Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Lekváros papucs

2018. július 29.

Legutóbb gyereknap alkalmából készítettük ezt a végtelenül egyszerű, mégis nagyon finom süteményt. Egyszerűen ez a család kedvence, a gyerekek imádják! Most csak úgy készítsük el, hogy mosolygósabb legyen a szombat!  

Nálunk ez az egyik nagy kedvenc, amit a gyerekek, mind unokaöcsém, mind Jutka barátnőm kislánya, Rebeka imád, no meg persze mi is szeretünk, így megosztom veletek. Ez egy végetelenül egyszerű sütemény, bármikor pillanatok alatt elkészíthető, és biztos siker. Soha nem tudunk eleget sütni belőle. A receptet Jutkának és anyukájának, Magdinak ajánlom, mert mindig kérik, hisz Rebeka imádja és tojásmentes. Ja azt majd elfelejtettem, hogy ha a tejfölt lecseréljük vegán joghurtra, akkor is teljesen jó.

Hozzávalók (kb. 50 darabhoz):
  • 400 g liszt
  • 250 g margarin
  • csipet só
  • 2 púpos evőkanál tejföl (illetve szója vagy csonthéjas joghurt)
  • keményebb, sűrűbb lekvár amit egy kevés fahéjjal kikeversz


A nyári bőrkiütéseket nem csak a meleg okozhatja

2018. július 28.

A bőrön időnként megjelenő kiütéseknek számtalan oka lehet, nem véletlen, hogy ez a leggyakoribb panasz, amivel bőrgyógyászhoz fordulunk. Ha a bőrtünetek oka nem nyilvánvaló, komplex szakorvosi vizsgálat segíthet a pontos diagnózisban.

Nyáron a klór miatt is sokan szenvednek

Víz hatására kialakuló allergia esetén nem valódi allergiáról, hanem fokozott érzékenységről – ún. irritatív ekcémáról – van szó, ez okozza, hogy a vízben fürdőzés hatására az érintetteknél ekcémaszerű tünetek jelennek meg – magyarázza dr. Vincze Ildikó, a Budai Allergiaközpont bőrgyógyász-kozmetológus szakorvosa. A tünetek az érintkezés helyén jelentkeznek, vörös, viszkető, nedvező hólyagocskák, duzzanat formájában.

Tusfürdők, krémek és fűszerek

Akár elfogyasztva, akár a bőrrel érintkezve bizonyos gyógy- és fűszernövények allergiás tüneteket is okozhatnak. Elfogyasztva leggyakrabban a fahéj, vanília, fokhagyma, bors és fűszerpaprika okoz gyomor-és bélrendszeri tüneteket, de bőrkiütés is jelentkezhet az arra érzékenyeknél. A kozmetikumokban illatanyagként alkalmazott gyógy- és fűszernövények csalánkiütést, ekcémát is előidézhetnek.



Foglalkoznunk kell a férfimeddőséggel is!

2018. július 28.

Talán ön sem gondolta volna, de a férfiak körében ugyanolyan arányú a meddőséggel kapcsolatos problémák előfordulása, mint a nők esetében.

A bevett gyakorlat szerint ha nem jön a baba, akkor a nőnek kell orvoshoz mennie. Ugye ismerősen hangzik? Ebből a szemszögből mintha csak a nőn múlna, hogy sikeres lesz-e a megtermékenyítés. Pedig a gyermekáldás elmaradásánál a férfiak egészsége és szokásai is erősen  latba esnek, vagyis ezekkel is mindenképpen foglalkozni kell .

Mindkét fél kivizsgálása fontos!

Ma a meddőség sajnos a világon minden negyedik párt érinti – tájékoztat Ratkó Tünde szülésznő. Ez hazánkban sincsen másképpen, azonban egy igen nagy tévhit makacsul tartja magát, főleg a férfiak körében. Ez pedig nem más, mint hogy a meddőség a nők betegsége. Ez a vélekedés azonban nem felel meg a valóságnak:  felmérések szerint a meddőség oka 40%-ban a nőknél, 40%-ban a férfiaknál keresendő, és 20%-ban egyéb tényezőkre vezethető vissza. Az erősebbik nem azonban ezt a problémát csak igen ritkán hajlandó elismerni vagy komolyan venni. Fontos azonban kiemelni, hogy a meddőségi kivizsgálás mindkét nemet érinti, vagyis egyaránt időt kell szánni a férfiak és a nők kivizsgálására is.

