Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Hétből csak egy első randizó viselne maszkot

2020. november 23.

Te szoktál már az első randevún csókolózni? Zavarna, ha végig maszkban beszélgetnétek? Hol randiznátok? Hazánkban egyedülálló férfiakat inkább a kötelező maszkviselés, a nőket a színház hiánya zavarja jobban, derül ki egy ropogósan friss, kutatásból, ami a randevúzási szokásokat vizsgálja.  

Őszre megérkezett a koronavírus járvány második hulláma, ami többek között nem csak a mindennapi életünk pillanatait, de ismerkedési szokásainkat is befolyásolja. 1000 társat kereső egyedülállót kérdezett meg a hazánk vezető randi portálja arról, hogy a járvány második hulláma hogyan befolyásolta ismerkedési, randizási szokásaikat.

Tízből egy ember külföldön nyaralt!

Nyáron az egyedülállók több mint kétharmada inkább belföldön nyaralt vagy a lakóhelye közelében mozdult ki, a bátrabbak azért elutaztak külföldre is (mintegy 10%-uk), illetve voltak jó néhányan, akik inkább ki sem mozdultak otthonukból, százból tizenketten ugyanis még a lakásból is alig merészkedtek ki.
 
A következő időszakban sajnos a rossz idő beköszöntével egyre kevesebb lehetőség van közösségi életet élni, főleg biztonságos körülmények között, szabad téren. Ugyanakkor a társkereső portál kutatásából kiderült, hogy ha jelenlegi szabályok ismét lazulni fognak, az ismerkedni vágyók továbbra is szívesen mozdulnak ki és mennek el étterembe, kocsmába vagy moziba.
A férfiak a bátrabbak, a nők inkább csak a családi, baráti összejöveteleket részesítik előnyben.


A szülői hatás szerepe a döntő a matektanulásban

2020. november 23.

Nem az iskola, hanem a szülői hatás játssza a döntő szerepet a gyerek sikeres általános iskolai matematikatanulásában – állapította meg a Sussexi Egyetem friss kutatása.

A fotó illusztráció: unsplash.comAz egyetem pszichológusai szerint a kisdiák matematikai sikerének sokkal erősebb előrejelzői a szülők saját tanulmányai és a gyerekkel kialakított kapcsolatuk, mint a gyereknek az iskolához vagy egyes tanárokhoz fűződő érzései.

A tanulmány szerzőit meglepte, hogy az általános iskolások körében nincs szignifikáns kapcsolat az iskola és a tanítóhoz köthető képességek, valamint a matematika elsajátítása között. A pozitív iskolai légkör, a szeretetteljes diák-tanító kapcsolat és a tanár jó tulajdonságai sem növelték a matematika tanulásának sikerét.

Az ALSPAC elnevezésű kutatás mintegy hétezer gyermek megkérdezésén alapult.

Azok az általános iskolás gyerekek, aki szeretik a matematikát, egy évvel előbbre járnak tudásukban azoknál, akik nem szeretik a tantárgyat akkorra, amikor középiskolások lesznek.

A diákok válaszaiból kiderült, hogy a középiskolások jobban teljesítenek matekból, ha úgy érzik, hogy tanáruk minden osztálytársukkal igazságos, ám eredményeikre nincs jelentős hatással az oktató tudása még akkor sem, ha olyan tanár tanította őket, akiket a gyerekek jónak ítéltek meg, olyannak, aki nagyon otthon van a tantárgyában és megpróbálja érdekesen átadni azt, kiemelni annak jelentőségét.

Miközben a tanulmány készítői nem találtak jelentős összefüggést az iskola környezet és a matematikai tudás között az általános iskolai oktatásban, a középiskolában azonban a gyerekek által szerzett tapasztalatoknak nagyobb volt a hatása a tantárgyban elért sikerekre.

