Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Nyugtatók, amelyektől „függővé” lehet válni

2019. március 08.

Golgotavirág (Fotó: pixabay.com)Ideges nyugtalanság, szorongás és az ezzel összefüggő alvászavarok esetén sok beteg benzodiazepinekhez nyúl(na), nem számolva azzal, hogy ezeknek a gyógyszereknek a szedésekor – a drogokhoz hasonlóan – testi és lelki függőség alakulhat ki.

Magánéleti, munkahelyi, anyagi vagy egyéb válsághelyzetekben az emberek jelentős része „szintetikus szerekbe menekül”. Nyugtató, szorongásoldó gyógyszert íratnak fel az orvossal, olyat, amilyet korábban valamelyik családtagjuk, szomszédjuk szedett, és ami olyan erősen hatott, hogy a problémák ellenére is lehetővé tette az el- és átalvást.

Az általában alkalmazott, úgynevezett benzodiazepinekkel (pl. alprazolám, diazepám, klórdiazepoxid hatóanyagok) szemben az egyik legfőbb probléma a mellékhatásuk. Szedésük másnapra átnyúló kábultságot okoz, és az ember úgy ébred, mintha másnapos lenne, ami kihat a koncentrációs képességére, így a munkavégzésére és az autóvezetői, gépkezelői képességeire is. A benzodiazepinek szedése alatt megnő az elesések és a különféle balesetek, csonttörések gyakorisága – különösen időskorban. Emellett a szellemi leépülés gyorsulásával is összefüggésbe hozták a tartós szedésüket.

A benzodiazepin típusú nyugtatók, szorongásoldók maximum 4 hetes alkalmazásra szánt gyógyszerek. Ennek ellenére Európa-szerte milliók szedik hosszú távon ezeket a vényköteles patikaszereket, egyfajta függőséget kialakítva velük szemben. Amilyen könnyű rászokni a benzodiazepinekre, olyan nehéz leszokni róluk!



A válás későbbi depressziót okozhat a gyereknek

2019. március 08.

A gyerek életkora szülei válásakor és későbbi depressziója összefüggést mutat: akik 15-19 éves voltak, kisebb eséllyel szedtek felnőttként antidepresszánst, mint akik négyévesnél fiatalabbak voltak – írta a Norvég Közegészségügyi Intézet (NIPH) új tanulmánya.

A fotó illusztráció: pixabay.com

Norvégiában a házasságok nagyjából negyven százaléka végződik válással és egyre nő a házasság nélkül együtt élő és gyereket nevelő párok száma is a kutatás szerint. A sok vizsgálat ellenére azonban keveset tudni arról, hogyan alakul a válást elszenvedő gyerekek egészsége.

Azok a gyerekek, akik 15-19 évesek voltak szüleik válásakor, 12 százalékkal kisebb eséllyel szednek antidepresszánst felnőttként, mint akik négyévesek vagy annál fiatalabbak voltak – mondta Oystein Kravdal, NIPH Termékenységi és Egészségügyi Intézete új tanulmányának vezető szerzője. Az írás a Population Studies című szaklap legújabb számában jelent meg.

Akik maguk is felnőttek – húszévesnél idősebbek – voltak a szülők válásakor, 19 százalékkal kisebb eséllyel szedtek később depresszió elleni gyógyszert, mint a négy év alattiak.

A kutatók a norvég receptnyilvántartó adatbázis alapján dolgoztak. Elemzésükben 180 ezer olyan gyerek adatai használták, akiknek elváltak a szülei, valamint 640 ezer olyan gyerekét, akinek nem. Ezután a 2004 és 2008 között 20-44 éveseknek felírt antidepresszánsok adatait vizsgálták.

A szülők anyagi lehetőségei, viselkedése és sok más tényező befolyásolhatja azt is, mekkora az esélye, hogy a kapcsolat megromlik, majd végül felbomlik, valamit azt is, hogyan hat mindez a gyerekre és a tanulmányban vizsgált későbbi depresszióra.

Sok tényezőt nagyon nehéz tanulmányozni, ezért testvérekre irányult a vizsgálat. Kravdal szerint azok a gyerekek, akiket nagyon fiatalon érint a válás, hosszabb ideig érzik a miatta kialakult stresszt, mint azok, akik tizenéves koruk vége felé.



Gyömbéres süti, sütés nélkül

2019. március 07.

A gyömbér tipikusan melegítő fűszer, jót tesz a szervezetnek, nátha idején ideális! Süteményben is próbáld ki, nem bánod meg!  

Hozzávalók kb. 30 darabhoz:
20 dkg ét-tortabevonó
20 dkg puha vaj
10 dkg porcukor
10 dkg keksz
15 dkg kandírozott gyömbér
díszítésnek kandíroztt cseresznye

Elkészítése:
A tortabevonót olvasszuk fel forró víz felett. A vajat és a porcukrot keverjük habosra. A kekszet vágjuk apróra, a gyömbért daráljuk le.

