szelén együttes bevitelével segíthetünk a panaszokon. Ezek szedését kúraszerűen javaslom, néhány hónap alatt megerősíthetjük a porcokat. Ha azonban valaki vérhigítót szed, kerülendőek a korábban említett készítmények, mert így lelassíthatja a vérhigítási folyamatot – fogalmazott Dr. Börzsei-Knoll Veronika lábsebész.

Azokban az esetekben, amikor még műtét nélkül is be lehet avatkozni az ízületek egészséges működésébe, nem a pihentetés, hanem a mozgatás jelenti a megoldást.  Az ízületi porcfelszín táplálása az ízületi folyadékok segítségével történik.

Amennyiben terhelés nélkül a porcfelszínek egymáson súrlódnak és elmozdulnak, ez a folyadék keringését és eljutását is biztosítani tudja. Jó példa erre a kerékpározás és az ellipszisgép. Ezek mellett a szakember az úszást és a nordic walkingot javasolja jótékony hatású sportolási lehetőségnek.



Miből jöhetsz rá, ha a Párod félrevezet?

2021. október 11.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Minden ember életében vannak pillanatok, mikor nem mondhatja el az igazat. Amikor az őszinteséggel csupán fájdalmat okozna. Ilyenkor érdemes burkoltan fogalmazni, féligazságot közölni, vagy a közlés módján keresztül elvenni valamennyit az üzenet éléből. Amennyiben a hazugság nem öncélú, nem a másik személy módszeres és állandó félrevezetését célozza meg, bizonyos körülmények között akár elfogadhatónak is tekinthető.  

Mi történik azonban akkor, ha a párunk az, aki nem mond nekünk igazat?

Melyek a hazugságról árulkodó jelek? Mit tehetünk azért, hogy elejét vegyük a félrevezetésnek?


A hazugságról árulkodó jelek kapcsán beszélhetünk verbális és nonverbális jelzésekről. Számít tehát az, amit, és az is, ahogy azt a párunk mondja nekünk.
Azok a személyek, akiknek kellő gyakorlatuk van ezen a területen, ugyan hatékonyabban kontrollálják mind a verbális, mind pedig a nonverbális csatornán továbbított jelzéseiket, őket is zavarba lehet azonban hozni. Stressz hatására ugyanis jelentősen csökken a tudatos ellenőrzés mértékének képessége, így könnyebben elárulja magát az őszintétlen személy.
Lássuk hát a jeleket!

GESZTUSOK ÉS MIMIKA

Minél indirektebb a kommunikáció formája, annál könnyebben állítunk valótlanságot.
Email-ben, chat-en, telefonon keresztül könnyebb a másiknak hazudnunk. „Face to face” helyzetben is számít azonban, hogy épp kivel állunk szemben. Minél közelebb állunk ugyanis a másik személyhez érzelmileg, annál nehezebb a szemébe nézve olyasmit mondanunk, melyről jól tudjuk, hogy nem igaz.
Ilyen helyzetben feszültek vagyunk. Ezt egyrészről az okozza, hogy nem tudjuk összeegyeztetni az aktuális viselkedésünket az általános erkölcsi értékítéletünkkel, másrészről tartunk attól, hogy a másik rajtakaphat bennünket. Ez a feszültség pedig fiziológiás változást indít meg a testünkben.
Emelkedik a pulzusszám, a szánk kiszáradhat, verejtékezünk, a bőrünk kipirul. A végtagjaink mozgásba lendülnek, idegesen matatunk a kezünkkel, vagy le-fel járkálunk, esetleg dobogunk a lábunkkal. A testünk perifériás jelzéseit nehezebben tartjuk kontroll alatt, mint pl. a mimikánkat.
Bizonyos gesztuscsoportok is árulkodóak lehetnek. A száj részleges elrejtése, az arc, az orr véletlenszerűnek tűnő megérintése gyermekkorból megmaradt jegyek, amikor hazugság közben még eltakartuk a szánkat. Az arcizmok megfeszülése és/vagy megrándulása is feszültségről adhat visszajelzést. Ahogyan a mosoly is leleplezhet minket.
Az őszinte mosoly mindig spontán ül ki az arcunkra és szimmetrikus, míg az őszintétlen lassan jelenik meg és aszimmetrikus.
Mindezek ellenére az arc tudatos kontrollálása így is lényegesen egyszerűbb, mint a teljes testté. Épp ezért kiemelten fontos, hogy soha ne egy jegy alapján vonjunk le következtetést. Mindig gesztuscsoportokat vizsgáljunk.



