Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Ha magas a vérnyomásod, ellenőrizd a lábaidat is!

2020. április 29.

A perifériás verőérbetegség, vagy közismertebb nevén érszűkület Magyarországon több mint 400.000 embert érint, és az adatok is riasztóak: hazánkban rendkívül magas az érszűkület miatt végzett alsóvégtagi amputációk száma. A beavatkozások jelentős része elkerülhető lenne megfelelő életmóddal és a betegség korai felismerésével, időben megkezdett kezelésével.  

A magasvérnyomás-betegségben szenvedők száma 3,5 millióra becsülhető Magyarországon, így ez a leggyakoribb betegség hazánkban. Az érszűkületben szenvedők 30-80 százaléka magasvérnyomás-betegségben is szenved.

Az érszűkület legfontosabb kockázati tényezői a kor, a dohányzás, és a cukorbetegség, de a túlsúly, a mozgásszegény életmód, és a magasvérnyomás-betegség is növeli az érszűkület kialakulásának kockázatát. Mivel az erek károsodása nem csak egyes szervekben, hanem a testen belül mindenhol kialakulhat, azok a magasvérnyomás-betegségben szenvedők, akiknél érszűkület kimutatható, az alsóvégtagi amputáció veszélye mellett veszélyeztetettek a stroke, szívinfarktus és a vesebetegségek szempontjából is.

Az alsóvégtagi érszűkület sokáig tünetmentes lehet, emellett a hasonló tüneteket produkáló egyéb megbetegedések (pl. egyidejű ízületi panaszok miatt) sokáig rejtve maradhat, ezért fontos a célzott szűrővizsgálatok elvégzése!



Miért nem tudok lefogyni?

2020. április 29.

Ha egyik módszer után a másikban csalódik, hamar frusztrált lesz, elveszíti lelkesedését és kitartását: „Én képtelen vagyok lefogyni!” – állítással.

Fotó: gettyimages.comAz interneten rengeteg oldal található a különböző fogyókúrás ötletekről, fórumok, ahol a fogyókúrázók megosztják egymással tapasztalataikat, orvosok írnak szakvéleményeket, új módszerek látnak napvilágot. A különböző tabletták, kapszulák mellett kondicionáló gépek, otthoni, kis helyen elférő csodaszerkezetek ígérnek tartós, gyors, látható eredményt, miközben a televízióból, az újságokból próbálnak motiválni a cérnavékony modellek ideálképei.

A fogyókúra során legfontosabb az akaraterő. Ha nem önmaga miatt akar formásabb lenni, könnyebben feladja, mint ha valóban belülrôl jön a vágy, hogy kisebb méretû ruhákra cserélhesse mostani darabjait. Nyisson egy fogyókúrás naplót és gondolkodjon el néhány kérdésen!

Hány kilótól szeretne megszabadulni?
Legyen önkritikus és reális! Lehetséges ez? Tűzzön ki elérhetô célt, azután, ha sikerül, majd kitûz egy újabbat. Fontos, hogy legyen sikerélménye! Persze becsapnia nem kell önmagát, de ne felejtse el, a felesleget sem két nap alatt szedte fel. Legyen önmagával megértô és türelmes!

Mennyi időt szán rá?

Gondolkodjon el rajta, menynyi idô alatt szedhette fel a plusz kilókat és hány hét szükséges ahhoz, hogy leadja! Ha kell, kérje ki szakember tanácsát! Ezenkívül gondolkodjon el azon is, naponta mennyi idôt tud arra fordítani, hogy megszabaduljon a felesleges centiméterektôl. A kettô csak együtt hatékony, hiába szab ki határidőt, ha nincs idô ezalatt megtenni a fogyáshoz szükséges lépéseket.

Mit fog másként (t)enni?
Válasszon ki egy olyan módszert, amely megfelel a következô kritériumoknak: egészséges, olcsó, gyors. Nagyon fontos, hogy az egészségét ne veszélyeztesse olyan praktikákkal, mint például a tisztán fehérjetáplálkozás, hiszen nem megbetegedni akar, hanem még egészségesebben élni. Étrendjének tartalmaznia kell nyers zöldséget és gyümölcsöket, továbbá elegendô folyadékot is! Nem kell speciális tengeri herkentyûket sem beszerezni hatalmas összegekért.



