Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Figyeljük meg magunkat, mit csinálunk, amikor gyermekünkkel vagyunk?

2018. augusztus 16.

Mennyi időt töltünk vele tartalmasan, csak rá figyelve, illetve mennyit úgy, hogy jelen vagyunk ugyan, de nem is rá figyelünk?  

Ha jól végiggondoljuk, akkor rengeteg időt töltünk mellettük házi munkával (főzés, mosás, teregetés, takarítás), telefonálással, a munkahelyünkön intézendő feladatokkal.
Ha még nem dolgozunk, hanem otthon vagyunk gyermekünkkel nap közben, egy fokkal jobb a helyzet. Ha viszont csak ovi, suli után tudunk együtt lenni, sokkal tudatosabban kell terveznünk az együtt töltött időnket.

Nem mindegy, hogy mire fordítjuk az időnket!
Ha szeretnénk, hogy gyermekünk és köztünk kialakuljon egy egészséges szeretet kapcsolat, akkor nagyon fontos, hogy amennyit csak lehet, vele töltsünk, ne mellette.

Természetesen vannak élethelyzetek, amin nem lehet változtatni. Muszáj a gyerekek mellett házimunkát végezni, de ha tudatosak vagyunk, akkor ezeket az órákat is kihasználhatjuk úgy, hogy együtt legyünk, foglalkozni tudjunk a gyermekünkkel.

Nem szerezhetünk nagyobb örömet kisgyermekünknek, mint hogy hagyjuk, hogy segítsenek abban, amit épp végzünk.
Ez számukra tapsztalatszerzést, tanulást jelent, ami ebben az életkorban örömforrás, hiszen a gyermek önbizalma erősödik azzal, hogy "már ezt is tudom!".
Nyugodtan segítsen főzni, felmosni, bepakolni a mosógépbe, teregetni.



Dilemma, kihívás vagy sorcsapás – avagy mit kezdjünk a szünidővel?

2018. augusztus 15.

Ami a gyerekeknek maga a mennyország, szüleiknek csupa gond és fejtörés? Mit kezdjenek gyermekeikkel két és fél hónapon keresztül? Hiszen ennyi szabadsága senkinek nincs. Jó hír viszont, hogy mindig volt és van megoldás, ha nem az utolsó pillanatban kapunk a fejünkhöz, hanem előre tervezünk.

Áció, káció… vakáció, és igen, kicsengettek. A gyermek olyan extázisban él már az utolsó napokban, amit tanár és szülő csak nehezen tud kezelni.Lényegében mi, felnőttek is ezt éljük meg a szabadságolásunk előtt, tehát az érzés ismerős, talán abban van különbség, hogy egy felnőtt ember jobban tudja kontrollálni vágyait, és nem  engedi azt ily módon szabadjára. A gyermek önfeledt módon örül, amit ki is fejez. Abba viszont bele se gondol, hozzáteszem, nem is feladata, hogy „gondot” okoz. Azért teszem idézőjelbe a gond szót, mert első blikkre a szülő tehernek élheti meg a több hónapos szünidőt, azonban valójában ez egy helyzet, amelyet meg kell oldani. Még ha nehéz is, megoldható, így nincs ok pánikra. A gyerek akkor tud azonosulni a szabályokkal, ha a szülő bevonja a döntésbe, értelmi szintjének megfelelően magyarázza el számára. Az izgalom nagy, és egyre nagyobb, amikor kitör a nyári vakáció. Eddig korán kellett lefeküdni, hétvégén is tanulni kellett, azonban most érződik a szabadság élménye. Érdemes engedni ilyenkor, hagyni a gyereket, hogy tanulja meg észszerű határokon belül strukturálni saját napjait: ez az egyik főpróbája a későbbi önállóság felé vezető útnak. A szülőt úgy kell elképzelni ebben a helyzetben, mint egy „partjelzőt” a focipálya szélén, aki ott van, nyomon követi, akár szabályoz, de szabad kezet ad a „játékosnak”, vagyis a gyereknek.

