Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

7 apróság a boldogabb élethez

2022. április 09.

A boldogság sokszor nem a körülményeinken, a problémáinkon vagy épp a veszteségeinken múlik, hanem azon, hogyan tekintünk az életünkre. Ez pedig apróbb dolgokból adódik össze, mint azt sokszor képzeljük. 7 kis lépés egy sokkal boldogabb élethez.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Hol van a boldogság mostanában?  Nem a jövőben vagy a múltban, hanem a jelenben.
A boldogságra sokan távoli, elérhetetlen állapotként gondolnak, ami talán a nyugdíjas éveikben bekövetkezik és akkor majd megérdemelten élvezhetik a gondtalan, békés harmóniát. Ez nemcsak nagy tévedés, de rengeteg elpazarolt, boldogtalanságban leélt időt is eredményez az életben. Addig ugyanis, amíg ezért a jövőben bekövetkező állapotért küzdesz, a jövőben élsz és „csak” a lényegről feledkezel meg: itt és most, a jelenben felejtesz el boldognak lenni. Ez a pillanat azonban soha nem jön el újra, ha boldogtalanul hagytad elmenni, el is vesztetted örökre. Ha viszont elkezdesz a jelenre figyelni és arra, ami épp most történik, amit épp most csinálsz, a figyelmed élettel tölti meg ezt a pillanatot, felvillanyozva a mindennapjaidat, a hétköznapi tevékenységeket is.

Döntsd el, hogy a saját boldogságod a legfontosabb!
A boldogság nem olyasvalami, ami beköszönt majd az életünkbe valamikor, a jól végzett munka és helyes cselekedetek méltó jutalmaként – ha ebben hiszel, a boldogság valóban elillan a kezeid közül. A boldogságot nem tudod kiérdemelni, de megtartani sem – egyszerűen csak engedd meg magadnak.  Soha nem az számít, mi történik veled, hanem az, hogy hogyan éled meg, milyen energiákat, érzelmeket, gondolatokat társítasz az életed eseményeihez. Döntsd el, hogy a boldogságot választod és törekedj erre a legnehezebb helyzetekben is. Vagyis lásd meg mindenben a szépet, a jót, és ha ez nem lehetséges, hiszen történnek az életben igazán kegyetlen dolgok is - legalább azt, ami előrevisz, ami a bölcsességedet gyarapítja az adott helyzetben. Sokan önzésnek tartják a saját boldogságukat előtérbe helyezni, de épp ellenkezőleg: minél jobban érzed magad a bőrödben, annál könnyebbé válik másokat is boldoggá tenned.

Értékeld a saját sikereidet
Te is hajlamos vagy arra, hogy a már elért dolgokat magától értetődőnek veszed és mihelyt sikeresen teljesítettél egy célt, már a következő lebeg a szemed előtt? Nem a folyamatos fejlődésről akarlak lebeszélni, de ilyenkor adj magadnak egy kis időt arra, hogy örülj annak, amit már elértél. Ha időről-időre figyelmet szentelsz az elért sikereknek, a befejezett projekteknek, a teljesített céloknak, azzal újra és újra megerősíted a saját értékességedet. Újra és újra számba veszed, milyen gazdag is vagy – újabb apró ok a boldogságra, nem igaz?

Engedd el a tökéletesség eszméjét!
Ne feledd, a jó legnagyobb ellensége: a tökéletes. Ha a beléd nevelt maximalizmusnak vagy bármilyen más kényszernek engedve mindig a tökéletességet hajszolod, jónéhány olyan alkalmat, eseményt és még számtalan más egyéb dolgot fogsz elszalasztani, amikor a jó is éppen elég lett volna. Ez nem egyenlő a megalkuvással, a silány munkával vagy a nemtörődömséggel. Csupán arról van szó, hogy néha igenis engedd el a gyeplőt, ne akarj mindent kordában tartani és elégedj meg azzal, amit tálcán kínál neked az élet – ahelyett, hogy hatalmas nehézségek és lemondások árán elérhető délibábokat kergetnél. A kudarcokat pedig kezdd el más színben látni: minden egyes ballépés annak az ösvénynek a része, amin idáig jöttél. Nélkülük nem tartanál most itt. Fogadd el a kudarcok valódi ajándékát – értsd meg, milyen bölcsességgel, tanítással gazdagították a tapasztalataidat.



Csicseriborsó: a növényi fehérjeforrás

2022. április 08.

Fotó: pixabay.com

A csicseriborsó, népiesen bagolyborsó hazánkban rég elfeledett, szórványosan előforduló növény. Nagy fehérjetartalmának (16,6–31,3%) köszönhetően abraktakarmányozásra jól felhasználható, elsősorban azonban az étkezésre alkalmas fajták termesztése folyik.

Az arab világban általában jellemző a csicseriborsó napi fogyasztása, de Indiában is népszerű. Két típusa ismert: a kabuli és a desi. Európában a törökök, a franciák, az olaszok, a portugálok és a spanyolok termesztik említésre méltó mennyiségben étkezési célra a kabulit.

