Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Ezek a dolgok befolyásolhatják a pajzsmirigy kezelés hatékonyságát

2021. augusztus 12.

Fotó: gettyimages.com

A pajzsmirigyzavarok diagnosztikájának első lépése a laborvizsgálat, melynek során megtudhatjuk, fennáll-e nálunk a szerv alul-vagy túlműködése. Ha kiderül a pajzsmirigy probléma, az legtöbbször gyógyszeres terápiát igényel. Azonban vannak olyan tényezők, melyekkel befolyásolhatják a kezelés eredményességét. Hogy melyek ezek, azokat dr. Békési Gábor, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája mondta el.

Más készítményre vált

Számos vállalat gyárt szintetikus pajzsmirigy hormont, és termékeik kissé különbözhetnek egymástól (bár ez leginkább a vivőanyagokat érinti). Ez azt is jelentheti, hogy a szervezet másképp reagálhat a különböző készítményekre. Az ATA (American Thyroid Association) azt javasolja, hogy a TSH szintek ingadozásának elkerülése érdekében ragaszkodjon az Ön által ismert és alkalmazott gyógyszerekhez, melyet az orvosa javasolt. Még akkor se váltson, ha egy családtagja vagy ismerőse más készítményt szed.

Kihagyja a tablettákat

Ahhoz, hogy a legeredményesebb legyen a kezelés, fontos, hogy a pajzsmirigy gyógyszereit az előírtak szerint szedje. Bár a pótlásra került hormon a vérben hosszú ideig megmarad, ám ha több nap egymás után kimarad (akár rendszeresen) akkor ez befolyásolhatja a vizsgálati eredményeket. Ugyanez igaz arra is, ha hetekig valamiért nem az előírt adagot veszi be, hanem többet vagy kevesebbet.

Más szokások

Szintén befolyásolhatja az pajzsmirigy kezelés hatását az, ha az egyik nap üres gyomorra szedi be a gyógyszert, ám a másikon étkezés közben. Figyeljen oda, hogy minden nap ugyanúgy vegye be a tablettát! A legjobb természetesen az lenne, ha ezt reggel ébredés után, üres gyomorral tenné. ugyanis az ételek, italok (főleg a kávé) befolyásolják a hormon felszívódását. Ha valamiért ez nem kivitelezhető, és mindig étkezés közben szedi a tablettát, akkor nagyobb adagra lehet szüksége, mintha mindig étkezés nélkül szedi.

Teherbe esik

HA terhes lesz, akkor is szednie kell a pajzsmirigy gyógyszereit. Sőt, lehet, hogy még többre lesz szüksége, mert mind önnek, mind a fejlődő babának szüksége van rá a megfelelő pajzsmirigy hormon ellátottságra. Éppen ezért, amint megtudjuk, hogy egy nő terhes, laborvizsgálattal ellenőrizni kell a TSH szintjét, és ha kell, növeljük a pajzsmirigy gyógyszere adagját – mondja dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.

Más gyógyszereket is szed

Egyes gyógyszerek zavarhatják a pajzsmirigy gyógyszer felszívódását. Ilyenek például a fogamzásgátlók, antidepresszánsok, kortikoszteroidok, koleszterin csökkentők, vasat, kalciumot tartalmazó étrend-kiegészítők. Ha eddig nem szedett ilyeneket, egyeztessen orvosával!



Praktikák a csípések kezeléséhez

2021. augusztus 11.

Fotó: gettyimages.com

A rovarcsípések általában csak enyhe panaszt okoznak, de többnyire gyermekek esetében találkozhatunk súlyosabb válaszreakciókkal is. A duzzanat, vörösség és viszketés kezelésével kapcsolatban dr. Pintér Judit allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa adott hasznos tanácsokat.

Kisgyermekeknél intenzívebb tünetek

A nyári időszak talán legzavaróbb jelenségei közé tartoznak a szúnyog, hangya, méh és darázscsípések. A normális reakció lehet helyi, vagyis viszketés, fájdalom, vörös duzzanat a csípés helye körül, illetve kiterjedt, a csípésen túlterjedő, például a bokán történő csípés esetén beduzzadhat az egész láb. Noha ez ijesztőnek látszik, ez is normális válasz.

Az általános reakciókat a méregben lévő toxinok okozzák. A csípés során a szervezetbe jutott méreganyagok ellen immunrendszerünk védekezni kezd, ezért hisztamint szabadít fel. A kisgyermekek szervezete éppen csak ismerkedik az idegen anyagok legyőzésének folyamatával, ezért a felnőtteknél normális körülmények között néhány nap alatt megszűnő piros duzzanat náluk jóval tovább tarthat és intenzívebben is jelentkezhet.

