Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Szerelmes csillagjegyek csábító illatai

2019. április 09.

Hiúsági kérdés, vagy sem, ha mélyen magunkba nézünk, mindannyian szeretünk sugárzónak látszani, mert imádunk tetszeni a másik nemnek függetlenül attól, hogy milyen jegyben is születtünk.  

Ahogy a csillagjegyünk és a kedvenc ruhadarabunk meghatározza azt a képet, ami kialakul első benyomásra rólunk, úgy az illatok is ezt teszik, sőt, talán még többet is tudnak. Valentin-nap alkalmából lepjük hát meg magunkat egy saját illattal, mert minden csillagjegynek bizony megvan a rá jellemző, saját illata és nagyon nem mindegy, hogy milyen illatot viselünk, hiszen Lakatos Márkot idézve: "Egy jól megválasztott illat bizony megelőz minket és megőrzi emlékünket a férfi agyában akkor is, ha már nem vagyunk jelen."

Nézzük akkor végig az egyes csillagjegyeket csábítási szokásuk és saját illatuk szerint:

Kos:
A Kos nem sokat „kerülgeti a forró kását”, hanem hamar a lényegre tér. Olykor taszító is lehet ez az érzékeny lelkűek számára, akik durvának érezhetik a közeledését. A Kos a kapcsolataiban őszinte, néha kegyetlenül adja tudtunkra a véleményét. Ha szeretnénk egy kost elcsábítani, elég lesz ráutaló módon viselkednünk, s egyértelmű jelekkel a tudtára adnunk, hogy kedvet kaptunk vele a szexhez. A Kos csábító illata a fekete bors és a vadnarancs, ami megnyugtatja a sokszor csapongó elméjét és harmonizálja az energiáit.



Egyre több a pajzsmirigybeteg

2019. április 09.

A vizsgálati eljárások is finomodtak (Fotó:L 123rf.hu)

Egyre nő a pajzsmirigybetegek száma, ami összefügg az életmóddal, a stresszel, a dohányzással, a környezetszennyezéssel – mondta Koppány Viktória endokrinológus.

A szakértő hozzátette, hogy emellett a vizsgálati eljárások is finomodtak, illetve a betegek az ismeretterjesztések miatt hamarabb felismerik azokat a tüneteket, amelyek miatt orvosi vizsgálatra van szükség.

A pajzsmirigy-eltérés az egyik leggyakoribb hormonális elváltozás. A pajzsmirigy alulműködésének jellemző tünetei között említette a szakértő a fáradékonyságot, hízékonyságot, hajhullást, illetve a nőknél a menstruációs zavarokat vagy a teherbeesés nehézségét, míg a felülműködést egyebek mellett a remegés, verejtékezés, gyors fogyás, szapora szívműködés és idegesség jelzi.

Koppány Viktória felhívta a figyelmet arra is, hogy a pajzsmirigybetegség gyakran öröklődik, jellemzően női ágon, anyáról lányára.

A betegség enyhébb fokozatánál elég lehet az életmódváltás, de van olyan helyzet, amikor gyógyszeres kezelést kell kezdeni – tette hozzá.



A zikavírusnak ellenálló szúnyogokat hoztak létre

2019. április 08.

Fotó: pixabay.comA zikavírusnak ellenálló szúnyogokat sikerült létrehozni Ausztráliában – közölte szerdán az ausztrál kormány tudományos ügynöksége (CSIRO), amelynek kutatói egy új tanulmányban számoltak be az eredményeikről.

A nappal aktív egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti) nőstényeinek csípésével, valamint nemi úton is terjedő zikavírus 2015-ben került be a köztudatba, és azóta több mint 70 országban regisztráltak megbetegedéseket. A magzati korban kisfejűséget (mikrokefáliát) okozó vírus főként Latin-Amerikában, azon belül is Brazíliában fertőzött meg sokakat.
A zikaláz miatt több mint 4000 gyermek született rendellenességgel világszerte 2015-ben és a vírus azóta is emberek millióira jelent fenyegetést.

A CSIRO és a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem kutatói most egy szintetikus, zikavírus elleni gént fecskendeztek be szúnyoglárvákba, aminek hatására a felnőtt rovarok nem váltak vírushordozókká.

