Fáj a lába a magassarkúban? – Ez lehet az oka!
2022. március 15.

Reggeli lábszármerevséggel leggyakrabban az aktívan sportolók szoktak találkozni, ám lényegében bárkinél előfordulhat lábszárfájdalom, különösképp azoknál, akik főleg magassarkút viselnek. A kellemetlen tünet hátterében gyakran az Achilles-ín problémája áll, mely szerencsére könnyen kezelhető. Dr. Váradi Éva főorvosnőtől, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistájától többet is megtudhat a problémáról.
Ín: hosszú és sérülékeny
Az Achilles-ín a lábszár izmait a sarokcsonthoz rögzíti, és a lábfej lefeszítésében, lábujjra állásban vesz részt – tehát a járásban, futásban, ugrásban játszik fő szerepet. Mivel ennyire sokat használjuk, esetleg túlerőltetjük, igencsak gyakran sérül. Bár leginkább azoknál okoz problémát, akik rendszeresen sportolnak – pl. futnak –, ám előfordulhat, hogy a magassarkú cipők miatt az ín megrövidül, rugalmatlanná válik, majd gyulladásba kerül, ami nagyfokú fájdalommal jár. Mindezeken kívül okozhatja egy egyszerű rossz mozdulat is, ugyanis ekkor hegszövet keletkezhet a felszínén, ami irritálhatja az ínt körülvevő védőburkot.
Az Achilles-ín gyulladás jelei:
- reggeli lábszármerevség, nehezített járás
- sarokfájdalom
- nyomásérzékenység
- duzzanat az ín mentén
Ezért nem szabad kihagyni a bemelegítést és a nyújtást
Mivel a környező izmok állapota, edzettsége nagyfokú védelmet jelent az Achilles-ín sérülési ellen, ezért fontos a lábszár megfelelő edzése – akár rendszeres sétával –, valamint sportolás előtti nyújtása, hogy az esetlegesen merevebb izmok ellazuljanak. Ennek hiányában lényegesen könnyebben sérül és kerül gyulladásba az ín – hívja fel a megfelelő bemelegítés fontosságára a figyelmet dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája.
A böjt 4 minősége spirituális haladóknak
2022. március 15.
Nemcsak kenyérrel él az ember - és nemcsak a kajával tarthatod s böjtöt! A spirituális haladókra több önismereti feladat is várhat, ha vállalják!
Fordulópont ez is az Évkörben, a kifelé forduló, mulatozó farsangi időszak helyét átveszi a befelé forduló, elmélyülő böjti időszak, egészen Húsvétig.
A torkos csütörtök voltaképp egy joghézag
Utolsó utáni lehetőség a kísértés leküzdésére - a kísértés megsemmisítésével, vagyis megevésével, megivásával...(Mert mindennek ellen tudunk állni, kivéve a kísértést!)
A böjt lényege
A böjti időszak nem kötelező - még a hívő katolikusoknak sem -, de egy jó lehetőség, hogy megtisztuljon a test és a lélek, elsősorban a rossz szokásoktól, és a helyükön támadó üres helyeket valami JÓ töltse ki.
Négyféle böjt, amit a spirituális haladók kipróbálhatnak
- Érdemes kipróbálni például az információ-böjtöt. Hihetetlenül sok szemét-információ árad ránk a rádióból, tévéből, újságból, Netről... ha csak a napi betevő fészbúkozást szorítod gátak közé, ha meg bírod állni, hogy ne kattints a mindenféle (ál)hírekre, máris hihetetlenül sok energiád szabadul fel! (Persze, eleinte igen kényelmetlen érzés lesz.)
- Kipróbálhatod a tárgy-böjtöt is... ennek a közismert népi neve a selejtezés.Pakolj ki mindent ami fölösleges, add el, ajándékozd el, adománozz, vagy dobd ki.