A kihűtött csokit, a kekszet és a gyömbért keverjük össze a vajkrémmel. Tegyük a hűtőbe.

Fagylaltoskanállal vagy két teáskanállal dió nagyságú formázzunk belől golyókat. A tetejére tegyünk kandírozott cseresznyét, és fogyasztásig tegyük a hűtőbe.



Szívproblémák fertőző betegségek után?

2019. március 07.

A fotók illusztrációk: pixabay.xomA fertőzések utáni időszakban nő a kardiovaszkuláris betegségek kockázata – állítják amerikai kutatók. Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta az összefüggésekre és a kivizsgálás jelentőségére világított rá.

A fertőzéses betegség is rizikófaktor lehet
A szakemberek szerint a szervezet immunválasza magyarázhatja, miért lehetnek a fertőzések a kardiovaszkuláris betegségek rizikófaktorai. Ez utóbbi megnevezés alatt minden szív-érrendszeri betegség értendő, a szívinfarktustól, a stroke-on át a szívelégtelenségig. Az eddig is közismert volt, hogy vannak bizonyos életmódbeli kockázati tényezők, amelyet fokozzák ezek kialakulásának esélyét, ide sorolható többek közt a dohányzás, a mozgásszegény életmód, az elhízás.

Vannak ugyanakkor nem életmódbeli rizikófaktorok is, mint az életkor, a nem, a genetikai hajlam. A Journal of the American Heart Association című szaklap cikke szerint mindezek mellett egyes fertőzések is növelhetik például a stroke és a szívinfarktus rizikóját.

A minnesota-i egyetem kutatói 1312 olyan személyt vizsgáltak meg, akik szívinfarktuson estek át, és 727 olyan személyt, akiknek iszkémiás stroke-juk volt. A kórtörténetüket figyelembe véve kiderült, hogy sokuknál fertőzéses betegség zajlott le maximum 2 évvel a kardiovaszkuláris esemény előtt.

A leggyakoribb fertőzések a tüdőgyulladás, a légúti- és a húgyúti fertőzések voltak. Az infarktuson átesett betegek 37 %-ánál a fertőzést követő 3 hónapon belül alakult ki a szívprobléma, a stroke-ot átélő pácienseknél ez az arány 30% volt. Az is kiderült, hogy a fertőzés utáni 2 hét a legkockázatosabb ebből a szempontból, különösen, ha kórházi kezelésre is szorult egy beteg.



A várandósok vércukorszintje és gyerekeik elhízása összefügg

2019. március 06.

Fotó: pixabay.comA várandósság alatti magas vércukorszint összefügg a 10-14 évesek elhízásával egy új tanulmány szerint.

A várandósok akár 20 százalékánál is kialakul a terhességi cukorbetegség, azonban eddig nem volt információ arról, hosszú távon hogy hat a kór a gyerekekre – írta a medicalxpress.com.

A maga nemében első tanulmány a várandósság alatti magas vércukorszint hosszú távú következményeit elemezte.

Azt találták, hogy a terhességi cukorbetegségen átesett nők gyerekeinél 10-14 éves korukra nagyobb valószínűséggel alakul ki prediabéteszük – a cukorbajt megelőző állapot, inzulinrezisztencia -, és inkább híznak el, mint azok a kortársaik, akiknek édesanyja nem volt diabéteszes várandósan – írták a Northwestern Medicine kórház kutatói.

Az már ismert volt, hogy az anya elhízása vagy a diabéteszre való genetikai hajlam növeli a gyerek elhízás- és cukorbajkockázatát.

“Tanulmányunk azt mutatta ki, hogy a várandósság alatti magas vércukorszint tovább fokozza a gyerek elhízásának és prediabéteszének kockázatát, függetlenül az anya testsúlyától és genetikai hajlamától” – írták a kutatók a Diabetes Care című szaklap friss számában.

Az úgynevezett gesztációs, vagyis várandósság alatti diabétesz az a betegség, amikor egy nem cukorbeteg nőnek terhesen magasra szökik a vércukorszintje. Növeli a terhességi toxémia, a depresszió, a császármetszés és a magzat elhalásának kockázatát.



Egy visszér története

2019. március 06.

Egyik nap csörgött a telefonom, és egy hölgy mutatkozott be a vonal másik oldalán, hogy időpontot kérjen. Nem sokat mondott, csak annyit, hogy visszérproblémája van. A rendelőbe belépett egy magas, csinos, középkorú hölgy. Szinte még le sem vette a kabátját, már elkezdett kérdezni a homeopátia felől. "Hogyan hat? Van-e mellékhatása? Mennyire ártalmas? Mikor tudok meggyógyulni?" Záporoztak felém a kérdései, hirtelen azt sem tudtam, melyikre feleljek. De ahogy láttam, választ nem is várt. Végül helyet foglalt, majd elmondta a panaszát.  

Visszérproblémája a terhesség alatt jelentkezett először. