Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Stressz-evés? A probléma gyökerét érdemes kezelni

2021. augusztus 31.

Sokan azonnal ennivaló után nyúlnak, ha szomorúak, ha haragosak, vagy ha nem tudják kezelni a stresszt. Dr. Révay Edit, az Életmód Orvosi Központ életvezetési tanácsadója szerint van kiút a stressz-evésből, de ehhez nem az evési szokásokon, hanem a stresszkezelés mikéntjén kell változtatni.

Fotó: gettyimages.comHonnan tudhatjuk, hogy stressz-evés a gond?

Az első lépés a megoldás felé vezető úton, hogy azonosítjuk magunkban, hogy stressz-evők vagyunk. Ehhez az szükséges, hogy megfigyeljük, mikor és miért nyúlunk az étel után. Érdemes tehát monitorozni magunkat és feltenni magunknak néhány kérdést.
– Akkor eszem, ha valami erősen hat rám, ha erős érzelmeim keletkeznek?
– Gyakran valódi éhségérzet nélkül, rendszertelenül kezdek enni?
– Ha stresszhelyzetben vagyok, jellemző, hogy „jutalmazó”, „megnyugtató” ételeket kívánok, vagyis cukorban, szénhidrátban gazdag élelmiszert?
– Előfordul, hogy csak rövid ideig érzem magam jobban, ha csillapítottam a rám törő éhséget?
– Előfordul, hogy a „falások” után szégyellem magam, bűntudatot érzek?
– Problémásnak tartom az étkezési szokásaimat és/vagy a súlyomat?

Ha a kérdések nagy részére „igen” a válasz, könnyen lehet, hogy stressz-evés áll a háttérben, aminek létezik egy bizonyos biológiai alapja is. Amikor ugyanis stresszhelyzetben vagyunk, egy kortizol nevű hormon szabadul fel a testünkben, aminek hatására megéhezhetünk. Ugyanakkor a probléma megoldása nem az, hogy bekapunk egy nyugtatót, ha stresszesnek érezzük magunkat, tartós megoldást csak az hozhat, ha mélyebben, a gyökereinél kezeljük a problémát.

Meg is tanítjuk magunkat a túlevésre

Muszáj annyit enni? – teszi fel a kérdést könyvében David A. Kessler, az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet (FDA) volt elnöke. A szakember szerint annak, hogy nem bírunk gátat szabni az étvágyunknak, és sokszor szenvedéllyé válik az evés, számos oka lehet. Az egyik az ételben lévő olyan anyagok, amelyek elősegítik az effajta függőség kialakulását. A különlegesen ízletes ételek csábítása ugyanis megváltoztatja az agy működését, arra kondicionál, hogy folyamatosan keressük az ingert.

A cukor, a zsír és a só kombinációja idővel a tudatos ellenállásra való képességet is legyőzheti, és kialakul az úgynevezett kondicionált hiperevés. Ennek a viselkedésnek azonban lelki alapjai is vannak, hiszen sokaknál a stressz, az erősnek megélt érzelmek (például szomorúság, harag, kilátástalanság érzés) fokozzák az evésre való késztetetést. Vagyis a stressz-evés egyfajta öngyógyításként is működik, de ez nyilvánvalóan nem jó megoldás.



Degeneratív ízületi megbetegedések kezelése

2021. augusztus 30.

Fotó: 123rf.com

A csontsebészeti műtétek tervezhetőségét és pontosabbá tételét támogató műtéti tervező- és navigációs rendszert, valamint a beavatkozások során használható ortopédiai implantátumokat fejlesztettek ki a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) munkatársainak részvételével – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

Az öregedő társadalmakban egyre gyakoribbá váló degeneratív ízületi megbetegedések megfelelő kezelése komoly kihívást jelent az egészségügyi ellátó rendszerek számára a világ legtöbb országában.

A Sanatmetal Kft., a Szegedi Tudományegyetem és a dicomLAB Kft. együttműködésével – 670 millió forint uniós támogatással – olyan komplex, műtéti tervező- és navigációs rendszert, illetve ezzel kompatibilis implantátumokat és eszközöket hoztak létre, amelyek lehetővé teszik a személyre szabott műtéti navigációt a váll- és térdízületi, valamint a lábsebészetben.

A jobban tervezhető, pontosabb csontsebészeti műtétek alacsonyabb kockázatot és gyorsabb felépülési időt, valamint a szövődmények csökkenését jelentik a betegek számára.