A férfimeddőség lehetséges okai

Ahogyan a nők esetében, a férfiaknál is erősen befolyásoló tényezők lehetnek az esetleges betegségek, a fel nem térképezett genetikai tényezők a meddőség jelenlétében. Ez pedig azt jelenti, hogy amennyiben a baba nem fogan meg egy év próbálkozás után sem, akkor a férfi kivizsgálását sem lehet elhanyagolni.Mi több, sokszor érdemes azonnal elkezdeni, párhuzamosan a hölgyek vizsgálatával.



5 tipp, hogyan ehetnénk több nyers zöldséget, gyümölcsöt

2018. július 27.

Tippek, hogyan tudsz még több nyers, vitamindús fogást beiktatni az étrendedbe.  

Elsőre talán túlzásnak, vagy akár kivitelezhetetlennek is tűnhet a táplálkozási szakértők által gyakran emlegetett ajánlás, vagyis, hogy fogyasszunk naponta öt alkalommal gyümölcsöt, zöldséget. Most megmutatjuk, hogy nem lehetetlen!

A nyers zöldségek és gyümölcsök egy-két kivétellel (pl. legyengült szervezet, emésztési zavarok) szinte csak pozitív hatással vannak a szervezetünkre. Mivel az ásványi anyag- és vitamintartalom jóval magasabb a nyers ételekben, mint a sült, főtt, hőkezelt élelmiszerekben, ugyanannyi mennyiségből többet tud hasznosítani a szervezet. Ez minden tekintetben javítja az egészségünket: több energiát nyerünk, nő a munkabírásunk, az életkedvünk, javul az emésztésünk, meg tudjuk tartani az optimális súlyunkat, lassabban öregszünk. Jónéhány kutatás támasztja alá, hogy a sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztó népek körében, például a mediterrán országokban kevesebb a szív- és érrendszeri megbetegedések, a rák, az elhízás és az egyéb civilizációs betegségek aránya.



A szülés előtti hetekben tanácsosabb elhagyni a magnéziumpótlást

2018. július 27.

A magnézium az egyik legfontosabb elem, mely segítségünkre lehet a nyugodt babavárásban. Ennek a fémnek azonban hátulütője is lehet, így a várható szülés időpontja előtt három héttel érdemes befejezni a szedését.

A terhesség alatt a szervezet különleges vitaminpótlást igényel. Azt, hogy a folsav szerepe a terhesség első szakaszában milyen kiemeltem fontos, sosem lehet elégszer hangsúlyozni, azonban sok más vegyelem, vitamin és ásványi anyag is nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy a várandósság idején a magzat és a kismama egészsége is egyaránt kielégítő legyen.  Cikkünkben Ratkó Tünde szülésznő most a magnéziumpótlás terhesség során játszott szerepére hívja fel olvasóink figyelmét.

Mire szolgálhat a magnézium a várandósság idején?

A magnézium talán legfontosabb szerepe, hogy gátolja az izmok, így méhizomzat összehúzódását – nagyon leegyszerűsítve a keményedést, és a görcsöket. A várandósság során az első, és második trimeszterben ennek a hatásnak nagy szerepe van a nyugalom megőrzésében. A keményedések, a méhizomzat összehúzódásai rossz esetben ugyanis sajnos kiválthatnak akár vetélést vagy koraszülést is, mely hatások a magnézium segítségével kikerülhetőek.

A magnézium ezen felül részt vesz a normál energiatermelő-anyagcsere folyamatokban is, az idegrendszer és az izmok normál működésének elősegítésében, valamint a normál csontozat és a fogak fenntartásában. Ezen túl jelentős szerepe van a normál pszichológiai funkciók fenntartásában és a normál sejtosztódásban is.



Stresszmentes nyaralás

2018. július 26.

Annak érdekében, hogy nyaralásunk valóban felhőtlen lehessen, már az utazás előtt tennünk kell érte. Időben kell felkészülnünk a váratlan kellemetlenségekre. Mégis mi minden szolgálhatja jó közérzetünket, egészségünket? Pontokba szedtük.  

Van-e közös a nyaralásban és a karácsonyban? Hogyne! Mindkettő gyakran jár stresszel, ebből adódóan családi perpatvarral és nemegyszer kisebb-nagyobb rosszulléttel, sőt gyengélkedéssel is. Jó közérzetünk, egészségünk érdekében az alábbiakra érdemes figyelni:


BŐRALLERGIA

Akkor alakulhat ki váratlanul, ha egyszerre túl sok napsugárzás ér bennünket, avagy napozószerünk összetevői irritálják érzékeny bőrünket. Ezenkívül természetesen az új, szokatlan környezet is számtalan okot szolgáltathat ahhoz, hogy kellemetlen allergiás reakciónk alakuljon ki.

