Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Mit árulnak el rólad újévi fogadalmaid?

2022. január 05.

Szépség, bőség, harmónia, hála - sok nemes dolgot szeretnénk megvalósítani az újesztendőben. És valóban igaz elhatározások ezek, mert mindnyájunk élete szebb lesz, ha bárki szépséget teremt maga körül; legyen az egy jó film, vagy egy szép lakás, ahol sokan összejöhetnek a barátság jegyében.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Ne fukarkodjunk tehát fogadalmakat tenni az új évre, mert ha mindent nem is tudunk megvalósítani, egy kevés boldogság is új fényt hozhat az életünkbe.

Egyik barátommal a Titok című filmet néztük, elemeztük. Az ő nagy problémája, hogy minden lány táncolni szeretne, neki pedig „nincs ritmusérzéke”. Minden, amiről mesél, arról tanúskodik, hogyan szuggerálja magába ezt a tudatot. Hogyan lehetne ritmusérzéke, ha egyetlen tánc után elmenekül azzal, hogy ez neki nem megy? Másik barátomnak levágták térdből a lábát, és két évvel a műtét után műlábbal kiválóan forgatta a lányokat a parketten.
Milyen felemelő fogadalom:

Megtanulok táncolni
Önmagunk megismerése nem azzal kezdődik, hogy jól megszidom magam, mi mindent nem tudok, mit nem sikerült elérnem. Ez a legelső, amit ki kell hajítani a gondolkodásunkból jó messzire. Még az iskolában is szörnyű volt az a tanár, aki a rosszra figyelmeztette a gyereket. A jó tanár nem kérdezte, hogy szeret-e, tud-e táncolni a gyerek, hanem történelem órán történelmi táncot tanítva mindenkit sorba állított. Minden fiúnak, lánynak szerzett párt, akár maga is beállt táncolni, a legsutábbnak látszó gyereket is megtanította háromig vagy négyig számolni, hogy kilépjék a „palotás” vagy a keringő lépéseit (például akár magyar órán is a Kőszívű ember fiainak oktatása közben). S egy anyák napján vagy karácsonyi ünnepen minden szülő elámulhat, hogy kétballábas fiacskája-leánykája milyen szépen mozog. Hát ezt felnőtt embernek magának kell véghezvinni. De semmi ok a félelemre, mert van tánciskola bőven, s vannak hozzánk hasonlóan félénk természetű egyének, akiknek instrukció kell.

Új autót veszek ebben az évben
Kell-e nekem az az új autó? Hát persze. Az embernek ősidők óta örök vágya, hogy gyorsabban érjen az elérni kívánt célba, nem kelljen járművekre várva fagyoskodni a többi mogorva polgár között. Csak hát nincs kéznél 4-10 millió forint. A lakáshitelt is törleszteni kell. Félelmetes hírek terjengenek az eladósodott autóvásárlókról.
Pedig milyen egyszerű a megoldás! Azonnal bemegyek a bankba, és a mindenkori fizetésem tíz százalékát lekötöm. Egy-két hónap alatt kiderül, képes vagyok-e megspórolni azt a pénzt. Mi a legfontosabb? Hogy ne kerüljek a saját vágyaim csapdájába.

Megtervezem előre a tévéműsort
A tévébámulás rengeteg időt vesz el tőlünk. Kapcsolgatni egyik csatornáról a másikra egyre idegesebben, hogy nem tudnak valami érdekes műsort készíteni. De hát miért kellene másnak gondoskodni arról, hogy jól érezzük magunkat? Mit akarunk folyamatosan elfelejteni az állandó zörejjel, ami családi életünk hátterében zajlik? Azt a munkát, amit magunknak választottunk? Ám ha nem magunk választottuk, éppen szabad időnkben lehetne gondolkozni arról mit változtatnánk az életünkön.

Ebben az időben beszélhetnénk meg nyugodtan családtagjainkkal, mit szólnak a terveinkhez. Csendes, zavartalan beszélgetéssel előjöhetnek lelkünk mélyén elnyomott vágyaink, míg állandó tévézés mellett csak a feleslegesen felszított indulatok, irigység a jómódúak iránt csapódik ki családi életünkre. Egy gyerek se tudta még elmesélni, mit is látott ezekben a filmekben. Meg lehetne próbálni elmeséltetni a gyerekkel, mit látott, s ha ez sehogy se sikerül, megpróbálhatjuk magunk elmesélni neki, amikor is kiderül, hogy ez lehetetlen, mert zagyvaság.



Preeclampsiahoz vezethet a trombózishajlam

2022. január 04.

Fotó: gettyimages.com

Fokozott trombózishajlammal a terhesség mélyvénás trombózis szempontjából jelentős rizikót jelent, ám sokan nem tudják, hogy az olyan állapot, mint a terhességi toxémia is nagyobb eséllyel alakul ki ekkor. Hogy miként lehet a legbiztonságosabbá tenni a várandósság időszakát, arról dr. Szélessy Zsuzsannát, a Trombózisközpont hematológus főorvosnőjét kérdeztük.

