Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Nyáron étkezzünk egészségesebben!

2021. július 07.

A nyári időszakban, amely – terményeivel és időjárásával – a könnyű és egészséges táplálkozásra ösztönöz, mégis lehetnek problémák.

Ne kezdjünk egyoldalú vagy túl megszorító diétába!

Különben a szervezet a lehető leggyorsabban az „üzem – anyag” keresésébe fog, és proteinekre „vágyik” az izomzat megtartásához, gyarapodásához. A szigorú diétával csak több izmot, mint zsírt veszíthetünk. Másik kockázat: az ételmegvonások miatt a gyakoribb éhségérzet és nassolási vágy megjelenése. Ahhoz, hogy elkerüljük ezeket a buktatókat, fogadjuk meg a dietetikusok jó tanácsait: nem kell sokkal kevesebbet enni, hanem jobban, átgondoltabban, továbbá többet kell mozogni, ami lehetővé teszi az izomtömeg megőrzését és a kalóriafogyasztás növelését. A nassolás, a sok édesség emésztési problémákat okozhat.

A táplálkozási szokások felülvizsgálása

Ami a célhoz vezet, az nem a kalóriák számolgatása, sem pedig az elfogyasztott étel szinte grammonként történő méricskélése. Az elsők közt mellőzzük a cukrot és az alkoholt! Nincs bennük tápanyag, viszont sok üres kalóriát tartalmaznak. De ha már egyszer elértük a kívánt fogyást, egy keveset megengedhetünk magunknak belőlük – az élvezet kedvéért…

Emellett csökkentsük a zsír mennyiségét ételeinkben, de ne töröljük teljesen. Sütéskor-főzéskor törekedjünk a kevés növényi zsírral történő vagy zsírmentes elkészítési módokra. A túlzott zsírfogyasztás megterheli az epeműködést. Párolt hal, főtt/párolt zöldség bővebben szerepeljen a menünkben, továbbá profitáljunk a szezonális zöldségekből gyümölcsökből. De vigyázat, van, akinek a nyers zöldség okoz emésztési problémákat!



Huszonhét ritka anyagcsere-betegségre tudnak szűrni

2021. július 06.

Fotó: gettyimages.com

Egy 400 millió forintból megvalósult beruházásnak köszönhetően már huszonhét ritka anyagcsere-betegség újszülöttkori szűrését tudják elvégezni a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

A szegedi gyermekklinika laboratóriumában évente 45-50 ezer újszülött vérmintáját vizsgálják. A klinika az egyike annak a két hazai centrumnak, ahol a ritka anyagcsere-betegségek 1975 óta kötelező szűrését végzik. A vizsgált betegségek száma 26, de a közeljövőben várhatóan 27-re emelkedik. Az SZTE Gyermekgyógyászati Klinika Anyagcsere-betegségek Szűrővizsgálati Laboratóriuma a szigorú nemzetközi minőségbiztosítási normáknak is megfelelő szűrési rendszerével Európa élvonalába tartozik.

Bereczki Csaba, a klinika igazgatója a közlemény szerint elmondta, hogy a fejlesztés során két modern műszert, laboratóriumi diagnosztikát végző tömegspektrométert vásárolt az intézmény. Fendler Judit, az SZTE kancellárja pedig tudatta, hogy a mintegy 400 millió forintos beruházásból kialakított diagnosztikai centrum új helyszínen, a gyermekgyógyászati klinika újszegedi telephelyén működik ezentúl.

A szűrés során vizsgált megbetegedések néha közvetlenül a születés után, máskor a korai vagy késői gyermekkorban súlyos, akár az idegrendszert is érintő károsodást, a fejlődés elmaradását vagy a már megszerzett képességek elvesztését, esetleg halált okozhatnak.

Az egyetlen csepp vérből a születést követő három napon belül elvégzett laboratóriumi vizsgálatnak köszönhetően kiszűrhető, hogy az újszülött szenved-e valamelyik ritka betegségben, az azonnal elkezdett kezelés és diéta eredményeként a gyermek pedig teljes értékű életet élhet. A szegedi laboratóriumban vizsgált páciensek között évente 50-60 ilyen megbetegedést fedeznek föl.



Trombózist okozhat a klimax idején alkalmazott hormonpótlás?

2021. július 06.

Fotó: 123rf.com

A klimax tünetek enyhítésének részeként gyakran kap a hőhullámoktól szenvedő nő hormonpótlást, mely normalizálja a felborult hormonháztartást. Bár sok esetben valóban lényegesen segít a kellemetlen panaszokon, ám nem árt figyelembe venni azt is, hogy csakúgy, mint a fogamzásgátló tablettáknál, ez a fajta hormonpótlás is trombózishoz vezethet. Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája éppen ezért a trombózishajlam szűrésére hívja fel a figyelmet.

