Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Hogyan tedd jobbá a világot?

2018. július 31.

Mindannyian egy jobb világban szeretnénk élni. Arra vágyunk, hogy a világ szebb, örömtelibb, szerethetőbb hely legyen. Azt reméljük, hogy mások majd azzá teszik a számunkra: a szüleink, a barátaink, a szerelmünk. Arra ritkán gondolunk, hogy mi is tehetünk azért, hogy a világ ilyenné váljon. Sőt, valójában mi tehetünk érte igazán!  

Légy hiteles! Add önmagad!

Fontos, hogy kifejezzük az érzéseinket. A pozitív jellegűeket éppúgy, mint a negativakat.

Gyakran előfordul, hogy nem mondjuk ki, milyen jó számunkra valami, mennyire jól esik kapni, átélni, vagy megosztani valamit. Pedig fontos, hogy ezeket időről-időre kifejezésre juttassuk. Számít, mert így tudatosabban élhetjük meg mindazt a jót, ami körbevesz bennünket, másrészről fontos visszajelzés lehet ez annak számára, akinek éppen köszönhető.
Ugyanilyen fontos, hogy merjünk hangot adni a negatív érzéseinknek. Jogunk van az érzéseinkhez, ahhoz, hogy kommunikáljuk, éppen milyen érzelmi állapotban vagyunk. A másik fél számára is meghatározó, hogy tudja-e mi zajlik bennünk. Máskülönben nem tud érdemben reagálni, vagy lépéseket tenni az adott konfliktus feloldására.



Ördögi körben, túlsúlyosan

2018. július 30.

A túlsúly mint probléma ritkán jár egyedül. Aki túl sok kalóriát visz be és nem mozog, nagy valószínűséggel társbetegségeket is beenged az életébe. Ha pedig ez a körhinta beindul, meglehetősen nehéz kiszállni. Hogy hogyan függ össze a túlsúly, a vérnyomás, a vérzsírszint és a cukorbetegség? Az úgynevezett metabolikus szindrómáról és a kilépés lehetőségeiről dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta ad tájékoztatást.

Miért veszélyes az "alma"?

A szakemberek szerint az elhízás, a magas vérnyomás, a magas vérzsírszint és a cukorbetegség olyan gyakran fordul elő együtt, hogy akár "négyes fogatként" is lehetne aposztrofálni a jelenséget. A  tünetegyüttest metabolikus szindrómának nevezik, melynek többnyire olyan feltűnő külső jegyei is vannak, amelyek valószínűsítik a kórkép jelenlétét.

A veszélyeztetett típus tagjai főleg törzsre, hasra híznak, tehát náluk ún. alma-típusú elhízásról beszélhetünk, amit laikusok akár sörhasként is emlegetnek. A túlsúly mértéke azonban nem mindig egyenesen arányos az anyagcsere-eltérések súlyosságával. Sokszor egészen kisfokú túlsúly is kifejezett anyagcsere változással jár együtt. A hasi predominanciájú súlynövekedés és a vele együtt megjelenő magas vérnyomás, vérzsír eltérések, cukorbetegség - mint szív- és érrendszeri rizikófaktorok - legsúlyosabb szövődményei a szívinfarktus és a stroke (agyi érelzáródás, agyvérzés). Ugyanakkor sokszor állhatnak rejtetten  érszűkület vagy  korai potenciazavar megjelenése mögött is.



Fülfájás búvárkodástól

2018. július 30.

A gyerekek imádnak víz alá merülni, hát még búvárkodni – a fokozott víznyomás, a hideg víz azonban bizonyos esetekben problémákat is okozhat…

Van, akinél még soha nem fordult elő, míg mások kifejezetten hajlamosak rá, és visszatérő fülfájástól szenvednek búvárkodás után. Olvasóinkat Dr. Augusztinovicz Monika, a Fül-orr-gégeközpont fül-orr-gégész és allergológus szakorvosa tájékoztatja  a probléma okairól, megelőzési lehetőségeiről és kezelésről kérdeztük.

