Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Interjú Illemtan - álláskeresőknek

2021. január 30.

Az élet bizonytalan. Kezdjük a desszerttel! Az állás interjú nagyszerű dolog! Tulajdonképpen olyan hely, ahol kizárólag nagyszerű dolgok történhetnek velünk. Kávéval kínálnak, új emberekkel ismerkedhetünk meg, és kíváncsiak ránk. Ha nem bennünket vesznek fel, akkor sem leszünk rosszabb helyzetben, mint jelenleg.  

Mégis sokan rettegve mennek el az interjúra, és bakit bakira halmoznak, főleg ami az etikettet illeti. Ha kávéval-teával, ásványvízzel kínálnak, tilos azt válaszolni: Ebben a sorrendben jó lesz! Ennyit mindannyian tudunk, ám az illemtanról sokkal kevesebbet. Rövid összeállításunk a felvételi beszélgetéseken való illedelmes viselkedésről szól, irodai környezetben.

Az alapok

Minden cégnél illik elegánsan megjelenni. A piros tilos!? Ugyan! Olyan holmiban kell menni, ami jellemző, nem hivalkodó és nagyon jó minőségű. Az interjún ápolt legyen a körmünk, (férfiaknak is!) hiszen a kezünk mindig előtérben van. Hajunk legyen gondozott, és a cipőnket is meg kell pucolni a találkozó előtt. Ne hordjunk kirívó ékszert, és sminkeljünk diszkréten. Nem javasolt a túlságosan mini szoknya viselete. Az ékszernél az alapszabály, hogy kettőnél többet ne viseljünk. Ha fülbevalónk diszkrét, akkor egy nyakék és karkötő, ha erőteljesebb, akkor fülbevaló és még egy ékszer a maximum.
Férfiként a nyakkendőnk - ha viselni kell - mindenképp a megfelelő magasságúra legyen kötve, a nyakkendő csúcsa elérje a nadrágszíj vagy a nadrággomb vonalát.

A hagyományos etikettel általában mindenütt nyerők lehetünk

Az érkezés

Tévhit, hogy hosszú percekkel előbb kell érkezni. ha mégis így teszel, nézz körbe a környéken, nézd meg a bemenő és kijövő kollégák arcát, testbeszédét, vajon mennyire szerethetnek itt dolgozni? 
Légy pontos, de 5 percnél korábban ne érkezz ha lehet. A recepción vagy a titkárságon mutatkozz be, mosolyogj, és magabiztosan mondd meg, kihez jöttél. Ha hellyel kínálnak, legyen nálad egy szakkönyv, vagy szakmai lap, hogy jó benyomást kelts, mutasd meg, hogy minden percedet a szakma megismerésével töltöd. (Ha a pozíció olyan akkor a mobilodon is olvashatsz, de inkább jobb, ha mégsem telefonozunk várakozásközben!)
Könyvelőknek pénzügyi lap, marketingesnek a Kreatív legújabb száma, stb ...

Érkezéskor a házigazda nyújtja a kezét. Ha hölgy érkezik, akkor a nő ad kezet először. Ha izraeli (zsidó vezetésű) céghez megyünk, akkor a nők inkább ne nyújtsanak kezet, mert ott ez akár udvariatlanságnak is számíthat. Egyszerre üljünk le a munkáltatóval, várjuk meg, míg hellyel kínál bennünket. Fontos, hogy ő jelölje ki, hogy hová akar ülni. Ne lenne jó elfoglalnunk a helyét. Legyen nálunk egy önéletrajz, még akkor is, ha már korábban el kellett küldeni.  

Általában az interjún 1-3 fő van jelen a cég részéről. A cég oldaláról is illetlenség, ha első beszélgetésen egyből egy bizottság elé teszik be a jelöltet - indokolt esetben ennek lehet oka, de ritka dolog.

A névjegy

A találkozón okos dolog lehet névjegyet is adni, főleg, ha mi is kapunk. A névjegyen a nevünk, a címünk (e-mail is!) telefonszámunk és a végzettségünknek megfelelő titulus álljon, semmi más. Jó ötlet lehet egy QR kód a Linkedin profilunkra. Aki állást keres, készíttessen magának hófehér egyszerű névjegyet. Illetlenség a jelenlegi céges névjegyünket átadni. Az sem jó, ha mindenféle olcsó, cifra kártyát készíttetünk.



Csalánkiütés: 4 kérdés, amit a gyermekorvos feltesz

2021. január 30.

A csalánkiütés lehet akut vagy krónikus. A kivizsgálást nemcsak a sok kiváltó tényező nehezíti, hanem az is, hogy a tünetek gyakran elmúlnak, mire a kis beteg orvoshoz kerül. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa támogatni a mielőbbi diagnózist.

Fotó: gettyimages.comValóban csalánkiütéssel van dolgunk?

A különböző bőrtünetek nagyon gyakoriak csecsemő- és kisgyermekkorban. A kicsik érzékeny bőrét irritálhatja a mosószer, tusfürdő, öblítő, de kiütések, viszkető foltok jelentkezhetnek bizonyos ételek fogyasztása miatt is. A bőrtünetek hasonlóak lehetnek, szülőként nehéz megállapítani, hogy például ekcéma, melegkiütés, valamilyen kiütéssel járó bőrbetegség vagy csalánkiütés jeleit látjuk-e a gyermeken.  

