Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Légzéstípusok és hatásai az emberi testre

2020. október 06.

A légzés lételemünk. Enélkül nem élnénk, mégsem szentelünk neki kellő figyelmet, pedig számos betegség megelőzhető lenne a helyes légzéssel, vagy napi légzőgyakorlatok végzésével. Cikksorozatunk bemutatja, a technikákat és hatásait. Továbbá megismerheted saját légzésed.  

Hasi vagy rekeszizom légzés
Ezzel a légzéssel masszírozzuk a szívet és a tüdőbe a lehető legtöbb levegő áramlik, cserélődik. Olyan területek is mozgásba jönnek, melyeket a mindennapok során nem használsz. Belégzéskor a rekeszizom a hasi szerveket érinti kilégzéskor, pedig a tüdőt és szívet. Természetes módon nyugtat és elmélyíti a légzést, ugyanakkor növeli a tüdőkapacitást. Felsorolunk néhány gyakorlatot, amivel magadévá teheted ezt a légzést, és könnyen ráérezhetsz jótékony mivoltára.

Ülj a sarkadra zárt lábakkal, majd hajolj előre és kulcsold össze a karjaid. Homlokod tedd a felül lévő csukló tövére és lélegezz mélyeket, miközben figyeled a levegő útját. Így könnyen elsajátítható ez a gyógyító légzésfajta.



Véglegesen elérhető marad a telefonos gyógyszerfelírás

2020. október 06.

Fotó: pixabay.com

 

Véglegesen elérhető marad a telefonon keresztüli gyógyszerfelírás lehetősége – közölte az emberi erőforrások minisztere Facebook-bejegyzésében.

Kásler Miklós szerdán írta alá az erről szóló rendeletet, amelynek értelmében megtartják a “rendkívül sikeres és népszerű” gyakorlatot a továbbiakban is.

A telefonon keresztül történő gyógyszerfelírás (telemedicina) sok százezer embernek nyújt kényelmes és biztonságos lehetőséget. Egyúttal arra biztatta az elsősorban a járványügyi szempontból veszélyeztetetteket, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel a jövőben is, ezzel tovább csökkentve megfertőződésük esélyét. A vírussal szemben ugyanis minden lehetséges módon védekeznünk kell, az ország működésének megőrzése mellett.



A mozgás a nátha ellenszere?

2020. október 05.

Fotó: gettyimages.com

Többen átestek már rajta, de sokan még csak most küzdenek az idei szezon első orrfolyással, köhögéssel, tüsszögéssel, torokfájással és levertséggel járó tüneteivel. Törvényszerű, hogy az ősz minden évben náthával kezdődjön, vagy létezik biztos módszer a megelőzésre?

Új évszak, új szokások

Az ősz sok változást hoz az életünkben. A rövidülő nappalok, borúsabb, hűvös, nyirkos időjárás nemcsak a hangulatunkra van hatással, de kedvező feltételeket teremt bizonyos kórokozók megjelenéséhez is. Ősszel-télen több időt töltünk zárt térben, illetve erre az időszakra esik az óvoda- és iskolakezdés időpontja is, így a közösségbe kerülő gyermekek is könnyen hazavihetik a fertőzéseket.

Étkezési szokásaink is megváltoznak: a szezonális, friss zöldségek- és gyümölcsök helyét más típusú élelmiszerek váltják fel – sorolja a gyakrabban jelentkező légúti betegségek okait dr. Babai László orvos-természetgyógyász. Teljesen normális, ha egy-egy fertőzésen átesünk, ez az őszi-téli időszak velejárója. Azonban ha úgy érezzük, hogy a legenyhébb betegség is hosszú időre ágyba kényszerít és a fertőzések szinte egymást követően ismétlődnek, érdemes életmódunkat górcső alá venni, mert könnyen lehet, hogy a gyakori betegeskedések oka itt keresendő.