A várandós nők rettegett kórképe: preeclampsia

A preeclamsia, avagy a terhességi toxémia a várandósság egyik legrettegettebb szövődménye. A 140/90 vagy e feletti értékekkel járó magasvérnyomás értékek mind a baba, mind az anyuka egészségét veszélyeztetik. Az állapotot a megnövekedett vérnyomásérték mellett a vizeletben nagyobb mennyiségben jelen lévő fehérje jellemzi (több mint 300mg/nap a fehérjevesztés) . A probléma leggyakrabban a 20. terhességi hét után jelentkezik. A preeeclampia-t egyéb eltérések is kísérhetnek, pl. a vesefunkció romlása, lábdagadás, illetve a májfunkció romlása. A WHO közleménye szerint az anyai halálozások 18 százalékáért a terhességi toxaemia a felelős, Magyarországon az anyai halálozás 1/3 ennek a következménye.

Trombózishajlammal megnő az esély

A terhesség során a kismama véralvadási rendszerében komoly változások következnek be, megakadályozva ezzel a komolyabb vérzéseket. A várandósság egy egészséges nő életében is megnöveli a trombózis esélyét, és amennyiben az illető trombofíliás – azaz megnövekedett trombózishajlama van-, a vérrögösödés valószínűsége megsokszorozódik, ráadásul vetéléseket is okozhat.

Azonban azt sem árt tudni, hogy az olyan állapotok, mint a súlyosabb öröklött trombózis késség, pl. homozigóta Leiden mutáció, illetve az autóimmun betegségek közül az antifoszfolipid szindróma nem csupán a mélyvénás trombózis esélyét növeli meg sokszorosan, hanem a várandósság egyéb problémáiét, így a preeclampsia-jét is. Ennek oka, hogy a méhlepényt tápláló erekben vérrögök keletkeznek, elzárják azokat, így a lepény fejlődése megáll, vagy nagymértékben károsodik- mondja dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosnője.



A mérsékelt tea- és kávéfogyasztás csökkentheti a stroke és a demencia kockázatát

2022. január 04.

A mérsékelt kávé- és teafogyasztás összefügghet az agyvérzés és a demencia kockázatának csökkenésével – állapította meg egy új tanulmány, amelyet a The Guradian ismertetett.

Fotó: gettyimages.comA tudósok a területen végzett eddigi legnagyobb kutatásban 365 ezer 50-74 éves ember adatait követték több mint egy évtizedig. A kutatás egyik fontos eredménye szerint a naponta 2-3 csésze kávét vagy 2-3 csésze teát fogyasztóknál 32 százalékkal kisebb volt a kockázata az agyvérzésnek.

A stroke számlájára globálisan a halálozások 10 százaléka írható, a demencia pedig az egyik legnagyobb egészségügyi probléma világszerte, 2050-re már mintegy 130 millió embert érinthet.

A UK Biobank adatbázisa alapján végzett kutatásban résztvevők maguk számoltak be arról, hogy mennyi kávét és teát ittak naponta. A kutatás ideje alatt a 365 ezer résztvevő közül 5079-nél alakult ki demencia, és 10 053 esett át legalább egy agyvérzésen. A tanulmány szerint azoknál csökkent legjobban az agyvérzés vagy a demencia kockázata, akik naponta 2-3 csésze kávét vagy 3-5 csésze teát, vagy vegyesen 4-6 csésze teát és kávét ittak.

A napi 2-3 kávét vagy 2-3 teát fogyasztóknál 28 százalékkal kisebb volt a demencia kialakulásának kockázata azokhoz képest, akik egyáltalán nem kávéztak vagy teáztak.

A kutatást végző Jüan Csang és kollégái, a kínai Tiencsini Orvosi Egyetem tudósai megállapították, hogy a kávézás önmagában vagy a kávé és tea fogyasztása szintén kapcsolatba hozható az agyvérzés utáni demencia kialakulásának alacsonyabb kockázatával.

A Plos Medicine orvostudományi folyóiratban publikált tanulmány szerzői szerint a kávé és a tea mérsékelt fogyasztása külön-külön is, valamint a kávé- és teafogyasztás kombinálva is csökkentheti az agyvérzés és a demencia kockázatát.

A kutatók azonban felhívták a figyelmet arra, hogy a UK Biobank adatbázisa a teljes népesség viszonylag egészséges mintáját képviseli, ezért nem biztos, hogy a tanulmány megállapításait általánosítani lehet. Bár lehetséges, hogy a kávé és a tea védelmet nyújthat az agyvérzés, a demencia és az agyvérzést követően kialakuló demencia ellen, a kutatók szerint ebből nem lehet ok-okozati összefüggésre következtetni.

Tara Spires-Jones, az Edinburgh-i Egyetem Demenciakutató Intézetének vezetője – aki nem vett részt a tanulmány elkészítésében – kiemelte, hogy további kutatásokra van szükség a tea és a kávé, valamint az agyvérzés és a demencia kockázata közötti lehetséges biológiai összefüggések teljes körű megértéséhez.

Kevin McConway, az alkalmazott statisztika emeritus professzora pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy az agyvérzés és a demencia kockázata nem egyenletesen növekedett vagy csökkent a tea és a kávé fogyasztásával. Az agyvérzés vagy a demencia kockázata alacsonyabb volt azoknál, akik viszonylag kevesebb kávét vagy teát ittak, mint azoknál, akik egyáltalán nem ittak, viszont egy bizonyos kávé- és teamennyiség után a kockázat ismét növekedni kezdett, míg végül magasabb lett, mint azoknál, akik nem ittak semmit – magyarázta.  McConway hozzátette: a napi 7-8 csésze kávét fogyasztóknál az agyvérzés kockázata magasabb volt, mint a nem kávézóknál, és jóval magasabb a napi 2-3 csészét fogyasztóknál.



