Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

A krónikus prosztatagyulladás a szexuális funkcióra is kihat

2019. június 22.

Ha 3 hónapnál tovább tart a prosztatagyulladás, krónikusnak nevezhetjük, és feltétlenül kezelést igényel. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa szerint a fájdalom, a vizelési- és szexuális nehézségek mind utalhatnak erre a betegségre, nem érdemes halogatni a kivizsgálást.

FotóL: 123rf.comMit jelent a krónikus prosztatagyulladás?

A prosztata vagy dülmirigy a húgyhólyag alatt elhelyezkedő, gesztenye nagyságú és alakú, tokkal körülvett mirigy, amely elhelyezkedése és funkciói miatt egyaránt hatással van a vizeletürítésre és a szexuális életre. A szervet akut és krónikus gyulladás is érintheti, amelyek közük a krónikus betegség az, amely 3 hónapnál tovább tart és nem feltétlenül reagál megfelelően az első kezelésekre, az akut pedig rövid, legfeljebb néhány hétig tartó betegség, amely jellemzően a kezelés elkezdését követően gyorsan gyógyul. Ugyanakkor ez utóbbinál előfordulhat láz, hányinger, hányás, míg a krónikus prosztatagyulladásra inkább az alábbi tünetek a jellemzőek:

– Medencetájon és/vagy a nemi szerveknél, esetleg deréktájt jelentkező fájdalom.
– Vissza-visszatérő vagy állandó fájdalom.
– Gyakori, sürgető vizelési inger, még éjjel is.
– Vizelési nehézség és/vagy fájdalom.
– Ejakulációs nehézség és/vagy fájdalom.
– Ritkábban a gyulladásra utaló általános jelek, mint láz, hányinger.

Nem csak baktérium okozhatja

A krónikus prosztatagyulladás okozóját nem feltétlenül könnyű beazonosítani, de az biztos, hogy először azt érdemes tisztázni, bakteriális eredetű-e, ugyanis a betegségnek két fő kategóriája van.



Diétás és finom süteményreceptek

2019. június 22.

Üdítős fantaszelet

Dudás Lili személyiedző receptjeit követve és a Scitec finom, fehérjedús termékeit felhasználva könnyedén készíthetünk bűntudatmentes finomságokat is.

Dudás Lili személyiedző, fitneszversenyző receptjeinek egyik alapanyaga ezúttal a krémes csokoládé és vanília ízű Diet Protein, amely magas fehérje -, ugyanakkor alacsony cukor – és zsírtartalommal bír, a répatortától a kókuszos pitéig sok féle desszert elkészítéséhez felhasználható. A Diet Proteinben lévő zöld tea kivonat ráadásul segít a fogyásban, a króm a vércukorszint egyensúlyban tartásában, a cink és a jód pedig jótékonyan hat az anyagcserére – így bátran használhatjuk kedvenc hagyományos süteményeink elkészítéséhez, még akkor is, ha odafigyelünk a kalóriákra! Összegyűjtöttük a legjobb recepteket, amelyekkel fehérjedús, egészséges és bűntudatmentes süteményeket készíthetünk az ünnepi asztalra!

Répatorta

Mi más kerülhetne húsvétkor a terítékre, mint a répatorta. Ez a könnyen elkészíthető, alakbarát verzió garantáltan minden diétázó, egészséges életmódot élő álma lesz!

Hozzávalók a piskótához:
4 tojás
20 dkg eritrit vagy tetszőleges édesítő
15 dkg darált dió
15 dkg szeletelt mandula
10 dkg zabliszt
1 csomag sütőpor
40 dkg reszelt répa
1 narancs vagy citrom reszelt héja
1 tk fahéj

Hozzávalók a mázhoz:
25 dkg sűrű kókuszkrém
1 adag vanília ízű Scitec Diet Protein
½ citrom reszelt héja



Parkinson-kórban szenvedők mozgását javították

2019. június 21.

