Tippek száraz bőr ellen
2024. december 14.
Az őszi-téli időszakban az érzékeny bőr gyakori problémája a fokozott szárazság. A fűtési szezon kezdetével a lakások levegője gyakran túl száraz, és emellett a hűvösebb, szeles időjárás is kiszáríthatja bőrünket. A kezek és a lábak szakszerű ápolásához Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikusa ad tanácsokat.
Érzékeny kezek
A kézfejeken alig található a nedvesség pótlását biztosító faggyúmirigy, és emellett a kézmosások során naponta több alkalommal is a víz, szappanok, fertőtlenítők és forró levegő szárító hatásának vetjük alá. A bőr ezért ezeken a területeken gyakran válik szárazzá, érdessé, súlyosabb esetben ki is repedezhet.
A legfontosabb a megelőzés, melynek legalapvetőbb elemei hideg napokon a kesztyű viselése és a megfelelő kézápoló krém rendszeres használata. Alkalmanként érdemes intenzíven hidratáló terméket is használnunk. Miután alaposan a bőrbe masszíroztuk a krémet, tekerjük körbe a kézfejeket, húzzunk fel egy vékony pamutkesztyűt, így a hatóanyagok még inkább felszívódnak. A pakolást néhány órára, vagy akár egész éjszakai is hagyjuk a bőrön, hogy hosszútávon biztosítsuk az elvesztett nedvesség pótlását.
Ha otthoni módszerekkel nem tudjuk megszüntetni a makacs kézszárazságot, segítség lehet a SPA kezelés, amelynek során édesmandula-radírral eltávolítják az elhalt hámsejteket és közben az értékes hatóanyagok ápolják is a bőrt. A kézmasszázs segít csökkenteni a bőr öregedését, az ezt követő csillogó kézmaszk hatóanyagai pedig garantálják a bőr védelmét. A kezelést végül a hosszútávú puhaságot biztosító paraffinos kézfürdő teszi teljessé.
7 tipp, hogy hogyan óvjuk szemünket az őszi-téli időszakban
2024. december 14.
A hidegebb hónapok különösen nagy kihívást jelentenek szemünk egészségére, köszönhetően a hideg levegőnek, a fűtött helyiségeknek és a fokozott képernyőhasználatnak. Hogyan vigyázzunk szemünkre ebben az időszakban? Az Alensa összeállítása, szakértővel.
Szemszárazság zimankóban
A szemszárazság – bár egész évben előfordulhat – még kellemetlenebb problémává válhat a téli és őszi hónapokban. Amikor a hőmérséklet csökken és a nappalok rövidebbek, sokan tapasztalják a kellemetlen tüneteket, például égő-szúró érzést, viszketést, fényérzékenységet, sőt, könnyezést is. Ez a jelenség nemcsak a hideg levegő és a fűtött belső terek közötti kontrasztnak köszönhető, hanem többek között annak is, hogy ilyenkor általában kevesebb időt töltünk a szabadban, és többet nézünk képernyőket, illetve télen kevésbé vagyunk szomjasak, kevesebb folyadékot fogyasztunk.
A fűtött helyiségek száraz levegője jelentősen csökkenti a könnyfilm stabilitását, míg kint a szeles, hideg időjárás felgyorsítja a könny párolgását a szemfelszínről. Sőt, a téli napsütés is problémát okozhat: a hóról visszaverődő erős fény is irritálhatja a szemet. Ebben az időszakban többet használjuk a képernyőket, ami kevesebb pislogáshoz vezet, tovább súlyosbítva a helyzetet. A kontaktlencse-viselők különösen érzékenyek lehetnek ezekre a hatásokra.
A védekezés jelentősége
A szemszárazság elleni védekezés különös jelentőséggel bír az őszi-téli időszakban, amikor a zord időjárás és a beltéri fűtés együttesen terheli meg szemünket. „Fontos odafigyelnünk szemünk védelmére az őszi-téli hónapokban, hiszen a szemszárazság nemcsak kényelmetlenséget okozhat, hanem hosszú távon szaruhártya-irritációt is eredményezhet. A könnynek számos funkciója van: folyamatosan tisztán és nedvesen tartja a szemfelszínt, megőrizi a szaruhártya átlátszóságát, segíti a tápanyagok és az oxigén felvételét a levegőből. Nedvesség nélkül a szaruhártya kiszárad és átlátszatlanná válik, fertőzések, gyulladások alakulnak ki.” – mondja Boros Mária, az Alensa optometristája.
