Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Beszélgetés Hargitay Andrással

2018. május 28.

Kilencévesen még úszni sem tudott, 13 évesen már Európa-bajnok volt. Ez a szédületes tempó, a tudatosság, a maximalizmus, a sikerorientáltság jellemzi dr. Hargitay András olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok úszó, állatorvos életét. De a részletekről beszéljen ő maga.

  • Más 13 évesen még versenyautóért könyörög. Te 13 évesen az ifjúsági Eb-n két aranyérmet szereztél. Hogy élted ezt meg szinte gyerekként, tudtad ennek a jelentőségét?

13 évesen talán már tudtam, de 9 évesen egy véletlen kapcsán kerültem be az úszósportba. Vízilabdásnak jelentkeztem, de Széchy Tamás rögtön kiválasztott, hogy tehetséges vagyok. Ez volt április, május környékén, és még abban az évben decemberben megnyertem az első versenyemet úszásban.

  • De amikor jelentkeztél, akkor már tudtál úszni?

Egyáltalán nem tudtam. Széchy Tamás tanított meg.

  • Ennyi idő alatt?

Igen. Akkor voltam 9 éves. Aztán 13 éves koromban, 1969-ben először kerültem ki egy nemzetközi versenyre, Trentóba, végignyertük a korosztályomban az összes versenyt. Abban az évben volt az Ifjúsági Európa-bajnokság is, és ott a nálam két évvel idősebbek között megnyertem az Ifi-Eb-t. Ekkor már nemzetközileg is odafigyeltek az eredményeimre. Amikor az Európa-bajnokság döntőjére mentem ki – még most is emlékszem arra –, Széchy Tamás odalépett hozzám, és azt mondta: ne felejtsd el, fiam, most a hazádért úszol!

  • Ez volt a motiváció?

Igen. Bennem akkor már tudatosult, hogy ez már nemcsak azt jelenti, hogy én első leszek, vagy második, hanem ez már annál több. És ne felejtsük el, hogy 1969-et írtunk, én abban az évben már másodszor mentem ki nyugatra, míg a felnőtt emberek háromévenként utazhattak. Visszatérve a versenyautóra, én is azzal játszottam, csak nekem az volt a kiváltság, hogy én Bécsben vásároltam a nálunk még ismeretlen versenyautót, ami távirányításos volt. A komoly versenyeredmények mellett azért gyereknek is megmaradtam, és hosszú időn keresztül még játszottam is. Csak az én játékaim mellett ott volt az úszás is.



Eperkrémleves

2018. május 27.

Elképesztő gyorsan elkészíthető, krémes finomság. Akár még a mai ebéd is lehet!  

Hozzávalók:

  • 1 csésze kesudió
  • 4 csésze eper,
  • 1 banán,
  • csipet vanília
  • 1-2 szem datolya apróra vágva
  • 2 csésze tiszta víz (ha túl sűrű lenne, akkor több)
A hozzávalókat turmixgépben simára turmixoljuk, és már lehet is tányérokba önteni, díszíteni felvágott eperrel, mentalevelekkel.

A kesudiót és a vizet lehet helyettesíteni más növényi tejjel, pl kókusztejjel is nagyon finom! 



Chia puding

2018. május 27.

 A chia magot az aztékok már ősidők óta termesztették és fogyasztották. Hozzánk pár éve jutott el, szerencsére... Miért szeretjük?  

Minden fontos tápanyagot tartalmaz, elsősorban az omega-3 tartalma miatt fogyasztjuk.
Folyadékba keverve zselésít, megszilárdítja a pépet, magyarul: pudingot csinál belőle.
Akkor csináljunk mi is pudingot belőle!


Hozzávalók:

2 dl mandulatej
3 evőkanál chia mag
1 teáskanál vaníliapor
2 banán
1 kiskanál méz (ha szükséges)
1 kis marék goji bogyó a díszítéshez



Spiri és spuri

2018. május 26.

A futás divat lett. De ez nem baj, nem minden divat rossz. Az egészségmegőrzés, a sportos életmód terjedjen csak el minél inkább! Az is fontos, hogy sokan nem "csak" a testük karbantartása és fejlesztése miatt sportolnak, különösen igaz ez a futásra.  

A futás a legősibb mozgásformák egyike, őseink hol valami után, hol valami elől gyakran kényszerültek futni, a természeti népek – ha léteznek még egyáltalán ilyenek – ma is nagy távokat tesznek meg vadászataik és vándorlásuk során. A helyhez kötött, üldögélő életmód alig száz-kétszáz éves múltra tekint vissza, és bizony a monitor előtt „kockuló” emberben dübörögni kezd valami ősi ritmus, elfojtott mozgásigény… amíg egyszer, saját magát is meglepve ezzel, futócipőt húz.