Ne hagyja figyelmen kívül!
Minél mélyebbre merülünk a vízben, annál nagyobb nyomás éri a dobhártyát – magyarázza  Azért, hogy a dobhártya két oldalán a nyomás egyenlő legyen, a fülkürt, a dobüreget az orrüreg hátsó részével összekötő csatorna felel. A fülkürt megnyitásával a dobhártya két oldalán lévő nyomás kiegyenlítődik. Probléma akkor adódik, ha a fülkürt valamilyen okból nem tud megnyílni. Ilyenkor a nyomás a külső oldalon egyre nő, és ha a búvár figyelmen kívül hagyja az ezt jelző, egyre erősödő fülfájást, tovább folytatja a merülést, akkor a dobüreg bevérezhet, a dobhártya átszakadhat, a belsőfül is sérülhet. A hideg tengervíz a fülbe jut, a búvárnál szédülés, hányinger, hányás jelentkezhet, a szárazföldre érkezve úgy érezheti, hogy hallása csökkent, folyadék csorog a füléből.

Mi okozza a fülfájást?
Barotrauma, vagyis a nyomás kiegyenlítődésének súlyos zavara gyakrabban fordul elő akkor, ha a fülkürt szellőzése egyébként sem megfelelő. Például allergiásoknál tartós nyálkahártya duzzanat esetén, felsőlégúti hurut kapcsán, ha az arcnak ezt a részét valamilyen korábbi trauma érte, de növeli az esélyét az orrmelléküregekben fennálló heveny vagy idült gyulladás , az orrmandula túltengése, az orr-garat területén kialakult daganatok és a dohányzás okozta nyálkahártya irritáció is.
Milyen tünetekkel kell orvoshoz fordulni?

Az esetek többségében az egyre fokozódó fájdalom miatt a búvárkodás félbemarad, így a dobhártya átszakadása nem következik be. Ilyen esetekben a tünetek rendszerint maguktól elmúlnak a partra érés után, rövid időn belül. Ha a tünetek nem szűnnek, vagy erősödnek, egyéb panasz – hányinger, hányás, szédülés – is jelentkezik, akkor mindenképp szükséges az orvosi ellátás. Semmiképp se merüljünk újra víz alá, amíg a tüneteink nem szűnnek.



Mákszemből görögdinnye – hogyan fejlődik a magzat?

2018. július 29.

A legintenzívebb változások az első trimeszterben történnek, a tizedik hétre már a kicsi szinte összes szerve kifejlődik…

Hogyan lesz a mákszemnyi embrióból mindössze kilenc hónap alatt kisbaba? A várandósság alatt a babád hihetetlen fejlődésen és növekedésen megy keresztül. Tudtad, hogy a terhesség első heteiben még csak a megtermékenyülés zajlik, a hatodik héten viszont már a szíve is megdobban?

A várandósság negyven hetes időszakát az utolsó menstruációtól számítjuk, az első hetekben pedig tulajdonképpen még csak a terhességre való felkészülés és a petesejt megtermékenyülése történik.

A legintenzívebb változások mégis az első trimeszterben történnek, hiszen a tizedik hétre már a kicsi szinte összes szerve kifejlődik. Nem véletlen, hogy ebben a mozgalmas időszakban tapasztaljuk a kellemetlen tünetek többségét és a kismamákra jellemző fáradtságot.

A negyedik hétre befejeződik a beágyazódás folyamata, ekkorra eldől, hogy egyetlen mákszem nagyságú embriót, vagy esetleg ikreket rejt a pocakunk. Az ötödik héttől már hüvelyi ultrahangon keresztül is láthatóvá válik a lencse méretű embrió. Kialakul a pici gerince, agya, csontozata, a hatodik héten pedig már a szíve is dobogni kezd. Az embrionális szakasz végén megvan az összes belső szerve, a szemei, felső ajkai és orrhegye is. Az ekkor babszem méretű pici – bár még nem érezhető – mocorog is.

A kilencedik héttől egy vérvétellel járó genetikai vizsgálattal  már az is kideríthető, kislányt vagy kisfiút hordunk a szívünk alatt – jóval azelőtt, hogy a kötelező ultrahangvizsgálat biztos eredményt adna a pici neméről. Azonban, a magyar genetikai törvényvényeknek megfelelően erről csak a 12. héttől tájékoztathatja orvosa a kismamát. Ezzel a kockázatmentes genetikai szűrővizsgálattal a leggyakoribb genetikai rendellenességek is kiszűrhetők.