Dr. Balogh Ádám elmondta, hogy a csalánkiütést onnan ismerhetjük fel, hogy jellegzetes duzzanattal járó, csoportokban elhelyezkedő vagy nagyobb kiterjedésű kiütéseket okoz, melyek testszerte jelentkezhetnek. Súlyosabb esetben arc-, szemhéj-, ajak-, súlyos esetekben nyelvduzzanat, nehézlégzés is társulhat hozzá. A csalánkiütés lehet akut, mely hirtelen jelentkezik, akár órákon belül eltűnhet, de 4-6 héten belül elmúlik. A krónikus csalánkiütés 6 hétnél tovább tart ez idő alatt a csalángöbök eltűnhetnek, majd más testrészen felbukkannak.

Szerteágazó kiváltó okok

Akut csalánkiütés hátterében, gyermekkorban leggyakrabban valamilyen fertőzés (legtöbbször vírus) áll, gyakran jelentkezik légúti hurut kapcsán is, de kiválthatja allergia is (például gyógyszer vagy étel). A krónikus csalánkiütést is okozhatja fertőzés, de előhozhatja a hideg, meleg vagy nyomásérzékenység, napfény, sőt intenzív edzés vagy érzelmi hatás (például stressz, szorongás) is.

A csalánkiütés kivizsgálása

Ahhoz, hogy a kezelőorvos meg tudja állapítani, milyen további vizsgálatok elvégzésére lesz szükség a diagnózishoz, nagyon alaposan kikérdezi a szülőket a gyermek tüneteiről. A kórelőzmények és a csalánkiütéssel összefüggésbe hozható egyéb panaszok megismeréséhez az alábbi kérdéseket lényeges, hogy meg tudjuk válaszolni az orvosi konzultáció során:

  • Mikor jelentkeztek először a tünetek?
  • Köthető-e valamihez a megjelenésük? (pl. új étel bevezetése, testedzés, betegség, gyógyszer szedés, fürdés meleg vízben, stressz)
  • Melyik testrészen jelent meg csalánkiütés és mennyi ideig?
  • Jelentkezett-e egyéb tünet is a csalánkiütés mellett? (pl. szem-, vagy ajakduzzanat, orrfolyás, nehézlégzés)


Az anyatej jótékony baktériumai

2021. január 29.

Fotó: gettyimages.com

Számos tanulmány támasztja alá, hogy a kolosztrumban és anyatejben található baktériumok óvják a csecsemőket az allergiás megbetegedésektől, csökkentik az asztma és az autoimmun megbetegedések kockázatát.

A szülést követő órákban termelődő előtej, más néven a kolosztrum, és a későbbi hónapokban képződő anyatej az újszülöttek/csecsemők legtökéletesebb tápláléka. Ki gondolná, hogy a XXI. század modern analitikai műszereit munkába állítva is hatalmas – ha egyáltalán kivitelezhető – feladat a kolosztrum vagy az anyatej pontos összetételének a meghatározása?

Az anyatej a szükséges tápanyagok sokfélesége és ideális aránya mellett az újszülöttek/csecsemők immunrendszerének a fejlődésében szerepet játszó baktériumokat is tartalmaz. Ezek azok a „jótékony” baktériumok, amik az újszülöttek/csecsemők szájüregét, bélflóráját is be fogják népesíteni, és döntő szerepet fognak játszani a gyermek immunrendszerének a fejlődésében. Ezek a baktériumok az egészséges emésztés mellett a kórokozó baktériumokkal szembeni védőháló létrehozásában is fontos szerepet töltenek be. Számos tanulmány támasztja alá, hogy a kolosztrumban és anyatejben található baktériumok óvják a csecsemőket az allergiás megbetegedésektől, csökkentik az asztma és az autoimmun megbetegedések kockázatát.

Több mint 700 féle baktérium az anyatejben

Korábban csak becslések voltak arra vonatkozóan, hogy hányféle baktérium van jelen az anyatejben. Ennek fényében érthető, hogy a kutatókat is meglepte az a legújabb spanyol tudományos eredmény, ami több mint 700 féle baktériumot mutatott ki a kolosztrumból. Ez ugyanis sokkal több, mint korábban vélték.

A hízás csökkenti a kolosztrum baktériumszámát

Figyelemre méltó az is, hogy a kolosztrumból a baktériumfajok kisebb számát sikerült csak kimutatni azoknál az anyáknál, akik túlsúlyosak voltak, vagy a várandósságuk alatt az átlagosnál jóval többet híztak,- szemben a normál súlyú, illetve a várandósság kilenc hónapja alatt normál súlygyarapodást mutató anyákkal. Továbbá, azoknál az anyáknál, akik „programozott császármetszéssel” hozták világra a gyermeküket, szintén kevésbé színes volt az anyatejben található baktérium-paletta.



Újra ideje a D-vitamin pótlásának

2021. január 29.

Fotó: gettyimages.com

A magyar lakosság mintegy kétharmada küzdhet D-vitamin-hiánnyal. Fontos tudni, hogy ennek az alapvető vitaminnak a pótlása hogyan járul hozzá egészségünk megőrzéséhez.

Az idős emberek hajlamosak bezárkózni otthonukba, a dolgozó lakosság is munkahelye és otthona között ingázik, többnyire romlik a bevitt tápanyagok minősége, csökken a fizikai aktivitás, és nemcsak az idő, hanem hangulatunk is gyakran borússá válik. A magyar lakosság több mint hatvan százalékánál ezért nem is a D-vitamin-szint normális fenntartásáról, hanem a D-vitamin-hiány pótlásáról kell gondoskodni.