7 tipp a szemszárazság megelőzésére
1., Érdemes párásítót használni
A párásító segít fenntartani a szem felszínén a megfelelő nedvességet, így megelőzi a kiszáradást. Otthon és az irodában is hasznos lehet, különösen száraz levegőjű környezetben. Fontos rendszeresen tisztítani a készüléket, hogy elkerüljük a baktériumok és a penész felhalmozódását.
Karácsonyváró muffin
2024. december 13.
Mindjárt itt a Mikulás, készüljünk neki és a gyerekeknek egy adventi ízvilágú muffinnal! Tej- és tojásérzékenyek is fogyaszthatják.
Hozzávalók:
5 ek. méz,
2 alma,
1 tk. mézeskalács fűszerkeverék,
20 dkg liszt (fele sima, fele teljes kiőrlésű),
2 tk. sütőpor,
2 ek. olaj,
2-2 ek. kandírozott narancs- és citromhéj,
3-4 ek. apróra vágott aszalt gyümölcs (szilva, datolya, füge, sárgabarack, stb.)
Elkészítése:
Az almát meghámozom, nagy lyukú reszelőn lereszelem és hozzáadom a mézet. Alaposan összekeverem, hozzáadom az olajat, majd egy másik edénybe szórom a többi hozzávalót. Az egészet összekeverem, nem kell túl alaposan, csak, hogy a hozzávalók elvegyüljenek egymással.
Egy 12 lyukú muffinforma mélyedéseit kikenem vajjal, megszórom liszttel vagy papírral bélelem ki, beleadagolom a tésztát. 180 fokon tűpróbáig sütöm.
Káposztás pogácsa - kezdők is kipróbálhatják
2024. december 13.
Kellemes állagú, nagyon finom ízű pogácsa következik, ajánlom mindenkinek aki szereti a káposztát! Olcsó pogácsa, igazi finomság a téli estékre, könnyen elkészül.
A magyar ember sós sütije: a pogácsa
A pogácsafélék a magyar konyha alapételei. A mesebeli vándornak az édesanyja hamuba sült pogácsát ad, a leány pogácsát süt a legénynek, a koporsóban is pogácsát raknak az elhunyt kezébe, ha megéheznék az úton, legyen mivel jóllakni, vagy megkínálni akit kell.
A számtalan recept közül egy olyat hoztunk most, ami a téli időszak favoritja lehet, olcsó, változatos, és tele van rostokkal.
KÁPOSZTÁS POGÁCSA - Hozzávalók:
15 dkg párolt káposzta, (fehér káposztából)
60 dkg liszt,
3 ek. tejföl, fél kocka élesztő, cukor, tej,
fél dl olaj, vagy zsír
1 tojás sárgája
A káposztát lereszelem, kevés olajon elkezdem párolni, majd sózom, borsozom és készre párolom.
Pro tipp: Sokszor érdemes a párolt káposztát lefagyasztva a hűtőben, kisebb adagokban készen eltenni, ha szükséges csak elővenni és könnyedén kiolvasztani egy-egy ételhez! Egyszerre akár két több fej káposztát megpárolva meggyorsíthatjuk nem csak a pogácsasütés, vagy a káposztás tészta, káposztás köret elkészítésének folyamatát, de leveshez, svanyúsághoz is használhatjuk az így eltett ételt.
Az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatom.
Szerelemről árulkodó írásjelek
2024. december 12.
A szerelemről mindenki tudja, hogy sötét verem, na meg azt is, hogy vak. Meg persze, hogy jó, hogy csodálatos, és hogy veszélyes is. Hatalmas érzelmek dúlnak ilyenkor bennünk, és minden ilyen érzelmi fellángolás meglátszik a kézírásunkon.