Segítség: léteznek speciális, az allergiás tüneteket enyhítő gélek és kenőcsök, amelyek a rovarcsípés utáni viszketést is enyhítik. Az allergia elleni tabletták pedig - például a kalcium - "belülről" védenek bennünket a kellemetlen tünetekkel szemben.



Terhesség negyven felett? Nem lehetetlen!

2018. július 26.

Az orvostudomány mai állása szerint szerint negyven felett is érdemes gyermeket vállalni – az, hogy ki minként dönt,  inkább a környezet és a saját elképzelések befolyásolják, sem mint az életkor…

Lehet 40 évesen gyermeket vállalni? És ha igen, akkor nem lesz sokkal nehezebb? Nem kell tartani a betegségektől, komplikációktól? Ezeket a kérdéseket segít megválaszolni dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvost is, hogy tisztább képet kaphassunk a késői terhességekről és azok rizikóiról.

A 40 körüli várandósságnak mások az orvosi értelemben vett kockázatai, mint a korábban létrejött terhességeknek. Illetve nem is annyira mások, inkább megnövekedettek. Ilyenkor a Down-szindróma és más kromoszómarendellenességek kialakulása is valószínűbb, ezeket azonban szűréssel ellenőrizni lehet.
Fontos megemlíteni, hogy nem csak a terhesség nehezebb, hanem a teherbe esés is. Ekkorra a szervezet már nem annyira fitt, sokkal könnyebben találjuk szemben magunkat a különböző problémákkal, amik hátráltatják, vagy akár lehetetlenné teszik a gyermekvállalást. A 40 körüli terhességeknél lényegesen magasabb az úgynevezett gesztációs, vagyis a terhességi cukorbetegség kialakulásának kockázata, de gyakrabban jelentkezik terhességi magasvérnyomás, koraszülés és vetélés is.

Azért nem kell az álmokról, csak lényegesen több odafigyeléssel kell kezelni a helyzetet. A 40 körüli várandósságnál, illetve a babatervezésnél kiemelten fontos, hogy a szervezetet a megfelelő tápanyagokkal ellássuk, a raktárait feltöltsük. Ezzel ugyanis jelentősen csökkenthető minden rizikó, és növelhető annak esélye, hogy a nő teherbe essen .Ehhez a várandósvitamin jelenthet jó megoldást, de az is csak akkor, ha megfelelően tagolt, a 3 trimeszter igényeinek megfelelően összeállított készítményről beszélünk. Fontos, hogy komplexitása mellett a benne szereplő anyagok szerves kötéssel legyenek jelen, hiszen így azok felszívódása akár 80%-kal is jobb, ami nagyon nem elhanyagolható tény!



A hatodik érzék lenyomatai az aurán

2018. július 25.

Az ember aurája nem csupán egy összefüggő egység - mint azt sokan elképzelik, hanem több rétegből álló, nagyon érzékeny energiahálók összessége. Az aura rétegeit már igen régóta ismerik és mostanában egyre aktívabban kutatják is az orvosok, fizikusok, természettudósok.  

Milyen rétegei vannak az aurának?

Fizikai test. Ez a legalsó, "legsűrűbb" test, amit mindenki ismer. Kézzelfogható fizikai testünk az aura "magvaként", első rétegeként is felfogható.

Éterikus test. Ez a réteg paplanként veszi körül a fizikai testet. Apró energiavonalakból épül fel, és elsősorban a fizikai test megbetegedései olvashatók ki az állapotából. Az éterikus test vastagsága maximum öt centiméter. A bioenergetikus természetgyógyász ebben a rétegben, "finomenergia-testben" kutat elváltozások után, ugyanis sok esetben előbb megjelenik az elváltozás, mint ahogy megjelenne a fizikai tünet. Lappangó, egyenlőre tünetmentes, kezdődő és régi betegség is feltárható így.

Érzelmi test. Ez az a réteg, amelyet a kifinomult érzékelésűek színesnek látnak. A különféle aktuális érzelmek különféle színek felhőiként jelennek meg ebben a rétegben. Ezek az érzelmek, indulatok (például düh, félelem) betegítő hatásúak lehetnek a fizikai testre nézve, ezért ezek is sok információt adnak a hozzáértő természetgyógyásznak.