Mennyi az annyi?

A legfrissebb hazai ajánlások szerint egy átlagos felnőtt embernek körülbelül 2000 nemzetközi egység (NE) a napi D-vitamin-szükséglete, mely igényt nyáron hiányállapot nélkül egészséges táplálkozással és napi húsz-huszonöt perc szűrt napfényen való tartózkodással biztosítani tudunk.

A nyár elmúltával a D-vitamin-készletek 6 hét alatt lemerülnek, és a téli időszakokban egy egészséges szervezet sem tud elegendő mennyiségű D-vitaminhoz jutni.

Ősszel és télen mindössze 80 (!) nemzetközi egység D-vitamin jut be a szervezetünkbe megfelelő táplálkozás esetén, a jelenlegi ajánlás azonban ennek a többszöröse: 2000 NE. Hiszen a hűvösebb idő érkeztével nem éri annyi napfény testünket, egyre kevesebbet tartózkodunk a szabadban, ráadásul az őszi-téli időszakban kevesebben figyelnek oda az egészséges, változatos és kiegyensúlyozott táplálkozásra. Ezért már ősszel jelentkezhetnek a D-vitamin-hiány tünetei, tél végére pedig 10-ből 9 (!) magyar ember szenved D-vitamin-hiányban.



9 kulcs a helyes táplálkozáshoz

2021. január 28.

Fotó: pixabay.com

Amikor már megértettük azokat az okokat, amelyek a túlzott mértékű evésre ösztönöznek minket, stratégiákat állíthatunk fel annak abbahagyására. A cél az, hogy változtassunk rossz táplálkozási szokásainkon, jobban hallgassunk testünk szavára, és olyan válaszokat adjunk, melyek táplálkozási szükségleteinkkel összhangban vannak. Vegyük figyelembe, hogy a túlevés melyik típusába sorolnánk magunkat, és fogadjunk meg néhány ellenlépéssel kapcsolatos jó tanácsot.

Ha a „stresszevő” típusba tartozunk

1.  Javítsunk alvásminőségünkön, növeljük alvásidőnket

Amikor stresszes életet élünk, általában rosszul alszunk, és nem is eleget. Márpedig az alváshiány növeli az ún. ghrelin hormon termelődését, ami éhségérzetet vált ki. Ezért mindenképp tanácsos 7-8 órát aludnunk naponta. A kielégítő minőségű, elegendő ideig tartó alvás lehetővé teszi, hogy jobb formában legyünk napközben, és készen álljunk fizikai aktivitás gyakorlására is. Hasznos tudatosítani magunkban, hogy a sport/testmozgás hatására endorfin (boldogság)hormon termelődik a szervezetünkben. Ez az ingerületátvivő anyag nemcsak jobb közérzetet biztosít, hanem megnyugtat, segít a stressz elűzésében és a jobb alvás elérésében.

2. Emeljük szerotonin-szintünket

A szerotonin olyan ingerületátvivő anyag, mely elősegíti többek közt a nyugalom, biztonság és elégedettség érzését, csökkentve a szorongást, oldva a stresszt (pl. az antidepresszánsok növelhetik az agy szerotonin szintjét). A szerotonin szintéziséhez az agynak egy triptofán nevű anyagra (esszenciális aminosavra) van szüksége, melyet külső forrásból kell biztosítanunk. Olyan ételek bővelkednek benne, mint pl. a hús, hal, tojás, tejtermékek…  Ezért ajánlott fogyasztani belőlük lehetőleg minden étkezésnél.  Ezeket tanácsos kiegészítenünk olyan szénhidrátokkal, melyek alacsony glikémiás indexűek (GI = egy élelmiszer vércukor emelő képessége) Ilyenek pl. a teljes kiőrlésű gabonából készült termékek, hüvelyesek, gyümölcsök és zöldségek, melyek által lassabban esik le a vércukorszint, és nem nő az étvágy. Ezzel sikerülhet elkerülni az édes termékek iránti kényszeres vágyat is.

 3. Alkalmazhatjuk az EFT-t (gyógyító „kopogtató gyakorlatokat”)

Számos relaxációs technika létezik (meditáció, jóga, szofrológia), melyek bizonyítottan hatásosak stressz  ellen. Közéjük tartozik a kevésbé ismert EFT -Emotional Freedom Technique (Érzelmi Felszabadulás Technikája), mely nem igényel speciális ismereteket, egyszerű, és bármikor könnyen alkalmazható. Az emberi energiát használja fel negatív érzelmeink és a stressz, szorongás oldására. Lényege, hogy jól meghatározott meridián (energiavezeték) pontokat (vagy akupunktúrás pontokat) stimulál a testen akupunktúra nélkül úgy, hogy az ujjainkkal kopogtatjuk végig az adott végpontokat. 

Ha unalomból eszünk fölöslegesen vagy túl sokat



A D-vitamin a gyermek IQ-ját is negatívan befolyásolja

2021. január 28.

Fotó: 123rf.com

Tudjuk, hiszen számtalan tanulmány már rámutatott arra, hogy mekkora jelentősége is van a D-vitaminként ismert, hormonszerű anyagnak a szervezetben. Nem csak a felnőttek esetében, hanem a gyerekeknél is, sőt, a magzatok fejlődése szempontjából is kiemelkedő értéket képvisel. Egy friss kutatás most az értelmi képességek fejlődése és a D-vitamin közt tárt fel összefüggést!