A futás, mint „beavatási” élmény, csúcsélmény forrása

A futásban, saját határaink meghaladásában, a fájdalom elviselésében, a feladás démonaival való megküzdésben van valami az ősi beavatásokból. Aki legyőzi saját gyengeségét, áthaladva a célvonalon lelkileg is megerősödik, a hétköznapi életében is jobban ki tud állni magáért. A futásban ott rejlik a hétköznapok során oly ritka íz: az egyértelmű győzelem íze! Ráadásul futás közben, főleg hosszabb távok leküzdése során könnyen érhetik az embert olyan élmények, amikről a régi spirituális írások is szólnak. Nagyfokú boldogság, könnyedség, fény, sőt extázis. Ezek a csúcsélmények bőven kárpótolnak a felkészülés monotóniájáért. De nem törvényszerű, hogy valaki átéljen ilyesmit: legtöbben arról számolnak be, hogy edzés során „feloldódtak a görcsös gondolataim”, „kiürült a fejem”, „végre ráláttam a problémámra”. Ezek nagyon hasonlóak a meditáció közben átélhető tudati állapotokra!



A szerelemnek múlnia kell? Miért? És meddig tarthat egyáltalán?

2018. május 26.

Platón szerint minden léleknek párja van a csillagokban, és egyszer, ha helyesen éli az életét, visszatérhet a csillagjához a lélek. Vajon tényleg így van ez?

Vészabó Noémi feszegeti a szerelem ingoványos, mégis szépséges, kavargó, leláncoló és az égbe röpítő érzését.

Minden ember boldog akar lenni, ám legtöbbször, amikor a boldogság kopogtat, nem nyitunk ajtót, mert félünk.

Félünk az érzelmek súlyától, félünk a szerelem erejétől, a kiszolgáltatottságtól. Hiszen ha megszeretünk valakit, akkor átadjuk teljes valónkat, megnyitjuk szívünket, testünket áldozzuk ölelése oltárán.

Viszont mi, nők és férfiak különbözők vagyunk: a férfi birtokolni akar, a zsákmányt megszerezni, ő a testet akarja.

Mi, nők azt szeretjük, ha a másiknak kellünk, ha kíván minket, ha felperzsel a tekintetével, és persze akar minket, mindenáron. Mindenáron! De mindezeket csak addig akarják nők és férfiak, amíg tart a szerelem.



Nőnek lenni jó...de nem mindig könnyű

2018. május 25.

Nőnek lenni jó, nőnek lenni érték, nőnek lenni öröm. A hétköznapi rohanásban, a mindennapi taposómalomban, az állandó megfelelések kényszerében, szerepeink szorításában hajlamosak vagyunk erről megfeledkezni.  

Azt mondják: nagyon jó nekünk

Nőnek lenni jó, de bizony nem mindig könnyű. Ráadásul egyre inkább rá vagyunk kényszerítve a férfias energiák használatára. A munkában, karriertörekvéseinkben férfi módon próbálunk helytállni, erősek vagyunk, határozottak, felvesszük a versenyt bárkivel. Ez persze nagyon jó lehet, ha közben nem felejtünk el nőnek lenni. Mert ha elfelejtünk, akkor idővel csodálkozunk, hogy az igazi, a férfias férfiak elfordulnak tőlünk, vagy pedig belebetegszünk a ránk kövesedett férfiszerepbe.

Azt mondják: nagyon jó nekünk, hiszen végre szabadon lehetünk nők. Szabadon beszélhetünk a testiségről, végre nem kell szégyenlősnek lenni, nem kell szégyellni vágyainkat, bátran kimondhatjuk az érzéseket. Nincs szükség elfojtásokra, végre kiteljesedhetünk. A mai nő szerencsés helyzetben van.



Oktatási program indul általános iskolákban

2018. május 25.

Hírességek is közreműködnek majd abban az új általános iskolai diabétesz oktatási programban, amelyben diákok, tanárok, sőt a gyerekek szülei is átfogó ismereteket szerezhetnek a cukorbetegségről.

A programot a Nemzetközi Diabétesz Szövetség hozta létre részben azért is, hogy a cukorbeteg gyerekeket elfogadják az iskolákban – hangzott el az Egy Csepp Figyelem Alapítvány sajtóeseményén, a budapesti Zsolnay Kávéházban, ahol Varga Iza, Kocsis Tibó és Szellő István is megmérette magát a diabétesz teszten. Ez a tudáspróba is része lesz az oktatási programnak, melyben az Egy Csepp Figyelem Alapítvány is közreműködik a következő tanévben.

