Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Gerincműtét – sokszor elkerülhető!

2018. szeptember 25.

A különféle gerincproblémák a leggyakoribb betegségek közé tartoznak - sajnos, szinte minden családban előfordul egy-egy gerincműtét is. Olvasóinkat Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, fájdalomspecialista, akupunktőr, a FájdalomKözpont sebésze tájékoztatja, hogy – elkerülendő a beavatkozás –, mi a teendő gerincproblémák esetén, illetve arról, hogy mely esetekben lehet valóban szükség a gerinc műtéti úton történő gyógyítására.

Fontos tisztázni: a gerincműtét csak az esetek kis hányadában szükséges – fő szabályként úgy fogalmazva: ha már semmi más nem segít. A műtétről nyilvánvalóan csakis a gerincsebész dönthet. Műtét ugyanis akkor jöhet szóba, ha a fájdalom és az esetleges mozgásbeszűkülés semmilyen más, konzervatív vagy komplementer kezelés, illetve gyógytorna hatására sem javul.

A probléma kezelés ellenére való fennállásán túl a betegség súlyosságát jelző tünet lehet az is, ha a fájdalom és/vagy zsibbadás, érzéskiesés az egyik vagy akár mindkét lábat érinti, illetve ha esetleg vizelet- vagy széklet-visszatartási zavar tapasztalható. Ezeket a tüneteket ugyanis gyakran az okozza, hogy a gerincben lévő idegek nyomás alá kerülnek. Ez utóbbi több okból is létrejöhet, többek közt:

Porckorong-probléma esetén – a repedt vagy akár kiszakadt porckorong túl szorosan nyomódik a gerincvelőhöz, ami befolyásolja a működését.

„Csontkinövések” –  az artrózis által érintett ízületekben a porc nedvtartalma csökken, bereped és fokozatosan elpusztul, lecsupaszítva ezzel a környezetében lévő csontokat. A porchártya erre a folyamatra csőrszerű és egyéb kinövések képzésével reagálhat a csontszéleken, amelyek később elmeszesednek. Ez természetesen szintén nyomhatja az idegeket.



Baj van! Túl jó a gyerekem

2018. szeptember 24.

Szülőként persze örülök, ha jó a gyerek. Tanul, szorgalmas, szinte alig van szükség fegyelmezésre. Mégis, talán ez az a pont, ahol érdemes egy kérdést feltenni: De vajon mi történik közben a gyermekben?  

A jó gyerek, nem gyerek

Egészen biztos vagyok abban, hogy minden szülő a lehető legjobbat és legtöbbet adja a gyermekének. Szülőként talán legfőbb vágyam, hogy ő boldog életet élhessen. Érdemes ezért egy picit odafigyelni a jó gyerekekre. Természetes tulajdonsága egy gyerkőcnek, hogy feszegeti a határainkat, ezen keresztül nyer tapasztalásokat a sajátjairól, a világ működéséről. Ez a kis játék segíti őt abban, hogy tájékozódni tudjon az életben. Megtanulja, hogy nem mindig és mindenkor történhet az, amit szeretne. Finom egyensúlyozás ez szülő és gyerek között. Hagyjam őt kibontakozni, de mutassak számára határokat - nem könnyű. A jó gyerek azonban alig feszeget határokat, esetleg csendben eljátszik egy sarokban, ahova leültetem. Közben elszaladnak mellette a gyermekévek, gyakran a játékos kísérletezés öröme is. A gyerek nyugodtan rosszalkodjon, ez az ő „dolga”. Az enyém pedig, hogy több-kevesebb türelemmel adjak ehhez határokat, miközben támogatom a kibontakozását.



Fáradtság, émelygés, szédülés, rossz közérzet? Van magyarázat!

2018. szeptember 24.

A mindennapokat alaposan megkeserítő tünetcsoportot sokan nehezen értelmezik, megrémülnek, kétségbe esnek, és eszükbe sem jut az a nagyon is kézen fekvő magyarázatra, hogy a háttérben vérnyomás-ingadozás állhat. Mindez persze nem csoda, mert ez a fajta vérnyomásprobléma szinte minden előjel nélkül, szinte egyik percről a másikra ronthatja szinte elviselhetetlenségig közérzetünket…

Ha valaki fáradtságot, szédülést, rossz közérzetet, fejfájást tapasztal, lehet, hogy a vérnyomás ingadozását kell keresnie a tünetei mögött. A vérnyomás-ingadozás gyakori állapot, de sokszor tünetmentesen van jelen. A problémáról Dr. Sztancsik Ilona aneszteziológus, intenzív terapeuta, a KardioKözpont kardiológusa tájékoztatja olvasóinkat.