Tábor, ‘ottalvós’ szakkör mint az önállóság mércéje

A kisiskolás az a korosztály, ahol a tábor is szóba jöhet. Itt amellett, hogy lefoglalják őt, és tehermentesítik a szülőket, új élményeket, tapasztalatokat, barátokat szerezhet a gyerek. A választásnál érdemes figyelembe venni a gyerek érdeklődési körét, személyiségét.

Másodikos-harmadikos korában jön el az az idő, amikor a gyerek már kortársaival van együtt legszívesebben. A tábor kiválasztásánál ajánlott figyelembe venni az életkori sajátosságokat, de legfőképp a személyiségjegyeket.



Cukkini fasírt nyersen

2018. augusztus 15.

kép: lenartgitta.huA nyár slágere a cukkini, aminek ezerféle feldolgozási lehetősége van. Lénárt Gitta nyers cukkini fasírt receptje igaz egy a sok közül, de az egyik legfincsibb és legegészségesebb. Főleg, ha egy nagy tál salátával fogyasztod!  

Hozzávalók: (8 fasírt lesz belőle, ez elég 2 személyre)

2 csészényi reszelt cukkíni

1 kanál őrölt sárga lenmag
2 kanál őrölt tökmag
2 gerezd fokhagyma szétnyomva
pár szál petrezselyem apróra vágva
őrölt bors

kép: lenartgitta.hu



Kamasz-panasz – Mit lehet kezdeni a pattanásokkal?

2018. augusztus 14.

A pattanás a tinédzserek leggyakoribb bőrpanasza: a kamaszok nagy része szenved, ha a tükörbe néz. Bár a problémás bőr ennek a korszaknak a velejárója, nem pedig az ápolatlanság vagy a tisztálkodás hiányának a jele, sokat tehetünk az újabb aknék felbukkanása ellen.

A pattanások megjelenése a tinédzserkorral kezdődik. Több tényező – hormonális változások, veleszületett hajlam és környezeti hatások – együttes hatására alakul ki. A probléma általában néhány év alatt magától elmúlik, és csak kevés esetben marad meg felnőttkorra is. Akné, más néven pattanás akkor jön létre, ha a bőrben található faggyúmirigyek kivezető nyílása eltömődik és begyullad.
 
A pattanások általában a test faggyúmirigyben gazdag területein jelennek meg, tehát elsősorban a homlokon, az orron, az állon, de előfordulhatnak a mellen, mellkason és a háton is. Akkor keletkezik pattanás, mikor a faggyúmirigyek kivezető nyílása elzáródik, azokban a propionibacterium acnes nevű baktérium elszaporodik, és a faggyúmirigy begyullad. A tinik ilyenkor túlságosan, zavaróan zsíros bőrt, fekete vagy fehér mitesszereket, illetve súlyosabb esetben vörös színű fájdalmas gennyes csomót észlelnek magukon – tájékoztat Dr. Széchenyi Kornél, a New Beauty Orvosi Esztétika és Anti-aging Központ vezetője.

Ma már számos kozmetikum, kozmetikai és szépészeti kezelése létezik, hogy a pattanásokat eltüntessük vagy számukat csökkentsük. Az időben és megfelelő módon elkezdett „pattanástalanítás”, bőrtisztítás azért fontos, mert megvédi a bőrt olyan hegek és sebhelyek kialakulásától, amelyeket később nagyon nehéz eltüntetni.



Utálsz dolgozni? 5 vidító tipp, hogy kibírd!

2018. augusztus 14.

Egyre nehezebben bírod zárt helyen és zárt időben? Legszívesebben lelépnél egy hátizsákkal? Úgy vonz a szabad ég, hogy már egy kicsit sem tudsz a munkádra figyelni?  