Divat és bizalom: amikor nincs tükör, csak a visszaigazolás - Három látássérült és vak hölgy kalandozása a divat útvesztőjében

2018. július 25.

Lehet egy születése óta vak embernek kedvenc színe? Megbirkózik egy látássérült a sminkeléssel? Vajon hogyan és mi alapján választ magának divatos ruhát az, aki csak hall a trendekről, de nem látja a fazonok és minták közötti különbségeket? Sokan nem is gondolnák, hogy a látássérültek számára is fontos a divat és a csinos megjelenés, így akár egy ruhabolti eladó, sminkes vagy fodrász is hétköznapi hős lehet számukra. Az Arany Bot Díj rájuk is felhívja a figyelmet. Három olyan látássérült és vak nővel beszélgettünk, akinek a divat fontos szerepet játszik a mindennapjaiban.  

„Egy- és hatéves korom között többször műtötték a sérült szivárványhártyámat, ezeknek a beavatkozásoknak köszönhetően tudom érzékelni a színeket” – meséli a látássérült Pfeiffer Zsuzsa, aki tapintással ismeri fel a tárgyakat, de az arcokat nem tudja megkülönböztetni. „Amikor kicsi voltam, mindig más kinőtt ruháját adták rám. Elhatároztam, ha felnövök, igyekszem biztosítani magamnak saját ruhatárat. Nagyon kedvelem a divatot, van butikos ismerősöm, aki mesél az új trendekről, és segít kiválasztani, hogy mi áll jól nekem. A cikláment és a kék különböző fajtáit nagyon szeretem, mostanában citromsárgával ötvözöm, a feketéhez világos kiegészítőket választok. Nagy kedvencem a farmer, csinos sportruhában pilatesezem, és amióta azt mondják, hogy a mozgásnak köszönhetően szép lett a lábam, már térdig érő szoknyát is merek hordani.”



Genetikai vizsgálatok a terhesség alatt: mikor kötelező, mikor ajánlott?

2018. július 24.

A terhesség alatti ultrahangvizsgálatok célja a magzat és az anya egészségi állapotának követése. Az előírások szerint Magyarországon háromszor kötelező megnézni a fejlődő babát a terhesség alatt, azonban a „nulladik”, úgynevezett terhesség-megállapító UH is kiemelten fontos. A mai kor lehetőséget ad arra, hogy fájdalommentesen, veszélyek nélkül, pontos képet kapjunk a magzatról, és időben kiszűrjük a fejlődési rendellenességeket – mondja Dr. Molnár László szülész-nőgyógyász, magzati genetikai ultrahang specialista.

Magyarországon az előírások szerint három alkalommal nézi meg szülész-nőgyógyász szakorvos a fejlődő magzatot,

  • először a 12-13. héten, majd
  • a terhesség 18-21. hetében, és
  • a harmadik trimeszterben, a 29-32.hét környékén.

„Ez a három vizsgálat lényegében a legfontosabb, hisz ezek eredményével tudjuk biztonságban a kismamát és a babát. Az első genetikai ultrahangot a köznyelvben Down-szűrésnek is hívják, de nem csak a Down-kórról szól, ekkor végezhető el az első, csaknem teljes körű anatómiai vizsgálat, valamint a szív- és érrendszeri szűrés. A második trimeszteri ultrahang a 19-21. hét környékén a legrészletesebb anatómiai ultrahang: az ekkor esetlegesen felfedezett rendellenességek kapcsán van még idő olyan vizsgálatokra, amelyek cáfolhatják vagy alátámaszthatják azt a gyanút, amelyet az ultrahangon látni vélünk, illetve a későbbi kontrollok szempontjából is fontos. A harmadik, kicsit más jellegű ultrahang, a 28-31. hét környékén javasolt. Magzati állapot-diagnosztikának lenne helyes hívni, hiszen ott azt figyeljük, hogy a magzat a megfelelő ütemben fejlődik-e a méhen belül. Ez a vizsgálat hivatott arra, hogy észrevegye, ha a magzat esetleg lemarad a növekedésben” – mondja Molnár doktor.

A nőgyógyász szerint a terhesség megállapításának idején végzett „nulladik” ultrahangos vizsgálat a kismama gondozásba vétele szempontjából ugyancsak rendkívül fontos.