A navigációs sebészeti eljárás során a megbetegedés vagy sérülés által érintett műtéti területről készült diagnosztikai felvételeket feldolgozzák. A felvételek alapján készült háromdimenziós csontmodelleken a szoftver segítségével megtervezik az operációt, így például egy teljes térdprotézis behelyezését. 3D-nyomtatóval készítenek egy navigációs segédeszközt is, amely a beteg érintett ízületének csont- illetve porcfelszínéhez alakítva segíti az orvost a beavatkozás minél pontosabb mechanikai végrehajtásában.

A szakemberek az eljárással kompatibilis ortopédiai implantátumokat és műtőeszközöket is kifejlesztettek. Ezek közül is kiemelkedő a Sanatmetal új vállprotézis rendszere, amely a szabadalmaztatott megoldása miatt nemzetközi figyelemre és sikerre is számíthat. A magyarországi gyártónak a vállízület komplexitása miatt korábban nem volt ilyen protézisrendszere, most azonban ez elérhetővé válik, ami az egészségügyi finanszírozás szempontjából is kedvező versenyhelyzetet teremt a piacon.

A harminc hónapos projekt alatt létrejött eredmények üzleti és tudományos hasznosításával a konzorcium tagjai nemzetközi szinten is az orvostechnológiai piac meghatározó szereplőivé válhatnak, ami az egészségügyi szakellátás színvonalának növekedésén felül lökést adhat a magyar orvostechnológiai exportnak is.



Női pénztárca: mi alapján válasszunk?

2021. augusztus 30.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

Amikor az ideális női pénztárca kiválasztása a cél, akkor rendszerint többféle szempontot is figyelembe szoktunk venni. Korántsem mindegy, milyen fizetési szokásokat részesítünk előnyben, mit szeretnénk magunkkal vinni a pénztárcában, és persze mely stílust részesítjük előnyben. Míg a legtöbb férfi beéri egy fekete bőr pénztárcával, addig a nők már válogatósabbak mind a színek, mind a stílus tekintetében.  

Klasszikus színekkel nem lőhetsz mellé!

Az aktuális trendek a színes megoldások irányába mutatnak, de vannak olyan alapszínek, amelyek soha nem mennek ki a divatból. A fekete és a piros egyaránt népszerűek a nők körében, de a lila, a fehér és a bézs színek is nagyon menők.

Praktikum és belső kialakítás

A kettő tulajdonképpen ugyanazt jelenti. Biztosan találkoztál már olyan pénztárcával, ami külsőre kifejezetten tetszett, de a belső kialakítás miatt mégsem mellette döntöttél. A női pénztárca tipikusan olyan kiegészítő, melynél nem elegendő a divatos, stílusos megjelenés, hanem a praktikus használhatóság is lényeges. Az aprópénz tárolásához zárható rekeszre van szükség, míg a papírpénzt is sokan szeretik kényelmesen, elegendő rendelkezésre álló helyen tárolni. Ez akkor is így van, ha napjaink egyértelműen a bankkártyás fizetés irányába mozdul. Apropó, bankkártyák! A tapasztalatok azt mutatják, hogy egyre több kártya elhelyezésére van szüksége a mai kor emberének, így a pénztárcaválasztás alkalmával ezt is megéri szem előtt tartani.

Magabiztos megjelenés minden alkalommal

A vonzó külső nem csak a sminken vagy a választott ruhadarabokon múlik. A stílusteremtés a kiegészítőkkel, és azok között a megfelelő pénztárca használatával válik teljessé. Vannak, akik a fekete és a piros színek klasszikus jellegét részesítik előnyben, mások viszont a különleges női pénztárca típusokat keresik. A minőség tekintetében az ár nem elhanyagolható, és akár Swarovski köves valódi bőr megoldásra is eshet a választás. A kevésbé feltűnő darabokat keresők a bőr pénztárcával is beérik, fókuszba helyezve azt az örökérvényű igazságot, mely szerint a kevesebb néha több. 

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Szívproblémák fertőző betegségek után?

2021. augusztus 29.

A fotók illusztrációk: pixabay.xomA fertőzések utáni időszakban nő a kardiovaszkuláris betegségek kockázata – állítják amerikai kutatók. Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta az összefüggésekre és a kivizsgálás jelentőségére világított rá.

A fertőzéses betegség is rizikófaktor lehet
A szakemberek szerint a szervezet immunválasza magyarázhatja, miért lehetnek a fertőzések a kardiovaszkuláris betegségek rizikófaktorai. Ez utóbbi megnevezés alatt minden szív-érrendszeri betegség értendő, a szívinfarktustól, a stroke-on át a szívelégtelenségig. Az eddig is közismert volt, hogy vannak bizonyos életmódbeli kockázati tényezők, amelyet fokozzák ezek kialakulásának esélyét, ide sorolható többek közt a dohányzás, a mozgásszegény életmód, az elhízás.