Néni lettem - jól csinálom?

2021. október 11.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Időskor … nem szeretjük a gondolatot sem, s a mögötte járó víziót még kevésbé: betegség, nehéz mozgás, megfakult külső, brrr! Ha nagyon pozitív szemléletű vagy, akkor esetleg "nagyon édes" nagyi képe, amit, illetve akit szintén nem a külsőségek miatt szeretünk! De biztos, hogy így kell legyen? Ezt jelenti ma is az öregség?  

Nem feltétlenül!

Ebben az évszázadban „tilos” megöregedni – ha mégis, akkor már nem is létezel!

Te aztán mindent elkövetsz, hogy ez ne következzen be: megtanulsz skype-olni (jól teszed, különben hogy tudnál beszélgetni a külföldön dolgozó unokáddal?), a tv-ből éjjel-nappal ömlő kozmetikai reklámok hatására elhiszed, hogy az idő kereke visszafordítható, csak tenni kell érte. Egy kis hajfesték, bőrápolás, smink – és máris eltűnt az ifjabb korunkban elképzelt „idős hölgy”, átvette helyét az „érett NŐ”!
Ha még ehhez egészségtudatos is vagy, odafigyelsz a táplálkozásodra és viszonylagos rendszerességgel kicsit mozogsz is, nyert ügyed van!

Nincs is ezzel semmi baj, a ma 60-70 évesei tényleg remekül tudják tartani magukat, főleg, ha nem viszik túlzásba, s nem akarnak 25-nek kinézni. (Mert azért lássuk be a miniszoknya alól kivillanó visszeres láb, amin térdkörül megereszkedett a bőr – hát bizony sok mindent elmond viselőjéről, de az biztos nem kirakatba való vélemény.) Rendszeres mozgással, ízléses öltözködéssel, ápoltsággal tényleg el lehet érni egy kellemes, vonzó külsőt.

Az öregség máshol jelentkezik: belül kezdődik, ha hagyjuk!

Amikor egy idős ember elveszíti érdeklődését a JÁTÉK iránt, az élet apró szépségei iránt, amikor bezárkózik, s csak a – minden korban, mindenkinél fellelhető – bajokat mormolja magának és környezetének, akkor kezdődik a hanyatlás. És akkor, amikor környezete – únván az örökös zsörtölődést, mormogást – magára hagyja őt.

Ha szeretettel veszik körül, bevonják a családi történésekbe, ha segítenek, hogy figyelmét lekösse mással, ha meglepik egy-egy, az életébe színt hozó aprósággal, ezzel mind ahhoz segítik, hogy érdeklődő, nyitott legyen és találjon az életben még célokat, új kihívásokat. Az élet-igenlés megteszi hatását, eredménye egy hosszabb, teljesebb, pozitívabb életfolyam.



A bőrkényeztető...

2021. október 10.

A matcha tea segít fiatalosan tartani a bőrt (Fotó: 123rf.hu)

A japán eredetű matcha tea nem csupán egy enyhén kesernyés ízű, lágy, meleg ital, hanem aktív hatóanyagokat tartalmazó bőrápoló is. Erős antioxidáns hatású vegyületei többek között megújítják a hámsejteket, fiatalítják, tisztítják a bőrt. Kevesen ismerik erről az oldaláról ezt a zöld tea fajtát, de népszerűsége a kozmetikai termékekben növekszik.  Tudjunk meg többet róla!

