Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Allergiás bőrbetegségek – kinőhetők?

2022. március 05.

Fotó: gettyimages.comGyermekkorban az allergia sokkal gyakoribb, mint felnőttkorban. A gyermekek mintegy 5–10%-a krónikus allergiás bőrbetegségben szenved, és még ennél is gyakoribbak az egyéb, allergiás eredetűnek tartott betegségek. Mire felnőnek, a gyermekek 20%-a legalább egyszer átesik valamilyen akut allergiás megbetegedésen.

A gyermekkori allergia leggyakrabban bőrjelenségek formájában jelentkezik. Vegyük sorra ezeket.

Seborrhoeás dermatitis

Csecsemőkorban az ún. seborrhoeás dermatitisszel találkozunk. Ez típusosan a hajas fejbőrön, esetleg az arcon, fülön megjelenő, zsíros barnás-sárgás hámlás. Általában az első élethónapokban megszűnik, és könnyen kezelhető.

Atópiás dermatitis

Makacsabb a rettegett ekcéma, vagy más néven az atópiás dermatitis. A betegség nagy része egyéves kor előtt kezdődik. Az első elváltozások viszkető, nedvedző vörös foltok az arcon, nyakon, csuklón, könyökön. A vakarás következménye a hámhiány és pörkösödés, a hámlás, illetve nem megfelelő higiéniás viszonyok esetén a bakteriális felülfertőződés. Az ekcémás betegek valószínűleg genetikailag érzékenyebb bőrrel rendelkeznek, így a külső ingerekre a szokásosnál hevesebben reagálnak (ezért gyakori a családi halmozódás). Az ekcémások más allergiás betegségekre (pl. asztmára) is hajlamosabbak, és gyakran van ételallergiájuk.

A betegség krónikus lefolyású, ám az életkorral fokozatosan, jellemző módon a 3–5. életévben javul. Mivel a jellegzetes bőrjelenségek kialakulásában lényegi szerepet játszik a vakaródzás, a kezelés fontos része annak megakadályozása (egyes kísérletek szerint, ha egyáltalán nem vakarták, nem is jelentkezett az ekcéma). Fontos a bőr nedvességtartalmának megőrzése, az ismert ételallergének kerülése, a kisgyermek körmének minél rövidebbre vágása. A kialakult bőrelváltozásokat helyileg, kenőcsökkel kezeljük, míg a viszketés és a vakaródzás csökkentésére olykor szükség van gyógyszerekre is.

Csalánkiütés

Akadnak hirtelen jelentkező, néha ijesztő allergiás bőrtünetek is. Leggyakoribb ezek közül a csalánkiütés. Ilyenkor a bőr kis erei kitágulnak és áteresztővé válnak, melynek következményei a jellegzetes, bőrből kiemelkedő vörös foltok. Súlyosabb esetben a nyálkahártyák is megduzzadnak: bedagadhat a szem és az ajkak, sőt belülről a száj, de akár a gége nyálkahártyája is, komoly fulladásos tüneteket okozva. Szerencsére ez az elváltozás aránylag ritka.

A csalánkiütés a szervezet gyors válaszreakciója a bekerülő idegen anyagra (előfordulhat, hogy hosszú ideig tart – mondjuk bélféreg esetén, amely tartósan idegen behatolóként él a gyermek szervezetében).



5 tipp, hogy el tudd engedni a téli levertséget

2022. március 05.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Nehezen kelsz ki reggelente az ágyból? Szinte semmi nem mozgat meg? Legszívesebben csak a fejedre húznád a takarót, vagy belefeledkeznél egy kellemes könyv soraiba a napi teendők helyett? A téli levertség nem szokatlan jelenség, sokakat megtalál, főként az ünnepek után.  

Ilyenkor szürkének és túlságosan hidegnek látjuk a kinti világot, amivel nem tudunk mit kezdeni. Egyfajta bezártságérzet, levertség, kedvetlenség lesz úrrá rajtunk. Ezek akár a téli depresszió enyhébb tüneteinek is betudhatók, mely statisztikák szerint a nyugati világban minden hatodik embert megtalálnak legalább egyszer az életben.

Miért kell törődni a téli levertséggel?

A lehangoló érzésekkel érdemes törődni, főként, ha hosszabb ideig nem hagynak minket a megszokott módon működni. Az enyhe tünetekből sajnos könnyen jöhetnek mélyebb érzések, a depresszió jeleit pedig sokszor nehezebb felismerni, mint azt gondoljuk. Ha napokon, heteken keresztül folyamatosan lehangoltnak, enerváltnak érezzük magunkat, netán a szokottól eltérően ingadozik a hangulatunk, akkor érdemes szakemberhez fordulni. Ha nem akarjuk pszichológus segítségét kérni, akkor keressünk fel egy coaching szakembert.