Már a szabadban is tudnak sétálni korábban otthonukhoz kötött Parkinson-kóros páciensek kanadai kutatók egy új kezelésének köszönhetően – számolt be a szakértők szerint nagy reményekre okot adó eredményekről a BBC News.

Fotó: 123rf.com“A pácienseink többsége 15 éve szenved Parkinson-kórban, és évek óta nem tudnak biztonságosan sétálni. Jelentős változás az életükben, hogy elsétálhatnak egy üzletbe bevásárolni vagy üdülni mehetnek, hiszen korábban az elesés kockázata miatt nem tudtak otthonról kimozdulni” – magyarázta Mandar Jog professzor, az ontariói Nyugati Egyetem tudósa. Mint hangsúlyozta, a kezelés okozta javulás “a legvadabb álmaikat is felülmúlta”.

Egy normális séta során az agyból küldött utasítások hatására mozog a láb. Mikor a mozgás befejeződött, az agy visszajelzéseket kap, mielőtt a következő lépéshez utasításokat küldene. Jog professzor szerint a Parkinson-kór ezeket a visszajelzéseket redukálja, megtöri a kört és a páciens mozgása “lefagy”.

A tudóscsoport által kifejlesztett implantátum, amely a gerincvelőt ingerli elektromos stimulusokkal, felerősíti a jelet, és a páciens így képes lesz normálisan sétálni.

Jogot különösen az lepte meg, hogy a kezelés hosszú távon maradandó hatású volt: akkor is működött, amikor az implantátumot kikapcsolták. A professzor szerint az elektromos stimulálás felébresztette a visszacsatolási mechanizmust a lábaktól az agyba, amelyet a betegség lerombolt.

“Ez egy teljesen más rehabilitációs terápia. Azt gondoltuk, az okozza a mozgásproblémát, hogy a Parkinson-kórban szenvedőknél a jelek nem jutnak el az agyból a lábakhoz. De úgy tűnik, az agyba visszatérő jelek romlottak le” – magyarázta.



Édesanyák szülés és menopauza után: inkontinencia

2019. június 21.

Fotó: 123rf.com

Magyarországon az 1920-as évek óta ünneplik az Anyák Napját, amit hazánkban minden évben május első vasárnapján tartanak.  Egy friss felmérés szerint a vizelettartási probléma a nőket nagyobb számban érinti, sokszor a terhesség alatt, ezért fontos felhívni azon édesanyák, nők figyelmét, akik inkontinenciában érintettek vagy érintettek lehetnek: problémájukkal fontos orvoshoz fordulni, hogy továbbra is teljes életet élhessenek.

A Cseppnyi Önbizalom Kontinencia Betegedukációs Program a Magyar Kontinencia Társaság kezdeményezésére jött létre az inkontinencia magyarországi epidemiológiájának megismerése, valamint a problémával szembeni tabu oldása, a betegség stigmatizáló voltának csökkentése érdekében.

Az inkontinencia – mely hazánkban több százezer rászorulót és családtagot érint – gyakoriságát és súlyosan kirekesztő voltát tekintve népegészségügyi mértékű probléma. A vizelettartási zavar az érintettekben erős szégyenérzetet kelt, akik félve környezetük megbélyegzésétől, nem mernek beszélni róla még a szakembernek sem. Ennek következtében közülük sokan évekig kezeletlenek, és valójában a TABU az, ami akár súlyos betegségeket is elfedve, a háttérokok késői felismerését eredményezi.

2018 márciusa és decembere között mintegy 24 000 beteg bevonásával, ezúttal a nőgyógyász és urológiai praxisok körében készült felmérés. A 24 ezres válaszadó szám miatt ez a legnagyobb létszámú hazai inkontinencia felmérés, amely bár nem reprezentatív, de a levont következtetések hűen tükrözik a magyarországi inkontinencia helyzetet.