Porított állaga, jellegzetesen intenzív íze, élénk jáde zöld színe, erős antioxidáns hatása különbözteti meg többek közt a matcha teát a többi zöld tea változattól. Ugyanabból a teacserjéből (Camellia sinensis) származik, mint a klasszikus zöld tea, de feldolgozása eltérő. Négy héttel a szüret előtt a teacserje leveleit lefedik, hogy árnyékban maradjanak. Ennek nyomán lerövidítik a fotoszintézist, és a fényhiányos környezetben megnő a levelek klorofill és aminosav tartalma. A leveleket levegőn szárítják, majd porrá őrlik. Az említett eljárásnak köszönhetően a matcha tea koncentráltan tartalmazza olyan hatóanyagait, mint a polifenolok vagy a tannin (csersav). Egyéb jótéteményeik mellett a porrá őrölt zöld tealevelek újabban természetes kozmetikai összetevők is, pl. arc- és hajmaszkokban használatosak.  

Bőrvédő tulajdonságokkal rendelkezik

A rendkívül erős és magas koncentrátumú katechin nevű polifenol tartalmának köszönhetően a matcha tea szembeszáll a káros szabad gyökökkel,a szervezetben, megújítja a bőr hámsejtjeit, így segít fiatalosan tartani a bőrt. Polifenoljai egyúttal nyugtató és gyulladásgátló hatásúak, így enyhítik a bőr különféle gyulladásait, vagy a kipirosodása okozta kellemetlenségeit. Tannin nevű polifenolja szintén védi a sejteket a szabadgyökök romboló hatásától, így sejtmegújító tulajdonságú. A matcha teában lévő L-theanin nevű aminosav pedig javítja a koncentrációt, továbbá hat a szorongás és stressz ellen.

A matcha tea jótéteményeit tanulmányok sora eddig főként belsőleg történő használatakor mutatta ki, de jóval kevesebben kutatták a bőrön alkalmazott, helyi hatását. Többek közt a fejbőrre gyakorolt kedvező hatását egyre több szakember és gyártó ismeri fel. B-vitamin és panthenol tartalma miatt hajkondicionálókban, samponokban már gyakrabban előfordul, mivel stimulálja a szőrtüszőt, és erősíti a hajat, hajhullás után különösen hasznos. Ehhez a matcha vajat a porrá őrölt teából növényi olajjal vagy shea vajjal keverve állítják elő. Így alkalmazható lesz a fejbőrön: segítheti enyhíteni a fejbőr esetleges gyulladásait vagy korpásodását. Ez utóbbi annak tudható be, hogy bőrösszehúzó hatásának köszönhetően a tannin szabályozza a túlzott faggyútermelődést a fejbőrön.

A matcha vajat a porrá őrölt teából növényi olajjal vagy shea vajjal keverve állítják elő (Fotó: pixabay.com)



Változatos étkezéssel az egészségért

2021. október 10.

Fotó: 123rf.com

Nem is gondolnánk, hogy a naponta használt zsiradékoknak, liszteknek, tejtermékeknek mennyi egészségesebb, ízletesebb változata van. Az interneten megtalálható termékek közül mindenki kiválaszthatja az ízlésének, diétájának vagy egészségmegőrzéséhez szükséges alapanyagokat. Összeállításunkban csak néhány terméket emeltünk ki, de a lehetőségek tárházának csak kísérletező kedvünk vagy pénztárcánk szabhat határt. 

Olajok, zsírok

Évtizedeken keresztül a telített zsírsavakban gazdag, koleszterint tartalmazó zsírokat kiáltották ki egészségtelen ételnek, pedig az állati eredetű zsírok, az Omega-3  és Omega-6 források jótékony hatással vannak a szervezetünkre. A háztartásokban elterjedt napraforgó és olívaolaj mellett ma már sokféle ízesítés és összetevő között válogathatunk az üzletek és a webshopok kínálatban.