Hogyan lehetünk úrrá a tél okozta levertségen?

Gyakran néhány életmódbeli változtatás segíthet a téli levertség, apátia, frusztráció enyhítésében, vagy akár a megszüntetésében is.

Ehhez mutatunk most 5 módszert, melyek némi odafigyeléssel egyszerűen beépíthetőek a mindennapokba.

1. A friss levegő és a napfény hatása

Ebben az időszakban semmi kedvünk kimenni a hidegbe, azonban a pszichológusok álláspontja szerint is legalább napi 20 percet javasolt a szabad levegőn tartózkodni. Menjünk el a legközelebbi boltig, vagy csak úgy sétáljunk egyet az utca végéig. Nem fontos, hogy célja legyen a sétának, de az fontos, hogy kint legyünk egy keveset mindennap. Emellett pedig felkelés után húzzuk el a függönyt, engedjük be a napfényt, bármennyire is gyengén süti az ablakunkat.

2. Az alvás, mint terápia

Ilyenkor a medve is visszahúzódik a barlangjába és végigalussza a telet. Persze a modern társadalom tagjaiként mi ezt kevésbé tehetjük meg, ennek ellenére amennyire lehet, érdemes követni a medve szokásait. Este feküdjünk le korábban, és legalább hétvégén ne állítsunk ébresztőt. Hétköznapokon aludjunk legalább 7-8 órát, ha tehetjük, akár többet is, ügyelve arra, hogy mindezt nyugodt körülmények között tegyük. Kapcsoljunk ki minden eszközt, ami rezeghet, világíthat, teljesen sötétítsünk be és lefekvés előtt inkább relaxáljunk, és olvassunk, mint tévézzünk.


Ártalmas mennyiségű alkoholt iszinak otthon több millióan

2022. március 04.

Angliában nyolcmillió ember olyan sok bort, sört vagy röviditalt fogyaszt otthon, amely már káros az egészségére.

Fotó: gettyimages.comAz egészségügyi fejlesztésekkel és az egészségügyi ellátások terén tapasztalható egyenlőtlenségekkel foglalkozó hatóság (Office for Health Improvement and Disparities – OHID) adatai szerint megnövekedett azok száma, akik már veszélyes mennyiségű alkoholt fogyasztanak – írja a The Guardian.

Bár az adatok Angliára vonatkoznak, a jelenség Nagy-Britannia egész területén megfigyelhető.

Julia Sinclair, a brit pszichiáterek kollégiumának elnöke szerint a növekedésért részben az a felelős, hogy az emberek a koronavírus-járvány alatt otthon kezdtek inni, az iszogatás pedig ezért órákkal tovább tart, mint ha egy pubban töltenék az időt.

A YouGov brit közvéleménykutató cég felmérései szerint Anglia felnőtt lakosságának 18,1 százaléka növekvő vagy magas kockázatot jelentő mennyiségű alkoholt ivott a 2021 októberéig tartó három hónapban.

Ez jóval magasabb érték, mint a a járvány előtti időből származó 2020. februári adat: akkor 12,4 százalékra, azaz 6 millió emberre volt ez érvényes. 2019 októberében 11,9 százalék, mintegy 5 millió ember ivott ennyit.

A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) egy felnőttnek hetente legfeljebb 14 egységnyi alkohol fogyasztását javasolja.

Sinclair szerint a legutóbbi adatok alapján kétszer annyi férfi iszik veszélyes mennyiségű alkoholt, mint nő. Emellett azt is sugallják a felmérések, hogy sokan még mindig küzdenek a pandémia okozta bizonytalanságérzettel és szorongással, míg másoknak szokásává vált az alkoholfogyasztás.

Sokan még nem jutottak el arra a szintre, hogy észrevegyék, problémájuk van. Az otthoni ivás órákon át eltarthat, és az emberek nem tartják számon, mennyit ittak, “hiszen az italok nem egységben érkeznek”. Sinclair kiemelte: a páciensek sokkal súlyosabb állapotban kerülnek kórházba, sokan a delirium tremens, azaz súlyos alkoholmegvonásos tünetegyüttes állapotában érkeznek és az intenzív osztályra kerülnek. “Több embert láttam ilyen állapotban a járvány alatt a kórházunkban, mint az azt megelőző hat évben összesen” – fogalmazott Sinclair.