Életmentő ötletek: Gyermekjátékok, hogy lekösd! - Könnyen, bárhol, bármikor

2020. április 28.

Szinte naponta fordulnak elő olyan élethelyzetek, amikor a szülőnek sokszor a gyerek érdekében halaszthatatlan elintéznivalója van - na, itt nem a műkörmösre gondoltunk - és a kicsi, vagy éppen már nagy lakli, de még a mama szeme fénye, nem bírja kivárni ezeket a tennivalókat.   

Természetesen, a gyermek lekötését nem szó szerint értettük, és nem arra gondoltunk, hogy spárgával, esetleg hegymászókötéllel a székhez, íróasztalhoz, vagy az ugrálóba, nem is arra, hogy a gyerek által az idegeidet kelljen kikötni, ha még nem szakadtak volna el, hanem egy kreatívabb megoldásra.

A legegyszerűbb és legcsodásabb játékok fejben történnek, vagy éppen csak minimális segítség szükséges hozzájuk. Mégis a kisebbekkel, ovisokkal, vagy bölcsis gyermekekkel igen nehéz csak fejben játszani, nekik kell ehhez valami megfogható.

Az alábbi ötletek lényege, hogy játszhatók orvosi rendelőben, halkan egy hivatalban, vagy egy hosszúra nyúlt esős, vagy éppen égetően forró nyaraláson, amikor az ember elbújni kénytelen.

A könnyebbség kedvéért konkretizáltuk, mikor, melyik korosztályra számíthatsz egy ötlettel.

Alapfelszerelésed legyen papír és toll, vagy ceruza! Ha ez rendben van, nem hozol szégyent a fejedre.

1. Amőba – az ősi, és legegyszerűbb

5 kicsi kört (o) vagy 5 x-et kell összegyűjtened. Ehhez kockás lap kell, de ha csak üres van a négyzethálót meg is rajzolhatod. Legjobb, ha függőleges csempén próbálod. Függőlegesen és vízszintesen, valamint átlósan is gyűjthetők a saját jeleid, lényeg, hogy 5 kerüljön egymás mellé. Nehéz játék, mert két végéről építkezhet, így ha 3 jel után nem zárod le az ellenség egyik felét egy saját jellel – legjobb, ha egy lezárás egyben önmagad építése is – akkor sajnos biztos, hogy vesztettél, ha elég figyelmes az ellenfeled.

Korosztály: 6 éves kortól, de inkább 10-12 év felett élvezik
Játszani lehet: Bárhol



A vegetáriánus nők könnyebben lesznek meddők?

2020. április 28.

A szervezet egyensúlyának fenntartása a tökéletes működés miatt kiemelten fontos. Sajnos, ha az elcsúszás megtörténik, akkor a helyreállítás sem olyan egyszerű. Ennek megfelelően kiemelten fontos, hogy az ember odafigyeljen arra, miket is eszik, és főleg milyen mennyiségben, hiszen ezzel a családalapítást, az egészséget és még az alakot is kockáztatja. A vegetáriánusok pedig egy szempontból még veszélyeztetettebbek, mint a húsfogyasztó társadalom.

A témában dr. Angyalé Géza szülész -nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Vegetáriánus gondok

Azt már viszonylag rég tudjuk, hogy a vegetáriánus, vagy vegán életmódot folytató emberek számára a vas pótlása javallott, hiszen bár a spenót hatalmas mennyiségben tartalmazza ezt az anyagot, a növényi táplálékból a vas felszívódása nagyon rossz.

Mind a hölgyek, mind pedig az urak szempontjából figyelni kell még néhány dologra, köztük a szója, és a belőle készült termékek – mint a tofu – fogyasztására. A szója remek alternatívája a húsfogyasztásnak, hiszen tartalmazza mind a 9 esszenciális zsírsavat, amire a szervezetnek szüksége van. Nem véletlen, hogy széles körben elterjedt, mint az ételek adalékanyaga, és mint önálló táplálék is- nem utolsó sorban pedig nagyon finoman el lehet készíteni. A húsmentes életet választók közt is nagy népszerűségnek örvend, hiszen szinte minden alkalommal képes kiváltani az állati eredetű élelmiszereket.

