Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Magyaros saláta gomolyasajttal

2019. augusztus 04.

Mitől magyaros? A hazai paprikától, a friss gomolyasajttól, a fokhagymától! Ajánlom köretként bármilyen hús mellé, de magában, pirítóssal is isteni.  

Hozzávalók:
1 nagy kígyóuborka
1 fej lilahagyma
2 fehér paprika
3 ek. olaj

3 gerezd fokhagyma
15-20 dkg gomolyasajt

Elkészítés:
A zöldségeket megmosom, felkockázom, majd a sajtot is. A fokhagymát megtisztítom, összezúzom, és az olajjal ill. egy csipet sóval összekeverem.

Egy nagy tálba teszem az összes zöldséget, a sajtot és az öntetet. Alaposan összekeverem, és félreteszem egy kicsit pihenni, hogy összeérjenek az ízek.



Kérdések a fogamzásgátlásról és az abortusztablettáról

2019. augusztus 04.

Az óvszer a legnépszerűbb és emellett a legismertebb fogamzásgátló módszer a 15 és 25 év közötti fiatalok körében – derül ki az Ipsosnak a fogamzásgátló módszerek ismeretéről, azok használatáról és az abortusztablettáról szóló felméréséből.

Fotó: 123rf.comA fiatalok 92 százaléka ismer valamilyen fogamzásgátló módszert, közülük a legtöbben az óvszert említették, második legismertebb a fogamzásgátló tabletta, harmadik pedig a szexuális aktus megszakítása volt. Egyharmaduk hallott már a spirálról és egyéb méhen belüli eszközök lehetőségéről, ezen túl minden ötödik fiatal említette a naptár-módszert (a peteérés időpontjának kiszámítását), a hüvelytablettát, a pesszáriumot és a sterilizálást is. Csupán a megkérdezettek négy százaléka vallotta, hogy nem ismeri semmilyen formáját a védekezésnek.

Nemcsak a legismertebb, de a legnépszerűbb is az óvszer; a megkérdezettek 55 százaléka ezzel a módszerrel védekezik, fogamzásgátló tablettát csak tizenhét százalékuk használ, a szexuális aktus megszakítását a válaszadók 14 százaléka alkalmazza. Az eredmények azt mutatják, hogy az óvszerhasználat a vidékiek körében elterjedtebb, míg a budapestiek inkább fogamzásgátló tablettát szednek.

Egy a fogamzásgátláshoz szorosan kapcsolódó, Magyarországon újnak számító terhesség-megszakítási mód is szerepelt a kutatásban: az abortusztablettát regisztrálta hazánkban az Országos Gyógyszerészeti Intézet, de az eljárás bevezetését azóta sem engedélyezték. A kutatásból kiderült, hogy a fiatalok 42 százaléka hallott már róla, közülük minden második fiatal úgy gondolja, hogy kevesebb egészségügyi kockázattal jár a műtéti beavatkozáshoz képest, és 57 százalék szerint kíméletesebb módszer is. Ezzel szemben 11 százalékuk nem ért egyet ezzel a kijelentéssel, 40 százalék pedig nem tudja eldönteni, melyik módszer a kevésbé kockázatos.

Minden második fiatal egyetértett azzal is, hogy ez a módszer tudatosabb terhesség-megszakítást jelent, mint a műtét, valamint, hogy jogosan szerepel az alapvető gyógyszerek listáján. A tabletta alkalmazását csupán minden tízedik fiatal ellenzi.

A tabletta bevezetésének következményeit tekintve a megkérdezettek 30 százaléka szerint több lenne az abortusz, 28 százalék szerint nem, a maradék pedig nem tudott állást foglalni ebben a kérdésben. A kutatásban részt vevő fiatalok kétharmada úgy véli, hogy a politikának nem lenne szabad belefolynia az egészségügyi döntésekbe.

Az Ipsos felmérése a 15-25 év közötti fiatalokat reprezentáló, közel 400 fő személyes módon történő megkérdezésével zajlott az elmúlt három hónapban.



Előre jelezheti a szívinfarktust egy új rizikóbecslő eljárás

2019. augusztus 03.

Fotó: 123rf.com

Előre jelezheti a szívinfarktust egy magyar kutatócsoport új rizikóbecslő orvosi eljárása – mondta a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájának kutatóorvosa.