Lekváros papucs

2018. július 29.

Legutóbb gyereknap alkalmából készítettük ezt a végtelenül egyszerű, mégis nagyon finom süteményt. Egyszerűen ez a család kedvence, a gyerekek imádják! Most csak úgy készítsük el, hogy mosolygósabb legyen a szombat!  

Nálunk ez az egyik nagy kedvenc, amit a gyerekek, mind unokaöcsém, mind Jutka barátnőm kislánya, Rebeka imád, no meg persze mi is szeretünk, így megosztom veletek. Ez egy végetelenül egyszerű sütemény, bármikor pillanatok alatt elkészíthető, és biztos siker. Soha nem tudunk eleget sütni belőle. A receptet Jutkának és anyukájának, Magdinak ajánlom, mert mindig kérik, hisz Rebeka imádja és tojásmentes. Ja azt majd elfelejtettem, hogy ha a tejfölt lecseréljük vegán joghurtra, akkor is teljesen jó.

Hozzávalók (kb. 50 darabhoz):
  • 400 g liszt
  • 250 g margarin
  • csipet só
  • 2 púpos evőkanál tejföl (illetve szója vagy csonthéjas joghurt)
  • keményebb, sűrűbb lekvár amit egy kevés fahéjjal kikeversz


A nyári bőrkiütéseket nem csak a meleg okozhatja

2018. július 28.

A bőrön időnként megjelenő kiütéseknek számtalan oka lehet, nem véletlen, hogy ez a leggyakoribb panasz, amivel bőrgyógyászhoz fordulunk. Ha a bőrtünetek oka nem nyilvánvaló, komplex szakorvosi vizsgálat segíthet a pontos diagnózisban.

Nyáron a klór miatt is sokan szenvednek

Víz hatására kialakuló allergia esetén nem valódi allergiáról, hanem fokozott érzékenységről – ún. irritatív ekcémáról – van szó, ez okozza, hogy a vízben fürdőzés hatására az érintetteknél ekcémaszerű tünetek jelennek meg – magyarázza dr. Vincze Ildikó, a Budai Allergiaközpont bőrgyógyász-kozmetológus szakorvosa. A tünetek az érintkezés helyén jelentkeznek, vörös, viszkető, nedvező hólyagocskák, duzzanat formájában.

Tusfürdők, krémek és fűszerek

Akár elfogyasztva, akár a bőrrel érintkezve bizonyos gyógy- és fűszernövények allergiás tüneteket is okozhatnak. Elfogyasztva leggyakrabban a fahéj, vanília, fokhagyma, bors és fűszerpaprika okoz gyomor-és bélrendszeri tüneteket, de bőrkiütés is jelentkezhet az arra érzékenyeknél. A kozmetikumokban illatanyagként alkalmazott gyógy- és fűszernövények csalánkiütést, ekcémát is előidézhetnek.



Foglalkoznunk kell a férfimeddőséggel is!

2018. július 28.

Talán ön sem gondolta volna, de a férfiak körében ugyanolyan arányú a meddőséggel kapcsolatos problémák előfordulása, mint a nők esetében.

A bevett gyakorlat szerint ha nem jön a baba, akkor a nőnek kell orvoshoz mennie. Ugye ismerősen hangzik? Ebből a szemszögből mintha csak a nőn múlna, hogy sikeres lesz-e a megtermékenyítés. Pedig a gyermekáldás elmaradásánál a férfiak egészsége és szokásai is erősen  latba esnek, vagyis ezekkel is mindenképpen foglalkozni kell .

Mindkét fél kivizsgálása fontos!

Ma a meddőség sajnos a világon minden negyedik párt érinti – tájékoztat Ratkó Tünde szülésznő. Ez hazánkban sincsen másképpen, azonban egy igen nagy tévhit makacsul tartja magát, főleg a férfiak körében. Ez pedig nem más, mint hogy a meddőség a nők betegsége. Ez a vélekedés azonban nem felel meg a valóságnak:  felmérések szerint a meddőség oka 40%-ban a nőknél, 40%-ban a férfiaknál keresendő, és 20%-ban egyéb tényezőkre vezethető vissza. Az erősebbik nem azonban ezt a problémát csak igen ritkán hajlandó elismerni vagy komolyan venni. Fontos azonban kiemelni, hogy a meddőségi kivizsgálás mindkét nemet érinti, vagyis egyaránt időt kell szánni a férfiak és a nők kivizsgálására is.

