Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Magányosnak érzem magam az ünnepek alatt, mit tegyek?

2021. december 31.

Egyes emberek magányosnak érezhetik magukat akkor is, ha nincsenek egyedül az ünnepek alatt, de esetleg nehéz életszakaszon mennek keresztül. Míg mások ebben az év végi időszakban fizikailag távol vannak szeretteiktől, barátaiktól, és emiatt vesz erőt rajtuk az elhagyatottság érzése. Ilyen és hasonló esetekben tudjunk megoldásokat találni a lelki egyensúly és az önbizalom visszanyerésére.

Fotó: gettyimages.comA magány, ha megtapasztaljuk, és nem mi választjuk, negatívan befolyásolhatja mentális egészségünket . A karácsonyi ünnepek pedig, noha az öröm megosztásának pillanatai lehetnének,, tovább ronthatják a helyzetet. Valójában azok az emberek, akik egyedül vannak, vagy egyedül érzik magukat, az év végi ünnepeket olyan stresszes időszaknak érzékelik, amely visszavezeti őket elszigeteltségükbe .

Az ünnepek alatti egyedüllét felerősítheti ezt az érzést, hiszen a társadalom negatív képet alkot a magányról ünnepek idején.. Íme néhány módszer, amellyel próbáljuk meg  jobban átélni ezt az érzelmet, és tanuljuk meg józanul kezelni.

Ne tartsuk „kényszernek” a karácsonyi összejöveteleken való részvételt

A családi karácsonyok körül kialakult, mindenütt jelen lévő képek és elvárások különösen felszínre hozhatják félelmeinket, aggodalmainkat, konfliktusainkat, vagy a bennünk rejlő frusztrációt, szorongást, szomorúságot.  És olykor nem zárja ki a magány érzését az sem, ha párkapcsolatban vagy a családdal körülvéve éljük meg az ünnepet.  Míg sokunk élvezi a magára szánt időt, addig mások  egyedül érzik magukat családban vagy baráti társaságban. az év végi ünnepekkor.

Többek között az egyik ránk nehezedő nyomás lehet ebben az időszakban, hogy pl. minden (családi) eseményen részt kell vennünk. Különösen nehezen éljük meg ezt akkor, ha a családi kapcsolataink nem igazán jók, vagy olyan nehéz életszakaszon megyünk keresztül, amelynek gondját nem feltétlenül szeretnénk megosztani másokkal. Ilyen esetben egyetlen megoldás kínálkozik jó hangulatunk fenntartásához és a depresszió elkerüléséhez: ne érezzük kényszernek az ilyenkor szokásos látogatásokat, a részvételt ezeken az eseményeken.

Semmi rossz nincs abban, ha kerüljük a találkozást azokkal a személyekkel, akik ronthatnak lelkiállapotunkon. Vagy próbáljunk a lehető legrövidebbre fogni a vlük tölthető időt az adott eseményen. Ennek ellenére fontos, hogy ne zárkózzunk be a „buborékunkba”, és ne maradjunk távol minden ünnepi rendezvénytől, tevékenységtől. Rajtunk múlik, hogy megtaláljuk-e a megfelelő egyensúlyt.

Bánjunk óvatosan a közösségi médiával, mert ha túlzásba visszük, még magányosabbnak érezhetjük magunkat 

A közösségi médiában található, az ünnepen készült fényképeket, videókat nézegetve az lehet a benyomásunk, hogy mások boldogabbak, mint mi. A karácsony táján küldött üzenetek és képek  szorongás forrásává válhatnak. Egy nemrégiben készült, francia tanulmány becslése szerint a közösségi média használatának korlátozásával jelentősen csökkentjük a magány és a depresszió érzését.

De ha mégis úgy véljük, hogy ilyen megoldást kell keresnünk a bennünk lévő üresség kitöltásáre, inkább telefonáljunk egy közeli barátunknak, és látogassuk meg, Amikor viszont távol vagyunk szeretteinktől (pl. a Covid-19 járvány okozta betegség vagy bezártság miatt),  a különféle technlógiai eszközök lehetővé teszik , hogy kapcsolatot tartsunk velük és másokkal, így kordában tartva magányunkat.

