Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Egészséges férfiak és a házasság - a terapeuta 5 tippje, ami megmenti

2020. augusztus 23.

A házasság legfőbb haszonélvezői a férfiak. Míg a nők esetében a házasság nem egyértelműen jelent egészségügyi nyereséget, a férfiaknál a statisztikák karakteresen rámutatnak: a nős férfi tovább él. Vajon mi ennek az oka?  

"A házasság legfőbb haszonélvezői a férfiak" - állítja John Gottman, és erősen úgy néz ki: nem viccelt. Bár ugyanakkor azt is hozzáteszi, hogy a férfiak tudattalattija, amikor kritikát hallanak, nem tudja megkülönböztetni a veszélyes ragadozót a feleségtől.

Tizennégy évvel ezelőtt a pszichológus John Gottman Amerika egyik legsikeresebb házasságkutatója lett. Éppen ebben az időszakban formálódott egy számára különleges fontossággal bíró kapcsolat. Egy tengeri ételeket felszolgáló étteremben udvarolt a szíve hölgyének, aki türelmetlen lett valami miatt, és a szépen induló este dacára tett egy csúnya, fitymáló megjegyzést. Mire Gottman a melléhez kapott és leesett a földre. Az asztal alól pedig a következő kijelentés hangzott: "Szép lövés volt Kedvesem, most végem." Egy ismert cowboy filmből származó mondatot idézett, és amikor kibújt az asztal alól a jövendőbeli felesége már kacagott - a feszültség teljesen oldódott és elmúlt.

Sok férfit teljesen kiábrándít, és főleg feldühít, amikor helytelenítik a választását

Gottman huszonöt évig mást sem csinált, csak fölvette videóra, és elemezte: a frissen házasodottak hogyan vitatkoznak, beszélgetnek és veszekednek. Megmérte a vérnyomásukat, följegyzett minden mosolyt és minden megvető grimaszt a kis Szerelmi Laboratóriumában. Egy ilyen kis vizsgálat után, legalábbis állítása szerint 94 %-os pontossággal meg tudja mondani, hogy együtt marad-e a pár vagy sem.

Együtt maradni fontos

 Három évtizede a válások száma nő, vagy igen magas, és úgy tűnik, a riasztó adatok arra bírják a párokat, hogy beérjék "közepes", langyos házasságokkal a válás helyett. Elsősorban a gyerekek miatt, mert tudjuk, hogy életre szóló károsodást szenvedhetnek. Nem lesznek képesek stabil kapcsolatot kialakítani, és menekülni fognak az intimitástól. Ellentmondások vannak minden oldalról ebben a témában. Vannak, akik azt állítják, hogy nincs olyan kulturált válás, amely jobb megoldás lenne akár a legrosszabb házasságnál is.
Vannak mérsékeltebb vélemények, amely szerint a válás nem szükségképpen okoz traumát, mégpedig akkor, ha a szülők elég érettek ahhoz, hogy az egymás iránt érzett negatív érzelmeknek, és a konfliktusnak nem teszik ki a gyerekeket.



Anyajegyek a bababőrön?

2020. augusztus 23.

Close-up Of Doctor Examining Skin Of Child Patient With Dermatoscope

 Az anyajegyeket mi, felnőttek sem szeretjük, de ha a kisbabánk bőrén látjuk, az mindannyiunkat sokkal jobban zavar.

Vannak olyan foltok, csomócskák, melyek már a születéskor jelen vannak, mások pedig az évek során alakulnak ki. Akár bőrszínűek, akár vörösek vagy barnák, gyakori, hogy a gyermekkel együtt nőnek. Ha ennek mértéke nem haladja meg a pici fejlődésének mértékét, általában nincs szükség beavatkozásra. Szerencsére fiatalkorban nem gyakori a rosszindulatú elfajulás, inkább az esztétikai szempontok, vagy a lokalizáció az, amely esetleg az anyajegy eltávolítását szükségessé teszi. Az újszülöttkorban meglévő növedékek közül leggyakoribbak az ér eredetűek.