A kanapén töltött esték időszaka

A legtöbben ott rontjuk el, hogy a hűvösebb idő beköszöntével azonnal szögre akasztjuk a túrabakancsot, vagy futócipőt, téli leállásra készítjük fel a kerékpárunkat és magunkat is. Fejben összeállítjuk a hétvégenként, esténként megnézendő filmek listáját, közben pedig jókat nassolunk. A gyakori fertőzések miatt átbetegeskedett tél után, tavasszal persze rémülten vesszük észre az így eltelt hónapok nyomait és kapkodva kutatunk a legújabb pár hét alatt több kiló mínuszt ígérő diéta után. Tartós eredményeket garantáló, egészségtudatos életmódról persze csak akkor beszélhetünk, ha az valóban az életünk, a mindennapjaink részévé válik, évszaktól függetlenül.



Teljes kiőrlésű kenyereket ellenőrzött a Nébih

2020. október 05.

Fotó: pixabay.com

Tizenhat teljes kiőrlésű búzaliszt és két Graham-liszt (nagyobb szemcseméretű teljes kiőrlésű liszt) felhasználásával készült kenyeret ellenőrzött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), egy minőségi és számos jelölési hiba miatt 11 termék esetében indítottak hatósági eljárást.

Tájékoztatásuk szerint alak szempontjából formában sült (toast), vekni és cipó formájú kenyér került a “hatósági kosárba”, amelyek közül 5 külföldi, 13 pedig hazai gyártótól származott.

A tavaszi liszt célellenőrzéshez hasonlóan ezúttal is kiemelt szempont volt a különböző mikotoxinok esetleges jelenlétének ellenőrzése a termékekben. A Nébih szakemberei vizsgálták a kenyerek akrilamid-tartalmát, továbbá egy bio terméknél a növényvédőszer maradékok jelenlétét is, élelmiszerbiztonsági szempontból mindent rendben találtak.

Minőség szempontjából a tartósítószer és savfok vizsgálatok nem tártak fel problémát a Szupermenta termékteszt során. Egy termék esetében a szárazanyagra vonatkoztatott sótartalommal azonban gond akadt, a felső határértéket meghaladó mért érték miatt élelmiszer-ellenőrzési bírságot is kiszabtak az ellenőrök, 200 ezer forint értékben. Ezenkívül több jelölési hibát is találtak a hatósági felügyelők.    

A Szupermenta termékteszt kedveltségi vizsgálatának első helyére a Tesco Tönkölyös vekni került, második helyen a Spar teljes kiőrlésű toast kenyér végzett, míg a harmadik helyet a teljes kiőrlésű búzaliszttel készült Rivercote toast szeletek érdemelték ki.



A méz bőrszépítő és egészségmegőrző hatásai

2020. október 04.

Fotó: pixabay.comEzt az értékes, a méhek által összegyűjtött nektárból származó, édes anyagot ősidők óta alkalmazzák a gyógyászatban és a szépségápolás területén.

 

Kellemesen édes, télen jólesően melengető ízén és illatán túl a méz értékes gyógyhatású tulajdonsággal is rendelkezik. Már az ókori, egyiptomi gyógyszerkönyvben, az egyik legősibb, papiruszra vetett iratunkban is szerepelt. Baktériumölő hatása miatt gyógyszerként használták, sebeket, fekélyeket balzsamoztak vele, melyek így nem fertőződtek el. A halhatatlanság forrásaként ez a természetes anyag a holttestek bebalzsamozására is szolgált. Bőrszépítő hatására pedig az a legenda utal, mely szerint Kleopátra a fürdőjébe is tett belőle, hogy megőrizze szépségét…

Néhány jellemzője
Számos mézfajtát ismerünk, attól a virágtól-fától függően osztályozva, amelyen a méhek gyűjtik a nektárt. Ezek a változatok különféle ízűek, aromájúak és színűek az átlátszótól az aranybarnáig, de állaguk is sokféle a folyékonytól a majd nem szilárd halmazállapotig terjedően.

Eltérők a mézek a víz- és gyümölcscukortartalom (glükóz és fruktóz) tekintetében, ami befolyásolja az állagot. Minél kevesebb vizet tartalmaznak, annál inkább kristályosodnak, és minél magasabb a fruktóz mennyisége bennük, annál folyékonyabbak. A méz több mint 180 összetevőt tartalmaz: döntő arányban (80%-ban) cukrokat, de vitaminok, ásványi anyagok, oligoelemek, enzimek, proteinek, illóolajok és organikus savak is találhatók benne.