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

D-vitamin

Nagyon sokszor mutattuk már be ezt az anyagot, tulajdonságait, fontosságát és a szervezetre gyakorolt legismertebb hatásait. Most egy újdonság kapcsán került megint előtérbe, és ez pedig az értelmi képességek fejlődése, pontosabban az IQ szint.

A Seattle-i Gyermekkutató Intézet Gyermekegészségügyi, Viselkedési és Fejlesztési Tanszékének kutatója, a tanulmány vezetője, Melissa Melough a vizsgálatai során azt találta, hogy összefüggés van a gyermek IQ szintje, illetve a terhesség alatt a nők D-vitamin ellátottsága között.  A tanulmányban részt vevő nők közt sok kismama volt nagyobb kockázatnak kitéve a D-vitamin hiányának szempontjából.

Hiány

A tanulmány kitér arra is, hogy jelenleg az emberek többsége D-vitamin hiánnyal küzd, ami az életmódnak köszönhető. Hiszen sokkal kevesebbet vagyunk a napon, ennek megfelelően, amikor mégis kimegyünk, a legégés ellen hosszabb ruházattal védekezünk, és ezek mind gátolják a test D-vitamin képzésének folyamatait, hiszen azokhoz közvetlen napsugárzás szükséges.

Az IQ hányados mellett sajnos igen sok más területen is erősen romboló hatást vált ki a D-vitamin hiánya, így a tanulmány is, valamint a szakemberek is felhívják a figyelmet arra, hogy fontos az anyag pótlása, aminek egyik legkönnyebb formája a táplálékkigeészítők szedése, terhesség esetén a várandósvitamin.



Szaunázzunk bátrabban!

2021. január 27.

A szaunázás hagyománya már több mint kétezer éves múltra tekinthet vissza. Pontos eredetét nehéz lenne egyetlen földrajzi helyhez kötni. A legrégebbi leírások a skandináv népek közel ezer éves írásos emlékeiben lelehetők fel. Az északi területeken kívül a szaunázásnak komoly jelentősége volt az indián népeknél (gödör fürdő vagy izzasztó sátor formájában), valamint a török és görög népek életében egyaránt.

A legtöbben a szauna szó hallatán vagy a finn szaunára, vagy az infrakabinra gondolnak kizárólag. Talán azért, mert ezek a legelterjedtebbek Magyarországon. A tepidárium, a laconium, a caldarium vagy éppen a török fürdő már kevésbé ismertek. Tévhit, hogy a szaunázás nem mindenkinek ajánlott. A modern technika és a régi korok bölcsességének ötvözése ma már lehetőséget ad arra, hogy mindenki megtalálja azt az izzadási formát, amellyel biztonságosan élvezheti annak jótékony hatását.

Nézzük most a két leggyakoribb téli wellness forma összehasonlítását!

A finn szauna

  • Hőmérséklete: 90-100°C
  • Szaunában eltölthető idő: 12-15 perc
  • Páratartalom: 6-15 %
  • Ajánlott használati idő: 2-3 alkalom/nap
  • Izzadás: 10-20 g/perc

A finn szaunában a levegő először a bőrt melegíti fel, ez serkenti a szervezetünk hőszabályozó rendszerét, megindul az izzadás. A bőrfelületen összegyűlt szennyeződések kiválnak, majd a test salakanyagai is távoznak az izzadási folyamat segítségével.

A rendszeres szaunázás fokozza szervezetünk ellenálló képességét a fertőzésekkel szemben, edzésben tartja a szívünket, és ezzel jótékony hatással van a vérnyomásra is.

  • Néhány jó tanács a finn szaunához:

– előtte mindig zuhanyozzunk
– a lábunkat melegítsük elő, hogy könnyebben izzadjunk
– utána nem csak a hideg zuhany vagy a merülőfürdő ajánlott, hanem néhány perc a friss levegőn is jól eshet
– minimum 10-12 perc pihenőidő szükséges a melegedési ciklusok között
– merülőfürdő használata esetén a fürdőruha helyett szaunalepedőt használjunk, mivel a medencében lévő vegyszeres anyagok elpárologva a légtérbe kerülnek



Várandósság: a test változásai

2021. január 27.

Várandósság alatt a méh több tízszeresére tágul, ezt a tempót követniük kell a has izmainak és a bőrnek is. Ha babavárás közben a kelleténél többet hízunk, a bőr alatt és a hasüregben felszaporodó zsír még nagyobb megterhelést jelent. Nemcsak a pluszkilók cipelése jelent nehézséget, de a szülés utáni regeneráció is.

Fotó: 123rf.comSzülés után a méh kb. 6 hét alatt nyeri vissza eredeti méretét, alakját. A hasfal ilyenkor még laza, tónustalan, előredomborodó marad.

A tapasztalatok szerint az edzett hasizom könnyebben tud szülés után regenerálódni, kisebb az esélye, hogy sérüljön, megnyúljon, elveszítse rugalmasságát. Minden esetben idő kell ahhoz, hogy egykor szép hasunkat visszanyerjük. 

Szétnyílt hasizom

Vizsgáld meg magadat, hogy téged is érint-e a szétnyílt hasizom problémája.