Eper anyajegy, málna anyajegy

A közvetlenül születés után csak halvány, pirosas foltként látható elváltozások a második-negyedik hétre szembetűnőbbé válnak. A bőr felszínéből félgömbszerűen előemelkedő, vöröses színű, egyenetlen felszínű elváltozások neve eper vagy málna anyajegy, mivel ezekre a gyümölcsökre hasonlítanak.

  • Háromszor gyakrabban fordul elő lányokon, mint fiúkon, és koraszülötteknél is többször látjuk.
  • Az esetek közel 40%-ában a fejen és a nyakon, kb. 30%-ban a törzsön jelenik meg.
  • Lehet felületi, mély, vagy kevert típusú, bár ezt ránézésre nem könnyű megmondani.
  • Az első négy hónapban gyorsan növekedhetnek, nem kis ijedelmet okozva ezzel a szülőknek.
  • Sebészi beavatkozást, lézeres vagy gyógyszeres kezelést csak akkor javaslunk, ha a növedék kisebesedik, vagy olyan területen – pl. a szemhéjon, szájon – helyezkedik el, ahol az életfunkciókat akadályozza. Ha nagy méretű az érdaganat, vagy a mélyben, pl. a gégében fordul elő, MRI-vizsgálattal kell diagnosztizálni, nem okozhat-e létfontosságú területen problémát.
  • Ötéves korra az értágulatok fele, tízéves korra pedig kb. 90%-a visszafejlődik. A nagyobb éranyajegyek visszafejlődése után területén a bőr kissé sorvadt, ráncos, szürkés színű, de esztétikailag általában szebb, mint a műtét után visszamaradó heg.
  • Ha a csecsemő bőrén többszörös, apró ér eredetű daganatot látunk, az orvosnak gondolni kell arra, hogy a belső szervekben, pl. a májban, szívben is lehetnek értágulatok. Ilyen esetekben alapos kivizsgálásra, rendszeres ellenőrzésre van szükség.


Bőrsérülések a maszk alatt

2020. augusztus 22.

A fotó illusztráció: pixabay.com

A COVID-19 járvány különböző szakaszaiban egyelőre mindvégig szükséges az maszk hordása. Figyelnünk kell ugyanakkor ennek a védőeszköznek bőrünkre gyakorolt hatásaira is. Hiszen aki arra érzékeny, vagy bárki, akinek hosszabb ideig kell viselnie a maszkot, kellemetlen bőrtüneteket tapasztalhat. Íme néhány tudnivaló a maszkviselés „mellékhatásairól” és megelőzésükről vagy enyhítéséről.

Többféle zavaró bőrtünetet okozhat, ha tartósan maszkot kell viselnünk. Ilyen lehet a kipirosodás, az irritáció, vagy az apró bőrsérülések azokon a részeken, ahol a textília dörzsöli az arcbőrt (orrnyergen, fül mögött stb.).

Amellett súlyosbíthatja a korábban már meglévő bőrproblémákat, pl. az aknét, a rosaceát, melyek a maszk alatti meleghez vagy izzadáshoz kapcsolódhatnak. Ezenfelül a maszk anyaga  bizonyos esetekben (pl. ha szintetikus anyagból készült) allergiát is okozhat. Mindezen tünetek általában több órán át tartó hordás során jelentkezhetnek.

Melyek a veszélyeztetett bőrtípusok, és kiknek kockázatos a maszkviselés?

A száraz bőr, mely fokozottan érzékeny a gyakori dörzsölődésre; a zsíros bőr, melynél a megnövekedett mértékű faggyúképződés elősegíti az aknés (pattanásos) bőr kialakulását, veszélyeztetettek. A világos bőrű és a 65 év feletti embereknek szintén számolniuk kell a kockázattal, mert a bőrük finomabb/vékonyabb, és kevésbé ellenálló a külső, agresszív hatásokkal szemben. Végül mindazoknak, akiknek a bőr barrier (védő) rétege korábban már gyengült különféle (bőr)betegségek miatt.