A grafológiával a francia felvilágosodás korában kezdtek igazán foglalkozni. A spiritualitás és a lélek titkai iránt fogékony művészek levelezéseinek megfigyeléséből egy francia Michone nevű abbé tette az első jellegzetes megállapításokat. Tulajdonképpen ő a grafológia atyja. A grafológiai megfigyelések aztán a párizsi és bécsi szalonokban terjedtek el, főleg a nemes asszonyok titkolt viszonyainak, szerelmes leveleinek és intrikáinak eszközeként szolgált. A jungi időszaktól kezdve a pszichológia "mostohagyereke" lett a grafológia, és tudományos kutatások sorozatát végzik mind a mai napig a lélek és a kézírás összefüggéseire.
Amikor valaki írni kezd egy papírra, birtokba vesz egy teret. Az a mód, ahogyan azt teszi, megmutatja, hogyan viselkedik akkor, ha a való életben bizonyítania kell egy helyzetben.
Amikor egy fecnire firkálunk egy receptet, iskolai jegyeztet írunk, önéletrajz kísérőlevelét fogalmazzuk, vagy éppen szerelmes levelet írunk, minden helyzet más és más kihívásokkal szembesít bennünket. Minden helyzetet másként is oldunk meg. Ezek a jellegzetes viselkedéseik együttesen példázzák személyiségünket. A kis fecnire "szabad" csúnyán írni, gyorsan firkálni. Az állásinterjún a maximális teljesítményt várják tőlünk, tehát gyönyörűen kell írnunk, és a szerelmes levélben, pedig az illatos papírra, és sok apró üzenetre van szükségünk. A grafológus azonban minden írásban meglátja az embert, hiszen a viselkedésen túl az ember általános személyisége is benne rejlik.
A szerelemről mindenki tudja, hogy "sötét verem" na meg azt is, hogy vak. Meg persze hogy jó, hogy csodálatos, és hogy veszélyes is. Hatalmas érzelmek dúlnak ilyenkor bennünk, és minden ilyen érzelmi fellángolás meglátszik a kézírásunkon.
Szeretni, szerelmesnek lenni, azonban - mint annyi mást! - nem felnőtt korunkban tanulunk. Biztos önök közül is sokan emlékeznek arra, hogy már az óvodában volt egy "szerelmük", vagy arra, hogy az iskolában kivel bújtak el "doktorost" vagy "papás mamást" játszani a bokrok közé, bekukucskálva egymás intim fehérneműje alá. Amikor szeretni - tovább megyek; szerelmeskedni! - tanulunk, még igencsak picik vagyunk. Többnyire óvodás éveink elején járunk. A gyerekek ilyenkor mondják: - Apucikám, én hozzád megyek feleségül! - Édesanya, feleségül veszlek téged! Ebben az életkorban megtanuljuk, hogy eléggé szerethetőek vagyunk-e a másik nem számára. Ez az élmény meghatározza későbbi párválasztásunkat. Nem minden mozzanatát, de a gyökereket mindenképpen ez adja.
Az híres Ödi-puszi!
Amikor tehát felnőttként szeretni kezdünk valakit, pontosan úgy tesszük ezt, mint ahogy annak idején sikerült, vagy éppen nem sikerült meghódítani velünk ellenkező nemű szülőnket. Attól függően, hogy az ellenkező nemű szülő jelen volt-e a kritikus időszakban, és hogy gyermeki közeledésünket milyen módon fogadta, elutasította, vagy örült neki, illetve, hogy volt-e esélyünk az azonos nemű szülőnkkel szemben az ellenkező nemű szülőnk kegyeiért, egész életünkben meghatározó élmény marad. Amikor tehát a grafológus a szerelmet vizsgálja, ugyanakkor látja azt is, hogy az író személynek milyen volt a gyermekkora, milyen volt a szüleivel való viszonya, és hogyan éli meg ezeket a dolgokat azóta is újra és újra.
Ételintoleranciára gyanakszik?
2024. december 12.
