Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

A selyemruházat sem javít az ekcémás tüneteken

2018. április 10.

pixabayAz elmúlt években felvetődött annak a lehetősége, hogy selyemből készült ruhaneműkkel, például speciális bevonattal ellátott selyem alsóneműkkel javíthatók a gyermekkorban gyakori ekcéma (atópiás dermatitis) tünetei.

Nemrégiben egy 300 gyermek bevonásával elvégzett vizsgálat, az ún. CLOTHES Trial cáfolta ezt a feltevést. A vizsgálat részeként 1 és 15 év közötti gyermekek 2, 4, illetve 6 hónapon keresztül viseltek selyemből készült ruházatot vagy – összehasonlításként – standard anyagú ruházatot. Az ekcéma súlyosságát figyelembe vevő pontrendszer alapján a selyemből készült ruhaneműk viselése nem járt a betegség képének számottevő javulásával.

Mivel a selyemruházat viselése sem klinikai, sem pedig életminőségbeli szempontból nem hoz számottevő előnyt, a viselése nem javasolt az ekcémás gyermekek számára. Emellett szól továbbá az is, hogy a selyemből készült ruhák ára meglehetősen magas.



Mi a különbség a Pap, a Pszichológus, a Pszichiáter és a Parapszichológus között?

2018. április 09.

Mind a négy a lélekkel foglalkozik? Igen! Mégsem ugyanazért megyünk hozzájuk. De vajon te tudod, mikor kihez fordulj segítségért?  

Tedd próbára a tudásodat!

A négy segítő P – ez most a lélektan négy szakértőjének kezdőbetűje. Pap, pszichológus, pszichiáter és parapszichológus. Mindenki hite és tudása szerint fordul hozzájuk, de nézzük, ki mire is alkalmas.

Pap – lelkész 

A lelkész – a nevében benne is van, - a lélekkel foglalkozó segítő személy, az Isten és a lélek közt, titoktartási kötelezettséggel is bíró felhatalmazottja.  A legelső pszichológusnak mai napig a híres szent szerzetest, Aquinoi szent Tamást tartják. A hívők gyónásukkal, hálaadó rítusaikkal és problémáikkal kereshetik fel lelki vezetőjüket, aki teljes titoktartással kezeli megvallott bűneiket. A papok, „szent emberek”, már a kereszténység előtt, illetve a nem keresztény országokban is ezt a feladatot látják el ősidők óta.


Rákos megbetegedés az azbeszttől

2018. április 09.

Egyre nagyobb figyelem fordul egy ritka rákos megbetegedés, a mezotelióma felé, amelynek jellemzője a hosszú, 20-40 éves lappangási idő. A diagnózist nehezíti, hogy tünetei kevéssé jellegzetesek, más betegségek tüneteivel is megegyezhetnek.

Milyen típusú betegség és milyen szerveket érinthet?

A mezotelióma egyfajta rákos megbetegedés, amely leggyakoribb kiváltó okának az azbesztet tartják. A betegség a belső szervek felszínét borító hártyát támadja meg, leggyakrabban a mellhártyát (pleurális mezotelióma), de előfordul a tüdő, a szív vagy a hashártya daganatos megbetegedése is.

A betegség tünetei a pleurális mezotelióma esetén – amely az összes mezotelióma megbetegedés 70-90%-át teszi ki – sem jellegzetesek (légszomj, éjszakai izzadás, krónikus köhögés, hátfájdalom, mással nem magyarázható súlycsökkenés), megegyezhetnek más betegségek tüneteivel is. A tünetek a betegség előrehaladtával egyre erősödnek.

Annak eldöntésére, hogy az ezen tüneteket produkáló beteg esetén milyen betegség állhat a háttérben, feltétlenül orvoshoz kell fordulni. Fontos arról tájékoztatni a kezelőorvost, hogy a beteg az élete során kerülhetett-e kapcsolatba azbeszttel, ezzel a súlyosan rákkeltő anyaggal, mert az orvostudomány jelenlegi ismeretei alapján a megbetegedés hátterében leggyakrabban az azbesztnek való kitettség áll.