A dehidratáció elkerülése természetes módszerekkel

2020. augusztus 22.

Fotó: pixabay.com

A meleg nyári napokban egyik fő veszélyforrás szervezetünk számára a dehidratáció (kiszáradás), amelynek oka általában az elégtelen folyadékbevitel, illetve a fokozott folyadékvesztés lehet. Ezt a gyakori bajt nemcsak fokozott mértékű vízivás, hanem magas víztartalmú zöldségek, gyümölcsök, zöldség- és gyümölcslevek fogyasztása útján előzhetjük meg.

Testünk kb. 70%-a víz, melynek egy részét mindennap elveszítjük vizelet, izzadás formájában, továbbá légzés útján. Ennek a veszteségnek az ellensúlyozására tanácsos legalább 1-1½ liter vizet inni naponta, és lehetőleg fokozni, amikor a hőmérő higanyszála felfelé kúszik.

A vízivás elengedhetetlenül fontos, azonban nem mindig elégséges eszköze a dehidratáció elkerülésének. A víz mellett a folyadékbevitelt kellemes ízekkel növelhetjük, ha kihasználjuk a természet jótéteményeit, és bőven merítünk belőlük. Így többek közt pótolhatjuk a vízveszteséget magas víztartalmú zöldségekkel, gyümölcsökkel, és az azokból vagy aromás növényekből készült italokkal, melyek különböző formában hozzájárulnak szervezetünk hidratációjához.

Tegyük változatossá folyadékbevitelünket!

Hidratáló és tápláló, növényi italokkal

Ha csak vizet iszunk naponta, és semmilyen más italt, az hamar unalmassá válhat, és ebből is eredhet az elégtelen folyadékbevitel. Ezért szélesítsük, tegyük változatossá napi innivalóink körét. Újdonságot hoz pl. a kevésbé ismert italok közül kiváló hidratáló hatású kókuszvíz, mely a kókusz belsejében összegyűlt folyadékot tartalmazza. Nemcsak, hogy tápláló (gazdag nátriumban és káliumban), roboráló hatású, tele van vitaminnal, hanem kiváló hidratáló, frissítő hatású is, és alacsony kalória-tartalommal rendelkezik.



10 tévhit, amit gyakran igazságnak tartunk

2020. augusztus 21.

Közhelynek tűnnek majd az alábbi kijelentések. Sajnos, az emberek többsége azt hiszi, valóban igazak - mert egyértelműnek gondoljuk, hogy azok. Így érezzük. Pedig ha mögéjük látunk, rájövünk, hogy messze vannak az igazságtól. Lássuk a 10 leggyakoribbat…  

1. Az „egyedül” azt jelenti, hogy „magányosan”: az, hogy valaki egyedül van, nem jelenti feltétlenül azt, hogy magányos is. Ahogyan a „kapcsolat” sem mindig egyenlő a boldogsággal. Az egyedüllét sosem okoz akkora magányosság érzetet, mint egy rossz párkapcsolat. Ha a dolgok nem mennek jól, tartsunk szünetet és töltsünk el egy kis időt egyedül! Először magunkat találjuk meg, fogadjuk el saját értékeinket – és legközelebb, ha párkapcsolatunk esetleg „süllyedni” kezd, már ki tudunk úszni biztonságosan a partra.

2. A boldogság akkor jön, ha mindenünk megvan, amit szeretnénk: az, hogy boldogok vagyunk, nem jelenti egyben azt is, hogy már nem vágyunk semmi többre. Inkább azzal egyenlő, hogy hálásak vagyunk azért, amink már van, és türelmesen várjuk, amit még el akarunk érni, meg akarunk szerezni. Néha azon kapjuk magunkat, hogy valami nagyra vágyunk, ezért elfelejtjük észrevenni a kisebb dolgokat, melyek megszépítik az életünket. Mondjunk hát köszönetet még ma mindenért. Jusson eszünkbe, hogy ezek a „régi szép napok” egyszer még hiányozni fognak nekünk.