Vitamin trükkök a tavaszi fáradtság megelőzéséhez

2022. március 04.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

Ha fáradtak, enerváltak vagyunk, az év első negyedében könnyedén legyintünk, hogy "ó, ez csak a tavaszi fáradtság", amit vitaminraktáraink kiürülésének tudunk be. Ez azonban koránt sincs így! A nyári időszakban természetes formában begyűjtött vitaminokat, amelyeket akár a szabadban, a napon eltöltött órák alatt, akár friss idényzöldségek, gyümölcsök fogyasztása által szerzünk, már őszre feléljük. Jelzi ezt az is, hogy könnyebben megfázunk, amint a hűvösebb idő beköszönt.  

A vitaminokra és az étrend-kiegészítőkre főként azért van szüksége a szervezetünknek, mert a jelenlegi világunkban nehezen megoldható, hogy a lényeges tápanyagokhoz mindennapi életünk és étkezéseink során elegendő mennyiségben jussunk hozzá.

„Ahhoz, hogy tavaszra még erőtlenebbnek érezzük magunkat, az is hozzájárul, hogy a téli időszakban megnövekszik a sötétben eltöltött órák száma. Az ezáltal okozott stresszt fokozott szénhidrátbevitellel kompenzáljuk, testmozgásra pedig sokkal kevesebb időt fordítunk. Mindez lelassítja a teljes anyagcserénket, amiből adódóan a tápanyagok felszívódása sem történik meg megfelelően” – avatott be Nagy Zsolt, a Vitaking szakmai vezetője.

Éltető energia

Annak érdekében, hogy a szervezetünk zökkenőmentesen vegye az évszakok váltakozásával együtt járó kihívásokat, folyamatosan, az év minden hónapjában figyelmet kell fordítanunk arra, hogy ellássuk a működéséhez szükséges tápanyagokkal. Ma már ez nem jelent problémát, hiszen a kereskedelemben vitaminok és étrend-kiegészítők színes tárházából választhatjuk ki a számunkra leginkább megfelelőeket.
„Az ásványi anyagok és a nyomelemek többségét a zöldségek tartalmazzák – amelyeket a téli hónapokban kisebb mennyiségben fogyasztunk –, így ezek pótlására mindenképpen szükség van ebben az időszakban. Ellenkező esetben csökken az energiatermelésünk, ami negatív hatással lehet a mindennapjainkra” – hívta fel a figyelmet a szakember.

Ne engedjük, hogy hiányozzanak!

Az egyik legfontosabb ásványi anyag a magnézium, amely nagy mennyiségben a zöld növényekben van jelen. Ha figyelmet szentelünk a pótlására, a testünk érezhetően meghálálja, izmaink lazábbak lesznek, az alvással töltött idő pedig pihentetőbb.
 
„Éppen ennyire fontos, hogy szervezetünk vaskészlete is egyensúlyban legyen, mert ha az felborul, akkor sejtjeink oxigénellátása instabillá válik, és sem a méregtelenítés, sem az energiatermelés nem működik elég jól. Megfelelően hasznosuló vasat elsősorban húsokban találunk (pl. belsőségek, máj). Néhány zöldségben is megtalálható, ilyen például a cékla, de előfordul, hogy a bevitt vas nehezen hasznosul, emiatt szükséges a pótlása, különben felléphetnek a vashiányhoz kapcsolódó egészségügyi problémák. Megelőzésképp célszerű liposzómás vaskészítménnyel bejuttatni ezt a nyomelemet, amely segíti a hatékonyabb felszívódását” – részletezte Nagy Zsolt. (Képünkön) 
 
A nyáron felhalmozott D-vitamin-mennyiség nagyjából októberre eltávozik a testből, ezért immunrendszerünk megfelelő működése érdekében elengedhetetlen a pótlása. Az emberi szervezet képtelen az aszkorbinsav előállítására, így azt táplálékkal kell bevinnünk szervezetünkbe. A természetes C-vitamin megtalálható a citrusfélékben, mint például a citromban, a narancsban, a grapefruitban, valamint a bogyós növényekben, illetve különböző zöldségekben. Amennyiben szervezetünk nem rendelkezik belőle kellő mennyiséggel, hiánytünetként vérzékenység, ínysorvadás, izombántalmak, lassú sebgyógyulás, a fertőzésekkel szembeni fogékonyság és gyulladások kialakulása is jelentkezhet.
De folytatni lehet a sort még számos értékes nyomelemmel, mint például a cink, amelyre a kötőszöveteink megfelelő anyagcseréjéhez van szükség nagy mennyiségben.


Húgyúti fertőzés és gyógyszerek is elszínezhetik a vizeletet

2022. március 03.

A vizelet színe általában egységes sárga, amely azonban az átlátszótól a barnásig számtalan árnyalatra válthat. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa azokat az indokokat vette sorra, amelyek elszínezhetik a vizeletet.