Önkénteskedjünk, hogy szükség legyen ránk, és ne érezzük az egyedüllétet az év végi időszakban

A magány alááshatja önbecsülésünket. Azt érezteti velünk, hogy mások számára nem jelentünk semmit, és nincs szükség ránk. Ezen érzés leküzdésének egyik módja lehet, ha ünnepek alkalmával önkéntes munkát végzünk, pl. segítünk a rászorulóknak. Számos olyan intézmény, egyesület vagy kórház működik, ahol az ünnepkör idején karácsonyra vagy az újévre/szilveszterre felajánlhatjuk a segítségünket. Egy jó tanács: annak érdekében, hogy tevékenységünknek értelme legyen, és jól érezzük magunkat: feltétlenül keressünk olyan ügyet, amely közel áll a szívünkhöz.



Készülj az influenza ellen!

2021. december 30.

A kezdődő hideg tél kedvez a megfázásnak. Gyakran érezhetjük levertnek, fáradtnak magunkat, aminek a hátterében akár influenza is húzódhat.

Fotó: gettyimages.comAz influenza megbetegedést egy RNS-vírus okozza, amely igen ragályos, emberről emberre terjed orrváladékkal, köhögéssel vagy tüsszögéssel. Mindenkit megbetegíthet, azonban előfordulási gyakorisága gyermekkorban a legmagasabb. A legtöbb embernél a tünetek csak pár napig tartanak, amelyek a következők lehetnek: láz, köhögés, torok-, fej-, izomfájdalom, fáradtság, levertség, orrfolyás, vagy éppen orrdugulás. A tünetek nagyon általánosak, hátterében más megbetegedés is állhat.

Az influenzavírusok az ún. orthomyxoviridae családjába tartózó kórokozók, amelyeknek három alcsoportját különítjük el: az A-t, a B-t és a C-t. Ezek közül leggyakrabban az Influenza A vírus okoz emberben megbetegedést. A vírus mindössze 8 gént kódoló RNS-ből áll, amit kívülről fehérjék burkolnak. Immunológiai szempontból a felszíni fehérjék két alkotóeleme meghatározó jelentőséggel bír: a haemaglutinin (H) és a neuraminidáz (N). Ezek megléte szükséges ahhoz, hogy a vírus a légzőszervünk nyálkahártyáján megtapadjon, majd szaporodjon. A vírus ezen részei nagyon variábilisak, így az influenza A vírusnak rengetek alfaját különböztetjük meg. Mindenki hallott már a híres sertésinfluenzáról vagy H1N1 típusú vírusról. Ennek neve is a vírus speciális alkotóelemeire utal.

Az influenzavírus különösen veszélyes lehet a gyermekekre, a 65 évnél idősebbekre, a terhes nőkre, valamint az immunbetegekre. Náluk az influenza nemcsak egyszerű megfázás képében jelentkezhet, hanem napokig tartó magas lázzal, tüdőgyulladással, vagy akár halállal is járhat. Így fontos hangsúlyozni, hogy az influenza ellen ma már van megfelelő védőoltás, így az éppen aktuálisan terjedő törzs ellen védettséget élvezhetünk.

Házi praktikák

A kórokozók támadásainak sokkal jobban ellenáll szervezet, ha az immunrendszer erős. A helytelen táplálkozás, nagyfokú stressz, a rendszertelen és mozgásszegény életmód mind gyengítik szervezetünket. Ezért erősíteni és támogatni kell az immunrendszert, hogy kifogástalanul működhessen.

Klasszikus segítője immunrendszerünknek a C-vitamin. Ez a vitamin bevihető gyümölcsökkel – például kivivel, naranccsal, citrommal-, de savanyú káposztával, vagy pezsgőtablettával is. A közvetlenül forró teába csepegtetett citromlé sajnálatos módon elveszti hatását, hiszen a C-vitamin magas hőfokon bomlásnak indul.