“Kutatásunk megmutatta, hogy a szülői hatás az egyik legerősebb tényező a diákok matematikatanulásában, valamint feltárta a pozitív és igazságos oktatási környezet fontosságát, különösen a középiskolában – idézte Danielle Evanst, a tanulmány vezetőszerzőjét az egyetem közleménye.



A férfiak ötöde küzd merevedési zavarral!

2020. november 22.

Nem a potencianövelő szerek, hanem a tényleges okok kivizsgálása oldhatja meg a merevedési problémákat. A háttérben olykor komoly betegségek állnak.  

Rengeteg tanulmány kutatja, hogy vajon a valóságban hány férfi küzdhet potencia zavarokkal. Egy amerikai becslés szerint a férfiak fele életének valamelyik szakaszában biztosan találkozik ezzel a problémával: az életkor előrehaladtával a merevedési gondokkal szembesülő férfiak aránya jelentősen megnő. Míg a 20-30 évekeseknél 5-7%-os a probléma előfordulási aránya, addig a 70-75 évesek körében már 80-90%-os. De vajon létezik megoldás?

A férfi nemi szerv már az egészen korai időktől a férfiasság szimbóluma volt, melyet minden esetben merev állapotában ábrázoltak a különböző művészeti ágakban. Valószínűleg ez az ősi megszokás okozza azt a – férfiak körében általános – vélekedést, hogy a potencia problémák jelentkezése egyben a férfiasság elvesztését is jelenti. Ezt az állapotot az erősebb nem képviselőinek nagy része éppen ezért szégyellni, rejtegetni valónak tartja, még szakemberhez sem szívesen fordul. A drogokéval versengő potencianövelő piac is jól mutatja, hogy a férfiak az egyszerű megoldást keresik, ha „ott” van gond. Egyszerűbb bevenni egy pirulát, mint elmenni egy urológiai kivizsgálásra és kideríteni a potenciazavar tényleges okát. 
 
Dr. Merth Gábor, az Affidea Férfiegészség Központ orvosigazgatója szerint a nemiszerv állapotával kapcsolatos aggodalmak valójában nagyon is helyénvalóak, lévén a merevedési zavarok oka - az esetek többségében - nem a nemiszervekben keresendő. Ez a szerv jelezheti viszont azt, hogy valami nincsen rendben a szervezetünkben. A szakember szerint érdemes lenne szűrni a merevedési zavarokat - akár már a háziorvosi rendelőkben is - hiszen nagyon sok egyéb, kifejezetten súlyos kórképet jelezhetnek előre.


Asztma, allergia, Covid-19: központban a tüdő betegségei

2020. november 22.

Fotó (illusztráció): Kovács Attila – Semmelweis Egyetem A Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának szervezésében online folytatódik tovább a Semmelweis Egészség Napok programsorozat, melynek november 26-i alkalmán a tüdőt érintő betegségekről és ezek terápiájáról hallhatnak előadásokat az érdeklődők.

A prezentációk három fő téma köré csoportosulnak. Az első blokkban a dohányzásról és a tüdődaganatokról, ezek kezeléséről kaphatnak új és hasznos információkat a regisztrált részvevők. 

Megtudhatják például, van-e a dohányzásnak kevésbé káros alternatívája, hogyan hatnak a tüdőre a különféle alternatív dohánytermékek – köztük a vízipipa, az e-cigi és az IQOS. Szó lesz a tüdőrák új kezelései lehetőségeiről, a célzott terápiákról, és arról is, hogyan lehet „jól” segíteni egy előrehaladott daganatos betegségben szenvedő szerettünknek.

A program második témakörében az asztma és az allergia kerül górcső alá. Mi állhat a kutya-, macskaszőr, vagy éppen a házipor allergia hátterében, képesek vagyunk-e ennek befolyásolására?  Fájdalmas-e az asztma kivizsgálása? Miért hatékonyabb az inhalációs terápia, mint a tabletta? – sok más mellett ezekre is fény derül az előadásokon és az azokat követő konzultációk során.