Vannak ugyanakkor nem életmódbeli rizikófaktorok is, mint az életkor, a nem, a genetikai hajlam. A Journal of the American Heart Association című szaklap cikke szerint mindezek mellett egyes fertőzések is növelhetik például a stroke és a szívinfarktus rizikóját.

A minnesota-i egyetem kutatói 1312 olyan személyt vizsgáltak meg, akik szívinfarktuson estek át, és 727 olyan személyt, akiknek iszkémiás stroke-juk volt. A kórtörténetüket figyelembe véve kiderült, hogy sokuknál fertőzéses betegség zajlott le maximum 2 évvel a kardiovaszkuláris esemény előtt.

A leggyakoribb fertőzések a tüdőgyulladás, a légúti- és a húgyúti fertőzések voltak. Az infarktuson átesett betegek 37 %-ánál a fertőzést követő 3 hónapon belül alakult ki a szívprobléma, a stroke-ot átélő pácienseknél ez az arány 30% volt. Az is kiderült, hogy a fertőzés utáni 2 hét a legkockázatosabb ebből a szempontból, különösen, ha kórházi kezelésre is szorult egy beteg.

Mi lehet az összefüggés?
szívbetegség szívinfarktus kardiológusAz összefüggések pontos feltárása még folyamatban van, de a kutatók szerint az immunrendszer működésében keresendő a megfejtés. A védekező rendszerünk ugyanis fertőzések esetén több fehérvérsejtet és kis vérsejtecskéket, úgynevezett vérlemezkét kezd termelni. Egészséges szervezet esetében a vérlemezkék feladata, hogy „megragasszák” a sérült ereket, például egy vágás esetén.

Ugyanakkor, ha túl sok van belőlük, „összeragadhatnak” és megnő a vérrögök kialakulásának kockázata is. Tehát a fertőzések arra ösztönözhetik a szervezetet, hogy felborítva a normális egyensúlyt, a vérben elinduljon egyfajta vérrögképződési folyamat. Ez pedig akár szívinfarktust vagy stroke-ot is eredményezhet.



Miért érdemes evezni?

2021. augusztus 29.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Hogyan képzeled el egy egykori viking harcos fizimiskáját? Biztos vagyok benne, hogy egyfajta szakállas terminátorként. "Edzésprogramjuk" egyik fő eleme (a baltalóbáláson kívül) az evezés volt. Érdemes hozzátenni, hogy ők az esetek zömében azért eveztek, hogy A pontból B pontba eljussanak, békét hinteni a környező településekre. A mai kényelmes világban ez már ritkán van így.  

Vélhetően egy viking elképedve szemlélné a mai hajózást, de talán még ennél is jobban ledöbbenne a mai kor emberén, hogy evez csak evez és evez, de nem hajóban, hanem a földön ülve, és nem jut vele sehová. Nagy valószínűséggel képtelen lenne feldolgozni a látottakat. Mi viszont most megkíséreljük rávezetni, hogy miért is olyan jó ez.

Korunk vikingjei hosszabb életűek

Első körben egészségügyi okokból, azért, hogy tovább éljünk, mint egy átlagos viking. A mai átlagember több időt tölt irodában görnyedve, mint a tengereken vagy a csatatéren. Több tűzőgépet fog, mint pajzsot, kevesebb halat eszik, és több gyorséttermi kaját. Ennek az életmódnak a következményei viszonlag hamar megmutatkoznak a külsőn is, ezért tennünk kell valamit, hogy ezt ellensúlyozzuk. Az evezés magas intenzitású, aerob jellegű mozgás, ebből fakadóan rengeteg kalóriát éget, tökéletes mozgásforma például a lerakódott pizza eltüntetésére. Ha túlsúlyos vagy, érdemesebb ezzel kezdeni a futás helyett, ugyanis jobban kíméli az ízületeid, ráadásul a törzset, a karokat, az egész felsőtestet, és a hátat is alaposan megdolgoztatja. Emellett a combot, vádlit, farizmokat, is erősíti.

A helyesen kivitelezett evező gyakorlatok során sok izom-, és ízület dolgozik tökéletes összhangban és nagy mozgástartományban, ezért az izmok nem lesznek merevek.
 
