Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Igyál, hogy élj!

2018. szeptember 20.

Már az enyhe kiszáradás következtében is romlik az érzékelés, nő a reakcióidő és csökken a koncentrációképesség. Különösen a nagy melegben ügyeljünk erre, főleg ha az autós forgalom is megnövekszik, mint például ezen a hosszú hétvégén.  

Az Európai Hidratációs Intézet szakértői a vezetés közben fellépő fáradtság leküzdésére ezért azt javasolják, feltétlenül figyeljünk oda a folyadékpótlásra is. A megfelelő folyadékbevitel a testhőmérséklet szabályozásán kívül, éberen tartja az elmét és segíti az izmok és ízületek fizikai teljesítményének fenntartását.

Ezen az igen melegnek ígérkező hosszú hétvégén jelentős autóforgalomra lehet számítani. A zsúfolt autóutak még az átlagosnál is nagyobb figyelmet igényelnek a járművezetőktől. Ilyenkor biztonságunk érdekében még fokozottabban figyeljünk oda a megfelelő folyadékpótlásra, ha kocsiba ülünk.

Szakemberek szerint lényeges, hogy a sofőr megfelelően hidratált legyen, ugyanis minden az ő teljesítményétől és reakciójától függ. Ezért aki vezet, indulás előtt és az út során is folyamatosan pótolja a folyadékot vízzel vagy más italokkal, üdítőkkel, gyümölcslevekkel, teával vagy kávéval, esetleg izotóniás italokkal, az egyéni szükségletet figyelembe véve, személyre szabottan. A listából egyértelműen kizárható és tilos az alkoholos italok fogyasztása. 

Azoknak, akik rendszeresen fogyasztanak koffeintartalmú italokat, vezetés közben is ajánlott ezek fogyasztása, mivel a koffein segít az éberség fenntartásában" - teszi hozzá Antal Emese, dietetikus, az Európai Hidratációs Intézet tudományos munkatársa.



Üzen a gerinc!

2018. szeptember 19.

A gerincbántalmaknak nemcsak fizikai, hanem komoly mentális és pszichés aspektusai vannak. A gerincproblémák holisztikus szemléletű megközelítése első lépcsőfoka lehet a gyógyulásnak.

A gerincproblémák számtalan formában hívják fel figyelmünket magukra olyankor, amikor makacsul ragaszkodunk az életvitelünkben olyasvalamihez, ami nem jelent jó irányt. Úgy is mondhatjuk, tanulási folyamatra próbálják felhívni figyelmünket: arra, hogy lassítani kellene, újratervezni az életünket, újraalapozni azt, hiszen a gerincünk a testünk vázának az alapját képezi. Ha az intő jeleket figyelmen kívül hagyjuk, nem foglalkozunk vele, közömbösek leszünk, miközben mellé társul a kőkemény makacsságunk is, ennek végeredménye a „testi” roppanás, a gerincbántalom lesz.

Ha anatómiai szempontok alapján szemléljük a gerincünket, akkor megérthetjük annak természetét, aminek a felépítése csigolyáról csigolyára történik.  Ugyanígy lépcsőfokról lépcsőfokra kell haladnunk a kezelésben, állapotjavításban is, pszichés, mentális, szellemi aspektusból egyaránt.

Gerincsérvet nem azért kapunk, mert genetikailag előre meghatározott, hogy márpedig nekünk gerincsérvben kell szenvedni, megöregedni. Mi magunk választottunk és döntöttünk úgy, hogy szenvedni fogunk! Minden ember érzékszervekkel van ellátva, aminek egyetlenegy célja van, hogy érezzük, hol van a határ. Feszegethetjük a határokat, csakhogy ha nem vagyunk beérve, felkészülve arra, ami ott vár ránk, akkor bizony beleroskadunk.



5 belső erőt fejlesztő mozgástípus

2018. szeptember 19.

Testünk a lelkünk temploma, ezért figyelnünk kell arra, hogy fenntartsuk külső-belső harmóniánkat. Ennek az egyensúlynak az egyik alappillére a mozgás. Íme, 5 olyan mozgásforma, amely oldja a stresszt, növeli az önbizalmat, fejleszti az állóképességet és a koncentrációt.  