Az online program harmadik szekciójában a légúti fertőzésekről, köztük a mindennapjaink részévé vált COVID-19-ről szerezhetnek új ismereteket az érdeklődők, a világjárvány ugyanis újra ráirányította a figyelmet a fertőző betegségekre. Nemcsak azt tudhatjuk meg, hogyan hat a vírus a tüdőre, hanem ahhoz is hasznos tanácsokat kaphatunk, hogyan támogathatjuk az otthoni gyógyulásunkat.

Emellett természetesen a „hagyományos” légúti betegségekről, például az influenzáról sem szabad megfeledkezni. Mit tehetünk ez ellen, hogyan védekezzünk és hogyan hatnak a védőoltások? – ezek a kérdések sem maradnak válasz nélkül. Mint ahogyan az is kiderül, az edzetlenség, a túlsúly, a tüdő vagy a szív betegsége áll-e a terhelésre jelentkező fulladás hátterében.



Gyógynövény, ami Iránban már bevált - Segíthet kigyógyulni a járványból

2020. november 21.

Egy iráni orvos, aki a természetes megoldások iránti fogékonyságát édesanyjától örökölte, most Pécsen az akadémikus kezelések mellett javasolja, hogy a kórházi "menza tea" helyett Igazi Édesgyökér teát igyanak a betegek. Ez ugyanis segít a betegség leküzdésében! Elárulta, hogy kell fogyasztani!  

Dr. Ali Soltani Iránból érkezett Magyarországra. Itt járta ki az orvosi egyetemet. Pécsen dolgozik, most a COVID osztályon. Sok gyógyultat engedek már szabadon az osztályról, többek közt egy igen közeli hozzátartozója is megkapta a betegséget, de szerencsére ő nem igényelt kórházi gondozást.

"Édesanyám Iránban, a megszokott édesgyökér teát itatta azokkal, akik betegek lettek - meséli az orvos. Az első hullám ideje alatt sok rokonom átesett ezen a betegségen, és mindenki azt a megfigyelést tette, hogy a tea kifejezetten könnyíti a tünetek elviselését, és rásegít a gyógyulásra." 

Lehet, hogy szerencsés lenne, hogyha a megszokott kórházi teát a fertőző részlegen lecserélnék az Igazi Édesgyökér a teára? Édes íze jellegzetes, bár a betegek - akik elvesztették ízlelőképességüket - nem sokat észlelnek ebből. Még nem tudni, megkapja-e a jóváhagyást.

Ez a gyógynövény ötvenszer édesebb a cukornál, mintegy négyszáz jótékony összetevőt tartalmaz. Nem csak az egyik leghatékonyabb természetes stresszoldó és immunerősítő, de az édesgyökér kedvelt ízesítőszer, számos élelmiszerben, üdítőitalban, sőt dohányban megtalálható. Aki szeretné tudni, hogy milyen az íze, a búcsukban és vásárokban kapható fekete medvecukor is ennek a gyógynövénynek köszönheti különleges aromáját.

Jótékony gyógyhatásait elsősorban az édes ízt is biztosító glicirrizin-tartalmának köszönheti.


Így vigyázzon szeme egészségére a koronavírus idején!

2020. november 21.

Modern vizsgálóegység segíti a biztonságos szemvizsgálatotGyakori szem- és fejfájás, a szemben érzett szúró-égő, fáradt érzés vagy szemgyulladás esetén a koronavírus járványra tekintettel sem érdemes halogatni a szakorvosi vizitet, ugyanis a kellemetlenségeket akár rejtett kancsalság, zöldhályog vagy szemszárazság is okozhatja. Ezekkel a panaszokkal érkeznek leggyakrabban a páciensek a szemészorvoshoz kivizsgálásra, amit egy új berendezésnek köszönhetően most még higiénikusabban és a fertőződés szempontjából biztonságosabban lehet elvégezni.