A férfimeddőség lehetséges okai

Ahogyan a nők esetében, a férfiaknál is erősen befolyásoló tényezők lehetnek az esetleges betegségek, a fel nem térképezett genetikai tényezők a meddőség jelenlétében. Ez pedig azt jelenti, hogy amennyiben a baba nem fogan meg egy év próbálkozás után sem, akkor a férfi kivizsgálását sem lehet elhanyagolni.Mi több, sokszor érdemes azonnal elkezdeni, párhuzamosan a hölgyek vizsgálatával.



5 tipp, hogyan ehetnénk több nyers zöldséget, gyümölcsöt

2018. július 27.

Tippek, hogyan tudsz még több nyers, vitamindús fogást beiktatni az étrendedbe.  

Elsőre talán túlzásnak, vagy akár kivitelezhetetlennek is tűnhet a táplálkozási szakértők által gyakran emlegetett ajánlás, vagyis, hogy fogyasszunk naponta öt alkalommal gyümölcsöt, zöldséget. Most megmutatjuk, hogy nem lehetetlen!

A nyers zöldségek és gyümölcsök egy-két kivétellel (pl. legyengült szervezet, emésztési zavarok) szinte csak pozitív hatással vannak a szervezetünkre. Mivel az ásványi anyag- és vitamintartalom jóval magasabb a nyers ételekben, mint a sült, főtt, hőkezelt élelmiszerekben, ugyanannyi mennyiségből többet tud hasznosítani a szervezet. Ez minden tekintetben javítja az egészségünket: több energiát nyerünk, nő a munkabírásunk, az életkedvünk, javul az emésztésünk, meg tudjuk tartani az optimális súlyunkat, lassabban öregszünk. Jónéhány kutatás támasztja alá, hogy a sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztó népek körében, például a mediterrán országokban kevesebb a szív- és érrendszeri megbetegedések, a rák, az elhízás és az egyéb civilizációs betegségek aránya.



A szülés előtti hetekben tanácsosabb elhagyni a magnéziumpótlást

2018. július 27.

A magnézium az egyik legfontosabb elem, mely segítségünkre lehet a nyugodt babavárásban. Ennek a fémnek azonban hátulütője is lehet, így a várható szülés időpontja előtt három héttel érdemes befejezni a szedését.

A terhesség alatt a szervezet különleges vitaminpótlást igényel. Azt, hogy a folsav szerepe a terhesség első szakaszában milyen kiemeltem fontos, sosem lehet elégszer hangsúlyozni, azonban sok más vegyelem, vitamin és ásványi anyag is nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy a várandósság idején a magzat és a kismama egészsége is egyaránt kielégítő legyen.  Cikkünkben Ratkó Tünde szülésznő most a magnéziumpótlás terhesség során játszott szerepére hívja fel olvasóink figyelmét.

Mire szolgálhat a magnézium a várandósság idején?

A magnézium talán legfontosabb szerepe, hogy gátolja az izmok, így méhizomzat összehúzódását – nagyon leegyszerűsítve a keményedést, és a görcsöket. A várandósság során az első, és második trimeszterben ennek a hatásnak nagy szerepe van a nyugalom megőrzésében. A keményedések, a méhizomzat összehúzódásai rossz esetben ugyanis sajnos kiválthatnak akár vetélést vagy koraszülést is, mely hatások a magnézium segítségével kikerülhetőek.

A magnézium ezen felül részt vesz a normál energiatermelő-anyagcsere folyamatokban is, az idegrendszer és az izmok normál működésének elősegítésében, valamint a normál csontozat és a fogak fenntartásában. Ezen túl jelentős szerepe van a normál pszichológiai funkciók fenntartásában és a normál sejtosztódásban is.



Stresszmentes nyaralás

2018. július 26.

Annak érdekében, hogy nyaralásunk valóban felhőtlen lehessen, már az utazás előtt tennünk kell érte. Időben kell felkészülnünk a váratlan kellemetlenségekre. Mégis mi minden szolgálhatja jó közérzetünket, egészségünket? Pontokba szedtük.  