A tanulmány társszerzője, a CSIRO kutatójaként dolgozó Prasad Paradkar szerint eredményeik azt mutatják, hogy a zikavírus elleni génnel “beoltott” szúnyogok nem válnak betegségterjesztőkké a fertőzött vér szívásával.



Száraz vagy hurutos? 1. rész

2019. április 08.

A köhögés jellege alapvetően meghatározza a kezelési stratégiát, a választandó gyógyszerek körét (Fotó: 123rf)

„Száraz vagy hurutos?” – A patikába köhögés panaszával betérő betegtől gyakran ezt kérdezi elsőként a gyógyszerész. Nem véletlenül, ugyanis a köhögés jellege alapvetően meghatározza az alkalmazandó terápiát és a gyógyszerek körét. Most induló ötrészes cikksorozatunkban a köhögés témakörét járjuk körbe. Megvizsgáljuk a köhögés két fő típusát, és sorra vesszük, hogy a rendelkezésre álló számos hatóanyag és gyógynövény közül mikor melyiket és hogyan célszerű alkalmazni.

A köhögés jellege
A címben megfogalmazott kérdést úgy is feltehetnénk: „Improduktív vagy produktív?” A köhögés két fő típusát ugyanis az különbözteti meg egymástól, hogy van-e jelen tősebb váladékképződés. Ha a hörgők által termelt váladék (nyák) felszaporodik, és távozik a légutakból, produktív vagy más néven: hurutos köhögésről beszélünk.

A fokozott váladékképződés a légutak természetes öntisztító folyamata, melynek célja, hogy egyfelől nedvesítse és védje a gyulladt nyálkahártyát, másfelől pedig hogy eltávolítsa a légutakba kerülő kórokozókat és szennyező anyagokat. Ezzel ellentétben a száraz köhögés improduktív, vagyis nem jár jelentősebb váladékképződéssel.

Ilyenkor a köhögési inger kialakításáért felelős, érzékeny receptorok – különböző okokból eredő – fokozott ingerlékenysége eredményezi a köpetürítés nélküli, száraz köhögést.

A kezelés célja
A köhögés e két fő típusát azért fontos különválasztani, mert a köhögés jellege alapvetően meghatározza a kezelési stratégiát, a választandó gyógyszerek körét. Száraz köhögés esetén az elsődleges cél a köhögési inger csökkentése – különösen, ha az a napi életvitelt jelentősen befolyásolja, és az alvást zavarja. Köhögéscsillapításra időnként szükség lehet hurutos köhögés esetén is, de csak az esti órákban, az alvás megkönnyítése céljából.



A megfelelő táplálkozás fontos az egészség megőrzésében

2019. április 07.

Magyarországon a diabétesz, az elhízás és a kardiovaszkuláris betegségek is egyre többeknek okoznak problémát, pedig a népbetegségek megelőzésért mi magunk tehetünk a legtöbbet. Immunrendszerünknek fontos szerepe van többek között a betegségek elkerülésében és egészségünk megőrzésében, ezért érdemes kiemelt figyelmet fordítani védekezőképességünk megerősítésére.

1993 óta február 11-én tartjuk a betegek világnapját, amelynek alkalmából az elnevezésű egészségügyi tájékoztató kampány szakemberei a betegségmegelőzés és a kisgyermekkori immunerősítés fontosságára hívták fel a figyelmet.

Ma már tudjuk, hogy végzetünket nem a génjeinkben hordozzuk, és hosszútávú egészségünk egyik alapja az egészséges immunrendszer, amelynek megerősítéséért kisgyermekkorban tehetünk a legtöbbet. Ennek ellenére a diabétesz miatti felnőttkori halálozások száma 2015-ben Magyarországon megközelítette a 3 ezret, a két év alatti gyermekek 10-14%-a túlsúlyos2, és 3-5% -a elhízott, valamint a 24-36 hónapos gyermekek 6%-a is túlsúlyos-elhízott. A fogantatástól számított első 1000 nap időszaka kiemelt élettani jelentőséggel bír, ugyanis a kisgyermekek megfelelő korai táplálása ezeknek a felnőttkori népbetegségeknek is megelőzheti a kialakulását.