Klimax és a hormonok

A menopauza 45-50 éves kor körülire tehető, és a menstruáció tartós megszűnésével jár. A változó kort a legtöbb nő nehezen viseli. Ennek oka egyrészt a tudat, hogy most már végérvényesen maga mögött hagyta a fiatalságát és termékenységét, másrészt kellemetlen tünetek sorozata lép fel. Ilyenkor ugyanis szinte teljesen megkeserítik az ember életét a folytonos hőhullámok, a szapora szívdobogás, a fokozott izzadás és a gyakori fejfájások.

Mindez a hormonok kegyetlen játékának tudhatók be, hiszen a kamaszkor mellett a klimax idején következnek be hormonális változások. Először a peteérésért és a magzat beágyazódásáért felelős progeszteron mennyisége csökken, melynek hatására eleinte ösztrogéndominancia lép fel. Ekkor még általában nem jelentkeznek különösebb tünetek, ám később, amikor az ösztrogén szintje is leapad, megkezdődnek a gyakori rosszullétek és hangulatingadozások.
Éppen ezért fordulnak sokan úgynevezett klimax ambulanciákra, ahol bevált kezelési módszer a hormonpótlás, mellyel lényegesen enyhíthetőek a zavaró tünetek.



Az étkezés misztikája: Isten orvosságai lennének a zöldfélék?

2021. július 05.

Amire hasonlít, arra hat? Igen, és nem ... Mindenesetre érdekes megfigyelni, hogy az adott zöldségek, ételek, növények formája árulkodó lehet arra, hogy melyik szervünkre hatnak. A cikk nem tényeket, inkább érdekességeket tartalmaz, helyén kezeljük!  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A következő cikk egy gyógyszerésznőtől. Pontosan ismeri a szervezet és az azt tápláló anyagok működését, mikéntjeit. Isten még mielőtt az embert megteremtette volna, mindent biztosított részére! Elválasztotta a sós vizet az édestől, alkotta a szárazföldeket, ültetett kerteket, állatokat és halakat teremtett. Isten adott egy óriási nyomravezető segítséget, hogy az ennivalók hogyan segítenek a testrészeinken.                            
Az alábbi felsorolás nagyon hatásos, ha nyersen fogyasztjuk Isten patikájából való orvosságok. Nem kérdés mit kell fogyasztanod, a teremtés tökéletes, Isten kegye, hogy minden egyértelműen adva van számunkra.

Sárgarépa
Egy szelet sárgarépa úgy néz ki, mint egy emberi szem. A pupilla, az írisz, a sugárirányú vonalak úgy néznek ki, mint az emberi szem. És IGEN, a tudomány ma már tudja, a sárgarépa nagyszerűen feljavítja a szem vérkeringését és működését.

Paradicsom
A paradicsomnak négy kamrája van és piros. A szívnek négy kamrája van és piros A kutatások azt mutatják, hogy a paradicsomok tele vannak lycopine-okkal amik igazi táplálék a vérnek és a szívnek. (lycopine: antioxidáns, hatása erősebb a C -vitaminnál, lassítja a sejtek öregedését)

Szőlő
A szőlők fürtökben lógnak, formájuk, mint egy szív. A szőlőszem olyan, mint egy vérsejt, a mai kutatások szerint a szőlő élénkíti a szívet és a vért.

Dió
A dió olyan, mint az agy, jobb és bal félteke, a kisagy és a nagyagy. A gyűrődések és a behajtások olyanok, mint az agykéreg. Tudjuk, hogy a dió jelentősen segíti az agyműködést.



Kiégés a gyermeknevelésben is lehetséges?

2021. július 05.

Szeretne tökéletes anya lenni? Néha úgy érzi, hogy kimerül a gyermekneveléstől? Vágyik arra, hogy jobban értékeljék anyai munkáját?

Fotó: 123rf.comMeglepőnek tűnhet a cím, ha eddig úgy gondoltuk, hogy a kiégés csak a munkában lehetséges.A kiégés azonban nem csak a hivatalos munkahelyeken léphet fel. A gyereknevelés és a háztartás vezetése ugyanis ugyanúgy munkának számít, még gazdasági értelemben is. A kiégésre veszélyeztető munkakörülmények pedig hasonlóan felütik a fejüket, sőt néha intenzívebben is megjelennek, mint egy állás kapcsán.

Mik ezek a tényezők?