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...418419420...521
hírek, aktualitások

Hatásos tavaszi tisztítás gyömbéres italokkal

2024. április 08.

A meghökkentő külsővel megáldott gyömbérgyökér számos értékes belső tulajdonsággal rendelkezik, gyógyító erejénél fogva már évezredek óta használják különféle betegségek orvoslására.  

A gyömbérgyökér sajátos, édeskés-csípős illóolaja nem csak gyógyhatású anyagokat tartalmaz, hanem csodálatos aromát kölcsönöz a gyömbérrel készült ételeknek, italoknak, de a gyökér magában, nyersen elrágcsálva is finom és hatásos.

Emésztési problémákra és hányingerre kiváló

A gyömbér jótékonyan befolyásolja a közérzetet főleg utazás, terhesség során vagy egyéb okból fellépő émelygés, hányinger esetén.

Hatóanyaga mérsékli a nyálkahártyák irritációját, nyugtatja a háborgó gyomrot, serkenti az emésztést és javítja az étvágyat. Nem befolyásolja viszont az idegrendszert, és nincsenek mellékhatásai, mint a hasonló céllal fogyasztott gyógyszereknek, ezért vezetés közben és terhesség alatt is sokat segíthet.

Utazáskor fellépő rosszullét esetén célszerű előtte néhány órával fogyasztani belőle, akár nyersen is. Emésztésjavító, tisztító hatása révén remek kiegészítője a fogyókúráknak, tavaszi méregtelenítésnek is.

Meghűlésre és immunerősítésre

Nemcsak az emésztési problémák, hanem a meghűléses megbetegedések kezelésében is hatásos: fokozza az immunrendszer működését, melegíti a testet és serkenti a szervezet aktivitását, ráadásul hatóanyagai segítik az influenzavírusok elpusztítását is.

Gyulladáscsökkentő, tisztító hatása révén hatékony háziszer a megfázás, hörghurut, nátha orvoslásában. A hosszúra nyúlt évszakváltás megterhelő hatásait ellensúlyozhatjuk, ha gyömbérből készült italokkal is erősítjük immunrendszerünket.

Most minden érintett megoszthatja a tapasztalatait: átfogó kutatás a mellrák ellen

2024. április 08.

A magyar női lakosság körében az emlőrák a leggyakoribb rákos megbetegedés. Az idei nőnap apropóján az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen Egyesület egy kérdőívet állított össze, aminek célja, hogy átfogó képet kapjanak a mellrákkal diagnosztizáltak betegútjáról, kezelési tapasztalatairól és életminőségéről a kezelés alatt és azután. A kérdőívre adott válaszokból szeretnék feltárni a főbb nehézségeket a betegség felismerésével elinduló folyamatban, hogy ezek alapján a döntéshozókkal közösen dolgozhassanak a rendszer jobbításán.


Hazánkban az előző évtized alatt a nők körében a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus az emlőrák volt. Emellett aggasztó tény, hogy Magyarországon a rákkal összefüggő elhalálozás aránya 33%-kal meghaladta az uniós átlagot 2019-ben, ahol az emlőrák az egyik vezető, halálozásért felelős ráktípus a tüdő-, vastagbél-, és hasnyálmirigyrák mellett. 

Egy magas minőségű, országos lefedettségű betegút kialakításának elősegítése érdekében az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen Egyesület egy átfogó kérdőívet állított össze a már emlődaganattal diagnosztizált betegek számára.

“Magyarországon évente nyolc-kilencezer új beteget diagnosztizálnak emlőrákkal. A mellrák előfordulási tendenciái az idősebb (≥50 éves) nők körében összhangban vannak a nemzetközi megfigyelésekkel, így a szűrésre jogosult 45-65 év közötti korosztálynak mindenképp javasolt 2 évente szűrésre menni. Emellett az 50 éve alatti nőknél az emlőrák előfordulása közel 30%-kal nőtt az elmúlt egy évtizedben. A betegek beszámolói szerint a fiatalabb, szűrés alatti korosztályba tartozó nőknek sokszor az első vizsgálatig körülményes eljutniuk, nehezen kapnak vizsgálati időpontot azzal a megjegyzéssel, hogy túl fiatalok a mellrákhoz. A korai felismerésnek óriási jelentősége van a betegség kezelésében. Többek között ezért is szeretnénk megérteni, mik azok a pontok a felismerés, diagnosztizálás és a kezelés során, amiken javítani lehetne.” – mondta el Tóth Krisztina, az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen egyesület alelnöke.