Mi minden befolyásolja az értéket?

A vérnyomásérték a nap folyamán folyamatosan változik, hiszen több tényező is hatással van rá, így például a napszak (reggel alacsonyabbak az értékek a napközben mértnél), a mozgás, a stressz, a hőmérséklet, a fogyasztott ételek és italok is. Bizonyos mértékű ingadozás tehát természetesnek tekinthető, a túl gyakori és túl nagymértékű ingadozásokat azonban mindenképpen ki kell vizsgáltatni, és szükség esetén a kezelés is elengedhetetlen – hangsúlyozza a szakember. Már csak azért is, mert a bármilyen irányú – túl alacsony vagy túl magas értékű – kóros vérnyomás komolyan kihat az erek és a szív működésére. A vérnyomás ingadozása ugyanis az ereket komoly munkára kényszeríti, hiszen azok izmos fala kénytelen a váltakozó értékekhez igazodni. Több kutatás is rámutatott már arra, hogy jelentősen megnő a stroke esélye ingadozó vérnyomás esetén, és számolni lehet a szívroham, a trombózis, akár a halálos kimenetelű thromboembólia lehetőségével is.



Egyre több kismama képzi át magát programozóvá

2018. szeptember 23.

A kiemelkedő fizetések és a rugalmas munkaidő miatt egyre több fiatal anyuka és apuka tanulja ki a programozást - közölte a Progmatic. A programozóiskola arra is felhívja a figyelmet, hogy a cégek kifejezetten keresik a női dolgozókat, ami a kismamák munka világába történő visszatérését is elősegíti, melyre komoly szükség van Magyarországon.  

Közhelynek számít, hogy a haza IT-szektor több tízezres munkaerőhiánnyal küzd, ahogyan azt az Informatikai Vállalkozók Országos Szövetségének (IVSZ) friss kutatása is alátámasztotta. „Mi is azt tapasztaljuk, hogy egyre nagyobb a cégek munkaerőigénye” – mondta el Muraközy Andrea, a Progmatic ügyvezetője.

A cégek kiemelten keresik a női programozókat

A szakemberhiány által generált kiemelkedő – akár 400 ezres kezdő – fizetések és a kiváló munkakörnyezet hatására egyre többen képzik át magukat programozóvá.

A Progmatic számai pedig azt mutatják, hogy a hölgyek is egyre szívesebben tanulják ki ezt a férfiasnak mondott szakmát, de a képzéseken résztvevő nők aránya továbbra is 10 és 25 százalék körül mozog. „A nagyvállalatok, melyekkel kapcsolatban állunk ugyanakkor egyértelműen afelé haladnának, hogy a programozói szakmában a nemek aránya kiegyensúlyozottabb legyen” – jelentette ki Muraközy Andrea.



Minden harmadik kismamát kínozza az RLS!

2018. szeptember 23.

A nyugtalanláb-szindróma sajnos sok ember számára jól ismert probléma, annak pedig, aki kismama lesz, közel 30%-os esélye van arra, hogy megtapasztalja a kellemetlen tünetegyüttest. Hogy mit lehet tenni az RLS ellen, Ratkó Tünde szülésznő tájékoztatja olvasóinkat.

Nyugtalanláb-szindróma

Az RLS betűszóval illetett probléma igencsak kellemetlen, és sajnos sok kismamát érint. RLS esetén a kismamák égő, bizsergő érzést tapasztalnak, mely a tünetek kompenzálására való törekvésképp erős láb-, esetleg kar-, kéz-, combmozgatási késztetéssel párosul. Amikor a kismama megmozgatja a végtagjait, a tünetek enyhülnek, de a kellemetlen érzés a mozgatás megszüntetése után szinte azonnal visszatér. Az RLS pontos oka egyelőre ismeretlen, így sajnos kezelni sem olyan egyszerű. A betegség nem csak a kismamákat érintheti, és ha az ember éppen nem várandós, akkor gyógyszeres kezelést is kaphat, ám ezeknek a szereknek a többségét terhesség alatt nem szabad szedni.