Például a nap 24 óráját érintő fizikai, lelki igénybevétel; vagy az a nagyfokú felelősség, amit a gyermekünk életéért érzünk; vagy a monotónia a lakásba bezártság esetén a kisgyerekkel, a mindennapok egyforma ritmusában. Kiemelendő a nagyfokú erőfeszítések mellett a jutalom relatív hiánya is, hiszen otthon aztán igazán hiányzik egy „főnök” „munkatárs”, aki legalább néha megveregetné a vállunkat, vagy legalább dobna egy biztató mosolyt. Ezért lehet különösen fontos egy stabil, jutalmazó párkapcsolat, amiben a családapa időről időre megdicséri a feleségét.

Mit  jelent az anyai kiégés, s  honnan vesszük észre a veszélyét?

A kiégés szindrómának három fő összetevője van, amiből a szülőket főleg két tényező érinti: egyrészt az érzelmi és fizikai kimerülés, másrészt pedig annak megélése, hogy rosszabbul teljesítenek, mint szülő. A kiégés harmadik tünete, az érzelmi távolságtartás, cinizmus általában kisebb arányban jelenik meg szülők esetében.

Mit veszünk észre ezekből a mindennapokban?

  • több az aggodalom/panasz, mint az öröm
  • annak a hosszan megmaradó érzése, hogy elegünk van a gyerekünkből, sőt minden gyerekből
  • feszültek, türelmetlenek vagyunk, ami miatt könnyen kezdünk el a gyermekünkkel is kiabálni
  • a fentiek mellett azonban kemény lelkiismeret-furdalás is gyötör a megélt érzések miat

Ezek a tünetek természetesen átmeneti jelleggel kísérői szinte minden anya életének, főleg a megterhelőbb időszakokban (pl.: alváshiányos állapot). Aggódnunk és változtatnunk akkor kell, ha ez az állapot több hétig, hónapig fennáll.

Fontos megjegyezni, hogy a kiégés általában a túlzottan lelkiismeretes, a tökéletességre törekvő anyák esetén fordul elő, akik szeretnének mindig, mindent megadni gyermeküknek. Sokszor azonban ezek túlzó követelmények, amelyeket folyamatosan elvárnak önmaguktól, pihenési időszakot és rugalmasságot nem engedélyezve anyai teendőik közepette .



Pioppi-diéta: a hosszú élet titka?

2021. július 04.

Fotó: 123rf.com

Pioppi, a kis dél-olaszországi település nevét adta egy mediterrán diétához, amely sokak szerint „szuperegészséges” étrendet fed.  Olaszország déli vidékein ősidők óta hasonlóan táplálkoznak, ami Pioppi lakosainak az átlagosnál 10 évvel hosszabb élettartamot kölcsönöz. Így nem árt jobban megismernünk táplálkozási szokásaik részleteit.

 A Pioppi nevű kis halászfalu Nápolytól délre fekszik, alig 300 fős lélekszámmal. Lakosai évszázadok óta különösen hosszú ideig élnek, és ami a lényeg, jó egészségben! Bár más földközi-tengeri falvak népe is hasonló életmódot folytat, illetve a földrajzi adottságokat táplálkozásában is kihasználja, Pioppi és diétája lett ismert, ami Ancel Keys amerikai tudósnak köszönhető. A táplálkozáskutató nyugdíjaztatása után odaköltözött, és 100 éves korában halt meg (felesége, Margaret, 97 évesen)…

Az ő mediterrán diétával kapcsolatos vizsgálódásaira alapozta későbbi tanulmányait Aseem Malhotra kardiológus, akinek meggyőződése, hogy a délolasz konyhát követve és az életmód megváltoztatásával számos egészségügyi probléma elkerülhető. Így többek közt a diabétesz, az elhízás, a szív-és érrendszeri betegségek, a rák

A hosszú élet titka

Pioppi lakói semmilyen erőfeszítést nem tettek annak érdekében, hogy sokáig fiatalosak maradjanak, és jó formában, hosszú ideig éljenek. Egyszerűen a természettel összhangban élnek és táplálkoznak. A tengerpart idilli környezete elősegíti a jó közérzetet és kedélyállapotot, a vidék pedig bőségesen kínálja a gyümölcsöt, zöldséget, nem megfeledkezve az olívaolajról. Ha ezek az elemek nem mindig képezik napi étrendünk részét, a Pioppi-diéta ösztönözhet arra, hogy úgy táplálkozzunk, mint az ottaniak, vonalaink megőrzése és az öregedés késleltetése érdekében. Íme az étrend főbb összetevői és fogyasztásuknak szabályai, melyeket javasolt betartani a hosszú élet reményében!

A Pioppi-diéta 10 ajánlott szabálya  

Merítsünk ihletet az olasz halászok táplálkozásából, lehetőleg helyi/hazai zöldségeinket, gyümölcseinket felhasználva, saját ízlésünk szerint. Ez a legjobb módja e diéta hosszú távú alkalmazásának.



Szépülj alvás közben!

2021. július 03.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Vajon miért van az, hogyha este megfürdünk, és a tiszta, illatos ágyból kelünk is ki újra, csak egy zuhany után érezzük magunkat frissnek és egésznek? Vajon miért van az, hogy egyes vallások az alvást beszennyezőnek gondolják, noha életünk legértékesebb időszaka? Az alvás kiváló méregtelenítő is lehet. Miért és hogyan? Erről értekezünk!  

Ingyenes és a legjobb!

Az alvás a legtökéletesebb méregtelenítés, hiszen alvás közben a szervezetünknek nem szükséges másra figyelnie, végre roborálhat, és kilökheti a méreganyagokat. Alvás közben hihetetlen mértékben megnyugszunk, a légzésünk lelassul, a gondolataink a múlton persze pörögnek, álmodunk, de újabb élmények, ingerek nem érnek. Amíg alszunk, a szervezetnek nem kell annyira résen lennie. Végre foglalkozhat helyreállítással. Ilyenkor a máj, a vese valóban képes kiválasztani. Nem iszunk folyamatosan vizet, és nem terheljük a vizelet kilökésével hólyagunkat, hanem a szervezetünkben lévő vizet valóban meg tudja tölteni testünk méreganyagokkal. A reggeli első pisilésben távozik a legtöbb felesleges anyag, és éppen ezért ez az, amit a laboratóriumokban le kell adnunk. Az alvás során azonban nem csak a máj és a vese tud fokozottan működni, más módon is sikert érhetünk el.

A bőr, mi mindent végez el helyettünk?

Ugyan nem tudunk a bőrünkön át lélegezni, mint a törzsfejlődés egyes csodái, pl. bizonyos puhatestűek, azonban képesek vagyunk a bőrön át méregteleníteni. Ez azt jelenti, hogy a szervezet a bőrön át nem csupán izzadni képes, ami szintén méregteleníti is, de elsősorban hőleadást, így a víz és só elhajtását szolgálja, hanem kipárologtatjuk méreganyagainkat a bőrön. Reggelre ezért legtöbb embernek izzadás nélkül is lesz egy illata. Szárazon is érezhetjük, hogy ez nem egészen olyan, mint fürdés után.
 

Akkor minek fürdünk mégis este?

Természetesen a higiéniához hozzátartozik az esti lemosdás. Még fontosabb, hogy a bőr megtisztuljon, ne tömjük el pórusainkat folyton krémekkel, és pakolásokkal, hagyjuk fellélegezni, engedjük, hogy kiváljon belőle mindenféle felesleges anyag. Ehhez nagyon jó a fürdés, a tisztító fürdés, amely krémeket, sminket, és egyéb szörnyűségeket leszedi rólunk. Az is jó lehet, ha éjszakára bekrémezzük arcbőrünket egy természetes anyaggal, de engednünk kell minden héten legalább 4-5 alkalommal fellélegezni, egy-egy krémkúra után akár minden nap levegőhöz, és kipárolgási lehetőséghez juttatni szervezetünket. Az esti fürdés tehát létrehozza a méregtelenítés lehetőségét, éjszaka pedig ez megtörténik. Ha izzadtan fekszel le aludni, az izzadt por a bőrödbe ragadva megakadályozza a kipárolgást. Ha tisztán fekszel le, akkor viszont valóban kiürülsz, és jobban is alszol tőle!

Reggel pedig minek fürdünk?

Természetesen a kivált anyagokat nem várjuk meg, amíg újra részünkké válnak, hanem lezuhanyozzuk őket. Nem kell hosszasan fürdeni, és valóban nem kell naponta tízszer megmerítkeznünk, de két rövid zuhany igazán egészséges.



Gyógyszer-gyógynövény kölcsönhatás – avagy ne bánts, virág!

2021. július 03.

Patikában dolgozó gyógyszerészek nem egyszer hallhatják a kérdést: „Tessék mondani, ez a sok gyógyszer nem fog összeveszni?” Bizony, ha valaki egynél több gyógyszert szed egyszerre ott számítani lehet interakcióra, azaz kölcsönhatásra. Azonban ez nem feltétlenül jelent rossz dolgot. Sok esetben szándékos, a kezelést elősegítő kölcsönhatásról van szó.