5 figyelemre méltó japán szokás, amit érdemes követni

2018. április 08.

A japán kultúra bővelkedik a pozitív szokásokban a mindennapi élet területén, melyek mindenki számára követendő példák lehetnek. Ezekből mutatunk be néhányat a Magyarországon élő és dolgozó Maki Stevenson séf, a tokiói útjáról a napokban hazatért Soós Bertalan fotós és a Japánt többször megjárt Jókuti András, a Világevő blog szerzője ajánlásával.  

1. KAIZEN

Japánban az élet minden területét áthatja a kaizen gondolkodásmód és módszer. A szó jelentése: változtatás (kai) a jó (zen) irányába. A kaizen tehát jobbítást, javulást jelent a személyes, otthoni, társadalmi és munkahelyi életünkben egyaránt. 
„Jó példa a kaizenre a japán ramenséf, aki egész életében rament (gazdag tésztaleves) készít, és minden nap szeretne jobbat készíteni, mint az előző napon. Tokió egyik legjobbja mesélte, hogy volt nála egy európai szakács, hogy kitanulja a ramenkészítést, majd néhány hétnyi tanulás után bejelentette, hogy hazamegy, mert már tud rament főzni. A japán séf kommentárja ez volt: én 30 éve tanulom, de még nem tudom, hogy hogyan kell” – szemléltette a kaizen elvét Jókuti András, a Világevő blog szerzője.


Tényleg nem kell diétázniuk a hasmenéses betegeknek?

2018. április 08.

„Mit adjon az ember egy hasmenéses gyereknek enni? Magától értetődően pirítóst, sós vízben főtt krumplit és teát. Annak idején – mindezek mellett –  én még köménymagos „üres” levest is csináltam a gyerekeimnek, ha betegek voltak. Erre mit hallok a múltkor a menyemtől? …

„ A menyem megkérdezi a hét éves, két napja hasmenéses unokámtól, hogy mit szeretne enni, mert ő azt készít neki. Azt hittem rosszul hallok! Azt ehet a hasmenéses gyerek, amit szeretne? Hát, hiába… Változnak az idők!”

Pár évtizeddel ezelőtt a hasmenéses, esetleg hányós gyerekeket szigorú diétára fogták. Ha nem lett volna elég baj a hasmenés és a hányás jelentette szenvedés, ahhoz jött a körülbelül három menüre szűkült étlap kötelező jellege. Tea, pirítós, sós vízben főtt krumpli, esetleg köménymagos leves. Nos, nem éppen kalóriadús eledelek ezek, de tény, hogy szinte kötelező érvénnyel ezek kerültek a betegek étlapjára.
Aztán jött egy kis lazaság. Kaphatott sós ropit, chips-et is a gyermek, mondván azok sósak, és folyadékfogyasztásra ösztönzik a gyermeket, ami igencsak szükséges a hasmenéses, hányásos állapotban. Ez általában működött is, mert melyik gyerek ne enné szívesen ezeket a nassolnivalókat, akár főfogásokként is? Sőt, ezek mellé még kólát is ihatott, amit egyébként úgyis egy gyógyszerész fedezett fel annak idején! De a múlt emlékeit félretéve ma meglepő módon ott tartunk, hogy: azok az ételek, amik alkalmasak a hasmenéses csecsemő vagy gyermek táplálására nem mások, mint azok, amiket egyébként, egészségesen is fogyaszt.

Ki gondolta volna, hogy a hasmenés ideje alatt is eheti ugyanazokat a fajta ételeket a gyermek, amelyeket egyébként is szokott? Sőt, mindezt a csecsemő- és gyermekkori hasmenéses megbetegedések kezelésével kiemelten foglalkozó Egészségügyi Világszervezet (WHO) javasolja is!