Tapasztalatok alapján tudjuk, hogy a helyzeten ront a koffein, illetve egyes allergiagyógyszerek is problémát okozhatnak. A legtöbb esetben nyugalmi állapotban jelentkezik a gond, főképp elalvás előtt, illetve hosszabb ülés után, és sajnos képes igen tartósan fennállni. Ami jó hír, hogy a terhességgel jelentkező RLS időszakos jelenség. Kismamák esetében az RLS a 7.-8. hónap környékén a legsúlyosabb, de a betegség a szülés után várhatóan egy hónapon belül elmúlik.

Mit tehetek ellene?

Hogy pontosan mi váltja ki az RLS-t nem tudni, de az elméletek szerint a vas-, a folsav-, vagy éppen a magnéziumhiány is kiválthatja, illetve okolják miatta a megváltozott keringést és a hormonális változásokat is. Vagyis egyes elméletek szerint a terhesség egyik bosszantó velejárója lehet, míg mások szerint megfelelő táplálkozással kivédhető. Ez utóbbi esetében azonban meg kell jegyeznünk, hogy napjainkban az élelmiszerek beltartalma nem mindig kielégítő, így a szervezet a terhesség alatt kismamavitaminnal is érdemes támogatni – többek között ezért is ajánlja számos szakember a várandósok esetében a speciális vitaminkészítmények egész terhességen át tartó rendszeres fogyasztását. Amennyiben ilyen vitaminok fogyasztása mellett  dönt a kismama, jó, ha szerves kötésű anyagokat (-citrát, -glükonát) tartalmazó készítmény mellett dönt, mivel ezeknél a hasznosulása akár 80%-kal is jobb lehet, mint a más típusú készítmények esetén. Egyes esetekben a vitaminok mellett a tonik is jó megoldás lehet –  a benne található kinin miatt. Ez azonban akár gondot is okozhat, így fogyasztásával kapcsolatban mindenképpen ki kell kérni a szakorvos véleményét.



A kreatív ötlet megvalósításának tényezői

2018. szeptember 22.

Amikor valami nagyon újszerű gondolat vagy ötlet megjelent a tudatunkban az mindig csodálatos érzés. Lehet ez megoldás egy problémára, előremutató konklúzió egy helyzetben, egy művészi alkotás kezdeti lépése, egy új dallam, kép, vagy egy tudományos kérdésre való válasz megjelenése.  

A történelem már sokszor bizonyította, hogy amikor egy, az emberiség számára fontos találmány, tudás, ismeret szükségessé vált, egyszerre akár több kutató tudatában is megjelent, egymástól teljesen függetlenül. S végül azoknak az életében teljesedett ki, akik képesek voltak a racionális elméjükkel megszerzett tudást kiegészíteni az intuitív tudással. Azt követően pedig bátorság kell a világban való megnyilvánulást felvállalni. Ez ugyanolyan fontos része a folyamatnak, mint a kreatív pillanat.

Az ember elérhet olyan ismereteket, tényeket, és gondolatokat, amelyek teljesen eltérhetnek az egyéni, személyes emlékeitől és tapasztalataitól. Azt lehet mondani, hogy az ismeretszerzésnek létezik egy olyan formája, amely túl van az érzékszervi benyomásokon és az ahhoz kapcsolódó automatikus értelmezésen. A híres zeneszerző, Schubert azt mondta egyszer a barátainak, hogy az ő munkássága mindössze abból áll, hogy emlékszik olyan dallamokra, amelyekre sem ő, sem más korábban nem gondolt, de ettől még létezik.



Negyvenen túl I. rész

2018. szeptember 22.

A klimax sem a nőket, sem a férfiakat nem kíméli, és hatását sajnos számtalan fronton érezteti . Vajda Júlia szexológus két részes írásában a mindkét nemet érintő változókor témakörét járja körül.

Egyszer mindkét nemnél eljön az idő, és bekövetkezik a természetes hormonszint csökkenésével járó szellemi, fizikai és szexuális teljesítménytörés.