Fokozza a szív működését és a légzőrendszer teljesítőképességét, segítségével elejét veheted a szív- és érrendszeri betegségeknek. Napi fél óra evezéssel már tettél az egészségedért, a „beach bodyért”, és lecsökkentettél jónéhány rizikófaktort is! Azaz, ha már sikerült kicsit lefogyni a segítségével, mindjárt nem lesz olyan megterhelő a futás, sőt, az evezés akár belépőgyakorlat is lehet a saját testsúlyos edzés (húzódzkodás) világába is!


Kávézz egészségesen nyáron is!

2021. augusztus 28.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A köztudatban még mindig él a tévhit, hogy a kávézás káros lehet az egészségre. Pedig már számos kutatás bizonyítja, hogy a világ egyik legkedveltebb itala számos jótékony hatással is bír. Nem mindegy azonban, hogy milyen kávét fogyasztunk, hogyan és mikor isszuk. Íme a titok!  

Így támogatja a kávé az egészséget

A reggeli csésze fekete sokak számára életmentő. Van, aki a reggeli kávé nélkül képtelen összeszedni a gondolatait, és van, akihez jobb nem hozzászólni, amíg nem itta meg a kávéját. De a fekete nedűnek ezen kívül is számos pozitív hatása van. 
A kávé koffeintartalma ugyanis bizonyítottan segíti a koncentrációt, növeli a teljesítőképességet. Mérsékli a depressziót, sőt szerepet játszhat a Parkinson-kór vagy az Alzheimer-kór megelőzésében is. A legújabb kutatási eredmények alapján pedig feltételezhető, hogy segít megelőzni a 2-es típusú diabétesz kialakulását is. 
Magas polifenol tartalma  csökkenti a máj-, valamint végbélrák kialakulásának kockázatát, de a fogyásban is segít anyagcsere serkentő és zsírégető hatásának köszönhetően. Ezen kívül számos értékes tápanyagot, például B5- és B2-vitamint, magnéziumot  és káliumot tartalmaz. 
Ugyanakkor a kávézásnak lehetnek káros hatásai is, ha helytelenül fogyasztjuk. Lássuk, mire kell figyelni! 
 
Ne essünk túlzásba! 
A kávé esetén is igaz, hogy jobb tartani a mértéket. A tudósok jelenlegi álláspontja szerint napi 2-3 csésze kávénál nem javasolt többet inni, mert a kellemetlen mellékhatások kerülhetnek előnybe. 
Az ok ebben az esetben is a koffein, amely túladagolva szívdobogást, izzadás, de nyugtalanságot, szorongást is okozhat, illetve ekkora mennyiségben már nemhogy fokozná a koncentrációt, inkább rontja azt. 
 
Ne nyáron kezdjünk kávézni! 
Bár a hőség miatt sokan tapasztalnak koncentrációs problémákat, vagy fáradékonyságot, azoknak, akik nem kávéznak rendszeresen, nem javasolt a koffeinfogyasztás. Esetükben ugyanis fokozottabban jelentkezhet a kávé okozta dehidratáció, amely élénkítés helyett inkább teljesítménycsökkenést vagy akár fejfájást is okozhat. 
Azok pedig, akik rendszeresen fogyasztanak kávét, a nagy hőségben még jobban ügyeljenek az elegendő folyadékbevitelre! Igaz ez jeges kávé fogyasztás esetében is, hiszen ez sokak kedvence nyáron.


Mit tegyünk, mit együnk, ha csepeg a vizelet?

2021. augusztus 28.

Fotó: 123rf.com

Mit ehetek, és mit nem?

Vigyázat! A csökkent folyadékbevitel nem csökkenti, hanem növeli a vizelési kényszer érzését. Ezért az akaratlan vizeletcsepegés ezzel nem oldódik meg. Avizeletinkontinencia a vizelet akarattalan távozása a testből. Hazánkban több mint 600 000 ember él vizeletürítési zavarral. Többnyire a nők idősebb korosztálya veszélyeztetett ebben a sokszor a mindennapi tevékenységet is korlátozó betegségben, de szülést követően akár fiatalabb nőknél is jelentkezhetnek a tünetek.

Kutatások bizonyítják, hogy az inkontinencia hatással van a betegek tápláltsági állapotára, egészségére, mindennapi életére, életminőségére. A fiatal- vagy/és középkorúak elhízása növeli a súlyos és tartós inkontinencia kialakulásának kockázatát. Az elhízás egyik általános és gyakori szövődménye a vizelet – inkontinencia. Ennek hátterében gyakran malnutritio áll. A malnutritio olyan kóros állapotnak tekinthető, amelyben az energia vagy legalább egy lényeges tápanyag abszolút vagy relatív hiánya jelentkezik.