3. A fájdalom olyasmi, ami látható: sose becsüljük alá egy ember fájdalmát – mert, őszintén szólva, valami miatt mindenki küzd és szenved.  Csak vannak, akik jól rejtik el az érzéseiket. Sosem tudhatjuk, mi történik a zárt ajtók mögött… Ezért nem ítélhetjük meg, hogyan érez valaki, ez csupán elvesztegetett energia. Ha van időnk arra, hogy mások felett ítélkezzünk, inkább keressünk valami értelmesebb elfoglaltságot.

4. Az életünknek kell, hogy legyen egy bizonyos iránya: végső soron csak a saját gondolataink bántanak bennünket. Ha őszintén viszonyulunk hozzájuk, könnyebben gyógyulunk. Mindig megvan a szabadság a választásra: hogyan reagálunk mindazokra az eseményekre, amelyeket az élet elénk állít. Ne gondolkodjunk azon, milyennek kellene lennie az életünknek, a saját életünket élvezzük és igyekezzünk megtalálni saját utunkat. Változtassunk azon, amin tudunk - és változtassuk meg a gondolatainkat azokat a dolgokat illetően, amin kevésbé bírunk változtatni.



Erősödik a parlagfű pollenszórása

2020. augusztus 21.

AFotó: gettyimages.comz elkövetkező napokban az előrejelzések alapján várhatóan visszatér a kánikula, a parlagfű pollenkoncentrációja országosan közepes, helyenként magas szintet érhet el. Dr. Augusztinovicz Mónikát, a Budai Allergiaközpont allergológus, fül-orr-gégész orvosát a szénanáthás tünetek kezeléséről kérdeztük.

Ismerje fel idejében!

A szénanáthás tüneteket gyakran összetéveszthetők a megfázásos panaszokkal. Nyáron is lehetünk náthásak, a két betegség közt azonban alapvető különbségek vannak. Az allergia kiváltója az allergén. A tünetek jelentkezhetnek egész évben, ez esetben az allergének valószínűleg a lakáson belül keresendők, a leggyakrabban poratka, háziállatok szőre, vagy penészgomba lehetnek. A szezonálisan kialakuló panaszokat pollenek okozhatják. Ilyen esetben az allergiás tünetek: tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, szemviszketés, köhögés tipikusan az év egy adott időszakában, az allergén növény virágzásának idején jelentkeznek

A leggyakoribb és talán legismertebb allergén növény a parlagfű, melynek pollenszórása augusztus közepétől szeptember közepéig éri el csúcsidőszakát

A felsorolt panaszok esetén az allergén allergiavizsgálattal azonosítható. Az allergén azonosítása után a kezelőorvos összeállítja a személyre szabott kezelési tervet, illetve hasznos tanácsokat kaphatunk a mindennapokhoz, melyek segítségével a gyógyszeres kezelés még eredményesebbé tehető.



IQOS: módosított kockázatú dohánytermék

2020. augusztus 20.

Az IQOS alapvetően más típusú dohánytermék, mint a hagyományos cigaretta, véget érhet egy lényegében ideológiai töltetű vita és lezárulhat a kizárólag a korlátozásra, valamint tiltásra épülő ártalomcsökkentési politika korszaka.

AFotó: gettyimages.com „módosított kockázatú dohánytermék” kifejezés minden olyan dohányterméket jelent, amelyet a kereskedelemben, fogyasztási céllal forgalmazott dohánytermékekkel kapcsolatos ártalmak vagy dohányzás okozta betegségek kockázatának csökkentése céljából értékesítenek, vagy forgalmaznak.

Az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatala (FDA) lehetővé tette a Philip Morris International (PMI) elektronikus dohányhevítéses rendszerének, az IQOS-nak módosított kockázatú dohánytermékként (modified risk tobacco product – MRTP) történő értékesítését. A hivatal úgy véli, hogy egy ilyen minősítés – mint amilyen az IQOS módosított kitettségére vonatkozó – kiadása alkalmas a közegészség előmozdítására.