Fontos fehérje- és rostforrás

A csicseriborsó energiatartalma 378 kcal (1581 kJ), kb. 20%-a fehérje és 60%-a szénhidrát. Kis zsír- és nagy rosttartalmának köszönhetően a fogyókúrázók étrendjébe előnyösen illeszthető növény. Kedvező szénhidrát-összetétele (keményítő és élelmi rost) indokolja, hogy a korszerű, egészségmegőrző táplálkozásban is szerepet kapjon. Gazdag A- és B-vitaminokban, pantoténsavban, niacinban és folátban. Ásványianyag-tartalma is kedvező, főként mangánban (21,3 mg) és káliumban (718 mg) dús. A csicseriborsó izoflavonoid-tartalma 0,37 mg. Az izoflavonoidok mint fitoösztrogének komoly antioxidáns hatással bírnak.

A csicseriborsó rendszeres fogyasztása hozzájárul a vér koleszterinszintjének a csökkentéséhez, mérsékelve a szív-érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Pektintartalma miatt lassítja az étkezés utáni gyors vércukorszint-emelkedést, majd az utána kialakuló túlzott vércukorszint- ingadozást.



4 módszer a rossz lehelet leküzdésére

2022. április 08.

A rossz lehelet, a halitózis, meglehetősen gyakori kellemetlenség, mely a megfelelő szájhigiéné betartása mellett is felmerülhet.  Sokakat zavar a kommunikációban akár a magánéletben, akár a munkája közben, de szerencsére vannak természetes módszerek a friss lehelet visszanyerésére. Kiemeltünk 4 lehetőséget közülük.

Fotó: gettyimages.com1.  Szódabikarbóna

Miért működik?

A nátrium-hidrogén-karbonát (ismertebb nevén a szódabikarbóna) egy csodálatos lúgosító, amely segít semlegesíteni a gyomorsavat, túltengés esetén, és a savas refluxot, amelyek felelősek lehetnek a rossz leheletért. További előnye, hogy antibakteriális hatása hozzájárul a nyelv felszínén megtapadt baktériumok, a fogkő, a plakkok, de még a fogak közt megbúvó ételmaradékok eltávolításához is. 

Hogyan alkalmazzuk?

Válasszunk étkezési vagy orvosi szódabikarbónát. A savlekötő hatás elérése érdekében keverjünk össze egy kávéskanálnyit belőle egy kis pohár langyos (20 C fokos) vízzel, majd fogyasszuk el reggel és este, egy héten át, havonta egyszer.Az antibakteriális hatás kifejtése érdekében szájöblítőként is használhatjuk, azonos mennyiségben, esténként.

2. Borsmenta esszenciális olaj

Miért működik?

Fő kémiai összetevői, a menthol (60%) és a menthone (25%) hatásának köszönhetően a borsmenta (Mentha piperita) többek közt hosszan tartó antibakteriális, frissítő és emésztést segítő, puffadást gátló tulajdonságai miatt értékes.

Hogyan alkalmazzuk?

Gargarizáljunk egy leveses kanál langyos vízben feloldott, 2 cseppnyi borsmenta illóolajos szájvízzel, reggel és este, fogmosás után. De azt is megtehetjük, hogy egy darabka kenyérre egy csepp borsmenta illóolajat öntónk, és naponta egyszer, valamelyik étkezésünk után elfogyasztjuk.

Fokozhatjuk a jótékony hatást, ha kiegészítjük az öblögetést szárított bormenta levelekből készült forrázat rendszeres fogyasztásával.. Tegyünk 1 evőkanál borsmenta levelet 250 ml forrásban lévő vízbe, majd hagyjuk állni 10 percig, és szűrjük le. Ha kevés az időnk, természetesen használhatunk kész, filteres borsmenta teát.



Érdemes böjtölni?

2022. április 07.

A fogyás érdekében tett lépések között a böjtölés az év végi ünnepek után sokunkban felmerülhet. Egyesek számára logikusnak, míg mások számára ijesztőnek tűnhet.  De minthogy számos fajtája létezik, nem feltétlenül kell „szenvednünk” tőle. Az egyik legegyszerűbb és leginkább ajánlott a napjainkban népszerűvé vált időszakos böjt/étkezési rend. Ha keveset tudunk róla, és általában a böjtölésről, annak hatásmechanizmusáról, érdemes némileg tájékozódnunk.

Fotó: gettyimages.comIsmerünk különféle hiedelmeket és intelmeket, melyek „megmagyarázzák”, hogy a böjt, még ha napi adott időben történő étkezési korlátozást jelent is, aggasztó lehet. Ilyen pl.: “A reggeli a nap legfontosabb étkezése “, “Ha nem eszel 4 óránként, elájulsz”, “Látod, hogy elgyengülsz, ha nem eszel eleget?” stb.

A bőséges táplálkozás társadalmában gyakran rosszalljuk azt a döntést, hogy időszakosan, rövid vagy hosszú távon nem táplálkozunk úgy, mint máskor, kevesebbet eszünk, illetve böjtölünk. Még akkor is, ha egyszerűen kihagyunk naponta egy étkezést, miközben egyre-másra bebizonyosodik, hogy a legtöbben valószínűleg túl sokat eszünk.

Míg az orvosi felügyelet nélküli, hosszan tartó böjt veszélyes lehet, addig egyes étkezések adott ideig történő mellőzése (időszakos böjt) nem sodorja veszélybe az egészséges embert, ha továbbra is hidratálja a szervezetét. Viszont előnyös lehet az elérni kívánt testsúly és a jó egészség fenntartása szempontjából!

Milyen típusú böjtöt válasszunk?

A szakemberek úgy vélik, hogy a rövid, jól alkalmazott és a jelenlegi fizikai állapotunkat, erőnlétünket tiszteletben tartó böjtölés a legtöbb esetben mielőbb lehetővé teszi, hogy visszanyerjük egészséges testsúlyunkat.  Anélkül, hogy a böjt után további étrendi megszorításokat alkalmaznánk, felborítanánk táplálkozásunkat, vagy folyton számolnánk a kalóriákat.

Azt azonban tudnunk kell, hogy nincs egyetlen fajta böjt sem egy adott profilú személy számára, amely garantálná a leadott kilók számát. A böjtölés specialistái szerint az egyetlen lényeges szempont a gyakorlatban az állhatatosság és a kitartás. Ha pl. havonta egyszer nem eszünk semmit reggel (vagy akár 24 órán át), az nem fogja eltüntetni felesleges kilóinkat. A megoldás a böjtölés gyakoriságában és rendszerességében rejlik, hogy teljes értékben kihasználhassuk annak hosszú távú előnyeit, és fokozatosan lefogyjunk.

Miért hatásos, hogyan működik a böjt?

A böjtölés alatt bekövetkező fogyás nem csupán kalóriák kérdése, ami emiatt nem jelent túlzásba vitt kalóriakorlátozást. Valójában a böjt azért hatásos, mert egy bizonyos, evés nélküli idő elteltével olyan anyagcsere- és hormonális változásokat indít el, amelyek a fogyás szempontjából előnyösek.

A testünkben lévő anyagcsere-pályák aktiválásával saját energiatermelésre, több zsírégetésre kényszeríti a szervezetet. Vannak, akik egyszerűen visszanyerik egészséges testsúlyukat az időszakos böjt (módosított idejű táplálékbevitel) gyakorlásával, mely naponta egy adott „időablakot” ír elő a táplálkozásra, és a fennmaradó időszakot pedig a koplalásnak szánja. 

Mások számára viszont a szakemberek több böjtölési mód tesztelését javasolják, hogy kiderüljön, melyik az életmódjának megfelelő, és ezeket szabályos ütemben váltogatni tudják. Pl. Integrálhatjuk az időszakos böjtöt is alapnak (mert könnyen hozzászokunk, hogy naponta egy étkezést kihagyunk, gyengeség érzése nélkül),  vagy bizonyos időközönként akár a 24 órán át tartó böjtöt is beiktatjuk,



Zsonglőrködés feldolgozott élelmiszerekkel (2. rész)

2022. április 07.

Fotó: pixabay.com

Az élelmiszer-áruházakból hazatérve gyakran elgondolkodunk: hogyan társítsuk a feldolgozott élelmiszereket a friss áruval, hogy egészséges ételeket készítsünk, és időt is nyerjünk velük? A lehetőségek széles köréből kiemeltünk néhányat, ötleteket adva a gyors ételkészítéshez a mindennapokban.

Családi pizzázás 

Kerülendő: kész pizza (tartósítószerrel, adalékanyagokkal készül), megrakva gyakran gyenge minőségű, zsíros hozzávalókkal,

A jó választás: fagyasztott pizza alap, melyre 100%-os áttört paradicsom (és nem olaj, cukor és aroma tartalmú, kész paradicsomszósz), nitritmentes sonka vagy szardínia kerül, különféle zöldség, mozzarella vagy parmezán sajt kíséretében.

Egészséges reggeli

Kerülendő: cukros müzli, gabonapehely, kukoricapehely, „mű” gyümölcslé, ízesített joghurt ital, fehér kenyér, gyárilag előállított kekszek.

A jó választás: teljes kiőrlésű gabonából készült pékáru, vaj, méz, „bolti” lekvár/dzsem (glükózszirup vagy fruktóz nélkül, és 100 g-onként 65 g gyümölcs-tartalommal), natúr joghurt, bio-kompót (hozzáadott cukor és aroma nélkül). Vagy: igazi, cukor nélküli müzli (pl. szárított gyümölccsel), zabpehely és olajos magvak, friss gyümölcs..

Sütemények, kekszek

Kerülendők: mindazok a készen kapható, ilyen termékek, amelyek közelebb állnak a csokoládéhoz, mint a száraz süteményekhez, kekszekhez, és különféle puha, rétegekkel, töltelékekkel készülnek. A házi sütemények összetevői általában: liszt, tojás, cukor, vaj, sütőpor, egy csipet só, esetleg olajos magvak, kakaó, vanília… Minden másnak hiányoznia kell a gyárilag előállított termékből (különösen pl. a gyümölcsszirupnak vagy a pálmaolajnak…).

A jó választás: jó minőségű, kész torta- és süteményalapokat házilag készített krémekkel, gyümölcsökkel dúsítunk. A kekszek közül, ha van rá lehetőség, részesítsük előnyben a kézműves kekszeket.

Salátás ebéd

Kerülendők: sós, húsos, sajtos, kész saláták, vagy burgonya alapúak majonézzel, szósszal dúsítva.

A jó választás: zacskós, mosott zöldsaláta színesítve paradicsommal, vagy más zöldségekkel ízlés szerint, leöntve kevés olíva- vagy repceolajjal. Keverhetők bele sovány sonka vagy fehér hús csíkok, olajos magvak, gyümölcsdarabok is.



Pompás cseresznyefa virágzás, ingyen matcha kóstolás és előadás a japán teakultúráról a Füvészkertben

2022. április 06.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Idén április első két hétvégéjét az ELTE Füvészkert a rózsaszínbe öltözött cseresznyefáknak és a Sakura ünnepének szenteli. Mindkét hétvégén 09:00 órától 17:00 óráig a Matcha Tsuki közreműködésével autentikus japán módra találkozik össze a Sakura ünnep és a matcházás: ingyenes teakóstoló és Mitsuki Március Vida japán kultúraszakértő előadása várja azokat, akik szívesen megismerkednének a japánok zöld aranyával.  

Tokióból, Kiotóból online közvetítéseken is figyelhetjük a sakura időszakot, de szerencsére itthon, a fővárosi ELTE Füvészkertben is lehetőségünk nyílik a japán a “virágnézésre”, azaz a hanamira. Ráadásul a kéthetes időszak hétvégéin különleges programokkal várják mindazokat, akik bolondulnak a flóráért és a japán kultúrával is szívesen ismerkednek. Ha te is “shinnichi”, vagyis szerelmese vagy a Távol-Kelet csodálatos szigetországának és mindennek, ami vele kapcsolatos, sok jót tartogat számodra a két hétvége.

A népszerű Kálvin téri matcha szentély, a Matcha Tsuki pop-up kitelepülésénél ingyenesen kortyolhatsz a legzöldebb porral készülő teából, de matchás és sakura fantázianevű lágyfagyit is kóstolhatsz a kávézó-süteményező jóvoltából.

Április 2-án és 9-én 11:00 órától és 13:30-tól a matcha íztől és a gyönyörű tavaszi látványtól ihletve egy-egy ismeretterjesztő előadáson is részt vehetsz. Mitsuki Március Vida japán-magyar származású idegenvezető, kulturális- és médiakoordinátor mesél majd a japán teakultúráról, a minden egyéb teafélénél intenzívebb ízű, mesés színű matcha természetéről, hatásairól, “varázserejéről”, popkulturális szerepéről, és arról is, hogy miként ölelkezik össze a matcha és a cseresznyefa virágzása. Szó esik majd a sakura cha-ról is, ami egy cseresznyevirágból készített tea. Egyszóval mind kívül, mind belül teljesen tavaszba borul az ELTE Füvészkert, két hétvége hanaminak köszönhetően.



A kismamák pszichés zavarairól

2022. április 06.

Fotó: gettyimages.com

A szülés utáni időszak az anyák életébe paradox módon nem hoz feltétlenül boldogságot. Az első pár hónap fizikailag és lelkileg megterhelő lehet az anya számára, amely leginkább hangulatingadozásban nyilvánul meg. Mindez előszobája lehet a szülés utáni pszichózisnak, depressziónak: ilyenkor  pszichiátriai, pszichológiai beavatkozás ajánlott.

Rengeteg cikk és könyv foglalkozik a szülés utáni időszak elemzésével, amely sorra veszi az esetleges pszichés zavarokat, azonban nem említi meg azt a tényt, miszerint már a babavárás alatt is felléphet hangulatingadozás vagy nem ritkán súlyos depresszió. Látjuk, hogy a szülés előtti zűrzavaros időszak megértése nélkül nem lenne teljes a várandósság utáni pszichés zavarok tárgyalása.

Terhességi hormonok növekedése

A nők esetében a terhességi hormonok növekedése és az ezzel együtt járó tünetek radikális változást eredményeznek, zavart okozhatnak a hölgyekben. Pszichológusként úgy gondolom, hogy mindez elfogadható, ha a nő egy idő után maga is elfogadja a testében végbemenő változásokat. A várandósság későbbi időszakában a növekvő embrió, majd a magzat igényeinek megfelelően további hormonális változásokat észlel a kismama. Ezek már jóval kisebb közérzeti vagy más kellemetlenséget okoznak, melyek teljesen természetesek a babavárás alatt. A hormonális változással párhuzamosan megváltozik a nők érzelmi élete.

  • A várandósság alatt az érzelmi élet nem állandó

Az egyik pillanatban még minden szép, majd hirtelen borul minden. A borul szó, talán jól szimbolizálja a jelenséget. A nőben zajló hirtelen hangulatváltás elkerülhetetlen és szinte mindennapos. Mindez vissza is tud állni normális szintre, olyan gyorsan, amilyen gyorsan a negatív irányba változott. A hölgyek viselkedése sokszor nem tudatos és nem a környezetük ellen van, azonban mindezt tolerálni mégis nehéz.

A szülés utáni depresszió a nők 10 %-át érinti

A szülés után tovább fokozódhat az eleve jelenlévő hangulatzavar, de a pszichés probléma kialakulhat minden előjel nélkül. Kutatások szerint a szülés utáni depresszió a nők 10%-át érinti.

További adatok szerint a legsúlyosabb pszichiátriai szövődmény a pszichózis, amely 1000 anyából átlagosan kettőt érint. A pszichózis nem egy betegség, hanem egy állapot, azonban a tüneteket kezelni kell, mert az anya ebben az állapotban magára és a gyerekre is veszélyes. A szülést követően az anya „gyászol”. Egyrészt gyászolja a várandósság időszakát, másrészt azt az illúziót, amit leendő gyermekéről kialakított a babavárás kilenc hónapjában.

A kismama anyjával való kapcsolata is előtérbe kerülhet

A kulcsszó a változás, hiszen a szülőknek egy új és ismeretlen helyzettel kell megküzdeniük. Pszichoanalitikus szemléletet követve kiemelném azt a gondolatomat is, miszerint az anyák gyermekükhöz fűződő viszonyukat átitatja a saját anyjukhoz való múltbéli kapcsolat.