A futás minden izmot megmozgat, ciklikussága révén feszültségoldó hatása közismert. Futás közben az agyban endorfin szabadul fel, amely boldogságérzetet vált ki, és jobban odafigyelünk belső folyamatainkra is. Magával ragadó érzés pl. egy szép őszi táj ölelésében futni, vagy vízparton, ahol az érzékszerveink tapasztalatai által még inkább kiegészül az élmény. Azonban fontos a megfelelő bemelegítés-nyújtás, és egy jó futócipőt sem árt beszerezni.

A tánc segít kibontakoztatni a női-férfi energiákat, javítja a tartást és növeli az önbizalmat. Olyan komplex önkifejezési eszköz, amely érzelmeket és gondolatokat is közvetít, ennek eredményeként megtanít bánni a testeddel. Egy óra tánccal megnyugszunk és energiával töltődünk fel, hatására oldódnak a különböző lelki blokkok. Tánc közben életre kelnek az érzékeink, valamint folyamatosan fejlődik testtudatunk. Páratlan élménykombinációt nyújt, miközben finoman erősödik az izomzatunk.


Emancipált orvoslás és gyógyszerészet

2018. szeptember 18.

Egészen a múlt század végéig a medicina egyáltalán nem vette figyelembe a nemek közötti különbségeket - napjainkra azonban egyértelművé vált, hogy a nők és a férfiak szervezete sok tekintetben különböző.

A nők és a férfiak közötti különbségek mindenki számára nyilvánvalók. Meglepő módon azonban, egészen az 1980-es évekig, ezek a különbségek nem jelentek meg az orvoslásban és a gyógyszerészetben. Az emberi test működését egy 70 kilogrammos férfi alapján írták le, és bármilyen kórkép esetén erre az „ideális” férfire szabottan született meg az a terápiás ajánlás, amit aztán a férfiakon túl a nőknél is alkalmaztak.Az elmúlt évtizedekben számos olyan kutatási és vizsgálati eredmény látott napvilágot, amelyeknek köszönhetően ma már egyértelmű, hogy a nők és a férfiak szervezete sok tekintetben különböző.

A két nemnél mások a tipikus betegségek, valamint a kórképek eltérő gyakorisággal és súlyossággal lépnek fel.

Ma már tudjuk, hogy a nőknél a gyulladásos reakciók hevesebb lefutásúak, mint a férfiaknál; a nők gyakrabban szenvednek allergiás megbetegedésekben is, illetve bizonyos autoimmun kórképek (pl. rheumatoid arthritis) előfordulási gyakorisága is nagyobb náluk. A gyengébb nem javára mondható, hogy epidemiológiai tanulmányok alapján a nők súlyos fertőzéseket jobb eséllyel élnek túl, mint a férfiak. Emellett a nőknél sokkal gyakrabban diagnosztizálnak migrént vagy depressziót, mint a férfiaknál; ellenben a köszvény vagy az autizmus inkább a férfiak betegsége. Megszületett tehát a nemre szabott orvoslás tudománya, az úgynevezett gendermedicina.



A Hold hatása a testünkre, lelkünkre, életünkre

2018. szeptember 18.

A hold jelképezi életünkben a változást, a befogadást, a lágyságot, a nőiességet. Igen nagy hatással van a tengerekre és a szárazföldekre is. Képes akár 10 méterrel is megemelni a tengerek szintjét, és még a földet is fel tudja gyűrni,ha nem is oly nagy mértékben, mint a vizeket.  

Tanít arra, hogy mindennek lehet örülni. Újholdkor semmit nem látni belőle, utána elkezd növekedni, majd teljesen kikerekedik, és a telihold után elkezd fogyni. Az élet ciklikusosságára hívja fel a figyelmet. 

Régen sokkal jobban figyelembe vették ezeket a ciklusokat, manapság újra felfedezik, és használják a gyógyításban, a mezőgazdaságban,a háztartásban, szépségápolásban és az emberi kapcsolatokban.