A szója azonban tartalmaz – méghozzá nagy mennyiségben – úgynevezett fitoösztrogéneket. Ez az anyag nagyban hasonlít a női nemi hormonra, az ösztrogénre, csupán nem az emberi szervezet termeli. Hatását tekintve azonban megegyezik a kettő. Ebből pedig komoly gondok adódhatnak.

Hormonális elcsúszás és hízás

A szója rendszeres és hosszabb távon való fogyasztása, valamint a nagy mennyiség is bajt eredményez. A szervezetbe ugyanis folyamatosan áramlik a fitoösztogén, mely egyrészt ösztrogéndominanciát okoz, mely meddőséghez vezet. Másrészt hatással van a pajzsmirigyre is. Az ösztrogén hatására – így pedig a fitoösztrogén hatására is – a májban TBG fehérje, vagyis thyroid megkötő globulin keletkezik.

Ennek az anyagnak a feladata a pajzsmirigy aktív hormonjainak a megkötése. Ösztrogéndominancia mellet a méj fokozza a TBG termelését is, ez pedig túlságosan sok pajzsmirigy hormon megkötését eredményezi, mely végül pajzsmirigy alulműködési tüneteket okoz. Azon túl, hogy erősíti a meddőség kialakulásának esélyét, számos más területen is gondokat okoz, így a testsúlyt is befolyásolja, hasi hízást okoz.



Ma sincs nemek közötti egyenlőség az EU-ban

2020. április 27.

Az uniós tagállamok egyikében sem valósult meg a nemek közötti egyenlőség, mivel továbbra is egyenlőtlenségek állnak fenn a foglalkoztatás, a bérek, a gondozás és a nyugdíjak vonatkozásában. A férfiaknál több nő szerez egyetemi diplomát, a nők mégis átlagosan 16%-kal kevesebbet keresnek, mint a férfiak, és a legnagyobb uniós vállalatok vezérigazgatóinak is csupán 8%-a kerül ki a nők közül. 

Ezekre a problémákra keres megoldást az Európai Bizottság stratégiája, mely meghatározza a 2020–2025-ös időszakban végrehajtandó legfontosabb intézkedéseket.

A dokumentumban megfogalmazott intézkedések célja, hogy felszámolják a nemi alapú erőszakot és sztereotípiákat; egyenlő munkaerőpiaci részvételt és lehetőségeket, illetve egyenlő bérezést biztosítsanak; és elősegítsék, hogy a nemek egyensúlyba kerüljenek a döntéshozatal és a politika világában:

1. Az EU-ban a nők 33%-a már elszenvedett fizikai és/vagy szexuális erőszakot, 55%-uk pedig már átélt szexuális zaklatást. Az európai nők nem válhatnak erőszak és a káros sztereotípiák áldozatává, ezért a stratégia jogi intézkedéseket szorgalmaz a nők elleni erőszak bűncselekménnyé nyilvánítása érdekében. A Bizottság mindenekelőtt arra törekszik, hogy a nők elleni erőszak konkrét formáira – így a szexuális zaklatásra, a nők bántalmazására és a női nemi szervek megcsonkítására – kiterjessze azon bűncselekmények körét, ahol lehetőség van egész Európára kiterjedő harmonizációra.

2. Az EU-ban a nők átlagosan 16%-kal kevesebbet keresnek, mint a férfiak, és még mindig akadályokba ütköznek az elhelyezkedés és a foglalkoztatásban maradás tekintetében. A demográfiai kihívásokra, valamint a zöld és digitális átállásra való tekintettel az európai gazdaságra kedvező hatással lesz, ha a nők könnyebben helyezkedhetnek el a szakemberhiánnyal küzdő – különösen a technológiai és a mesterséges intelligenciával kapcsolatos – ágazatokban. Az egyenlőtlen bérezés felszámolása érdekében a Bizottság ma nyilvános konzultációt indít a bérek átláthatóságáról, és 2020 végéig kötelező erejű intézkedéseket fog előterjeszteni.