- De böjt lehet az is, ha kapcsolataidat emeled egy magasabb, játszmamentes szintre. Ennek módja a tiszta, értő és érző kommunikáció, amivel meg tudod találni a kulcsot a másik szívéhez.
- Végül természetesen a testi böjt, az étellel böjtölés. Ebben az is kihívás lehet, ha a nagyon kedvelt ételedet teszed félre egy időre. Csokika? Nasika? Csípős - cupákos husikák? Kávé? Mitől is vagy függő? Nos erre az időre leteheted azt, amit a legnehezebb letenni - nemcsak a húst. Akár az alkoholt, a cigit is ide sorolhatod.
Amikor muszáj benyomni egy tábla csokit
2022. március 14.
Mások érdekeinek a Tied elé helyezése nem is kérdés, hiszen Te vállaltad a családot, ha a munkádban alulteljesítesz, honnan lesz bevételed, a háztartás megvár, a párod elvárja, hogy vele is töltsél időt, és igen, ezt normálisnak is érezheted. A feladatok ellátásába fektetett idő pedig annyi idődet veszi el, hogy saját magadra már szinte semmi nem jut.
Ugyanilyen nyomasztó, amikor az ember feleslegesnek érzi magát, mert „csak” a babája szükségleteit kell kielégítenie, ami azért a nap nagy részét kitölti, de tedd a szívedre a kezedet! Nem 24 órát. És ezzel tisztában vagy Te is, ezredszerre takarítod a konyhát, a házat, majd holnap kezdesz elölről mindent. És akkor vagy amikor alszik délután a babád, vagy amikor hazaesel a munkából, remegő kézzel nyúlsz a csoki után. Muszáj megenned, nem tudsz parancsolni magadnak, lila ködben fel sem fogod, mit csinálsz. csak a fél tábla eltüntetése után kezd derengeni valami.
Joggal kérdezheted, honnan tudhatom én, aki egész életében sportolt, és kisujjában van a táplálkozás-és edzéselmélet. Onnan, hogy mindkettőt megéltem. Az ikreimmel voltam otthon, és bár én láttam el őket egyedül, férj nélkül, segítség nélkül, mégis feleslegesnek éreztem magamat, bár ők felváltva voltak ébren, úgyhogy semmit tevésre nem volt időm, de én is éreztem, hogy ez nem elég.
Most pedig az először felvázolt eset fordul elő velem elég gyakran, lévén, hogy elég maximalista vagyok minden téren. Egyedül megteremteni mindent a lányoknak, a bajnokaimnak a lehető legmagasabb színvonalú tudást nyújtani, mert mégiscsak rám bízzák magukat, nevelni a gyerekeket-bár ebben nagy segítségeimre vannak többen is szerencsére-, és a háztartás. Tényleg úgy érzem, hogy néha alig van egy percem. Hála Istennek, én nem a csoki után nyúlok, hanem edzek egyet, de az alapproblémát átérzem én is, amiből kiindul a csoki evés problematikája.
Lehet, hogy úgy érzed, ebből az ördögi körből nincs kitörési pont.
Akkor van neked egy jó hírem, mégiscsak van megoldás. Tudomásul kell venned, hogy vannak szükségleteid, amiket ha tartósan nem elégítesz ki, akkor támogatás nélkül csak ideig, óráig tudod tartani magadat. Milyen szükségleteid vannak, amiket ha nem elégítesz ki, az hiányként jelentkezhet?
Hiányként jelentkezik pl. a szeretet-, elismertség-, ingerhiány. Tudod, van egy kérdőív, amit a kezdő bajnokaimmal kitöltetetek, és abban szerepel egy kérdés, miszerint van-e feldolgozatlan lelki problémájuk.
A leggyakrabban megjelölt feldolgozatlan ok a párkapcsolat hiánya, vagy nem megfelelő minősége, a másik pedig, hogy otthon vannak gyerekekkel, takarítás, főzés, gondozás, nevelés napi mókuskerékébe, mindezt sikerélmény nélkül, és úgy érzik, semmibe veszik a munkájukat.