Maurovich-Horvat Pál kutatóorvos közölte: a személyre szabott előrejelzést modern képalkotó technikák és véralapú biomarkerek együttes alkalmazásával kívánják elérni.

A betegek nagy többsége esetében a szívinfarktus vagy a hirtelen szívhalál jelenti az első tünetét annak, hogy valami nincs rendben a koszorúerekkel. Ezek a betegek, mielőtt elszenvedik első infarktusukat, nagyon gyakran panaszmentesek és nem fordulnak orvoshoz.

A Lendület program által támogatott kutatás során kialakított eljárással képalkotó rendszerek és laborvizsgálat eredményeinek kombinálásával kapnak egy százalékos eredményt. Ezzel a jelenleginél pontosabban előrejelezhető, milyen valószínűséggel kap infarktust a páciens.



Ételallergia és kerti grillparty

2019. augusztus 03.

A nyári időszakban gyakoriak a családi összejövetelek, a baráti társaságok találkozói, a kerti grillpartyk. Mivel egyre több embert érint az ételallergia vagy ételintolerancia, így könnyen kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy egy-egy meghívott vendég kapcsán a mentes étkezésre is ügyelnünk kell. Rajcsik Enikő, a Budai Allergiaközpont dietetikusa néhány pontban összefoglalta, hogy mire figyeljünk.

Fotó: 123rf.comJoghurtos öntetek és turmixok
Nem mindegy, hogy valaki tejfehérje, vagy tejcukormentes diétát tart. Ezek a fogalmak gyakran keverednek és az érintetteknek sajnos nagyon kellemetlen tüneteket okoz, ha – akár kis mennyiségben is – de fogyasztanak a számukra problémás összetevőtől.

Ha valaki a tejcukorra érzékeny, laktózmentes tejtermékeket fogyaszthat, de ha tejfehérje mentes diétát tart, akkor semmilyen tejterméket nem ehet. Ilyen esetben növényi tejhelyettesítőket használhatunk, de ha biztosra akarunk menni, akkor a salátára inkább olívaolaj alapú öntetet készítünk, turmix helyett víz vagy jég alapú smoothie-t. Fontos tudni, hogy a késztermékek – pékáruk, kekszek, ropi, csokoládék és felvágottak – is tartalmazhatnak tejszármazékot, vásárlás előtt mindig olvassuk el az összetevőket!

Egészséges és mentes köretvariációk
Ha saláta mellé vagy helyett valami mást is készítenénk, akkor se kizárólag a rizsre vagy krumplira gondoljunk. Gluténmentes és magas rosttartalmú, lassan felszívódó köretet quinoából, kölesből, hajdinából és amarántból is készíthetünk.

Nem mindegy, milyen fűszert használunk
Cöliákia vagy gluténérzékenység esetén nem szabad gluténtartalmú élelmiszereket fogyasztani. Glutén a búzában, árpában és rozsban található, de sok termék szennyeződhet, ha az előállítás vagy csomagolás olyan üzemben történik, ahol gluténtartalmú élelmiszerekkel is dolgoznak. Ez megeshet a fűszerekkel is, így ha gluténmentesen étkező vendéget várunk, akkor arra is ügyeljünk, hogy csak garantáltan gluténmentes fűszereket használjunk az ételek elkészítéséhez!



Mi a coaching, mit csinál egy coach?

2019. augusztus 02.

Érezte már úgy, hogy elakadt, hogy nem tudja, merre tovább, valami nem úgy működik, ahogy szeretné, és hogy önmaga az akadálya mindennek? Ilyen és ehhez hasonló esetekben az embereknek leggyakrabban a pszichológus és a pszichiáter jut az eszébe, pedig egy coach segítségével saját maga is megoldhatja ezeket a problémákat.

Fotó: 123rf.comKülföldön már elég elterjedt a coaching, Magyarországon a lakosság körében tíz emberből nyolc nem tudja, mit is jelent ez pontosan.

A coaching jelentése

Ha definiálni akarjuk a coaching fogalmát, akkor a coaching a coach és a kliens (coachee) között zajló strukturált beszélgetésen (főleg a coach által feltett nyitott kérdéseken) és módszertani eszközökön (pl. önismereti gyakorlatok) alapuló, a coach által irányított, általában 6-8 találkozóra épített folyamat, amelyben a coach segítségével a kliens saját maga találja meg a számára megfelelő megoldási alternatívákat, majd a számára legjobb megoldást. A coach segít neki abban, hogy ezen az úton végigmenjen, a változásokat elfogadja, beépítse és sikeresen alkalmazza.