Fogyókúra kalóriaszámlálással - a régi még biztos módszer!

2018. április 07.

Ismerni a kalória számolásának módszerét, illetve a bevitel csökkentésének lehetőségeit, alapvető a hatékony fogyókúrához. Ez egyszerű és eredményes. Cikkünk segít megérteni és helyesen alkalmazni e jól bevált technikát.  

Az első lépés ahhoz, hogy a kalóriák számolásával eredményesen tudjunk fogyni, a kalória fogalmának megértése illetve, hogy hogyan befolyásolja a testsúlyt a kalória. A kalória egy mennyiségi egység, amely meghatározza egységnyi élelmiszerben található energia mennyiségét.

A testünk kalóriát használ fel mindenhez, az alapvető biológiai funkciótól a számítógépezésig vagy futásig bármihez. Minden embernek szüksége van egy adott mennyiségű  kalóriára a meglévő testsúlyának fenntartásához; ha ennél kevesebb a kalória bevitele, akkor az illető veszít a súlyából – elkezd fogyni. Jó alapszabálynak az, hogy 3500 kalória csökkenése körülbelül 0,5 kg fogyást eredményezhet.



A gondolat megbetegíthet?

2018. április 07.

Amikor valamilyen pszichés eredetű problémánk valamilyen testi tünetben, betegségben jut kifejezésre...

A pszichoszomatikus tünet egyfajta kommunikáció olyan körülmények és szabályok között, ahol a tünet megjelenik és állandósul. A tünet tehát „beszél”: kifejez egyfajta szimbolikus értelmet. Azt mondhatjuk, hogy a beteg teste a szó szoros értelemben „kommunikál”.

Test-lélek-társadalom

A pszichoszomatikus betegségek elnevezés a test (görögül szóma) és a lélek (psziché) kölcsönhatásának zavarára utal. A pszichoszomatikus betegségek mechanizmusa – azaz a test és a lélek megváltozott kölcsönhatásának mechanizmusa – máig sem teljesen feltárt. A pszichoszomatikus tünetek keletkezése a legtöbb esetben megoldatlan lelki vagy szociális problémák jelenlétére utal, amelyek szomatizáció (testi tünetbe vetül ki a pszichés eredetű probléma) útján adnak jelzést. A „pszichoszomatikus orvoslás” a testi, lelki, társadalmi kölcsönhatásokat is vizsgálja az emberi betegség keletkezésében, lefolyásában és kezelésében.
Ha a test súlyos betegségben szenved, az kihat a lélekre is – de ez fordítva is igaz.



Epére - retek!

2018. április 06.

A keresztesvirágúak családjába (Brassicaceae, Cruciferae) tartozó retket (Raphanus sativus) ősi kultúrnövényként tartjuk számon, melyből szelekciós és nemesítő munka eredményeként alakult ki a fekete vagy kerti retek. Gömbölyű és hosszú formáját ma főként Európában termesztik és nyersen, savanyítva, illetve főzeléknek elkészítve egyaránt fogyasztják.

A fekete retket (Raphanus sativus L var. niger) a magyar népi orvoslásban gyógynövényként is használható tápláléknövényként tartják számon. Gyógyító célú alkalmazásának egyik területe az epebántalmak (epekő, epeúti pangás) kezelése volt, melyre kétféleképpen is használták.

Az egyik alkalmazásmód szerint a gumót nyersen lereszelték, megsózták és abból az epepanaszokkal küszködők éhgyomorra egy-két kávéskanálnyit fogyasztottak. Emellett használták úgy is, hogy a retek testébe fúrt lyukba mézet tettek, azt ott állni hagyták, majd a gumó kieresztett és mézzel összekeveredett levét fogyasztották. Az ily módon elkészített feketeretek-lének a nép epetisztító és epekövet eloszlató hatást tulajdonított. A megreszelt
és mézzel összekevert fekete retket, valamint a gumóba tett méz, illetve cukor hatására képződő levet köhögés, szamárköhögés és tuberkulózis ellen is fogyasztották. Különösen gyakran használták gyermekek köhögésének csillapítására.