A Nemzetközi Diabétesz Szövetség 6-14 éves gyerekek, szüleik és tanáraik számára hozta létre KiDS elnevezéssel iskolai oktatási programját, melyet a kezdeményezés mellett elkötelezett Sanofi – Aventis Zrt. felkérésére az Egy Csepp Figyelem Alapítvány valósít meg Magyarországon. A program hazai bevezetése a következő tanévben az úgy nevezett pilottal indul, melyben 5 iskola vesz részt. A cukorbetegség megismerésére, a 2-es típusú diabétesz megelőzésére és a diabétesszel élő gyerekek elfogadására irányuló iskolai programban a szakemberek mellett olyan hírességek is részt vesznek majd, mint Erős Antónia, Szellő István vagy éppen Kocsis Tibor.

A KiDS mellett tovább folytatódik az Egy Csepp Figyelem Alapítvány másik oktatási programja, a csaknem 5 éve indított „Belevalók”. Az ingyenes képzés célja, hogy az óvópedagógusokat és tanítókat felkészítse a cukorbeteg gyerekek körüli mindennapi feladatokra. Eddig 40 állomáson csaknem 3000 pedagógus szerzett ismereteket a cukorbeteg kicsik gondozásáról. Szakmai partnerként a Magyar Diabetes Társaság és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége segíti a „Belevalókat”, amely 5. éve része az ELTE hivatalos képzési programjának.



Rémálom nyaralás - érintett vagy? Teszteld!

2018. május 24.

Gyönyörű partok, érdekes látnivalók, finom ételek és italok, átbulizott éjszakák - ki ne várná a feledhetetlen nyári utazást! Már hónapokkal az indulás előtt gondosan tervezgetjük a programokat, lefoglaljuk a repülőjegyet és a szállást. De az egészségünk védelmére már jóval kevesebben gondolunk, pedig nem érdemes felelőtlennek lenni.  

A legtöbben szerencsére még soha nem voltunk betegek a nyaralás alatt vagy azt követően, de ez nem jelenti azt, hogy nem is lehetünk! Tavaly Magyarországon másfélszeresére nőtt az utazással kapcsolatos megbetegedések száma, holott jóval kevesebben utazunk külföldre. A legtöbben egyszerűen csak legyintenek a felkészülésre, holott a szép napokat tönkreteheti egy elhúzódó hasmenés, vagy rosszabb esetben hazahurcolunk valamilyen vírust. Ha szeretnéd elkerülni a váratlan helyzeteket, fertőzéseket és betegségeket, akkor utazás előtt legalább egy hónappal látogass el a háziorvosodhoz vagy a legközelebbi oltóközpontba, és kérj utazási tanácsokat!



5 fontos szépségtanács, amire figyelj a 30-as éveidben

2018. május 24.

Minél előbb el kell kezdeni, de harminc felett kötelező! A bőr korai öregedését néhány egyszerű trükkel, odafigyeléssel és megelőzéssel megakadályozhatjuk. A 30-as években a bőr tartószerkezete ugyan viszonylag még erős, megereszkedése még csak kezdetleges, ám az öregedési folyamatok elkezdődnek és szépen lassan megjelennek az első ráncok is.  

Nagyon fontos, különösen ettől a kortól kezdve, hogy tisztában legyünk bőrünk aktuális állapotával, ezáltal életkorának megfelelő ápolásról tudjunk gondoskodni, így érdemes rendszeresen bőrdiagnosztikát végeztetnünk. A szakértő összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat a napi arcápolási rutinról a harmincas korosztály számára!

Harc az első ráncok és a megváltozott bőrminőség ellen
„30-as éveinkben bőrünk tapintása megváltozhat, színe pedig egyenetlenebbé válhat, mialatt a felhám egyre szárazabb, és vastagabb lesz. Ebben az életkorban az elsődleges cél a bőr kiszáradásának és az ebből fakadó ráncok keletkezésének megakadályozása. A zsíros és a kevésbé zsíros, az alipikus bőr is lehet száraz érzetű, ilyenkor a bőrdiagnosztika kiemelten fontos, mivel teljesen eltérően kell pótolni a vizet a zsíros bőrűeknél, mint amikor túl kevés a faggyú a bőrön. 30 környékén a bőr tartószerkezete még általában erős, ilyenkor a megereszkedése még nem látványos, de az öregedési folyamatok már elkezdődnek, az első ráncok és a fénykárok már megjelennek, hajszálerek és pigmentfoltok „személyében” is előre jelzik a későbbi problémákat. Érdemes beépíteni a napi arcápolási rutinodba a hidratálás mellé, olyan intenzív termékeket, szérumokat, melyek aktív öregedésgátló összetevőket tartalmaznak. Lehetőleg az összetevők között szerepeljenek a réz peptidek, és matrixyl peptidek, ezek az anyagok ugyanis a kollagén újratermelődéséhez szükségesek, így növelik a kollagén rostok mennyiségét, elősegítve ezzel a bőr rugalmasságának megőrzését” - tanácsolja Borbély-Szoják Zsanett, a Royal Clinics Orvos-esztétikai Központ szépségápolási szakértője.