Általánosságban elmondható, hogy minél több kockázati tényezővel rendelkezik valaki és minél későbbi stádiumban kerül betegként diagnosztizálásra, annál rosszabb az életminősége, illetve túlélési esélyei. A korai, csak lokális kiterjedéssel felfedezett betegség műtéti beavatkozás után a legtöbbször megszünteti a rákos sejtek jelenlétét a szervezetben, azonban ez nem zárja ki a betegség későbbi kiújulásának kockázatát. Áttétes, másnéven metasztatikus emlőráknak nevezzük, mikor a daganat a test más részében kiújul, ami az emlőrákkal diagnosztizáltak akár kb. 20-30 %-nál előfordulhat. Bár az orvostudomány mai állása szerint az áttétes emlőrák nem gyógyítható, az utóbbi 20 évben rengeteg eredményes kutatás zajlott és zajlik napjainkban is a gyógyszeriparban, melynek eredményeképp lehetséges a hosszútávú – akár több évtizedes – túlélés is. A betegség kiújulásának kockázatát csökkentő terápiák alkalmazása a hazai kezelési gyakorlatban a betegek életminőségének megtartása mellett növelné a daganatmentes élet esélyét, lehetőséget jelentene a teljes gyógyulás valószínűségének növelésére.

Mindennél fontosabb, hogy az egészségmegőrzés területén a lehető legjobb lehetőségek álljanak rendelkezésre országos szinten a korai felismerést, diagnosztikát, gyógyszeres kezeléseket és rehabilitációt illetően. Olyan össztársadalmi együttműködésre van szükség, mely a demográfiai és gazdasági kérdéseket együtt kezeli a szociális és egyéni hatásokkal, és többszereplős párbeszédek útján komplex megoldási javaslatokat dolgoz ki a döntéshozók számára.

Békákat otthon is menthetünk!

2024. április 07.

A vízóraaknák, pincék fogságába került békák problémája egy kevéssé ismert, ugyanakkor az ország és a lakosság jelentős részét érintő természetvédelmi ügy.  Figyelembe véve a hazai lakóépület-adatokat, a mintegy 2,3 millió családi ház jellegű épületet, könnyen előfordulhat, hogy szárazföldi életmódot folytató békáink akár sokezres nagyságrendű állományán segíthetünk országosan alig egy-két perc alatt, hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

A településeken is általánosan előforduló zöld és barna varangy, a barna ásóbéka, helyenként a bajszos- vagy barnabékák (erdei, mocsári és gyepi béka), de akár még a vizektől elkalandozó zöldbékák és unkák is a vízóraaknákba pottyanva, pincékbe tévedve végleg csapdába kerülhetnek és lassan eléhezve akár évekig, a halálukig sínylődhetnek.

Már önmagában az állatok pusztulása is jelentős probléma, de a bajt tovább tetézi, hogy ezek a példányok nem tudnak részt venni a szaporodásban. A kétéltűek közé tartozó békáknak (még az életük jelentős részét a szárazföldön töltő fajoknak is) ugyanis vízre van szüksége a szaporodáshoz, a peterakáshoz és az ebihalak akár két hónapot is meghaladó fejlődéséhez.

Hogy miért baj ez? Az állat- és természetvédelmi megfontolások mellett jelentős a ragadozó életmódot folytató, férgeket, puhatestűeket és rovarokat fogyasztó szárazföldi békafajok biológiai védekezésben betöltött szerepe. A békáknak ez az ökoszisztéma-szolgáltatása a klímaváltozás erősödésével, többek között az újabb és újabb mezőgazdasági rovarkártevők megjelenésével egyre fontosabb szempont.

Szerencsére a bajba jutott békákon nagyon gyorsan és egyszerűen segíthetünk azzal, ha az állatokat a vízóraaknákból, pincékből kiemelve (akár puszta kézzel is megtehetjük ezt) a kertben elengedjük, illetve ezeket a „békacsapdákat” márciustól-szeptemberig havonta ellenőrizzük. Ha pedig még ennél is többet szeretnénk tenni ezekért az ártalmatlan, ugyanakkor rendkívül érdekes megjelenésű és viselkedésű állatokért, vagy éppen gyönyörködni szeretnénk a zöld varangyok elképesztő fuvolázó hangjában, a kertben gyorsan készíthetünk peterakóhelyet, illetve békagarázsokat, nappali békamenedékeket is számukra.