Ezek a tényezők változtathatják meg a vizelet színét

Fotó: 123rf.comEgyes gyógyszerek, élelmiszerek

Bizonyos gyógyszerhatóanyagok akár jelentősen is megváltoztathatják a vizelet színét, a thioridazine például vörös, a warfarin narancs, a promethazine zöld vagy kék, a metronidazole sötétbarna árnyalatot eredményezhet. Egyes italok és élelmiszerek elszínezhetik a vizeletet, és a szagát is megváltoztathatják. A cékla és a feketeszeder például vörösesre, a rebarbara pedig sötétbarnássá színezheti a vizeletet. 

Elégtelen folyadékfogyasztás

A leggyakoribb ok, ami sötétre színezi a vizeletet, az, hogy nem iszunk eleget. Szélsőséges esetben a sötét vizeleten kívül a dehidrációnak olyan tünetei is lehetnek, mint a száraz száj, a hidegrázás, gyengeség, fáradtság, nyelési nehézség. Nem szabad megvárni ezt az állapotot, figyelni kell a rendszeres ivásra. Különösen a gyerekekre, az idősekre és a komoly betegségben szenvedőkre kell nagy figyelmet fordítani, ugyanis ők kevésbé érzékelik a szomjúságot. Ha pedig valami annyira kiszáradt, hogy leesik a vérnyomása, a pulzusa, és már nem tud vizeletet üríteni, mindenképpen orvosi segítségre van szükség. 

Vérszegénység (anémia)

A vérszegénységnek többek közt olyan okai lehetnek, mint a heveny vérzés (például menstruációs rendellenességként), krónikus betegség, folsav hiány vagy B12-vitamin hiány, sőt ez akár lehet örökletes is. Jellemzően általános tünetek kísérik, mint a fáradékonyság, fejfájás, szédülés, fülzúgás, fázékonyság, esetleg sárgaság, sötét vizelet. Ezen tüneteket feltétlenül érdemes kivizsgáltatni, hiszen ha szükséges, elkezdődhet az anémia kezelése, vagy akár az olyan vérvesztést okozó gyógyszerek kiváltása, mint a Syncumar vagy a szteroid tartalmú gyulladáscsökkentők. 

Hepatitis C

A Hepatitis C vírus fertőzést okoz a májban, ami – krónikus májgyulladás esetén – kezdetben szinte egyáltalán nem eredményez  tünetet. Később is többnyire csak olyan általános tünetek mutatkoznak, mint a hasfájás, és az esetek több, mint felében fáradékonyság. 

Az akut májgyulladás tünetei azonban feltűnőek, hiszen ha hányás, levertség, fejfájás és végtagfájdalmak, étvágytalanság jelentkezik, természetes, hogy orvoshoz fordul az érintett. Ritkán, de kialakulhat sárgaság is, amikor a szemfehérje és a bőr besárgul, a vizelet sötét sárgára, a széklet világosabbra vált. Ilyenkor is feltétlenül szükséges az orvosi kezelés. 



A húgyutak egészségéért: közönséges aranyvessző

2022. március 03.

Fotó: gettyimages.com

A közönséges aranyvessző (Solidago virgaurea) a fészekvirágzatúak családjába tartozó évelő, lágyszárú növény. Vadon erdőszéleken, domboldalakon, gyepeken gyakran előfordul. Aranysárga bugás virágzata júliustól októberig virágzik. A dísznövényként igen elterjedt észak-amerikai eredetű aranyvesszőfajok gyomnövények, mivel fokozatosan kiszorítják az őshonos, közönséges aranyvessző populációkat.

Az aranyvessző a középkor óta ismert gyógynövény, először az XIII. században írták le gyógyító, betegség megelőző hatásait. A virágos hajtást sebgyógyító, gyulladáscsökkentő szerként, megfázás kezelésére és különböző eredetű veseproblémák esetén (vesehomok, vesekő, hólyag- és vesemedence-gyulladás) alkalmazták Európa-szerte.

A közönséges aranyvessző jelentős mennyiségű, különböző szerkezetű másodlagos anyagcserterméket állít elő, és tartalmaz. Jellemző tartalomanyagai a flavonoidok, fenolos anyagok, antocianidinek, cserzőanyagok és terpenoidok. Enyhe illatát a monoterpénekben gazdag illóolajtartalma adja.

Népi gyógyászati alkalmazását számos vizsgálat bizonyítja. Az aranyvessző-kivonat vizelethajtó, gyulladásgátló és simaizom görcsoldó hatását állatkísérletek támasztják alá. Szájon át alkalmazva csökkentette a bőrgyulladást és mérsékelte az ödémát. A növény antioxidáns és fájdalomcsillapító hatását laboratóriumi tesztek igazolják. Ígéretes tumorellenes és immunmoduláns hatásokkal rendelkezik a növény virgaurea szaponin E nevű tartalomanyaga.