A coaching számos alapelve a pszichológiából, azon belül is a sportpszichológiából ered. Az elnevezés is a sportból származik, a coaching edzést, a coach edzőt jelent szó szerinti fordításban.

A coaching története

Tim Gallway fogalmazta meg 1975-ben először a tenisz területén a coaching lényegét. Szerinte a saját fejünkben lévő ellenfél sokkal félelmetesebb, mint a teniszháló másik oldalán lévő. Azt állítja, hogy az edző (coach) abban tud segíteni a játékosnak, hogy a teljesítménye útjában álló akadályokat elhárítsa vagy csökkentse. Ha ez sikerül, felszínre kerülnek a természetes képességek, és nem lesz tovább szükség az edző technikai utasításaira.

Az 1980-as évek elején kezdték el a coaching kifejezést az üzleti életben is használni. Ahogy az edző célja a sportoló teljesítménynövelésének segítése, a coach gyakorlatilag ugyanezt csinálja az üzleti életben: célja, hogy ügyfele maximális teljesítményt nyújthasson.



Futás ki a természetbe, de hogyan kezdjük el?

2019. augusztus 02.

Gyógytornásztippek kezdő futóknak

A jó idő beköszöntével egyre motiváltabbak vagyunk, hogy több időt töltsünk el kint a természetben. Egy-egy sportoló, futó láttán belülről érezzük a vágyat, hogy mi is felvegyük a nyúlcipőnket, és kezdjük el. De megtorpanunk egy pillanatra, felmerül bennünk a kérdés: hogyan?

Fotó: 123rf.comA következő tippek segítséget nyújthatnak a kezdetekhez, hogy fokozatosan hozzászoktasd és felkészítsd a szervezeted a terhelésre, mindemellett élvezd is azt, amit csinálsz.

Tűzd ki a célod és kezdd el:

Napokat, heteket tölthetünk el úgy, hogy böngésszük az internetet futástippek után nézve, de az idő csak telik és telik, a pályára pedig még mindig nem léptünk. Első és legfontosabb: tűzd ki magad elé és reális távolságra a célt, amelyet el szeretnél érni, és határozd meg azt is, mennyi idő alatt szeretnéd megtenni. Nagyon fontos mindez, mivel edzési ütemedet ennek megfelelően fogod a későbbiekben megtervezni.

Használd a futás-gyaloglás módszert

Az sosem egy jó kezdés, ha egyből a közepébe vágva, céltalanul, hirtelen elkezdünk futni megállás és pihenőidő közbeiktatása nélkül. Úgy gondolod, hogy jót teszel magadnak, de utána hirtelen jön a fájdalom az ízületekben és a szörnyű izomláz. Úgy érzed, mindennek vége, nem bírod tovább folytatni. Ne ess kétségbe, van megoldás. Használd a futó-gyalogló módszert. A megoldás abban rejlik, hogy futó és gyalogló periódusok követik egymást, mely intervallumok idejét folyamatosan változtatod, ahogy egyre erősödsz. Kezdetben a legjobb, ha 3 perc futást 1 perc gyaloglás követ. Ha ez túl erős, akkor 2 perc gyaloglást is közbeiktathatsz.

Íme egy minta, hogyan is építheted fel az edzésed. Mindennap az edzést 4 perc gyaloglással kezdd és fejezd be. Ezt követően váltogasd az alábbi futás-gyaloglás szakaszokat. Minden nap 30 percig mozogj.



Emiatt a 4 dolog miatt fáj gyakran a fülünk nyáron

2019. augusztus 01.

Érdemes néhány apróságra figyelni, hogy a kellemetlen tüneteket elkerüljük. Az ebben az időszakban gyakori fülészeti problémákra dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa hívja fel a figyelmet.

Fotó: 123rf.comTúl sok időt töltünk a víz alatt

Ha a strandolás során a felázott hallójárat érzékeny bőrén keresztül a kórokozók behatolnak, gyulladást, gombás fertőzést is előidézhetnek. A külső-hallójárat gyulladás, vagy úszófülként is ismert betegség erős fájdalommal jár, fülfolyás, halláscsökkenés, hőemelkedés, láz is jelentkezhet előre haladott, súlyos hallójárat gyulladás esetén. 