Nők esetében 45-55 év körül, a perimenopauza beköszöntével a hormonháztartás nagy átalakuláson megy keresztül a menopauzáig – azaz az utolsó havivérzés időpontjáig. Az ösztrogénszint csökkenni kezd, ennek tünetei lehetnek a rendszertelen menstruációs ciklus, ingerlékenység, hőhullámok, alvászavar, kimerültség, munkahelyi, családi konfliktusok, hüvelyszárazság, a nőiségtudat és a libidó csökkenése. A vagina falának rugalmassága és a vaginális lubrikáció (nedvesedés) is csökken.

A szexuális izgalmi állapotra jellemző lehet a nehezebben ébredő vágy, a kevesebb orgazmus.



Gyerekkori sebek, traumák hatása jelenlegi életedre

2018. szeptember 21.

A jelenlegi életünket alapvetően határozza meg a fogantatásunk körülménye, a 9 hónap, amit Anya pocakjában töltünk, és a születés folyamata. És vannak az előző életekből hozott tapasztalások is, melyek még kihathatnak a mostani életünkre. Minden, ami ezután jön, csak ismétlődés. Ami ez idő alatt történik, és mondjuk nem örömteli, az mind beíródik a tudatos és tudattalan működésünkbe. Persze az örömteli dolgok is ott vannak, de valamiért az elme jobban őrzi a negatív élményeket.  

Sokan kérdezik tőlem a konzultációk kapcsán, hogy lehet az, hogy ennyiszer kell a gyerekkori sebekhez visszakanyarodni?

Ha megkérdezek valakit, hogy hány igazán boldog, örömteli pillanata volt, akkor néhányat felsorol talán… Ha azt kérdezem, mikor érte trauma, szomorúság, akkor hatalmas szóáradat közepette véget nem érő felsorolásba kezd. Alapvetően így működünk.

Hogy is van ez?
Az alap program, hogy feladatok vannak, amelyeket meg kell oldani. Ezek a feladatok sokszor küzdelemmé válnak, és így lesz stabil az a hitrendszer, hogy küzdelem az élet. És számtalan hitrendszer, program fut ezzel együtt még. Ezeket tisztítjuk mindig a theta munka során.
Ehhez mindig hozzá tartozik az is, hogy hol élünk, milyen társadalmi szokások, elvárások vannak? Igen az is, hogy ez a nép milyen történelmet futott be eddig? Hiszen az ősi lenyomatok futnak bennünk is. Persze a DNS családi minták a legerősebbek.



Hogyan küzdhetők le a rossz szokásaink?

2018. szeptember 21.

Vannak bizonyos szokásaink, melyeket annak ellenére gyakorlunk, hogy tudjuk, rombolóan hatnak az életvezetésünkre, vagy épp károsak az egészségünkre. Ezek leküzdésében jelenthet segítséget a velünk született kíváncsiság, valamint az a fajta tudatosság, mely az így nyert tapasztalatból fakad. Lássuk, hogyan!  

Minden szokás kialakulása visszavezethető egy egyszerű tanulási folyamatra, melynek során egy bizonyos inger (pl. süti látványa) kivált egy adott viselkedést (pl. süti nassolása), mely viselkedést pozitív megerősítés – jutalom – kísér (pl. jobban érezzük magunkat). Ez az egyszerű inger-válasz jellegű tanulási eredmény aztán nehezen oltható ki. Szokásként még akkor is befolyással lesz a viselkedésünkre, miután felismertük negatív hatásait, és a változtatásra irányuló döntést is meghoztuk.

A nem kívánatos szokások megszüntetésében jelenthet segítséget a természetes kíváncsiság, a felfedezés öröme mint jutalom, valamint az új tapasztalatból fakadó tudatosság.

Gyermekként mindannyian örömünket leljük abban, hogy bekukkanthatunk bizonyos helyekre, megvizsgálhatunk bizonyos tárgyakat, információt gyűjthetünk a bennünket körülvevő világról. Felnőttként a kíváncsiság továbbra is fontos motívum marad, ezért érdemes lehet építeni rá.



Kulcsár Edina: Nem leszek paramami!