Feküdj le a hátadra, húzd a két lábad talpra, gördülj fel kicsit egy préselő testhelyzetbe, és az egyik kezed ujjait köldökmagasságban süllyeszd a hasüreged irányába! Ha érzel rést az egyenes hasizmaid között, akkor neked is speciális gyógytornagyakorlatok végzésére lesz szükséged a hasfal zárására.

A szétnyílt hasizom

Várandósság során a baba növekedéséhez a helyet a hasüregben többek között az izom- és a kötőszövetek lazulása, nyúlása biztosítja. A hasfalat középen egy vastag, függőlegesen végigfutó, tömött rostos kötőszövet, a line alba zárja. Sajnos ez sokszor a nagy pocaknövekedésnek köszönhetően megsérül, és a szülést követően nehezen tudja visszanyerni eredeti szélességét és vastagságát. Ennek következtében az egyenes hasizmok oldalra csúszva maradnak, és egy rés keletkezik a hasfal közepén, esztétikai és egészségügyi problémákat okozva az édesanyáknak. Az egyenes hasizom először elveszíti az erejét, majd a tónusát, és ezzel együtt a legfontosabb funkcióját is, vagyis nem támasztja többé megfelelően a törzs elülső részét.

A puha hasszerkezet és a szétnyílt állapot megszüntetése csak megfelelő edzéstechnikával érhető el. A hasfal edzése során kifejezetten kerülni kell a dinamikus nagymozgásos gyakorlatokat (törzs és lábemelés), mert ezektől még inkább növekszik a rés a hasizmok között. Csak akkor veheti kezdetét a hasizmok dolgoztatása, ha megfelelő mozdulatokkal visszatornáztuk az izmokat a helyüre. A szétnyílt hasizmot haspréssel és, nagyon lassú

Jó tudni!

Már a babavárás előtt érdemes odafigyelnünk a hasfal megerősítésére. Minden esetben fontos azonban a baba érkezése utáni edzésterv. Gyermekágyi időszakban (első 6 hét), már a szülést követő első napon el lehet kezdeni a hasizomgyakorlatokat (természetesen, csak akkor, ha az orvos nem rendeli másképpen – császármetszés után különösen óvatosan kezdjük a tornát, kérjük ki szakember véleményét).

Tapasztalatok szerint az edzett hasizom könnyebben tud szülés után regenerálódni, kisebb az esélye, hogy sérüljön, megnyúljon, elveszítse rugalmasságát. Ezért még babavárás előtt érdemes ilyen szempont miatt is odafigyelnünk hasfalunk megerősítésére.

Természetesen, ha már szülés előtt sem voltunk formában, keményebb munka vár ránk. Ugyanez a helyzet, ha a babavárás közben a kelleténél többet híztunk, vagy ha szülés után a táplálkozás mértékéhez nem társul arányosan torna is. 

Babavárás közben az észszerűség határai között szabad csak terhelni a szervezetet, és tilos nagyon szélsőséges terheléssel dolgozni. Kerülni kell a préslégzést igénylő gyakorlatokat is – a hasizomgyakorlatokat vagy a súlyok emelését. Ilyenkor tehát marad a laza átmozgató torna, ami közvetett módon, de kifejezetten pozitívan hat az anyagcserére és dolgozik a pluszkilók ellen.

Akik többször szültek és/vagy nagy testsúlyingadozással járt a terhességük, lassúbb regenerációra számíthatnak. Kitartó és rendszeres edzésre lesz szükségük a pocak eltüntetéséhez.

A császármetszés után általában hat héttel regenerálódnak a műtét által érintett hasizmok. Az első két hétben, a heg első gyógyulási szakaszában a hasi terület, illetve a hasfal és a hasizmok tornája egyáltalán nem javasolt.



Mit üzennek a rémálmok?

2021. január 26.

A rémálmok nem csak az éjszakai pihenést teszik tönkre. A negatív élményekkel teli, zavart alvás következményeként jelentkezhet nappali nyugtalanság, depresszió is. Mindez azonban elkerülhető, rémálmok ellen is létezik gyógymód.

Felnőttek, gyerekek egyaránt találkoznak rémálmokkal

Gyermekkorban igen gyakori a rémálom, főként, ha a gyermek életében valamilyen fontos változás történik. Az óvodába, iskolába kerülés, kistestvér születése, családi konfliktus, a szülők válása mind olyan élethelyzet, mely a gyermek számára fokozott stresszel jár. Ilyen helyzetekben a rémálmok akár hasznosak is lehetnek, mivel általuk a gyermek képes csökkenteni a ki nem mondott, ki nem tombolt feszültségeket. A rémálom azonban korántsem csak a gyermekkor velejárója. A felnőttek megközelítőleg 8 százaléka riad fel éjszakánként rendszeresen rossz álmok miatt. Azon túl, hogy ilyen körülmények közt az alvás sem pihentető, a rémálmok a nappali hangulatot is befolyásolják, hatásukra idegesebbek, lehangoltabbak lehetünk.