  • Feketecsalán (perilla) olaj: Hidegen sajtolt, az ázsiai konyhákban jobbára ezt használják főzésre. Immunerősítő hatása mellett gyulladásos megbetegedések esetében is ajánlják, főképp magas omega-3 zsírsav tartalma miatt.
  • Olajessimo: Esszenciális telített zsírsavakban gazdag, kiemelkedően magas olajsav tartalommal rendelkezik. Főzésre, sütésre is alkalmas (maximum 170 celsius fokig hevítve), de salátákhoz, öntetekhez is kiválóan alkalmas.
  • Sáfrányos szeklicemag olaj: Ételbe keverve jótékony hatása van az emésztőrendszerre, a vizelet és kiválasztó szervek erősítésére, de a szív- és keringési rendszerek  működését is segíti.
  • Kendermag olaj: A gyógyszeripar is használja, de az egészséges táplálkozásban is fontos szerepet tölt be. Főképp bőrbetegségek (kiütések, viszketegség stb.) kezelésére, ápolására ajánlott, de a benne levő nagy mennyiségű niacin (B3 vitamin) értágító hatású és fokozza a koleszterin kiválasztását.
  • Kókusz zsír és olaj: Felsorolni is nehéz jótékony hatását, de antibakteriális és emésztést segítő tulajdonságait érdemes kiemelni.  Fogyasztása serkenti az anyagcserét, javítja a pajzsmirigy működését. A kókuszolaj 92 százalékban telítetlen zsírsavakból áll, és egyéb növényi olajokkal szemben többször is – szűrés után – felhasználható. Sütés, főzés alatt hőstabil, a legmagasabb a füstpontja a többi olajhoz mérten, tehát magas hőmérsékleten sem indulnak el a káros oxidációs folyamatok.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...186187188...524
hírek, aktualitások

Ezért nem szabad halogatni a hallásromlás kivizsgálását!

2024. április 21.



A hallásromlás nem mindig orvosolható hallókészülékkel. Bizonyos elváltozások kapcsán műtétre is szükség lehet ahhoz, hogy a hallásunkat visszanyerjük. Ilyen eset, ha például a fül csontosodási zavara, vagyis otoszklerózis áll a halláscsökkenés hátterében. Dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy miért nagyon fontos a betegség korai diagnózisa.

Csontosodási zavar a háttérben

A középfülben a három hallócsontocska, a kalapács, az üllő és a kengyel továbbítják a dobhártya rezgéseit a belső fülbe. Otoszklerózis esetén a kengyel elveszti mozgóképességét, ezáltal a rezgéseket nem jutnak el megfelelően a belső fülben található Corti-szerv felé, amely a rezgéseket továbbítja a hallóidegen keresztül az agyba. Ilyen esetben vezetéses halláscsökkenésről beszélünk.

Súlyossági foktól függően a csontosodási zavar elérheti ezt a régiót is, ha pedig már átterjedt a belső fül egyéb területeire, akkor már idegi eredetű halláscsökkenés jelentkezik, melynek kapcsán fülzúgás és szédülés is jelentkezhet. Az otoszklerózis fájdalommal nem jár, de érintheti egyik vagy mindkét fület is.

Kiket veszélyeztet az otoszklerózis?

Az otoszklerózis kialakulásában örökletes tényezők játszanak szerepet, megfigyelhető a családi halmozódás. Emellett feltehetően hormonális okok is állnak a hátterében, mert gyakrabban jelentkezik a pubertás és a várandósság időszakában lévő hölgyeknél. 

Hallásromlás esetén idejében forduljon orvoshoz!