A malnutritio lehet alultápláltság vagy túltápláltság. Azonban a túltápláltság mögött is kimutathatók az alultápláltságot mutató felvételi értékek (pl. több energia mellett kevés vitamin felvétele). A leggyakoribb probléma az elégtelen folyadékbevitel, melyet gyakran kísér csökkent táplálékbevitel, elégtelen energiabevitel.

Élelmiszerek, melyek kerülése inkontinencia esetén előnyös lehet

Az elfogyasztott ételek és italok befolyásolhatják a vizelet – inkontinenciát, ezért érdemes átgondolni az élelmiszerválogatást. A megfelelő étrend segíthet a vizelettartásban, illetve egyes élelmiszerek (ételek, italok) kerülése javíthat az inkontinensállapoton.

ALKOHOLOS ITALOK

Elsőként nem véletlenül említendők az alkoholok. Minden alkoholtartalmú ital dehidratál, azaz vizet von el a testtől. A vizelet mennyiségének növekedése szintén dehidratál, ami több látogatást jelent a mosdóban. Az alkohol akadályozza az agy által a hólyagnak küldött jeleket arról is, hogy mikor engedje ki a vizeletet. Húgyúti „kényszeres inkontinenciában”szenvedőknek (hólyagtúlműködésnek is nevezik) vissza kell fogniuk vagy el kell hagyniuk az alkoholfogyasztást.



Hormonzavarra is utalhat, ha nem kívánja a szexet

2021. augusztus 27.

A fotó illusztráció: pixabay.com

A szex a mindennapi élet szerves része, épp ezért okoz lelki és párkapcsolati gondokat az, ha valaki huzamosabb ideig nem kívánja. Bár gyakran a felek elhidegülésére vezethető vissza, azonban meglehet, hogy betegség húzódik a háttérben. Dr. Bérczy Judit endokrinológus főorvos elárulja, milyen hormonális problémák okozhatják az összebújások hanyagolását.

Pajzsmirigy alulműködés

A pajzsmirigy alulműködés szinte az egész szervezet működésére hatással van, így nem meglepő, ha a nemi élet alakulását is befolyásolja. Tünetei közt leggyakrabban a túlsúly, a székrekedés és a krónikus fáradság szerepel, azonban többen számolnak be libidó csökkenésről, valamint hüvelyszárazságról is. Nem ritka azt sem, hogy a menstruációban zavar áll be. Bár a szexuális étvágy csökkenése esetén sokszor nem gondolnak pajzsmirigy problémára, így általában más panaszok hívják fel rá a figyelmet, viszont jó hír, hogy gyógyszeres kezeléssel a libidó újra helyreáll.

Prolaktin túltermelődés

„A magas prolaktin szint mind a nők, mind a férfiak esetben a szexuális vágy hiányát okozza. A hormon eredetileg a terhesség a szoptatás ideje alatt fontos, mivel serkenti a tejelválasztást, így ekkor érthető mód megnő a mennyisége. Azonban ha normál esetben is az elfogadott tartományon túl mozog, az impotenciát, illetve hüvelyi szárazságot, esetenként meddőséget eredményezhet. Gyakori tünete a magas prolaktin szintnek a tejcsorgás, valamint menstruációs zavarok is.”- mondja Dr. Bérczy Judit endokrinológus főorvos.

Alacsony tesztoszteron és ösztrogén szint

Bár a tesztoszteront férfi hormonként emlegetik, ennek ellenére a nőknél is termelődik. Amennyiben nincs belőle elegendő mennyiség, az mindkét nemnél szexuális problémákat eredményezhet. Továbbá – akárcsak a tesztoszteron-, az ösztrogén szintje is befolyásolja a nemi vágyat (ezért mérséklődik sokaknál az étvágy a menopauza után). Így ha csökken a libidója, érdemes lehet az okait a nemi hormonoknál keresni.



Figyeljünk oda a Parkinson-kóros betegekre!

2021. augusztus 27.

A Parkinson-kór a leggyakoribb idegrendszeri megbetegedések egyike, világszerte 6,3 millió embert érint. Magyarországon mintegy 20-30.000-re becsülik a betegek számát, akiknek azonban csak 50-70%-a részesül kezelésben, mivel többségük nem is tud betegségéről.

A Parkinson-kór a leggyakoribb szervi idegrendszeri betegségek egyike: Magyarországon minden ezredik lakos szenved ebben a kórban, 65 év felett pedig ez a szám megduplázódik.