És akkor pár szó a párkapcsolatról: a programba jelentkezők kb. 40%-a válás közeli állapotban van, amihez bizonyos szinten közrejátszik a fogyni vágyó fél evéshez való viszonya is. A másik fél már megunta azt, hogy állandóan lelkesen támogatnia kel a partnerét, amikor bejelenti, hogy márpedig most tényleg le fog fogyni, különben óriási hiszti várható, végül pedig újabb kudarc esetén úgyis ő lesz a hibás, aki miatt a párja képtelen lefogyni. Ez ismét plusz feszültséghez vezet, ahová a falásrohamok elszenvedői az evésbe menekülnek.
Mi az igazság a visszérkrémekkel kapcsolatban?
2022. március 14.

A gyógyszertárakban többféle visszérkrém is kapható…Melyik mire jó? És miként lehet tartósabban megszabadulni a kacskaringós, kitüremkedő erektől? Ezekről kérdeztük Dr. Sepa Györgytől, a Trombózisközpont érsebész főorvosát.
Csökkentik a fájdalmat és a gyulladást
Bár a visszeres fájdalmak rendszerint a nyári kánikulában jelentkeznek, ám nem ritka, amikor évszaktól függetlenül kellemetlen panaszokat okoznak – különösen akkor, ha az illető ülő- vagy állómunkát végez. Ennek oka, hogy a kitágult erekben a keringés lelassul, vénás pangás alakul ki, majd ödéma lép fel, aminek következtében károsodhat az erek belső fala, gyulladásos állapotot generálva.
A visszérkrémek ezeket a gyulladásokat mérsékelhetik, illetve szüntethetik meg. Ezen kívül pedig csillapítják a tágulatokkal együtt járó, un. nehézláb érzést és hűsítik a végtagokat. Ráadásul ma már kaphatóak érerősítő hatóanyagokkal dúsított készítmények is, valamint olyanok, melyek a pangás miatt létrejövő vérrögök kialakulását hivatottak megakadályozni (ezek a heparin tartalmúak).
Csupán tüneti a kezelés
Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek a visszérkrémek csupán a fájdalmas tüneteket csillapítják, ám a mélyebb rétegekben kialakult visszértágulatokat nem fogják eltűntetni, ráadásul az olyan életveszélyes szövődmények ellen sem fognak nagyfokú védelmet nyújtani, mint a mélyvénás trombózis.
Éppen ezért érdemes a visszeres panaszokkal szakemberhez fordulni, aki hasznos tanácsokkal szolgálhat a probléma kezelését illetően.
Ez lehet kompressziós terápia, mely során a felületes vénákat összenyomjuk, ezzel megszüntetjük bennük a keringést. Ennek hatására a mélyvénákban felgyorsul a vénás áramlás, ami csökkenti a súlyos vénás pangást a végtagban és javítja a bőr vérellátását- mondja dr. Sepa György, a Trombózisközpont érsebész főorvosa.
Mellrákot okozhat a magas inzulinszint
2022. március 13.

Az inzulin fontos szerepet játszik az anyagcsere-folyamatokban, így az egyik legjelentősebb hormonunk. Megemelkedett mennyisége azonban komoly betegségekhez vezethet, ráadásul a legújabb kutatások szerint a mellrák kialakulásával is összefüggésben lehet. Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa a magas inzulinszint tüneteire hívja fel a figyelmet.
A Cancer Research nevű lapban publikált tanulmány szerint a menopauza utáni nem megfelelő inzulinszint megnöveli az emlőrák kialakulásának kockázatát. Bár ez idáig úgy hitték, a túlsúly önmagában emeli az esélyt, ám a kutatók úgy gondolják, a súlyfelesleg nem önmagában veszélyes ebből a szempontból, hanem akkor, ha az magas inzulinszinttel párosul. (Az igaz, hogy kettő gyakran fordul elő együttesen, ám nem ritka normál súlyú embereknél sem).