A népi gyógyászatban is ismert simaizom-görcsoldó hatás kialakulásában elsősorban a flavonoidok játszanak szerepet. Számos mérés igazolta a növény antibakteriális hatását húgyúti patogének ellen. A növény földfeletti hajtásából készült kivonat vizelethajtó hatását állatkísérletek és klinikai vizsgálatok is alátámasztják. Nyílt klinikai vizsgálatok során a kivonat alsó húgyutakra gyakorolt hatását egészséges, illetve húgyúti betegségben szenvedő személyeken is vizsgálták. A kivonat már rövid alkalmazást követően is jelentős vizelethajtó és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezett, továbbá jelentősen csökkentette a hiperaktív hólyag szindróma tüneteit. A kivonat vizelethajtó hatását az aranyvessző több hatóanyaga együttesen alakítja ki.

Az aranyvessző-kivonatot tartalmazó készítmények biztonságosan alkalmazhatók alsó húgyúti fertőzések kiegészítő kezelésére. A vizsgálatok során a növény kivonata jól tolerálható volt. Mellékhatásként túlérzékenységről és enyhe gyomor-bélrendszeri panaszokról számoltak be.



Mosoly és fogjóslás

2022. március 02.

Kép: StockSnap / PixabayAz ajkak mögött titkok húzódnak meg! E titkok feltárásáról a régi jósok gondoskodtak, ők a fogak színéből, elrendezéséből, a mosolyok nyitottságából jósoltak. Először a mosolyok milyenségéből állapították meg, hogy ki milyen. Hiába az ízes beszéd, a jó modor vagy netán a pókerarc, a száj mozgása mindent elárul!  
Ördög vagy angyal lakozik benned? Mutasd a mosolyod, és megmondom…

Az, aki mosolygáskor nem nyitja szét az ajkait, titkol valamit, sejtelmes titkai vannak, talán az ördöggel cimborál! Megbízni az ilyen emberben nem szabad - intettek a jósok.

Az a mosoly, amelyiknél kilátszik a felső fogsor, de a fölső íny nem, jó szívre, becsületességre enged következtetni, s az ilyen ember kellemes, démonoktól mentes sorsra számíthat. Persze, ha az ajkak és a fogak is kedvező formájúak!

Ha mosolygáskor kilátszik a felső íny, az emberünk csüggedésre vagy kicsapongásra, beképzeltségre hajlamos, ezek a tulajdonságok viszont veszélybe sodorhatják boldog életét.

Ha mosolygáskor mindkét fogsorát megmutatja gazdája, az nyíltságról, tisztességről árulkodik. De jól nézzük meg, kivel állunk szemben a csábító, erkölcstelen nők mosolya is ilyen!

Aki mosolyánál alsó fogsorát engedi látszani kerülendő, vagy óvatosan bánjunk vele, mivel az alsó fogsor mosolygásnál ritkán látszik, s ez természetellenes jel! Ilyen mosolyú ember makacs, erőszakos jellemű, aki alacsonyabb rendűnek érzi magát. Nem engedi, hogy elnyomják, könnyen keveredhet bajba, bűnözésbe vagy radikális gondolkodása révén forradalmi politikába.


A fogyás csökkentheti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát

2022. március 02.

Fotó: gettyimages.com

A túlsúlyos és elhízott felnőttek fogyással csökkenthetik annak esélyét, hogy később vastagbélrák alakuljon ki náluk – számolt be róla a medicalxpress.com tudományos portál.

A vastagbélrák a harmadik leggyakoribb ráktípus és a harmadik vezető rákos halálozási ok a férfiak és nők körében az Egyesült Államokban.

Az Oxford University Press által a JNCI Cancer Spectrum című folyóiratban publikált tanulmány felidézi, hogy az elmúlt három évtizedben világszerte nőtt az elhízottak száma, ami számos krónikus betegség kialakulásának kockázatát is fokozta. Az elhízás a vastagbélpolip (adenóma) és a vastagbélrák ismert kockázati tényezője.

A túlsúlyos és elhízott embereknek általában fogyást javasol az orvosuk. A fogyásnak jótékony egészségügyi hatásai ismertek, de eddig nyitott kérdés volt, hogy csökkenti-e a vastagbél-adenóma, valamint az ebből kialakuló vastagbélrák kockázatát.

A legtöbb tanulmány korábban csak az elhízás vagy a testtömegindex egy adott időben mért értékeivel összefüggésben vizsgálta a vastagbél-adenóma kialakulásának kockázatát, és kevesebb tanulmány kutatta a testsúlyváltozás szerepét.