A betegség jelei: a kéz állandó remegése, hajlott testtartás (egyensúlyzavar), aprólépéses járás (tipegés), a mozgás hirtelen megmerevedése, a kézírás apróvá és olvashatatlanná válik.

Így alakul ki a Parkinson-kór: Az agyban közvetítő szerepet játszó dopamintermelő sejtekből nagy mennyiség pusztul el. A dopaminhiány okozza a betegség tipikus tüneteit: a kéz- és lábremegést;

Kezelés: amíg nem gyógyítható addig gyógyszerekkel enyhítik a tüneteket



Mikortól hall engem a babám? Honnan tudhatom, ha gond van?

2021. augusztus 26.

A kismamák rettegett rémálma, hogy a babájával nem lesz minden rendben. A szülés pillanatában a legtöbben már megnyugodnak, hiszen látják, alaptalanul aggódtak. Sajnos azonban egyes problémák – például a hallásnál fellépők – később is kialakulhatnak, amik ellen azonban még a várandós korszakban lehet tenni. A témában Ratkó Tünde szülésznő van a ratkotunde.hu segítségére.

Fotó: 123rf.comMikortól hall a kicsi?

Igazából a pindúr hallását ellenőrizni csak a születése után tudjuk, igaz, vannak jelek, melyek már az előtt is elgondolkodtathatnak. Igen, a babák már az anyaméhben is hallanak, illetve érzékelik a hangokat, méghozzá már igen korán. A belső hangokat egyszerűbb érzékelniük, mint a külsőket, hiszen ezektől nem választja el őket az anya szervezet. Ennek megfelelően az édesanyjuk szívverését és hangját már nagyjából a 18. hét környékén észlelik. Az anya hangja megnyugtatja, ellazítja a babát, de ha játékosan szól hozzá, akkor mozgásra is ösztönözheti, vagyis a reakció egyértelmű.

A külső hangokra is reagál a baba már az anyaméhben, átlagosan a 22-25. hét környékén. Ez azt jelenti, hogy ha eddig furán nézett azokra a kispapákra, akik párjuk pocakjához hajolva a csemetéjükkel beszélnek, akkor rosszul tette. Más külső hangokra is reagál, így a hangos, éles zajokat a babák jellemzően nem szeretik, mozgással, nyugtalansággal reagálnak rájuk, míg például egy – egy zenére, kellemes tónusú hangra fickándozással, kis tánccal adnak választ. A hallás teljes kifejlődése azonban csak a harmadik trimeszterben történik meg, vagyis „hallani” csak ez után fog ténylegesen a baba.

A hallás problémáira jellemzően csak akkor derül fény, amikor a pici már megszületett. A kórházban végeznek vizsgálatot, de itt még inkább csak a hallójáratok, és a szervrendszer épségét vizsgálják, semmit a valódi hallásproblémákat. Az otthon eltöltött napokban mutatkozik meg a baj. Ha a kicsi nem reagál arra, amikor anya a szobába lép, vagy nem rezzen össze egy erősebb, váratlan hanghatásra, akkor érdemes szakemberhez vinni.

A hallásproblémák esetében sajnos azzal is számolni kell, hogy előfordul, hogy csak fokozatosan alakulnak ki, vagyis a kezdetben tökéletesen halló babáknál egy romlási folyamat indul meg. A jó hír azonban az, hogy sokszor egy időleges dologról van szó, amit gyulladás, vagy egyszerűen a felhalmozódó fülzsír okoz.



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...197198199...526
hírek, aktualitások

A gyerek csetlik-botlik – SPD, vagyis szenzoros feldolgozási zavar

2024. május 02.

A gyerek érzékszerveinek működésével van kapcsolatban, amikor azt érezzük, hogy különböző ingerekre furcsán reagál.

A bőrünk megérezheti, ha valami puha vagy éppen éles. A szemünk látja a dolgokat, a fülünk hallja a hangokat, és így tovább. Az SPD esetében néha úgy érezhetjük, mintha a gyermekünk érzékszervei „félreértelmeznék” az információkat. Pl. egy puha ruha lehet, hogy a bőrén olyan érzést kelt, mintha durvább lenne. Vagy egy hang lehet, hogy túl hangosnak tűnik számára. Emiatt néha lehet, hogy a gyerek bizonyos helyzetekben nehezebben érzékeli vagy éli meg az érzékszervei által küldött jeleket. Ez sokszor azt eredményezheti, hogy nehezebben tud koncentrálni vagy nyugodtan maradni.