A másnaposságtól is védett a javnei ásatáson előkerült ősi ametisztköves gyűrű

2022. január 03.

Fotó: gettyimages.com

A másnaposság ellen használhatták az ametisztköves aranygyűrűt, amely egy izraeli ásatáson került elő a bizánci korszak legnagyobb ismert borászatának feltárásakor.

Sok erényt tulajdonítottak ennek a kőnek, köztük azt is, hogy viselőjét megvédi az ivás okozta másnaposság kellemetlen hatásaitól” – mondta el a javnei régészeti helyszínen felfedezett ókori ékszerről Amir Golani régész.

A gyűrűt egy bortárolásra használt amforaraktár maradványaitól 150 méterre találták meg. Az ásatáson egy 7. századi – a bizánci kor végére és a korai iszlám időszak kezdetére datálható – helyszínt tártak fel, de a régészek szerint a gyűrű még régebbi is lehet.    

 “Ametisztköves aranygyűrűjük már a rómaiaknak is volt, és lehetséges, hogy ez a gyűrű a 3. században a városban élő előkelő elit ékszere volt” – idézte a CNN az izraeli régészek közleményét.

Amir Golani megjegyezte, hogy az ametisztköves gyűrűnek vallási vonatkozásai is lehetnek: “A Biblia a 12 drágakő egyikeként említi az ametisztet, amelyet a Templom főpapja ünnepi mellvértjén hordott” – mondta.

Golani úgy véli, hogy a lila köves, 5,11 gramm súlyú gyűrű egykor egy tehetős személyé volt. Az ékszer viselése státuszukat és gazdagságukat jelezte, az ilyen gyűrűket férfiak és nők egyaránt hordhatták – tette hozzá.

Elie Haddad, az ásatás társigazgatója közleményében arról írt, hogy a drága gyűrű az ősi borászat tulajdonosáé, annak magas rangú beosztottjáé vagy egy szerencsétlen látogatóé lehetett, aki leejtette és elvesztette.

A leletről beszámoló livescience.com tudományos ismeretterjesztő portál cikke szerint az “ametiszt” szó a görög “ametisztosz” szóból származik, ami azt jelenti, hogy “nem részeg” az Amerikai Gemológiai Intézet (GIA) szerint. Az ametiszt egy olyan kvarcfajta, amelyet egykor olyan nagyra értékeltek, mint a smaragd és a rubin, mígnem a 19. századi brazíliai nagy lelőhelyek felfedezése olcsóbbá és szélesebb körben hozzáférhetővé tette a drágakövet – közölte a GIA.

Az ókorban többféle módon is védekeztek a másnaposság ellen. Az ókori görögök – egy 1900 éves papirusz tanúsága szerint – babérlevélből készült nyaklánc viselését javasolták “részeg fejfájás gyógymódjaként”. Az ókori Mezopotámiában pedig feljegyezték, hogy egy orvos édesgyökér-, leander-, bab-, olaj- és bortinktúrát javasolt abban az esetben, ha “az ember erős bort ivott, ami a fejét is megzavarta”.



Új terápiákat és gyógyszereket kutattak

2022. január 03.

Fotó: gettyimages.com

A leggyakoribb betegségek – mint a cukorbetegség, az érelmeszesedés, a stroke és a szívelégtelenség – kezelésében eredményezhetnek új diagnosztikai és terápiás eljárásokat, illetve új gyógyszereket a debreceni és a szegedi egyetemek most befejezett közös kutatásai.

A kutatócsoportok 11 új kutatási programot alakítottak ki, a pályázati forrás támogatásával 141 közlemény született, 24 fiatal kutató szerzett PhD-fokozatot, 7 új egyetemi kurzus indult el, 10 vállalkozási-ipari együttműködés jött létre, utóbbiak elsősorban a gyógyszerfejlesztés területén – ismertette a professzor.

Fésüs László az MTI-nek elmondta: elsősorban a klinikailag nem, vagy csak részben megoldott problémákra, a túlsúlyosság kiváltotta szinte népbetegségek kezelésére kerestek molekuláris magyarázatokat, és azok alapján új kezelési célpontokat.

Az akadémikus a debreceni kutatás egyik fontos eredményeként értékelte, hogy például a zsírszövet hőt termelő részének – amely nem rakódik le túlsúlyként – a funkcióját fokozó új eljárást, új molekulákat találtak, amelyekből kialakulhatnak új terápiás megközelítések.

Kiderült, hogy a túlsúlyos emberek zsírszövetében lévő gyulladásokat olyan már ismert gyulladáscsökkentő szerekkel lehet kezelni, amelyeket eddig ezen a területen nem alkalmaztak – fűzte hozzá.

Szegedi kutatók olyan új antiaritmiás szereket találtak, amelyeket gyógyszergyárral fejlesztenek tovább, és olyan új betegségmechanizmusokat tártak fel, amelyek megmagyarázzák a szívelégtelenség kialakulását, azt, hogy miként vezet a magas koleszterinszint és a magas zsírszint szívkárosodáshoz.