Míg a férfiaknál nagyon gyakori a prosztata gondokra visszavezethető ok, addig a nőknél leginkább a menopauza vált ki ilyen tüneteket és a diabetes szerepe sem elhanyagolható.



Van megoldás, ha probléma van a házasélettel!

2019. június 20.

A fotó illusztráció: pixabay.com

Új kutatások szerint a merevedési zavar hátterében is állhat cukorbetegség! Ez pedig egy olyan probléma, ami nagyon sok férfit és párjukat is érinti, akár az egész párkapcsolatot tönkreteheti. A hárítás csak súlyosbíthatja a helyzetet, ha viszont fény derül a diabéteszre, ennek kezelésével akár az örömteli házasélet is visszaszerezhető. Dr. Bibok Györgyöt, a Cukorbetegközpont belgyógyász-diabetológusát kérdeztük.

A férfiak esetében nagyobb valószínűséggel lanyhult a szexuális érdeklődés cukorbetegség esetén, illetve szenvedtek merevedési zavartól – ez derült ki a University of Chicago Medical Center kutatói vizsgálataiból (2000, 57 és 85 év közöttieknél figyelve). A kutatás során a cukorbeteg férfiak és nők is nagyobb mértékben számoltak be az orgazmus nehézségéről, mint nem cukorbeteg társaik. Ami meglepő, hogy a diabétesszel élő nők csupán 19 százaléka, míg a férfiak 47 százaléka beszélt szexuális problémáiról orvosának.

Ez állhat a háttérben

Több kutatás foglalkozott már azzal, hogy miként kezelhető a probléma, mi segíthet. A Rio Grande do Sul brazíliai egyetem kutatói (115 cukorbetegséggel kezelt férfi bevonásával) a vizsgálatok során ellenőrizték az érintettek vércukorszintjét, valamint a HbA1c laboratóriumi értéket, és kiderült: a HbA1c szintjének csökkentésével javítható az erekció.

Miért fontos a HbA1c-érték meghatározása?

A hírrel kapcsolatban dr. Bibok György, a Cukorbetegközpont belgyógyász-diabetológusa elmondta: a cukorbetegség kezelésénél fontos a HbA1c-érték egyéni célértékek elérése, amely általában 6 és 7 százalék között van. Ez segíthet a diabétesz által okozott késői szövődmények elkerülésében vagy progressziójának csökkentésében.



Sütemény tojás nélkül? – recepttel

2019. június 20.

Fejtörést okozhat, ha tojásallergia miatt mellőznie kell ezt az alapanyagot a sütések során. Szarka Dorottya, a Budai Allergiaközpont dietetikusának praktikus tanácsai azonban azt bizonyítják, hogy ha a tojást a megfelelő alapanyagokkal helyettesítjük, akár még az eredetinél finomabb, változatosabb desszerteket is készíthetünk.

Biztos helye van az összetevők listáján
Alig akad olyan sütemény recept, amiből ez az alapanyag hiányozna. A tojás a sokak által kedvelt teakekszek, muffin és piskóta nélkülözhetetlen összetevője – legalábbis így gondoltuk eddig, de hamarosan látni fogjuk, hogy tojás nélkül sem lehetetlen süteményeket készíteni. A tojás elsősorban kötőanyagként szerepel a receptekben, vagy levegősebbé, lazábbá teszi a tésztát, mint a piskóta esetében. Helyettesíteni is ennek megfelelően tudjuk, attól függően, hogy melyik funkcióját kell kiváltanunk a süteményekben.