  1. Reggel próbáld nagyon intenzíven kezdeni a napot! Indíts ginseng teával, vedd előre azokat a feladatokat, amiket már napok óta halogatsz! Azt a munkád csináld meg először, amihez legkevésbé fűlik a fogad. így kisebb lesz a lelkiismeret furdalásod.
  2. Ha végeztél, akkor nézz meg a barátnőid által küldött vicces e-mailek közül néhányat. Ha csupa viccmentes barátod van, akkor játssz a HarmoNet húsvéti oldalán egy kicsit, gurítsd a tojásokat, vagy kérj vicces locsoló versikéket!
  3. Ebéd előtt végezz valami olyat, ami legalább 3 másik embernek jó. Cináljatok valami közös munkát a kollégákkal, vagy legalább főzz nekik egy teát, vagy szaladj ki te a büfébe. Ezzel is legalább egy kicsit kiszabadítod magad a rabigából.
  4. Az ebédszünetet indítsd sétával – ma ne az üzemi kajáldában egyél, ha lehet, hanem sétálj ki egy közeli étkezdébe, élvezd a napsütést. Elhívhatod magaddal pár kollégádat is, ha éppen nem túl nagy a hajtás.
  5. Az utolsó tippünk éppen az, amit egyébként is éppen csinálsz. Olvasgass a neten! Egész ártatlan dolog, és meseszép nyaralós, képeket nézegethetsz. Ezen kívül itt bukhatsz le legkevésbé, hogy eszed ágában sincs dolgozni!


A cukorbetegséget sose küldhetjük vakációra...

2018. augusztus 13.

Már javában tombol a nyár, befejeződött az iskola és elkezdődött a nyaralószezon. Ez az időszak a strandolásról, a lángosról, fagyiról és a fogyókúrák felfüggesztéséről szól. Sajnos cukorbetegsége miatt hazánkban közel egymillió ember ilyenkor sem teheti meg azt, hogy a megérdemelt szabadsága alatt félretolja szigorú diétáját. Cikkünkben a cukorbetegek számára néhány olyan hasznos tippet gyűjtöttünk össze, amelyek segítéségével a diabéteszesek is teljes mértékben kiévezhetik élvezni nyaralásukat, és el tudják viselni a hőséget...

Rengeteg jó dolgot nyújt számunkra a nyár, de az önfeledt pillanatokban sem szabad elfeledkezni a szezonban rejlő veszélyekről, különösen akkor, ha valaki cukorbeteg.  A nap, a hő és a páratartalom kiszáradást és hőelvonást okozhat, ráadásul ilyenkor a betegek nem hűthetik le magukat egy finom fagyival vagy egy jéghideg üdítővel. Az alábbi tippek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a cukorbetegek is önfeledten élvezhessék a szabadságukat.

Különösen figyelni kell a megfelelő hidratációra

A kevés folyadékbevitel nyáron kiszáradáshoz vezethet. A cukorbetegeknél pedig a megemelkedett vércukorszint következtében megnő a kiszáradás veszélye. Párás és forró körülmények között két-három liter víz napi fogyasztása kedvezően hat nemcsak a betegek közérzetére, de vércukorszintjére is. Kerülni kell a cukros üdítőket, a koffeines italokat, valamint az alkoholt. Citrusfélékkel, uborkával vagy mentával azonban ízesíteni lehet a vizet. Egy meleg nyári napon egy mentatea igazán hűsítő lehet.



Elég vizet iszunk?

2018. augusztus 13.

A víz az egyik legalapvetőbb dolog, amire a testünknek szüksége van. Fogyasztása nem csak ajánlatos, hanem kötelező. Bárhol, bármikor, minél többet. Jó, ha tudod: a száraz száj már a kiszáradás jele: "Nem beteg vagy, hanem szomjas! Ne gyógyszerrel kezeld a szomjúságodat!"  
1. Gyógyító ereje van
 
Amikor a sejtek megfelelően hidratáltak belülről, akkor az kívánatos reakciók egész sorát indítja be. A test öngyógyító üzemmódba kerül, beindul a fehérje képződés, az izom és a szövetek javítása, megemelkedik a növekedési hormon termelődése. Ez a hormon felelős az izmok építéséért, a test önjavításáért, amikor alszunk. Szintén gátolja az öregedés folyamatait, csökkenti a sejtek savasságát, csökkenti az autoimmun reakciókat, növeli a vírusokkal szembeni ellenálló képességet, megjavítja a DNS-t és beindítja a zsírégetést.