Az édesanyában felszínre törhet sok olyan elfojtott érzés, emlék, amely kínzó, szorongató lehet. Mindez feldolgozást igényel, hiszen egy olyan furcsa helyzetet idézhet elő, amikor az anya a negatív érzéseit gyerekére vetíti, melynek hátterében a saját gyerekkorában átélt trauma áll. A múltbéli trauma feldolgozásának hiánya a szülés utáni depresszió egyik faktora.



Cékla, a vitaminforrás

2022. április 05.

Az cékla az egyik legolcsóbb és legegészségesebb téli tápanyagunk, a szervezet számára fontos vitális anyagok tárháza.

Fotó: pixabay.comA sárgarépa után a céklarépa a legkedveltebb gyógyító a zöldségek között. Főleg gyökeréért termesztik, de levelei is felhasználhatók táplálkozásra, és gyógyításra egyaránt. Gyökere húsos, körkörösen futó sötétpiros-fehér gyűrűkből áll, felvágva nagyon mutatós.

A gyógyító cékla

Húsa finom, édeskés ízű, kalóriaszegény, vitaminokban, ásványanyagokban gazdag, magas víz- és rosttartalommal rendelkező gyökérzöldség. Értéke a sötét színű levében és zöld leveleiben (béta-karotin) van. Szép piros színét magas betanin és antocián tartalmának köszönheti. A betanin védi méregtelenítő szervünket, a májat, és kordában tartja a bélbaktériumokat. Az antocián mint antioxidáns, véd a szabad gyökök ellen, csökkenti a gének károsodását, és ezzel rákmegelőző, daganatsejt-pusztító, tumor-gyógyító hatású.

Erre használható a cékla

  • Táplálkozás-élettani szempontból a sötétpiros színű példányok a legértékesebbek. Színanyagát, mint természetes és egészséges adalékanyagot (E-162), az ipar gyógyszerek, fagylaltok, gyümölcsjoghurtok, üdítőitalok, felvágottak színezésére használja.
  • Házilag hajfestésre, frissítő-pirosító arcpakolásra, és a húsvéti tojások festésre is beválik.
  • Fogyasztása után a széklet és a vizelet piros elszíneződése természetes jelenség.
  • A gyomorsav és a vastagbél bélflórája a vörös festékanyagot képes színteleníteni (ez jó indikátora lehet a savtúltengésnek). A cékla piros színe ecettel, citrommal élénkíthető, cukorral mélyíthető.

Vitaminokban, ásványi anyagokban és fitó-vegyületekben gazdag

Gyógyhatását, mely nyersen a legnagyobb, a benne található vitaminoknak, ásványi anyagoknak és fitó-vegyületeknek köszönheti.

  • Rendkívül gazdag folsavban, C- és B-vitaminokban, béta-karotinban.
  • B- vitaminjai és karotinja fokozzák a bőr természetes anyagcseréjét, bőrvédő, bőrfiatalító hatásúak.
  • Vastartalma nem jelentős, de a cékla az a zöldség melyből a szervezet legjobban tudja hasznosítani a vasat. A vas a folsavval együtt van jelen, és ezért nem csak jó vérképző, hanem magzatvédő zöldségnek is tekinthető.
  • Kálium tartalma magas, ennek okán jó vizelethajtó, vérnyomáscsökkentő.
  • Cholin tartalma hat az emésztésre, a gyomor és belek egyenletes működésére, tisztítóanyaga a májnak és a vesének.
  • C- vitaminja véd a vírusok, a megfázásos betegségek ellen. Kalcium, magnézium tartalma okán csonterősítő.
  • Szénhidráttartalma csekély, de ezek azonnal hasznosuló egyszerű cukrok (glukóz, fruktóz, szacharóz), ezért a cékla a sportolok, a fizikai munkát végzők erőforrása is lehet.
  • Tele van a ráksejtek szaporodását gátló antioxidánsokkal.
  • A sav-bázis egyensúly, és a máj-anyagcsere folyamatait is szabályozó hatása miatt a nyers cékla kicsavart leve a savtúltengésben szenvedő és a tumoros betegek mindennapi itala lehet. Zsírégető hatását a sárgarépa lével kevert változata fejti ki leglátványosabban. A cékla bizonyítottan étvágygerjesztő, lúgosító, epeelválasztást segítő, gyulladást gátló hatású.

Kitűnő táplálék

A cékla föld alatti gumója, – a cukorrépa rokona (mely a répacukor alapanyaga) akár nyersen, akár főve saláta és savanyúság készítésekor sót, cukrot nem igényel, kevés ecettel vagy citromlével savanyítva köménnyel, tormával ízesítve igazi vitaminbomba. Fűszerezve (tormával, fokhagymával, kaporral, köménnyel, babérlevéllel, borssal, mustárral, korianderrel), leves, főzelék és sütemény is készülhet belőle. Föld feletti részét, a béta-karotinban gazdag zöld leveleket nyersen vagy a spenóthoz, a mangoldhoz hasonlóan elkészítve zöldfőzelék formájában is fogyaszthatjuk.



Feldolgozott élelmiszerek: hogyan válasszunk? 1. rész

2022. április 05.