Az immunrendszer jelentősége
Fontos, hogy immunrendszerünk megóvására és támogatására ne csak a betegségek idején ügyeljünk, hanem akkor is fordítsunk rá figyelmet, amikor egészségesek vagyunk, ugyanis szervezetünk védekező mechanizmusának megfelelő működése nélkül védtelenné válunk az egyes fertőzésekkel és környezeti hatásokkal szemben, amelyek később súlyos következményekkel járhatnak.



Szájban széteső filmlapocskák

2019. április 07.

Ha a szájüregben kifejtett hatás vagy a szájüregből való hatóanyag-felszívódás a cél, és az az elvárás, hogy a hatóanyag minél hamarabb rendelkezésre álljon, és akár víz nélkül is alkalmazható legyen a patikaszer, a gyógyszerfejlesztők egyre többször gondolnak egy különleges gyógyszerformára, a vékony gyógyszeres filmlapocskára.

A filmlapocskák angol neve oral strip, és ebből ered a (külföldi) gyógyszeres dobozokon feltüntetett OS rövidítés is. Világszerte terjedőben vannak a bélyegméretű vékonyfilmek. Nálunk a nikotint tartalmazó filmlapocska van gyógyszerként forgalomban. Kezdetben a kellemetlen szájszag eltüntetésére szolgáló szerek hordozójaként formulálták a vékony filmeket.

Manapság már a hatóanyagok egyre szélesebb köre található meg ebben a gyógyszerformában, mint az allergiás kórképek tüneteit enyhítő antihisztaminok, az erektilis diszfunkció gyógyszerei, egyes fájdalomcsillapítók és központi idegrendszerre ható gyógyszerek (pl. Parkinson-ellenes szerek). További alkalmazási lehetőségekként említhetők az élénkítő koffeines lapocskák vagy a szorongáscsökkentő filmlapocskák.

A hatóanyagok kiválasztásának határt szab azonban a filmlapocskák mérete: a filmlapocskák nagysága körülbelül 2 és 8 cm2; így azok darabonként 15 és 25 mg közötti hatóanyag-mennyiséget tudnak magukba zárni. Olyan hatóanyagokból, amelyeknek az egyszeri dózisa például 100 mg, nem készíthető filmapocska.



Matcha tea, a bőrkényeztető

2019. április 06.

A matcha tea segít fiatalosan tartani a bőrt (Fotó: 123rf.hu)

A japán eredetű matcha tea nem csupán egy enyhén kesernyés ízű, lágy, meleg ital, hanem aktív hatóanyagokat tartalmazó bőrápoló is. Erős antioxidáns hatású vegyületei többek között megújítják a hámsejteket, fiatalítják, tisztítják a bőrt. Kevesen ismerik erről az oldaláról ezt a zöld tea fajtát, de népszerűsége a kozmetikai termékekben növekszik.  Tudjunk meg többet róla!

Porított állaga, jellegzetesen intenzív íze, élénk jáde zöld színe, erős antioxidáns hatása különbözteti meg többek közt a matcha teát a többi zöld tea változattól. Ugyanabból a teacserjéből (Camellia sinensis) származik, mint a klasszikus zöld tea, de feldolgozása eltérő. Négy héttel a szüret előtt a teacserje leveleit lefedik, hogy árnyékban maradjanak. Ennek nyomán lerövidítik a fotoszintézist, és a fényhiányos környezetben megnő a levelek klorofill és aminosav tartalma. A leveleket levegőn szárítják, majd porrá őrlik. Az említett eljárásnak köszönhetően a matcha tea koncentráltan tartalmazza olyan hatóanyagait, mint a polifenolok vagy a tannin (csersav). Egyéb jótéteményeik mellett a porrá őrölt zöld tealevelek újabban természetes kozmetikai összetevők is, pl. arc- és hajmaszkokban használatosak.  