A „módosított kockázatú dohánytermék” kifejezés alatt olyan dohányterméket értünk, amelyeket a kereskedelemben, fogyasztási céllal forgalmaznak és alkalmasak lehetnek a dohánytermékekkel kapcsolatos ártalmak vagy dohányzás okozta betegségek kockázatának csökkentésére.

Az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatala (FDA) lehetővé tette a Philip Morris International (PMI) elektronikus dohányhevítéses rendszerének, az IQOS-nak módosított kockázatú dohánytermékként (modifiedrisktobaccoproduct – MRTP) történő értékesítésétaz USA-ban. A hivatal úgy véli, hogy egy ilyen minősítés – mint amilyen az IQOS módosított kitettségére vonatkozik– kiadása alkalmas a közegészség ügyének előmozdítására.

Megerősítette továbbá a PMI azon álláspontját, amely szerint a kizárólag a dohányzás visszaszorítására alkalmazott tiltás és korlátozás nem elég hatékony eszköz, és nem is áll összhangban azzal, ahogyan más területeken a kormányok az ártalomcsökkentést megközelítik.

A döntés azt bizonyítja, hogy az IQOS alapvetően más típusú dohánytermék, mint a hagyományos cigaretta, és jobb választás azon felnőttek számára, akik valamilyen okból kifolyólag nem hagyják abba a dohányzást.



A nedves törlőkendők nem ártanak?

2020. augusztus 20.

Egy generációt visszaugorva az időben azt látjuk, hogy pelenkázások alkalmával meleg csapvíztől nedves, majd száraz textíliával, pamutkendővel törölték le az anyukák a baba popsiját; ma pedig egyértelmű az egyszer használatos, nedves törlőkendők használata. Melyik a helyes megoldás?

Fotó: gettyimages.comKöztudott, hogy a babák bőrénél finomabb bőr nincs, ugyanakkor számos külső behatásra érzékeny az újszülöttek és a csecsemők bőre. Ezért ápolásuk különös körültekintést igényel, ez fokozottan helytálló a pelenka alatti, nedvességnek, irritációnak kitett területre.

Mitől nedvesek a törlőkendők?

Általában tisztító hatású anyagokkal (pl. propilén-glikol, polietilénglikol-9-lauril-éter stb.) átitatott kendőkről van szó; amik egyes esetekben antiszeptikus, azaz fertőtlenítő hatású komponenseket (pl. cetrimónium-klorid vagy cetrimónium-bromid) is tartalmaznak. Vegyi anyagok egész sora megtalálható némelyikben; pl. benzil-alkohol, hidrogenált ricinusolaj-származék, vagy a mikrobiológiai tartósítószerként ismert nátrium-benzoát. Egyre több babaápolási termék, köztük törlőkendő is büszkélkedik azzal, hogy paraben-mentes, azaz parabén-vázas (metil-para-hidroxi-benzoát, etil-para-hidroxi-benzoát stb.), vagyis viszonylag erősen allergizáló tulajdonságú, baktérium- és gombaellenes hatású tartósítószert nem tartalmaz. Az ideális, bőrbarát kémhatás biztosítására citromsav vagy egyéb pH-szabályozó anyag lehet a termékekben.

Bőrápoló komponensként kamilla, illetve Aloe vera kivonattal lehetnek átitatva, és a bőrpuhító hatású B5-vitamin-rokon pantenol is megtalálható az összetevők listáján. Gondot fordítanak a szülőknek tetsző babaillatra, így nem ritka, hogy parfümözöttek a kendők. Számtalan márkanév alatt hoznak forgalomba törlőkendőket, jelentős részük „hipoallergén” vagy „sensitive” termék, azaz a babák között is a különösen érzékeny bőrűeknek szánják. Ezekben az esetekben például az alkohol kimarad az összetevők közül.



Hogyan oldjuk meg a nyári baleseteket?

2020. augusztus 19.