Fotó: pixabay.comSokan tapasztalhatják, hogy magas vérnyomásra nem egy, hanem több gyógyszert is felír az orvos. Ennek oka lehet az is, hogy egy hatóanyag a szokásos dózisban nem ér el kellő hatást, illetve ahhoz, hogy a kívánt eredményt elérjük, olyan magas dózisban kellene alkalmazni, hogy az már mellékhatást okozna. Éppen ezért az orvos más hatóanyagokat is felír, amik más úton fejtik ki a vérnyomáscsökkentő hatást, és ez hozzáadódik az első gyógyszeréhez, azaz kölcsönhatásba lép vele, így érve el a kívánt értéket. Ez egy példa a szándékos és szükséges kölcsönhatáshoz.

Vannak azonban nem kívánt kölcsönhatások is. Ilyen lehet például ha egy felső légúti fertőzés esetén a felírt hurutoldót és a köhögéscsillapítót a beteg egyszerre veszi be. Ebben az esetben a két gyógyszer jelentősen csökkenti egymás hatékonyságát.

A gyógyszerészt fontos tájékoztatni a szedett gyógyszereinkről

Ebből a példából láthatjuk, hogy a gyógyszerek megfelelő alkalmazása elengedhetetlen a nem kívánt interakciók egy részének elkerüléséhez. Az erre szolgáló tanácsokkal az orvos, illetve a gyógyszerész az egyetemen szerzett ismeretek birtokában, valamint a rendelkezésre álló számítógépes információs rendszerek segítségével megfelelően el tudja látni a beteget, illetve a terápia kiválasztásánál az orvos eleve olyan készítményeket választ, amelyek esetén nem lép fel nem kívánt kölcsönhatás. Azonban egyre nő az olyan gyógyszerek száma, amit vény nélkül, tehát akár az orvos tudta nélkül is szedhet az ember. Ekkor nő meg a gyógyszerész felelőssége, hogy megfelelően tájékozódjon az illető rendszeres gyógyszereléséről, illetve átadja az alkalmazással összefüggő információkat, ezáltal csökkentve a kölcsönhatások előfordulásának esélyét.

A gyógynövények is megzavarhatják a gyógyszerek hatását?

Azonban fel kell tennünk egy kérdést: csak a gyógyszerek léphetnek kölcsönhatásba egymással? Bizony nem. Lássuk mi minden zavarhatja meg a gyógyszerek hatását!

Elsősorban maga a táplálkozás. Általában kijelenthetjük, hogy a teli gyomor lassítja a gyógyszerek felszívódását. Egyes csontritkulásban alkalmazott szerek pedig csak savas körülmények között aktiválódnak, ezért kell reggel, étkezés előtt bevenni. Bizonyos ételekben, italokban (szőlő, egy jól kifőzött tea) nagy mennyiségben megtalálható csersav magához köthet egyes hatóanyagokat, ezáltal csökkentve a hatásosságukat. Másik, viszonylag ismert példa, hogy az elfogyasztott alkohol fokozza az ún. központi idegrendszerre ható szerek (altatók nyugtatók) hatását, ezért fogyasztása tilos azoknak, akik ilyen gyógyszert szednek.

Jól láthatjuk, hogy az elfogyasztott dolgok is kölcsönhatásba léphetnek a rendszeresen alkalmazott gyógyszerekkel. Éppen ezért az interakciók szempontjából oda kell figyelni az alkalmazott gyógynövényekre, illetve az azokból készült termékekre is.
Ha gyógynövényekről van szó nem ritkán két szélsőséges álláspont egyikével találjuk szembe magunkat.

  • Az egyik az, amely szerint szinte minden növény rendelkezik valamilyen előnyös tulajdonsággal, illetve egy növény számtalan eltérő probléma esetén alkalmazható, viszont nem kell számolni sem mellékhatással, sem kölcsönhatással.
  • A másik álláspont ennek az ellenkezője, miszerint markáns hatással nem rendelkeznek, nem igazán jók semmire de a meglévő terápiát könnyen felborítják.


30 olcsó szépségápolási ötlet

2021. július 02.

A szépségápolás nem kell, hogy drága legyen - sok frissítő- és szépítőszer ugyanis eleve megtalálható az otthonunkban. Íme néhány példa, hogy néhány nagyon egyszerű dolog is milyen nagy segítség lehet!  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.1. Citromlé a szép körmökért
A félbevágott citrom kiválóan alkalmas arra, hogy körmeit masszírozza velük. A citromlé kifehéríti az elszíneződött körmöket, a körömágyat pedig szépen puhítja.