Férfi és női betegségek

2018. május 23.

Számos olyan betegség van, amelyek előfordulásában jelentős különbség fedezhető fel férfiak és nők között. (Itt most természetesen nem a nemi szervek betegségeinek nyilvánvaló különbségeire gondolunk.) Az eltéréseket általában testi (genetikus, hormonális) hatásokkal magyarázzák. Anélkül, hogy ezeknek a tudományosan bizonyított tényezőknek a szerepét kétségbe vonnánk, nézzük meg, hogy lehet-e a különbségeknek lelki háttere, pszichoszomatikája.

Tudjuk, hogy a lelki tényezők nagy szerepet játszanak a testi betegségek kialakulásában. Most lássuk, összefüggésbe hozhatunk-e bizonyos betegségeket meghatározott férfi vagy női személyiségjegyekkel, illetve konfliktus-szituációkkal? Közelebb kerülhetünk-e ezáltal a testi betegségek terén fellelhető különbségek magyarázatához?

Az állandó versenyhelyzet, az elfojtott indulatok, rohanás, időzavar például a szimpatikus idegrendszer aktiválódásához, s ezen keresztül magas vérnyomáshoz, vagy akár infarktushoz vezethetnek. Közismert tény, hogy koszorúér elmeszesedés és a szívinfarktus 50 éves kor alatt elsősorban a férfiakat veszélyezteti. A nők relatív védettségét egy nemi hormonnak, az ösztrogénnek tulajdonítják. De vajon a hormonális különbség az egyetlen ok, ami a nemek közti eltérést magyarázza? Az infarktus rizikófaktorai (dohányzás, koleszterin, magas vérnyomás, elhízás, cukorbetegség, genetikus hajlam) között szerepel a stressz, sőt bizonyos személyiségtényezők, magatartásminták – az úgynevezett „A” típusú viselkedés – is szerepet játszanak a betegség kialakulásában.



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...462463464...553
hírek, aktualitások

Hogyan reagáljunk az egyes éhségtípusokra?

2024. szeptember 13.

A tudatos étkezés egyik amerikai szakértője 9 fajta éhséget különböztet meg, melyek közül csak 2 foglalja magában az evést (a gyomor és a sejtek éhsége)! A szerző szerint hallgassunk testünk jelzéseire, és miután felismertünk egy adott éhség-típust, reagáljunk rá javaslatainak megfelelően. 

1. A sejtek éhsége

Amikor testünk sejtjei egyes tápanyagok hiányát érzik, jelzést adnak le. A gyerekek és terhes anyák természetesen érzékenyebbek erre az éhségre.

– A sejtek éhsége kielégítésére figyelnünk kell ezen jelzésekre, és aszerint reagálnunk. Pl. a hús iránti vágy jelentkezik vérszegénység esetén, vagy déligyümölcsöt ennénk szívesen, ha C-vitamin hiányunk van…

2. A szem éhsége 
Egy hívogató, csábító étel látványa mindenképp étvágygerjesztő hatású lehet. Sőt, még egy bőséges étkezés után is kiválthatja az éhséget egy kívánatos külsejű desszert. A tv- és filmreklámok pl. ezt a fajta éhséget használják ki a fogyasztók megnyerésére.

– A szem éhsége kielégítésére a szemet szépséggel kell „táplálni”. Ilyenkor fokozottan figyeljünk pl. a minket körülvevő természeti szépségekre, a környezetünkben lévő dísztárgyakra, művészeti alkotásokra…

3. A fül éhsége

Reggel, ébredés után pl. a működő pirítóssütő, kávéfőző hangja, vagy a tojássütés sistergése éhséget gerjeszthet. Hasonló lehet a hatás, pl. ha a szomszédunk pattogatott kukoricát ropogtat a moziban…

– A fül éhsége kielégítésére üljünk nyugodtan, becsukott szemmel, és figyeljünk jól a minket körülvevő hangokra – először az erősebbekre, aztán a halkabbakra… Vagy ha akkor éppen módunkban áll, hallgassunk zenét.