Az ősi időkben tudták az orvosok, hogy műtétet teliholdnál nem szabad végezni.

Minden olyan anyag, amit be szeretnénk építeni, vinni a szervezetünkbe növekvő hold idején hatékonyabban megtehető, és minden méregtelenítő folyamat hatékonyabb fogyó hold esetén.

Az asztrológiai jegyek és a testrészek kapcsolata is ismeretes, például, ha valakinek a holdja a kosban van, érdemes figyelnie a fejére, lehet, hogy hajlamosabb fejfájásra, de ugyanez érezhető akkor is, ha a hold éppen akkor a kos jegyben jár, azoknál is akiknek nem a kos a hold jegye.



Ha libben a szoknya

2018. szeptember 17.

Íme a „lábápolási és csinosítási program” hét lényegesebb pontja, amelyek ajánlásait érdemes betartani.

Bőrradírozás

Elengedhetetlenül fontos a bőrradírozás (ha szőrtelenítjük a lábunkat, akkor előtte), mely lehetővé teszi, hogy bőrünk megszabaduljon az elhalt hámsejtektől, a benőtt szőrszálaktól, és a bőrön lévő kisebb tökéletlenségektől. Választhatunk szemcsés (só-, cukoralapú) bőrradírokat, hámlasztó hatású tusgélt vagy viaszos állagú enzimatikus bőrradírt. Ne feledkezzünk meg a radírozó hatású hidratálókészítményekről sem, amelyek mindennap alkalmazhatók, míg a szemcsés típusúak hetente egyszer. De ha már régóta nem végeztünk bőrradírozást, az ideális az, hogy a rendszeres használat előtt tegyünk próbát olyan „érdes” területen, mint a sarok vagy a könyök.

Epilálás

A lézeres vagy a lézer- és fénybázisú (fényimpulzuson alapuló) szőrtelenítésre csak akkor szabad gondolni, amikor még nem kapott színt a bőrünk, egyáltalán nem barnult le. Válasszuk a viaszos szőrtelenítést, ha már hónapok óta nem epiláltunk. A legjobb kozmetikussal végeztetni – lágy és szép lesz a lábbőrünk legalább három hétig. Ha viszont házilag alkalmazzuk a viaszos epilálást,  a viaszt addig hevítsük, míg folyékonnyá nem válik (melegíthetjük mikróban), mert ha felforrósítjuk, égési sérüléseket okozhat. Megoldás lehet még az elektromos epilálókészülék, amely kitépi a szőrszálakat (kissé fájdalmas), de a hatás 3-4 hétig tart. Kevésbé hatékony, régóta ismert eljárás a szőrtelenítő krém vagy a borotva használata, de ezt a legtöbb esetben 3-4 naponta meg kell ismételni.



Alma alkat, azaz a magnézium és a testsúly kapcsolata

2018. szeptember 17.

Alma-alkat, és el van intézve azzal, hogy "rossz a genetikám". Nyilvánvaló, hogy vannak olyanok, akik hasra híznak elsősorban, ami veszélyesebb, mint akik elsősorban a csípőn, és a combon raktároznak. Hozzáteszem, esztétikai okokból ez sem jobb, én már csak tudom. De a has falán lévő zsírréteg megnöveli a kockázatát egyes betegségnek, mint a cukorbetegségnek, illetve a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek.  

Ahogy most körbenézek a strandon, nem csak 40 felett, a változó korban jelenik meg az úszógumi,, hanem ha megnézem a szépségkirálynő választásokról készült képeket, akármilyen sovány minden versenyző, izom nincs, úszógumi van. Mégis elsősorban a változó korra koncentrálnék.

Úszógumi kialakulásának okai:

§ „Ugyanannyit, ugyanazt eszem, mint 20 éves koromban” csak nem számolsz azzal, hogy ugyanazon életvitel mellett az alapanyagcseréd elvileg csökken, illetve az izomzatodból veszítesz. Egységnyi idő alatt a zsírszövet 4 kcalt, az izomszövet pedig 9 kcal-t használ fel.
Tehát a csökkent izomzatnak hála kevesebb étel is elég a hízáshoz.