Méhcsípésre szódabikarbóna, szúnyog ellen ecet

  • A méh váladéka savas kémhatású, ezért a csípést lúgos folyadékkal jó bekenni, ehhez szódabikarbónát keverjünk el kis vízben. A darázscsípés ezzel szemben lúgos méreganyagot juttat a bőrbe, így azt savas oldattal, pl. citromlével, ecetes vízzel érdemes kezelni. Mindkét rovar okozta csípés esetén mossuk le a bőrt langyos, szappanos vízzel és használhatunk antihisztamin, illetve lidokaintartalmú kenőcsöt és jeges borogatást is.
  • Hangyacsípés ellen alkalmazzon gyenge lúgot, pl. nátrium bikarbonát (szódabikarbóna) pasztát vagy híg ammóniát, hogy semlegesíthesse a hangya által csípés közben kibocsátott hangyasavat!
  • Szúnyogcsípésre nagyon jó házi gyógymód, ha enyhe ecetes vízzel lemossuk a csípést, legjobb az almaecet erre a célra. Ecetes borogatást is tehetünk a bőrre.


Depresszió szakítás után: hogyan kezeljük?

2021. augusztus 11.

A szakítás sokkja után a szerelmi csalódás valódi szenvedéssé válhat, ami könnyen depressziót eredményezhet. De milyen jelei lehetnek ennek az elválás miatt bekövetkező pszichés állapotnak, és miként győzhetők le a gyakran szívszorító vagy elkeserítő tünetek?

A fotó illusztráció: pixabay.comA depresszió megjelenését “gyorsító” események közül a szerelmi szakítás meglehetősen az élen áll. Szomorúság, sírás, álmatlan éjszakák, gondolkodás az elválás előtti időkről, azok újbóli átélése – normális reakció, ami a legtöbbször „szívfájdalommal” jár… De olykor igazi, mélyebb fájdalmat rejthet, amely meghallgatást és megértést igényel egy szakember részéről, akár felnőttről, akár serdülőkorú fiatalról van szó. Az első jelektől a megnyugvásig, beleértve a terápiás kezelést, pszichológusok segítségével vizsgáljuk meg közelebbről a szerelmi depressziót, annak tüneteit, az abból való kilábalás módozatait.

A szakítás utáni depresszió jelei

A szerelmi csalódás utáni depresszió a legtöbbször átmeneti pszichés állapot, de a klasszikus (típusos) depresszió összes tünetéből állhat. Reaktívnak nevezzük, mert az érzelmi szakításra jelentkezik és ad választ a szétválás utáni első hetekben vagy hónapokban.

A jelek sokfélék lehetnek, de általában nem mutatkozik valamennyi:

  • Alvászavarok: elalvási nehézségek, éjszakai felébredések és képtelenség az újbóli elalvásra, rémálmok;
  • Szomorúság rejtett, mély, állandó lelki fájdalom kíséretében, amelyet semmi nem tud enyhíteni;
  • Étkezési zavarok: étvágytalanság, undor bizonyos ételektőll vagy éppen ellenkezőleg, kényszeres evés (bulimia);
  • Tépelődés fájdalmas gondolatok miatt, amelyek a helyzethez kapcsolódó értelmezésekből fakadnak, és csak táplálják a boldogtalanságot;
  • Az idővel kapcsolatos változás: a múltról való gondolkodás (akár jó, akár rossz emlékekről van szó) melankóliát és tépelődést hoz. A jelen az érzelmi depressziós beteg számára nyomasztó, aktuális fájdalom, amelyet képtelenség elfogadni vagy kivetíteni másokra. Az idő nehezen kezelhető fogalommá válik számára.
  • Bűntudat érzése amiatt, hogy az érintett ebben a helyzetben van, illetve, hogy abba belebetegszik;
  • Kognitív rendellenességek: koncentrációs nehézségek, időszakos memóriavesztés, fáradtság;
  • A pszichomotoros (lelki eredetű és mozgásban megnyilvánuló) készségek lassulása, ami nem csak krónikus fáradtságban nyilvánul meg. Minden lelki eredetű és mozgással kapcsolatos feladat erőfeszítést igényel, megoldhatatlannak tűnik, és ez a kedélybetegség már a szakítást követő napokban elkezdődik.
  • Az öröm és a vágy hiánya (anhedonia): a korábban kedvelt dolgok iránti érdeklődés, kedv elvesztése, vagy teljes érdektelenség;
  • Az önértékelés, önbizalom rohamos csökkenése: az érintett személy saját életének és személyiségének kritikus szemlélése;
  • Elszakadás az érzelmektől (alexitímia): képtelenség az érzelmek felismerésére és kifejezésére.
  • Öngyilkossági gondolatok: a halál nyilvánvaló megoldást jelent a problémákra és az állandó rossz közérzetre.

Szerelmi depresszióról beszélünk, nem pedig csalódásról vagy bánatról, ha a leírt tünetek az idő múlásával (legalább 2 héten túl) is változatlanul tartanak és/vagy nagyon intenzívnek bizonyulnak. Természetesen ennek megítélése nem csak tőlünk függ, ezért tanácsos mások (főképp szakember) segítségét igénybe venni. Ezek a negatív tünetek mindenképp zavarni fognak minket, ezért törekednünk kell azok leküzdésére.

Ha szerencsések vagyunk, és a korábban említett „normális reakciókon” nem lépünk túl, gyorsabban kigyógyulhatunk a szerelmi csalódásból, és könnyebben alkalmazkodhatunk életünk előző menetéhez. A depresszióba süllyedt állapottól azonban módszeresen és kellő időt engedve magunknak kell megszabadulnunk.

A szerelmi csalódás utáni depresszió leküzdése: egyedül vagy pszichológussal?

Mindenkinek megvan a maga módszere arra, hogyan reagáljon, amikor le kell gyóznie az élet megpróbáltatásait, a pszichológiai hátterétől, élettörténetétől és helyzetétől függően. Vannak, akik képesek rezilienciájukat (ellenálló képességüket) latba vetni annak érdekében, hogy továbblépjenek a próbatételeken. Vagy akár azt is elérik, hogy levonják a tanulságokat a szenvedésekből, csapásokból (egyedül vagy pszichológus szakember segítségével).

Mások ezekből a gyötrelmekből eredően rájönnek, hogy éllettörténetükhöz, gyermekkorukhoz hogyan kapcsolódik depressziós hátterük.. Mindkét esetben a pszichológus támogatása hasznosnak bizonyul a helyzet elemzéséhez, valamint az önbecsülés és az önszeretet kérdésének feldolgozásához, mert valójában gyakran ezen a szinten bekövetkező kudarc magyarázhatja többek közt a szakítás utáni depressziót is.



A "csókbetegség"

2021. augusztus 10.

Egy csók, és még sok más, többek közt egy heveny vírusos fertőzés. Ezt nevezik köznyelven “csókbetegségnek”, de becézik egyszerűen “monónak”, és emlegetik mirigylázként is. Orvosi neve: mononukleózis.
Többnyire tinédzsereket érint ez a fertőző betegség, amelyet még a 19. század végén Filatov és Pfeiffer írt le, majd 1968-ban véletlenül derült ki – miután egy kutató munka közben megfertőződött a vírussal -, hogy az Epstein-Barr vírus (EBV) tehető felelőssé érte.
– Egy gyakori és általában enyhe lefolyású fertőzésről van szó – mondja Székely Éva, a Szent László Kórház főorvosa. – A herpesz víruscsaládba tartozó vírus okozza, a világon mindenhol előfordul, meglehetősen nagy számban. Az emberek 90 százalékát fertőzi meg tíz éves korig, a kevésbé fejlett országokban pedig a gyerekeknek szinte 100 százaléka átesik a fertőzésen, csaknem tünetmentesen. Előfordulását tekintve 15-24 év az életkori csúcs.

Nyállal fertőz leginkább

Hogy mi köze a csókhoz? Nyállal fertőz leginkább, bár betegség idején vérrel is, és transzplantált szervvel is átvihető abba, aki a szervet kapja. Valójában nem lehet védekezni ellene, és bár enyhe lefolyású a legtöbb esetben, a fertőző osztályon mégis gyakran kezelnek mononukleózissal beteget. Ennek legfőbb oka, hogy a háziorvosok olykor nem tudják megkülönböztetni más vírusos megbetegedéstől, és a biztonság kedvéért inkább beutalják a gyanús tünetekkel bíró betegeket.

Jellegzetes tünetek

A doktornő szerint jellegzetes tünetegyüttessel jár a fertőzés. Magas láz, étvágytalanság, fáradékonyság, nyirokcsomó duzzanat, néha sárgaság hívja fel rá a figyelmet.

– Normális esetben spontán gyógyul – hangsúlyozza Székely Éva. – Bár nincs specifikus terápiája, 2-3 hét alatt tünetmentessé válik a fertőzött, ha szükséges tüneti kezelésként lázcsillapítót és fájdalomcsillapítót kap. Gondoskodni kell az ágynyugalomról és a megfelelő folyadékpótlásról is. Csak a jól “hidratált” beteg szervezete képes szövődmények nélkül legyőzni a vírusfertőzést.



Csókbetegség: cseppfertőzés útján terjed

2021. augusztus 10.

Fotó: pixabay.com

A „csókbetegség” elsősorban serdülők és fiatalok betegsége, cseppfertőzés útján terjed. Dr. Kádár János immunológustól, az Immunközpont főorvosától megtudhatjuk, hogy mi okozza, és hogyan kezelhetjük az influenzához hasonló tüneteket produkáló betegséget.

A betegséget többnyire egy Epstein-Barr nevű vírus okozza, ami a gamma-herpeszvírusok körébe tartozik. Kisebb százalékban más vírus is okozhat ilyet, így a citomegalovírus vagy a HIV.

A betegség leginkább típusos formája az orvosi nevén fertőző mononucleosis, vagy Pfeiffer-féle mirigyláz, de a köznyelvben inkább csókbetegség néven terjedt el, mivel valóban ez a fertőzés átadásának egyik gyakori módja. Mégsem csak a szerelmesek betegsége, mivel egy rosszul elmosott pohár vagy körbeadott vizes palack is könnyen a fertőzés forrása lehet.

A mononucleosis tünetei betegenként eltérő súlyossági fokban és formában jelentkezhetnek és fennállási idejük is egyénenként eltérő lehet.