A kutatás eredményei
Hogy pontosabb képet kapjanak az összefüggésről, a tudósok több mint 3300 nem cukorbeteg részvevőt vizsgáltak meg, akik közül 497-nél alakult ki melldaganat 8 év alatt. A tanulmányban kitértek a résztvevők súlyára, inzulinszintjére és inzulinrezisztenciájára, vagyis mikor a szervezet nem reagál megfelelően a hormonra.
Pedig az inzulinnak fontos szerepe lenne, hiszen a megemésztett étel energiává alakításában segít, és ha valamiért a rendszerbe hiba csúszik – pl. nem termelődik elegendő inzulin, vagy nem képes a szervezet megfelelően felhasználni-, akkor könnyebben alakul ki a későbbiekben diabétesz.
A tanulmány egyik vezetője hozzátette, hogy a kockázat nem nagyobb az anyagcserezavar nélküli túlsúlyos nők (>25 BMI) körében, mivel nekik ugyanakkora az esélyük a mellrákra, mint a normál súlyúaknak – tehát csakis az inzulinszint számít. Viszont ez fordítva is igaz, vagyis, ha valaki karcsúbb, ám anyagcsere problémája van, akkor a rizikó emelkedett.
Természetesen ez még nem jelenti azt, hogy nem kell odafigyelni a testtömegre, hiszen minél jelentősebb a túlsúly, annál nagyobb eséllyel jelentkeznek inzulinproblémák, tehát az egészséges étkezés és a rendszeres testmozgás elengedhetetlen, főleg a hízásra hajlamosak körében!
Tünetei:
- súlyfelesleg
- pattanásos bőr
- meddőség
- menstruációs zavarok
- étkezés utáni rossz közérzet
- fokozott szőrösödés
- PCOS
Csak óvatosan a szülés utáni fogyókúrával
2022. március 13.

Felszedett fölösleges kilók, kimerültség, átmeneti depresszió, újfajta teendők garmadával… De szerencsére ott a bébi! A nagy öröm mellett nehézségekkel teli a kismamák élete a szülés után. És a legtöbbjüknek egy vágya van: ugyanúgy nézzenek ki, mint azelőtt. Ha mi is így vagyunk vele, azért vigyázzunk, hogy ne törekedjünk túl gyorsan a régi alakunk visszanyerésére.
Miért nem jó a túl korai fogyókúra?
Mindenekelőtt a szoptatás miatt, mert az anyatej minőségét közvetlenbefolyásolja a kismama táplálkozása. A gyermekágyból való visszatérés után a hormonális egyensúly még nem állt helyre, a fogyókúrázást célzó erőfeszítések ezért sem ajánlottak – figyelmeztetnek a szakemberek. Elégedjünk meg a kiegyensúlyozott, tápanyagdús, de kalóriaszegény táplálkozással, és a szülés utáni talpra állással.
Nyugodjunk meg: a szervezet fokozatosan regenerálódik, a hormonszintek később normalizálódnak, alakunk is változni fog. Ha pedig szoptatunk, a szervezet nagymértékben merít a tartalékaiból a tejképződés elősegítése érdekében. Így természetes úton biztosan lemegy rólunk 1-2 kg, amiből bátorítást kaphatunk a jövőbeli fogyási terveinket illetően.
A rendszertelen táplálkozás hizlal!
Szülés után jön az idegesség, szorongás főként amiatt, hogy vajon mindent jól csinálunk-e az új anyaszerepben – de a külsőnk is aggodalomra ad okot. Nem érünk rá rendesen enni, vashiányos állapot léphet fel, ami az állandó éjszakai felkelésekkel együtt tartós fáradtságot okoz. Ugyanakkor azt érezzük, hogy mindenképp le kell adni a súlyunkból – amivel azonban nem szabad sietnünk.