2. A víz az univerzális oldószer

A sejten kívül a tápanyagok vízben oldódnak, ami lehetővé teszi a sejtmembránon való átjutásukat. Másrészt a sejt belsejében szintén a víz az a közeg, amiben a legtöbb kémiai reakció végbemegy. Az élet számára a legfontosabb oldószer tehát a víz.



Óvatosan a légkondicionálóval!

2018. augusztus 12.

Amikor azt érezzük, hogy a klímaberendezésből kellemetlen szag árad, jó, ha résen vagyunk. A légkondicionálóban elszaporodó kórokozók ugyanis veszélyesek lehetnek egészségünkre: különféle – néha igen súlyos -légzőrendszeri betegségeket okozhatnak.

A nyári melegben egyetlen gombnyomásra kellemesen hűvös levegő árasztja el a lakást vagy éppen az autót, de nincs ez másként  munkahelyi környezetben sem. Sajnos azonban a légkondicionálásnak lehetnek olyan, az egészségre gyakorolt negatív hatásai is, amelyekkel tisztában kell lennie azoknak, akik a kánikulában klímaberendezést használnak. 

A légkondicionálók elterjedésével egyre gyakoribbá váltak az általuk okozott futó és súlyosabb megbetegedések is.  Míg azt sokan tudják, hogy tanácsos mellőzni a légkondicionáló túlzott használatát, illetve hogy nem igazán bölcs dolog a klímából kiáramló hideg levegő útjában tartózkodni – elkerülendő a nyári náthás, meghűléses tüneteket, ízületi panaszokat -, sokan tudják. Azt azonban kevesebben, hogy egészségünkre nézve a légkondicionáló berendezésből kiáramló levegő minősége is komoly veszélyt jelenthet.

Az elhanyagolt ‘klímafertőzések’ forrása

Szerencsés esetben nem tapasztaltuk még, amikor a klíma bekapcsolását követően kellemetlen, poshadt szag áramlik a berendezésből. Az ilyen jelenségek oka nem más, mint a készülékben lerakódott szennyeződések, por, baktérium- és gombatenyészetek – tudtuk meg dr. Magyar Donát aerobiológustól, a Budai Allergiaközpont szakemberétől. A légkondicionálókban leggyakrabban található mikroorganizmusok közül talán a legfontosabb a Legionella. Az általa okozott enyhébb lefolyású betegség a Pontiac-láz, ami az influenzához hasonló tünetekkel jár, és általában nem is azonosítják, mint Legionella-fertőzést. Az ugyanezen kórokozó által okozott legionárius betegség ezzel szemben egy összetett tünetcsoporttal, atípusos tüdőgyulladás, ami végzetes is lehet.



A színek titkai - Valódi hatalom a kezedben!

2018. augusztus 12.

A szín erő, energia, rezgés és hatalom ezek felett. Minden szín gyógyerővel bír, egy bizonyos hatást kelt, az emberen a személyiségtípusok egy morzsája, s egyedi temperamentum. Te ismered a színek titkát? Megdöbbentő szokások, izgalmas részletek!  

Népi titkok a színekről

A népi kultúrák érzékenyek voltak a színekre. A magyar nyelv több, mint száz különféle színt ismer a ló különféle árnyalatainak megkülönböztetésére (tudja-e, milyen színű a deres, a hóka, a pej ló?), ugyanígy az eszkimók a hó fehérségének árnyalataira ismernek számtalan különböző szót. Indiában ma is vörös leplet feszítenek ki az ájult, tetszhalott ember fölé, hogy így segítsék magához térni. Itáliában fennmaradt az az ősi népi szokás, hogy gyulladásra, nehezen gyógyuló sebre kék színű kendőt tesznek. A vörös szín hatására a véredények kitágulnak, és a véráramlás fokozódik, míg a kék színű fény hatására összeszűkülnek az erek és a vérzés, a gyulladás csökken.