A mozgás életjelenség, életszükséglet, sőt életfeltétel

2020. április 27.

Fotó: 123rf.com

Azt szoktuk mondani, hogy a mozgás az „élve levés” biztos jele. A mozgás alapvetően egy örömforrás, ami, értsük jól, drogként funkcionálhat az életünkben. A testmozgás olyan élményt nyújt, amelyet újra és újra meg akarunk élni, így arra vagyunk késztetve, hogy ismételjük meg a mozgástevékenységet.

Ennek hátterében az áll, hogy a mozgás hatására az agy „jutalmazó” központja aktiválódik, ennek köszönhetően megjelenik az örömérzés, boldogsághormonok szabadulnak fel. Sportoláskor tulajdonképpen mindig bekövetkezik az előbb említett jóleső érzés, ami azt fogja eredményezni, hogy szokássá válik az ismételt mozgás. Lássuk, hogy ez a jelenség elősegíti azt, hogy az ember motivált legyen: mozgás által fogyjon, vagy akár életmódot váltson.

De nemcsak a felnőtt, hanem a gyermek is megéli az örömérzetet, így azon kívül, hogy élvezni fogja a mozgást, a biológiai fejlődését is elősegíti. A szülő feladata, hogy a gyermek már kiskorában megismerje a mozgás örömét, és számára megfelelő sportot tudjon választani.

Az a szülő, aki eleve túlsúlyos, negatív viszonya van a sporthoz, testmozgáshoz, sokkal nehezebben tud hiteles lenni, nehezen vagy nem is tesz erőfeszítést, hogy a gyermek „megtanulja”, hogy mire is való a mozgás. A szülő egyfajta modell a gyermek számára, aki észrevétlenül képes utánozni a szüleit, legyen az pozitív vagy negatív tulajdonság, vagy éppen a megszokás.



Ha dundi a gyerek...

2020. április 26.

Fotó: gettyimages.com

Bár szeretnénk, ha fogyna, támogatnunk kell önbizalma megtartásában. És abban is, hogy jól érezze magát a bőrében egyelőre felgyülemlett, felesleges kilói ellenére is.

Gyermekünk a szívünk csücske, és ha kövérkés alkat, általában csak mosolyra késztet minket, mert egy gömbölyű mackóra emlékeztet… A gyermekgyógyász viszont nem ilyen elnéző, hamar meghúzza a vészféket – diétát, több mozgást javasol a csemetének. És nemcsak egészsége megvédése érdekében, hanem lelki okokból is. 

Amikor hallani sem akar a problémáról…

Furcsa, de előfordul, hogy gyermekünk másról kezd beszélni, amikor megpróbáljuk dundisága kérdését felvetni. A pszichológusok szerint ez a menekülő magatartás két dolgot takarhat. 

• Az egyik a félelem attól, hogy kevesebbet kell majd ennie (csökkentik ételadagjait), és nem kaphatja meg többé kedvenc süteményeit sem. 

• A másik ok az lehet, hogy pluszkilóival védi magát a külvilág „támadásaival” – esetében a gúnyolódásokkal – szemben. Bár hogy valójában ez okozza-e a félelmét, illetve mi készteti védekezésre, általában maga sem tudja megmagyarázni.

Amit tehetünk

Anélkül, hogy hirtelen „rárontanánk” vagy folyton nyaggatnánk azzal, hogy diétáznia kell, próbáljuk felderíteni, valójában mit rejteget, mi zavarja, amikor felvetjük a súlytöbblet kérdését. Ha nem sikerül elérnünk, hogy válaszoljon, ne habozzunk, hanem forduljunk vele pszichológushoz, aki segíthet feloldani a görcsösségét. Amennyiben a gyerek nem hajlandó elmenni a pszichológushoz, koncentráljunk a meggyőzésére, és legalább egy látogatásra rábírni.



Motiváció nélkül nehéz az élet

2020. április 26.