Mit tegyünk?

Kezelés nélkül a fájdalom erősödésére, a gyulladásnak a környezetre való terjedésével számolhatunk, így javasolt mielőbb orvoshoz fordulnunk, aki vizsgálat, a hallójárat kitisztítása után általában gyulladáscsökkentő fülcseppet ír fel, a súlyosabb esetekben rendszeres helyi kezelésre visszarendeli a beteget. Bizonyos esetekben szájon át alkalmazott antibiotikum szedésére is szükség lehet, emellett természetesen fájdalomcsillapító- és gyulladáscsökkentő készítmények javasoltak. 

Nem figyelünk a nyomáskülönbségre

A repülés során jelentkező füldugulás kiváltó oka a légnyomás változása. Barotraumának nevezzük a nyomás kiegyenlítődésének zavarát, amit a búvárok is megtapasztalhatnak a vízben. 

Mit tegyünk?

Léteznek praktikák a nyomáskülönbség gyorsabb helyreállítására, a kellemetlen tüneteket megelőzhetjük például repülésnél rágózással, vagy gyakoribb nyeléssel is, ám előfordulhat, ha a fülfájás, füldugulás hosszabb időn át sem szűnik meg, vagy repülés után vérrel festenyzett fülfolyás, erős szédülés jelentkezik, azonnal forduljunk orvoshoz!



Legyünk óvatosak, ha a babát napra visszük!

2019. augusztus 01.

A fotó illusztráció: pixabay.com

A csecsemők és kisgyermekek bőre sokban eltér a felnőttekétől. A csecsemőknek rosszabb a hőleadásuk, kevésbé tudnak párologtatni, azaz izzadni, ezért könnyebben kapnak hőgutát, ill. alakul ki náluk hőpangás a nagy melegben.

A nap káros hatásainak sorában a harmadik, amely már nagyobb gyermekeknél fordul elő, a napszúrás. Ez lázzal, fejfájással, fénykerüléssel, súlyosabb esetben hányással, eszméletvesztéssel, görcsökkel jár. Oka a zárt koponyán belül, a hő hatására megnövekedett agynyomás.

A nagy meleg hatására szervezetünk sok folyadékot és ásványi anyagot veszít. Ez is súlyosabb lehet a kisebbeknél és hamarabb alakulhatnak ki a következményes tünetek. Gyakran észlelhető kisebb-nagyobb testhőmérséklet-emelkedés is.

Napvédelem
Természetesen az elsődleges a közvetlen napsugárzás elkerülése, elsősorban a legveszélyesebb déli órákban. 11 és 15 óra között ne menjük napra, ne napozzunk. A csecsemőket azonban soha ne tegyük ki a napra, csak az árnyékba. De még ekkor is kenjük be testüket magas (20 feletti, de inkább 30-as) faktorszámú naptejjel. És soha ne hagyjuk a fejecskéjüket szabadon.

A magas faktorszámú naptej használata javasolt a nagyobb gyermekek esetében is, sőt a felnőtteknél is érdemes ezt alkalmazni. Érdemes olyan jó minőségű készítményt keresni, amely megfelelő védőhatás mellett lehetővé teszi a bőr barnulását, azaz a bőrfesték mennyiségének emelkedését.



Óvatosan a koktélokkal a strandon!

2019. július 31.

Fájdalmas, vörös foltokat okozhat, ha a citrusfélék leve a bőrre kerül, majd napsugárzás éri. Jó tudni ezt mindenkinek, aki a kánikula elől a medencébe menekül, és hűsítő koktélokkal próbálja átvészelni a következő napok forró időjárását.

A fotó illusztráció: pixabay.comFájdalmas foltok a lime pitétől
A Journal of Community Hospital Internal Medicine Perpectives magazin korábbi számában jelent meg az a közlemény, amely egy 24 éves ápolónő esetét mutatja be. A hölgy két nap után fordult orvoshoz, egyre rosszabbodó tüneteivel. A kézfején és alkarján kezdetben duzzanat, ödéma jelentkezett, majd vörös, fájdalmas, szabálytalan alakú foltok alakultak ki. A vizsgálat közben a beteg elmondta, hogy a tünetek jelentkezése előtt lime pitét sütött, amelyhez több gyümölcsöt is kézzel facsart a tésztába. Ezt követően gyalog indult útnak szép, napsütéses időben. Panaszai a napfény hatására, néhány órával később kezdődtek.

A mojito koktél is gondot okozhat
Szintén a citrusfélék okoztak kellemetlen tüneteket annál a 23 éves nőnél, aki a strandon mojito koktélokat készített, majd három nappal később fájdalmas, vörös foltokkal a testén kért orvosi segítséget. A New England Journal of Medicine hasábjain korábban közölt cikkből kiderül, hogy tüneteit a koktél készítéséhez használt lime okozta.

Mi okozza a tüneteket?
Dr. Garaczi Edina
allergológus-bőrgyógyász, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy a tünetek megjelenéséért egy fényérzékenységet okozó anyag, a furokumarin a felelős. Ha ez az anyag a bőrre jut, a napfény hatását felerősíti és leégéshez hasonló tüneteket okoz: a bőr kipirosodik, viszket, fájdalmas hólyagok jelennek meg rajta. A súlyosabb tünetek általában a növénnyel történt érintkezést követő 24 órában alakulnak ki, majd az ezt követő 2-3 napban rendszerint tovább fokozódnak.



Nyári szerelmek: rajtunk múlik, kérész-életűek-e!

2019. július 31.

Fotó: 123rf.com

Megtaláltad a potenciális Nagy Őt? Légy tudatos már a kapcsolat elején!

A nyár a vibráló hangulat, a fülledt esték, a baráti összejövetelek, a kötetlen beszélgetések időszaka – remek alkalom a lazulásra, ismerkedésre, no és a szerelembe esésre. Ha te sem csak egynyári kalandra vágysz, szeretnéd szorosabbra fűzni kapcsolatodat újdonsült szimpatikus ismerősöddel, akkor fontos, hogy tudatosan vágj bele!

Tagadhatatlanul itt a nyár, vele együtt a baráti összejövetelek időszaka. Ilyenkor mindenki nyitottabb, te is könnyebben elegyedsz szóba barátaid haverjaival vagy a kedvenc zenekarod koncertjén a tömegben melletted álló szimpatikus rajongóval, esetleg a látásból ismert, mosolygós ismeretlennel a törzshelyeteken, ahová gyakran beültök a társasággal.

Lehet, már meg is találtad, akit keresel?

A Stanford egyetem 2017-es kutatásán alapuló statisztikák szerint a párkapcsolatban élők leggyakrabban baráti, ismerősi körükön keresztül találkoztak szerelmükkel, második helyen a bár vagy étterem állt, míg például az online megismerkedés csupán a hatodik helyen szerepelt. Így, ha a baráti társaságodból valakivel már hetek óta kölcsönös a szimpátia, és úgy érzed, szeretnéd szorosabbra fűzni vele a szálakat, a felmérés alapján jó eséllyel alakulhat ki köztetek tartós párkapcsolat. Lépj tehát bátran, az is lehet, személyében a Nagy Őt találtad meg!



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...345346347...523
hírek, aktualitások

Depressziós? Lehet, hogy a hormonjai a hibásak!

2024. április 16.



A depresszió népbetegségnek számít, azok is letargikus hangulatba kerülhetnek, akik alapból nem hajlamosak rá. Ha a nyomott hangulat nem múlik, érdemes pár hormon szintjét ellenőriztetni, mivel endokrinológiai problémák is okozhatják a panaszt. Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa a következő vizsgálatokat javasolja.

Pajzsmirigy funkciók: TSH, T3, T4

A pajzsmirigy alulműködés egy olyan hormonzavar, mely igencsak befolyásolja az ember hangulatát. Ennek oka egyrészt az, hogy hiányzó pajzsmirigy hormonok hatással vannak a nemi hormonok szintjére, az anyagcsere folyamatok lelassulnak, másrészt a probléma gyakran súlyfelesleget eredményez, mely szintén rontja az illető közérzetét. Hogy kiderüljön, fennáll-e valakinél pajzsmirigy alulműködés, laborvizsgálat keretein belül ellenőriztetni kell a TSH, T3 és a T4 szinteket. 