Terhesség alatt sokkal többet kínoznak a gázok

2020. október 04.

Szinte minden terhes nő találkozik a várandósság úgynevezett „kellemetlen” tüneteivel, ezek között is a bélgázokkal. Igen, ez az az időszak, amikor a férj kénytelen szembesülni azzal, hogy bizony a felesége is pukizik. Méghozzá igen sokat.

Fotó: pixabay.comAz okokról és a kikerülési lehetőségekről dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos beszélt a ratkotunde.hu – nak.

Miért?

A nők sokkal visszafogottabban kezelik a testükben zajló folyamatok eredményeit, mint a férfiak. Az erősebbik nem esetében nem gond egy böfögés, vagy egy galamb, hiszen férfi, ez is belefér. A hölgyek azonban nem kezelik ezt ilyen szabadon, legalábbis amíg tudják.

A várandósság az élet igen sok területén jelent változást, többek között abban is, amit egymás előtt teszünk, vagy nem teszünk. Az első trimeszterre jellemző fokozott gázképződés ugyanis szinte minden esetben okoz „baleseteket”, ami megkeseríti a nők mindennapjait. Pedig ez teljesen természetes folyamat, melynek oka a megnövekedett progeszteron szint. Ez a nemi hormon a várandósság kialakulásához és megtartásához elengedhetetlen, ám magas szintjének vannak más hatásai is.

Jelen esetben a bélmozgás lassulása írható a számlájára. Ha a belekben az emésztődő táplálék haladása lelassul, akkor az abból felszabaduló gázok mennyisége nő. Ennek pedig távoznia kell, nincs mese. Alapesetben is megtörténik a dolog, ám a terhességelső szakaszában sűrűsödik az inger, amit nem is érdemes, és nem is igen lehet visszatartani.



Hazudtál ma már? A hazugság pszichológiája

2020. október 03.

Nincs olyan ember a világon, aki ne hazudna egy nap legalább egyszer életének valamelyik szegletében, legyen az akár munkahely vagy éppen az otthona. A kutatások alapján a napi egyszeri füllentéssel még keveset is mondtam. De vajon mikor lépi át valaki azt a bűvös határt, amikor a hazudozás már kórosnak mondható?  

János 35 éves és kóros hazudozó. Elmondása szerint mindenkit elveszített maga körül folyamatos megtévesztései miatt. Először csak a barátokat, majd később a párját, szépen lassan pedig a családja is elfordult mellőle. „Most azon vagyok, hogy újból felépítsem az életem. Mert a bizalmat nagyon könnyű eljátszani, de visszaszerezni, csak kemény munkával lehet. Visszaemlékezve a gyermekkoromra, már akkor is sokszor tetten értek azon, hogy füllentettem. Persze az akkor még nem volt kórósnak mondható. Idősödve viszont ez csak rosszabb lett. Olyan folyékonyan és minden gondolkodás nélkül képes voltam mások megtévesztésére, hogy már magam is kezdtem elhinni mindent, ami elhagyta a számat. Időközben megismerkedtem a volt párommal, akinek szintén nagyon sok fájdalmat okoztam. Először csak kisebb dolgokban füllentettem, aztán később már kezdett eldurvulni a helyzet. Nem voltam őszinte például a pénzügyek kapcsán, hogy hova is tűnt el mindig a fizetésem nagy része. Mindig mindenre volt valamilyen kifogásom. Persze a sok hazugság idővel kiderült és egyből véget vetett a kapcsolatnak, amit így utólag teljes mértékben megértek. Miután már barátaim sem voltak és a családom is elfordult mellőlem, akkor tudatosult bennem, hogy beteg vagyok. Tudtam, hogy hosszú és rögös út áll előttem ahhoz, hogy megváltozzak. Pszichológus segítségét kértem a gyógyulásom reményében. Ma már sokkal jobb a helyzet. Igaz teljes mértékben gyógyult még nem vagyok, de már sokkal ritkábban fordul elő az, hogy megtévesztek másokat.”