  • Vannak gyakorlatilag panaszmentes betegek, akik mégis hordozói a vírusnak, így tudtuk nélkül is továbbadhatják a fertőzést. A kórkép enyhébb megjelenési formája, ha a beteg gyengének érzi magát, esetleg rossz a közérzete, de a tünetei rövid idő alatt elmúlnak.
  • Súlyosabb esetben influenzaszerű tünetek jelentkezhetnek – nagyfokú gyengeség, elesettség érzés, fejfájás, láz, duzzadt nyirokmirigyek – melyek akár hetekig is fennállhatnak. A mononucleosis egyik legsúlyosabb formája, amikor a belső szervek – máj, vagy lép – megduzzadnak, hasfájás, hányás kíséri.

A felsorolt tünetek sokszínűsége és az egyéni eltérések gyakorisága miatt a betegség diagnózisára nem minden esetben kerül sor. Nagyrészt azért, mert mire az beteg orvoshoz kerül, már jobban van, vagy a tünetek meg is szűntek. Kezdeti stádiumban az influenza mellett a tünetek a tüszős mandulagyulladással is könnyen összetéveszthetők. A betegséget beazonosítani a laborvizsgálat segíthet, de kezdetben itt sem minden esetben láthatóak az eltérések.

Körültekintő kezelés szükséges!



Kalocsai szelet - karaj magyaros tálalásban

2021. augusztus 09.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Egy igazi magyaros étel, amit az eredeti, helyi recept szerint, autentikus forrásból hozunk. Recept karajból és egy alapból áll, mely a helyi különlegesség.  

Hozzávalók: 

Annyi szelet karaj, ahányan asztalhoz ülnek - kicsontozva! 
Hagyma (Egy nagy fej) 
Paprika, bors, só, pici köménymag a fűszerezéshez. 
Egy kevés liszt 
Paradicsom, zöldpaprika apróra vágva 
zsiradék a sütéshez

Elkészítés: 

A karajokat kicsontozva megütögetjük a klopfolóval. Lesózzuk, megforgatjuk a lisztben és kevés zsiradékban, mintkét oldalát körülbelül 3 percig sütve készre sütjük. Jénai tálban félre tesszük, hogy ne hűljön ki. 

Készítünk egy klasszikus pörkölt alapot hagymával, sóval, borssal, piros paprikával, köménnyel. Felüntjük egy kevés vízzel, majd apróra szelt zöldpaprikával és paradicsommal lazán összaforgatva egy lecsós alapot készítünk, ebbe helyezzük a megsült húsokat és összeforraljuk őket.

Tálalás, köret, tippek: 

A klasszikus ízvilágban nincs túl sok fűszer, maga az étel is viszonylag hamar elkészül. Aki szereti, a lébe tehet egy kevés tejfölt, akár picit habarva. Utólag is ehetünk
hozzá tejfölös mártást, vagy csak tejfölt magában. 

Megbolondíthatjuk némi sült hagymakarikát a tetejére téve - ez nem a klasszikus alaprecept része. 

Köretként vagy újburgonyát, vagy apróra szaggatott nokedlit ajánlunk hozzá, a tetejére frissen szelt snidlinget, (metélőhagymát) vagy petrezselymet szórhatunk.



Kinek tilos a méz fogyasztása?

2021. augusztus 09.

Fotó: pixabay.com

Sok útmutatás van arra vonatkozóan, hogy mit mikortól javasolt enni adni a csecsemőnek. A védőnők és háziorvosok akár táblázatokba is foglalják ezt a gyakorló anyukáknak. Azonban csecsemőtáplálási ötletekből senkinél nincs hiány; rengeteg a nagyszülőktől, szomszédoktól, barátnőktől kapott tipp is. Nem árt óvatosnak lenni ezekkel!

Többen úgy gondolják, hogy jót tesznek a csecsemőnek azzal, ha a teájába mézet raknak. Mások azt vallják, hogy az anya mellét be kell kenni a szoptatás előtt mézzel, és ettől a csecsemőnek nagyobb kedve lesz hozzá. Egyik ötletet sem szabad megfogadni, és bármilyen egészséges és magas tápértékű élelmiszer is a méz, egy éves kor alatt semmilyen formában nem szabad a csecsemőnek adni.

Hogyan hathat a méz a csecsemőkre?

A feldolgozatlan méz a Clostridium botulinum nevű baktérium spóráit tartalmazhatja. Az első életévben a csecsemők, a fejletlen, éretlen bélflórájuk miatt különösen érzékenyek a Clostridium-mal szemben; különösen igaz ez a hat hónapnál fiatalabb csecsemőkre. A csecsemő bélcsatornájába került spórák a bélben ideális körülményeket (megfelelő hőmérséklet, oxigénmentes környezet) találnak, és ott szaporodásnak indulnak. Az elszaporodott Clostridium botulinum által termelt igen erős méreganyag, az ún. botulotoxin a bél nyálkahártyáján át a szervezetbe jut.

A rendkívül erős bénító hatású méreg többek között a száraz száj, a nehéz nyelés, a makacs székrekedés, az izomgyengeség, valamint az izombénulás tünetei mellett légzés- és nyelésbénulással járó halálhoz vezethet. Az állapot azonnali intenzív ellátást igényel, de a gyógyulás nem biztos, hogy bekövetkezik.

