Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

A szem fájdalmas betegsége: kötőhártya-gyulladás

2018. június 02.

Fájó, égő, viszkető, váladékozó szem. A kötőhártya-gyulladás legjellemzőbb tünetei, amelyek hirtelen, minden előzmény nélkül jelentkezhetnek. A panaszok előtt sokszor értetlenül állunk, hiszen nem találkoztunk, érintkeztünk a közelmúltban beteggel. Mivel fertőző betegségről van szó, így nem szükséges közvetlen kapcsolatba kerülni a vírussal. Elegendő lehet a közös kéztörlő használata, egy szennyezett kapaszkodó vagy uszoda használata, és máris megtörtént a baj. Hogyan védekezhetünk a kötőhártya-gyulladás ellen?

„A kötőhártya-gyulladás lehet egy vagy kétoldali, legjellemzőbb tünetei közé tartozik a szemvörösség, szemhéjak összeragadása, szemhéjduzzanat, idegentest- vagy nyomásérzés, fényérzékenység, könnyezés. A betegséget okozhatja fertőzés, de akár allergia, állandó irritáció (füst, por) is. Ez az úgynevezett nem fertőzéses kötőhártya-gyulladás, amely esetében a tünetekhez viszketés is társulhat. A fertőzéses eredetű gyulladás többféle lehet, kezelésük a betegség eredetétől függ. A panaszokkal minden esetben keressük fel a szemorvost, mivel a gyulladás komolyabb szövődményeket is okozhat” – mondta dr. Csidey Mária, a Budai Egészségközpont szemész szakorvosa.

A fertőzéses kötőhártya-gyulladás

  • vírusos,
  • bakteriális vagy
  • gombás eredetű is lehet.


Könnyű, finom vacsora: lazactatár

2018. június 01.

Egy könnyű kis vacsora, amelynek elkészítése 7 perc, javasolt 30 további percig hagyni összeérni - míg igaziból "megérkezel" haza, kiengedsz, beindítod a gyomornedveidet egy pohár fehér borral - és máris fogyaszthatod ezt az egészséges finomságot!  

Hozzávalók:
15 dkg füstölt lazac
1 kis fej lila hagyma
fél citrom reszelt héja és leve
fél csokor kapor
2 evőkanál olívaolaj
frissen őrölt bors

A tálaláshoz:
uborka szeletek
piritós



Van megoldás a kismamák haj- és bőrproblémáira

2018. június 01.

A fogantatás pillanatától kezdve számos változás megy végbe a szervezetben, amely gyakran haj- és bőrproblémákat is eredményez. Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza a várandósság alatti hormonális és kötőszöveti változások hatásairól és a kezelési lehetőségekről beszélt.

Változások a bőrön

A várandósság alatt bekövetkező hormonális változások azt is eredményezhetik, hogy a meglévő szeplők, májfoltok sötétebbek lesznek, az anyajegyeknek pedig változhat a színe, mérete. Ezen változások általában jóindulatúak, de – mint minden változást – ezt is ajánlott bőrgyógyásszal ellenőriztetni. A terhességre különösen jellemző lehet, hogy bőrszínű, nyeles növedékek (fibrómák) alakulnak ki a nyak, hónaljak, mellbimbó területén. Megjelenhetnek apró, olykor viszkető, száraz felszínű, barna növedékek is, amelyek jóindulatú, fokozott szarutermelés következtében kialakuló, nem fertőző szemölcsök (seborrhoeas verruca). Ha ezek esztétikailag vagy elhelyezkedésük miatt zavaróak, a terhesség után bőrgyógyásszal lehet eltávolíttatni.

Szinte minden kismama megfigyelheti, hogy az emlőbimbó és az emlőudvar sötétebbé válik, a has középső vonalán pedig egy sötétebb csík jelenik meg. Ezek a változások a szülés után rendszerint elmúlnak. Megelőzésképpen azonban a pigmentációs zavarok ellen különösen fontos a megfelelő faktorszámú fényvédő termékek használata.



Mit tekerjen a gyerek a kétkerekű kerékpár előtt?