A fokhagyma a népi gyógyászat meghatározó kelléke, nem hiába, hiszen vírusölő és antibakteriális hatása mellet az orrdugulást is megszünteti. Hetente egyszer nyers fokhagyma fogyasztása kellő védelmet nyújt.



Acerola, a C-vitaminbomba

2021. december 30.

Ez a C-vitaminban rendkívül gazdag kis „cseresznye” (valójában citrusféle) csodát tehet a fáradtság ellen. Az acerola (Malpighia emarginata) vagy más néven barbadosi cseresznye egy skarlát bogyójú növény, mely vadon nő, de termesztik is, pl. Brazíliában, Dél- és Közép-Amerikában vagy Jamaikán.

Hatásai
Egy maroknyi friss gyümölcs vagy csészényi kipréselt lé már hat a láz és hasmenés (vérhas) ellen, többek közt gyulladásgátló és vizelethajtó hatása miatt.

Az acerola fő erénye magas C-vitamin-koncentrációja:
kb. 2 g-ot tartalmaz belőle 100 g gyümölcshús, ami 10-40-szerese a narancsénak!

Bővelkedik még magnéziumban és káliumban, tartalmaz A- és B-vitaminokat, vasat és erős antioxidáns hatású polifenolokat. Egyes tanulmányok kimutatták fertőzések (pl. gombás vagy tbc-fertőzés) ellen kifejtett hatását, sőt állatokon rákellenes tulajdonságát is. Élénkíti a májat és a vesét.

Az acerola fogyasztása szinte mindenkinek ajánlott (kivéve a néhány adott betegségben szenvedőket) élénkítő és tonizáló hatása miatt. Ami a magas C-vitamin-tartalom jelen-
tőségét illeti: a mellékveséknek nagy mennyiségű C-vitaminra van szükségük a hormonok szintéziséhez, ennek hiánya állandó és tartós fáradtságot okozhat. A C-vitamin pótlására szolgálhat az acerola rendszeres fogyasztása.

Hogyan és mikor fogyasszuk?

A C-vitamin pótlása többféle módon történhet. Részesítsük előnyben a természetes forrásból származó vitamint (így az acerola cseresznye kivonatát) a szintetikussal szemben a jobb felszívódás miatt. Válasszunk minimum 500 mg acerolatartalmú készítményt, maximum 1000 mg-ig (1 g) terjedően, a szedését két részre osztva, reggel és este.



Már az anyaméhben befolyásolható az Alzheimer-kór esélye?

2021. december 29.

Fotó: gettyimages.com

A tudósok azt találták, hogy a magas zsírtartalmú táplálékkal etetett egéranyák ivadékainál nagyobb eséllyel alakult ki az agyi vérellátás rendellenessége. Ez az Alzheimer-kór egyik jellemző tünete – számolt be a The Daily Telegraph online kiadása az Oxfordban zajló Alzheimer-kór Kutatási Konferencián ismertetett eredményekről.

Talán már az anyaméhben befolyásolható az Alzheimer-kór esélye: azok az anyák, akik a terhesség alatt sok zsíros ételt esznek, lehet, hogy érzékenyebbé teszik gyermekeiket a súlyos betegségre – állapította meg egy új, állatokkal végzett brit kutatás.

Ezért fontos, hogy egészségesen egyen a kismama

A szakemberek úgy vélik, hogy bár további kutatások szükségesek, az eredményeknek fontos emberi vonatkozásai lehetnek. Cheryl Hawkes, a kísérletek vezetője, a Southamptoni Egyetem munkatársa elmondta: az első eredmények alapján úgy tűnik, a várandósság alatti anyai diéta hosszú távon befolyásolhatja a gyermekek agyának és érrendszerének egészségét.