Tojás helyettesítése zöldségekkel, gyümölcsökkel és mogyoróvajjal
Süteményekben nagyon jól használható tojáshelyettesítők a különféle zöldségekből, gyümölcsökből készült pépek és a mogyoróvaj. Utóbbit jellegzetes íze miatt megfontolandó, mibe rakjuk, de nagyon különlegessé teszi a süteményeket. Főként ragasztó funkciót lát el, mint a tojássárgája.
A gyümölcs- és zöldségpépek lazítóként vannak jelen pl. egy muffinban, szaftos kevert süteményben vagy teakekszben. Puhává, szaftossá teszik a tésztát! Erre a célra kiválóan megfelel (1 tojás helyettesítésére) pl. 100 gramm főtt pürésített bab, 100 gramm sült pépesített sütőtök vagy 100 gramm főtt pépesített cukkini.
– 50 gramm áztatott, turmixolt datolyával, 50 grammnyi almapürével, 100 grammnyi pépesített banánnal válthatunk ki 1 db tojást. Hogy biztosan tökéletes legyen az eredmény, zöldség-, gyümölcspépek esetén érdemes más tojást helyettesítő anyagot, pl. lenmagot vagy chia magot, esetleg mogyoróvajat is használni.

Tipp! Ha gyümölcspépet használunk, az édesítő mennyiségét is csökkenthetjük a süteményekben. Extra pozitívum még, hogy a pépek használata mellett kevesebb zsiradék (margarin, vaj, olaj, zsír) hozzáadása javasolt a tésztákhoz, hiszen a sok nedves összetevő az állagot is megváltoztatná.



Az élethez nélkülözhetetlenek: az egyre fogyó méhek

2019. június 19.

A méhek fenyegető pusztulása valószínűleg a túlzott vegyszerhasználatra vezethető vissza. Ahhoz, hogy legyen elegendő termés a csíkos ruhás zümmögők nélkülözhetetlenek. Hiába, a mesterséges beporzás nem eredményez akkora terméshozamot, mint amekkora a szorgos virágporgyűjtögetők munkája után várható. Ezért közös érdekünk, hogy megóvjuk őket!

Radványi Noémi homeopata elárulja, mit tehetünk a méhek megóvásáért a saját környezetünkben.

Egy jól átgondolt kertben, ahol nélkülözik a vegyszerek használatát, a természet önmaga beállít egy olyan egyensúlyt, amiben egyik kártevő sem szaporodik el túlzottan. Ezt szem előtt tartva megóvhatjuk a méheket, csak nemet kell mondanunk a vegyszerekre.

„A tápláléklánc résztvevői - a természetes ellenségek - egész egyszerűen felfalják egymást. Ha követjük a biogazdálkodás alapelveit, akkor már nagyon jó úton vagyunk ahhoz, hogy vegyszermentes és méhecske barát kertünk legyen, de az igazság az, hogy olykor-olykor bárhol előfordulhat, hogy valamelyik betegség megveti a lábát. Ilyenkor választhatunk egyszerű és gyors vegyszermentes megoldást, amivel a környezetünkért és a saját egészségünkért is teszünk”

A szakértő néhány példát is felsorolt a kertben előforduló tavaszi gondok gyors, és vegyszermentes orvoslására:

„A tavaszi fagyok károsíthatják, megbetegíthetik a növényeket. Ha egy ilyen fagy után a növény levele hirtelen elszíneződik, szürkés-ezüstös színű lesz, akkor az Aconitum alapanygból készült homeopátiás gyógyszert feloldva és a gyökérre locsolva gyors felépülést várhatunk.



A génekben is nyomot hagy a szegénység

2019. június 19.

A fotó illusztráció: pixabay.com

A génekben is nyomot hagy a szegénység az amerikai Északnyugati Egyetem kutatása szerint, amelynek eredményei megváltoztatják a génekről alkotott azon elképzelést, miszerint azok az emberi test fogantatáskor rögzült, állandósult jellemzőit hordozzák magukban.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy a társadalmi-gazdasági státus erőteljesen befolyásolja az ember egészségét és betegségeit, a társadalmi egyenlőtlenség pedig mindenütt jelenlévő stresszfaktor az emberi populációra. Az alacsony képzettség és jövedelem megjósolhatóan együtt jár a szívbetegségek, a cukorbetegség, többféle rákbetegség és a fertőző betegségek kialakulása kockázatának növekedésével. Továbbá az alacsony társadalmi-gazdasági státus kapcsolatba hozható olyan fiziológiai folyamatokkal, amelyek hozzájárulnak a betegségek, például krónikus gyulladások, inzulin-rezisztencia és a kortizol diszreguláció kialakulásához – olvasható a ScienceDaily tudományos-ismeretterjesztő portálon.