A jelenlegi járványhelyzetben többen elbizonytalanodnak, és szempanaszaikkal félve mennek orvoshoz, nehogy esetleg a vizsgálat során fertőződjenek meg a koronavírussal. A páciensek megnyugtatására és a fokozott egészségvédelem miatt egy új, modern vizsgálóberendezést állítottak be a Czeizel Intézetbe, amelynek köszönhetően még inkább csökkenthető a vizsgálat alatti koronavírus fertőződés esélye.

„Az új, lábpedállal és gombnyomással működő, elektronikus irányítású vizsgálóegység modern berendezés, amelyhez a műszereket tartalmazó asztal, a vizsgálólámpák, a szemüvegszekrény, a szem dioptriai- és görbület adatait mérő refraktométer, illetve a komputerizált vizsgálótáblák is hozzátartoznak. Így minden egyhelyben történik, amire egy komplett szemészeti vizsgálat során szükség van, és a betegnek nem kell mozdulnia, mivel előtte helyezkedik el az összes eszköz” – árulta el Dr. Munkácsi Györgyi, a Czeizel Intézet szemorvosa. Hozzátette, hogy az új vizsgálóberendezésnek hála a jelenlegi helyzetben még inkább be lehet tartani a higiéniás előírásokat, és nem kell olyan közel menni a pácienshez, így a vizsgálat járványügyi szempontból még kisebb kockázatot jelent.



A maszk nem gyengíti a tüdő működését

2020. november 20.

A fotó illusztráció: unsplash.com (Kate Trifo)

Az orrot és szájat fedő maszk akadályozza az új típusú koronavírus terjedését, azonban nincs alapjuk azoknak az aggodalmaknak, hogy megnehezítené a légzést.

A védőmaszk viselése csökkenti a kilégzéssel, beszéddel, nevetéssel, tüsszentéssel, köhögéssel levegőbe juttatott cseppecskék és apró aeroszolok mennyiségét, így akadályozza a vírus terjedését. Felmerültek azonban olyan aggodalmak, hogy a belélegzett oxigén és a kilélegzett szén-dioxid áramlásának eltérítésével a maszk nehezíti a légzést, ezzel károsítja a szív- és tüdőműködést, különösen testmozgás közben.

Amerikai és kanadai kutatók az Annals of the American Thoracic Society című folyóiratban közölt tanulmányukban elemezték az összes olyan tudományos munkát, amely különböző védőmaszkok élettani hatásait vizsgálta testmozgás közben. Az egészséges embereknél a hatás minimális volt, függetlenül a maszk típusától vagy a mozgás intenzitásától.

“Lehetséges, hogy mozgás közben nagyobbnak tűnik az erőkifejtés, de a maszkviselés annyira kevéssé befolyásolja a légzést, a vérben található oxigént, szén-dioxidot és más élettani jellemzőket, hogy az gyakran ki sem mutatható” – mondta el Susan Hopkins, a Kaliforniai Egyetem San Diegó-i orvosi karának professzora, a kutatás vezetője.

A bizonyítékok alapján sem a nem, sem az életkor nem játszik szerepet a maszkban sportolással kiváltott élettani reakciók mértékében. A szerzők szerint az egyetlen kivétel a súlyos szív- és tüdőbetegség, amikor a plusz akadály vagy a vérben lévő gázok kis változása nehézséget okozhat a testmozgás alatt. “Figyelembe kell azonban venni, hogy ezek az emberek az új típusú koronavírus elkapásakor is nagyobb kockázatnak vannak kitéve” – tette hozzá.



Hogyan készüljünk fel a várandósságra?

2020. november 20.

Tippek gyermeket tervező nők számára

 

A gyermekvállalás, nem csak a várandósság kezdetétől és a gyermek megszületésétől igényel komoly elköteleződést, hiszen megfelelő életmóddal, már a várandósság tervezésekor támogathatjuk születendő kisbabánk egészségét. A várandósságra testben és lélekben is fel kell készülnünk, így érdemes odafigyelnünk életmódunkra és táplálkozásunkra. Ebben nyújtanak segítséget Károlyfi Edit, az AVON szakértőjének tippjei.