Később, egy évnél idősebb egészséges gyermekeknél és felnőtteknél, a mézben található nagyon alacsony számú Clostridium spóra már nem okoz semmiféle megbetegedést, életveszélyes mérgezést. Valószínűleg az éretté váló bélflóra védelmet jelent a Clostridium-ok megtelepedésével szemben.



Egyszerű gyógytea az emésztési problémák ellen: köményből

2021. augusztus 08.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Az egyik legegyszerűbb gyógynövényünk, amely minden háztartásban, minden konyhában megtalálható. Jellegzetes íze sokak kedvencévé teheti. A legjobb emésztésjavító. Hogyan használd?  

Ez a csinos, 1,5-2 méter magas évelő növény könnyen felismerhető nyélen ülő szálas leveleiről, melyet sárga virágokból álló fürtös ernyővirágzat vesz körül. Ovális apró gyümölcsei bordázottak, zöldesszürkék és igen jó illatúak. A természetben a mérgező bürökkel is összetéveszthető az édeskömény. Ezért ne szedjük a természetben, hanem inkább vásároljunk, vagy magunk termesszük.

A babatea alapja

Az édesköményt minden anyuka jól ismeri, hiszen a babateákba a jó széklet ürítés és a szorulás elkerülése érdekében ez a gyógynövény az egyik legfontosabb alapanyaga a babateáknak. Ezt a hatását a fáraóktól a mai napig használják, ismerik. Az ókori görögök Marathonnak hívták ezt a növényt. Hippokratész írta fel először csecsemőkori bélgörcsökre, majd 400 év múlva újból ajánlják, de mint étvágycsökkentőt. A szoptatós anyáknak is javallották a tejhozam fokozására.

Fűszer és gyógyír

Nem csak gyógyírként, hanem fűszerként is használják, főleg a halételek fűszerezésére javasolják, de bármilyen húsra érdemes köményt tenni, mivel annak emészthetőségét javítja. Sós sütemények különleges ízét is a kömény adja meg. A magvakat tejben forralva egy olyan gyógyitalt készítettek, melyet a szoptatós anyáknak adtak, ezzel növelve tejük mennyiségét.


Minden nép ismeri

Amerikában, Latin Amerikában és Jamajikában is elterjedt és ismert a kömény hatása. Hasmenésre emésztési problémáéra és a szelekre ajánlják gyógyírként minden népnél. A mai herbalisták szemlemosó folyadékot is készítenek kömény főzetből, tovább elemezve Plinius megfigyelését, mely szerint a kígyó a vedlés után kömény növényéhez dörzsölődik, így a szeme kitisztul, újra éles lesz.

A kömény hatása

Erős görcsoldó, ami javítja ez emésztőrendszert, úgy hogy ellazítja azt és a sima izmokat nyugalmi állapotba hozza. Kihajtja a bélgázokat, és néhány olyan baktériumot is elpusztít, ami a hasmenésért felelős. A csecsemőkori kólikára is hatásos. Mivel az alhas izmaihoz a méh izmai is tartoznak, enyhítheti - főleg más növényekkel kiegészítve - a menstruációs görcsöket is. Nagy mennyiségben fogyasztva főzete elősegíti a menstruáció megindulását is. A klimax idején is érdemes fogyasztani. Kiegészítő terápia lehet férfiaknak, akik prosztata problémákkal küzdenek.

Zamatos kúrák

Az édeskömény teája, főzete, tinktúrája nagyon finom ízű. Forralhatjuk vízben, tejben. A legízletesebb gyógytea elkészítésének receptje a következő: 1-2 teáskanál összetört magot tegyünk a csésze aljára. Forrázzuk le, majd lefedve hagyjuk állni 10 percig. Egy nap azonban három csészénél többet ne igyunk. Gyenge forrázata még csecsemőknek is adható.



Hőségben különösen figyeljünk testünk vészjelzéseire!

2021. augusztus 08.

Nemcsak a bőrünk, de a szervezetünk számára is vészhelyzet a hőség, amely az előrejelzések szerint a következő napokban várható. A Magyar Kardiológusok Társasága egészségeseket és szívbetegeket is óva int a kánikulában: 11 és 15 óra között ne legyünk napon, mert a leégés mellett hőgutát is kaphatunk, keressünk árnyékot és folyamatosan ügyeljünk a víz- és sópótlásra! A rendszeres gyógyszerszedők pedig mindenképp konzultáljanak orvosukkal – a meleg ugyanis azok hatását is módosíthatja.

A fotó illusztráció: pixabay.comMelegfront idején és a nyár beköszöntekor életmentő is lehet, ha megfogadjuk a Magyar Kardiológusok Társaságának ajánlásait.

 

A 30 fok feletti nappali hőmérséklet az egész szervezetünket próbára teszi. Míg az egészségesek könnyebben alkalmazkodnak a meleghez, a betegek, pláne szívbetegek megszenvedik a nyarat. A hőség hatására ugyanis a perifériás erek kitágulnak, ami a szokásosnál is jobban terheli a szívet.

  • Jellemző ilyenkor a vérnyomás-ingadozás és az általános gyengeség, rosszullét.
  • Nagyobb lesz az infarktusveszély is, emellett ödéma képződés és trombózis is gyakrabban jelentkezhet.