Van-e közös a nyaralásban és a karácsonyban? Hogyne! Mindkettő gyakran jár stresszel, ebből adódóan családi perpatvarral és nemegyszer kisebb-nagyobb rosszulléttel, sőt gyengélkedéssel is. Jó közérzetünk, egészségünk érdekében az alábbiakra érdemes figyelni:


BŐRALLERGIA

Akkor alakulhat ki váratlanul, ha egyszerre túl sok napsugárzás ér bennünket, avagy napozószerünk összetevői irritálják érzékeny bőrünket. Ezenkívül természetesen az új, szokatlan környezet is számtalan okot szolgáltathat ahhoz, hogy kellemetlen allergiás reakciónk alakuljon ki.

Segítség: léteznek speciális, az allergiás tüneteket enyhítő gélek és kenőcsök, amelyek a rovarcsípés utáni viszketést is enyhítik. Az allergia elleni tabletták pedig - például a kalcium - "belülről" védenek bennünket a kellemetlen tünetekkel szemben.



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...424425426...528
hírek, aktualitások

Bakancslista

2024. május 10.



A vágyaknak nem kell időkorlátot szabni, azokat bármikor le lehet jegyezni és bármikor meg lehet valósítani.

Divatos lett mostanában a „bakancslista”. Talán van is, aki eljátszott már a gondolattal, hogy készít egy személyes kívánsággyűjteményt, tele csupa számára kedves dologgal (elsősorban tevékenységgel). Ki tudja, talán ténylegesen le is gyártotta már ezt a listát? Készített belőle
színes gondolatbuborékokat, válogatott fotókat, esetleg rajzolt hozzá szimbólumokat is. Különösen évkezdéskor kerül elő sokszor a bakancslista-készítés gondolata. A vágyak sokszor egész életünkre vetítve fogalmazódnak meg egy ilyen listán. Megmutatva, hogy milyen személyes szükségletek vezetnek bennünket. Ezek a listák megmutatják, hogy mi az, ami foglalkoztat bennünket. Szükségleteink mintázata rajzolódik ki bennük. Ahogy pedig mögéjük nézünk, gondolataink és érzelmeink – tehát belső mozgatóerőnk is őszintén megmutatja magát néhány pillanatra. A haladó „úton járók” a vágyakból tudatosan terveket is készítenek. Ők komolyan veszik a belső hívást és megpróbálnak utánajárni, vajon mi dolguk van azzal a visszatérő kóbor elgondolással.

Mások meg sokszor öntudatlanul teremtik meg legmerészebb vágyaikat, meg is feledkezve arról, hogy milyen régóta és mennyire nagyon akarták ezeket. Mindenkinek megvan a maga életfilozófiája, hite, világnézete. De talán általános érvényű igazságként kijelenthető:


Testünk-lelkünk sóvárog az újabb és újabb megtapasztalásokra, amikben nem is igazán a puszta történés a fontos, hanem a mögöttük megbúvó érzelmi hatás.

Gyógyszerek, amelyek nem hagynak aludni

2024. május 10.

Az alvászavarok rendkívül gyakoriak. Minél idősebb valaki, annál inkább küzd az éjszaka ébren tartó „démonjaival”.

Elalvási nehézségek, átalvási problémák egyaránt keservessé tehetik az éjszakákat, ill. kialvatlanná, feszültté a nappalokat. És nem szabad elmenni amellett sem, hogy a kialvatlanság számos súlyos, krónikus betegség rizikófaktora, így pl. a cukorbetegség és a magas vérnyomás is gyakoribb, ha valakinek nem pihentető alvással telnek az éjszakái. Ha az alvászavarok okait keressük, nem árt figyelembe venni azt sem, hogy milyen gyógyszer(eke)t szed az illető, hiszen több hatóanyag esetén igazolt az ébren tartó, alvászavart okozó (mellék)hatás. Nem ritka tehát, hogy a nyugtalan éjszakák bizonyos gyógyszerek szedésével függnek össze. Érdemes erről a kezelőorvossal és a gyógyszerésszel is beszélgetni! A gyógyszerbevételi időpont megváltoztatása (pl. esti helyett reggeli gyógyszerbevétel) vagy egyes esetekben a dózis megváltoztatása (pl. dóziscsökkentés) eredménye vezető lehet.