NA fotó illusztráció: unsplash.comőként tápanyagszükségletünk egész életük során változik, viszont gyermektervezés idején, még tudatosabban kell figyelnünk az életmódunkra és a táplálkozásunkra. A várandósság megterheli szervezetünk tápanyagraktárait, így érdemes testünket felkészíteni erre az időszakra, hiszen ilyenkor bizonyos vitaminokból, ásványi anyagokból többre van szükségünk, míg más tápanyagok esetében fokozottan figyelnünk kell a túladagolás elkerülésére. 

Az AVON szekértőjének tanácsai segítenek tudatosan felkészülni a várandósság időszakára, hogy szervezetünk a legjobb formáját hozhassa ebben a várakozással teli periódusban is.

Hagyjuk abba a dohányzást és az alkoholfogyasztást! Ezek a káros szenvedélyek nem csak a mi szervezetünkre vannak rossz hatással, de születendő gyermekünk egészségére is negatív hatást gyakorolhatnak.

Mozogjunk rendszeresen! Sokan abbahagyják a sportolást, amikor úgy döntenek, babát szeretnének, mert félnek, hogy ezzel árthatnak majd a magzatnak a terhesség korai szakaszában. Pedig épp ellenkezőleg! A testmozgás is hozzá tartozik a terhességre való felkészüléshez, hiszen a fitt kismamák várandóssága, szülése és a szülés utáni regenerálódása is könnyebb. Végezzünk könnyű gyakorlatokat, jógázzunk, sétáljunk, vagy kerékpározzunk, mindössze a nagy megterheléssel járó testedzést kell kerülnünk. 

Kövessük nyomon ciklusunkat! Itt az ideje, hogy kellően megismerjük ciklusunkat, hiszen így könnyedén meghatározhatjuk azt az időszakot, amikor a legtermékenyebbek vagyunk. Mindig jegyezzük fel naptárunkba, hogy mikor kezdődik és mikor ér véget, vagy használjuk a számtalan, erre kialakított telefonos applikáció egyikét. 

Vizsgáltassuk ki magunkat! Az egészségi állapot rendszeres, évente történő felmérése fontos, hiszen csak így tudjuk az esetleges egészségügyi problémákat idejében felfedezni. Babatervezéskor még fontosabbak ezek a vizsgálatok, jelentkezzünk be nőgyógyászunkhoz egy várandósság előtti vizsgálatra, hiszen vérképünk alapján informálódhatunk, mire kell fokozottan odafigyelnünk. 

Aludjunk eleget! A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás nélkülözhetetlen, hiszen szervezetünknek szüksége van pihenésre ahhoz, hogy egészségesen tudjon működni.



Állami gondozott gyerekeknek indul edukációs program

2020. november 19.

Karriertámogatás, életmentés, a járvány hatásainak kezelése a témák között

A fotó illuszráció: splash.com (Anna Samoylova)Edukációs kampányt indít állami gondozott gyermekeknek a Gyermekhíd Alapítvány, amelyhez vállalatok támogatását kéri. Az ÚTRAVALÓK program keretében többek között Zsiga Melinda, egykori állami gondozott kick-box bajnok közreműködésével indul kurzus a COVID-helyzet mentális kezelésére, de karriert támogató tanfolyam, életmentés, valamint drogprevenció és szexuális edukáció is szerepel a programok között. Az alapítvány az akcióval arra szeretné felhívni a cégek figyelmét, hogy az állami gondozott gyerekek életében is nagy változást hozott a járványhelyzet, és most a szokásosnál is nagyobb szükségük van a támogatásra.

Cégek összefogását kéri az állami gondozott gyermekeknek indított programsorozatához a Gyermekhíd Alapítvány. A szervezet arra hívja fel a figyelmet, hogy a pandémiás helyzet okozta bizonytalanság az állami gondozott gyermekeket még kiszolgáltatottabbá teszi, ezért most a szokásosnál is nagyobb szükségük van a támogatásra. Az alapítvány a novemberben induló kampányához vállalatok támogatását kéri, akik maguk is részt vehetnek a programok kialakításában. A Gyermekhíd által indított kezdeményezéshez egy külön erre a célra létrehozott online platformon lehet csatlakozni.

A kampány egyik hangsúlyos eleme a pandémiás edukáció, melynek első állomásaként az alapítvány Zsiga Melinda, egykori állami gondozott kick-box bajnok segítségével egy online beszélgetés keretében osztja meg a vírushelyzettel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Joó Beatris operatív igazgató az kezdeményezés kapcsán elmondta: „Alapítványunk önkéntesei napi kapcsolatot ápolnak a gyermekotthonok lakóival, és különböző fejlesztésekkel, valamint beszélgetésekkel igyekeznek pótolni a szülői támogatást.” A folyamatos kapcsolattartás szerepe a COVID-helyzet miatt még inkább felértékelődött, emellett pedig az alapítvány szeretné a felnőtté válásra is felkészíteni a gyerekeket. „Erre a célra találtuk ki az Útravalókat, melynek keretében az élet számos területére reflektáló kurzusok keretében edukáljuk a gyerekeket” – tette hozzá.



Napfényben önmagát fertőtlenítő arcmaszk

2020. november 19.

Fotó: pixabay.com

A Kaliforniai Egyetem kutatói kifejlesztettek egy különleges pamut arcmaszkot, amely napfénynek kitéve egy óra alatt képes 99,999 százalékban megölni a rárakódott baktériumokat és vírusokat.

Peixin Tang, Gang Sun, Nitin Nitin és kollégái olyan új pamutanyagot akartak létrehozni, amely reaktív oxigénfajokat (ROS – molekuláris oxigénből származó, kémiailag reaktív molekulák) bocsát ki, ha napfénynek teszik ki, megölve az anyag felszínéhez tapadó mikrobákat, miközben mosható, újrafelhasználható és biztonságos használója számára – olvasható az Amerikai Kémiai Társaság közleményében.

A maszkot hordó szermély fertőtlenítheti azt ebédszünetében, ha napfényben tartózkodik, sőt beltéri fények által is hosszabb időt töltve az irodában vagy más épületben, habár ez a napfénynél kevésbé intenzív módja a fertőtlenítésnek.

Az ACS Applied Materials & Interfaces című tudományos folyóiratban bemutatott tanulmány szerint a kutatók hagyományos pamutanyaghoz 2-dietilaminoetil klorid (DEAE-CI) pozitív töltésű láncait kötötték. Ezt a módosított pamutanyagot megfestették egy negatív töltésű fényérzékenyítő oldatában (egy olyan vegyületben, amely fény hatására kibocsátja a reaktív oxigénfajokat), amelyet erős elektrosztatikus kölcsönhatásban kötöttek a DEAE-láncokhoz.

A kutatók kimutatták, hogy a napfény 60 percen belül megölte az általuk létrehozott anyagra telepített baktériumok 99,999 százalékát, és 30 percen belül semlegesítette a T7 bakteriofágot, egy vírust, amely egyes koronavírusoknál is ellenállóbb a reaktív oxigénfajoknak.



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...254255256...527
hírek, aktualitások

A boszorkányok és a hozzájuk kapcsolódó hiedelmek

2024. május 07.

Kik a boszorkányok? Milyen hiedelmek kapcsolódnak hozzájuk? Hogyan alakult ki a boszorkányság? 

Kik a boszorkányok?

A magyar "boszorkány" szó keleti eredetű: a török basyrkan szóból a csuvas nyelvben busturgan lett, ebből alakult ki a "boszorkány", mely eredetileg lidércet jelentett.