A mértékletes fogyás érdekében ajánlott fokozatosan csökkenteni a kalória-bevitelt, de előnyben kell részesíteni a jóllakottság érzetét keltő élelmiszereket. Tegyünk meg mindent azért, hogy ne érezzük éhesnek magunkat kis időre sem a nap folyamán. Bármennyire nehéz, próbáljunk rendszer szerint, kiegyensúlyozott étrendet követni. Ellenkező esetben az alkalmankénti, „csak úgy bekapunk valamit” jellegű táplálkozás hízáshoz vezet. Tudnunk kell, hogy a jól elosztott, proteinben gazdag étrend (a hús-hal-tojás hármasával) tápláló, és hosszabb időre elnyomja az éhségérzetet.
Fontos az alacsony GI
Tanácsolható még, hogy alacsony glikémiás indexű (GI) élelmiszerek fogyasztását részesítsük előnyben. A GI érték megmutatja, hogy az ételben lévő szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel a szervezetben. Minél magasabb egy élelmiszer glikémiás indexe, annál inkább növeli a vércukorszintet, és szervezetünk annál több inzulint termel, oly módon, hogy bejuttatja a cukrot a sejtekbe.
Márpedig amikor a cukor kiválasztódik a vérből, leesik a vércukorszint, és innen eredhet a kényszeres evés, a hirtelen támadt éhség következtében. Ráadásul az inzulin elősegíti a zsír raktározódását. Minél több inzulint választ ki tehát a szervezet, annál „biztosabb” a kilók felgyülemlése. Ezzel szemben az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek nem emelik a vércukorszintet, és így megakadályozzák a fölösleges evés, nassolás utáni vágyat, továbbá a zsírok lerakódását.
Ebből a szempontból ajánlottak például az említett, proteinben gazdag vörös húsok, halfélék, a tojás; a gyümölcsök közül például az alma, cseresznye, grapefruit, a zöldségek közül a száraz hüvelyesek (lencse, szójabab, szárazbab, csicseri borsó), továbbá a teljes kiőrlésű gabonából készült pékáruk, cereáliák.
Vitaminok, avagy a szép bőr ABC-je
2022. március 12.
A vitaminos krémek igen divatosak. De vajon azt is tudjuk-e, hogy melyik vitamin milyen hatással van a bőrre? A vitamindús táplálkozás mellett a krémekhez adalékolt vitaminok és vitamin származékok is fontosak, főleg ha jól alkalmazzuk őket. A tudatos nők pedig nem csak a reklámbokól tájékozdónak!
A Táplálkozási Akadémai hírlevelének igen érdekes része szól a szépség vitaminjairól. Nézzük őket, ABC rendben!
A bőr sejtjeinek az osztódását és érését, a haj táplálását az A-vitamin /retinol/ segíti. Hiányában a bőr pikkelyesen hámlóvá válhat. Mivel zsírban oldódó vitamin, megfelelő felszívódásához legalább 5 g zsiradék bevitele szükséges. Ügyelni kell azonban arra, hogy feleslegesen nagy mennyiségben (pl. étrend-kiegészítők túlzott fogyasztása miatt) ne kerüljön a szervezetünkbe, mert az súlyos májkárosodással járhat, várandósoknál pedig a magzat fejlődési rendellenességéhez vezethet! A-vitaminban különösen gazdag a máj és egyéb belsőségek, a tojássárgája, a tengeri halak és a tejtermékek. Sok színes zöldségben (parajban, kelkáposztában, sárgarépában, stb.) és gyümölcsben (sárgabarackban, sárgadinnyében, stb.) az A-vitaminnak csupán az előanyagai lelhetők fel, amelyekből azonban testünk képes A-vitamint előállítani.
A B-vitamin csoport tagjaira általánosan jellemző, hogy vízben oldódóak, és az anyagcsere folyamatokhoz – a fehérjék, zsírok és szénhidrátok átalakításához – szükséges enzimek elengedhetetlen alkotói.