Ha ételintoleranciára utaló tüneteket észlelünk magunkon, ne kezdjünk bele megszorító diétába. Inkább ragadjunk tollat és papírt, és kezdjünk naplóírásba! Ezzel a gasztroenterológusnak is segítséget nyújthatunk a pontos diagnózis felállításához – tanácsolja dr. Pászthory Erzsébet, a Gasztroenterológiai Központ gasztroenterológus, belgyógyász szakorvosa, akit a táplálkozási napló jelentőségéről faggattunk.
A „nemszeretem” ételek és az ételintolerancia
Amikor filmnézés közben elfogyasztunk egy tál pattogatott kukoricát, és elkortyolunk hozzá egy pohár üdítőitalt, két akciójelenet között nem feltétlenül jut eszünkbe, hogy milyen sokféle anyagot és ételkomponenst juttatunk a szervezetünkbe, amelyek feldolgozása akár kihívást is jelenthet számára.
– Az emésztőrendszerünkbe jutott élelmiszerek és élelmiszer-komponensek alapvetően kétféleképpen válthatnak ki panaszokat: ételintolerancia és ételallergia formájában. E kettő közül az ételintolerancia gyakoribb megjelenési forma, amely a lakosság 10-30 százalékát érintheti – magyarázza dr. Pászthory Erzsébet.
Az ételintolerancia az allergiával összehasonlítva egy kevésbé súlyos állapotot jelent, és röviden úgy lehetne jellemezni, hogy az emésztőrendszerünk nem képes bizonyos ételeket vagy ételösszetevőket megfelelően feldolgozni. A klasszikus ételintoleranciákat enzimdefektus okozza (ezt látjuk például laktózintolerancia esetében), de étrendünk sokféle összetevője, élelmiszer-adalékanyagok (pl. szulfitok, nátrium glutamát), az élelmiszerekben előforduló természetes vegyi anyagok (pl. hisztamin) vagy toxinok is kiválthatják panaszainkat. Ha csak abból indulunk ki, hogy hány ezerféle adalékanyagot használnak az élelmiszeriparban, hogy ízeket, színeket, megfelelő állagot és eltarthatóságot adjanak a feldolgozott élelmiszereknek, abból már sejthető, milyen nagy kihívásokkal kell emésztőrendszerünknek megbirkóznia.
Természetesen az ételintolerancia is sok kirakóelemből áll össze, így többek között az emésztőszerv állapota, az esetlegesen fennálló felszívódási zavarok vagy az emésztőenzimek működése is hatással van kialakulására. Összességében egy rendkívül kellemetlen állapotról van szó, ami igen sokszínű tünetek formájában jelentkezhet, és megkeserítheti az érintettek életét. Ezek a tünetek ráadásul sokszor késleltetve, az étkezés után akár órákkal vagy napokkal később jelentkeznek, ami miatt nehéz a problémát jelentő étel tetten érése.
Így segítheti az ételnapló az ételintolerancia diagnózisát
Mint Pászthory doktornő hangsúlyozza, ha bizonyos ételek elfogyasztásakor tüneteket tapasztalunk, már a gasztroenterológussal történő találkozást megelőzően célszerű ételnaplót vezetnünk, első lépésben saját magunk számára. A naplóban tételesen listázni kell a panaszokat megelőző 48 órában elfogyasztott valamennyi étel és ital típusát, elkészítési módját, mennyiségét (pl. 2 szelet felvágott, 1 dl kefir, 1 kis tányérnyi leves, egy marék mogyoró) és időpontját. Fontos, hogy ha készételt (pl. joghurtot, kenyeret vagy felvágottat) vásároltunk, azt is írjuk mellé, hogy milyen gyártmányú volt a készítmény (márkanév, fantázianév), hiszen elképzelhető, hogy a benne lévő adalékanyagok (ételízesítők, fűszerek, tartósítószerek) okozzák panaszainkat; továbbá azt is jegyezzük fel, hogy az adott ételt mivel kombináltuk az étrendünkben (ne feledkezzünk meg a felhasznált ételízesítő anyagokról sem).
Az ételek felsorolásán túl panaszainkat is listázzuk (mikor jelentkeztek, milyen jellegűek és intenzitásúak voltak). Végül hasznos lehet egyéb tényezők rögzítése is (pl. az étkezést követő edzések, fizikai tevékenységek; a szedett gyógyszerek, étrend-kiegészítők, gyógynövények, illetve az alkoholfogyasztás). (Az étkezési naplót papíralapú vagy digitális formában egyaránt vezethetjük, de mobilapplikációk formájában is elérhetők.)