A boszorkány interperszonális lény: az emberi személy és a természetfeletti, természeti hatalom között áll. A boszorkányság a mágiával való foglalkozás számos formájának egyike. A mágia azon a hiten alapul, hogy a természetfeletti erők befolyásolhatók. Művelője számára a mágia evilági törekvés, nem teológiai vagy elméleti kérdés. A mágia nem vallás, de a vallások csaknem minden formája mágikus elemeket is tartalmaz (pl. kereszténységnél a rózsafüzér, imáság: a formulák ismétlésének mágikus erőt tulajdonítottak)

A boszorkányság kialakulása

Az ókorban jóindulatúnak tartották a két világ között álló lényt. A középkor elején Németországban a Walkürökkel rokon, erdei istennőként tisztelt nőalak volt a boszorkány. A kereszténység elterjedése azonban hozzájárult a jelentésváltozáshoz, a negatív töltet kialakulásához. A keresztény autoritások az eredetileg pogány fogalmakat átértékelve az eretnekség körébe vonták, melyben a sátán központi szerepet játszott.

Hatalmas áttörés az Alzheimer-szűrésben: tünetmentes szakaszban felismerik a betegséget

2024. május 07.

Kelet-Közép-Európában egyedülálló, hogy elsőként Magyarországon van lehetőség az Alzheimer-kór korai diagnózisára egy olyan szűrővizsgálatnak köszönhetően, amely a vérből képes kimutatni a betegségben felszaporodó kóros fehérjéket. A rákdiagnosztikában is élenjáró, innovatív magyar egészségügyi cég, a Pozitron Medical Diagnosztika Központ kognitív tesztsorozattal kombinált vérvizsgálatával már a tünetmentesség idején, 10-15 évvel a panaszok megjelenése előtt kimutatható a betegség. Fontos tudni, hogy a korai felismerés növeli a kezelések hatékonyságát, az életminőséget jelentősen képes javítani, és nem utolsósorban az egészségügyi ellátó rendszer terheit is csökkenti. De nézzük, mit mondanak erről a forradalmian új vizsgálatról a téma szakértői!

Ezért volt eddig nehezen kimutatható

„Az Alzheimer-kór egy visszafordíthatatlan, idővel egyre súlyosbodó agyi megbetegedés, amely során romlik a beteg memóriája és gondolkodási képessége egészen addig, amíg a mindennapi élet egyszerű feladatait sem képes már ellátni. Leghamarabb a rövidtávú memória károsodik, valamint a térben és az időben való tájékozódás képessége – hívta fel a figyelmet Dr. Sátori Mária, a Pozitron Medical Diagnosztika Központ neurológus főorvosa, az Alzheimer-kutatás elismert szakembere.

„A betegség következtében az agyban felhalmozódó kóros fehérjeszigetek (béta-amiloid nevű fehérje plakkok) elpusztítják az idegsejteket, valamint tönkreteszik az idegsejtek közötti szinaptikus kapcsolatokat. A diagnosztikára eddig mentális tesztek, CT és MR-vizsgálatok, illetve lumbális agyvíz mintavételek szolgáltak. A kóros fehérjéket agyvízből kimutató invazív beavatkozások, a magas kockázat miatt azonban szűrővizsgálatként nem alkalmasak. A képalkotó diagnosztikai eljárások pedig rendkívül drágák, és egy vérvételhez képest lassabban, sok szakember bevonásával készülnek, ráadásul a várakozási rendkívül hosszú.” 

Akár 10-15 évvel korábban is felismerhető

A jelenleg elérhető vérvizsgálatok genetikai vizsgálatok, amelyek csak a betegségre való hajlamot mutatják ki. Ennek fényében érthető tehát, mekkora tudományos áttörést jelent az, hogy az új eljárásnak köszönhetően, akár 10-15 évvel a klinikai tünetek megjelenése előtt, vérteszttel is kimutatható az Alzheimer-kórt kiváltó kóros fehérje jelenléte. A neurológus főorvos úgy véli, ez az új vizsgálat forradalmasítja a betegség diagnosztikáját, ennek segítségével ugyanis a szakemberek jóval korábban és egyszerűbben felismerhetik az Alzheimer-kórt. 