B2-vitamint az ember bélflórája is termel, így hiányát jelző bőrtünet – a száj szegleteinek berepedése, bőrkiütés/pörsenés – többnyire csak a bélbaktériumok pusztulása miatt, általában hosszan tartó, széles spektrumú antibiotikumos kezelést követően alakul ki. Több szempontból is lényeges megjegyezni, hogy antibiotikumok alkalmazása mellett pre- és probiotikumok fogyasztásával gondoskodjunk a bélflóra helyreállításáról. A B2-vitamin egyik legjobb forrásai a tej, tejtermékek. A hosszabbra nyúló hétvégi reggeliknél azonban jó, ha figyelünk arra, hogy ne maradjon a tej napsütötte helyen, mivel a fényérzékeny B2 vitamin könnyen lebomlik!
A B3-vitamin /niacin/ hiánya és – egyéb toxikus tünetek mellett – túladagolása is bőrrendellenességek kialakulásához vezet. Jellegzetes niacin-hiány okozta betegség a pellagra, ami a napfénynek kitett bőrterületek sötét színű elváltozásával jár együtt. A niacin nagyobb mennyiségben megtalálható a húsfélékben, belsőségekben, barna kenyérben, burgonyában, tojásban, stb. Elegendő fehérjebevitel mellett aminosavból (triptofánból) az emberi szervezet is képes előállítani niacint.
Bőrünk épségének megőrzéséhez a B5-vitamin /pantoténsav/ jelenléte is elengedhetetlen. Vegyes táplálkozás során – húsok, szárazhüvelyesek, zöldségek, gyümölcsök fogyasztásával – megfelelő mennyiség jut belőle szervezetünkbe, így önálló hiánytünetet nem vált ki. Táplálkozási elégtelenségnél, idült alkoholizmus esetén, felszívódási zavaroknál azonban más vitaminokkal együtt kialakulhat pantoténsav hiány is.
Kevés B6-vitamin /piridoxin/ esetén bőrgyulladás, valamint a bőr berepedése tapasztalható. B6-vitamin hosszú időn át fennálló nagy dózisú fogyasztása viszont a kezek és a láb idegeinek károsodását okozza. Nagyobb fehérjefelvétellel egyidejűleg a B6-vitamin fokozottabb beviteléről is gondoskodni kell. Kiegyensúlyozott táplálkozás esetén ez nem jelent gondot, mivel a nagyobb fehérjetartalmú nyersanyagok jelentős része – pl. a halak, sovány húsok, máj – egyben jó B6-vitamin forrás is, és mindezek mellett számos növényi eredetű táplálék – szárazhüvelyesek, banán, szilva, avokádó, stb. – is bővelkedik ebben a vitaminban.
A mobiltelefon ronthatja a spermiumok minőségét
2022. március 12.

A mobiltelefonok rohamos elterjedése és gyakori használata a mindennapi környezetünkben minket körülvevő elektromágneses tér megváltozásához is vezet/vezetett.
A mobiltelefonálás egyelőre nem tekint vissza több évtizedes/évszázados múltra. Emiatt, a mobiltelefonálás során alkalmazott elektromágneses hullámok emberi szervezetre kifejtett hatásainak tanulmányozásához rövidnek mondható az az időtartam, ami rendelkezésre áll. Lehetséges, hogy bizonyos negatív hatások csak 10–20 év vagy még több elmúltával jelentkeznek, így ezek széles körű vizsgálatára, nagy pontosságú kockázatelemzésre egyelőre nincs lehetőség.
Kutatók körében felmerült többek között annak a lehetősége, hogy a mobiltelefonok elektromágneses hullámai hatással lehetnek az intenzíven osztódó ivarsejtekre, azaz befolyásolhatják a spermiumok minőségét, a férfiak megtermékenyítőképességét. Ennek a megítélésére számos kutatást, vizsgálatot végeztek.
Az eddigi tanulmányok eredményeinek összegzése alapján pontosabb képet kaphatunk arról, hogy ténylegesen milyen hatása van a mobiltelefonok elektromágneses hullámainak a férfiak megtermékenyítőképességére.