Cikkemben arra keresem a választ, hogy mit is jelent az, hogy motiváció. Egy hétköznapi ember számára sem ismeretlen a fogalom, hiszen gyakran használatos kifejezéssé vált. Mégis szakmai szemmel, pszichológusként szeretném kibővíteni a motiváció tárgykörét és rámutatni néhány érdekes felvetésre.

Fotó: gettyimages.comA pszichológia egyik fontos kérdése, milyen késztetésekből fakad, valamint milyen erők állnak a viselkedés hátterében. Miért tudunk bizonyos cselekvésekre, hatalmas energiákat mozgósítani, míg másokra viszont nem.

A motiváció szó a latin eredetű “movere” igéből ered, melynek jelentése mozogni, mozgatni. A motiváció a pszichológiában gyűjtőfogalom, motívumokból épül fel és minden cselekvésre, viselkedésre késztető belső tényezőt magában foglal. A motiváció meghatározza a szervezet aktivitásának mértékét, a viselkedés szervezettségét és hatékonyságát is.

Pszichológiai megközelítés

A pszichoanalitkus nézőpont alapfeltevése, hogy viselkedésünket biológiailag meghatározott alapösztönök vezérlik, melyeknek leggyakrabban nem is vagyunk tudatában. Ezek a szexualitásból és az agresszivitásból erednek. Ezenkívül cselekedeteinket meghatározzák  még múltbéli élményeink s az azokat kísérő érzelmek nem tudatos emlékei; motívumaink tehát személyes múltunkban, élettörténetünkben gyökereznek.

Az ösztön-elmélete szerint  a két alapvető ösztön:

  • az életöszön (Eros) – az életösztön vagy szexuális ösztön a szaporodással és a túléléssel, az örömszerzéssel kapcsolatos drive-okat foglalja magába (éhség, szomjúság, szexuális vágy).
  • a halálösztön (Thanatos)- „Minden élet célja a halál”

A halálösztön általában nem tud kifejeződni, mert az életösztön ellenőrzése alatt tartja. Legfotonosabb spektuma az agresszió, ami az akadályoztatásából fakad.

A szükséglet pszichológiai megfelelője a “drive” , amely angol szó és jelentése űzni, hajtani ill. hajtóerő. A drive a szükséglet nyomán kialakuló, belső késztetés, a viselkedés hajtóereje. A drive alapvető feladata a szervezet általános energetizálása, nem pedig annak irányítása, vagyis nem mutatja meg, hogy a szervezet mit csináljon az adott szükséglet kielégítése érdekében, csak az ehhez szükséges hajtóerőt adja.



Fontos az újszülött szabad légzése

2020. április 25.

Fotó: gettyimages.com

Egyre gyakoribb, hogy egy érett, normál súllyal született baba már a kórházból náthásan érkezik haza.

Nem elsősorban az orrfolyás jelent problémát, hanem az orrdugulás, amely az újszülött táplálását, mellből való szopását akadályozza. Bizonyára nem minden fiatal anyuka tudja, hogy a csecsemő kizárólag az orrán tud levegőt venni. A szájlégzést csupán hónapokkal később sajátítja el.

Szopás közben az a legfontosabb, hogy az orrjáratok tiszták, így a levegő számára szabadon átjárhatók legyenek.

A náthás baba számára – bármilyen éhes is – nem jelent örömet az evés. Rövid ideig és keveset szopik, közben fel-felsír – súlya emiatt nem gyarapszik megfelelően, és nyugtalanul alszik.

Az újszülött szabad orrlégzésének jelentősége egy nagyon ritkán előforduló kórképpel, a veleszületett hátsóorrüreg-elzáródással jól érzékeltethető. Külső látható jel nélkül, az orrjáratok belső, hátsó részén, az orrsövény egyik vagy mindkét oldalán a fejlődés során hártyás, illetve csontos elzáródás alakul ki. Ez a fejlődési rendellenesség többnyire nem társul más tünetekkel.

A féloldali elzáródás nem jelent komoly problémát, ha azonban mindkét oldalon jelentkezik, az a csöppség életét veszélyezteti.



Energikusság hiánya: segít a méhpempő

2020. április 25.