A fekete retek táplálkozási értékét főként C-vitamin-, foszfor-, kalcium- és vastartalma adja, emellett 1,5-2% fehérjét, 8%-nyi szénhidrátot és 0,25%-nyi mennyiségben növényi savakat is tartalmaz. Hatóanyagai közül a csípős ízű mustárolaj és az antibiotikus hatású rafinin említhető meg.

A fitoterápiában a feketereteklé, illetve a retekkivonatot tartalmazó készítmények fogyasztását - népgyógyászati megfigyelések alapján - epebántalmak kezelésére ajánlják, mivel kedvező hatással van a bélműködésre, enyhén stimulálja a perisztaltikát és elősegíti a széklet ürítését is.



Fekete retek: a természetes méregtelenítő

2018. április 06.

Hányinger, pépes érzet a szájban, fakó arcszín... Amikor a szervezetünk „meghátrál” egy-egy nagyobb evés-ivás után, nem árt, ha tudjuk: gyógyírként nincs is jobb a fekete reteknél! Méregtelenítésre, a „fáradt” májsejtek regenerálására, a rossz gyomor helyrehozatalára egyaránt ajánlott. Különböző felhasználási módja létezik: az említett bajokra, az emésztés javítására többek közt lé formájában ajánlott.

Jótéteményei

Ne riadjunk vissza a kevéssé vonzó gumós külsőtől, és rendszeresen vásároljunk belőle a boltokban, mert a fekete retek számos jótékony hatással rendelkezik egészségünkre nézve.

  • Friss gyökerének lédús húsát pl. már az ókori egyiptomiak is ismerték, és többféle betegségre használták gyógyírként.
  • A fekete retek hasonlóan kedvelt volt a népi gyógyászatban is, évszázadok óta, főként mint az emésztés és az epebajok jótevője.
  • Kedvező hatásai közül napjainkban is kiemelik a szakemberek, hogy ez a retekféle segíti az emésztést, de szükség esetén gyorsítja a májsejtek regenerációját, fokozza az epekiválasztást, hathatós az epekő ellen.  Kénes összetevőinek (glükozinolátok) köszönhetően a túlzott alkoholfogyasztás vagy a zsíros ételek halmozása után, pld. ünnepi alkalmakkor, segít méregteleníteni és tisztítani a májat, továbbá serkenti az epekiválasztást, majd  az epe kiürülését a  bélrendszerbe.
  • Bővelkedik káliumban, és ennek tudható be, hogy vízhajtó tulajdonságokkal is rendelkezik. Az ebből adódó, fokozott vizelet-kiválasztás révén pedig gyorsítja a méreganyagok távozását a szervezetből.


Rántott hús, hatszor (Receptek!)

2018. április 05.

A húsvét az olyan, hogy a vendégek csak jönnek, jönnek és jönnek. Naponta akár két turnusban is érkeznek, s néha összeérnek a hordák. Mindenhol enni kell - és ilyenkor szinte mindenütt elvárják, hogy legyen rántott hús. A rántott hús az a műfaj, ami nálunk többnyire mirelit formában szerepel az étlapon, mint a "gyorsan valamit a hűtőből" fogás. Gyűlölöm a panírozást, úszik tőle a konyha, és ráragad a massza a kezemre. De ha már húsvét, akkor legyen rántott hús.  

A panírozásnál pedig csak a monoton dolgokat utálom jobban. A három napos vendéghadjáratra ezért 6 féle rántott hús opcióval készültem fel, alább a receptek! Olyan gyakorlottabb házi tündéreknek ajánlom, akik nem akadnak már fenn azon, hogy hány tojást üssenek fel 4 szelet húshoz, vagy hogyan szeljék vékonyra a pulykamellet.