Veszélyben a spermák
A nemzetközi Andrology folyóiratban 2014-ben megjelent publikációban 4 humán vizsgálat, 4 állatkísérlet és 4 különféle laboratóriumi méréssorozat eredményeit szummázták: így összesen 1533 férfi, 97 kísérleti állat és számos laboratóriumi teszt alapján vonta le a következtetéseit a kutatócsoport.
Tény, hogy a különféle humán vizsgálatok néha eltérő eredményekkel szolgálnak. Mégis, az önkéntes férfiakkal végzett vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy a mobiltelefonálás negatív hatással lehet a spermiumok koncentrációjára, mozgékonyságára és élettartamára, illetve a szabályos felépítésű spermiumok arányát is csökkenti. Az összegzett eredményeket megjelentető vezető kutató szerint: „A rádiófrekvenciás sugárzás az emberi spermiumok minőségére is hatással lehet”.
Állatkísérletekkel (patkány) már bizonyították azt, hogy a mobiltelefonálás során használt elektromágneses hullámok hatására a spermiumok koncentrációja és mozgékonysága csökken. Laboratóriumi körülmények között végzett tesztek szintén azt támasztják alá, hogy a mobiltelefon hullámai a spermiumok mozgékonyságát és életképességét befolyásolják.
Étlapok rövid üzenetei hatására többen választanak növényi alapú ételt
2022. március 11.
Az éttermek étlapjaira írt egyszerű, rövid üzenetek hatására kétszer olyan gyakran választanak a vendégek hús helyett növényi alapú fogást egy új kutatás szerint.
A klímakutatók egyre nagyobb figyelmet szentelnek az élelmiszer előállításának, szállításának és fogyasztásának: egy tavaly szeptemberi tanulmány szerint az üvegházhatású gázok évente a világon kibocsátott mennyiségének több mint harmada az élelmiszeripar számlájára írható.
A szennyezés nagy része a hús miatt termelődik: a marha, a csirke és a sertés tenyésztése – ami miatt gyakran vágnak ki nagy erdőterületeket – nagyjából kétszer akkora károsanyag-kibocsátással jár, mint a növénytermesztés – írta a The Guardian online kiadása szerdán.
A húsfogyasztás különösen magas az Egyesült Államokban, 2020-ban átlagosan 111,5 kilogramm húst evett meg egy amerikai, több országban pedig, köztük Kínában gyors növekedésnek indult a húsevés.
Sokan segítenék a környezetvédelmet azzal, hogy növényi fogásokat választanak: az új kutatás azt találta, hogy az éttermi étlapokra írt rövid üzenetek nagyban befolyásolhatják a viselkedést.
A World Resources Institute (WRI) nonprofit szervezet kutatásában mintegy hatezren vettek részt az Egyesült Államokban. A kutatók tíz különböző, a fenntarthatóságról szóló üzenetre adott reakcióikat vizsgálták, azt kérték bennük, hogy válasszanak két lehetőség, például babos vagy marhahúsos burrito között.
Az üzenetek közül több is drámai hatást keltett. “Mindegyikünk tehet a bolygónk érdekében. Ha csak egy húsos fogást növényire cserélsz, az üvegházhatású gázok kibocsátásából annyit takarítasz meg, amennyi a telefonod feltöltéséhez két év alatt elhasznált energiával egyenlő” – akik ezt olvasták az étlapon, 25 százalékban vegetáriánus fogást választottak, ami több mint kétszerese azon vendégeknek, akik nem olvasták az üzenetet. Egy másik üzenet hatására 22 százalékkal több fogyasztó döntött növényi alapú étel mellett, ami szintén sokkal nagyobb arány az üzenetet nem olvasókhoz képest.