2. Nyomás a feszes keblekért
Nagyon jó gyakorlat, ha tenyereit mellkasa előtt jól összenyomja, öt másodpercig úgy tartja, azután megint ellazítja. Minden nap többször ismételje meg a gyakorlatot.

3. Méz a puha ajkakért
Finom, ragadós és magas szőlő- ill. gyümölcscukor tartalma miatt jól megköti a nedvességet.

Ezen kívül inhibint tartalmaz, ami gyulladáscsökkentő hatású, így gyorsan gyógyítja a kisebb repedéseket. Kiszáradt ajkaink ismét puhák lesznek. Egyszerűen tegyen egy kicsit belőle alsó- és felsőajkára egyaránt, majd nyelvével simítsa el.

4. Kanalat a fáradt szemekre
Hűtsön le két evőkanalat, és a domború oldalát tegye öt percre a szemhéjára. Közben mozgassa valamennyire: először föntről lefelé, azután jobbról balra.

5. Tengeri sós bőrradír
Három evőkanál sót keverjen hát össze egy kis tejjel, úgy hogy sűrű masszát kapjon. Áztassa lábait öt percig meleg vízben, majd helyezze rá a keveréket. Szükség esetén rásegíthet körömkefével.

6. Hajszárító a merev nyak ellen
Merevség ellen nagyon jó a meleg - még a hajszárító melege is. Tűzze föl haját, és kezdjen neki az izomápolásnak. Közben tartson kb. 10 cm távolságot.

7. Arckrém a töredezett hajvégekre
Sprőd haj és már semmilyen kúra nem használ? Mielőtt még nekiesik ollóval, mindenképpen dörzsöljön a végekbe egy kis arckrémet, az majd stabilizálja őket.

8. Fogkefe helyett alma
Nincs kéznél a fogkeféje? Semmi baj. Evés után, most kivételesen egy alma is megteszi. Alaposan rágja meg, hogy elősegítse a nyáltermelést, és közben így masszírozza a fogínyt, és megszabaduljon a fogak között maradt ételmaradékoktól. (Eseti megoldásnak kitűnő!) 

9. Petrezselyem a kellemes leheletért
Ez a növény a rossz szájszag ellen termett. A jövőben tehát ne hagyja ott a tányér szélén a dekorációt, hanem rágja el. Magas klorofiltartalma miatt megköti a kellemetlen szagot.

10. Hullámok papírból
Göndör tincseket szeretne? Próbálja meg papír zsebkendővel, amelyet csíkokba vág, vagy összecsavar. A megmosott hajat ossza tincsekre és tekerje föl a papírcsíkokra, majd lakkozza be és szárítsa meg.



Napártalom: májfolt, szeplő, pigmentfolt - a bőr védelme

2021. július 02.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A nyár beköszöntével szinte kivétel nélkül mindenki napbarnított bőrre vágyik. Ennek látványa valóban esztétikus, az viszont már kevésbé szép látvány, ha a bőrön a barnaságon kívül szeplők, májfoltok és pigmentfoltok illetlenkednek. Annak érdekében, hogy a nyaralásból ne foltosan térjünk haza, tartsuk szem előtt a következő tippeket.  

A Nap erős ultraibolya sugárzásának hatására a pigmentsejtek összetömörülnek, és így a bőr felszínére törnek, tehát nem egyenletesen szóródnak szét, ebből adódóan pigmentfoltok vagy szeplők jelennek meg. Természetesen a pigmentfoltokat különböző eljárásokkal halványítani lehet. Amennyiben nincs időnk hosszadalmas kezelésre, az arcon és a dekoltázson használjunk az arcbőrünknél sötétebb színű alapozót, amit egészen vékony rétegben kenjünk el a foltos területeken. Két-három perc elteltével ismét kenjünk fel egy felületet, azzal a kivétellel, hogy második lépésben az egész arcra kenjünk alapozót és egyenletesen oszlassuk el. Lényeges, hogy a púder használatát mellőzzük, mivel az még inkább erősebb árnyalatúvá és szemmel láthatóvá teszi a kellemetlen bőrfoltokat.

Az életkor előrehaladtával, a fokozott napsugárzás óhatatlanul a bőr öregedését és a pigmentfoltok megjelenését vonja maga után. A bőrön színbeli eltérések, szeplők és ráncok jelennek meg. A különböző fényvédő készítmények használata nem minden esetben bizonyul hatékonynak és elegendőnek. A leégéstől ugyan bizonyos mértékig megvédenek, de a pigmentfoltok ellen nem elég hatásosak. A szeplők és a pigmentfoltok eltüntetéséhez a bőrgyógyászok leggyakrabban Alexandrit lézeres eljárást alkalmaznak. A bőrfiatalító (rejuvenációs) procedúra meglehetősen költséges, ám a kiterjedtebb pigmentfoltok esetében jóval bonyolultabb a helyzet. Mivel a bőr nem felejt, hosszútávon elraktározza azokat az információkat, amelyeket a napozások alkalmával begyűjtött. Nők esetében a pigmentfoltok, az anyajegyek vagy a májfoltok, a napfény és a hormonális gyógyszerek (fogamzásgátlók) szedésének mellékhatásaként is megjelenhetnek.