Készételek, egyéb feldolgozott élelmiszerek… Meddig mehetünk el, hogy megkönnyítsük velük az életünket, de az egészségünkre is vigyázzunk? Az élelmiszer-áruházak polcain nem könnyű eligazodni a bő árukínálatban. Egyes feldolgozott termékek korrekt összetételűek, de túl sok cukrot, rossz zsírt tartalmazhatnak, míg mások bővelkednek adalékanyagokban, vagy megkérdőjelezhető a minőségük… Jó tanácsok ahhoz, hogyan válasszunk, mitől tartózkodjunk, és milyen termékeket részesítsünk előnyben a feldolgozott élelmiszerek vásárlásakor.

Fotó: gettyimages.comBizonyos termékek esetében meglehetősen egyszerű elkerülni az alacsony minőségű zsírokat, a felesleges cukrokat és a sót, valamint az élelmiszer-adalékanyagokat. Különösen akkor, ha ezek a feldolgozott vagy készételek az „igazi” ízének, aromájának, textúrájának, színének utánzásával vagy fokozásával ellensúlyozzák a gyenge minőséget. És mindezt felsorolják a csomagoláson…

Hogyan válasszunk?

Minél több összetevőt tartalmaz egy termék, és minél messzebb áll a nyers élelmiszertől, annál inkább feldolgozott, és emiatt vitatható a fogyasztása egészségünk szempontjából Pl. gond nélkül vásárolhatunk natúr joghurtokat, melyek tejsavas erjesztésűek, és káros adalékanyagok nélkül készülnek. De ha a gyümölcsös változatokat választunk, akkor azok általában legfeljebb 15% (olykor kevesebb, mint 10%) gyümölcsöt tartalmaznak, viszont hozzáadott cukrok, aromák, esetleg még sűrítőanyagok is találhatók bennük.

Ezért a gyümölcsjoghurtok feldolgozott élelmiszerek, és többnyire bővelkednek adalékanyagokban. Ha „light” jelzésűek”, akkor más az állaguk (gyakran krémesek), és pl. tejszínhabbal, csokoládéval társítják őket, de emulgeálószereket (feldolgozott keményítőt), sovány tejport, esetleg sűrítőanyagot, glükóz-fruktóz szirupot vagy zselatint is tartalmazhatnak. Emiatt már nincs sok közük a valódi, tejsavas erjesztéssel készült joghurtokhoz… és ipari „cukorbombákká” válnak.

A nugget példája is tanulságos, mivel csak csirkehús nyesedék (gépi úton csontozott mellhús) van benne, alacsony arányban, a többi baromfi bőr, étkezési só, burgonyakeményítő, szójarost, emulgeáló szer, sűrítő anyag, ízfokozó, dextróz, fűszerkivonat, mesterséges aroma, tartósítószer.

Ha ezeket az ipari „fogásokat” szem előtt tartjuk, a legegyszerűbb feldolgozott termékeket tanácsos választanunk, amelyek a lehető legközelebb állnak a természetes élelmiszerekhez, és mi magunk gazdagítjuk, ízesítjük őket.

Olvassuk el valamennyi összetevőt a címkén

A legkézenfekvőbb ellenőrzési mód, ha végig elolvassuk a termék összetevőinek listáját a címkén (és nem hallgatunk a csomagoláson vagy másutt található reklámokra). Ha ez a felsorolás több mint 5 összetevőt tartalmaz, nagy a veszélye (kb. 75%), hogy az étel ultrafeldolgozott.

És ebben a listában a “nem érthető” összetevők (fehérjék izolátumai, maltodextrinek …) általában vagy nyerstermékek frakcionálásával vagy kémiai szintézisekkel előállított anyagok, illetve adalékok, ízfokozók , emulgeálószerek, színezékek, savanyító anyagok, édesítőszerek … Így, ha nem értjük a címke összes részletét, rossz jel, és jobb, ha más, megfelelő élelmiszert keresünk (rövidebb listával). Amellett, ha pl. az első feltüntetett összetevő a cukor (kész sütemények, desszertek, csokoládék …), jegyezzük meg, hogy a termék nagyon kalóriadús és gyorsan növeli a vércukorszintet, ami nem jó sem a jóllakottság elérése, a normális testsúly megtartása, sem egészségünk szempontjából.



Influenza vagy mellgyulladás?

2022. április 04.

Ősszel és tél elején az emberek gyakran panaszkodnak arról, hogy influenza szerű tüneteik vannak. Abban az esetben, ha szoptató édesanyáról van szó mindig gondoljanak arra, hogy először ki kell zárni az esetleges mellgyulladást.

Fotó: gettyimages.comMindkét betegség magas lázzal, levertséggel jár, de ha ehhez fájdalom vagy piros terület is társul a mellen, akkor valószínűleg a „szoptató anyák réme” mellgyulladás lépett fel. Ez a betegség főleg a szülést követő első 6 hétben jelentkezhet, de előfordulhat akár fél éves baba mellett is.

Mi a mellgyulladás?

Kétféle emlőgyulladás fordulhat elő, a nem fertőző elzáródott tejcsatorna okozta és a fertőző bakteriális eredetű. Tüneteik hasonlóak. Amikor nem sikerül a nem fertőző mellgyulladást hatékonyan kezelni, az emlőt kiüríteni, főleg ha sérült a mellbimbó, a gyulladás fertőzővé válhat.

Hajlamosító tényezők:

  • az emlő túltelítődése, későn elkezdett, ritka, órarend szerinti szoptatás,
  • ha a baba gyenge és nem szopik hatékonyan,
  • elzáródott tejcsatorna,
  • az anyatej túltermelése miatti tejpangás,
  • az emlő megnyomása pl. szoros melltartóval vagy biztonsági övvel,
  • stressz, kimerültség miatti gátolt tejleadás,
  • berepedezett, gyulladt mellbimbó,
  • a baba vagy a mama betegsége,
  • korán megkezdett vagy hirtelen elválasztás.

 Megelőzési tanácsok

  1. Az újszülöttet a szülés után lehetőleg azonnal szoptassa meg.
  2. A kicsit igény szerint szoptassa, akár 2 óránként és ha szükséges éjjel is.
  3. Szoptatás, illetve fejés előtt vagy alatt tegyen meleg borogatást a mellére. Kényelmes és hatékony, ha erre speciális mikrohullámú készülékben is melegíthető mellpárnát használ.
  4. Masszírozza a mellét a bimbó felé irányuló körkörös, gyengéd mozdulatokkal.
  5. A túltelítődött mellből óvatosan fejjen ki annyit, hogy a bimbóudvar és környéke fellazuljon, hogy a baba helyes technikával rá tudjon harapni.
  6. Változatos testhelyzetekben tegye mellre a babát, így más-más tejöblök ürülnek ki. Az elzáródott tejcsatorna is könnyebben megnyílik, ha a baba álla a beteg terület felé néz.
  7. A túltelítődött mellbimbó feszülését, duzzanatát csökkentheti speciális bimbókiemelő eszköz használatával.
  8. Szoptatás után fejje le a bent maradó tejet. Olyan mellszívót használjon, aminek stimuláló és fejő üzemmódja is van, ezért kíméletesen fej. Nagyon előnytelen, ha olyan készüléket használ, ami „erőből szív” és nem stimulációval. Az ilyen mellszívó csak a bimbó környékéről üríti ki a tejet, ugyanakkor a bimbóudvar is megduzzad és még fájdalmasabbá válik.
  9. Különösen fontos a higiénés szabályok betartása. Kezét mindig alaposan mossa meg mielőtt melléhez nyúl. Gyakran cserélje a melltartóbetétet.
  10. Tévhit, hogy a lázzal járó emlőgyulladás esetén nem szabad szoptatni. A szoptatás folytatása nem jelent veszélyt, hiszen ugyanazokat a baktériumokat hordozza a mama és a baba. A picik tudják legkíméletesebben kiüríteni a mellet, segíthetnek megoldani a tejpangást, túltelítődést.
  11. Abban az estben, ha piros a mellük, fájdalmuk van, nem ürül megfelelően az anyatej, vagy lázasak ne késlekedjenek, kérjék orvos és védőnő segítségét, nehogy emlőtályog alakuljon ki, mert akkor bizony már nem lehet szoptatni!


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...237238239...610
hírek, aktualitások

Ilyen okai lehetnek a féloldali fejfájásnak

2025. június 28.

A féloldali fejfájás ugyanolyan kínzó lehet, mint amikor a fej más részein jelentkezik a fájdalom, ám az okok közt elsődleges és úgynevezett másodlagos fejfájást is diagnosztizálhatnak. Ezt pedig azért nagyon fontos tudni dr. Para Szabolcs, a Fájdalomközpont – Prima Medica neurológusa szerint, mert teljesen más kezelést igényelhet például a migrén, mint a gerinc probléma miatt jelentkező fejfájás.

Elsődleges fejfájások típusai

Bizonyos esetekben a fejfájás a fej egyik oldalán intenzívebben jelentkezhet, mint a másikon, de az is előfordulhat, hogy csak a fej egyik oldalán érzékelhető. Ilyen panaszt okozhat többféle elsődleges fejfájás is, mint például a migrén, a cluster fejfájás és a paroxizmális hemicrania, valamint a hemicrania continua is. Az elsődleges fejfájás (vagy primer fejfájás) önálló betegségnek tekinthető, és nincs egyetlen, minden esetben beváló gyógymódja.
Mit érdemes tudni ezekről az elsődleges fejfájástípusokról?

Migrén

Tipikusan csak az egyik oldalon, például a tarkó, halánték vagy a homlok jobb oldalán jelentkezik. Jellemzően a fej egyik oldalán jelentkezik, lüktető fájdalom formájában. 6-9 erősségű egy tízes fájdalompontozó skálán, ami órákon, vagy akár 1-2 napon át is tarthat. Jellemzője, hogy fizikai aktivitás fokozza és társul hozzá rosszullét, hányinger, fény-túlérzékenység. Ezt a gyakran aurajelenségekkel bevezetett fejfájást nők háromszor gyakrabban tapasztalják.

Cluster fejfájás

A cluster fejfájás jellemzően csak az egyik szem körüli, szem mögötti rendkívül intenzív fájdalmat vált ki, többnyire időszakosan jelentkezve. Időszakosan előfordul, hogy mindennap kialakul, jellemzően 2-3 órával a lefekvés után vagy hajnali órákban erre ébred a beteg máskor akár egy évig nem jelentkezik. Rendszeresen társul hozzá könnyezés, orrfolyás vagy dugulás, lógó szemhéjak, szemvörösség, esetleg izzadás a homlokon vagy arcon, szűk pupilla. A 30-60 perces roham nagyon erőteljes, a beteg nyugtalan, járkál, dörzsöli a fejét – ellentétben a migrénnel, ahol inkább csendet és sötétséget keres

Paroxizmális hemicrania

Ez a fejfájástípus jóval ritkább, mint az többi. A cluster fejfájáshoz hasonlóan a paroxizmális hemicrania rohamok is eltartanak egy ideig. De az időszakok rövidebbek (10-30 perc) és gyakoribbak (naponta 5-15 alkalommal). A fej egyik oldalán jelentkező szúró vagy égető fájdalom mellett influenzára hasonlító tünetek – folyó orr, verejtékezés – is előfordulhat.