§ „Mindenképp úgy fogok kinézni, mint 20 évesen”
A másik lehetséges ok, ha foggal-körömmel ragaszkodsz a régi alakodhoz, de nem jó módszert választasz, és ilyenkor 2 eset fordul elő:

a./ koplalás szintű éhezés
b./ elkezded lassú, hosszú futásokra kényszeríteni magadat

§ . Nem megfelelő a vitamin-és ásványi anyag beviteled, nem fogyasztasz elég B-vitamint



Öt tény az anyatejről

2018. szeptember 16.

A szoptatással a kicsik több olyan, más úton nem  fedezhető tápanyaghoz jutnak, amelyek biztosítják az egészséges és kiegyensúlyozott fejlődést. Többek közt ez az oka annak, hogy a csecsemők szoptatása a mai napig nem veszített jelentőségéből, és hogy a szoptatás a mai napig a korai táplálás legideálisabb módja.

  A szoptatás egyszerű, kényelmes és biztonságos, az anyatejben a kicsi fejlődéséhez szükséges összes tápanyag megtalálható. Cikkünkben dr. Hidvégi Edit, a Budai Allergiaközpont gyermek gasztroenterológusa ad tájékoztatást a szoptatás jelentőségéről.

Nincs gyenge vagy túl erős anyatej

Az anyatej összetétele és mennyisége alkalmazkodik a baba igényeihez. Nincs „gyenge”, „híg” vagy „túl erős” anyatej. A szoptatás elején hígabb, tejcukorban gazdagabb, második felében zsírdúsabb tejhez jut a csecsemő, így fél éves koráig más folyadékra vagy táplálék kiegészítésre nincs szüksége. Az anyatej összetétele a gyermek igényeihez alkalmazkodva folyamatosan változik, a gyermek fél éves kora körül, a mászás, a „mindent megkóstolás” időszakában megnő az immunfehérjék koncentrációja, és egészen a szoptatás végéig igen magas marad.

Igény szerint

A baba igénye szerinti szoptatásával biztosítható a folyadék- és táplálékigény fedezése. Az anyatej termelését a gyermek étvágya szabályozza. Igény szerinti szoptatás mellett működik a kereslet-kínálat elve, vagyis ha kevés az anyatej mennyisége, még több szoptatással tudjuk serkenteni a termelődését, míg egy idő után pontosan annyi anyatej termelődik, amennyire a babánknak szüksége van.



Kávé mint csodafegyver

2018. szeptember 16.

Reggelente a legtöbb ember még a szemét sem nyitja ki teljesen, amíg nem veszi magához az első adag kávéját. Azonban hogy a különleges ízű ital élénkítő hatásán túl is számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik, csak kevesen tudják.

Eszpresszó, filteres, hosszú kávé… Kedvenc italunk elkíséri szinte az egész napunkat, attól kezdve, hogy felkelünk az ágyból – főleg, ha ez nehezen megy… Hiszen a kávé mérsékelt fogyasztása mindnyájunk számára ajánlott „energizáló”, élénkítő gyanánt, nem is szólva egyéb jótéteményeiről.

Jól ismert magas koffeintartalma mellett a kávé magában rejt még ásványi anyagokat és vitaminokat is: káliumot, magnéziumot, kalciumot, nátriumot, vasat, cinket és rezet, továbbá a B-vitamin-csoport tagjait: B2-, B3-, B5-, B6-vitamint. Antioxidáns polifenolokban is bővelkedik. egy csésze kávé 200-550 mg-ot tartalmaz. Tanulmányok szerint a kávé a polifenolok legfőbb forrása (megelőzve a zöldség- és gyümölcsféléket és a teát), véd az időskori betegségektől, többek közt a ráktól vagy a degeneratív idegrendszeri, ill. szív- és érrendszeri problémáktól. Azt is megállapították, hogy napi néhány csésze kávé antioxidáns hatásainak köszönhetően csökkenti az infarktus veszélyét, valójában nem okoz magas vérnyomást, megelőzi a kalcium lerakódását az erekben, így mérsékli az érelmeszesedés kockázatát.