Az amerikai kutatók bizonyítékot találtak arra, hogy a szegénység beágyazódik a genomba. Felfedezték, hogy az alacsony társadalmi-gazdasági státus összefüggésben áll a DNS-metilációval – a DNS kémiai módosulásával – több mint 1500 génben, több mint 2500 helyen. Más szóval a szegénység az örökítőanyag génjeinek mintegy tíz százalékában nyomot hagy. 

Thomas McDade, a tanulmány vezető szerzője szerint ez két okból is fontos felismerés. 

“Egyrészt régóta tudjuk, hogy a társadalmi-gazdasági státus az egészség fontos meghatározója, de nem ismertek azok az alapmechanizmusok, amelyek segítségével testünk +emlékszik+ a szegénység élményére” – mondta McDade, az Északnyugati Egyetem antropológusa. A kutatás szerint a DNS-metiláció játszhat ebben fontos szerepet. “Másrészt a fejlődés során megtapasztaltak testet öltenek a genomban, szó szerint formálják szerkezetét és funkcióit” – mondta McDade.



A kincset érő anyatej

2019. június 18.

Előfordulhat az az örömteli helyzet, hogy a babád igényeinél több tejed termelődik, de sajnos az is megtörténhet, hogy valami miatt nem tudsz szoptatni, pl. koraszülött, aluszékony a kisbabád. Ilyenkor fejéssel tudod kiüríteni a tejet.

Fotó: 123rf.comAz anyatej fejése történhet kézzel vagy mellszívóval. A kézi fejés elsajátítása gyakorlatot igényel. Már kapható ideális mellszívó, amely képes a mellet kiüríteni és a tejtermelést fenntartani, sőt esetenként fokozni. Könnyű a használata, egyszerű a tisztítása, sterilizálása, nem drága, és ami nagyon fontos, nem okoz a mellbimbón sérülést.

Fontos!
• Minden fejésre, anyatejtárolásra használt eszközt, ha lefagyasztod, a fagyasztásra szánt tárolóedényt is ki kell főzni, vagy más módon kell sterilizálni.
• Fejés előtt a kezed mosd meg alaposan meleg vízzel és szappannal.
• A melledet nem kell fertőtlenítened! Ha szükséges, langyos vízzel öblítsd le, majd vasalt, tiszta pamuttörlővel itasd le.
Törekedj arra, hogy ha lehet, frissen add a lefejt tejet a babádnak!

Az anyatej rendkívül érzékeny, de a legideálisabb tápláléka a babának, ezért figyelj arra, hogy tárolása és felolvasztása szakszerűen történjen.

Az anyatej szakszerű tárolása

• Az anyatejet steril anyatejtároló zacskóban vagy jól záródó steril üvegben tárolhatod hűtőszekrényben vagy fagyasztóban. A zacskó választásánál figyelj, hogy vastag anyagú és biztonságos záródású legyen, nehogy a kincset érő anyatej kifolyjon.
• Soha ne tárold a lefejt tejet a hűtőszekrény ajtajában, a gyakran változó hőmérséklet miatt.
• Mélyhűtőbe helyezés előtt ne gyűjtsd 24 óránál tovább a hűtőszekrényben.
• Meleg tejet soha ne önts a már lehűtöttre!
• Címkézd fel az edényt, vagy írd rá a fejés idejét az anyatejes zacskóra.
• A lefejt tejet olyan adagokban fagyaszd, melyet egyszerre etetsz meg a babáddal.
• A lefagyasztott tejhez soha ne önts frissen lefejt tejet!