Fontos megérteni, ez nem azt jelenti, hogy a gyerek rossz vagy szeszélyes.


Egyszerűen csak máshogy érzékeli a dolgokat, és ebben szüksége lehet támogatásra.

Hogyan vehetjük ezt észre?

A szomatodiszlepszia (szenzoros feldolgozási zavar, SPD) sokféle módon megnyilvánulhat, és a tünetek mértéke is nagyban változhat egy gyereknél a másikhoz képest. Az alábbiakban olyan lehetséges tüneteket sorolok fel, amelyek arra utalhatnak, hogy egy gyermeknek SPD-je lehet:


Érzékenység a ruházat tekintetében:


a gyerek túlzottan érzékeny lehet bizonyos anyagokra, varrásokra vagy címkékre, és ez kellemetlenséget okoz számára.


Érzékenység az élelmiszerek textúrájára:


egyes ételek, mint pl. a nyers zöldségek vagy a puha húsok kiválthatnak nyugtalanságot vagy undorodást.


Magas vagy alacsony fájdalomküszöb:


a gyermek akkor is érezhet fájdalmat, amikor másoknak az adott inger nem okozna kényelmetlenséget.


Intenzív reakciók hangokra:


hangos zajok (pl. sziréna, szeles idő vagy tűzijáték) erős félelmet, pánikot vagy irritációt válthatnak ki.


Érzékenység a fényre vagy a színekre:


a gyermek lehet, hogy elkerüli a túl erős vagy fényes fényeket, vagy éppen túlreagálja a különböző színek hatását.


Nehézség az egyensúly megtartásában:


a gyermeknek nehézsége lehet a koordinációval, ami gyakran esetleges botlásokhoz vagy elesésekhez vezethet.


Túlzott mozgásigény:


a gyereknek folyamatosan mozognia kell, nehogy megfeszüljön vagy nyugtalanná váljon.


Problémák a finommozgásokkal:


a gyermeknek lehet nehézsége a gombok begombolásával, a ceruzával írással vagy más finommozgásos tevékenységekkel.


Kapcsolatok nehézségei:


a gyermek lehet, hogy nehezen tudja kifejezni az érzelmeit vagy nehezen érti meg mások érzelmi állapotait.


Túlérzékenység érintésre:


a gyermeknek nehézsége lehet az érintések tolerálásával, ami a puszikat, öleléseket, vagy akár a haj mosását is érinti.

Álom az élet… – Holdvilágos éjszakán miről álmodik a lány?

2024. május 02.

Hogy jön egy királyfi tán, hófehér paripán… És ma már a paripához sem ragaszkodunk! Van, akinek gyalog is jöhet az a bizonyos királyfi vagy királylány, csak jönne már!

Krúdy Gyula azt írta: „Az ­álom: ­játék, mint­ az ­élet…­ Néha ­komolyra ­fordul­ a ­játék. ­Az ­élet ­is,­ az ­álom is.” Mert az álmaink megvalósulhatnak, és ezért nem mindegy, hogy miről vagy kiről álmodozunk. Apropó: álom vagy álmodozás? Nem ugyanaz. Az álmodozás a remélt vagy vágyott dolgainkról való ábrándozás.

Az álom komoly dolog, olyan, mint az élet. Az ókori népek tudták, hogy az álmok idején kapcsolatot tudunk teremteni a természetfeletti és a való élet között. Az álom gyakran előre jelezhet eseményeket is, hiszen gondoljunk csak bele, mennyi „üzenet” jött álomban ősidők óta. Az álom tökéletes állapot és közeg, hogy az égiek jelezzenek nekünk, csak a mi dolgunk, hogy megfejtsük ezeket. Az ókori népek nagy jelentőséget tulajdonítottak az álomnak, a zsidóság is azt tanította, hogy tanuljunk az álmokból, de kritikusan szemléljük azokat, hiszen vannak kinyilatkoztató álmok, és vannak a mindennapjainkról szóló egyszerűbb álomképek. A Bibliában számos esetet tudunk felsorolni, amikor az „égiek” álom képében adták át az üzenetet. Ezek kinyilatkoztató álmok voltak, és meghatározták az álmodó sorsát. Sőt, az egész emberiségét is olykor! Ha az ember üzenetet kap álmában a Teremtőtől, arra bizonyára emlékszik, hiszen másfajta élményként éli át.