Fotó: gettyimeges.com

Energikusság hiánya, ólmos fáradtság, petyhüdt bőr… Különböző módokon lehet küzdenünk a téli időszak után is gyakran előforduló, ilyen jellegű problémák ellen. E módok egyike, ha igénybe vesszük a jótékony hatású méhpempő (royal jelly vagy királyi zselé) nyújtotta lehetőségeket. Segítségével pl. erősíthetjük a hideg évszak alatt legyengült immunrendszerünket, vagy javíthatunk bőrünk különböző mértékben leromlott állapotán. Ezt a tápanyagokkal teli, vitamindús anyagot az „élet elixírjének” is tartják, hiszen egyéb jótéteményei mellett értékes energiaforrás, a vitalitás fokozója.

Kivételes hatású anyag

A „méh tejnek” is nevezett királyi zselét a méhek állítják elő, hogy táplálják vele a királynét – innen származik elnevezése is. A méhpempő a fiatal dolgozó méhek garatmirigyének fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás váladéka. Ennek a tápláló anyagnak köszönhetően a méhkirálynő mintegy 40-szer hosszabb ideig él, mint a dolgozó méhek… Nem csoda, hiszen a méhpempő bővelkedik fehérjében, tartalmaz zsiradékot, cukrot, bőven B-vitaminokat (B2, B3, B5, folsav..), ásványi anyagokat (kalcium, vas, kálium, nátrium…), aminosavakat, nyomelemeket (cink, réz…) és esszenciális zsírsavakat. 

A királyi zselé élénkíti az immunrendszert, így növeli a szervezet védekező képességét a különféle vírusokkal, baktériumokkal, így betegségekkel szemben. De segít a nagyobb erőfeszítést igénylő fizikai munkavégzésben vagy akár szélsőséges időjárási viszonyok, illetve más a szervezetre kedvezőtlenül ható körülmények elviselésében is. Ajánlott a használata, ha fizikai vagy szellemi fáradtság, stressz, depresszió uralkodik el rajtunk, vagy szorongás, zaklatottság, kedvetlenség érzése jelentkezik tartósan.  Betegséget követő lábadozás időszakában is jótékony hatású. Magas antioxidáns, ásványi anyag és aminosav tartalmának köszönhető az is, hogy titkos fegyver lehet a bőr fiatalosságának megőrzésében. A bőrön alkalmazva jótéteményei szinte azonnal megmutatkoznak. Hiszen a méhpempő stimulálja a sejtek regenerálódását, segít megőrizni a bőr rugalmasságát, nedvességét. Ezért gyakran keverik arckrémekbe és más bőrápoló készítményekbe.

A fizikai-szellemi erőnlét javítása miatt a királyi zselé különösen ajánlott többek közt sportolóknak, tanulóknak, de a felnőtt-idős korosztályban, más tevékenységeket végzők vitalitásának fenntartására szinte mindenkinek ajánlott. Azonfelül nőknél pl. szülés után is megmutatkozik jótékony hatása, mert a méhpempő fogyasztása elősegíti a tejtermelés beindítását.



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...295296297...527
hírek, aktualitások

Az olcsó szépítőszer: lenmagolaj - Hogyan alkalmazd?

2024. május 04.

Mi a különbség az állati zsír, a sima növényi olajok, és a valóban hasznos esszenciális olajok között? Hogyan tudod megkülönböztetni? Hallottál a lenmagolajról, de fogalmad sincs, mire jó pontosan és hogyan alkalmazd? Segítünk!  

A lenmagolaj az omega-3 zsírsavak egyik legfontosabb forrása

Vannak zsírok és olajok, amelyek fogyasztása káros és vannak olyanok, amelyek nagyban csökkentik a szívbetegségek és a rák esélyét. Tudnunk kell különbséget tenni.