A pajzsmirigy alulműködés további tünetei: menstruációs zavarok, meddőség/vetélés, csökkent hidegtűrés, száraz bőr, hajhullás, fáradság, koncentrációs zavarok, túlsúly. Kezelése gyógyszeres terápiával történik.

OGTT: inzulin, vércukor

A cukorbetegség és az azt megelőző inzulinrezisztencia a pajzsmirigy alulműködéshez hasonlóan gyakran okoz depressziót, általános levertséget a hormonális eltolódások miatt. Az IR ráadásul sokszor PCOS-sel jár együtt, ami olyan tüneteket is produkál, melyek hatással vannak az érinettek mindennapjaira (túlsúly, pattanásos, zsíros bőr, fokozott szőrösödés, meddőség), ami csak tovább fokozza a negatív érzéseket. 

A diagnózishoz OGTT-re van szükség, melynek során a 0, 60 és a 120 perces inzulin és glükóz értékeket ellenőrzik. Az állapot személyre szabott diétával, rendszeres testmozgással és ha kell, gyógyszeres terápiával kezelhető. 

7 gyakori tévhit a magas vérnyomásról

2024. április 16.



A magas vérnyomás olyan elterjedt betegség, hogy alig van ma család, ahol lenne valakinek magas vérnyomása – kezelt vagy kezeletlen. A WHO becslése szerint világszerte több, mint 1,1 milliárd ember számít magasvérnyomás betegnek, mégis még mindig sok tévhit kering a köztudatban. Ezeket tisztázta dr. Jenei Zsigmond Máté, a KardioKözpont kardiológusa. 

Számoljunk le a magas vérnyomásra vonatkozó tévhitekkel!


A magas vérnyomás olyan gyakori, hogy nem kell komolyan venni
Fontos tudni róla, hogy a magas vérnyomás kezelés nélkül számos betegség kockázatát növeli, így például a szívinfarktusét, a stroke-ét, a vesebetegségét, a szívelégtelenségét, a látásvesztését, a merevedési zavarét, a perifériás szívbetegségét. A magas vérnyomás ugyanis számos módon rombol. Például a megnövekedett artériás nyomás egyre merevebbé teszi az ereket, ami csökkenti a szívbe áramló vér és oxigén mennyiségét, végső soron tehát károsítja a szívet. A magas vérnyomás ugyanilyen mechanizmusok által károsítja a többi szervet is. 
A magas vérnyomás öröklődik a családomban, nem tehetek semmit
A magasvérnyomás betegségnek valóban van genetikai összetevője, ugyanakkor azoknak sem elkerülhetetlen, akiknek a családjában jelen van. Az életmód tényezők – mint a szívbarát étrend, a rendszeres mozgás, az egészséges BMI, a dohányzás elhagyása, az alacsony só- és alkoholfogyasztás-, akkor is képesek csökkenteni a vérnyomást, ha a genetikai rizikó nagyobb. Azt is erős bizonyítékok támasztják alá, hogy a fentiekkel összefüggésben az egészséges életmód redukálni képes az infarktus, a stroke és más szív-érrendszeri betegségek kockázatát.
A magas vérnyomás a kor előrehaladtával elkerülhetetlen
Le kell szögezni, hogy a magas vérnyomás nem része a természetes öregedésnek. Bár maga a betegség gyakoribb az idősebbek közt (60 év felett például közel 63% a magasvérnyomás betegek aránya), de a középkorúakat és a fiatalabbak is érinti. Ugyanakkor az életmódváltoztatás idősebb korban is képes lejjebb vinni az értékeket. 
Észrevenném a tüneteket, ha magas vérnyomásom lenne
A tévhitekkel ellentétben a magas vérnyomásnak nincsenek tünetei, kizárólag vérnyomásméréssel lehet megbizonyosodni a vérnyomásértékekről. (Ezért is terjedt el a csendes gyilkos megnevezés.) A kipirosodás, a fejfájás, a fülzúgás, a rosszullét jellemzően csak súlyos hipertenziós krízisben fordulnak elő. Ha ehhez orrvérzés, látás- és /vagy beszédzavar, hányás is társul, orvost kell hívni!
Ha nem használok asztali sót, nem kell aggódnom a sóbevitel miatt
A WHO ajánlása szerint 5 gramm alatti sómennyiség tekinthető a maximumnak, amivel fenntartható az egészséges vérnyomás. Hozzáteszik, hogy közel 2,3 millió haláleset lenne megelőzhető világszerte csak a sóbevitel csökkentésével. A rossz hír viszont, hogy nem csak az asztali sózás a felelős a sóbevitelért, ugyanis rengeteg élelmiszer tartalmazhat sokszor nagy mennyiségű sót. Érdemes tehát elolvasni az összetevők listáját többek közt a kenyérféléknél, a kész pizzáknál a szendvicseknél, a felvágottaknál, a zacskós leveseknél, a rágcsálnivalóknál, a sajtoknál. Nagy vonalakban igaz, hogy minél inkább feldolgozott egy élelmiszer, annál több sót tartalmaz. Azzal a tévhittel is érdemes leszámolni, hogy a tengeri só vagy más „különleges” sók egészségesebbek, ugyanis ezek kémiailag ugyanolyanok, mint az asztali só. 
Amikor a magas vérnyomás gyógyszer lejjebb vitte a vérnyomást, abba lehet hagyni
– Tudni kell, hogy a magasvérnyomás betegség nem gyógyítható, de komplex szemlélettel jól kezelhető. A gyógyszerek szedésekor sokan tapasztalhatják, hogy a vérnyomásuk viszonylag gyorsan normalizálódik. Mivel azonban a magas vérnyomás a legtöbb esetben egy élethosszig tartó állapot, a rendelt gyógyszereket nem lehet orvosi engedély nélkül elhagyni vagy csökkenteni. Ugyanakkor a kezelőorvos elrendelhet csökkentést vagy szerváltást, ha a normál értékek egy évnél hosszabb ideje nem változnak, bár a teljes gyógyszermentesség nagyon ritka. Az egészséges életmódot azonban minden esetben ajánlatos fenntartani – hangsúlyozza dr. Jenei Zsigmond Máté, a KardioKözpont kardiológusa. 
A magas vérnyomás a férfiak betegsége
Való igaz, hogy 45 éves korig a férfiaknak nagyobb esélye van a magasvérnyomás betegségre, de 45-67 éves kor közt ez a kockázat mindkét nemet közel ugyanannyira érinti, majd egy kissé a nők felé billen a mérleg. Vagyis senki sem tekintheti magát „védettnek” ebből a szempontból, ezért mind az ellenőrzés, mind az életmód-, mind az esetleg szükséges gyógyszeres kezelés fontos lehet!