2018. szeptember 20.

Kulcsár Edina sugárzik a boldogságtól! Ősszel érkezik a kicsi Medox, addig is a csinos kismama programja szinte percről percre be van táblázva. Ezt azonban cseppet sem bánja, lételeme a pörgés, az pedig külön nyugalommal tölti el, hogy édesanyja napközben sokat van vele, de az estéket Csutival meghitten, kettesben tölti, ilyenkor készülődnek Medox érkezésére.

„Pozitív személettel élem az életemet. Azzal nem tudok azonosulni, ha valaki nagyon aggódik még be nem következett dolgok miatt. Az biztos, hogy nem leszek paramami!” – meséli a várandóssága kapcsán Kulcsár Edina, aki azt is elárulta, hogy még az utóbbi hetek forró időjárása sem viseli meg, ugyanolyan jól érzi magát, mint az elmúlt hónapok szinte összes pillanatában. „A pörgés nagyon jellemző rám, azt el sem tudnám képzelni, hogy reggeltől estig otthon üljek a kanapén, hiába vagyok várandós. Kiskorom óta így működöm, nem csak álmodozom, sokat teszek azért, hogy megvalósítsam ezeket az álmokat!”

Edinát 18 évesen szülte édesanyja, talán ennek is köszönhető, hogy nagyon jó barátnők. „Rengeteget vagyunk együtt, közösen dolgozunk, hiszen anyukám nagyon tehetséges fotós. Ahogy magánéleti dolgok kapcsán, a munka területén is mindent meg tudunk beszélni egymással” – árulta el a csinos kismama. „Nekem ő egy példakép, én is szerettem volna korán édesanya lenni. Bár Medox kicsit később érkezik, mint régebben elterveztem, egyáltalán nem bánom, Csutival így lesz teljes a mi családunk.”



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...437438439...552
hírek, aktualitások

Önmotiváció a munkahelyen - Profi trükkök az unalom ellen

2024. szeptember 10.

Ugyan a legtöbbször azt hallom, ennyi dolgom van, annyi dolgom van, este 8-ig túlórázom, nem tartok ebédszünetet; mégis rengeteg olyan ember jár naponta munkába, akiknek nem telik hasznosan a 8 munkaórájuk. Persze ez nem csupán rajtuk múlik.  

Unatkozom, nem köt le ez a feladat, nem látom értelmét, hogy ezt vagy azt megtegyem, lassan tudok haladni, nem vagyok képes koncentrálni, na már megint egy órával hamarabb elkészültem, miért nem mehetek már haza? Biztosan sokakban megfogalmazódtak már ezek és az ezekhez hasonló kérdések, gondolatok, és nem is egyszer…

Specifikus feladatok - megújuló munkaerőigények

A mai világban már 2-3 évet egy munkahelyen tölteni dicséretes dolog. Régen az emberek évtizedeket is maradtak a helyükön, ma már valahogy ez nem megy. Talán az Internettel járó gyors információáramlás, felgyorsult munkafolyamatok teszik, de ha nem figyelnek oda ránk, inkább munkahelyet váltunk. Persze az is hozzájárul a sűrű állás-váltáshoz, hogy szinte minden fajta tevékenységet olyan apró részterületekre bontanak, hogy egy-egy munkakör nagyon specifikus és kis számú feladattal jár, amelyeket könnyű megunni…

Mégis, ha elkezdesz unatkozni, ne gondold, hogy az első megoldás az előléptetés, vagy a munkahelyváltás. Ezeket a drasztikus lépéseket előzze meg egy kis öntréning, és ha már semmi sem segít, és minden kötél szakad, csak akkor add fel jelenlegi munkaköröd, munkahelyed!

5 ok arra, hogy miért érzi magát fáradtnak

2024. szeptember 10.

Ha reggelente sem ébred kipihenten, és napközben sem érzi túl energikusnak magát, annak több oka is lehet. Dr. Vida Zsuzsanna neurológus, alvás specialista, a JóAlvás Központ orvosának segítségével öt lehetséges magyarázatot sorolunk fel.