Tudnunk kell, hogy az omega-3 olajok igen jót tesznek a szervezetünknek, ellenben pl. a túlzásba vitt állati zsírok fogyasztásával. Háziorvosok tucatja javasolja, hogy korunk egyik népbetegségét, a krónikus székrekedést előzzük meg megfelelő zsírok fogyasztásával. Félreérthető tanács, inkább kérdezzünk vissza! Ezeket a zsírokat nem szó szerint kell érteni, értendő ez egészséges növényi olajokra, főként lenmagolajra, illetve pl. a tejfölben található tejből képzett állati zsiradékra, amely mértékkel, de feldolgozható számunkra.

A jókedv forrása is

Manapság már számos súlyos betegség visszafordítható - vagy ami még jobb megelőzhető - ha ezek a speciális olajak visszakerülnek az étrendünkbe. Ki gondolná, hogy az étrendünkben bekövetkező minimális változás hatására megszűnhetnek olyan problémáink, mint a száraz bőr, vagy a fájós izületek.
Az omega - 3 zsírsavak segítenek az asztma és az allergia leküzdésében, a szív-, rák-és cukorbetegségek megelőzésében. Ezek a zsírok az "agy eledelei", jobb kedvre derítenek, természetünk morgósból mosolygóssá változhat.

Mikor kell aggódni a méh-és darázscsípés miatt?

2024. május 04.

Az egyre kellemesebbé váló idő ellenére is sokan óvakodnak a szabadtéri tevékenységektől, túrázástól vagy kertészkedéstől a méhek és a darazsak csípésétől tartva. Pedig a gyerekek mindössze 0,5 és a felnőttek 3 százalékának van tényleges méh- vagy darázscsípés allergiája, előzetes tájékozottsággal pedig minimalizálhatjuk a csípések kockázatát   – hangsúlyozza dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológus, klinikai immunológus, fül-orr-gégész szakembere.

A tavasz beköszöntével felbolydul a természet, egyre több rovarral és bogárral találkozhatunk a kültéri tevékenységeink során. Bár a növénytermesztés szempontjából létfontosságú beporzók csípése akár allergiát is kiválthat, ám nem mindegyike jelent veszélyt ránk. A rajz- és mozifilmekkel ellentétben a méhek nem repkednek körülöttünk arra várva, hogy megcsíphessenek bennünket, és a virágokat meglátogató kis rovarokat is nyugodtan megközelíthetjük egy természetfotó erejéig anélkül, hogy megtámadnának bennünket.

-A méhcsípés sokszor csak egy óvatlan találkozás miatt következik be: rátenyerelünk a rovarra, vagy a kiteregetett ruhába belegabalyodva csíp meg bennünket. Nagyobb veszélyt jelenthetnek az ember közelében élő társas darazsak, amelyek padlásokon, ereszek alatt üthetnek tanyát, és agresszívan védhetik fészküket. Fontos különbség azonban, hogy a darazsak – a méhekkel ellentétben – képesek visszahúzni a fullánkjukat, így egyszerre többször is megszúrhatnak bennünket. A méhek viszont a szúráskor feromont bocsájtanak ki, ami miatt a közelben lévő többi méh is támadhat. Ha tehát méhcsípés ér bennünket, igyekezzünk mihamarabb elhagyni a helyszínt.

Milyen tünetei lehetnek a darázs- vagy méhcsípésnek?

-A csípést követő rövid időn belül megjelennek a jól ismert tünetek: bőrpír, viszketés, fájdalmas, vörös duzzanat és meleg tapintat, ami általában 1-2 napon belül elmúlik. Az emberek egy részénél akár 10 cm-nél nagyobb duzzanattal járó lokális reakció is létrejöhet, ami több napon át fennállhat. Bár ezek sokszor rendkívül ijesztőek és fájdalmasok is, de ez esetben is elegendő a tüneti kezelés, ami elsősorban a bent maradt fullánk eltávolítását, hideg állott vizes borogatást, jegelést és az érintett végtag felpolcolását jelenti – hangsúlyozza Moric doktornő.