“Azt ugyan még meg kell vizsgálnunk, hogyan “fordíthatók le” az eredmények az emberre, azt azonban már jó ideje tudjuk, hogy a várandós anya egészségének megóvása csökkentheti a gyermekek betegségeinek későbbi kockázatát” – magyarázta Hawkes.

A kutatást finanszírozó karitatív szervezet igazgatója, Eric Karan szerint az eredmények tovább bizonyítják, hogy az élet későbbi szakaszában fellépő Alzheimer-kórra hatással van a korai életszakaszok egészségi állapota is.



Szolárium és gél lakk? Óvatosan az UV-fénnyel!

2021. december 29.

A szoláriumban és a gél lakkozásban van egy közös pont: az UV-fény. Egyben ez jelenti a veszélyforrást is, a neves szakmai szervezetek szerint. Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza szerint a rendszeresen UV-fénynek kitett személyeknek fontos az évenkénti orvosi kontroll.

Fotók: pixabay.comMit ér meg a barnaság és a csillogó köröm?

Azzal sokan tisztában vannak, hogy a Földre érkező UV-sugárzás bizonyítottan fontos tényező a bőrdaganatok kialakulásában. Mára azonban az is világossá vált, hogy a szoláriumokban használt ultraibolya (UV) fény is növeli a bőrdaganatok, így a melanóma kialakulásának rizikóját – különösen a 45 év alatti nőknél. Éppen ezért az elmúlt 20 évben kutatások sora vizsgálta a napágyak használata és a bőrrák összefüggését, kiemelten hangsúlyozva a fiatalok érintettségét.

A cigarettafüsthöz hasonlóan a szoláriumokban tapasztalható UV sugárzást is rákkeltőnek és veszélyesnek minősítette két jelentős szervezet: a The United States Department of Health and Human Services és a World Health Organization’s International Agency for Research on Cancer. A tudósok úgy vélik, 75 százalékkal nő a melanóma kialakulásának esélye azoknál, akik ilyen módon barnulnak. Egy 2010-es tanulmányban több, mint ezer, 25-59 éves, melanómával diagnosztizált személyt vizsgáltak és kiderült, hogy 62,9 százalékuk rendszeresen szoláriumozott.

Mindezek miatt több országban – például Franciaországban, Németországban, Ausztriában, Finnországban és Nagy Britanniában – ma már csak 18 éven felülieknek engedélyezik a szoláriumozást, és az Egyesült Államok néhány államában is hasonló megszorító intézkedéseket hoztak. Az ellentábor ugyanakkor a D-vitamin pótlás fontosságát hangsúlyozza, de tudni kell, hogy az alkalmazott fényspektrum erre általában nem alkalmas, és  megfelelő táplálkozással, esetleg étrend-kiegészítéssel ezt kockázatmentesen is megtehetjük.

Az UV-fénnyel ugyanakkor nem csak a szoláriumban találkozhatnak a nők, hanem a gél lakk felvitelekor is. A száradási idő lerövidítése érdekében levegőt fújó, UVA-fényt kibocsátó eszköz használata ráadásul már nem csak a manikűr-szalonokban fedezhető fel, de otthoni használatra sem nehéz egy ilyen készüléket beszerezni. Ezzel tulajdonképpen ugyanaz a probléma, mint a napágyak esetében: ez a fajta fény növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát és gyorsítja a bőröregedést is. Érdemes tehát körültekintően szépülni!



Különleges maradvány tünetek a deltával fertőzötteknél!

2021. december 28.