Ki lehet gyógyulni az orrpolipból?

2019. június 18.

Sokan évekig várnak, majd mire orvoshoz jutnak, már csak műtéttel kezelhető az orrpolip. Sajnos azonban sokak számára ez sem hoz végleges megoldást: az orrpolip a műtétet követően is kiújulhat. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológust, a Fül-orr-gégeközpont orvosát a kiváltó okokról és kezelésről kérdeztük.

Fotó: 123rf.comMiért kell egyáltalán kezelni?
Az orrpolipok különböző nagyságú kinövések az orrüregben vagy az orrmelléküregben. Az orrpolip az orrnyálkahártya túlburjánzása, ami ha elér egy bizonyos nagyságot, az érintettnél tartós orrdugulás is jelentkezhet. Jelenléte krónikus arcüreggyulladást, horkolást is okozhat, de az orrhangú beszéd és a gyakori fejfájás is jellegzetes panasz.

Mindig műteni kell?
Az orrpolip eltávolítása az ún. FESS műtéttel történhet, ám erre nem minden esetben kerül sor. Hogy szükség van-e a műtétre, azt a fül-orr-gégészeti vizsgálat, az endoszkópos lelet és a CT kép alapján lehet eldönteni. Ez mindig egyéni mérlegelés kérdése, az egész képet figyelembe véve – hangsúlyozza dr. Augusztinovicz Monika. Van egy határ, ameddig várható, hogy a kiváltó ok megszüntetésével, tartós szteroid orrspray használatával, sós vizes orröblítéssel műtét nélkül is helyreáll a jó állapot.

Az orrpolipot kiváltó okot is kezelni kell!
Az orrnyálkahártya túlburjánzása nem ok nélkül alakul ki, ezért fontos, hogy ne csak a tünetet, vagyis a látható orrpolipot kezeljük, hanem meg kell keresni az azt kiváltó okot. Ellenkező esetben műtétet követően is a polip kiújulására számíthatunk. Az orrpolip megjelenésének oka lehet öröklött hajlam is, gyakran mutat családi halmozódást.



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...348349350...517
hírek, aktualitások

Sünpara a kertben: vigyázzunk rájuk!

2024. március 19.

Itt a tavasz, kezdődnek a kerti munkák. Figyeljünk oda tüskés társbérlőinkre, óvatosan bolygassuk a lomb- és rőzserakásokat! Sünbarát útmutató néhány lépésben.  

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) felhívja a lakosság és az önkormányzatok figyelmét arra, hogy az éjszakai életmódot folytató, védett keleti sün előszeretettel választja telelő-, majd nappali búvóhelyül a kertekben, parkokban felhalmozott lomb- és rőzserakásokat. A nőstények itt is ellenek, ezért az óvatlanul végzett kertrendezés könnyen teljes családok pusztulását is okozhatja.

Ha ilyen növényihulladék-rakással kell dolgoznunk – akár nyáron, akár télen –, az esetleg ide húzódó állatok védelme és a saját lelkiismeretünk megnyugtatása érdekében érdemes az alábbi néhány egyszerű óvintézkedést betartani:


első lépésben, fentről lefelé haladva előbb a vasvilla nyelével, majd kesztyűs kézzel forgassuk át a halmot, így győződve meg arról, hogy nincs-e alatta sün;
ez az óvatosság különösen ajánlott a május-júniusi sünellési időszakban, amikor a menedékekben a hetekig vak és szinte magatehetetlen kölykök is ott lehetnek;
lehetőség szerint soha, az év egyik hónapjában se gyújtsuk fel helyben az ilyen rakásokat (ez amúgy is tilos), mert a lángok elől a felnőtt sünök sem fognak, tudnak elmenekülni, hiszen védekezési stratégiájuk az összegömbölyödésre épül, így szó szerint megsülnek;
ha a gallyrakás megbontásakor sünfészket találunk, ne essünk pánikba, és ha csak lehet, semmiképpen se szedjük össze a kölyköket és kezdjük mi magunk nevelgetni őket (!); ehelyett pakoljunk vissza kellő vastagságú rétegben ágakat és leveleket a fészekre, majd hagyjuk a nőstényre a továbbiakat;
a háztartásokban keletkező gallyrakás megszüntetése többnyire halasztható, amivel érdemes legalább addig (négy-öt hetet) várni, amíg a kölykök annyira megerősödnek, hogy éjszakánként követik anyjukat a vadászatra, de ha tehetjük, a közelben mindenképpen alakítsunk ki alternatív búvóhelyet a gallyakból vagy a következő fejezetben bemutatott süngarázzsal;
amennyiben a lomb- és rőzserakások elbontása nem elodázható (többnyire kertgondozással foglalkozó települési szervek munkaköre kapcsán), a rendszeresen ilyen munkát végző munkatársakat érdemes ellátni mesterséges süngarázzsal, amibe mind a magányosan pihenő felnőtt állat, mind a nőstény a kölykeivel áttelepíthető.

Az aranyér igen gyakran okoz tüneteket, de a legtöbben csak későn fordulnak orvoshoz

2024. március 19.

Sokan eleinte főleg házi praktikákkal próbálkoznak, amik egy bizonyos ideig akár segíthetnek is, sőt, meg is szűnhetnek az aranyeres tünetek, ám van az a pont, amikor már érdemes szakembert felkeresni. Hogy ez mikor jön el, azt dr. Baranyai Lászlótól, a Trombózis-és Hematológiai Központ aranyérrel is foglalkozó sebészétől kérdeztük meg.

 Mi is az az aranyér?

Aranyér alatt azokat a vénákat értük, melyek a végbélnyílásban az izom mellett, azzal együttműködve vesznek részt a végbél zárásában. Ezek a vénák ha megduzzadnak, begyulladhatnak és fájdalmat, viszketést, illetve vérzést is okozhatnak.

Két típusát különböztetjük meg az aranyérnek: lehet belső és külső aranyér. A belső aranyér a végbélben, a záróizom felett található, és általában nem látható, kézzel nem érezhető. A külső aranyér ezzel szemben a végbélnyílás külső területén a záróizom alatt található, így kitapintható.

Az enyhe, belső aranyeres csomó gyakran nem okoz tüneteket, nem fájdalmas, ám idővel székelés után vérezhet. Érdemes tudni, hogy a belső aranyeres csomó nyomás hatására megnövekedhet, nyele megnyúlva előeset. Eleinte visszahelyezhető, viszont az utolsó (negyedik) stádiumban már nem nyomható vissza. A külső begyulladt, duzzadt aranyér rendkívül fájdalmas lehet, akár ülés, akár székelés során.

Az aranyér izgalom fő tünetei:


végbélnyílás viszketés
fájdalom (főleg székeléskor)
vérzés
idegentest érzés


Az aranyeres panaszok meglehetősen gyakoriak, különösen a 45 és 75 év közöttiek körében. Van, hogy otthoni praktikáktól elmúlik, ám ha nem javul, akkor kezeléséhez orvosi segítség szükséges!

Az aranyér kialakulásának fő okai:


Rostszegény, csípős ételek fogyasztása
Erőlködés a székletürítés során
Hosszantartó ülés
Terhesség
Elhízás
Genetika (hajlam a visszértágulatra)
Nehéz tárgy emelése

Pszichózissal járó betegségeknél is elérhető hatékony kezelés

2024. március 18.