Rémálom segít feldolgozni a napközben kapott érzelmi hatásokat

Talán nincs is, aki életében legalább egyszer ne küzdött volna rémálmokkal. A zuhanás, vagy épp menekülés képkockái után valódi felüdülés az ébredés, amikor a fejünkben zajló nyomasztó film véget ér. Az álmok jelentését sokan, sok féle módon próbálták már értelmezni. Akár szimbolikus üzenetet hordoznak magukban, akár nem, megfigyelhető, hogy stresszes, nyomasztó élethelyzetekben a rémálmok száma is megnő – mondta el dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus, a Sleep Center főorvosa. Az összefüggés felnőtt korban is hasonló lehet a gyermekeknél tapasztalt jelenséghez, hiszen alvás közben dolgozzuk fel a nap folyamán bennünket érő érzelmi hatások és értelemmel bíró információk jelentős részét is. Rémálmok ezért gyakran jelentkeznek például poszttraumás stressz szindróma tüneteként, vagyis valamilyen komoly megrázkódtatás, stressz hatás következtében.



Hipnózis és terápiás hatása

2021. január 26.

Hiszünk vagy kételkedünk benne, a hipnózis kérdése ritkán hagy bárkit is közömbösen. Bár a szakvélemények nem egyöntetűek, hogy tisztábban lássunk, íme 12 olyan terület, ahol a módosult tudatállapot terápiás hatása az arra érzékeny személyeknél megmutatkozik.

Fotó: gettyimages.com1.  Alkalmazás a krónikus fájdalmak kezelésében

Krónikus fájdalom esetén elsősorban fájdalomcsillapítókat adnak, de bizonyos idő után úgy érzékelhető, hogy a gyógyszerek egyre kevésbé hatnak, viszont a mellékhatások erősödnek. Ami teret hagy a hipnózis alkalmazása lehetőségének.

A hipnózis nem invazív (a testbe pl. a bőrön át behatoló) technika, a hozzászokás kockázata és mellékhatások nélkül.  Egyik fontos terület, ahol bizonyította hatékonyságát, a krónikus fájdalmak kezelése. 

A fájdalom fiziológiai oka ismert: az Idegsejtek impulzusokat küldenek az agynak, a gerincvelőn keresztül. Csak az agyban tudatosul bennünk a fájdalom, ehhez adódik a fájdalom érzelmi dimenzió is, mely eltérő egyéb érzelmektől. A hipnózis a tudatra és a fájdalom érzelmi összetevőjére hat, és nem magára a fájdalomra. Módosítja az érzeteket: csökkenti (vagy megszünteti) a kellemetlen, és fokozza a kellemes érzeteket.

2. Hatásos a dohányzásról való leszokás elősegítésében

Egyes felmérések szerint közel 80%-os a cigaretta elhagyásának tartóssága, egy évvel a dohányzás abbahagyása után, hipnoterápia alkalmazása esetén. Ez sokkal jobb arány, mint bármely más, leszokást segítő módszernél. De figyelem: ahhoz, hogy a módszer működjön, gyakorlott szakemberre van szükség és átfogó terápiára.  Egy komoly kezelés segít a páciensnek felkészülni a dohányzásról való lemondásra, ami nem könnyű, mert függőségről van szó, amellett a cigaretta sokszor nagyon jó „baráttá” is válik a dohányzó szemében. 

Gyakran megtanítják a leszokni vágyónak az önhipnózis technikáját, hogy jobban kezelje a nehézségeket, pl. egy konfliktus esetén, amelyen máskor úgy enyhített, hogy rágyújtott egy cigarettára. A hipnózis módszere mindenkinél működik?  Nem de minden dohányos tehet egy kísérletet. A legtöbben félnek a dohányzás abbahagyásától, mert úgy gondolják, szenvedni fognak a cigaretta hiányától, és evéssel vagy alkohollal fogják pótolni.  – tapasztalják a szakemberek, de segíthetnek a hipnoterapeuták.

3. Helyettesítheti az érzéstelenítést

A hipnózis részlegesen vagy teljesen helyettesítheti egyes operációknál az általános érzéstelenítést. Ilyen pl. kolonoszkópia esetén, vagy pajzsmirigy műtétnél helyi érzéstelenítéssel kombinálva. Ennek számos előnye van: a beavatkozás kényelmesebb (kisebb az aggodalom, nincs injekciózás, stb.), az általános érzéstelenítés mellékhatásainak (pl. hányinger, operáció utáni hányás.) csökkentése vagy elkerülése; rövidebb kórházi tartózkodás stb. Mindamellett maga a hipnózis 50%-kal csökkentheti a páciens által érzett fájdalom szintjét.



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...238239240...525
hírek, aktualitások

Törje meg az ördögi kört! Szívelégtelenség és gyulladás a szervezetben

2024. április 25.

A szívelégtelenség és a gyulladásos folyamatok szoros kapcsolatban állnak egymással. Kétirányú kölcsönhatásban, hiszen a gyulladás előbb is kialakulhat, mint a szívelégtelenség, de a szívelégtelenség is fokozhatja a gyulladásos folyamatokat. Ezek később tovább rontják a szívelégtelen beteg állapotát, ami tovább gyorsítja a szívelégtelenség stádiumainak előrehaladását. Így könnyen egy ördögi kör alakulhat ki, melyben a betegek kilátásai egyre rosszabbak lesznek. Éppen ezért a legnagyobb feladat ennek az ördögi körnek a megszakítása.

Nem véletlen, hogy a szívelégtelenség legfőbb kockázati tényezői között nemcsak a genetikai hajlam és a kardiológiai betegségek szerepelnek, de az olyan gyulladásos állapotot eredményező faktorok is, mint az egészségtelen életmód, a túlsúly, a dohányzás, és a túlzott alkoholfogyasztás. Ha az ezáltal okozott gyulladásos állapot hosszú ideig fennáll, könnyen kialakulhat a szívelégtelenség, vagy más kóros állapotok, mint például a diabétesz, az allergia, vagy a pikelysömör.