Emelkedett PSA-szint?

2024. szeptember 13.



Sok férfiban aggodalmat kelt, ha azt látja a laborleletében, hogy a PSA, vagyis a prosztata specifikus antigén szintje emelkedett, mert attól tart, ez csakis prosztatarákra utalhat. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa arra hívta fel a figyelmet, hogy nem csak daganatos betegség emelheti meg a PSA szintet, valamint részletezte, hogy tünetek esetén szükséges az urológiai vizsgálat.

A free és a total PSA eredményt is fontos jelző

A PSA egy prosztata által termelt fehérje, amelynek szintjét a férfiak életkora és más faktorok is befolyásolják. Két típusát elemezhetik laborvizsgálattal, az ún. free (szabad) PSA-t és a teljes (total) PSA-t. A PSA fehérjék ugyanis kötődhetnek egy másik fehérjéhez, de szabadon is lebeghetnek. A total PSA minden PSA fehérje értékét meghatározza, akár kötött, akár szabad. A free PSA ezzel szemben csak a szabad fehérjék értékét mutatja.

Az American Cancer Society a total PSA eredményei az alábbi rizikót jelölhetik:
– 4 ng/ml alatti total PSA-szint azt jelenti, hogy nem valószínű a prosztatarák jelenléte.
– 4 – 10 ng/ml közti total PSA-szintnél 25%-os a daganat jelenléte.
– 10 ng/ml és afölötti total PSA-szintnél 50%-os vagy afölötti a prosztatarák valószínűsége.
Ugyanakkor a szakorvosok számára nagyon fontos a total és a free PSA értékek összehasonlítása is. A free PSA szintje nagy ingadozást mutathat, de általában a total PSA-hoz mérten magasabb free PSA alacsonyabb prosztatarák rizikót jelent, és fordítva is igaz az összefüggés. Mindazonáltal az adott eredmények még nem jelentik feltétlenül a daganat jelenlétét, hiszen más tényezők is befolyásolják a PSA-szintet.  

A szorongás fizikai tünetei: hogyan ismerhetjük fel és kezelhetjük őket?

2024. szeptember 12.

A szorongás sokkal több, mint egyszerű mentális állapot; gyakran fizikai tünetekben is megnyilvánul, amelyek jelentős hatással lehetnek a mindennapi életünkre. Sokan nem ismerik fel, hogy az állandó feszültség, fejfájás vagy gyomorpanaszok mögött a szorongás állhat. Ebben a cikkben bemutatjuk a szorongás leggyakoribb fizikai tüneteit, és megmutatjuk, hogyan lehet ezeket felismerni és kezelni.  

Miért jelennek meg a szorongás fizikai tünetei?

A szorongás a testünk stresszre adott természetes reakciója, amelyet az evolúció során fejlesztettünk ki a veszélyhelyzetek kezelésére. Amikor szorongunk, a testünk készenléti állapotba kerül, és ennek számos fizikai következménye lehet. A szervezet ilyenkor adrenalin és kortizol hormonokat termel, amelyek felkészítenek minket a „harcolj vagy menekülj” reakcióra. Ha azonban a szorongás állandósul, ezek a fizikai reakciók krónikussá válhatnak, és negatívan befolyásolhatják egészségünket.

A szorongás leggyakoribb fizikai tünetei

1. Gyors szívverés és mellkasi fájdalom

A szorongás gyakran okoz gyors szívverést vagy szívdobogásérzést. Ezt a testünkben áramló adrenalin okozza, amely felkészít minket a cselekvésre. Néhányan akár mellkasi fájdalmat is tapasztalhatnak, amit gyakran összetévesztenek szívproblémákkal. Ha ezeket a tüneteket rendszeresen tapasztalod, fontos, hogy beszélj egy orvossal, hogy kizárja a szívbetegségek lehetőségét.

2. Légszomj és légzési nehézségek

A szorongás egyik legijesztőbb fizikai tünete a légszomj vagy a nehézlégzés. Ez gyakran pánikrohamokkal is társulhat, amikor úgy érzed, hogy nem kapsz elég levegőt. A légzési nehézségek mögött a szorongás által kiváltott hiperventilláció állhat, ami azt eredményezi, hogy túl gyorsan és mélyen lélegzel. 3. Feszültség és izomfájdalom

A szorongás gyakran vezethet krónikus izomfeszüléshez, különösen a nyak, a vállak és a hát területén. Ez a feszültség idővel izomfájdalommá alakulhat, ami tovább fokozza a diszkomfort érzést és a szorongást.