„Megfőtt” fehérjék, kitágult erek

„Egyfelől az extrém meleg az egészséges szervezetben is okozhat komoly problémákat, a hősokk, hőguta a legsúlyosabb következménye, amikor a szervezet fehérjéi konkrétan „megfőnek”, ez pedig akár infarktusszerű tüneteket is okozhat az egyéb súlyos tünetek mellett. Ennek még semmi köze a szívhez, ilyenkor az egész szervezet hőháztartása borul fel és ez tragédiát okozhat.

Ami már közvetlenül a szív- és érrendszert érinti, hogy a meleg az ereket kitágítja. Ez koszorúérbetegeknek még akár jó is lehetne, viszont ez a szokásosnál is jobban megterheli a test motorját, a szívet, mivel a hőség nagyobb munkára készteti.

A vízháztartás is könnyen felborul, a szívelégtelenségben szenvedőknél amúgy is gyakori veseproblémák mellett ez különösen veszélyes – főleg a rendszeres vízhajtók szedése mellett. Ezért rendkívül fontos a folyadékpótlás, a kiszáradás ugyanis észrevétlenül megtörténhet. A szívbetegek többségénél érelmeszesedés áll fenn, az erek szűkebb “csatornákon”szállítják a vért. Az agy ugyan kiadja a parancsot, hogy több vért pumpáljon a szív, mert a szervezet nagyobb igénybevételnek van kitéve, csakhogy a szívkoszorúerek nem lesznek jobban átjárhatóak, a szív oxigénhiányos állapotba kerül és nem lesz képes követni a kívánt tempót” – figyelmeztet dr. Becker Dávid, a Magyar Kardiológusok Társaságának főtitkára.

Gyógyszeradagolás forróságban – csakis az orvos dönthet!

„A mostani időjárás csökkenti a vérnyomást, vagy éppen vérnyomás-ingadozást okozhat, a gyógyszerek hatását is felerősítheti, ezért fontos megbeszélni a kezelőorvossal, változtassanak-e erre az időszakra az adagoláson, de semmiképpen se döntsünk magunk a készítmények elhagyásáról, csak mert éppen nincs panaszunk” – mondja a kardiológus, aki külön figyelmeztet a sportolás veszélyeire is.

Mozogni kell – de csak óvatosan!

„A szívbetegeknek is, akárcsak az egészséges embereknek szükségük van a rendszeres mozgásra, ám kánikula idején mindenkinek figyelnie kell, hogy ezt mikor teszi, és hogy ne vigye túlzásba.



Adni jó! 6 arany tanács jótékonykodóknak

2021. augusztus 07.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Ma már boldog és boldogtalan adakozik, mert az most menő. Trendivé vált, mint a kristálybudi, csak éppen azt nem tudjuk hogyan is kell ezt jól csinálni. Gondolkodjunk csak! Szakadt ruhát foltozni, miközben eszi az ár a házadat?! - nem ésszerű. Azt a műszaki kütyüt, amit te magad sem javíttattál már meg, mert piszok drága, sőt a technikája is elavult, nos ezt elküldeni vajon mennyire ésszerű?  

Klassz dolog átélni, hogy végre én, a kis szegény is adhatok valamit. Ám nem mindegy hogyan, nem mindegy miket és az sem, hogy mit várunk érte cserébe! Igen – a legtöbb adományozó köszönetet várna. Ami persze nem mindig érkezik meg. Tudd: Ez a normális!

Az adakozás első szabálya: SOSE VÁRJ VISZONZÁST!

Akinek mindenét elvitte az ár, aki menti a vagyonát, aki menti a családját, attól ne várd, hogy köszöngessen, hogy gazsuláljon. TE tekintsd természetesnek, ha adsz!

Az adakozók néha egészen muris elképzeléssel vannak arról, hogyan is kéne adományt adni. Mivel jómagam nem ma kezdtem a karitatív közmunkát, így láttam már néhány dolgot. Figyelj! Ha már eldöntöd, hogy segítesz, akkor segíts jól! Megkérdeztem néhány adományokkal foglalkozó szervezet ismerős aktivistáját, a lista és a sztorik tőlük erednek.

Név nélkül, hiszen ez most az ő jótékony adományuk az adakozóknak!



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...198199200...523
hírek, aktualitások

10 évente 1 évet veszítenek az életükből az endometriózissal küzdő nők

2024. április 18.

Annak ellenére, hogy egyre több helyen lehet hallani az endometrózisról, még mindig sok nő csak hosszú évek alatt jut diagnózishoz. Miért? Mert sokan nem ismerik a tüneteket és azt gondolják, hogy a fájdalmas menstruáció normális. Nem az. Az Endometriózis Magyarország / „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány egész évben azon dolgozik, hogy minél nagyobb figyelmet kapjon a betegség. 2024-ben egy országos roadshow keretében hívják fel az érintettek figyelmét az endometriózisra, és arra, hogy a fájdalom sohasem normális és panasz eseté mihamarabb orvoshoz kell fordulni.