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...199200201...517
hírek, aktualitások

Pszichózissal járó betegségeknél is elérhető hatékony kezelés

2024. március 18.

Ha valaki meghallja a pszichózis, elmezavar kifejezést, könnyen pánikba eshet, gondolván, hogy ebből nincs kiút. Holott, ha gondos, alapos kivizsgálás után megszületik egy pontos diagnózis, annak megfelelően célzott gyógyszeres és pszichoterápiás segítség érhető el, ami igen jó eredményeket hozhat. Dr. Veres Andrea, a Pszichiátriai Központ pszichiátere szerint éppen ezek a sikeres, személyes élettörténetek adják a pszichiátriai munka semmihez sem fogható szépségét.

Örökség vagy környezeti hatás?

A pszichózis egy összefoglaló név egy állapotra, amely megjelenhet a skizofréniában, a skizoaffektív betegségekben, a bipoláris affektív zavarban és a külső toxikus hatások vagy belső szervi állapotok miatt kialakuló elmezavarban is. Ezek úgynevezett multifaktoriális betegségek, ami azt jelenti, több ok is állhat a kialakulásuk hátterében. Mindenképpen lehet bennük örökletes hajlam, bár ez sokszor nem egyik generációról a másikra, hanem akár egy generációt átugorva jelenik meg. Ugyanakkor a környezeti tényezők is számítanak, leírtak például egy családtípust, a zárt, kapcsolatok nélküli, ún. skizofrenogén családot, amelyben nagyobb a kockázata a skizofrénia kialakulásának, de ez sem törvényszerű.

Kihez fordulhatunk diagnózisért?


Ha valaki tudatzavarra utaló tüneteket tapasztal a hozzátartozóján, aki úgy érzi, megváltozott a világ, aminek hirtelen vagy fokozatosan ő került a középpontjába, ahol vagy mindenki összeesküdött ellene, vagy éppen az egész világ őt bálványozza, mindenképpen orvoshoz kell fordulni – hangsúlyozza Veres doktornő.
Amikor valaki ilyen tünetekkel érkezik és felmerül a gyanúja egy induló skizofréniának vagy affektív zavarnak, fontos lenne egy agyi CT vagy MR, ugyanis a képalkotással kimutatható lehet olyan szervi ok, ami szintén ilyen tüneteket okozhat. Ez lehet például egy agyi elváltozás, egy agytumor, vagy bármilyen krónikus elfajulás. Így megszülethet egy konkrét diagnózis, ami alapján ma már igen jó hatásfokú gyógyszeres és komplex kezelést tudunk megindítani.


A gyógyszeres kezelésre épülő terápia rengeteget segíthet

A skizofrénia gyógyszeres kezelésében nagy áttörések történtek az elmúlt évtizedekben, főként az, hogy egyáltalán elérhető a kezelés. Sőt, ma már a kezdetben kialakított vegyületekhez képest olyan többedik generációs antipszichotikumok léteznek, amelyek egyre finomabbak, egyre pontosabban hatnak ott, ahol szükséges. Ezért is van nagy jelentősége a differenciál diagnózisnak, hiszen a gyógyszeres kezelésnek többféle iránya is lehet.

A gyógyszerek mellett nagy jelentősége van a különböző terápiáknak, mint a pszichoterápia, a szocioterápia vagy a kognitív terápia, ezekkel tehető még tartósabbá és jobban kezelhetővé a betegség. A kognitív, tehát gondolkodásra ható terápia például segíthet többek közt a tünetek felismerésében, a mindennapok felépítésében, vagyis a páciens saját életvezetésében. A pszichoedukáció pedig jelentősen növelni tudja az érintett páciensek életminőségét. Ez azért is nagyon fontos, mert ezek a betegségek jellemzően élethosszig tartanak (bár olyan is előfordul, hogy valakinél évtizedek nem jelennek meg az epizódok), tehát meg kell tanulni minél jobban élni velük.