Az új tanulmány a felnőttkor három időszakában vizsgálta a testsúlyváltozást – fogyást vagy hízást – a vastagbél-adenóma kialakulásával összefüggésben, a prosztata-, tüdő-, vastagbél- és petefészekrák-szűrési vizsgálatban részt vevőknél, saját bevalláson alapuló testsúlyadatok felhasználásával. A vizsgálatban, amelynek célja eredetileg az volt, hogy a szűrővizsgálatok hatékonyságát mérje fel a daganatos betegségekből eredő halálozás megelőzésében, 1993 és 2001 között 154 942, 55-74 év közötti férfi és nő vett részt Amerikában. Az Oxfordi Egyetem tanulmánya a szűrésekben részt vevők adatait használta fel, akik a vizsgálat kezdetén, majd 3 vagy 5 évvel később ismét vastagbélrákszűrésen voltak.

A kutatók megállapították, hogy a stabil testsúlyhoz képest a felnőttkori testsúlycsökkenés – amit ötévenként legalább félkilogrammos fogyásként határoztak meg – 46 százalékkal csökkentette a vastagbél-adenóma kialakulásának kockázatát. Ez különösen igaz volt a vizsgálat kezdetén túlsúlyos vagy elhízott felnőttekre. A kutatók azt is megállapították, hogy a felnőttkori súlygyarapodás növelte az adenóma kialakulásának kockázatát, különösen az 5 év alatt 3 kilónál nagyobb súlygyarapodás esetén. A megállapítások a súlycsökkenés és súlygyarapodás tekintetében határozottabban kimutathatók voltak a férfiaknál, mint a nőknél.



Hol és milyen szempontok szerint érdemes napszemüveget vásárolni?

2022. március 01.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Napszemüvegeink ízléses, divatos kiegészítők lehetnek ruhatárunkban, de a fő szempont mindezek előtt mégis az, hogy kellő védelmet biztosítsanak szemeink számára. Ezért elsőre talán bonyolultnak tűnhet a megfelelő napszemüveg kiválasztása, azonban cikkünkben segítő kezet nyújtunk, hogy miként is hozhatjuk meg a legjobb döntést vásárláskor!  

Miben segíthet egy napszemüveg?

Egy minőségi napszemüveg nemcsak nyáron, hanem télen is kötelező darabja a kültéri öltözéknek, főleg ha vezetünk. Ha pedig Polaroid napszemüveg mellett döntünk, akkor még a visszatükröződő és zavaró szögben beeső napsugarak ellen is elsőrangú védelmet biztosítunk, ezzel garantálva a kényelmesebb látási körülményeket.

Mi a Polaroid szemüvegek legnagyobb előnye?

●        Az összes típus lencséje polarizált. A polarizált lencsék megszűrik a vízszintesen visszaverődő fényt, aminek köszönhetően jelentősen csökken a szemirritáció, így többé nem kell a vakító fény kellemetlen hatásai miatt aggódni.

Továbbá nagyon fontos, hogy egy jó napszemüveg hatékonyan véd a káros UV sugárzással szemben, nem utolsósorban pedig egy-egy karakteres, stílusunkhoz passzoló darab öltözékünk trendi kiegészítőjévé is válhat.

Hogyan tanácsos napszemüveget vásárolni?

Egyre több helyről szerezhetünk be napszemüveget, így nem ritka, hogy a drogériákban, a piacokon és a bevásárlóközpontokban is polcról levehető darabokat találunk, de ezek sok esetben silány minőségűek. Szemünk megfelelő védelméért tanácsos szakértőkkel konzultálva napszemüveget vásárolni, hogy a kiválasztott napszemüveg tökéletesen teljesítse a vele kapcsolatos elvárásokat.

1. Próbáljuk fel!

Az első és legfontosabb tényező, hogy a kiszemelt darabot vegyük fel, mozgassuk benne a fejünket kicsit akár néhány grimaszt is bevetve, emellett nézzünk lefelé és felfelé is a keretet tesztelve, hogy minden pozícióban kényelmesnek találjuk-e. Egy jól megválasztott szemüveg sosem csúszkál és az orrot sem töri, illetve a füleket sem nyomja a szára.



A D-vitamin csökkenti a vastagbélrák kockázatát

2022. március 01.

A D-vitamin sokak számára a napfény vitaminjaként ismert, ami többek között a jó hangulatért felelős. Ám az elmúlt években a kutatók rávilágítottak arra, hogy sokkal fontosabb a szervezet működése szempontjából, mint azt korábban gondolták. Legújabb kutatások szerint a vastagbélrák kialakulásának kockázatát is csökkenti, ezért érdemes rendszeresen ellenőrizni a mennyiségét. Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa a D-vitamin-hiány tüneteire figyelmeztet.