Porckopás esetén is van segítség!

2018. szeptember 15.

Tudta, hogy a mozgási fájdalmak a felnőttek kétharmadánál jelentkeznek, ráadásul minél idősebbek leszünk, ez annál gyakoribb? A mozgásszervi megbetegedések közül a porckopás ma már népbetegségnek számít, ami ellen helyileg ható krémekkel, gyógytornával, életmód-váltással sokat tehetünk. Dr. Füri Judit reumatológus főorvos segít eloszlatni a mozgásszervi betegségeket érintő tévhiteket és tippeket ad mindazoknak, akik szeretnék elkerülni vagy kezelni ezeket a problémákat!  
A porckopás már népbetegség

Három felnőttből ketten már biztosan találkoztak valamilyen mozgásszervi megbetegedéssel: legelterjedtebb a derékfájás és a csontritkulás, ezt követi a ma már népbetegségnek számító porckopás (artrosis)*. „Míg a fiatalabb korban a gyulladásos betegségek a gyakoribbak, az idősebb korosztály a kopásos megbetegedésektől szenved. Magyarországon becslések szerint mintegy 1-1,5 millió embert érint a porckopás valamelyik formája. A probléma a 65 év felettiek nagy részénél kimutatható röntgenvizsgálattal. A túlsúlyosak különösen veszélyeztetettek, közülük minden második ember érintett.” . – mondta dr. Füri Judit.



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...438439440...552
hírek, aktualitások

Önmotiváció a munkahelyen - Profi trükkök az unalom ellen

2024. szeptember 10.

Ugyan a legtöbbször azt hallom, ennyi dolgom van, annyi dolgom van, este 8-ig túlórázom, nem tartok ebédszünetet; mégis rengeteg olyan ember jár naponta munkába, akiknek nem telik hasznosan a 8 munkaórájuk. Persze ez nem csupán rajtuk múlik.  

Unatkozom, nem köt le ez a feladat, nem látom értelmét, hogy ezt vagy azt megtegyem, lassan tudok haladni, nem vagyok képes koncentrálni, na már megint egy órával hamarabb elkészültem, miért nem mehetek már haza? Biztosan sokakban megfogalmazódtak már ezek és az ezekhez hasonló kérdések, gondolatok, és nem is egyszer…

Specifikus feladatok - megújuló munkaerőigények

A mai világban már 2-3 évet egy munkahelyen tölteni dicséretes dolog. Régen az emberek évtizedeket is maradtak a helyükön, ma már valahogy ez nem megy. Talán az Internettel járó gyors információáramlás, felgyorsult munkafolyamatok teszik, de ha nem figyelnek oda ránk, inkább munkahelyet váltunk. Persze az is hozzájárul a sűrű állás-váltáshoz, hogy szinte minden fajta tevékenységet olyan apró részterületekre bontanak, hogy egy-egy munkakör nagyon specifikus és kis számú feladattal jár, amelyeket könnyű megunni…

Mégis, ha elkezdesz unatkozni, ne gondold, hogy az első megoldás az előléptetés, vagy a munkahelyváltás. Ezeket a drasztikus lépéseket előzze meg egy kis öntréning, és ha már semmi sem segít, és minden kötél szakad, csak akkor add fel jelenlegi munkaköröd, munkahelyed!

5 ok arra, hogy miért érzi magát fáradtnak

2024. szeptember 10.

Ha reggelente sem ébred kipihenten, és napközben sem érzi túl energikusnak magát, annak több oka is lehet. Dr. Vida Zsuzsanna neurológus, alvás specialista, a JóAlvás Központ orvosának segítségével öt lehetséges magyarázatot sorolunk fel.

1. Túl rövid alvásidő

A napközbeni fáradtságot sokszor egyszerűen a túl rövid éjszakai alvásidő okozza. Az alváshiány miatt nappal levertnek, kimerültnek érezhetjük magunkat.
Az alvás specialista véleménye: A felnőttek számára szükséges alvásmennyiség minimum napi 7 óra. A jól összeállított napirend segíthet abban, hogy este időben ágyba kerüljünk és kipihenten ébredjünk.