Más üzenetek, amelyek az étel ízéről szóltak, vagy arról, hogy meg kell védeni a Földet a következő nemzedékek számára, szintén pozitívan befolyásolták a vendégek döntését, ami arra utal, hogy szignifikánsan alakítható a választás az étlapok szövegeinek megfogalmazásával.
Az ételallergiák lelki háttere - Melyik élelmiszer mit szimbolizál?
2022. március 11.
Ahogy egy-két évtizede még a hiperaktivitás és az autizmus vezette a slágerlistát a gyermekbetegségek és problémák terén, úgy ma az ételallergiák és táplálkozási kórok, lebontási nehézségek szaporodtak el. Mi lehet a háttérben, miért küzd ezzel minden harmadik gyermek?
Az ételallergiások száma rohamosan nő
Hiperaktivitás, Down-kór, autizmus, talán leggyakoribb és a szülő számára gyakran legtöbb kihívást jelentő problémák. Ma már persze létezik Ritka Gyermekbetegségek Konferenciája, és az Internet segítségével megismerhetjük, megérthetjük a problémákat.
Eltelt néhány év, talán néhány évtized is, és a leggyakrabban arról hallani, hogy egy-egy gyermek nem képes lebontani a tejet, a gabonaféléket, liszt-érzékeny, nem ehet olajos magvakat, vagy esetleg mindet egyszerre. Mi áll a háttérben, mi a valódi probléma? Két fő vonalon indulhatunk el.
1. Ez a probléma nem az a probléma
A manduladió, a búza, a rozs, az árpa egészséges és finom termékek, a gyermeknek a leggyakrabban nem magával a termékkel van problémája, hanem a feldolgozáskor használt adalékokkal, gyárilag beletett alkotórészekkel. Sokszor adalékanyagok nélkül is az élelmiszer fertőzötten, koszosan kerül az asztalra, vagyis a nem megfelelő kezelés miatt olyan dolgokat juttatnak vele a gyermek szervezetébe, amely megmételyezi a gyermeket, és a gyermek problémáját, allergiáját nem a kosznak, hanem a terméknek, nem a termékkel kapott adalékanyagnak, hanem magának az élelmiszernek tudjuk be. Ezért az adott allergiát igyekezzünk körbejárni, ha nem túl súlyos tünetekkel jár!!!!
Ezt példázza az a vicces igazság, amikor a városi leányt, aki tehenet csak nyaraláskor látott és akkor is legfeljebb egy tucatszor, negyedévszázados létére allergiássá válik a tehénszőrre. Kérdem én, hol lelünk tehénszőrt nagyobb koncentrátumban a metropolisokban? Természetesen a dobozos tejben! Hiszen nem megfelelően kezelt tej, sajnos gondokat okozhat. Az utánajárás ez esetben segített, nem tejallergiáról van szó, csak nem megfelelő kezelésről a táplálék esetében.
2. Amikor valóban ételallergiáról beszélhetünk
Azután ott van valóban ételallergia, lisztérzékenység, tejcukor-érzékenység, allergia, allergia hátán. Ez esetben sokszor laboratóriumi vizsgálatokat javasolnak, vérvételt és szövettan mintát. Az emésztést vizsgálják, a fiziológiai folyamatokat. Csakhogy mi marad el? Természetesen a dolgok lelki oldala.
Az egyes tápláléktípusok megfeleltethetők családtagjainknak, érzéseinknek, gondolatainknak. Amikor valaki a cukorral nem boldogul, akkor általában szeretetről, amikor a tejjel és tejtermékekkel, akkor az anyával való kapcsolatról gondolkodik nehezen, szorongásai, elfojtásai lehetnek e téren. A tejcukor-érzékenység az anyától kapott szeretet el nem fogadását is jelenti jelképesen.
Melyik táplálék mit szimbolizál?
A lisztérzékenység és gabonákkal kapcsolatos energiák a férfierőhöz, az életerőhöz, az élet elutasításához, az életerő el nem fogadásához áll közelebb, elsősorban az édesapával kapcsolatos problémákat jelzi.