Ilyenkor felizzítom az egész évben méltán hanyagolt fritőzt. Mértékkel lesz olajszagú a ház, ha használom, könnyebben, gyorsabban átsül benne a cucc, és takarékosabb is a dolog. A hajamnak amúgy is mindegy –  a kölni és az olajszag elegye estére mindenképp olyan ordőrt hoz ki eredményül, amiért egy görény is sírva könyörögne.



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...446447448...528
hírek, aktualitások

Rakott tészta spenóttal és fetával

2024. május 09.

A friss spenót a fetával nagyon finom ízkombinációt alkot! Íme, egy könnyen és gyorsan elkészíthető tésztaétel ezzel a két hozzávalóval. 

Hozzávalók:
25 dkg penne vagy csavart tészta
50 dkg spenót
2 dl tejszín
25 dkg fetasajt
3 gerezd fokhagyma
só, bors
olaj

Elkészítése:
A tésztát kifőzöm a szokásos módon. Közben a spenótot megtisztítom (vagyis leszedem a középső száráról), megmosom és kevés olajon átpárolom. Hozzáöntöm a tejszínt, sózom, borsozom, beleszórom a zúzott fokhagymát és botmixerrel pürésítem.
Ezután egy tűzálló tálban rétegezem: tészta-spenótos püré-morzsolt feta és ugyanez mégegyszer. A sajt kerüljön felülre! Ezután 15 percre a sütőbe teszem.

Frissen tálalom!

Sablonszövegek a mindennapokban

2024. május 09.

A verbális, azaz szóbeli kommunikációval kapcsolatban általános elképzelés, hogy az a gondolataink, érzéseink, szándékaink közlésére, információk átvitelére szolgál. Pedig a közvetlen személyközi kommunikációban a kimondott mondatoknak sokszor nem a szó szerinti értelme a tényleges jelentése, mert egy adott helyzetben egyszerűen másra használjuk azokat.

A kommunikáció – az egyik elterjedt definíciója szerint – információátvitel két fél között. A latin eredetű információ kifejezés – bár egyértelmű definíciója igazából nincs – leggyakrabban, így a köznyelvben is értesülést, hírt, üzenetet, tájékoztatást jelent. Általánosságban információnak tekintjük azt az adatot, amely számunkra fontos és valamiféle ismerethiányt csökkent. Ha pl. nem tudjuk, várható-e eső délutánra, azaz vigyünk-e magunkkal esernyőt, és megkérdezzük egy családtagunkat, mit látott/olvasott az előrejelzésben, az már egy modellértékű kommunikációs helyzet. Mert jelen van benne az információ, hogy valószínűleg záporok érkeznek, ami számunkra új adat, és ennek az információnak az átvitele két személy között. Így aztán – a szűkebb meghatározás szerint – nincs információ újdonságérték nélkül (ha épp megázunk, semmi újat nem mond nekünk, ha valaki közli, hogy esik), és nincs kommunikáció információátvitel nélkül. Az információ valóban az ismerethiányt, a valóság egy-egy területével kapcsolatos bizonytalanságot csökkenti. De lehet, hogy mégsem minden esetben.

A „Hogy vagy?”-dilemma

Bizonyára mindannyian számtalanszor feltettük már ezt a kérdést, és számtalanszor vágtuk rá, mintegy automatikusan, hogy „Kösz, ­jól”. De megtudtuk-e minden esetben, hogy is van a másik, akit ezzel a kérdéssel megtaláltunk? Persze, hogy nem, száz esetből 90-95 alkalommal a „Kösz, ­jól” válaszból legfeljebb annyi derült ki, hogy


1. az illető tud beszélni, sőt beszél magyarul, és
2. hajlandó szóba állni velünk, legalábbis a társadalmilag elvárt minimális érintkezés szintjén.