2018. május 31.

A gyerekek többsége 5 éves kor körül tanul meg kétkerekű kerékpárral közlekedni. Addig azonban hosszú út vezet a fejlődésben: olyan képességek kialakulására van szükség, amelyek ezt lehetővé teszik. Ezekről, és az életkor szerint ajánlható kerékpárokról is beszélt Licsár Szilvia pedagógus, a Játékliget szakértője.

1 éves kortól babajárgány

Az első járgányt már akkor érdemes beszerezni, amikor a gyermek önállóan jár. Az első lépések megtétele után, a kicsik szívesen közlekednek úgy, hogy valamit tolnak maguk előtt, ez biztonságérzetet ad közlekedés közben. Erre jó célt szolgál kezdetben a babakocsi is – ha éppen nem akar benne ülni és nézelődni – akkor foghatja az ülés alatti kosarat, mi pedig a felső kar segítségével biztosan tartva, a gyerek tempójához alkalmazkodva tolhatjuk a babakocsit. Később, amikor már biztosabban jár, érdemes erre a célra beszerezni egy babajárgányt is. Ezek a négykerekű járgányok multifunkciósak: az ülés alatti rész pakolható, az út közben szerzett kincseket is elrejthetik benne, a háttámla séta közben tolható, ha pedig inkább leülne, akkor egyszerű „motorként” is használhatja, lábbal hajtva.



Mikor kritikus a hajhullás? Bőrgyógyász segít!

2018. május 31.

Az emberek közel a felének jelenleg is hullik a haja, vagy a közelmúltban volt ilyen problémája, de ennek ellenére szinte semmivel nem kezeljük a hajvesztést!  

Hullik a hajunk, de nem foglalkozunk vele!

Szinte az emberek felének hullik a haja, vagy a közelmúltban problémájuk volt a hajvesztéssel. Érdekes, hogy minél idősebbek leszünk, annál kevésbé vagyunk megelégedve a hajunkkal. Mindemellett csak igen kevesen, a megkérdezettek 60%-a dönt úgy, hogy valamilyen módon megpróbálja kezelni a hajhullást. Közülük minden harmadik ember valamilyen samponhoz, hajszeszhez, balzsamhoz fordul segítségért. 32%-a válaszadóknak valamilyen  étrendkiegészítőt ,vagy vitamint kezd el szedni, de 40%-uk bizony semmit sem tesz, hogy megállítsa a hajszálak elvesztését. „A hajhullással pedig foglalkozni kell” – állítja Dr. Csősz Judit, a Tricovel szakértője – „Egyrészt minél korábban ismerjük fel a kóros hajhullást és minél korábban kezdjük el kezelni azt, annál nagyobb lehet a siker, másrészt a hajhullás hátterében súlyosabb betegségek is állhatnak, amit érdemes kivizsgáltatni.”



Hurrá, jön a nyár! - A herpes és az alvászavarok is...

2018. május 30.

Nyár, nyaralás, szünidő, napsütés, jókedv, vidámság. Mindenkinek legyen része ezekben! De mint mindennek, a nyárnak is vannak árnyoldalai. Ha ismerjük ezeket, könnyebben felkészülhetünk rájuk.

Imádja a napfényt? Sajnos, a herpesze is…

Számos tényező van, ami előhívhatja a herpeszes hólyagocskákat, ha valaki hajlamos az ajakherpeszre. A menstruációs ciklussal járó hormonális változások, a stressz, a fogászati beavatkozások éppúgy vezethetnek szemmel látható ajakpanaszokhoz, mint az erős napsütés.


Bár logikusnak tűnik a fényvédelem alkalmazása az ajkakon is, vizsgálatok alapján ilyen módon sem előzhető meg garantáltan a herpesz!

Ha már fellépnek a tipikus herpeszes panaszok, lényeges minél hamarabb elkezdeni a kezelést!

Vény nélküli hatóanyagok

Külsőleg: aciklovir, dokozanol, karbenoxolon, penciklovir, tromantadin



Többet költ, aki kevesebbet alszik

2018. május 30.