Fotó: gettyimages.comA Gut című folyóiratban megjelent az első olyan tanulmány, mely szerint szoros összefüggés van a D-vitamin-szint és a rákra való immunválasz között, így a „napfény vitaminja” bizony  rákmegelőző szereppel  – is – bír.  A kutatás vezetője, dr. Shuji Ogino elárulta, hogy a véráramban lévő magas D-vitamin-szint a vizsgálatok alapján csökkenti a vastagbél daganat kialakulásának kockázatát, ugyanis erősíti az immunrendszert, méghozzá úgy, hogy ezzel aktiválja az úgynevezett T-sejteket, melyek megtámadják a rákos sejteket.

A kutatás következtetései

Hogy az összefüggésről megbizonyosodjanak, a kutatók 318-kolorektális – azaz vastag/végbél- daganattal diagnosztizált beteget, valamint 624 egészséges embert vizsgált. Mind a 942 résztvevőnél még a rák kialakulása előtt vérvizsgálatot végeztek – azon belül is a 25-hydroxyvitamin D-szintjére voltak kíváncsiak, mely a D-vitamin képződéséért felelős. A kutatás végeztével megfigyelték, hogy azoknál a pacienseknél, akiknél nagyobb szintet mértek, kisebb eséllyel alakult ki vég- illetve vastagbél tumor.

Az eredmények alapján tehát kijelenthetjük, hogy a megfelelő D-vitamin-szint elengedhetetlen, hiszen nem csupán jó közérzetért felelős, hanem a daganatok ellen is véd.

Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa szerint bár sokáig nem tulajdonítottak ennek a vitaminnak túl nagy jelentőséget, ám az elmúlt évek felfedezései szerint elengedhetetlen a szervezet normál működéséhez.

Több mint egy vitamin

A D-vitamin több mint egy vitamin, ugyanis valójában ez egy hormonszerű anyag, így hormonként is viselkedik, és több belső elválasztású mirigy működéséért felelős. Így tehát a jó hangulat és a csontok egészségén kívül hatással van a pajzsmirigy és a mellékvese működésére, sőt, vizsgálatok kimutatták, hogy szoros összefüggés van az inzulinrezisztencia és a D-vitamin szint között is.
Fontos tudni, hogy Magyarországon a lakosság tél végére D-vitamin-hiányossá válik, ezért érdemes a napfénymentes hónapokban egyszerű vérvétellel ellenőrizni a szintjét, és szükség esetén pótolni!

A D-vitamin hiány tünetei:

  • rossz közérzet
  • elhízás
  • PCOS/inzulinrezisztencia
  • pajzsmirigyzavarok
  • gyakori fertőzések (influenza, légúti megbetegedések)


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...186187188...552
hírek, aktualitások

Önmotiváció a munkahelyen - Profi trükkök az unalom ellen

2024. szeptember 10.

Ugyan a legtöbbször azt hallom, ennyi dolgom van, annyi dolgom van, este 8-ig túlórázom, nem tartok ebédszünetet; mégis rengeteg olyan ember jár naponta munkába, akiknek nem telik hasznosan a 8 munkaórájuk. Persze ez nem csupán rajtuk múlik.  

Unatkozom, nem köt le ez a feladat, nem látom értelmét, hogy ezt vagy azt megtegyem, lassan tudok haladni, nem vagyok képes koncentrálni, na már megint egy órával hamarabb elkészültem, miért nem mehetek már haza? Biztosan sokakban megfogalmazódtak már ezek és az ezekhez hasonló kérdések, gondolatok, és nem is egyszer…

Specifikus feladatok - megújuló munkaerőigények

A mai világban már 2-3 évet egy munkahelyen tölteni dicséretes dolog. Régen az emberek évtizedeket is maradtak a helyükön, ma már valahogy ez nem megy. Talán az Internettel járó gyors információáramlás, felgyorsult munkafolyamatok teszik, de ha nem figyelnek oda ránk, inkább munkahelyet váltunk. Persze az is hozzájárul a sűrű állás-váltáshoz, hogy szinte minden fajta tevékenységet olyan apró részterületekre bontanak, hogy egy-egy munkakör nagyon specifikus és kis számú feladattal jár, amelyeket könnyű megunni…

Mégis, ha elkezdesz unatkozni, ne gondold, hogy az első megoldás az előléptetés, vagy a munkahelyváltás. Ezeket a drasztikus lépéseket előzze meg egy kis öntréning, és ha már semmi sem segít, és minden kötél szakad, csak akkor add fel jelenlegi munkaköröd, munkahelyed!

5 ok arra, hogy miért érzi magát fáradtnak

2024. szeptember 10.

Ha reggelente sem ébred kipihenten, és napközben sem érzi túl energikusnak magát, annak több oka is lehet. Dr. Vida Zsuzsanna neurológus, alvás specialista, a JóAlvás Központ orvosának segítségével öt lehetséges magyarázatot sorolunk fel.

1. Túl rövid alvásidő

A napközbeni fáradtságot sokszor egyszerűen a túl rövid éjszakai alvásidő okozza. Az alváshiány miatt nappal levertnek, kimerültnek érezhetjük magunkat.
Az alvás specialista véleménye: A felnőttek számára szükséges alvásmennyiség minimum napi 7 óra. A jól összeállított napirend segíthet abban, hogy este időben ágyba kerüljünk és kipihenten ébredjünk.

2. Horkolás

A kellemetlen zaj nem csak a horkoló ember, de az alvótárs nyugodt pihenését is gátolhatja. A probléma azonban nem pusztán zavaró, de az egészséget is veszélyezteti. Horkolás közben, a felső légutak szűkülete, elzáródása miatt csökkenhet vagy kimaradhat a légvétel, az alvó személy egy pillanatnyi szünet után hirtelen levegő után kezd kapkodni.

Az ilyen légzészavarok ún. mikroébredéseket okoznak, ami miatt az éjszakai alvás nem pihentető, napközben fáradság, koncentráció zavar jelentkezhet. Súlyos esetben, ha alvás közben gyakran és hosszan kimarad a légvétel ún. alvási apnoe betegség jelentkezik, mely a következményes oxigén hiány miatt számtalan betegség, például koszorúérbetegség, agyi érbetegségek, stroke kialakulását is elősegíti.

Az alvás specialista véleménye: alváskivizsgálás során felderíthetjük a horkolás hátterében álló okokat. Az eredménytől függően a probléma műtéti úton, alternatív eszközök segítségével, vagy ún. CPAP terápia segítségével orvosolható. Bizonyos esetben életmód változtatásra is szükség lehet, ugyanis a túlsúly és a dohányzás is okozhat horkolást.

Az egyke trónfosztása - testvérféltékenység

2024. szeptember 09.

Minden családi anekdotatárban találkozhatunk olyan történetekkel, amikor a nagyobbik gyermek a korábban várva várt kistestvért hirtelen "visszavitetné a gólyával"...  

A féltékenység valószínűleg az egyik legrosszabb dolog, ami velünk történhet. Korra, nemre való tekintet nélkül mindenkit a kétségbeesésbe taszíthat ez az áldatlan állapot, amikor egy kedves személynek vagy dolognak a birtokát mással kell megosztani. Ismeretes szerelmi, szakmai, baráti és nem utolsó sorban testvéri féltékenység. Minden családi anekdotatárban találkozhatunk olyan történetekkel, amikor a nagyobbik gyermek a korábban várva várt kistestvért hirtelen "visszavitetné a gólyával" vagy szívesen odaajándékozná a szomszédnak, esetleg tettlegességgel is nyomatékot ad ilyen irányú kívánalmainak.

A gyerekek persze a legtöbb esetben kifejezetten örülnek a kistestvérnek, érdeklődéssel figyelik anyjuk gömbölyödő pocakját, és alig várják, hogy új játszótársat kapjanak. Aztán anya a gömbölyödő pocakkal együtt eltűnik néhány napra, és mire visszatér valami végérvényesen megváltozik. A kiságyban ott az új játszótárs, akivel - legalábbis kezdetben - meglehetősen kevés számú játékot lehet játszani. És ez még nem minden: úgy tűnik anya és apa sem kárpótol a játszótárs nélkül töltött percekért, hiszen állandóan az új bőgőmasina körül legyeskednek.

A testvérféltékenység ugyan a későbbi években is fel-felbukkanhat, de a kisgyermekben különösen megvan az a vágy, hogy kizárólag ő birtokolja az anyai és az apai szeretetet. A kicsik azonban ritkán fogalmazzák meg pontosan vágyaikat, ezért általában "kerülő utakon" fejezik ki ellenérzéseiket, vagy vonják magukra a figyelmet.

Osztozni a szereteten 

Az óvodás korú, és az annál kisebb gyerekek nehezebben viselik el, hogy a szülőkön, elsősorban az anyán osztozni kell. Ilyenkor fordul elő, hogy egy-két játék "véletlenül" a kiságyban landol, vagy túl hevesre sikerül a kisebb megszeretgetése. A nagyobb testvér esetleg arról fantáziál, hogy mi lenne, ha tündérek, manók vagy egyéb lények vinnék magukkal a kishúgot vagy kisöccsöt, lehetőleg örökre.