A régiek megfigyelték, hogy az egyes színek megjelenése a testen már önmagában is figyelmeztető jellegű. Így lázas állapot esetén a piros, fagyásnál, megfázásnál a kék, májbántalmak esetén a sárga, ütések nyomaként a kékeszöld, epebajnál a zöld szín jelenik meg a bőrön. Ezért, az ezzel ellentétes színekkel igyekeztek gyógyítani a betegeket. Megfigyelték azt is, hogy a tüdőbeteg emberek valósággal ki vannak éhezve a piros színre, míg a szívbajosok ugyanezt kerülik, az epebajosok pedig irtóznak a sárga színtől.



Probiotikummal a nyaralás alatti gyomorpanaszok ellen

2018. augusztus 11.

A nyaralás alatt, vagy hazaérkezés után kezdődő hasmenés felnőtteknél többnyire inkább csak kellemetlen, de gyermekeknél, időseknél akár kórházi kezelést igénylő kiszáradást is okozhat. A megelőzésben a probiotikumok szedése is segíthet.

Rossz higiéniás viszonyok

Külföldi tartózkodás során, elsősorban a fejlődő országokban gyakori a betegség előfordulása, de nem feltétlenül kell kizárólag a higiéniás körülményeket okolni a tünetek megjelenéséért. Hasmenést a szennyezett étel vagy ivóvíz mellett egy nem megfelelően elmosott gyümölcs vagy zöldség, félig átsült húsok, halak vagy tejtermékek is okozhatnak. A hasmenések kiváltó oka többféle mikroorganizmus lehet: baktériumok, vírusok, élősködők egyaránt előidézhetik a betegséget. Átlagosan egy hét alatt múlnak el a tünetek.

Az utazók hasmenése az utazás, nyaralás alatt kezdődhet, de előfordulhat, hogy a tünetek csak a hazaérkezést követően jelentkeznek. A hasmenéshez társulhatnak egyéb panaszok is: hasfájás, puffadás, hányinger, hányás, gyengeség, láz – sorolja dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász,  gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. A betegek többségénél átlagosan 6-7 nap alatt rendeződnek a panaszok, de előfordulhat ennél hosszabb lábadozási idő is. Különösen kisgyermekekre veszélyes, ha a hasmenés nagyon intenzív, vagy mellette hányás is jelentkezik. Iilyenkor akár kórházi tartózkodásra, infúzió adására is szükség lehet  a kiszáradás kezelésére.



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...417418419...524
hírek, aktualitások

Ezért nem szabad halogatni a hallásromlás kivizsgálását!

2024. április 21.



A hallásromlás nem mindig orvosolható hallókészülékkel. Bizonyos elváltozások kapcsán műtétre is szükség lehet ahhoz, hogy a hallásunkat visszanyerjük. Ilyen eset, ha például a fül csontosodási zavara, vagyis otoszklerózis áll a halláscsökkenés hátterében. Dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy miért nagyon fontos a betegség korai diagnózisa.

Csontosodási zavar a háttérben

A középfülben a három hallócsontocska, a kalapács, az üllő és a kengyel továbbítják a dobhártya rezgéseit a belső fülbe. Otoszklerózis esetén a kengyel elveszti mozgóképességét, ezáltal a rezgéseket nem jutnak el megfelelően a belső fülben található Corti-szerv felé, amely a rezgéseket továbbítja a hallóidegen keresztül az agyba. Ilyen esetben vezetéses halláscsökkenésről beszélünk.

Súlyossági foktól függően a csontosodási zavar elérheti ezt a régiót is, ha pedig már átterjedt a belső fül egyéb területeire, akkor már idegi eredetű halláscsökkenés jelentkezik, melynek kapcsán fülzúgás és szédülés is jelentkezhet. Az otoszklerózis fájdalommal nem jár, de érintheti egyik vagy mindkét fület is.

Kiket veszélyeztet az otoszklerózis?

Az otoszklerózis kialakulásában örökletes tényezők játszanak szerepet, megfigyelhető a családi halmozódás. Emellett feltehetően hormonális okok is állnak a hátterében, mert gyakrabban jelentkezik a pubertás és a várandósság időszakában lévő hölgyeknél. 