Ugyancsak a mostani kutatások tárták fel, hogy a prediabéteszes – lappangó cukorbetegség – állapot jelentősen befolyásolja a légzésfunkciókat is. Ezt eddig kevésbé vizsgálták, most viszont kísérletesen is sikerült bizonyítani – jegyezte meg Fésüs László. Az akadémikus tájékoztatása szerint a szegedi biológiai intézet kutatói a projekt során részletes vizsgálati platformot alakítottak ki arra, hogyan lehet a zsíranyagcsere-változások követésével új terápiás célokat megjeleníteni.

A szöveti vizsgálatoknál elkezdték a mesterséges intelligenciát is alkalmazni – mondta a kutatás szakmai vezetője.

Fésüs László akadémikus, a program szakmai vezetője elmondta: az anyagcserezavarok molekuláris mechanizmusainak megismerésével foglalkozó kutatásra mintegy 1,5 milliárd forint támogatást nyert el közös pályázatán a Debreceni Egyetem (DE), a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Szegedi Biológiai Központ (SZBK).



Mikor és hogyan inhaláljon a gyerek?

2022. január 02.

Náthás a gyerek? Alig kap levegőt a sok orrváladéktól? Száraz köhögés kínozza vagy asztmás? Az inhalálás segíthet.

Fotó: gettyimages.comA belégzéssel bejuttatható hatóanyagok egyre növekvő száma és az inhalálási technika fejlődése megváltoztatta az inhalálásról alkotott képet. Míg időszámításunk előtt Indiában növényi füstöket lélegeztettek be a betegekkel, addig napjainkban kompresszorral előállított sűrített levegő nyomja át rendkívül kis átmérőjű fúvókákon a belégzésre szánt gyógyszeres folyadékot, és porlasztja azt miniatűr cseppecskékre.

Az inhalálás egyfajta gyógyszerbeviteli mód. Inhalálhat a beteg csupán vízgőzt, de lehetséges gyógynövények illó komponenseinek vagy apró cseppekre porlasztott, szintetikus gyógyszermolekulákat tartalmazó oldatnak a belélegzése. Légúti megbetegedéseknél logikus, hogy közvetlenül a hatás helyére, a felső vagy az alsó légutakba juttatjuk a hatóanyagot, nem pedig „kerülő úton”, például a gyomron, májon keresztül, a vérkeringéssel kerül az a légzőrendszer alkalmas pontjára.

Inhalálással a gyomor-bél rendszert, valamint a májat érintő mellékhatások csökkenthetők, továbbá a bejuttatandó hatóanyag mennyisége alacsonyabb lehet.

Ezek az inhalálás nyújtotta előnyök a (kis)gyermekek gyógykezelésében kiemelten fontosak.

Hogyan lehet inhalálni?

A nagymamáink módszere szerint megfázás esetén két evőkanálnyi szárított kamillavirágzatot vagy kakukkfüvet kell két liter forrásban lévő vízbe tenni, majd fölé hajolva a gőzt belélegezni. Van, aki törölközőt tesz a fejére, és úgy alakít ki sátrat a belégzéshez, van, aki kinyitott esernyőt tart maga fölé, hogy a párás környezetet biztosítsa. Tegye bárhogyan is, ez a módszer egy (kis)gyermeknél kerülendő: egyrészt a forrázás veszélye miatt, másrészt azért, mert a forró gőz irritálhatja a szemeket.

Vannak az inhalálásnak gyermekeknél is biztonságosan, ugyanakkor hatékonyan kivitelezhető módjai. Újszülötteknél alkalmazható a helyiség, például a kezelőszoba speciális porlasztókkal való párásítása. Nagyobb gyermekeknél speciális orr- és szájfeltéttel, maszkkal ellátott, vidám kinézetű inhalálókészülékek állnak rendelkezésre. Ezek a készülékek koncentráltan juttatják el a vízgőzt vagy a mikroszkopikus méretű cseppekre bontott gyógyszeroldatot az orrhoz/szájhoz. Egy hároméves korú gyermek már megtanítható a készülékkel való inhalálásra, természetesen felnőtt felügyelete mellett.



Maradjunk jó formában az ünnepek alatt

2022. január 02.

Jó formában maradni az év végi ünnepek alatt, és kedvünket lelni a teendőkkel teli, de örömteli eseményekben gazdag napokban, fáradtság nélkül – lehetséges. Elegendő hozzá, ha a kiegyensúlyozott táplálkozáson, a rendszeres fizikai aktivitáson és az egészséges életmódon alapuló rutint követjük. Fogadjunk meg az ezzel kapcsolatos, hasznos tanácsokat, hogy nyugodt szívvel töltsük az ünnepeket, és a feltöltődés se maradjon el.

Fotó: gettyimages.comAz ünnepek alatti testsúlygyarapodás, legyen az bármilyen mértékű, többek közt az ilyenkor jelentkező stressz egyik fő forrása. Ez a néhány kiló plusz rendszerint arra késztet bennünket, hogy megfogadjuk: az új év elején diétázásba kezdünk, és több időt töltünk sportolással, testmozgással.