Fotó: gettyimages.com

Hogyan segítsünk magunkon és másokon a vakáció alatt bekövetkező kisebb baleseteknél?

Vajon elég ismerettel rendelkezünk, és készen állunk-e a hatékony reakcióra az általában nyáron, váratlanul bekövetkező, bőr- vagy más egészségügyi problémák megoldására?

Homokszem vagy idegentest a szemben

MIT TEGYEK?
Kiöblítem a szememet szemcseppel vagy védő és nyugtató fiziológiás szérummal, ha ezek nincsenek kéznél, tiszta vízzel. A szembe juttatott folyadék adja a legnagyobb esélyt a homokszem (vagy más idegen test) eltávolítására anélkül, hogy irritálnánk a szemet vagy megsértenénk a szaruhártyát. De ha ez mégsem sikerül, és 30 percnél hosszabb ideig irritációt érzünk, forduljunk orvoshoz. Egy kisebb beavatkozás válhat szükségessé az idegen részecske eltávolításához. Ha üvegszemcse vagy fémpor kerül a szembe, ne próbálkozzunk semmilyen „házi” módszerrel, hanem minden esetben keressünk orvost a közelben.

„Napszúrás” a szemben

MIT TEGYEK?
Ha kontaktlencsét használok, leveszem, és fertőtlenítő szemcseppet használok, majd pihentetem a szemem. Hideg vizes borogatást teszek a szememre, hogy védjem a fénytől. Megfelelő védettséget biztosító napszemüveg használata nélkül a víztükör vagy a strand homokja a fényvisszaverődés következtében szemgyulladást válthat ki. Az ilyen helyeken való tartózkodás során előfordulhat, hogy néhány óra múlva a szem fájni kezd, könnyezik, zavarja a fény. Ha pihentetjük a szemet, óvjuk az erős fénytől és borogatjuk, mintegy 48 órán belül következmények nélkül múlik a baj, nem szükséges orvoshoz fordulni.



7 dolog, amire figyeljen, ha asztmásként nyaralni indul

2020. augusztus 19.

Nyaralás alatt, a gyógyszerek megfelelő tárolása és az előírt adagolás szerinti használata odafigyelést igényel. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa egy praktikus lehetőségre is felhívja a figyelmet, ha a tünetek az otthontól távol esetleg rosszabbodnak.

Fotó: gettyimages.comÍgy készüljön fel

  • Gondoljuk át, hogy milyen hatások érnek majd bennünket a nyaralás helyszínén. Allergiás asztma esetén például a magas pollenkoncentráció is ronthatja a tüneteket, de a hőségben az emelkedő talajközeli ózonkoncentráció is erősödő tüneteket okozhat és erre kell számítanunk sajnos akkor is, ha az időjárás párás, esős vagy szeles időt ígér.
  • Indulás előtt keressük fel kezelőorvosunkat, írassunk fel elegendő gyógyszert, legyen nálunk recept. Készüljünk pótlásra is, ha a jövés-menés közben netán elkeveredne az inhalátor.
  • Egyeztessük az asztma akciótervet, a teendők listáját és a szükséges gyógyszereket arra az esetre, ha rosszabbodna az asztma.

Erre figyeljen a csomagolásnál

  • Ha több csomagunk is van, célszerű nem egy helyre tenni az összes gyógyszert. Ha bármi történne az egyik csomaggal, legyen nálunk egy biztonsági tartalék is. 
  • A szállítás során figyeljünk a gyógyszerek tárolására. A melegben megváltozhat az asztma spray-k hatóanyag koncentrációja, ezért hűvös, árnyékos helyen szállítsuk, szükség esetén kisméretű hűtőtáskában, például az immunterápiás készítményt.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...267268269...522
hírek, aktualitások

A rossz beltéri levegő így betegít meg

2024. április 10.

Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa a rossz beltéri levegőminőség egészségügyi hatásaira hívta fel a figyelmet. 