Nagy Konstantin császár 312 októberében a Milvius hídi ütközete előtti éjszakán különös álmot látott: egy hatalmas lángoló kereszt és egy felirat jelent meg álmában: (latinul) „In ­hoc ­signo­ vinces!”, azaz „E jelben győzni fogsz!”. A császár másnap felvarratta a kereszt jelét a katonái ruhájára, és a keresztény isten jelképét és áldását kérte segítségül a csatában. A megdöbbentő álom jóslata bejött, hiszen Konstantin diadalmaskodott, megnyerte a csatát. Az álom miatt véget vetett a keresztények üldözésének, megtért, és gyakorlatilag elősegítette a keresztény vallás térhódítását. A császár a római vallás főpapja maradt, az álom hatására támogatni kezdte a keresztényeket, az utána hozott törvényeiben is tetten érhető a szimpátiája. A Szentföldön templomokat építtetett, és ekkor nyilvánították a vasárnapot ünnepnappá. És mindez egy álom hatására!

Évezredekkel ezelőtt Egyiptomban azt tartották, hogy a léleknek két része van. Az egyik rész éjjel a testben marad, hogy életben tartsa, míg a másik rész utazik, és valójában, amit mi álomnak hiszünk, azt az utat a lélek bejárja, amikor is párhuzamosan egy másik világban megtörténnek a megálmodott képek.


Vajon mikor álmodunk és mikor élünk? Melyik az igazi?


Vannak csodálatos álmaink, és vannak rémálmaink. Azt mondják, hogy nincs rossz álom, mert aki álmodik, az él. Hiszen a halottak már nem álmodnak. Még a legrosszabb álmunkban is lehet valami jó, néha csak annyi, hogy felébredünk és megállapíthatjuk, hogy „csak” álom volt.

Neked mi a hivatásod? Most megtudhatod!

2024. május 01.

Ahhoz, hogy kitaláld, milyen munkában éreznéd igazán jól magad, egy ősi rendszert hívunk segítségül, amelyben lelki értelemben mindenki egyenlő volt, testi értelemben viszont bölcsen elfogadták a hierarchiát.  

A varnásrama rendszere

Ez az ősi rendszer tökéletes, mert érti hogy a szellemi emberek a fej, vezetők és másképp bírálják el őket, mint a tudatlanabb egyszerűbb embereket, ebben a tökéletes rendszerben az elemek egymásra építkeznek. Szimbolikusan egy nagy és teljes embert hoznak létre, akik egymás segítői, támogatói, akik együtt működtetik a Nagy Ember teljes gépezetét.

Tulajdonságaik alapján bármelyik területre ráismerhetsz

Ma természetesen nincsenek tisztán jelen ezek a foglalkozáskörök. Így ha több csoportba sorolható vagy annak megfelelő hivatást is választhatsz, pl. egy vezető és egy szellemi tanácsadó keveréke is lehetsz. Az egyes rétegeknek egyaránt vannak nehézségeik és olyan elemeik, melyek könnyűvé teszik számukra az adott munkaréteg végzését. Akármelyikbe is tartozz, soha ne feledd, a legjobb, ha felvállalod magad, és érdeklődésednek megfelelő munkát választasz.

Szellemi ember vagy, vezető, kereskedő vagy kétkezi?

1. Az egykori bráhmanák rendje, a szellemi emberek

Tanítók, elsősorban az egyetemes értelemben vett vallási tanítók, nem a tipikus tanárok sorolhatók ide. De finoman ide csoportosíthatjuk a pszichológusokat, gyógyítókat, orvosokat, természetgyógyászokat, misztikus útkeresőket a világtól elvonultakat is. Ide tartoznak teológusok, lelki gondozók, és tanácsadók jó része. Természetesen korunkban elérni ezt nagyon nehéz.




Eredeti tulajdonságai:
Ilyen tulajdonságokkal kell rendelkezned:
Konkrét munkák:



tisztaság
lemondás adományozási hajlam szerény életvitel


Türelem
Nyugodt viselkedés
Bölcsesség
Tanulási hajlam és kedv, önképzés
Alázatosság és tisztelet másokkal
Empatikus készség
Magas fokú tolerancia
Pedagógiai hajlam
Lélektani ismertek
Szakmai ismeretek szellemi téren

Pszichológus
Pap
Tanító
Életmód tanácsadó
Tudós kutató
Orvosprofesszor
Természetgyógyász
Informatikus mérnök, rendszertervező




Miért jó és nehéz? Kényelmes, kellemes. Egy jó társadalom eltartja ezeket a nagy embereket. Ugyanakkor hatalmas felelősség és lelki teher mások életét segíteni, irányítani, anyagi gazdagsággal, jóléttel ez aligha jár.