Hallásromlás esetén idejében forduljon orvoshoz!

Az otoszklerózist a beteg tünetei, a fül-orr-gégészeti kivizsgálás és az audiológiai vizsgálat eredményei alapján meg lehet diagnosztizálni. Az egyéb, halláscsökkenést okozó betegségek kizárására tympanometriás vizsgálatot is végeznek, ezzel a középfülben lévő levegőnyomást lehet mérni. Így lehet megbizonyosodni például arról is, hogy a halláscsökkenést nem a középfülben lévő folyadék – savós középfülgyulladás – okozza-e. 

A kivizsgálást nem érdemes halogatni, mert a csontosodási zavar magától nem szűnik meg, sőt idővel már a hallás épsége sem visszaállítható.

Lehet göb a pajzsmirigyen jó TSH mellett is

2024. április 21.

A pajzsmirigyzavarok diagnosztikájában igen fontos vizsgálat a TSH hormon szintjének ellenőrzésre, ugyanis abnormális értéke a szerv alul-illetve túlműködésére utal. Igen ám, de a mirigy rendellenességei nem merülnek ki az elégtelen hormontermelésben. A pajzsmirigy göbök például igencsak gyakorinak számítanak, ráadásul nem is mindig járnak rossz TSH szinttel. A témáról dr. Mutnéfalvy Zoltánt, az Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük.

Milyen pajzsmirigyzavarok léteznek?

A pajzsmirigy problémák sokaknál kimerülnek a szerv alul-és túlműködésében. Ezek valóban igen gyakori betegségnek számítanak, melyek kellemetlen és zavaró tüneteket okozhatnak. Pajzsmirigy alulműködés esetén az anyagcsere lelassul, az érintettek pulzusa lassabbá válik, székrekedés lép fel, súlyfeleslegük alakul ki, csökken a hidegtűrésük. Pajzsmirigy túlműködés esetén ezek ellenkezője jelentkezik a fokozódó anyagcsere miatt. Mindkét állapot menstruációs zavarokat, meddőséget és vetélést is okozhat, ezért gyakori, amikor teherbeesési gondok miatt derül fény a problémára. Érdemes tudni, hogy ezek mellett több problémája is lehet a pajzsmirigynek: előfordulhatnak benne ciszták, göbök és sajnos nem ritka a szerv rosszindulatú daganata sem.

Pajzsmirigy göbök

A pajzsmirigy göbök a szervben megjelenő kisebb-nagyobb képződmények, csomók, melyek megjelenhetnek magukban, de csoportosan is, sőt, akár pajzsmirigy megnagyobbodással együtt is (göbös strúma). Kialakulásuk fő okai a pajzsmirigy krónikus gyulladásos betegségei, illetve a jódhiány.

A göbök nagysága igen változó, jellemzően az 1 cm-nél nagyobbak további vizsgálatot igényelnek, mivel ekkor felmerülhet a rosszindulatú elváltozás gyanúja. 

Hogy pontosan mi is a teendő a pajzsmirigy göbökkel, az attól függ, milyen típusú göbről van szó, milyen méretű, jár-e hormontermelési zavarral, illetve okoz-e panaszokat. Ezeket figyelembe véve előfordulhat, hogy semmi teendő nincs, csupán figyelemmel kell kísérni, nem mutat-e növekedést. Ha pajzsmirigy alul-vagy túlműködéssel jár, akkor természetesen a hormonzavart gyógyszeresen kezelni kell. Előfordulhat az is, hogy műtéti beavatkozás szükséges (ez lehet a pajzsmirigy részleges vagy teljes eltávolítása is): erre leginkább göbös strúma, daganat esetén van szükség.