Kozák Gyula szociológus szerint, hazudni annyit jelent, mint mással vagy másokkal olyat elhitetni, ami nem igaz. Bizonyára mindannyian éltünk már a hazugság eszközével, mondhatjuk akár napi szinten is. A hazugság ugyanis életünk szerves részét képezi, akármennyire is szeretnénk elkerülni, nem tudjuk. Agykutatások bizonyítják, hogy létezik olyan agyterület, nevezetesen a prefrontális kéreg, amely megnövekedett aktivitást mutat, akkor, ha éppen hazudik valaki, szemben azzal, ha valaki igazat mondana.

„Általában 5-6 éves korban hangzik el egy kisgyermek szájából az első tudatos hazugság - állítja Dr. Veress Dóra pszichiáter, a WEBBeteg szakértője. Ekkor még a hazugság célja csupán annyi, hogy segítsen valamilyen büntetést elkerülni, később viszont, az iskolások már azért is hazudnak, hogy  bizonyos feladatokat (dolgozat, feleltetés)  megússzanak . A serdülők a saját függetlenségüket szeretnék kialakítani a hazugságaik által, illetve  zavarukat próbálják leplezni így. Ezek teljesen normális reakciók, viszont ha a szülő azt veszi észre, hogy a hazugságok mellé iskolakerülés, lopás, verekedés is társul, akkor valamilyen komolyabb probléma, például tanulási zavar, figyelem hiányos állapot lehetősége is felmerülhet.”



Hamar kimerül sportolás közben? A sportdietetikus tanácsai segíthetnek

2020. október 03.

Ha valaki aktívan sportol, akkor nagyon fontos odafigyelnie a megfelelő étrendre. Varga Dórát, a Sportorvosi Központ sportdietetikusát kérdeztük arról, hogy melyek a jó teljesítmény fenntartásának alapszabályai, hogyan tudjuk spotolásunkat megfelelő táplálkozással támogatni.

Fotó: pixabay.com1.    Töltsük fel a szénhidrátraktárakat!

Ha több órás igénybevételt jelentő állóképességi sportot végzünk, a szénhidrát raktárak, a kiürült glikogén készletek visszatöltésére fokozott figyelmet kell fordítani, a megfelelő teljesítmény elérése érdekében. Szénhidrátot ugyan raktározunk az izmokban, illetve a májban, de ha egy órát meghaladó intenzív sporttevékenység során fontos, hogy pótoljuk a szénhidrátot, óránként 30-60 gramm mennyiségben.

Mivel ebben a helyzetben, a gyors visszatöltés a cél, így – az az egészséges táplálkozás irányelveitől eltérően – gyorsan felszívódó szénhidrátokat fogyasszunk, mint például a banán, a cukros ételek, a fehér lisztből készült pékáruk, izotóniás sportitalok, sport gélek. Az összetett szénhidrátok, mint a barna rizs, zabpehely, teljes kiőrlésű lisztből készülő termékek fogyasztása ebben az esetben nem javasolt.

2.    A fehérjefogyasztás elengedhetetlen

Mivel az edzés/verseny alatt fehérje lebontó folyamatok zajlanak, ennek a tápanyagnak a pótlása szükségszerű, hiszen az izmoknak szükségük van fehérjére a regenerálódáshoz és az izomnövekedéshez. Edzés/verseny során főleg az elágazó láncú aminosavak felhasználása fokozódik, ami különösen akkor jelentős, ha kevés szénhidrát áll rendelkezésre. 

Edzés után tehát javasolt a szénhidrát mellett, a fehérje pótlása is, ebben az esetben, kb. 25 gramm fehérje bevitel tekinthető ideálisnak. Erre a célra ideális lehet az alacsony zsírtartalmú tej és tejtermékek, illetve az egyéb állati eredetű fehérjék fogyasztása, melyekben megtalálható az összes esszenciális aminosav, amelyet a szervezetünk nem tud előállítani. Szükség szerint fehérjében gazdag étrend-kiegészítők is szóba jöhetnek, turmix, illetve fehérje szelet formájában.



A járvány elleni védekezés: fontos a megfelelő folyadékbevitel is

2020. október 02.

Fotó: pixabay.com

Október 1-jén, a Merőkanál.hu – Élj könnyebben! Facebook-oldalon, az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkárságának támogatásával indult az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) kampánya, amelynek célja, hogy felhívja a lakosság figyelmét egy olyan értékes kincsre, amelyben Magyarország szerencsére bővelkedik: az ivóvízre.