Stresszoldás és depresszió kezelése természetesen, Qi gonggal
2024. december 11.
Amikor stresszt élsz át, az agyad aktiválja a szimpatikus idegrendszert, növelve a kortizol és az adrenalin hormonok termelését. Ennek hatására a szívverés felgyorsul, a vérnyomás emelkedik, s bár ez hasznos lehet rövid távon, hosszú távon a folyamatos stressz számos testi tünetet és mentális problémát okozhat. Például pánikrohamokat, depressziót idézhet elő, bipoláris zavarban szenvedőknél felerősítheti a hangulatingadozásokat, és még hosszan lehetne sorolni. Tudtad, hogy mindezt kivédheted a Qi gong egy különleges fajátjával?
Qi gong – az életerő áramlásának harmonizálása
Az energiaáramlás blokkjai gyakran összefüggésben állnak a stressz okozta betegségekkel és feszültségekkel. A Qi gong (csikung) segít a test belső energiájának, vagyis a „Qi” áramlásának javításában, ami hozzájárulhat az általános jóléthez, lehetővé teszi a szervezet számára, hogy erősítse és szabályozza az ideg- és immunrendszert, a hormonokat, valamint felszabadítsa a mélyen gyökerező érzelmeket és stresszt.
„A folyamatos rohanás, a végtelennek tűnő feladatok állandó nyomása komolyan megterheli a szervezetet mind testi, mind lelki szinten. Ahhoz, hogy valóban megoldjuk ezeket, el kell érnünk e problémák gyökerét. Az általunk oktatott Qi gong a Calligraphy Health rendszerén alapul. A technikák kiemelt hangsúlyt fektetnek a DanTian-légzésre, mely segít összekapcsolni a tudatot és a testet. Hosszú távon ez a folyamat csökkenti a stressz által okozott fizikai megterhelést és segít fenntartani az érzelmi egyensúlyt.
A segítés sejtszinten történik azáltal, hogy kapcsolatot építünk ki az elme és a lélek között. Ezzel megkezdődik a mély sejtszintű gyógyulás, azaz sejtről sejtre képesek leszünk elengedni azt, ami visszatart minket. Nem erővel, akarattal vagy külső támogatással, hanem azzal, hogy a saját testünk hallgat minket, megnyílik és működik” – árulja el R A Y, aki jelenleg a Calligraphy Health Qi gong egyik legmagasabban képzett vezetője, Magyarország egyedüli mestertanára.
Mikor kell hepatológushoz és mikor gasztroenterológushoz fordulni?
2024. december 11.
Hepatológia és gasztroenterológia – talán nem mindenki számára világos fogalmak. Ugyanazzal foglalkozik a gasztroenterológus, mint a hepatológus? Milyen problémával lehet az egyes szakorvosokhoz fordulni? A legautentikusabb válaszokat dr. Németh Alíz , a Gasztroenterológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus adta.
Mivel foglalkozik a gasztroenterológus és a hepatológus?
A gasztroenterológia alapvetően az emésztőrendszerrel, annak betegségeivel foglalkozik, de van tudása a máj működéséről is. Ez utóbbiban azonban egy külön szakterület, a hepatológia tud mélyebben elmerülni, ugyanis a hepatológus tulajdonképpen „májdoktor”. A hepato szó jelentése máj, a hepatológus azonban nem csak a májjal, hanem az epeút összes szervével tisztában van, vagyis a májbetegségeken kívül az epeproblémákat is képes diagnosztizálni és kezelni.
Mivel pedig ebben a szervrendszerben szerepe van a hasnyálmirigynek is, ennek vizsgálatát egy hepatológus és egy gasztroenterológus is el tudja végezni (jellemzően utóbbi szokta), ugyanis az egyik szerv betegsége hatással van a többire is. Egyes hepatológusok pedig kifejezetten a végstádiumú májbetegségekre és májátültetésre specializálódnak.