A negyedik hullám betegeinek is ajánlott a post COVID szűrés! Kortól és nemtől függetlenül minden 20-adik COVID-19 beteg fájdalmakkal küzd még hónapokkal a fertőzést követően is. Emiatt Érdemes mindenkinek a fertőzés után 1-1,5 hónappal post COVID szűrésen részt venni.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A betegségen átesett páciensek 3,5%-a panaszkodik légzési nehézségre, míg ugyanennyi érintettnél magas vérnyomás alakul ki tartósan. Szintén a volt COVID-19 betegek 3-3%-a számol be tartós rossz közérzetről és fáradtságról, valamint arról, hogy tartósan magas lett a koleszterinszintjük.
Szintén közel hasonló arányban figyelhető meg (2%) abnormális szívműködés.   (forrás)

Ezek a fenti több hétig vagy akár hónapokig fennmaradó tünetek a COVID-19 fertőzés súlyosságától, az adott páciens korábbi egészségi állapotától függetlenül fennmaradhatnak. A delta variáns után megfigyelhető maradványtünetek köre is némileg eltér a korábban tapasztalt panaszoktól. Itt is elsődleges szövődmény lehet a légzési nehézség vagy légszomj, a nem megfelelő szívműködés, az általános fáradtság vagy kimerültség, amely fizikai vagy szellemi tevékenységek után súlyosbodik, ehhez társulhat gondolkodási vagy koncentrációs nehézség, köhögés, mellkasi vagy gyomorfájdalom. Ezen túl egyre gyakoribb panasz a fejfájás, a gyorsan dobogó szív, az ízületi fájdalom és a tűszúrás-érzés a szervezetben.

Többen hónapokig hasmenéstől szenvednek, alvási problémáik vannak és különleges bőrkiütések is kialakulhatnak. Előfordulhat szédülés, hangulatváltozások és a menstruációs ciklus átalakulása a hölgyeknél. A gyermekek 5-8%-nál figyelhető meg a sokszervi gyulladás, amely 4 héttel a fertőzés után jelentkezik a legtöbbször. (Forrás

Látható, hogy a COVID-19 betegség után nagyon fontos, hogy odafigyeljünk a szervezet állapotára

Ezzel kapcsolatban Dr. Menyhárt Orsolya, az Affidea Magyarország járóbeteg-szakellátás orvosigazgatója kiemelte: „Mindazoknak, akik bizonyítottan átestek a COVID-19 fertőzésen, érdemes a betegséget követően 4-6 héttel post COVID szűrésen részt venni. Egyrészt a rejtve maradó szív- és érrendszeri problémák – ilyen például a magas vérnyomás, a szívritmus zavar vagy a szívizom gyulladás – akár végzetes eseményekhez is vezethetnek, ha nem ismerik fel őket és nem kezelik időben. Másrészt a beteg további életminőségét jelentősen javítja, ha szakorvosi segítséget kap a később is megfigyelhető utópanaszok kezeléséhez. Minden COVID-beteg azt várja, hogy mielőbb visszanyerje korábbi erőnlétét és energiáját.”


Ügyeljünk a beltéri levegő minőségére!

2021. december 28.

A téli időszakban időnk több mint 80 %-át rendszerint belső terekben töltjük. De mit tehetünk annak érdekében, hogy zárt tereink levegője egészséges legyen? Nem árt kibővíteni ismereteinket, és megfogadni néhány jó tanácsot.

Fotók: pixabay.comBezárkózva a jó meleg szobába, otthonainkban, vagy akár a munkahelyen, azt hihetjük, hogy távol tartjuk magunkat a szennyezett levegőtől. Pedig ez egyáltalán nincs így… Fűtőkészülékek, tisztítószerek, festékek, a bútorokon, szőnyegeken lerakódó por, a különféle házimunka vagy a kívülről beszivárgó nedvesség okozta beltéri nyirkosság, barkácsolás, dohányzás – mind-mind szennyezheti a belső terek levegőjét. Ami mindvégig kihatással van az egész nap folyamán belélegzett levegőnkre, gyakran légzési és egyéb problémákat okozva (különösen az arra érzékeny személyeknél). Hogyan kell hát a zárt terek minőségét a megfelelő szinten tartani? Ehhez adunk jó tanácsokat.

Szellőztessünk naponta többször is, de legalább 30 percet!