Bőrvédő tulajdonságokkal rendelkezik

A rendkívül erős és magas koncentrátumú katechin nevű polifenol tartalmának köszönhetően a matcha tea szembeszáll a káros szabad gyökökkel,a szervezetben, megújítja a bőr hámsejtjeit, így segít fiatalosan tartani a bőrt. Polifenoljai egyúttal nyugtató és gyulladásgátló hatásúak, így enyhítik a bőr különféle gyulladásait, vagy a kipirosodása okozta kellemetlenségeit. Tannin nevű polifenolja szintén védi a sejteket a szabadgyökök romboló hatásától, így sejtmegújító tulajdonságú. A matcha teában lévő L-theanin nevű aminosav pedig javítja a koncentrációt, továbbá hat a szorongás és stressz ellen.



Fekete retek, az emésztés és az epebajok jótevője

2019. április 06.

Hányinger, teltségérzet, túlevés… Amikor a szervezetünk „meghátrál” egy-egy nagyobb evés-ivás után, nem árt, ha tudjuk: gyógyírként nincs is jobb a fekete reteknél!

Méregtelenítésre, a „fáradt” májsejtek regenerálására, a rossz gyomor helyrehozatalára egyaránt ajánlott. Ne riadjunk vissza a kevéssé vonzó, gumós külsőtől, és rendszeresen vásároljunk belőle a boltokban, mert a fekete retek számos jótékony hatással rendelkezik egészségünkre nézve. Friss gyökerének lédús húsát pl. már az ókori egyiptomiak is ismerték, és többféle betegségre használták gyógyírként.

A fekete retek hasonlóan kedvelt volt évszázadok óta a népi gyógyászatban is, főként mint az emésztés és az epebajok jótevője. Kedvező hatásai közül napjainkban is kiemelik a szakemberek, hogy ez a retekféle segíti az emésztést, de szükség esetén gyorsítja a májsejtek regenerációját, fokozza az epekiválasztást, hathatós az epekő ellen. Kénes összetevőinek köszönhetően a túlzott alkoholfogyasztás vagy a zsíros ételek halmozása után, pl. ünnepi alkal makkor segít méregteleníteni és tisztítani a májat, továbbá serkenti az epekiválasztást, majd az epe kiürülését a bélrendszerbe. Bővelkedik káliumban, és ennek tudható be, hogy vízhajtó tulajdonságokkal is rendelkezik. Az ebből adódó, fokozott vizeletkiválasztás révén pedig gyorsítja a méreganyagok távozását a szervezetből.

Egy ajánlott recept

Mossuk meg a retket, és ha nem bio, hámozzuk meg. Vágjuk kis darabokra, majd zöldségcentrifugába téve nyerjük ki a levét. Adjunk hozzá néhány csepp esszenciális borsmenta- vagy citromolajat, hogy ellensúlyozzuk kissé keserű és csípős ízét.

Fogyasszunk belőle 4-5 napon át egy leveseskanállal 2-4 alkalommal naponta, főként, ha kiadósabb étkezéseken vagyunk túl. De ne adagoljunk többet, mint napi 100 ml-es mennyiséget. Az elkészített levet tároljuk hűtőben maximum 3 napig.



6 ok, amiért unokatesókkal felnőni jó dolog

2019. április 05.

A fotó illusztráció: pixabay.comIgazi áldás, ha az embernek vannak unokatesói. Már-már olyan, mint a testvéri viszony, ezért érdemes megbecsülni. Íme 6 ok, amiért szuper dolog unokatesókkal felnőni.

1. Az unokatesók legjobb barátok is egyben
Persze, a testvérek is, de az “unokatestvérség”, az egy egészen más szint. Az unokatestvérek kevésbé froclizzák egymást a mindennapokban. Jó esetben az első pillanattól fogva mély barátság születik közöttük, a számtalan közös élmény pedig egy nap mókás és egyben csodálatos emlékké alakul.

2. Az unokatesók megvédik egymást
Természetesen ugyanúgy megvannak a viták és bunyók, mint a testvérek között, de emellett, ha a helyzet úgy hozza, teljes mellszélességgel védik és támogatják is egymást. Tudják, hogy életük végéig számíthatnak egymásra.