Hemicrania continua

Ez egy ritka, állandó egyoldali fejfájás, amely mindig ugyanazon az oldalon jelentkezik. A fájdalom folyamatosan jelen van, naponta 24 órában, de időnként felerősödhet. Jellemző tünete, hogy a fejfájás sosem vált oldalt, tartós, tompa vagy nyomó jellegű fájdalom, időnként erősebb, szúró, lüktető rohamokkal, időnként társulhat könnyezéssel, orrdugulással, szemvörösséggel az érintett oldalon.

Többféleképpen oldható a vizsgák előtti szorongás és stressz

2025. június 27.



Napi nyolc óra minőségi alvással, rendszeresen végzett testmozgással, tíz-tizenöt perces pihenőidőkkel, relaxációs gyakorlatokkal csökkenthető a vizsgák előtti szorongás és stressz. A kiegyensúlyozottsághoz ilyenkor még fontosabb a tudatos felkészülés, a megfelelő időbeosztás, a napi vagy heti teendők pontos összeállítása. A hatékony stresszkezelés egyik alapja, a feszült állapot testi és lelki jeleinek felismerése, tudatosítása, melyek ezt követően a megfelelő technikákkal, stratégiákkal hatékonyan enyhíthetők – mondja Cserép Melinda, a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika szakpszichológusa.


A stressz, így a vizsgadrukk teljesen természetes jelenség, a szervezet válasza a kihívást jelentő helyzetekre, azonban jelentősen befolyásolhatja a tanulók teljesítményét, fizikai-és pszichés jóllétét. A vizsgaidőszakban a fiatalok fokozott lelki és mentális megterhelésnek vannak kitéve, az ezekkel járó stressz, szorongásos tüneteket, alvási problémákat, étvágytalanságot vagy épp fokozott evési késztetést, ingerlékenységet, koncentrációs nehézségeket okozhat, mindezek pedig tovább nehezítik a felkészülést, ronthatják az eredményeket. „Ilyen típusú panaszokról gyakran számolnak be a hozzánk forduló serdülők felvételi- és érettségi időszakban vagy épp osztályozóvizsgák környékén – hangsúlyozza Cserép Melinda szakpszichológus.

Így lesz gondtalan a pihenés – fogászati panaszok nélkül

2025. június 27.

Szakértői tanácsok nyaralóknak a fogak egészségéért

A várva várt nyaralás hevében, a gondos csomagolás és felkészülés ellenére is becsúszhat az a baki, hogy a szájápolási eszközök otthon maradnak. Ebben az időszakban az is előfordul, hogy egyszerűen lazábban vesszük a napi rutint. Szakértő hívja fel a figyelmet arra, milyen következményekkel járhat a hanyagság, hogyan óvhatjuk meg a fogaink egészségét az utazás alatt is.

A nyári vakáció alkalmával javasolt ugyanolyan gondossággal összeállítani a szájápolási csomagot is, mint ahogy magát az utazást megszerveztük. Ma már a nagyobb gyártók kínálatában minden fontos eszköz megtalálható ahhoz, hogy a szájápolás terén se legyen szükség kompromisszumra, a nyaralás alatt sem. Kompakt hordozható eszközöket, kisebb kiszerelésű fogkrémet, szájvizet is magunkkal vihetünk, ezek repülős utaknál különösen hasznosak.

Gyors, praktikus megoldások

„Sokan tapasztalják, hogy a vakáció izgalma eltereli a figyelmet olyan alapvető dolgokról, mint a fogmosás” – fogalmaz Ferenczi Eszter dentálhigiénikus. „Utazások alkalmával, legyen az hosszabb vagy rövidebb, olyannyira meg tudunk feledkezni a szájápolásról, hogy gyakran előfordul, otthon marad a fogkefe vagy a fogkrém. Ilyenkor érkezéskor kellemetlen kihívást jelenthet egy megfelelő üzlet felkutatása, ahol nemcsak a nyelvi nehézségekkel, de az ismeretlen termékekkel és a csomagolások értelmezésével is meg kell küzdenünk” – figyelmeztet a szakértő.
Egy hosszú út során az is előfordulhat, hogy egyszerűen nincs lehetőség a fogmosásra.

„Ilyenkor érkezéskor gyors megoldás lehet egy mentolos rágótabletta vagy cukorka, ami átmenetileg felfrissíti a leheletet” – javasolja a Dental Rituals tulajdonosa.

Azonban nem csak a feledékenység okozhat problémát.
A legkellemetlenebb forgatókönyv, ha pont a nyaralás alatt kezd el fájni egy fog. „Helyismeret hiányában nehéz és költséges is lehet a sürgősségi beavatkozás igénybevétele, különösen akkor, ha nem beszéljük az adott ország nyelvét. Kempingezés vagy túrázás alkalmával, ahol korlátozottak a segítségkérési lehetőségek, egy intenzív fogfájás akár a tervezettnél korábban véget vethet a kalandnak” – mondta Ferenczi Eszter.