Szigetelőanyagok, műanyag nyílászárók, dupla falú ablaküveg… Ezek egyre jobban védenek a hidegtől, így belső tereink szinte „légmentesek” lehetnek. Így még fontosabb szellőztetni, és cirkuláltatni a friss levegőt. Télen is fontos, akár falun, akár városon lakunk, hogy reggelente és esténként 10-15 percig szellőztessük szobáinkat, nagyra nyitva az ablakokat. De természetesen minden, a belső tér levegőjét szennyező tevékenység alkalmával is (tisztítószerekkel végzett házimunka, barkácsolás stb.), vagy ha elhasználódik a levegő. Ez alapvetően fontos a levegő oxigéntartalmának megújítása szempontjából – kilégzéskor széndioxid távozik a tüdőből – és a beltéri légszennyeződések eltávolítása végett.

Ügyeljünk a hálószoba egészséges levegőjére!

Általában ebben a szobában töltjük a legtöbb időt, így fontos annak megfelelő hőmérsékleten tartása. A jó alváshoz 18-19 fok közti szobahőmérséklet az ideális, noha sokan melegebbre állítják a fűtést. Ami a levegő tisztaságát illeti: ki kell zárni a hálószobából minden szennyező forrást, pld. esetlegesen káros (sugárzó) elektromos berendezéseket, allergiát okozó anyagokat (ilyen lehet pld. az állatszőr, emiatt háziállatunk ne aludjon a hálóban), vagy az ágy alatt, a szekrény tetején tárolt papírdobozokat, egyéb tárgyakat, melyek porfészkek lehetnek. Amellett reggel hagyjuk az ágyat egy ideg nyitva, az ágyneműt szellőzni, az óhatatlanul megjelenő nyirkosság megszüntetésére, és az atkák elleni védelem céljából is.

 Figyeljünk a megfelelő beltéri hőmérsékletre és páratartalomra!

Egy lakásban a 19-20 fokos hőmérséklet és 40-60%-os páratartalom az ideális.  Valójában, ha túl száraz a levegő, a nyálkahártya és a bőr kiszárad, a szemben szúró, égető érzés léphet fel. Ha viszont ellenkezőleg, túl párás a levegő, az sem jó: többek közt orrfolyást, légzési panaszokat eredményezhet. Továbbá a túl magas páratartalom kedvez a háziporatka és a penészgomba terjedésének. Ahhoz, hogy ellenőrizzük ezeket a paramétereket, tanácsos beszereznünk egy hőmérséklet-páratartalom mérőt.



Száz év után került elő anyja karácsonyi kívánságlistája

2021. december 27.

Éppen száz éve, 1911 karácsonyán írta össze kívánságait egy akkor 11 éves kislány, akinek fiához most jutott el a kéménybe rejtett lista - számolt be a különös centenáriumról a BBC hírportálja.

Az 1911. december 24-i keltezésű levél egy dublini ház kéményében volt elrejtve 1992-ig, amikor az új tulajdonos a központi fűtésre való átállás során rábukkant.

Hannah Howard szándékosan dugta el egykor a levelet, mert az utókornak szánta a régi idők mementójaként. A felfedező most látta elérkezettnek az időt, hogy leletéről nyilvánosan is beszéljen, ez az Irish Times című lapban megjelent beszámoló jutott el a valamikori kislány fiához, aki közben másfélszáz kilométerrel távolabb költözött.

"Alig hittem el, elképesztően meglepett, ez egy nagyon édes, tipikus gyereklevél" - lelkendezett Victor Bartlem, az 1978-ban elhunyt hölgy fia.

"Egy babát akarok és egy kapucnis esőkabátot és egy pár kesztyűt és egy cukorba mártott almát és egy arany pennyt és egy ezüst hatpennyst és egy hosszú karamellát" - írta száz éve Hannah, aki 1900 karácsonyának első napján született.



A karácsonyfa százmillió éve nem változott

2021. december 27.

Kanadai kutatók szerint 100 millió éve nem változott a tűlevelűek, köztük a fenyőfélék géntérképe. Ez a páratlan genetikai stabilitás magyarázatot ad arra, miért hasonlítanak a mai tűlevelűek a dinoszauruszok korából származó fosszíliákra.  