3. Családi összejöveteleken mindig ott vannak egymásnak
Családi összejöveteleken, nyaralásokon a testvérek mellett ott vannak az unokatesók, akikkel lehet játszani, beszélgetni. Ráadásul ez a szülőknek is nagy előny, hiszen amíg a gyerekek elszórakoztatják egymást, addig ők is kicsit relaxálhatnak. Ez sem utolsó, valljuk be!



Számítógéptől ínhüvelygyulladás?

2019. április 05.

Fotó: 123rf

Szinte nincs is olyan ember manapság, aki valamilyen formában ne használná a számítógépet: vannak, akik pusztán kikapcsolódásként nyomogatják a billentyűzetet, de a legtöbbeknek fontos munkaeszközük, és egy nap 8 órát a monitor előtt töltenek. Ez persze sok esetben kellemetlen problémákhoz vezethet- ilyen többek között a sok gépelésből adódó ínhüvelygyulladás. Hogy mit lehet ellene tenni, arról dr. Váradi Éva főorvos, az aktív fájdalomcsillapítás specialistája beszélt.

Gyorsírók betegsége

Azok, akik számítógépen dolgoznak biztosan hallottak, vagy találkoztak már az ínhüvelygyulladás problémájával, hiszen a sok gépelésből adódó egyoldalú mozgás igazán megterhelő az ujjaknak és a kéznek. Ilyenkor az adott területen lévő inak begyulladnak, valamint az itt lévő kenőanyag mennyiség csökken, ami nagyfokú fájdalmat okoz. A gond első hallásra banálisnak tűnhet, ám kezeletlen esetben akár a munkavégzést is befolyásolhatja.

Az ínhüvelygyulladás leggyakoribb okai

  • számítógép billentyűzenének folyamatos nyomogatása
  • mobiltelefon nyomogatása
  • kézi munka: pl. varrás, kötés, hímzés
  • zongorázás
  • kerti/házi munka

„A tendinitisek, vagyis az íngyulladások oka leggyakrabban az ismétlődő jellegű kisebb energiájú terhelés, illetve a nagy erejű mozgás, valamint ritkán lehet mögötte valamilyen fel nem ismert krónikus gyulladás is. Ezenkívül bizonyos betegségekben (pl. diabétesz,  reumatoid arthritis, kristály okozta  arthritisek) is jellemző elváltozás lehet.”- mondja dr. Váradi Éva, az aktív fájdalomcsillapítás specialistája.

A probléma diagnózisa egyszerű fizikális vizsgálattal és a beteg panaszaiból könnyen felállítható. Ínhüvelygyulladáskor ugyanis az illető nagyfokú fájdalomra, a csukló és az ujjak mozgásának beszűkülésére, illetve „hóropogás-szerű” hangokra panaszkodik, melyek egyek egyértelműen erre az állapotra utalnak.



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...444445446...598
hírek, aktualitások

A lapocka fájdalom komplex kezelése: Több mint egy masszírozásra váró izomcsomó

2025. május 02.



A lapocka környéki fájdalom gyakori panasz, amely sokak életminőségét befolyásolja jelentősen. Míg az érintettek többsége azonnali megoldásként egy gyors masszázsban keresi az enyhülést, a szakemberek szerint a probléma gyakran összetettebb, és tartós eredményt csak a fájdalom valódi okainak feltárásával érhetünk el.

A tünetek mögött meghúzódó komplex okok

A lapocka körüli fájdalom diagnosztizálása és kezelése különösen kihívást jelenthet, mivel a fájdalom forrása gyakran nem ott van, ahol a tüneteket érezzük. Ráadásul számos különböző ok állhat a háttérben, amelyek tünetei nagyon hasonlóak lehetnek.

A leggyakoribb kiváltó okok között szerepelnek:


A Cloward-zónák: A kutatások szerint a gerincoszlop nyaki szakaszánál kilépő idegek elágazási pontjainál található területek, ahová a fájdalom kisugározhat. Ez magyarázza, miért érezhetünk fájdalmat a lapockánknál, amikor valójában a probléma forrása a nyaki gerinc környékén keresendő.

A tej

2025. május 02.



II. rész: A tej hőkezelési eljárásai

Mit jelent a pasztörizálás?