Ugyanakkor, főleg karácsonykor, csökken a motivációnk, és táplálkozásunkban nem törődünk a következményekkel, legfeljebb bűntudatot érzünk. Ezért, ha még van időnk az év végi ünnepekig, készítsünk tervet azzal kapcsolatban, hogy okosabb döntéseket hozzunk jó formánk megőrzése érdekében, ami testileg-lelkileg értendő. Idén a célunk az legyen, hogy fitten tartsuk magunkat, korlátozzuk a stresszt, és valóban élvezzük az ünnepi időszakot. Természetesen anélkül, hogy lehangolódnánk január 1-jén – így tanácsos követnünk az alábbi „útmutatót”.

Táplálkozás az ünnepek előtt és alatt

A jó egészség a helyes táplálkozással kezdődik, azaz a változatos és kiegyensúlyozott étrenddel. Tippek ahhoz, hogyan tanácsos étkeznünk az ünnepi időszakban:

  • Fogyasszunk rostokból , fehérjékből és egészséges zsírokból álló reggelit – ez magába foglalhat minden hasznos táplálékot, amire a szervezetnek szüksége van. Az olajos magvak kiváló kiegészítők lehetnek hozzá.
  • Ha lemaradtunk a vásárlással, és el kell töltenünk egy egész napot az üzletekben, előtte készítsünk magunknak harapnivalót, pl. szendvicseket teljes kiőrlésű kenyérből, ahelyett, hogy a gyorséttermek, büfék kínálatából választanánk.
  • Legyünk vegetáriánusok, vagy akár vegánok is, heti egy napra. Ha mégsem vállalkozunk rá, minden ételhez adjunk hozzá legalább egy zöldséges kísérőt. 
  • Ne habozzunk, kényeztessük magunkat szezonális gyümölcsökkel. A narancs, mandarin, grapefruit nagyon ajánlott ebben az évszakban: természetesen édesek, alacsony kalóriatartalmúak, magas rost- és antioxidáns tartalmúak.
  • Mielőtt bármilyen karácsonyi süteményt sütnénk, uzsonnázzunk előtte. Így elkerülhetjük, hogy készítés közben/után torkoskodjunk belőle.
  • Az étkezések alkalmával kis mennyiségben vegyünk az ételekből, hogy mindent meg tudjunk kóstolni. Ez is egy „edzés” az ünnepekre, amikor szintén így kell tennünk.
  • Legyünk óvatosak az alkohollal, az ünnepek előtt és alatt is. A szeszesitalok tele vannak rejtett kalóriával, egyéb hátrányukról nem is szólva. De amennyiben (valószínűleg) fogyasztjuk őket az év végi ünnepeken, részesítsük előnyben a bort, és az alacsony alkohol tartalmú italokat, mellőzzük a töményet, valamint egy-egy pohár alkoholt felváltva igyunk egy pohár vízzel.
  • Korlátozzuk a sót, amennyire csak lehetséges. Ne feledjük, hogy számos ételben rejtve van, mint pl. a kenyérben, sajtokban, szószokban, felvágottakban…
  • Amikor úgy döntünk, hogy elfogyasztunk egy olyan süteményt vagy ételt, amelyet igazán szeretünk összpontosítsunk minden falatra, élvezzük az ízét, és lassan rágjuk meg.

Rendszeres testmozgás, hogy fittek maradjunk

Bizonyított tény, hogy a rendszeres testmozgás jótékony hatással van a testi-lelki egészségre, az erőnlétre és a jó alak megőrzésére, amellett energiával tölt fel. Mindezekre nagy szükségünk van az ünnepi időszakban, ezért ne hanyagoljuk el a fizikai aktivitást, bámennyire sürgető is teendőink sokasága.

  • Ha problémáink vannak a napi testgyakorlással, póbáljunk korábban felkelni, és ébredés után végezni a gyakorlatokat. Ily módon ritkábban hagyjuk figyelmen kívül a további testedzést, mivel csökken a stressz a nap folyamán, és jobban is fogunk aludni tőle. Használjuk ki a napközbeni szünetek minden pillanatát is kisebb gyakorlatokra..
  • Egy ötlet, amelyre nem gyakran gondolunk: próbáljuk ki azokat az alkalmazásokat a telefonunkon, amelyek segítségével figyelemmel kísérhetjük fizikai aktivitásunk intenzitását (használhatunk más, ere a célra szolgáló eszközöket is).
  • A nehéz ünnepi ételek fogyasztása után egy 30 perces séta csökkenti a vércukor- és triglicerid-szintet. Ezzel minden bizonnyal elkerülhető a hirtelen fáradtság is, amely túl nehéz emésztés esetén jelentkezik.


Téli saláták a maximális erőnlétért

2022. január 01.

A nagy karácsonyi dínomdánom után érdemes egy kicsit lazítani és az étkezésben is visszafogni magunkat, ha másért nem, hogy megalapozzuk a soron következő szilveszteri, újévi vigasságokat. Valóban jól jön egy hét tehermentesítés a szervezetünknek - néhány napig érdemes kevesebb kalóriát bevinni és kímélő ételeket fogyasztani, így az emésztésünk is helyreáll.  

Étkezéseinket állítsuk össze friss salátákból, magvakból, könnyű levesekből, párolt zöldségekből és gabonafélékből. Most a saláták összeállításához adunk tippeket, amelyeket egyáltalán nem csak nyáron lehet fogyasztani!