És ez egyáltalán nem baj, a „Hogy­ vagy?” formula egyszerűen nem arra való, hogy megtudjuk, mi van a kérdezettel anyagilag, érzelmileg, szociálisan, milyen kedve van aktuálisan, mint ahogy a „Jó ­napot!” sem azt jelenti, hogy mélyen és szívből szeretnénk, ha a másiknak prímán alakulna a napja, csupa kellemes élménnyel, pozitív találkozással és sikeres problémamegoldással szegélyezve.

Az ilyen típusú társalgási fordulatok egyszerű sablonok, amiket különösebb szellemi erőfeszítés nélkül tudunk előhúzni egy-egy váratlan találkozás esetén is. Igazából nem az érdemi, tartalmas kommunikáció részei, csak megteremtik annak lehetőségét, kijelölnek egyfajta szimbolikus kezdőpontot. Mint az angoloknál a híres „How do ­you ­do?” köszöntés, melyre a válasz, számunkra kicsit paradox módon, csak annyi: „How ­do ­you­ do?”

Tele a fejed a munkával? - 5 tipp 5 perces munkaközi szünetekre

2024. május 08.

Feloldozlak! Most, itt, azonnal! Ez nem lógás! Nem rombolja, éppen javítja a munkamorált. A vállalati tréningeken ma már szinte mindenütt oktatják, hogy a dogozó hogyan tud minél hatékonyabban dolgozni. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy néha pihenőket iktasson be a munkaidejébe. A pihenőkkel azonban nem növelheti a cég számláját és nem zavarhatja meg a kollégákat. Mit tehetünk ezekben a szünetekben, ha gép előtt ülünk?  

A munkádat el kell végezned. Ezt tudod, mégsem megy. Nem haladsz. Tele van a fejed és csak bámulod a monitort percek óta. Ez az állapot minden ülőmunkással naponta legalább 3-8 alkalommal előfordul – állapították meg Philadelphiában pszichológus-kutatók. Az nem mindegy csupán, hogy mennyi ideig tartanak ezek a szünetek.

Ha a dolgozó erőszakosan kényszeríteni akarja magát a tovább dolgozásra, akár órák is kieshetnek a tevékeny munkaidőből, míg ha a dolgozó engedélyez magának 5 perc szünetet, akkor szinte azonnal képes lesz visszatalálni a feladathoz, melynél leblokkolt. Ez nem megy a munka rovására, sőt elősegíti, hogy jobb, hatékonyabb legyen a munkavégzés.

A munkáltatók sokszor azzal érvelnek a rövid munkaközi szünetek ellen, hogy a munkaidő ellenőrizhetetlenné válik. A megoldás itt sem könnyű, mégis megvan: - A motivált munkaerő, aki önmaga szabályozza hatékony munkaidejét.

Rituálé – 5 lépésben

Ha nem akarsz látványosan semmit tenni, de magadat fel akarod dobni egy kicsit, csináld végig az alábbi sorozatot, hogy felfrissítsd magad:


Állj fel, végy mély lélegzeteket, nyújtózz egy nagyot! Nyújtóztasd ki a tagjaidat! Ha kilépsz a cipőből és megnyomkodod saját talpadat, vagy ugrálsz néhányat lábujjhegyen az sokat segít.
Nyiss ablakot (ha az iroda, vagy munkahely olyan, hogy ez lehetséges) vagy keress egy helyet, ahol friss a levegő. (Például áll ki a teraszra!)
Igyál meg legalább 10 korty vizet – lassú kortyokban, koncentrálva arra, hogy a víz felfrissít, üdít.
Sétálj néhány lépést, legjobb, ha kicsit tempósan lépcsőzöl, csak úgy (egy emeletet fel, egyet vissza)
Légy szemforgató! Nem lelki, hanem fizikai értelemben, persze. Forgasd körbe a szemeidet, közben nyomkodd meg a fülcimpádat, dörzsöld meg az orrod és a szád közötti érzékeny részt. Ezek mind élénkítenek! Forgasd körbe a fejed – ennyi mozgás többnyire elég is!