A Laval Egyetem kutatói és a kanadai erdőszolgálat szakemberei a tűlevelűek genomját hasonlították össze a virágos növények géntérképével. A két növénycsoportnak egyazon őse volt, ám mintegy 300 millió évvel ezelőtt "szétváltak útjaik".
 
A szakemberek a mind a tűlevelűekben, mind a virágos növényekben meglévő 157 géncsalád struktúráját vetették egybe. Megfigyelték, hogy a tűlevelűek genomja különösen stabil maradt az elmúlt 100 millió évben, miközben a virágos növényeké jelentősen megváltozott. Ez a változatlanság magyarázza a tűlevelűek alacsony fajrátáját. A világon jelenleg csupán 600 tűlevelű faj létezik, miközben a virágos növényeknél több mint 400 ezer figyelhető meg. 4
 
"Úgy tűnik, a tűlevelűek fejlődésük korai szakaszában egyensúlyt teremtettek környezetükkel, és még ma is mindenféle fortély nélkül virulnak szerte a világon, különösen a hűvös klímában. Velük ellentétben a virágos növények intenzív evolúciós nyomás alatt állnak, amikor túlélésükért, szaporodásukért harcolnak" - idézte Jean Bousquet professzort a Science Daily tudományos hírportál. 


Karácsonyi kalóriastop!

2021. december 26.

A Karácsony a szeretet és az ajándékozás mellett a plusz kilókról is szól, ezeket legyintve az ünnep számlájára írjuk, és már fogalmazzuk is az új évi fogadalmakat - mit és hogyan eszünk majd az újévben. Eljött az idő, hogy úgy tekintsünk a karácsonyi ünnepekre, mint a kalóriastop első napjaira!

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének tanácsaival már az ünnepek alatt csökkenthetjük a kalóriabevitelt.

Karácsonyi kalóriacsökkentés adagkontrolall:
    Fő a változatosság! Kóstolhatunk többféle ételt akár vendégségben is, ám törekedjünk a kis adagokra! Tartsuk be a kisétkezéseket, a tízórait és az uzsonnát, ilyenkor ehetünk narancsot, grépfrútot, diót, vagy éppen 1-1 kisebb mézeskalácsot.
    Főételeknél csökkentsük az adagokat, készítsünk kisebb, például féltenyérnyi és egy ujjnyi vastagságú húsokat, mellé tegyünk egy teniszlabdányi rizsköretet vagy burgonyapürét! A hiányt a tányéron pedig pótoljuk (minimum a köret felét alkotó) salátákkal, zöldségmártásokkal.
    Desszertek készítésénél használjunk kis formákat, például muffin-formát, gyümölcsös krémhez kisebb poharat! Vágjunk kisebb szeleteket a süteményekből és a tortákból, ezzel nem csak magunkat, de a vendégeket is csökkentett adagok fogyasztására ösztönözzük.
    A kóstolgatás a legnagyobb kísértés sütés-főzés közben. A kóstolással bevitt nagy kalóriamennyiségeket elkerülhetjük, ha kikészítünk egy bögrét, amelybe mokkáskanalakat teszünk és a félkész ételt ezzel kóstoljuk meg!



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...271272273...624
hírek, aktualitások

Utazás előtt és közben is tudatosan: Első az élelmiszerbiztonság!

2025. szeptember 08.

Az utazásokat jellemzően jó előre megtervezzük: készítünk költségtervet, megtervezzük a programokat és hogy milyen ételeket szeretnénk majd megkóstolni, de ritkábban gondolunk arra, hogy a konyhánkat és hűtőnket is felkészítsük a távollétre. Pedig ez az élelmiszerpazarlás és az élelmiszerbiztonság szempontjából is kiemelten fontos.