1. Túl rövid alvásidő

A napközbeni fáradtságot sokszor egyszerűen a túl rövid éjszakai alvásidő okozza. Az alváshiány miatt nappal levertnek, kimerültnek érezhetjük magunkat.
Az alvás specialista véleménye: A felnőttek számára szükséges alvásmennyiség minimum napi 7 óra. A jól összeállított napirend segíthet abban, hogy este időben ágyba kerüljünk és kipihenten ébredjünk.

2. Horkolás

A kellemetlen zaj nem csak a horkoló ember, de az alvótárs nyugodt pihenését is gátolhatja. A probléma azonban nem pusztán zavaró, de az egészséget is veszélyezteti. Horkolás közben, a felső légutak szűkülete, elzáródása miatt csökkenhet vagy kimaradhat a légvétel, az alvó személy egy pillanatnyi szünet után hirtelen levegő után kezd kapkodni.

Az ilyen légzészavarok ún. mikroébredéseket okoznak, ami miatt az éjszakai alvás nem pihentető, napközben fáradság, koncentráció zavar jelentkezhet. Súlyos esetben, ha alvás közben gyakran és hosszan kimarad a légvétel ún. alvási apnoe betegség jelentkezik, mely a következményes oxigén hiány miatt számtalan betegség, például koszorúérbetegség, agyi érbetegségek, stroke kialakulását is elősegíti.

Az alvás specialista véleménye: alváskivizsgálás során felderíthetjük a horkolás hátterében álló okokat. Az eredménytől függően a probléma műtéti úton, alternatív eszközök segítségével, vagy ún. CPAP terápia segítségével orvosolható. Bizonyos esetben életmód változtatásra is szükség lehet, ugyanis a túlsúly és a dohányzás is okozhat horkolást.

Az egyke trónfosztása - testvérféltékenység

2024. szeptember 09.

Minden családi anekdotatárban találkozhatunk olyan történetekkel, amikor a nagyobbik gyermek a korábban várva várt kistestvért hirtelen "visszavitetné a gólyával"...  

A féltékenység valószínűleg az egyik legrosszabb dolog, ami velünk történhet. Korra, nemre való tekintet nélkül mindenkit a kétségbeesésbe taszíthat ez az áldatlan állapot, amikor egy kedves személynek vagy dolognak a birtokát mással kell megosztani. Ismeretes szerelmi, szakmai, baráti és nem utolsó sorban testvéri féltékenység. Minden családi anekdotatárban találkozhatunk olyan történetekkel, amikor a nagyobbik gyermek a korábban várva várt kistestvért hirtelen "visszavitetné a gólyával" vagy szívesen odaajándékozná a szomszédnak, esetleg tettlegességgel is nyomatékot ad ilyen irányú kívánalmainak.

A gyerekek persze a legtöbb esetben kifejezetten örülnek a kistestvérnek, érdeklődéssel figyelik anyjuk gömbölyödő pocakját, és alig várják, hogy új játszótársat kapjanak. Aztán anya a gömbölyödő pocakkal együtt eltűnik néhány napra, és mire visszatér valami végérvényesen megváltozik. A kiságyban ott az új játszótárs, akivel - legalábbis kezdetben - meglehetősen kevés számú játékot lehet játszani. És ez még nem minden: úgy tűnik anya és apa sem kárpótol a játszótárs nélkül töltött percekért, hiszen állandóan az új bőgőmasina körül legyeskednek.

A testvérféltékenység ugyan a későbbi években is fel-felbukkanhat, de a kisgyermekben különösen megvan az a vágy, hogy kizárólag ő birtokolja az anyai és az apai szeretetet. A kicsik azonban ritkán fogalmazzák meg pontosan vágyaikat, ezért általában "kerülő utakon" fejezik ki ellenérzéseiket, vagy vonják magukra a figyelmet.

Osztozni a szereteten 

Az óvodás korú, és az annál kisebb gyerekek nehezebben viselik el, hogy a szülőkön, elsősorban az anyán osztozni kell. Ilyenkor fordul elő, hogy egy-két játék "véletlenül" a kiságyban landol, vagy túl hevesre sikerül a kisebb megszeretgetése. A nagyobb testvér esetleg arról fantáziál, hogy mi lenne, ha tündérek, manók vagy egyéb lények vinnék magukkal a kishúgot vagy kisöccsöt, lehetőleg örökre.