Megtévesztő kórképek

„Az új vérvizsgálattal egyszerűen kiszűrhető az is, ha valaki a demenciához hasonló tüneteket produkál, de egyébként „csak” krónikus anyagcsere betegségben szenved. Feledékenységet okozhat például a stressz, a felszívódási zavar következtében kialakuló B12-vitaminhiány vagy a pajzsmirigy alulműködés is. Mivel ezek mind kezelhető problémák, ezért ezeket a tényezőket mindig ki kell zárni. Az Alzheimer-kór kialakulásának okait jelenleg is kutatják, a legelterjedtebb elmélet szerint a betegség autoimmun eredetű, és az életkor előrehaladtával gyakorisága és súlyossága is fokozódik” – emelte ki  Dr. Sátori Mária, a Pozitron Medical Diagnosztika Központ neurológus főorvosa. 

A korai diagnosztika elengedhetetlen a sikerhez

„A kezelés során az a legfontosabb, hogy minél előbb meglegyen a diagnózis. A fehérje plakkokat oldó gyógyszerek hatásait tekintve a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy ezek a készítmények lebontják ugyan ezeket a kis szigeteket, és az abnormális fehérjék szintjét is majdnem a nullára csökkentik, a mentális képességek mégsem javulnak, és sajnos nem is térnek vissza. A jelenlegi gyógyszerek pedig csak másfél évig képesek szinten tartani az állapotot, utána folytatódik a hanyatlás. Tehát minél korábban diagnosztizáljuk a betegséget, annál több esély van arra, hogy megőrizzük a még meglévő képességeket, mert ami már elveszett, azt nem lehet visszahozni. A gyógyszerek mellett jelenleg, memória gyakorlatok és agyi tréningek segítenek a szinten tartásban. Természetesen folyamatosan zajlanak a betegség kezelését célzó kutatások, és szerencsére rendkívül biztatóak a különböző génterápiák és őssejt-beültetések eredményei. De bármelyik kezelési módot is alkalmazzák, a korai diagnosztika elengedhetetlen a sikerhez” – hangsúlyozta a neurológus főorvos. 

Mire figyeljünk, amikor biciklizni tanítjuk a gyerekeket?

2024. május 06.

A rendszeres testmozgás számos előnnyel jár mind a gyerekek, mind a felnőttek számára. A biciklizés kiváló módja a mozgásnak, és egyben fontos készség, amit már fiatal korban érdemes elsajátítani. Cikkünkben áttekintjük, mire kell odafigyelni, amikor gyerekeket tanítunk kerékpározni.  

Kezdjük a biztonsággal!

A biciklizés elsajátítása során kiemelten fontos szempont a biztonság. Ehhez elengedhetetlen a megfelelő biztonsági felszerelések használata. A legfontosabb felszerelés a sisak. A megfelelő méretű sisak segít megvédeni a fejet a súlyos sérülésektől, ha baleset történne. Más védőfelszerelések is ajánlottak, mint például a könyök- és térdvédők. Ezek a kiegészítők segítenek megelőzni a zúzódásokat és horzsolásokat, amelyek a tanulási folyamat kezdetén gyakran előfordulhatnak. A védőfelszerelések viselése nemcsak a gyerekek testi épségét védi, hanem a magabiztosságuk kialakítását is segíti, ami hozzájárul a hatékony tanuláshoz.

Emellett fontos, hogy már a kezdet kezdetén beszéljünk a gyerekekkel a közlekedési alapelvekről. Ismertessük meg velük a közlekedési jeleket és táblákat, valamint azokat a szabályokat, amelyeket a biciklizés során be kell tartaniuk. Például tanítsuk meg nekik, hogy mindig álljanak meg a stop-táblánál, és nézzenek körül, mielőtt áthaladnának egy útkereszteződésen.