Kialvatlan állapotban ne induljunk bevásárolni, ha nem szeretnénk feleslegesen sokat költeni. Az Obesity folyóiratban közölt kutatás szerint ilyenkor nemcsak többet veszünk a kelleténél, de nehezebben mondunk nemet az egészségtelen ételekre is.  

Alvás és étvágy
Az alváshiány és elhízás közti kapcsolat korábbi kutatásokban is bizonyítást nyert. Bizonyos hormonok értéke ugyanis a pihenés folyamatához kapcsoltan változik, és az alvási folyamat károsodása megzavarja ezeknek a hormonoknak fiziológiás változását, amik így képesek gátolni a zsírszövet lebomlását, és akadályozni a fogyást – magyarázza dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus-főorvos. Úgy tűnik azonban, hogy az alváshiány nemcsak ilyen módon segíti elő a plusz kilók megjelenését, az elhízást döntési képességeink is befolyásolják. Az Obesity folyóiratban megjelent kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy kialvatlan állapotban hajlamosabbak vagyunk a szükségesnél több és egészségtelenebb ételt választani a bevásárlás során.



A náthától is jobban féltjük gyerekünket, mint az elhízástól

2018. május 29.

A 0-10 éves korú gyerekeket nevelő édesanyák legnagyobb félelme, hogy a gyereknek eltörik a karja vagy a lába, a legkevésbé pedig attól tartanak, hogy a gyerek túlsúlyos lesz – ez derült ki az Európai Elhízás elleni nap alkalmából, az NRC által készített reprezentatív felmérésből .

Míg az édesanyák kétharmada tud arról, hogy az elhízás kockázata gyerekkorban a megfelelő táplálással és életmóddal jelentősen csökkenthető, nagyon kevesen tesznek valós lépéseket ennek érdekében, ráadásul akkor sem a megelőzésben fontos első 1000 napban, hanem jellemzően csak a nagyobb gyerekeknél kerül elő ez a kérdés.

Az NRC reprezentatív kutatásának adatai szerint tízből nyolc szülő a csonttöréstől félti leginkább 0-10 éves kor közötti gyermekét, valamint azoktól a súlyos betegségektől, amelyek műtéti beavatkozást igényelnek. Ilyen például a mandulaműtét, vakbélgyulladás. A harmadik helyen olyan betegségek állnak, mint az influenza, a rotavírus vagy a bárányhimlő, amelyek miatt a gyerekek könnyen kórházi ápolásra szorulhatnak. Az anyák által rettegett betegségek sorában az allergia után következnek a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség.

Nagyon meglepő, hogy a felmérés szerint az elhízástól féltjük legkevésbé gyermekeinket, ezt még a nátha és a megfázás is megelőzi, pedig köztudott, hogy az elhízás olyan betegségekért tehető közvetlenül felelőssé, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések, vagy a cukorbetegség.



Fogyj házimunka közben!

2018. május 29.

Most azt hiszed megőrültünk, de valójában tökéletesen komolyan gondoljuk. Mondhatnánk, hogy kipróbáltuk, de te magad is kipróbáltad már, csak nem tudod! Itt a tavasz, gyere, súrolj velünk!  

Az edzés elengedhetetlen a csinos, fitt külső és az egészség megőrzése érdekében. Nincs időd rá? Segítünk!

Te mire vágysz?
Jó alakra, kellemes munkahelyre vagy egy tiszta otthonra? Mi mindegyikre vágyunk. Turbózd fel magad és üss két legyet egy csapásra, sportolj velünk a ház körül!



A 3 legfontosabb ok, amiért NEM fogyunk. Fogyókúrás hibáink és a megoldásuk

2018. május 28.

Örülünk és rettegünk! Annak és amiatt, hogy süt a Nap! Hisz mindjárt bikini szezon és nem megy a fogyás! Alapvető hibák, amelyek teljesen lehetetlenné teszik a súlyvesztést. Hogy melyek ezek? Nem iszol elég vizet? Keveset mozogsz, egész nap ülsz a gép előtt? Na nézzük csak!  