Az emberi testnek átlagosan 70%-a víz. A nap folyamán elvesztett vízmennyiség folyamatos pótlása feltétele a tüdőnk, szívünk, agyunk és egyéb szerveink megfelelő működésének, és hozzájárul a fizikai teljesítőképesség szinten tartásához, sőt a testsúly megőrzéséhez is.

Ezzel szemben a hozzáadott cukrot tartalmazó szomjoltók rendszeres fogyasztása fáradékonnyá tehet, negatív hatással lehet az étrendre, hosszú távon pedig észrevétlenül fokozza a szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, daganatok, ízületi betegségek, depresszió kialakulásában szerepet játszó túlsúly és elhízás veszélyét, már gyermekkorban is. Az OGYÉI rendszeresen végez országos, reprezentatív felmérést a lakosság táplálkozására, tápláltsági állapotára vonatkozóan. A legutóbbi felmérés adatai alapján a folyadékfogyasztási szokásainkon van mit változtatni: a felnőtt férfiak és nők átlagosan napi 1 pohár üdítőt fogyasztanak el (OTÁP 2014), az ajánlható alkalmankénti 1-1 pohárral szemben.



Járvány után, járvány előtt?

2020. október 02.

Fotó: pixabay.com

Történelmi jelentőségű világjárványnak lettünk részesei 2020 tavaszán. Egy sor váratlan esemény történt, egy csomó eddig ismeretlen veszéllyel találtuk szemben magunkat. A járvány első hulláma, a fertőzésveszély időszaka elmúlt, de várhatóan lesz még fertőzésveszély, készülhetünk újabb vészhelyzetre.

Nyilván mindannyian tanultunk az első, 2020. március és június közötti időszakból.
• Megtanultuk, hogy bár korlátozott időszakban vásárolhattunk az üzletekben életkorunknak megfelelően, azért a boltok áruellátása folyamatos volt.
• Azt is meg kellett tanulnunk, hogy bármennyire kívánatos lett volna az arcmaszkok viselése, ha nincsen, ha nem áll rendelkezésre elegendő, akkor nem lehetséges hozzájutni. Sőt, megtanultunk magunknak arcmaszkot készíteni, már-már divatot csináltunk a különböző anyagú és mintájú maszkok készítéséből, viseléséből.
• Lassan megszoktuk, hogy bevásárláskor gumikesztyűt használjunk.
• Hazaérkezés után a teljes öltözetünket lecseréltük.
• Naponta annyiszor mostunk alaposan kezet, hogy félő volt a kezeink bőrének irritációja. Beköszöntött a nyár, elvonult a járvány, a tömeges fertőzések időszaka

Kell-e aggódnunk egy őszi hullámtól, egy újabb járványidőszaktól?
Az újabb vészhelyzetről senki nem tud még semmit, de érdemes készülnünk az előző tapasztalatai alapján.
• Gondoljunk arra, hogy ha az első időszak alatt beszereztünk mosható-fertőtleníthető
arcmaszkokat,
akkor ezeket tartsuk meg.
• Ha esetleg maradt az egyszer használatos maszkokból, azokat megfelelő figyelemmel, körültekintéssel tárolva, megóvva a piszkolódástól, tartsuk meg.
• Egy újabb vészhelyzet esetén gondoljunk arra, hogy nem szükséges semmiből, még a tartós élelmiszerekből sem többheti készletet spájzolni.



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...263264265...527
hírek, aktualitások

Az olcsó szépítőszer: lenmagolaj - Hogyan alkalmazd?

2024. május 04.

Mi a különbség az állati zsír, a sima növényi olajok, és a valóban hasznos esszenciális olajok között? Hogyan tudod megkülönböztetni? Hallottál a lenmagolajról, de fogalmad sincs, mire jó pontosan és hogyan alkalmazd? Segítünk!  

A lenmagolaj az omega-3 zsírsavak egyik legfontosabb forrása

Vannak zsírok és olajok, amelyek fogyasztása káros és vannak olyanok, amelyek nagyban csökkentik a szívbetegségek és a rák esélyét. Tudnunk kell különbséget tenni.