„Vásároljunk” a hűtőnkből: Törekedjünk arra, hogy lehetőség szerint még az utazás előtt felhasználjuk a közeli lejárati idejű termékeket. Figyeljünk a gyorsabban romló, fogyaszthatósági idővel ellátott termékekre (például joghurt, felvágottak, sonka). Ha nem sikerül időben felhasználnunk, akkor váljunk meg tőlük, hiszen ezek a termékek a lejárati idő után már kockázatosak lehetnek. (1)
Használjuk a fagyasztót: A maradék készételeket és közeli lejáratú élelmiszereket (például gyümölcs, pékáru, túró) érdemes lefagyasztani.
Hűtőszekrény-takarítás: Legalább havonta egyszer (vagy amint kifolyik valami, romlott étel kerül bele) meleg vízzel és semleges tisztítószerrel tisztítsuk ki a hűtőnket, a felső polcoktól lefelé haladva. Mielőtt visszapakolunk, töröljük szárazra a hűtő belsejét.

Miért kiemelten fontos az élelmiszerbiztonság a nyári melegben?

2025. szeptember 07.

Amikor beköszönt a nyári hőség, nemcsak a hőmérséklet emelkedik, hanem az élelmiszerromlás kockázata is. A meleg ugyanis ideális környezetet teremt a mikrobák, például a baktériumok gyorsabb szaporodásához. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetjük a nyári gyomorrontást, vagy akár a komolyabb ételmérgezéseket is.

Az élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó kórokozók különösen gyorsan szaporodnak 5 és 60°C között – ezt az intervallumot hívjuk veszélyzónának. A nyári napokon az ételek könnyen elérhetik ezt a hőmérsékletet, ha nem hűtjük őket megfelelően. Egy napon hagyott autó belső hőmérséklete akár 50-60°C-ra is felmelegedhet, így a hűtést igénylő élelmiszerek (tejtermékek, húsok stb.) nagyon gyorsan megromolhatnak. Vegyük például a joghurtot, amelyet általában 4-8°C között kell tárolni. A meleg, nedves és tápanyagban gazdag joghurt ideális táptalaj a káros mikroorganizmusok (például Salmonella, Listeria) számára. Már néhány óra alatt olyan mértékben elszaporodhatnak, hogy ételmérgezést okozhatnak. A joghurt eközben levet ereszthet, megváltozhat az íze, az illata, de ezek a változások nem mindig látványosak. A mikrobiológiai kockázat már fennállhat akkor is, ha nem észlelünk elváltozást.

Ennek elkerülése érdekében nyáron használjunk hűtőtáskát a bevásárlás során,különösen, ha a vásárlás hosszabb időt vesz igénybe, például ha több boltba is megyünk. Legyünk tudatosak, hiszen ezzel nemcsak a megbetegedéseket, hanem az élelmiszerpazarlást is elkerülhetjük. Ha kétségeink vannak egy termékkel kapcsolatban, inkább ne fogyasszuk el.

Elsősegély csalánozók okozta baleseteknél

2025. szeptember 07.


A balesetest a vízből ki kell menteni. Hogy az elsősegélynyújtót ne érje további támadás, ajánlatos a legtöbb ruhanemű felvétele a testre – ha már búvárruha nem áll rendelkezésre. A veszélyeztetett tengerparton a parti mentők ezért viselnek búvárruhát még az izzasztó hőségben is.
A csalánozószálakat a bőrről el kell távolítani. Ezt természetesen nem puszta kézzel, hanem gumikesztyűben szabad csak megtenni (vagy alkalmas eszközzel a bőrről lesodorni), hiszen a csalánszálakban még jelentős méregtartalom van.
Az érintett területet sós vízzel kell lemosni (nem édesvízzel, mert a sókoncentráció különbsége újabb méregmennyiséget szabadíthat fel), majd a sérült végtagot forró (45 °C) vízben kb. 20 percig kell tartani. Ez kicsapja a fehérjealapú mérgeket.
Ezután jéggel való hűtés (előnyösen jégzsákkal) ajánlott, amely csillapítja a fájdalmat.