Tévedés, hogy salátákat csak nyáron lehet fogyasztani! Télen is akad még szép számmal olyan zöldségféle és egyéb hozzávaló, amelyekből megfelelően fedezhetjük a vitamin- és ásványianyag-szükségletünket.

Például:

  • jégsaláta
  • jégcsapretek
  • sárgarépa
  • káposztafélék
  • olajos magvak: tök-, napraforgó-, szezám- és fenyőmag, dió, mandula
  • hüvelyesek: lencse –és babfélék, csicseriborsó stb.
  • olívabogyó
  • avokádó
  • csíráztatott magvak: búza-, retek-, lucernacsíra

Az egészséges táplálkozáshoz és a megfelelő erőnléthez nagyon fontos, hogy ételeinknek legalább egy része „élő”, vagyis nyers étel legyen. Ezek tartalmazzák ugyanis a legnagyobb mennyiségben a vitaminokat és ásványi anyagokat, ráadásul kevésbé terhelik le az emésztőrendszerünket, mint a főtt ételek. A vegetáriánus konyha egyik alapelve, hogy a  növényeket abban a stádiumban készítsük el ételnek, amikor a legtöbb energia van bennük. Vagyis amikor a mag "felrobban" és elkezd nőni. Ez a csíra állapot, és ezért jó ötlet az ételeinkbe csírákat is tenni. Ezt a legcélszerűbben a salátafélékhez adva tehetjük meg, de főtt gabonák és párolt zöldségek mellé is fogyaszthatunk egy-egy marék csírát.

Retekcsíra-saláta magvakkal és olaszos öntettel
Hozzávalók (4 személyre):

  • 4 marék retekcsíra
  • 8-10 salátalevél
  • 15 dkg fehérretek
  • 2 marék napraforgómag
  • 1 marék tökmag                             
  • 1 marék egész mandula egész
  • 1,5 dl olívaolaj
  • 1 kk asafoetida
  • 1 kk morzsolt bazsalikom
  • 2 csipet só

Elkészítés:
A retekcsírát készen lehet kapni a bioboltokban, de otthon is próbálkozhatsz a csíráztatásával. Az egyik legkönnyebben csíráztatható mag. Mosd meg a salátaleveleket és vágd vékony csíkokra. Aztán a fehérretket mosd, pucold meg, majd vágd gyufára, de le is reszelheted.

Az olívaolajba keverd bele a fűszereket, majd keverd bele a magvakat is, és utána pár percig hagyd állni. Aztán mindent keverj össze egy salátástálban és kész is.



Tanulj meg hálás lenni!

2022. január 01.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Az év végéhez közeledve sokan átgondoljuk a mögöttünk álló időszakot. Összevetjük az elképzeléseket a megélt realitással, és gyakran tapasztaljuk a kettő között feszülő éles különbséget. Ilyenkor hajlamosak vagyunk borúsan látni a dolgokat ahelyett, hogy hálásak volnánk mindazért a jóért, mely talán folyamatosan körülvesz minket. A hála megélése nélkülözhetetlen a testi-lelki egészségünk megőrzése szempontjából. Érdemes tehát megtanulnunk, tudatosan helyet adnunk neki az életünkben.  

Miért fontos a hála?
Ha az életünkben megjelenő hiányállapot helyett inkább arra koncentrálunk, ami erőforrásként a rendelkezésünkre áll, a negatív érzések helyett pozitív emóciók fogják a gondolkodásunkat irányítani, melyek serkentően hatnak ránk, s kedvező befolyással lesznek a viselkedésünkre.

Melyek a hála előnyei?
A hálás ember képes felismerni és értékelni az életben a jót, ez pedig kedvezően hat a közérzetére, valamint az egészségi állapotára. Hatékonyabban néz szembe a problémákkal, a feszültségekkel.
A hála javítja az emberi kapcsolatokat, csökkenti a fásultság és megszokottság érzését. Megerősíti az önértékelés és az önbecsülés szintjét. Boldogabbá tesz.
A hála megszünteti az irigységet, a kapzsiságot, a bosszankodást, a szorongást, az aggodalmaskodást, a rosszkedvet, az ellenségeskedést. Segítségével derűlátóbbak és kiegyensúlyozottabbak lehetünk.

Hogyan csináld?
Attól, hogy valami kapcsán többször kimondjuk a „köszönöm” szót, még nem feltétlenül éljük át a hálát. Hálásnak lenni inkább egyfajta gondolkodásmód, melynek során arra törekszünk, hogy értékelni tudjuk azt, amit más – s eddig talán mi is – természetesnek vettünk.
Érdemes elsajátítani ezt a fajta pozitív szemléletet, melyhez kezdetben talán tudatos erőfeszítést kell tennünk, később képessé válhatunk arra, hogy a maga természetességében éljük meg.

Gyakorlat
Készíts egy listát mindarról, ami bosszant, ami bánt, amit legszívesebben kitörölnél az életedből. A lista tetszőleges hosszúságú lehet.
Ha sikerült összegyűjtened őket, akkor most tételenként gondold végig, mit köszönhetsz, vagy más mit köszönne mindennek.
Pl. Zajosak a szomszédaim >> Van otthonom.
Lekéstem a buszt, várnom kell a következőre. >> Van egy kis időm, hogy végre átgondoljak néhány dolgot.
Fáj a derekam az egész napos ülő munka miatt. >> Van, ami motivál, hogy mozogni, vagy tornázni kezdjek.