Világszerte közel 200 millió, Magyarországon 200 000 reproduktív korban lévő nőt érint az endometriózis. Az Alapítvány célja, hogy hiteles, hasznos információkkal segítsen az érintetteknek, és támaszt nyújtson nekik a legnehezebb pillanatokban. A 2024-es kampányában ismét országos roadshow-t szervez három vidéki nagyvárosban, Győrben, Pécsett és Szegeden, valamint Budapesten, ahol szakemberek bevonásával az érdeklődők szakmai fórumokon vehetnek részt, előadásokat hallgathatnak, továbbá lehetőségük nyílik feltenni a témában kérdéseiket. 

Budapesten 2024. március 23-án rendezik meg az eseményt, ahol Salamon Adrienn, a Női Egészségért Alapítvány kuratóriumi elnöke mellett felszólal többek között Bábiné Szottfried Gabriella, Népegészségügyért és prevencióért felelős főigazgató-helyettes, Gitidiszné Gyetván Krisztina, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke, valamint Bokor Attila Ph.D., MSc, egyetemi docens, az Európai Endometriosis Liga alelnöke, a Magyar Nőgyógyászok Endoszkópos Társaságának elnöke. A reggeltől késő délutánig tartandó rendezvényen további számos szakember, együttműködő partner, orvos és nőgyógyász tájékoztatja a jelenlévőket a betegség kezeléséről, az életmódváltásról, a termékenység megőrzésének lehetőségeiről és az örökbefogadásról.

Mi is az endometriózis?

Az endometriózis a termékeny életkorban lévő nők több, mint 10%-át érintő, krónikus, jóindulatú betegség. Méhnyálkahártyához hasonló – endometrium – szövet megjelenését és szaporodását jelenti a méh üregén kívül, leggyakrabban a kismedencében, a petefészkekben, illetve a hashártya felszínén. Ezek az endometriózis szigetek összhangban állnak a menstruációs ciklussal, ennek hatására belső szervi összenövések, immunológiai reakciók és sejtmediátor anyagok felszabadulása ciklikus fájdalmat és meddőséget okozhatnak. Az endometriózis döntően a fiatal, 25 és 35 év közötti nőket érinti, ugyanakkor már egészen fiatal lányoknál (már 10-12 éves kortól), illetve 35-40 év feletti nőknél is diagnosztizálták. A betegség a termékeny életkorban lévő, 15-45 év közötti nők 10%-át érinti ma Magyarországon, több mint 200.000 érintettről beszélhetünk.

Miért fontos beszélni a betegségről?

Sok nő nincs tisztában az endometriózisra jellemző tünetekkel, vagy azt gondolják, hogy a fájdalmas menstruáció teljesen természetes, így nem, vagy csak későn – amikor a betegség már előre haladott állapotban van – fordulnak orvoshoz. Az endometriózis gyakran jár olyan tünetekkel, mint például emésztés eredetű fájdalom, véres vizelet vagy széklet, így könnyen összetéveszthető más betegségekkel. Sőt az is lehetséges, hogy olyan helyen alakul ki endometriózis, például a beleken, ahol nincs, vagy csak kevés fájdalomreceptor található, így a betegség nem jár fájdalommal. Ezért fordulhat elő, hogy akár 8-10 év, hazánkban ennél kevesebb, akár 4 év is eltelhet a diagnózisig.

Mit adhatunk tej helyett tejallergia esetén, csecsemő- és kisgyermekkorban?

2024. április 18.

Tejallergia esetén minden tejtartalmú élelmiszer fogyasztását ki kell iktatni a gyermek étrendjéből. A kezdeti nehézségek leküzdéséhez és a teljes értékű tejmentes étrend kialakításához érdemes szakember segítségét kérni. A tejmentes diétával kapcsolatban Sarnyai Tünde gyermek dietetikust, a Budai Allergiaközpont szakemberét kérdeztük.

Anya és baba diétája

Tejallergia anyatejes csecsemőnél is jelentkezhet, ilyenkor az édesanyának kell tejmentesen étkeznie. A szoptatás időszakában a tehéntejből készült tejtermékek helyett növényi alapú készítményeket lehet fogyasztani. Ezek ma már széles választékban megtalálhatóak a boltok polcain, de a dietetikus az otthoni elkészítésükhöz is tud hasznos praktikákkal szolgálni, így akár a tejmentes étrend miatt növekvő kiadásainkat is csökkenteni tudjuk. 

Meglepő tejtartalmú élelmiszerek

A tejmentes diéta során nemcsak az ismert tejtermékeket, hanem minden olyan egyéb élelmiszert is kerülni kell, amely tejet tartalmaz. Tejszármazék előfordulhat például péksüteményekben, felvágottakban is. Fontos ezért mindig alaposan átolvasni az összetevőket, illetve tájékozódni az üzletben vagy vendéglátóhelyen arról, hogy az adott ételek tejet tartalmaznak-e.   