Változatos tünetek jelentkezhetnek

A háziporatka, penészgomba és a háziállatok által okozott panaszok ebben az időszakban jelentkeznek. Orrfolyás, szemviszketés, orrdugulás, tüsszögés kapcsán érdemes erre gondolni. Azonban nemcsak az allergia miatt érezhetjük magunkat rosszul, a rossz levegőminőség egyéb tüneteket is okozhat.

Beteg épület szindróma (sick building syndrome – SBS) 

Az SBS olyan tünetegyüttes, amely a zárt térben lévő rossz levegőminőség miatt jelentkezik. Erre a WHO már 1984-ben felfigyelt, a Környezetvédelmi Ügynökség (EPA)  néhány évvel később lejegyzett meghatározása szerint pedig a kiváltó ok lehet egy adott helyiség, de akár az egész épület is.

Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy az SBS is okozhat allergiához hasonló szénanáthás tüneteket, de olyan egyéb panaszok is megfigyelhetőek, mint a száraz és viszkető bőr, a krónikus arcüreggyulladás, hányinger, fejfájás, fáradtság, koncentrációs problémák és köhögés. Az épületben tartózkodóknál jelentkező akut egészségügyi panaszok pedig összefüggenek az épületben töltött idővel, de konkrét betegség vagy ok nem azonosítható. A tünetek jellemzően akkor jelentkeznek, ha az érintett az adott épületben vagy helyiségben tartózkodik. Távozást követően megszűnnek, majd a visszatérést követően ismét jelentkeznek. 

Mit tegyen, ha tünetek jelentkeznek?

Ha úgy érzi, hogy az utóbbi időben a felsorolt panaszoktól szenved, akkor javasolt szakembert felkeresnie. A nátha tünetei általában 7-10 nap alatt elmúlnak, az ennél tovább fennálló légúti tünetek akár allergia, asztma vagy SBS jelei is lehetnek.

A tünetek kezelésén túl fontos lenne a kiváltó okot is megszüntetni. Rossz beltéri levegőminőséget okozhat a magas páratartalom és a penész megjelenése, az épületen használt vegyi anyagok, fal- és bútorfestékek, oldószerek párolgása, a dohányzás, a fűtési mód – például fatüzelésű kandalló a lakásban – a nyílászárók, a szellőztetés módja és a nem megfelelően tisztított légkondicionáló használata is.

Milyen vizsgálatokra lehet szükség angina pectoris esetén?

2024. április 10.

Sokakat megijeszthet az úgynevezett angina pectoris, hiszen aki először tapasztalja ezt a mellkasi szorítást, könnyen azt gondolja, ez maga a szívinfarktus. És bár a tünetek elmúlnak, dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa elmondja, miért fontos mégis az utólagos kivizsgálás. 

Hogyan különböztethető meg a szívinfarktus és az angina pectoris?

Az angina pectoris kifejezés annyit jelent, hogy mellkasi szorítás, fájdalom. Éppen ezért feltételezhetik sokan, amikor ezt a bizonyos fájdalmat tapasztalják, hogy szívinfarktusuk van, hiszen ez a vezető tünete mindkét eseménynek.

– Ennek kapcsán azt is érdemes tudni, hogy bár könnyen úgy gondolhatjuk, hogy az angina valójában nem veszélyes, de ez nem feltétlenül igaz. Ennek megértéshez tudni kell, hogy kétféle anginát lehet megkülönböztetni: a stabil és az instabil anginát – ismerteti Vaskó doktor.

– A stabil angina pectoris azt jelenti, hogy a mellkasi fájdalom mindig ugyanannál a tevékenységnél lép fel. A hozzá kapcsolódó tünetek szerteágazók és másodlagosak, előfordulhat például verejtékezés, hányinger, karzsibbadás, gyengeség. A stabil angina pectoris leggyakoribb formája pedig az effort angina, ami azt jelenti, hogy a mellkasi fájdalom a fizikai tevékenység egy bizonyos fokán jelentkezik és a tevékenység abbamaradásakor megszűnik. Az instabil angina pectoris ezzel szemben független a terheléstől, tehát bármikor jelentkezhet. Ez utóbbi forma az infarktushoz hasonlóan vészhelyzetet jelent, vagyis a beteget sürgősséggel kell kardiológiai centrumba juttatni, mert ez akár a közelgő szívinfarktusra is utalhat. Ha tehát a fájdalom nem múlik, esetleg fokozódik, mindenképpen mentőt kell hívni!