– Úgy fogalmazhatunk, hogy minden hepatológus gasztroenterológus is egyben, de ez fordítva nem feltétlenül igaz. Vagyis a gasztroenterológiai szakvizsga után lehet a hepatológia irányába szakosodni – foglalja össze a tudnivalókat Németh doktornő.
Mivel foglalkozik tehát a májorvos?
Alapvetően májproblémák kapcsán jutnak el az emberek a hepatológushoz. Ezeknek sokszor és sokáig nincs jellegzetes tünete, csak esetleg egy más célból elvégzett laborvizsgálat kapcsán tűnik fel, hogy a májfunkciós értékek eltérnek a normálistól. Néha az általános tünetek, például hasfájás, emésztési zavarok miatt felkeresett gasztroenterológus javasolja, hogy érdemes hepatológus szakorvoshoz fordulni. Utóbbi olyan betegségeket próbál felfedezni vagy kizárni, mint például a hepatitiszek (májgyulladások), zsírmáj (ami kialakulhat az alkoholbetegség talaján, de attól függetlenül is), májcirrózis, akut vagy krónikus májelégtelenség és májdaganat. Ritkább kórképek is előfordulnak a hepatológiai praxisban, mint a Wilson-kór vagy az autoimmun májbetegségek.
Ugyancsak a hepatológus foglalkozik az epeúti betegségekkel, többek közt az epevezeték szűkülettel, az epekővel, az epepangással, az epehólyag-gyulladással és az itt kialakuló daganatokkal.
6 tipp a téli letargia ellen
2024. december 10.
Ahogy véget ér a nyár, rövidebbek lesznek a nappalok, lehűl az idő és visszarázódunk a dolgos hétköznapokba, egyre kevesebb programot szervezünk és a hideg estéket inkább otthon töltjük a meleg nappali biztonságában. A téli bekuckózásnak is megvannak a maga előnyei, ha azonban azt vesszük észre, hogy egyre rosszabb a hangulatunk, csökken az energiaszintünk és lassan semmihez sincs kedvünk, itt az idő a változtatásra! A téli letargia ellen számos kreatív módszerrel harcolhatunk, lássuk, mik a legjobb megoldások.
1. Keljünk fel a kanapéról
A hideg napokon alig várjuk, hogy a munkából hazaérjünk, ezt követően pedig sokszor elképzelhetetlennek tartjuk azt, hogy még megmozduljunk. A sportolás azonban a legjobb eszköz letargia ellen, ezért próbáljunk meg erőt venni magunkon: ha a konditeremhez tényleg nincs energiánk, akkor sétáljunk egy nagyot a környéket vagy próbáljuk ki az otthoni edzéseket. Jógázzunk, erősítsünk néhány súlyzó segítségével vagy indítsuk el a zenét és táncoljunk egyet: ha így teszünk, az energiaszintünk és a hangulatunk is azonnal emelkedni fog.
2. Legyenek céljaink
A szezonális depresszió első jele is lehet az, hogy értelmetlennek, céltalannak érezzük a mindennapjainkat. Ezen nagyon könnyen segíthetünk: találjunk ki apró feladatokat, például egy új recept kipróbálását, a régi iratok vagy ruhák szanálását vagy egy nagytakarítást. Állítsuk magunkat kisebb kihívások elé, így újra érezzük majd, hogy a napjainknak van valami célja, ami motivációt és lendületet ad ahhoz, hogy kikerüljünk a jelenlegi állaptunkból.
3. Pihenjük ki magunkat
A téli időszakban fáradékonyabbak vagyunk, ennek ellenére a munkánkat és az otthoni feladatokat is el kell látnunk. Figyeljünk arra, hogy ne terheljük túl magunkat: a hétvégéken nevezzünk ki egy napot, amikor nem foglalkozunk a házimunkával és az egyéb teendőkkel, és a fotel kényelmében, egy meleg takaróba burkolózva engedjük ki az elmúlt napok feszültségét. Ezen az estén feküdjünk le időben és aludjuk ki magunkat, így reggel energiával tele ébredünk majd.
Csak akkor szedjen a gyerek antibiotikumot, amikor tényleg indokolt
2024. december 10.