Ólom a szembe, viasz az arcra, avagy a halálos csábítás titkai

2024. április 15.

Amióta világ a világ, a nők (és időnként a férfiak is) festik, szépítik magukat. Minden kornak megvolt a maga szépségideálja, minden népnek megvolt a saját tipikus díszítési eljárása, szokása. És ez nem mindig volt veszélytelen...  

A japán hölgyek rizsporral, európai társaik liszttel fehérítették arcukat, szemfestékek pedig az ólomtól kezdve a szénen át a koromig minden elképzelhető, és elképzelhetetlen dologból készültek. A nők felhasználták, amit csak lehetett: gyümölcsöket, virágokat, ásványokat, állati zsiradékot, kormot, vért.

Katalin cárnő nyers májból, zsírból és vérből álló pakolást használt, a gésák pedig viasszal kezelik arcukat, hogy sima réteget kapjanak a rizspor felviteléhez.

A római nők békabélből készített élénk kék szemfestéket használtak, az ázsiai hölgyek piros tust. A bőrt ólom és higany keverékével fehérítették. Nem baj, ha halálos méreg, a csábítás érdekében soha nem riadtak vissza semmitől a tetszeni vágyó asszonyok.

Még a szigorú középkorban is festették magukat a nők, igaz, csak a léhább fajta, bordélyban dolgozó.

Nem úgy a rokokó dámái, akik szépségtapaszokkal ragasztgatták tele arcukat, és még a parókájukra is púdert szórtak – talán a rossz szagok ellen, hiszen fürdeni akkoriban nem volt divat.

A sminkelés oly ősi szükséglete az embereknek, hogy már a legrégebbi ismert törvénykönyv, Hammurapi oszlopa is foglalkozik vele. Eszerint a kihívó, színes festésért nyilvános korbácsolás járt...