Az otoszklerózist a beteg tünetei, a fül-orr-gégészeti kivizsgálás és az audiológiai vizsgálat eredményei alapján meg lehet diagnosztizálni. Az egyéb, halláscsökkenést okozó betegségek kizárására tympanometriás vizsgálatot is végeznek, ezzel a középfülben lévő levegőnyomást lehet mérni. Így lehet megbizonyosodni például arról is, hogy a halláscsökkenést nem a középfülben lévő folyadék – savós középfülgyulladás – okozza-e. 

A kivizsgálást nem érdemes halogatni, mert a csontosodási zavar magától nem szűnik meg, sőt idővel már a hallás épsége sem visszaállítható.

Lehet göb a pajzsmirigyen jó TSH mellett is

2024. április 21.

A pajzsmirigyzavarok diagnosztikájában igen fontos vizsgálat a TSH hormon szintjének ellenőrzésre, ugyanis abnormális értéke a szerv alul-illetve túlműködésére utal. Igen ám, de a mirigy rendellenességei nem merülnek ki az elégtelen hormontermelésben. A pajzsmirigy göbök például igencsak gyakorinak számítanak, ráadásul nem is mindig járnak rossz TSH szinttel. A témáról dr. Mutnéfalvy Zoltánt, az Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük.

Milyen pajzsmirigyzavarok léteznek?

A pajzsmirigy problémák sokaknál kimerülnek a szerv alul-és túlműködésében. Ezek valóban igen gyakori betegségnek számítanak, melyek kellemetlen és zavaró tüneteket okozhatnak. Pajzsmirigy alulműködés esetén az anyagcsere lelassul, az érintettek pulzusa lassabbá válik, székrekedés lép fel, súlyfeleslegük alakul ki, csökken a hidegtűrésük. Pajzsmirigy túlműködés esetén ezek ellenkezője jelentkezik a fokozódó anyagcsere miatt. Mindkét állapot menstruációs zavarokat, meddőséget és vetélést is okozhat, ezért gyakori, amikor teherbeesési gondok miatt derül fény a problémára. Érdemes tudni, hogy ezek mellett több problémája is lehet a pajzsmirigynek: előfordulhatnak benne ciszták, göbök és sajnos nem ritka a szerv rosszindulatú daganata sem.

Pajzsmirigy göbök

A pajzsmirigy göbök a szervben megjelenő kisebb-nagyobb képződmények, csomók, melyek megjelenhetnek magukban, de csoportosan is, sőt, akár pajzsmirigy megnagyobbodással együtt is (göbös strúma). Kialakulásuk fő okai a pajzsmirigy krónikus gyulladásos betegségei, illetve a jódhiány.

A göbök nagysága igen változó, jellemzően az 1 cm-nél nagyobbak további vizsgálatot igényelnek, mivel ekkor felmerülhet a rosszindulatú elváltozás gyanúja. 

Hogy pontosan mi is a teendő a pajzsmirigy göbökkel, az attól függ, milyen típusú göbről van szó, milyen méretű, jár-e hormontermelési zavarral, illetve okoz-e panaszokat. Ezeket figyelembe véve előfordulhat, hogy semmi teendő nincs, csupán figyelemmel kell kísérni, nem mutat-e növekedést. Ha pajzsmirigy alul-vagy túlműködéssel jár, akkor természetesen a hormonzavart gyógyszeresen kezelni kell. Előfordulhat az is, hogy műtéti beavatkozás szükséges (ez lehet a pajzsmirigy részleges vagy teljes eltávolítása is): erre leginkább göbös strúma, daganat esetén van szükség.

Lehet göb hormontermelési zavar nélkül is

Sokan esnek abba a hibába, hogy úgy gondolják, ha jó a TSH értékük, akkor nem lehetnek jelen a pajzsmirigyen göbök. Így, ha göbre utaló tüneteket tapasztalnak (pl. nyaki szorító érzés, gombócérzés, nyelési nehézség), ám a laboreredményük jó, elvetik a pajzsmirigy göb fennállásának lehetőséget, így nem is mennek további vizsgálatokra. A göbök jelenlétéről azonban célzott pajzsmirigy ultrahang vizsgálattal lehet megbizonyosodni, mivel normál TSH mellett is kialakulhatnak. Sőt, ezeknek a göböknek egy része akár rákos is lehet- figyelmeztet dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa.