De mi is az a gyulladás? 

A gyulladás a szervezet gyógyító folyamatai közé tartozik, amellyel a testünk a fertőzések és sérülések ellen próbálja megvédeni magát. Kétféle gyulladást különböztet meg az orvosi gyakorlat: 


Az akut, azaz hirtelen fellépő gyulladást, mely általában a szervezet első válasza egy sérülésre vagy betegségre. Például az is a szervezet gyulladása miatt alakul ki, amikor egy-egy felszíni vágás környékén bepirosodik a bőrünk. A gyulladás ilyenkor erősebb véráramlást vált ki. Normális esetben ez csak pár napig tart, amíg a különböző immunsejtek beindítják szervezetünk gyógyító folyamatait, de egyes esetekben ez tartóssá is válhat. 
A krónikus, azaz hosszantartó gyulladás hónapokig vagy akár évekig is tarthat, ami ilyenkor már egészségünkre is kockázatot jelent. Gyakran szív- és keringési megbetegedéseket okoz, mert a hosszantartó gyulladás alatt lerakódások keletkezhetnek az érfalakon, és ez vérrögök kialakulásához vezethet. A krónikus gyulladás növeli a szívelégtelenség kialakulásának esélyét is, ezért erre érdemes kiemelten odafigyelni. Mivel általában nem jár tünetekkel, sokszor csak vérvizsgálattal lehet megállapítani a fennállását.


Tehetünk valamit a tartós gyulladás kialakulása ellen?

Szerencsére a gyulladásos folyamatokat is valamennyire az irányításunk alatt tudjuk tartani. Azzal tehetjük a legtöbbet, ha olyan életmódot élünk, mellyel koleszterinszintünket, vérnyomásunkat és vércukorszintünket is egészséges tartományban tartjuk, ezzel akár a szívelégtelenség súlyosbodását is késleltethetjük, lelassíthatjuk.

Hosszú távú következményekkel járhat, ha rosszul mosunk fogat

2024. április 25.

Már kisgyermekkorban megtanultuk, milyen fontos a napi kétszeri fogmosás. Van, aki azóta kínosan ügyel a szájhigiéniára, de van, aki a régi intelmek ellenére néha bizony elfelejti az esti fogmosást. Bármelyik csoportba is tartozzunk, az Euronics friss kutatása és a cég által felkért szakértő, Dr. Bérczy Kinga fogorvos gondolatai egészen biztosan új megvilágításba helyezik az egyik legfontosabb napi szokásunkat.

Nem biztos, hogy jól használjuk a fogkefénket

A fogmosás célja, hogy megelőzzük a foglepedékben lévő baktériumok által okozott betegségeket. Erre nincs hatékonyabb mód, mint a lepedék mechanikai úton történő eltávolítása, azaz a fogmosás. Azonban koránt sem mindegy, hogy ezt milyen technikával, milyen gyakorisággal és milyen hosszan hajtjuk végre.

„Naponta legalább két alkalommal, 2 percig és megfelelő mozdulatokkal szükséges a fogakat megtisztítani. Ha ezek közül bármelyik elmarad, az gyorsan ínygyulladást és fogszuvasodást okozhat. Ha ezek kezelése nem történik meg időben, további súlyosabb gyulladások is kialakulhatnak. Ez idővel nem csak fogvesztéshez vezethet, de az általános egészségre is rossz hatással van. A fogágybetegség összefüggésben állhat a cukorbetegséggel, a szív-érrendszeri betegségekkel és a koraszüléssel is” – hívja fel a figyelmet Dr. Bérczy Kinga.

Már a fogkefeválasztás sem mindegy

A szájhigiénia legfontosabb eszköze tehát a fogkefe, amelyből választhatunk kézi (hagyományos) vagy elektromos verziót. „A manuális fogkefék helyes és hatékony használatát külön meg kell tanulni. Ha nem jól használjuk a kézi fogkefét, a lepedék közel fele visszamaradhat a fogakon – árulta el Dr. Bérczy Kinga. – Az elektromos fogkefék használatát sokkal könnyebb elsajátítani, bizonyítottan biztonságosak és hatékonyabbak a lepedék eltávolításban, mint a kézi fogkefék. Ráadásul ma már számos kiegészítő funkcióval is rendelkeznek, amelyek tovább növelik a fogmosás biztonságosságát és a hatékonyságát. Ilyen például a nyomáskontroll, a pozíció érzékelő, vagy a fogmosás hatékonyságát mérő mobilapplikáció.”

Az Euronics, a saját vásárlói körében készített kutatásából ezzel szemben az látszik, hogy az elektromos fogkefék előnyei ellenére a legtöbben továbbra is manuális fogkefét, és ezeknek is inkább a puha vagy közepes erősségű változatát használják. A válaszadók mindössze nagyjából ötöde használ elektromos fogkefét, mivel azok előnyeinek ismerete még kevésbé elterjedt nálunk.

Mágneses vagy szónikus technológia?