Ha valaki meghallja a pszichózis, elmezavar kifejezést, könnyen pánikba eshet, gondolván, hogy ebből nincs kiút. Holott, ha gondos, alapos kivizsgálás után megszületik egy pontos diagnózis, annak megfelelően célzott gyógyszeres és pszichoterápiás segítség érhető el, ami igen jó eredményeket hozhat. Dr. Veres Andrea, a Pszichiátriai Központ pszichiátere szerint éppen ezek a sikeres, személyes élettörténetek adják a pszichiátriai munka semmihez sem fogható szépségét.

Örökség vagy környezeti hatás?

A pszichózis egy összefoglaló név egy állapotra, amely megjelenhet a skizofréniában, a skizoaffektív betegségekben, a bipoláris affektív zavarban és a külső toxikus hatások vagy belső szervi állapotok miatt kialakuló elmezavarban is. Ezek úgynevezett multifaktoriális betegségek, ami azt jelenti, több ok is állhat a kialakulásuk hátterében. Mindenképpen lehet bennük örökletes hajlam, bár ez sokszor nem egyik generációról a másikra, hanem akár egy generációt átugorva jelenik meg. Ugyanakkor a környezeti tényezők is számítanak, leírtak például egy családtípust, a zárt, kapcsolatok nélküli, ún. skizofrenogén családot, amelyben nagyobb a kockázata a skizofrénia kialakulásának, de ez sem törvényszerű.

Kihez fordulhatunk diagnózisért?


Ha valaki tudatzavarra utaló tüneteket tapasztal a hozzátartozóján, aki úgy érzi, megváltozott a világ, aminek hirtelen vagy fokozatosan ő került a középpontjába, ahol vagy mindenki összeesküdött ellene, vagy éppen az egész világ őt bálványozza, mindenképpen orvoshoz kell fordulni – hangsúlyozza Veres doktornő.
Amikor valaki ilyen tünetekkel érkezik és felmerül a gyanúja egy induló skizofréniának vagy affektív zavarnak, fontos lenne egy agyi CT vagy MR, ugyanis a képalkotással kimutatható lehet olyan szervi ok, ami szintén ilyen tüneteket okozhat. Ez lehet például egy agyi elváltozás, egy agytumor, vagy bármilyen krónikus elfajulás. Így megszülethet egy konkrét diagnózis, ami alapján ma már igen jó hatásfokú gyógyszeres és komplex kezelést tudunk megindítani.


A gyógyszeres kezelésre épülő terápia rengeteget segíthet

A skizofrénia gyógyszeres kezelésében nagy áttörések történtek az elmúlt évtizedekben, főként az, hogy egyáltalán elérhető a kezelés. Sőt, ma már a kezdetben kialakított vegyületekhez képest olyan többedik generációs antipszichotikumok léteznek, amelyek egyre finomabbak, egyre pontosabban hatnak ott, ahol szükséges. Ezért is van nagy jelentősége a differenciál diagnózisnak, hiszen a gyógyszeres kezelésnek többféle iránya is lehet.

A gyógyszerek mellett nagy jelentősége van a különböző terápiáknak, mint a pszichoterápia, a szocioterápia vagy a kognitív terápia, ezekkel tehető még tartósabbá és jobban kezelhetővé a betegség. A kognitív, tehát gondolkodásra ható terápia például segíthet többek közt a tünetek felismerésében, a mindennapok felépítésében, vagyis a páciens saját életvezetésében. A pszichoedukáció pedig jelentősen növelni tudja az érintett páciensek életminőségét. Ez azért is nagyon fontos, mert ezek a betegségek jellemzően élethosszig tartanak (bár olyan is előfordul, hogy valakinél évtizedek nem jelennek meg az epizódok), tehát meg kell tanulni minél jobban élni velük.

Ugyanakkor nem könnyű elérni, hogy a pszichiátriai betegek tartósan együttműködjenek a kezelőorvossal, mert csak azért sem, mert a zavar a tudatközpontot is érinti. Ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni a család és a közelállók szerepét, hiszen a tüneteket minél előbb fel kell ismerni és kezelni kell.