A pasztörizálás a kórokozó csírákat hőhatással elpusztító hőkezelési módszer. Nevét a francia vegyész-bakteriológusról, Louis Pasteurről kapta. A tejüzemek jelenleg rövid idejű pasztörizálást alkalmaznak magas hőfokon (15 másodperc 75 °C-on), vagy hosszabb idejű kezelést, viszonylag alacsony hőmérsékleten (nagyjából fél óra 60-62 °Con). Ezzel a módszerrel a baktériumok 99,5%-a elpusztul. Bizonyos élelmiszereket, például a tejet is csak korlátozott ideig, 3–5 napig lehet eltartani, 6 °C-nál nem melegebb hőmérsékleten. A pasztörizálás során a tejnek az emberi táplálkozás szempontjából fontos összetevői és tulajdonságai nem károsodnak és nem semmisülnek meg.

Mi az UHT technológia?

Ultra High Temperature Treated, vagyis ultramagas hőfokon történő hőkezelési módszer, amit ultrapasztőrözésnek is neveznek. A tejet nagyon rövid időre (2–3 másodpercre) felhevítik nagyjából 135-137 °C-ra. Ezután gyorsan lehűtik és aszeptikus környezetben aszeptikus csomagolásba töltik. Így az összes mikroorganizmus elpusztul, és a tej szobahőmérsékleten akár 3–6 hónapig is eltartható. Más, aszeptikus módszerrel kezelt élelmiszerek akár 24 hónapig is eltarthatók.

Mi a homogenizálás?

A homogenizálás folyamata során a tejet nagy nyomással átpréselik egy kis résen. Így a tejzsír kis elemekre törik össze, emulgeált állapotban marad meg a tejben és nem jön fel a felszínre. A tej homogenizálásának célja, hogy azt azok is könnyebben megemészthessék, akik bél- és emésztőrendszeri problémákkal küzdenek.

Mi az aszeptikus technológia?

Az aszeptikus technológia a XX. század forradalmi találmánya. Ezért a találmányért kapta meg a Tetra Pak 1989-ben az élelmiszeripari technológia területén az utóbbi ötven év legjelentősebb tudományos felfedezésének járó díjat. 1996-ban az amerikai elnökhelyettes, Al Gore a Tetra Brik Aseptic csomagolásának – amely a világ legelterjedtebb kartoncsomagolása – az Aszeptikus Csomagolás Folyamatos Fejlődéséért díjat adományozta. Az aszeptikus csomagolásba töltött élelmiszereket szobahőmérsékleten lehet tárolni (feleslegessé válik a szállítás, a rakodás és a raktározás során a költséges hűtés), ráadásul sokkal tovább eltarthatók, mint a pasztőrözött termékek. Az élelmiszereket – az UHT-kezelést követően – légmentesen zárt, aszeptikus gyártósorokon töltik a steril dobozokba! Ez az eljárás megbízhatóan elpusztítja a kórokozó baktériumokat és azok csíráit, de az élelmiszer tápértéke, minősége és íze megmarad.

A tej

2025. május 01.



I. rész: A tej, mint megbízható kalciumforrás

A magyarok átlagosan 67,5 liter, naponta 1,8 dl tejet isznak (2010. évi adat), kevesebb mint felét a szakértők által javasolt napi félliteres mennyiségnek.

Az emberi szervezet legkönnyebben a tehéntejből jut kalciumhoz, mert a fehérje, a kalcium, a D-vitamin, a foszfor, a tejzsír és a tejcukor csak a tejben található meg együtt, a megfelelő arányban.

A tej az egyik legfontosabb alapélelmiszer, s az emberi szervezet elsődleges kalciumforrása.

Sajnos számos, tejhez kapcsolódó tévhit van a köztudatban, holott a tej jótékony hatással van az egészségre, gyermekkorban pedig különösen fontos pillére az egészséges táplálkozásnak. Könnyen és jól emészthető táplálékról van szó, mely túlnyomórészt egészséges zsírokat tartalmaz, ugyanakkor hangsúlyozni kell, hogy fogyasztás előtt szükséges és fontos a hőkezelés.