Tudnunk kell, hogy az omega-3 olajok igen jót tesznek a szervezetünknek, ellenben pl. a túlzásba vitt állati zsírok fogyasztásával. Háziorvosok tucatja javasolja, hogy korunk egyik népbetegségét, a krónikus székrekedést előzzük meg megfelelő zsírok fogyasztásával. Félreérthető tanács, inkább kérdezzünk vissza! Ezeket a zsírokat nem szó szerint kell érteni, értendő ez egészséges növényi olajokra, főként lenmagolajra, illetve pl. a tejfölben található tejből képzett állati zsiradékra, amely mértékkel, de feldolgozható számunkra.

A jókedv forrása is

Manapság már számos súlyos betegség visszafordítható - vagy ami még jobb megelőzhető - ha ezek a speciális olajak visszakerülnek az étrendünkbe. Ki gondolná, hogy az étrendünkben bekövetkező minimális változás hatására megszűnhetnek olyan problémáink, mint a száraz bőr, vagy a fájós izületek.
Az omega - 3 zsírsavak segítenek az asztma és az allergia leküzdésében, a szív-, rák-és cukorbetegségek megelőzésében. Ezek a zsírok az "agy eledelei", jobb kedvre derítenek, természetünk morgósból mosolygóssá változhat.

Mikor kell aggódni a méh-és darázscsípés miatt?

2024. május 04.

Az egyre kellemesebbé váló idő ellenére is sokan óvakodnak a szabadtéri tevékenységektől, túrázástól vagy kertészkedéstől a méhek és a darazsak csípésétől tartva. Pedig a gyerekek mindössze 0,5 és a felnőttek 3 százalékának van tényleges méh- vagy darázscsípés allergiája, előzetes tájékozottsággal pedig minimalizálhatjuk a csípések kockázatát   – hangsúlyozza dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológus, klinikai immunológus, fül-orr-gégész szakembere.

A tavasz beköszöntével felbolydul a természet, egyre több rovarral és bogárral találkozhatunk a kültéri tevékenységeink során. Bár a növénytermesztés szempontjából létfontosságú beporzók csípése akár allergiát is kiválthat, ám nem mindegyike jelent veszélyt ránk. A rajz- és mozifilmekkel ellentétben a méhek nem repkednek körülöttünk arra várva, hogy megcsíphessenek bennünket, és a virágokat meglátogató kis rovarokat is nyugodtan megközelíthetjük egy természetfotó erejéig anélkül, hogy megtámadnának bennünket.

-A méhcsípés sokszor csak egy óvatlan találkozás miatt következik be: rátenyerelünk a rovarra, vagy a kiteregetett ruhába belegabalyodva csíp meg bennünket. Nagyobb veszélyt jelenthetnek az ember közelében élő társas darazsak, amelyek padlásokon, ereszek alatt üthetnek tanyát, és agresszívan védhetik fészküket. Fontos különbség azonban, hogy a darazsak – a méhekkel ellentétben – képesek visszahúzni a fullánkjukat, így egyszerre többször is megszúrhatnak bennünket. A méhek viszont a szúráskor feromont bocsájtanak ki, ami miatt a közelben lévő többi méh is támadhat. Ha tehát méhcsípés ér bennünket, igyekezzünk mihamarabb elhagyni a helyszínt.

Milyen tünetei lehetnek a darázs- vagy méhcsípésnek?

-A csípést követő rövid időn belül megjelennek a jól ismert tünetek: bőrpír, viszketés, fájdalmas, vörös duzzanat és meleg tapintat, ami általában 1-2 napon belül elmúlik. Az emberek egy részénél akár 10 cm-nél nagyobb duzzanattal járó lokális reakció is létrejöhet, ami több napon át fennállhat. Bár ezek sokszor rendkívül ijesztőek és fájdalmasok is, de ez esetben is elegendő a tüneti kezelés, ami elsősorban a bent maradt fullánk eltávolítását, hideg állott vizes borogatást, jegelést és az érintett végtag felpolcolását jelenti – hangsúlyozza Moric doktornő.