Az elektromos fogkefék kínálatában könnyű elveszni, hiszen ma már számos megoldás között válogathatunk. Két fontosabb technológiát – mágneses és szónikus – érdemes megjegyeznünk. A mágneses technológia (iO) esetében a fogkefefej kicsi és kerek, szálai többféle mozgást kombinálva (oszcilláció-rotáció-mikrovibráció) távolítják el a lepedéket. Hatékony, ugyanakkor kíméletes és biztonságos a fogak, illetve és fogíny szempontjából. Az ilyen technológiával történt fogmosás után hasonlóan tisztának érezzük fogainkat, mint egy professzionális szájhigiénés kezelést követően.

A szónikus fogkefék szálai működés közben ide-oda mozognak, egyik oldalról a másikra, hasonlóan, mint amikor a manuális fogkefével sepregető mozgást végzünk. Hátrányuk, hogy fejük jellemzően ovális formájú, így egyes helyek nehezebben érhetőek el vele, nehezebb a lepedékeltávolítás. Szakirodalmi adatok alapján hatékonyabbnak bizonyulnak, mint a manuális fogkefék, ugyanakkor más elektromos fogkefékkel összehasonlítva, mint például a mágneses technológiájú (iO) fogkefék már nem ilyen egyértelmű a válasz.

Így tanítsuk meg a a gyereknek a húgyúti fertőzés megelőzését!

2024. április 24.

A húgyúti fertőzés – vagy közkeletű téves nevén felfázás – hajlamos a kiújulásra, és sajnos nem csak a felnőtteknél, hanem a gyerekeknél is. Éppen ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni a megelőzés jelentőségét, hiszen nem csak a kevés folyadékfogyasztás, de akár a nem megfelelő intimhigiénia és a székrekedés is hajlamosító tényezőnek számít. Ennek jegyében dr. Bajor Gábor, az Urológiai Központ urológusa a megelőzés legfontosabb szabályait foglalta össze.

Honnan tudhatjuk, hogy a gyereknek húgyúti fertőzése van?

A húgyúti fertőzés, amennyiben csak az alsó húgyutakat érinti, jellegzetes tünetekkel rendelkezik, hiszen a hasfájás és a fájdalmas, csípős, kellemetlen szagú vizelet egyértelműen elmondható panasz a nagyobb gyerekek részéről. Ugyancsak feltűnő, ha a gyerek csak néhány csepp vizelet enged ki, ha a fájdalomtól való félelmében visszatartja azt, illetve, ha a korábbi szobatisztasága ellenére bepisil. Kisebbeknél, csecsemőknél a vizeléskor jelentkező fájdalmas sírás mindenképpen figyelmeztető jel.

Amennyiben a felső húgyutakat, vagyis a húgyvezetéket és a vesemedencét is eléri a fertőzés (és legrosszabb esetben magát a vesét), akut és súlyos tünetek jelentkeznek lázzal, rosszulléttel, étvágytalansággal, sírással, esetleg hányással, és vér megjelenésével a vizeletben.
Bármilyen súlyú is a panasz, a kivizsgálás és a kezelés minden esetben fontos! Ha már orvosnál van a gyerek, a fizikális vizsgálat is sok mindent elárul az urológusnak, hiszen, ha a hólyag tájéka, a szeméremtest feletti terület (ahogy a gyerekek mondják, a has) érzékeny, az nagy valószínűséggel a hólyag gyulladását jelzi, míg, ha a vesemedence-gyulladás okozza a panaszokat, akkor hátul, deréktájon fog fájni az ütögetés a gyereknek. 

Mit lehet tenni a megelőzésért?


Ha diagnosztizáljuk a gyereknél a húgyúti fertőzést és megfelelő kezelésben részesül, általában mindenféle következmény nélkül, jól gyógyul – hangsúlyozza dr. Bajor Gábor, az Urológiai Központ urológusa. – Ez azonban nem jelenti azt, hogy védett lesz a betegség kiújulásával szemben, különösen, ha bizonyos rizikófaktorok jelen vannak az életében. Ezek kivédésére ajánlatos betartani néhány szabályt a szülőknek és a nagyobbacska gyerekeknek is.


Figyeljünk a higiéniára!

Csecsemőknél ez a szabály természetesen a szülőkre vonatkozik, hiszen ilyenkor a legfontosabb a rendszeres pelenkacsere, még ha csak pisis is az. A meleg, nedves környezet ugyanis kedvez a kórokozóknak, ezért minél szárazabban ajánlott tartani a területet. A pelenka cseréjekor azonban ne használjunk illatosított vagy alkohol popsitörlőket, minél közelebb van a természeteshez az alkalmazott módszer, annál jobb. (Később is kerülendők az illatosított tisztálkodószerek és intim termékek.)

Nagyobb gyerekeknek, akik már egyedül használják a vécét, meg kell tanítani, hogy a székelés után elölről hátra irányuló mozdulattal alkalmazzák a vécépapírt, valamint, hogy előtte és utána is mossanak kezet. A kislányoknál ez különösen fontos, a kisfiúknál pedig arra kell figyelni, hogy pisiléskor húzzák hátra az előbőrt, majd miután végeztek, itassák fel a vizeletcseppeket a péniszről.

Ne tartogassuk a vizeletet!

Ez a szabály még felnőtteknél sem feltétlenül egyértelmű, pedig nagyon fontos, hogy vizelési inger esetén a lehető leghamarabb elmenjen a gyerek vécére és figyeljen rá, hogy teljesen kiürítse a hólyagját, mert a pangó vizelet melegágya lehet a kórokozóknak.