Éppen ezért figyelmeztetik az orvosok a betegeket, hogy egy negatív laboreredmény még nem garancia arra, hogy minden rendben van a pajzsmiriggyel, a jó diagnózis csakis ultrahang lelet birtokában teljes!

A bőr megvastagodása, a hiperkeratosis több betegség tünete lehet

2024. április 20.

Bőrkeményedés, szemölcs, ekcéma, pikkelysömör? A hiperkeratosis egy összefoglaló megnevezés, amely a bőr bizonyos területének megvastagodására utal és többféle megjelenése formája ismert. Dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyásza, klinikai onkológus szerint a kezelés is a diagnózisnak megfelelően összetett. 


A bőr megvastagodását több bőrbetegség is okozhatja

Hiperkeratosis alatt az elszarusodó hám szarurétegének a megvastagodását értjük, vagyis azt, amikor a szokásosnál nagyobb mennyiségben termelődik szaru. A szarunak a keratin nevű összetevője az, ami ilyen esetben nagyobb tömegben jelenik meg a bőr felhámjában.

A hiperkeratosisnak két fő formája különböztethető meg.
– Nyomás okozta hiperkeratosis: a túlzott nyomás, állandó vagy ismételt mechanikai hatásnak, a gyulladás vagy a bőr irritációja következtében alakul ki. Ez akkor történik, amikor a bőr extra réteg keratint kezd el termelni, hogy megvédje a károsodástól önmagát. Ilyen esetben észlelhető a bőrkeményedés – hétköznapi nyelven tyúkszem, a bőrkérgesedés.
– Nem nyomás okozta hiperkeratosis: nincs külső irritáció, a szakértők ezt a jelenséget egyrészt a genetikának, másrészt a fertőzéseknek tudják be. Ennek eredménye öröklődő elszarusodási zavarokhoz tartozó betegségek, illetve fertőzéses eredetű a HPV okozta szemölcs. 

A hiperkeratosis megjelenhet számos bőgyógyászati kórképben, például az ekcémában, pikkelysömörben, a különböző szemölcsök formájában, valamint fénykárosodás egyes bőrtüneteire is jellemző lehet a szaruréteg megvastagodása (actinikus keratosis). Ezen kívül természetesen még számos bőrbetegségben előfordulhat hiperkeratosis tünetként, amelynek azonosítása azonban bőrgyógyász feladata.  

Hogyan kezelhető a hiperkeratosis?


Bármilyen változás tapasztalható a bőrön, azt mindenképpen érdemes bőrgyógyásznak megmutatni. A hiperkeratosis csak néhány formájánál jelentkezik fájdalom, így bizonyos bőrkeményedéseknél, szemölcsöknél, de ennek hiányában is fontos a bőrgyógyászati vizsgálat – hangsúlyozza dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyásza, klinikai onkológus.
A kezelésről a diagnózis ismeretében lehet dönteni, tudnunk kell, pontosan mi áll a bőr megvastagodása mögött. Ha a bőrképlet olyan helyen van, ami zavarja a pácienst, esetleg fáj, kipirosodik, vagy esztétikailag zavaró, számos módszer közül választhatunk az eltávolításnál. Típustól függően szóba jöhet a fagyasztás, a sebészeti eltávolítás, az elektromos- vagy lézerkéssel való roncsolás, és szemölcsirtó szerek helyi alkalmazása egyaránt. A megfelelő módszer kiválasztása mindig az egyedi probléma felmérése után történhet meg.  Ha a képletnél felmerül a rákos elváltozás gyanúja, szükséges lehet biopszia végzése, vagyis egy olyan mintavétel, amely során szövettani elemzés történik.