Amit mi tehetünk a vírusok ellen

2021. december 31.

Covid-19, influenza, gyomor-bélhurut…Télen sajnos tombolnak a vírusok, és mindenkor, de idén a koronavírus további terjedése miatt különösen nagy hangsúlyt kell helyeznünk a hathatós védekezésre. Annak érdekében, hogy megtegyünk mindent, ami tőlünk függ – az oltakozáson és a hivatalos rendelkezések betartásán kívül – a fertőzés kockázatának csökkentésére, érdemes áttekintenünk a fontosabb megelőző lépéseket.

Fotó: gettyimages.comA tél többek közt azért is kedvez a vírusok terjedésének, mert a hideg csökkenti az immunrendszer védekezőképességének hatékonyságát. Amellett ebben az évszakban sok időt töltünk zárt térben, nem mindig jól szellőző helyen, és ez az összezártság is elősegíti a vírusok továbbadását. Így a leggyakrabban cseppfertőzés útján adjuk tovább a vírust, kilégzés, köhögés, tüsszentés stb. alkalmával, a vírust tartalmazó nyálcseppek levegőbe juttatásával.

Továbbá fertőzött tárgyak, felületek megérintésével is, amikor a vírus először a kézre, majd az arcunkat megérintve a szájba, orrba jut. Amellett a vírus egy semleges felületen változó ideig, pl. 24 órán át, vagy akár hosszabb ideig is fertőzőképes maradhat. A terjedés ellen, a védekezésben a magunk részéről a harci stratégia két fő eleme az immunrendszer erősítése és a higiénés követelmények betartása – emlékeztetőül érdemes összegezni őket.

Az ünnepi, családi étkezések során is tartsunk távolságot

A távolságtartásról az ünnepi asztal terítésekor és az ültetéseknél se feledkezzünk meg. Hiszen étkezés közben sokszor régen látott rokonainkkal úgyis beszélgetünk, mely óhatatlanul cseppfertőzéssel járhat. Amellett a szokásosnál alaposabb kézmosás után üljünk asztalhoz, mert a vírus gyorsan eljuthat a sótartóba, a borsdarálóba vagy bármilyen más tárgyba, amit étkezéskor közösen használunk.

Kezeljük jól a stresszt 

Számos tanulmány kimutatta, hogy feszült helyzetekben az adrenalin mellett a kortizol hormon szintje is megemelkedik. Márpedig ez a „stresszhormon”, ha nagyobb mennyiségben termelődik, gyengítheti az immunrendszert. Ezért stressz ellen pl. az ünnepi készülődés idején is tanácsos védekeznünk könnyen alkalmazható relaxációs technikákkal, jógával, meditációval. 

Gondoskodjunk az immunerősítő hatású D-vitamin beviteléről

A D-vitamin pótlása segíti a vírusfertőzések ellleni védelmet az immunitás támogatása révén. A napfény lehetővé teszi, hogy szervezetünk előállítsa a csontjaink egészségéhez is nélkülözhetetlen D-vitamint. Télen azonban a napsütés ritkább és gyengébb, mint más évszakokban, így a kevés napsütés hatására csökken szervezetünk D-vitamin szintje.

Ezért fontos, hogy télidőben fogyasszunk minél több, D-vitaminban gazdag élelmiszert. Ilyenek pl. a szardínia, lazac, tonhal, tőkehal, a halmájolajok, a máj, a tojás, a tej és tejtermékek, gomba, zabpehely, narancs dzsúsz. Ezek az élelmiszerek amellett, hogy természetes D-vitamin források, bővelkednek az omega-3 telítetlen zsírsavban is, amely szintén szerepet játszik az immunrendszer erősítésében.

Kövessünk kiegyensúlyozott étrendet, és kellően hidratáljuk szervezetünket

A változatos és kiegyensúlyozott étrend, valamint az elegendő folyadékfogyasztás hozzájárul a jó általános egészségi állapot fenntartásához, ami elősegíti szervezetünk megfelelő immunválaszát is.

Gyakran szellőztessük ki a helyiségeket, legyen bármilyen hideg is odakint

A lakószobák, munkaszobák, egyéb helyiségek levegőjének megújítása a vírusok ellen alkalmazott, hatékony lépések közé tartozik. Rövidebb ideig, de rendszeresen és intenzíven szellőztessünk, tárva-nyitva hagyott ablakok mellett engedjük be a friss levegőt.

Védjük magunkat, ha tömegközlekedünk

A fertőzés kockázata megnő a járművek zárt terében, a kötelező maszkhasználat ellenére is. Ezért tanácsos, amennyire lehet, távolságot tartani a többi utastól, és ha tehetjük, a zsúfolt jármű után megvárni a következőt, amely valószínűleg üresebb lesz. Továbbá viseljünk kesztyűt a fertőzés szempontjából veszélyes fogantyúk, ajtó kapaszkodók használatakor.

Tisztítsuk rendszeresen  a fertőzés kockázatát jelentő  felületeket

Járvány idején a baktériumölő törlőkendők vagy spray-k használatosak a gyakran érintett, különböző felületek, ajtókilincsek, kapcsolók, tabletek, telefonok, számítógép-billentyűzetek stb. fertőtlenítésére. A szanitereket pedig a szokásosnál többször, szintén fertőtlenítő szerekkel tisztítsuk.