Lehet göb hormontermelési zavar nélkül is

Sokan esnek abba a hibába, hogy úgy gondolják, ha jó a TSH értékük, akkor nem lehetnek jelen a pajzsmirigyen göbök. Így, ha göbre utaló tüneteket tapasztalnak (pl. nyaki szorító érzés, gombócérzés, nyelési nehézség), ám a laboreredményük jó, elvetik a pajzsmirigy göb fennállásának lehetőséget, így nem is mennek további vizsgálatokra. A göbök jelenlétéről azonban célzott pajzsmirigy ultrahang vizsgálattal lehet megbizonyosodni, mivel normál TSH mellett is kialakulhatnak. Sőt, ezeknek a göböknek egy része akár rákos is lehet- figyelmeztet dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa.

Éppen ezért figyelmeztetik az orvosok a betegeket, hogy egy negatív laboreredmény még nem garancia arra, hogy minden rendben van a pajzsmiriggyel, a jó diagnózis csakis ultrahang lelet birtokában teljes!

A bőr megvastagodása, a hiperkeratosis több betegség tünete lehet

2024. április 20.

Bőrkeményedés, szemölcs, ekcéma, pikkelysömör? A hiperkeratosis egy összefoglaló megnevezés, amely a bőr bizonyos területének megvastagodására utal és többféle megjelenése formája ismert. Dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyásza, klinikai onkológus szerint a kezelés is a diagnózisnak megfelelően összetett. 


A bőr megvastagodását több bőrbetegség is okozhatja

Hiperkeratosis alatt az elszarusodó hám szarurétegének a megvastagodását értjük, vagyis azt, amikor a szokásosnál nagyobb mennyiségben termelődik szaru. A szarunak a keratin nevű összetevője az, ami ilyen esetben nagyobb tömegben jelenik meg a bőr felhámjában.

A hiperkeratosisnak két fő formája különböztethető meg.
– Nyomás okozta hiperkeratosis: a túlzott nyomás, állandó vagy ismételt mechanikai hatásnak, a gyulladás vagy a bőr irritációja következtében alakul ki. Ez akkor történik, amikor a bőr extra réteg keratint kezd el termelni, hogy megvédje a károsodástól önmagát. Ilyen esetben észlelhető a bőrkeményedés – hétköznapi nyelven tyúkszem, a bőrkérgesedés.
– Nem nyomás okozta hiperkeratosis: nincs külső irritáció, a szakértők ezt a jelenséget egyrészt a genetikának, másrészt a fertőzéseknek tudják be. Ennek eredménye öröklődő elszarusodási zavarokhoz tartozó betegségek, illetve fertőzéses eredetű a HPV okozta szemölcs. 

A hiperkeratosis megjelenhet számos bőgyógyászati kórképben, például az ekcémában, pikkelysömörben, a különböző szemölcsök formájában, valamint fénykárosodás egyes bőrtüneteire is jellemző lehet a szaruréteg megvastagodása (actinikus keratosis). Ezen kívül természetesen még számos bőrbetegségben előfordulhat hiperkeratosis tünetként, amelynek azonosítása azonban bőrgyógyász feladata.  

Hogyan kezelhető a hiperkeratosis?


Bármilyen változás tapasztalható a bőrön, azt mindenképpen érdemes bőrgyógyásznak megmutatni. A hiperkeratosis csak néhány formájánál jelentkezik fájdalom, így bizonyos bőrkeményedéseknél, szemölcsöknél, de ennek hiányában is fontos a bőrgyógyászati vizsgálat – hangsúlyozza dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyásza, klinikai onkológus.
A kezelésről a diagnózis ismeretében lehet dönteni, tudnunk kell, pontosan mi áll a bőr megvastagodása mögött. Ha a bőrképlet olyan helyen van, ami zavarja a pácienst, esetleg fáj, kipirosodik, vagy esztétikailag zavaró, számos módszer közül választhatunk az eltávolításnál. Típustól függően szóba jöhet a fagyasztás, a sebészeti eltávolítás, az elektromos- vagy lézerkéssel való roncsolás, és szemölcsirtó szerek helyi alkalmazása egyaránt. A megfelelő módszer kiválasztása mindig az egyedi probléma felmérése után történhet meg.  Ha a képletnél felmerül a rákos elváltozás gyanúja, szükséges lehet biopszia végzése, vagyis egy olyan mintavétel, amely során szövettani elemzés történik.