Most már muszáj, hogy megmozduljon a súlyom - LEFELE VELE! De egyszerűen képtelen erre.


Íme a hibák, amik - nagyon valószínű, hogy - útját állják. Sajnos igen gyakorta találkozni velük.

1. Diéták gyakori váltogatása - HIBA!
Aki nem képes kitartani egyetelen típusú diéta mellett, az bármennyire is azt hiszi, nem fogyókúrázik. A szervezete nem képes egyik rendszerről a másikra átállni, mindössze néhány óra alatt  Ha ma vegetáriánus, holnap Atkins úr húsevő diétáját követi, holnapután pedig 3napot megcsinál a kilencvennaposból, akkor abból soha nem lesz semmi. Sőt, éppen ellekezőre fordulhat a dolog - hízni kezdhet. A legtipikusabb hibák egyike például, hogy átáll valaki a húsevésről vegetáriánus táplálkozásra, majd tésztát eszik tésztával. Ez például garantált hízáshoz vezet.
A diéta törés szintén ebbe a problémakörbe tartozik. Ha valaki becsülettel tart egy bizonyos diétát, amiben például tiltott a kávézás, vagy az édesség, és mégis beviszi a diétába a tiltott dolgot, akkor a hatás szintén elmarad. Hiába volt az egész diéta.



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...461462463...553
hírek, aktualitások

Hogyan reagáljunk az egyes éhségtípusokra?

2024. szeptember 13.

A tudatos étkezés egyik amerikai szakértője 9 fajta éhséget különböztet meg, melyek közül csak 2 foglalja magában az evést (a gyomor és a sejtek éhsége)! A szerző szerint hallgassunk testünk jelzéseire, és miután felismertünk egy adott éhség-típust, reagáljunk rá javaslatainak megfelelően. 

1. A sejtek éhsége

Amikor testünk sejtjei egyes tápanyagok hiányát érzik, jelzést adnak le. A gyerekek és terhes anyák természetesen érzékenyebbek erre az éhségre.

– A sejtek éhsége kielégítésére figyelnünk kell ezen jelzésekre, és aszerint reagálnunk. Pl. a hús iránti vágy jelentkezik vérszegénység esetén, vagy déligyümölcsöt ennénk szívesen, ha C-vitamin hiányunk van…

2. A szem éhsége 
Egy hívogató, csábító étel látványa mindenképp étvágygerjesztő hatású lehet. Sőt, még egy bőséges étkezés után is kiválthatja az éhséget egy kívánatos külsejű desszert. A tv- és filmreklámok pl. ezt a fajta éhséget használják ki a fogyasztók megnyerésére.

– A szem éhsége kielégítésére a szemet szépséggel kell „táplálni”. Ilyenkor fokozottan figyeljünk pl. a minket körülvevő természeti szépségekre, a környezetünkben lévő dísztárgyakra, művészeti alkotásokra…

3. A fül éhsége

Reggel, ébredés után pl. a működő pirítóssütő, kávéfőző hangja, vagy a tojássütés sistergése éhséget gerjeszthet. Hasonló lehet a hatás, pl. ha a szomszédunk pattogatott kukoricát ropogtat a moziban…

– A fül éhsége kielégítésére üljünk nyugodtan, becsukott szemmel, és figyeljünk jól a minket körülvevő hangokra – először az erősebbekre, aztán a halkabbakra… Vagy ha akkor éppen módunkban áll, hallgassunk zenét.

Emelkedett PSA-szint?

2024. szeptember 13.



Sok férfiban aggodalmat kelt, ha azt látja a laborleletében, hogy a PSA, vagyis a prosztata specifikus antigén szintje emelkedett, mert attól tart, ez csakis prosztatarákra utalhat. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa arra hívta fel a figyelmet, hogy nem csak daganatos betegség emelheti meg a PSA szintet, valamint részletezte, hogy tünetek esetén szükséges az urológiai vizsgálat.