A kivizsgálás anginánál is szükséges

Az angina pectoris és a szívinfarktus közti legfőbb különbség, hogy míg a stabil angina pectoris legfőbb okozója a koszorúér szűkülete, addig az infarktus nem elsősorban a koszorúér meszesedésének következménye, hanem egy elzáródás az érben, ami egy ún. „vulnerábilis” plakk leválása miatt alakul ki. Az anginás roham után azért kell feltétlenül kardiológiai vizsgálaton részt venni, mert az eredményekre építve azt kell elérni, hogy lehetőleg ne legyen több roham, illetve ne váljon súlyosabbá a helyzet. Az alábbi vizsgálatokkal lehet meggyőződni arról, hogy a mellkasi fájdalom oka valóban angina pectoris volt-e, és megfigyelni, hogy milyen állapotban van a koszorúér:


laborvizsgálatok,
szívultrahang,
EKG,
24 órás – 7 napos Holter EKG (elsősorban a tünetet nem okozó angina kimutatására),
sok esetben szükséges a kardio CT és a szívkatéterezés.

Válogatósság, vagy evészavar? Így ismerhetjük fel gyerekeknél!

2024. április 09.

Más típusú kezelést igényel, ha a gyermek nem egyszerűen válogatós, hanem evészavaros. Az étkezési problémákkal kapcsolatban Sarnyai Tündét, a Gyermekgyógyászati Központ dietetikusát kérdeztük.

Gyakori panasz a szülő csoportokban

A játszótéren, online csoportokban vagy a bölcsődei, óvodai folyosókon is gyakran felmerülő téma az étkezés. Alig eszik, válogatós, most éppen három féle kedvence van és csak azokat eszi – ahány gyerek, annyi féle étkezési probléma merülhet fel. Ilyenkor általában a legyünk türelmesek, próbálkozzunk időnként újra más ízekkel, vagy a majd kinövi tanácsokkal vigasztalják egymást az elgyötört szülők abban bízva, hogy az idő majd megoldja a problémát. 

Sarnyai Tünde elmondta, hogy a 1,5-6 éves gyerekek harmadánál előfordulhatnak különböző evészavarok, melyek súlyossága a normál válogatósságtól a súlyos evészavarokig terjedhet. Sajnos a kivárás olykor komoly következményekkel is járhat, ezért nem érdemes halogatni a szakember felkeresését. A probléma azonosításával és célzott terápiával elkerülhetjük ezeket, illetve az otthoni étkezések is kevésbé lesznek feszültek, ami önmagában is sokat jelent a szülőknek.

Árulkodó tünetek

Mindkettő hasonló korcsoportban fordul elő, a különbség, hogy az evészavar már születéstől jelen lehet, a válogatósság átlagosan 1,5 éves kor körül kezdődik. Jellemzően mindkettő már az óvodáskor előtt, vagy kiscsoportban kialakul, az első tünetek tehát már ekkor megjelennek.

Alapvető különbség, amit a szülő észrevehet, hogy a válogatós gyerek, ha éhes, megeheti, amit korábban elutasított. Evészavar esetén azonban az éhség ellenére sem fogadja elfogadni a problémás ételt. A válogatósságra általánosságban is jellemző, hogy bizonyos ételeket átmenetileg elutasít a gyermek, majd újra elfogadja. Evészavar esetén eleve lényegesen szűkebb a lista, amit hajlandó megenni, és ezek mellett hosszú távon is kitart. A válogatós gyerekek közösségbe kerülve rendszerint szívesen fogadják az új ízeket, az evészavar esetében azonban nem jelent befolyásoló tényezőt a közösség.