A tüneteket antihisztamin tartalmú gyulladáscsökkentő krémekkel és gélekkel, valamint szükség esetén fájdalom-és gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel csillapíthatjuk. A rovarcsípés után ritkán, de akár sokkal súlyosabb szisztémás (az egész szervezetet érintő) tünetek is kialakulhatnak, ezek időben történő felismerése pedig életmentő lehet! – figyelmeztet a szakember. A percekkel vagy akár fél órával később testszerte megjelenő bőrkiütés, duzzanat, gyomor-és bélrendszeri tünetek (pl. hasmenés, hányás), szédülés vagy fejfájás, a vérnyomás hirtelen megváltozása, súlyosabb esetben nehézlégzés, arc-és ajakduzzanat, illetve eszméletvesztés azonnali orvosi beavatkozást igényel. Ha az érintett személy eszméleténél van, a mentő megérkezéséig fektessük a hátára, és lábait polcoljuk fel, nehézlégzés esetén azonban ültessük! 

Hulladékból élet – Maradék Nélkül Program

2024. május 03.



A zöldségekből, gyümölcsökből jelentős mennyiségű zöldhulladék keletkezik a háztartásokban, nem csak ősszel, a kerti munkálatok és a lehulló falevelek miatt. A Nébih Maradék Nélkül Programja szerint komposztálással környezetbarát módon juttathatjuk vissza a természet körforgásába ezeket az értékes szerves anyagokat.

Sok élelmiszerrész (pl. a csirkecsont, tojáshéj, burgonyahéj, kávézacc) hulladékként kerül a szemetesbe. Ezek egy része komposztálható vagy állateledelként hasznosítható, de van, amit csak a kommunális hulladékba – idén januártól pedig a biohulladék-gyűjtőbe – tudunk dobni. Ezek sokszor magas víztartalmú élelmiszerrészek, a hulladékégetőbe kerülve csökkentik annak hatásfokát, a lerakóban pedig nemkívánatos üvegházhatású gázok keletkezése közben bomlanak le. Éppen ezért nagyon fontos, hogy komposztálással csökkentsük a kukába kerülő szerves hulladék mennyiségét.

Mi a komposztálás?

A komposztálás olyan természetes biológiai folyamatokra támaszkodó eljárás, amely során a mikro- és makroorganizmusok az elkülönítetten gyűjtött biohulladékot lebontják, és ennek eredményeképpen humuszképző anyagok és szervetlen ásványi sók keletkeznek. A folyamat végterméke a komposzt.


A komposzt lényegében a mesterséges humuszt jelenti, vagyis olyan anyag, amely a növények számára szükséges tápanyagokat tartalmazza.


Kinézetre morzsalékos, sötétbarna színű, földszerű anyag, magas szervesanyag-tartalommal. Felhasználható a mezőgazdaságban, a kertészetekben, az otthonunkban pedig virágföldnek vagy konyhakerthez. Fontos szerepe, hogy a műtrágya használatát is csökkenthetjük vele.

Mi kell hozzá?

Elsősorban elhatározás és környezettudatos szemlélet. Emellett megfelelő komposztáló-helyre és komposztálható anyagokra van szükség. A hely tekintetében a kertes házban élők előnyben vannak, hiszen a kert egy kicsit árnyékosabb részén könnyedén kialakítható egy komposztálósarok. Választhatunk komposztládát (készen kaphatót vagy egy kis kézügyességgel saját készítésűt), de egy gödör is megteszi, ez utóbbinál a giliszták is hasznos segítőtársaink lesznek. Szerencsére ma már azok is számtalan lehetőség közül választhatnak, akiknek nincs kertjük. Akár a saját konyhánkba is beállíthatunk egy komposztáló-edényt, így még a lakásból sem kell kilépni a konyhai hulladék fenntartható módon való kezeléséhez. Ebben az esetben is a giliszták vagy egy ún. starter kultúra – mikrobák és segédanyagok keveréke – lesznek segítségünkre a hulladékok lebontásában. Bár sokan tartanak tőle, de a komposztálás ezen módja sem jár kellemetlen szagokkal, ezt a Maradék ­Nélkül Program saját kísérletei is bizonyítják. Szintén kitűnő megoldás, ha csatlakozunk egy közösségi komposztálócsoporthoz. Ha pedig elég lelkesek vagyunk, mi magunk is kezdeményezhetjük egy ilyen pont kialakítását a saját lakhelyünk vagy munkahelyünk környezetében.