A free és a total PSA eredményt is fontos jelző

A PSA egy prosztata által termelt fehérje, amelynek szintjét a férfiak életkora és más faktorok is befolyásolják. Két típusát elemezhetik laborvizsgálattal, az ún. free (szabad) PSA-t és a teljes (total) PSA-t. A PSA fehérjék ugyanis kötődhetnek egy másik fehérjéhez, de szabadon is lebeghetnek. A total PSA minden PSA fehérje értékét meghatározza, akár kötött, akár szabad. A free PSA ezzel szemben csak a szabad fehérjék értékét mutatja.

Az American Cancer Society a total PSA eredményei az alábbi rizikót jelölhetik:
– 4 ng/ml alatti total PSA-szint azt jelenti, hogy nem valószínű a prosztatarák jelenléte.
– 4 – 10 ng/ml közti total PSA-szintnél 25%-os a daganat jelenléte.
– 10 ng/ml és afölötti total PSA-szintnél 50%-os vagy afölötti a prosztatarák valószínűsége.
Ugyanakkor a szakorvosok számára nagyon fontos a total és a free PSA értékek összehasonlítása is. A free PSA szintje nagy ingadozást mutathat, de általában a total PSA-hoz mérten magasabb free PSA alacsonyabb prosztatarák rizikót jelent, és fordítva is igaz az összefüggés. Mindazonáltal az adott eredmények még nem jelentik feltétlenül a daganat jelenlétét, hiszen más tényezők is befolyásolják a PSA-szintet.  

A szorongás fizikai tünetei: hogyan ismerhetjük fel és kezelhetjük őket?

2024. szeptember 12.

A szorongás sokkal több, mint egyszerű mentális állapot; gyakran fizikai tünetekben is megnyilvánul, amelyek jelentős hatással lehetnek a mindennapi életünkre. Sokan nem ismerik fel, hogy az állandó feszültség, fejfájás vagy gyomorpanaszok mögött a szorongás állhat. Ebben a cikkben bemutatjuk a szorongás leggyakoribb fizikai tüneteit, és megmutatjuk, hogyan lehet ezeket felismerni és kezelni.  

Miért jelennek meg a szorongás fizikai tünetei?

A szorongás a testünk stresszre adott természetes reakciója, amelyet az evolúció során fejlesztettünk ki a veszélyhelyzetek kezelésére. Amikor szorongunk, a testünk készenléti állapotba kerül, és ennek számos fizikai következménye lehet. A szervezet ilyenkor adrenalin és kortizol hormonokat termel, amelyek felkészítenek minket a „harcolj vagy menekülj” reakcióra. Ha azonban a szorongás állandósul, ezek a fizikai reakciók krónikussá válhatnak, és negatívan befolyásolhatják egészségünket.

A szorongás leggyakoribb fizikai tünetei

1. Gyors szívverés és mellkasi fájdalom

A szorongás gyakran okoz gyors szívverést vagy szívdobogásérzést. Ezt a testünkben áramló adrenalin okozza, amely felkészít minket a cselekvésre. Néhányan akár mellkasi fájdalmat is tapasztalhatnak, amit gyakran összetévesztenek szívproblémákkal. Ha ezeket a tüneteket rendszeresen tapasztalod, fontos, hogy beszélj egy orvossal, hogy kizárja a szívbetegségek lehetőségét.

2. Légszomj és légzési nehézségek

A szorongás egyik legijesztőbb fizikai tünete a légszomj vagy a nehézlégzés. Ez gyakran pánikrohamokkal is társulhat, amikor úgy érzed, hogy nem kapsz elég levegőt. A légzési nehézségek mögött a szorongás által kiváltott hiperventilláció állhat, ami azt eredményezi, hogy túl gyorsan és mélyen lélegzel. 3. Feszültség és izomfájdalom

A szorongás gyakran vezethet krónikus izomfeszüléshez, különösen a nyak, a vállak és a hát területén. Ez a feszültség idővel izomfájdalommá alakulhat, ami tovább fokozza a diszkomfort érzést és a szorongást.