Ugyanakkor nem könnyű elérni, hogy a pszichiátriai betegek tartósan együttműködjenek a kezelőorvossal, mert csak azért sem, mert a zavar a tudatközpontot is érinti. Ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni a család és a közelállók szerepét, hiszen a tüneteket minél előbb fel kell ismerni és kezelni kell.

Aceton a vizeletben mit jelezhet?

2024. március 18.



Az aceton a ketonok közé tartozó alternatív üzemanyag-forrás, amelyet akkor használ szervezetünk, ha nem áll rendelkezésére elegendő glükóz. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológus, terhességi cukorbetegség specialistája arra hívja fel a figyelmet, hogy a vizelettel ürülő aceton a kezeletlen vagy rosszul beállított cukorbetegség jele is lehet, ezért mindenképpen további kivizsgálást igényel.

A ketonokról

-A ketonok a szervezet szerves vegyületei, a zsíranyagcsere melléktermékei, melyek a glukagon hatására képződnek, és alternatív energiaforrásként szolgálnak szervezetünk számára azokban az esetekben, amikor a sejtek nem képesek valamilyen okból hasznosítani a glükózt – magyarázza dr. Porochnavecz Marietta. A jellegzetesen édeskés, aromás illatú ketonok három komponensből állnak, ezek egyike az aceton. Elegendő táplálékot fogyasztó, egészséges ember vizeletében nincsenek ketonok, vagy csak időszakosan (pl. az éjszakai alvást követően), igen kevés mennyiségben találhatóak meg benne. 

Hogy kerülhet az aceton a vizeletbe?

-A szervezetnek állandó energiaellátásra van szüksége alapvető funkcióinak fenntartásához, amihez normális esetben a vérből származó glükózt (cukrot) használják fel. Elégtelen táplálkozáskor, éhezéses állapotokban (drasztikus fogyókúra, böjt során) azonban az energiatermelő folyamatokhoz szükséges glükózból nem áll rendelkezésre elegendő mennyiség. A máj, hogy pótolja az energiát, ketontesteket állít elő, amelyek lebontása során aceton keletkezik, ami a vizelettel ürül – mondja Porochnavecz doktornő.

Majd hozzáteszi: szervezetünk akkor is éhezhet, ha a glükóz felhalmozódik a véráramban, ám a szükségesnél kevesebb inzulin miatt nem tud bejutni a sejtekbe. Az alternatív üzemanyagforrásaként szolgáló ketontestek ekkor is megjelenhetnek a vizeletben. Ha egy egészséges személy vizelete tartalmaz nagy mennyiségű acetont, mindenképpen további vizsgálatra lesz szüksége, mert ez cukorbetegség indulását is jelezheti. Amennyiben a vizeletben megjelenő aceton mellett magas vér- és vizeletcukor értékek is igazolódnak a kivizsgálás során, az súlyos anyagcsere felborulást jelez – figyelmeztet a doktornő.

A ketonúria (azaz, ha a vizeletben a ketontestek ürítése megnő) leginkább 1-es típusú diabétesz, illetve kezeletlen 2-es típusú diabétesz esetén fordul elő, de megfigyelhető tartós stressz, gyakori megerőltető testmozgás, hipertireózis, alkoholizmus és terhesség esetén is – ismerteti a szakember.

A gyógyszerészet szíve a gyógyszertárban dobog

2024. március 17.



A Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egyike a 12 hivatásrendi köztestületnek, s mint ilyen, kötelessége, hogy a gyógyszerészi hivatás egészének szakmai, etikai, gazdasági és szociális érdekeit képviselje, és mindezt a közérdekkel összhangban, a társadalom – és kiemelten a betegek – jogos érdekeinek mentén érvényesítse.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara 10 pontban fektette le azokat az alapvetéseket, amelyek mentén kívánja kifejteni a tevékenységét. A betegekkel kapcsolatos többek között így szól:

„A­ gyógyszerészet ­egyszerre ­tartozik­ a­ gazdálkodó­ és ­a ­segítő­ hivatások ­közé;­ egyszerre vagyunk ­tagjai ­a ­gyógyszerpiaci­ ellátási és ­az egészségügyi ­értékláncnak. ­Gazdasági ­tevékenységünk ­során ­sem ­feledhetjük,­ hogy ­a ­legfőbb­ érték ­a­ beteg ­üdve, ­amit csak ­betegeink objektív­ érdekeinek­ figyelembevételével,­ megfelelő­ felkészültséggel ­és­ empátiával­ képviselhetünk ­hitelesen. ­A két ­értéklánc ­közötti egyensúly­ feltételeinek­ megteremtése ­és ­fenntartása ­közös ­feladata­ a ­közhatalom ­gyakorlóinak ­és­ a­ kamarának.”