Gyakran és precízen mossunk kezet

Ez az a tevékenység, melynek fontosságát a vírusok elleni védekezésben nem lehet elégszer megerősíteni. A hatás érdekében szappant és meleg vizet használjunk, és a kézmosást precízen, legalább fél percig végezzük, a szárítás céljára pedig eldobható papírtörlő a leginkább ajánlott. Vagy ha mindez nem áll rendelkezésre, mindig legyen nálunk valamilyen kézfertőtlenítő szer (pl. hidro-alkoholos, fertőtlenítő gél, kendő, spray stb.).



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...270271272...624
hírek, aktualitások

Utazás előtt és közben is tudatosan: Első az élelmiszerbiztonság!

2025. szeptember 08.

Az utazásokat jellemzően jó előre megtervezzük: készítünk költségtervet, megtervezzük a programokat és hogy milyen ételeket szeretnénk majd megkóstolni, de ritkábban gondolunk arra, hogy a konyhánkat és hűtőnket is felkészítsük a távollétre. Pedig ez az élelmiszerpazarlás és az élelmiszerbiztonság szempontjából is kiemelten fontos.


„Vásároljunk” a hűtőnkből: Törekedjünk arra, hogy lehetőség szerint még az utazás előtt felhasználjuk a közeli lejárati idejű termékeket. Figyeljünk a gyorsabban romló, fogyaszthatósági idővel ellátott termékekre (például joghurt, felvágottak, sonka). Ha nem sikerül időben felhasználnunk, akkor váljunk meg tőlük, hiszen ezek a termékek a lejárati idő után már kockázatosak lehetnek. (1)
Használjuk a fagyasztót: A maradék készételeket és közeli lejáratú élelmiszereket (például gyümölcs, pékáru, túró) érdemes lefagyasztani.
Hűtőszekrény-takarítás: Legalább havonta egyszer (vagy amint kifolyik valami, romlott étel kerül bele) meleg vízzel és semleges tisztítószerrel tisztítsuk ki a hűtőnket, a felső polcoktól lefelé haladva. Mielőtt visszapakolunk, töröljük szárazra a hűtő belsejét.

Miért kiemelten fontos az élelmiszerbiztonság a nyári melegben?

2025. szeptember 07.

Amikor beköszönt a nyári hőség, nemcsak a hőmérséklet emelkedik, hanem az élelmiszerromlás kockázata is. A meleg ugyanis ideális környezetet teremt a mikrobák, például a baktériumok gyorsabb szaporodásához. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetjük a nyári gyomorrontást, vagy akár a komolyabb ételmérgezéseket is.

Az élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó kórokozók különösen gyorsan szaporodnak 5 és 60°C között – ezt az intervallumot hívjuk veszélyzónának. A nyári napokon az ételek könnyen elérhetik ezt a hőmérsékletet, ha nem hűtjük őket megfelelően. Egy napon hagyott autó belső hőmérséklete akár 50-60°C-ra is felmelegedhet, így a hűtést igénylő élelmiszerek (tejtermékek, húsok stb.) nagyon gyorsan megromolhatnak. Vegyük például a joghurtot, amelyet általában 4-8°C között kell tárolni. A meleg, nedves és tápanyagban gazdag joghurt ideális táptalaj a káros mikroorganizmusok (például Salmonella, Listeria) számára. Már néhány óra alatt olyan mértékben elszaporodhatnak, hogy ételmérgezést okozhatnak. A joghurt eközben levet ereszthet, megváltozhat az íze, az illata, de ezek a változások nem mindig látványosak. A mikrobiológiai kockázat már fennállhat akkor is, ha nem észlelünk elváltozást.

Ennek elkerülése érdekében nyáron használjunk hűtőtáskát a bevásárlás során,különösen, ha a vásárlás hosszabb időt vesz igénybe, például ha több boltba is megyünk. Legyünk tudatosak, hiszen ezzel nemcsak a megbetegedéseket, hanem az élelmiszerpazarlást is elkerülhetjük. Ha kétségeink vannak egy termékkel kapcsolatban, inkább ne fogyasszuk el.

Elsősegély csalánozók okozta baleseteknél

2025. szeptember 07.


A balesetest a vízből ki kell menteni. Hogy az elsősegélynyújtót ne érje további támadás, ajánlatos a legtöbb ruhanemű felvétele a testre – ha már búvárruha nem áll rendelkezésre. A veszélyeztetett tengerparton a parti mentők ezért viselnek búvárruhát még az izzasztó hőségben is.
A csalánozószálakat a bőrről el kell távolítani. Ezt természetesen nem puszta kézzel, hanem gumikesztyűben szabad csak megtenni (vagy alkalmas eszközzel a bőrről lesodorni), hiszen a csalánszálakban még jelentős méregtartalom van.
Az érintett területet sós vízzel kell lemosni (nem édesvízzel, mert a sókoncentráció különbsége újabb méregmennyiséget szabadíthat fel), majd a sérült végtagot forró (45 °C) vízben kb. 20 percig kell tartani. Ez kicsapja a fehérjealapú mérgeket.
Ezután jéggel való hűtés (előnyösen jégzsákkal) ajánlott, amely csillapítja a fájdalmat.