Mely gyógyszerek okozhatnak álmatlanságot?

Az antidepresszáns gyógyszerek szedése különösen gyakran jár együtt alvászavarral. Aki például fluoxetin vagy paroxetin hatóanyagú tablettát vagy kapszulát szed, gyakran szembesülhet azzal, hogy az agya éjjelente is „túl aktív”, nem tud álomba szenderülni. Hasonló mellékhatásúak lehetnek az időskorúaknál gyakran alkalmazott agyi keringésserkentők (pl. piracetám hatóanyag).

A vízhajtók is okolhatók a nyugtalan éjszakákért. Ha teli a hólyag és jelentkezik a vizelési inger, akkor oda az alvás nyugalma. A vízhajtók sok vérnyomáscsökkentő gyógyszerben is megtalálhatók (pl. HCT rövidítés a gyógyszeresdobozokon), és a gyakori éjjeli felébredés miatt zavarják az alvást.

Mit lehet tenni?

A napi 1×1 adagolás szerint szedett antidepresszánsok vagy vizelethajtók bevételi időpontját célszerű (este helyett) reggelre időzíteni; ez sok álmatlan éjszakától kímélheti meg a betegeket. Ha tehát valakinek napi 1 furoszemidtartalmú vízhajtót kell bevennie, javasolt, hogy azt ne este, hanem reggel vegye be!

A mellékhatások tekintetében a vérnyomáscsökkentésre használt, régi típusú bétablokkoló hatóanyag (pl. metoprolol) okozta rémálmok miatti álmatlanság sem ritka. Az újabb típusú vérnyomáscsökkentőknél ilyen mellékhatásokról kevesebbszer számolnak be.

A pajzsmirigybetegeknél a nem megfelelően beállított adagú pajzsmirigyhormon-gyógyszer (levotiroxin) válthat ki alvászavarokat. Ha a kelleténél több levotiroxint szed a beteg, azaz túl magas a rendelt dózis, az álmatlanságot okozhat.

A fogyasztószerek közül az amfetaminszerű hatással rendelkező, illegálisan hozzáférhető hatóanyag, a fentermin szedése vezethet álmatlansághoz. Sokan internetről szereznek be bizonytalan eredetű fogyasztószereket, amik gyakran alvászavart okozó mellékhatású anyagokat tartalmaznak.

A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD) kezelésére alkalmazott szerek (pl. atomoxetin hatóanyag) szintén okolhatók az alvászavarokért.

A mániás betegeknél adagolt lítium esetében a nappal és éjjel ciklusok eltolódása következhet be.

A gyógyszerszedéssel összefüggő álmatlanság tehát nem ritka jelenség, olyan gyakran szedett gyógyszerek, mint a fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású, vény nélkül kapható tabletták is okozhatják azt, hogy a szervezet elalvását előidéző természetes anyagnak, a melatoninnak a termelődése csökkenjen, és nehezebben menjen az elalvás. Fájdalomcsillapítóknál egy másik hatóanyagú szerre való váltás akár orvosolhatja is ezeket a „mellékhatásokat”.

Rakott tészta spenóttal és fetával

2024. május 09.

A friss spenót a fetával nagyon finom ízkombinációt alkot! Íme, egy könnyen és gyorsan elkészíthető tésztaétel ezzel a két hozzávalóval. 

Hozzávalók:
25 dkg penne vagy csavart tészta
50 dkg spenót
2 dl tejszín
25 dkg fetasajt
3 gerezd fokhagyma
só, bors
olaj

Elkészítése:
A tésztát kifőzöm a szokásos módon. Közben a spenótot megtisztítom (vagyis leszedem a középső száráról), megmosom és kevés olajon átpárolom. Hozzáöntöm a tejszínt, sózom, borsozom, beleszórom a zúzott fokhagymát és botmixerrel pürésítem.
Ezután egy tűzálló tálban rétegezem: tészta-spenótos püré-morzsolt feta és ugyanez mégegyszer. A sajt kerüljön felülre! Ezután 15 percre a sütőbe teszem.

Frissen tálalom!