Az egyértelmű jelölések mellett, mint a tejpor, tej vagy joghurt olyan összetevőkkel is találkozhatunk bevásárlás során, amelyekről nem tudjuk elsőre egyértelműen eldönteni, hogy pontosan mit jelent – magyarázza Sarnyai Tünde. Tejszármazékot jelöl például az összetevőknél többek között a citopánpor, a kazein, a laktóz, a laktalbumin és a laktoferrin is. Fontos még ismerni a tejsav és a tejsavó közötti különbséget, a tejmentes diétában ugyanis csak az utóbbi az egyértelműen kerülendő. A tejsav nem minden esetben tiltólistás, csak ha vastagon szedett vagy dőlt betűvel jelölik a csomagoláson – ahogyan a többi allergént is – mert ez azt jelenti, hogy ez esetben tejszármazékot is felhasználtak az elkészítése során. 

Nagyon lényeges még ismerni a különbséget a laktózmentes és a tejmentes termékek között, tejallergia esetén ugyanis csak az utóbbi a megfelelő. A laktóz tejcukor, vagyis a laktózmentes termékek laktózintolerancia esetén, tejcukor érzékenyek számára megfelelőek. Tejallergia esetén nem fogyaszthatók.

Tápszerek és növényi tejpótlók

Tejallergiás csecsemőnek a gyermekorvos speciális, tejfehérjementes tápszert ír fel receptre, mely fedezi a gyermek fejlődéséhez szükséges tápanyag, fehérje és vitamin mennyiséget. Sütéshez és főzéshez használhatunk növényi italokat tej helyett, de ügyeljünk rá, hogy a mandula és a szója erős allergének, ezért gyerekek számára fogyasztásuk nem javasolt. A zabtej vagy zabtejszín ideális választás: magas a fehérje és a rosttartalma is, azonban kalciumot csak hozzáadva tartalmaz.

Mosolytervezés felsőfokon: már a fogászatban is hódít az AI

2024. április 17.

A mesterséges intelligencia a mosolytervezésben is utat tört magának, és egy olyan forradalmi technológiát alkalmaz, amivel a tervezés nem csak egyszerű és gyors, de a leghatékonyabbnak is bizonyul. De mit is jelent mindez?

Egy kutatás azt mutatja, hogy a nők átlagosan 62 alkalommal mosolyognak naponta, míg a férfiak átlagosan csak nyolcszor. Pedig az emberek több mint 37%-a számára az első dolog, amit észrevesznek egy személyen, a mosolya – derül ki a Today’s Dental cikkéből.  A mosoly tehát fontos, a fogak állapota azonban nem csak esztétikai kérdés. A szájüregi megbetegedések világszerte a leggyakoribb nem fertőző betegségek közé tartoznak, és a WHO szerint 466 millió embert érintenek az európai régióban.

Áttörés a fogászati esztétikában: mosolytervezés mesterséges intelligencia segítségével

A mosolytervezés során a fogorvos és a páciens együttműködik annak érdekében, hogy feltérképezzék, milyen változtatásokat és beavatkozásokat szükséges alkalmazni a szebb mosoly érdekében. Kezdetben a mosolytervezés a fogorvosi tapasztalaton és a pácienssel való konzultáción alapult, majd a digitális technológia megjelenése forradalmasította az eljárást korszerű digitális eszközökkel és szoftverekkel. A digitális mosolytervezési programok (DSD) legújabb innovációja pedig a mesterséges intelligencia (AI) integrálása. 

Egy törökországi tanulmány összehasonlította a fogorvosok, fogorvostanhallgatók és laikusok esztétikai preferenciáit a kézzel és az AI segítségével készített mosolytervek tekintetében, figyelembe véve olyan tényezőket, mint a nem, a szakmai tapasztalat és a szakterület. A felmérés általános észlelési különbséget mutatott ki a fogorvosok és a laikusok között, azonban a szimmetrikus arcok esetében a mesterséges intelligencia által generált minták mind a fogorvosok, mind a laikusok számára elfogadhatóak voltak. Az AI matematikai modellekre támaszkodik a szimmetrikus mosolyok létrehozásához.

Mivel azonban az arcáramlás, azaz az arc vonalainak és kontúrjainak természetes áramlása figyelembe veszi az emberi érzékelést, természetesebb mosolytervezést tesz lehetővé mind a szimmetrikus, mind az aszimmetrikus arcok esetében. Míg a mesterséges intelligencia által vezérelt DSD jól működik szimmetrikus arcok esetében, a manuális technikák jobbak lehetnek aszimmetrikus esetekben. Mivel a mesterséges intelligencia még gyerekcipőben jár az egészségügyben, az algoritmikus korlátok miatt előfordulhatnak félreértelmezések, de az jól látható volt az eredményekből, hogy a digitális mosolytervezés a legtöbb esetben a mesterséges intelligencia segítségével is használható.

“A beszélgetések 49%-ában egymás száját figyeljük, a fogak állapota tehát rövid időn belül a másikról alkotott kép meghatározó elemévé válik. Míg egy évtizeddel ezelőtt csak a fogtechnika számára volt adott a digitális technológia, addig manapság már segítségül hívhatjuk a mosolytervezést végző programokat és azonnali mosoly szimulációt mutathatunk a pácienseknek” – mondja Dr. Czigler Péter, a Clinident Fogászati Centrum tulajdonosa, aki szerint láthatóan nő azok száma, akik a mosolyukat “terveztetni” szeretnék.