A tüneteket antihisztamin tartalmú gyulladáscsökkentő krémekkel és gélekkel, valamint szükség esetén fájdalom-és gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel csillapíthatjuk. A rovarcsípés után ritkán, de akár sokkal súlyosabb szisztémás (az egész szervezetet érintő) tünetek is kialakulhatnak, ezek időben történő felismerése pedig életmentő lehet! – figyelmeztet a szakember. A percekkel vagy akár fél órával később testszerte megjelenő bőrkiütés, duzzanat, gyomor-és bélrendszeri tünetek (pl. hasmenés, hányás), szédülés vagy fejfájás, a vérnyomás hirtelen megváltozása, súlyosabb esetben nehézlégzés, arc-és ajakduzzanat, illetve eszméletvesztés azonnali orvosi beavatkozást igényel. Ha az érintett személy eszméleténél van, a mentő megérkezéséig fektessük a hátára, és lábait polcoljuk fel, nehézlégzés esetén azonban ültessük! 

Hulladékból élet – Maradék Nélkül Program

2024. május 03.



A zöldségekből, gyümölcsökből jelentős mennyiségű zöldhulladék keletkezik a háztartásokban, nem csak ősszel, a kerti munkálatok és a lehulló falevelek miatt. A Nébih Maradék Nélkül Programja szerint komposztálással környezetbarát módon juttathatjuk vissza a természet körforgásába ezeket az értékes szerves anyagokat.

Sok élelmiszerrész (pl. a csirkecsont, tojáshéj, burgonyahéj, kávézacc) hulladékként kerül a szemetesbe. Ezek egy része komposztálható vagy állateledelként hasznosítható, de van, amit csak a kommunális hulladékba – idén januártól pedig a biohulladék-gyűjtőbe – tudunk dobni. Ezek sokszor magas víztartalmú élelmiszerrészek, a hulladékégetőbe kerülve csökkentik annak hatásfokát, a lerakóban pedig nemkívánatos üvegházhatású gázok keletkezése közben bomlanak le. Éppen ezért nagyon fontos, hogy komposztálással csökkentsük a kukába kerülő szerves hulladék mennyiségét.

Mi a komposztálás?

A komposztálás olyan természetes biológiai folyamatokra támaszkodó eljárás, amely során a mikro- és makroorganizmusok az elkülönítetten gyűjtött biohulladékot lebontják, és ennek eredményeképpen humuszképző anyagok és szervetlen ásványi sók keletkeznek. A folyamat végterméke a komposzt.


A komposzt lényegében a mesterséges humuszt jelenti, vagyis olyan anyag, amely a növények számára szükséges tápanyagokat tartalmazza.


Kinézetre morzsalékos, sötétbarna színű, földszerű anyag, magas szervesanyag-tartalommal. Felhasználható a mezőgazdaságban, a kertészetekben, az otthonunkban pedig virágföldnek vagy konyhakerthez. Fontos szerepe, hogy a műtrágya használatát is csökkenthetjük vele.

Mi kell hozzá?

Elsősorban elhatározás és környezettudatos szemlélet. Emellett megfelelő komposztáló-helyre és komposztálható anyagokra van szükség. A hely tekintetében a kertes házban élők előnyben vannak, hiszen a kert egy kicsit árnyékosabb részén könnyedén kialakítható egy komposztálósarok. Választhatunk komposztládát (készen kaphatót vagy egy kis kézügyességgel saját készítésűt), de egy gödör is megteszi, ez utóbbinál a giliszták is hasznos segítőtársaink lesznek. Szerencsére ma már azok is számtalan lehetőség közül választhatnak, akiknek nincs kertjük. Akár a saját konyhánkba is beállíthatunk egy komposztáló-edényt, így még a lakásból sem kell kilépni a konyhai hulladék fenntartható módon való kezeléséhez. Ebben az esetben is a giliszták vagy egy ún. starter kultúra – mikrobák és segédanyagok keveréke – lesznek segítségünkre a hulladékok lebontásában. Bár sokan tartanak tőle, de a komposztálás ezen módja sem jár kellemetlen szagokkal, ezt a Maradék ­Nélkül Program saját kísérletei is bizonyítják. Szintén kitűnő megoldás, ha csatlakozunk egy közösségi komposztálócsoporthoz. Ha pedig elég lelkesek vagyunk, mi magunk is kezdeményezhetjük egy ilyen pont kialakítását a saját lakhelyünk vagy munkahelyünk környezetében.