2. Horkolás

A kellemetlen zaj nem csak a horkoló ember, de az alvótárs nyugodt pihenését is gátolhatja. A probléma azonban nem pusztán zavaró, de az egészséget is veszélyezteti. Horkolás közben, a felső légutak szűkülete, elzáródása miatt csökkenhet vagy kimaradhat a légvétel, az alvó személy egy pillanatnyi szünet után hirtelen levegő után kezd kapkodni.

Az ilyen légzészavarok ún. mikroébredéseket okoznak, ami miatt az éjszakai alvás nem pihentető, napközben fáradság, koncentráció zavar jelentkezhet. Súlyos esetben, ha alvás közben gyakran és hosszan kimarad a légvétel ún. alvási apnoe betegség jelentkezik, mely a következményes oxigén hiány miatt számtalan betegség, például koszorúérbetegség, agyi érbetegségek, stroke kialakulását is elősegíti.

Az alvás specialista véleménye: alváskivizsgálás során felderíthetjük a horkolás hátterében álló okokat. Az eredménytől függően a probléma műtéti úton, alternatív eszközök segítségével, vagy ún. CPAP terápia segítségével orvosolható. Bizonyos esetben életmód változtatásra is szükség lehet, ugyanis a túlsúly és a dohányzás is okozhat horkolást.

Az egyke trónfosztása - testvérféltékenység

2024. szeptember 09.

Minden családi anekdotatárban találkozhatunk olyan történetekkel, amikor a nagyobbik gyermek a korábban várva várt kistestvért hirtelen "visszavitetné a gólyával"...  

A féltékenység valószínűleg az egyik legrosszabb dolog, ami velünk történhet. Korra, nemre való tekintet nélkül mindenkit a kétségbeesésbe taszíthat ez az áldatlan állapot, amikor egy kedves személynek vagy dolognak a birtokát mással kell megosztani. Ismeretes szerelmi, szakmai, baráti és nem utolsó sorban testvéri féltékenység. Minden családi anekdotatárban találkozhatunk olyan történetekkel, amikor a nagyobbik gyermek a korábban várva várt kistestvért hirtelen "visszavitetné a gólyával" vagy szívesen odaajándékozná a szomszédnak, esetleg tettlegességgel is nyomatékot ad ilyen irányú kívánalmainak.

A gyerekek persze a legtöbb esetben kifejezetten örülnek a kistestvérnek, érdeklődéssel figyelik anyjuk gömbölyödő pocakját, és alig várják, hogy új játszótársat kapjanak. Aztán anya a gömbölyödő pocakkal együtt eltűnik néhány napra, és mire visszatér valami végérvényesen megváltozik. A kiságyban ott az új játszótárs, akivel - legalábbis kezdetben - meglehetősen kevés számú játékot lehet játszani. És ez még nem minden: úgy tűnik anya és apa sem kárpótol a játszótárs nélkül töltött percekért, hiszen állandóan az új bőgőmasina körül legyeskednek.

A testvérféltékenység ugyan a későbbi években is fel-felbukkanhat, de a kisgyermekben különösen megvan az a vágy, hogy kizárólag ő birtokolja az anyai és az apai szeretetet. A kicsik azonban ritkán fogalmazzák meg pontosan vágyaikat, ezért általában "kerülő utakon" fejezik ki ellenérzéseiket, vagy vonják magukra a figyelmet.

Osztozni a szereteten 

Az óvodás korú, és az annál kisebb gyerekek nehezebben viselik el, hogy a szülőkön, elsősorban az anyán osztozni kell. Ilyenkor fordul elő, hogy egy-két játék "véletlenül" a kiságyban landol, vagy túl hevesre sikerül a kisebb megszeretgetése. A nagyobb testvér esetleg arról fantáziál, hogy mi lenne, ha tündérek, manók vagy egyéb lények vinnék magukkal a kishúgot vagy kisöccsöt, lehetőleg örökre.