Egy nemrég végzett kutatás szerint a jelenleg alkalmazott antibiotikumok 50 százaléka hatástalan – ez pedig a kórokozók ellen alkalmazott gyógyszerek indokolatlan használatának is köszönhető. Ezért fontos, hogy csak akkor írjon fel antibiotikumot az orvos, ha a betegséget bizonyítottan baktérium okozza. A K&H gyógyvarázs szakértői szerint az 5 perc alatt eredményt adó gyorstesztek az orvost is segítik és a szülőket is megnyugtatják.
A hűvösebb idő beköszöntével egyre több gyermeknek fáj a torka, füle. Ez lehet egy egyszerű nátha, de akár a tüszős mandulagyulladás jele is, így nem árt orvoshoz fordulni a tünetekkel. „Az elmúlt években a streptococcus által kiváltott megbetegedések, így például a tüszős mandulagyulladás tünetei megváltoztak, ezért nagy segítség a házi gyermekorvosoknak, ha helyi labordiagnosztikai eszközökkel is alátámaszthatják diagnózisukat” – fejti ki Dr. Bence Zsófia házi gyermekorvos, a K&H jövő gyógyítói díj zsűritagja.
„Így elkerülhetjük a felesleges antibiotikumkúrát, ami azért is fontos, mert túlzott használatuk felgyorsítja a bacilusok ellenállóképességének kialakulását – ez pedig ahhoz vezet, hogy az eddig bevált gyógyszerek nem elég hatásosak a kórokozók ellen. Szerencsére a modern orvosi eszközök, például a helyben elvégezhető gyorstesztek 5 perc alatt kimutatják a baktériumok jelenlétét, ellentétben a régi gyakorlattal, amikor postán küldtük a kenetet a laborba, ahonnan tenyésztés után szintén postán küldték vissza az eredményt. Ez akár 10 napig is tarthatott, ezért az orvosok inkább tapasztalataikra hagyatkozva állították fel a diagnózist.”
Az 1940-es évek legnagyobb orvostudományi áttörése a penicillin, az első antibiotikum alkalmazása volt, amely rengeteg életet mentett meg. A helyesen alkalmazott baktériumölő gyógyszerek használata ma is nagyon hatékony lehet, hiszen akár 48 órán belül elpusztíthatják a kórokozókat és meggátolhatják szaporodásukat. Ugyanakkor az is beigazolódott, hogy a gyakori használattól módosulnak a baktériumok, és ellenállóvá válnak az antibiotikumokkal szemben – az indokolatlan esetekben történő használatot ezért vissza kell szorítani. Az antibiotikumrezisztencia ugyanis ijesztő méreteket öltött: egy nemrég végzett ausztrál kutatás szerint a ma használt antibiotikumok közel 50 százaléka hatástalan, az ENSZ szerint pedig 15 éven belül tízmilliók életébe kerülhet világszerte az antibiotikumok ellenállóvá válása.
A szülők egy része úgy gondolja, az antibiotikumok jelentik minden gondra a gyors megoldást, míg mások semmiképp sem akarnak ilyen gyógyszert adni gyermeküknek, ha nem egyértelmű, vírussal vagy bakteriális fertőzéssel állnak szemben. „Mindkét tábort megnyugvással töltheti el, ha az orvosok szakértelme mellett innovatív műszerekkel végzett vizsgálatok is kimutatják a baktériumok jelenlétét – mondja Horváth Magyary Voljč Nóra, a K&H Csoport kommunikációs vezetője.
„A K&H gyógyvarázs 21 éves fennállása alatt 24 háziorvosi rendelőt támogattunk közel 15 millió forint értékben korszerű orvosi eszközökkel, így a doktorok helyben végezhetik el azokat a vizsgálatokat, amelyekért eddig szakrendelőbe, kórházba kellett külön elmenni – ezt a plusz kört pedig sokszor nem vállalta a szülő vagy nem javasolta az orvos. A rendelői innovatív eszközöknek köszönhetően pontosabb és gyorsabb lehet a diagnózis, így a személyre szabott kezelési terveknek köszönhetően a gyerekek hamarabb felépülhetnek, teljes életet élhetnek.”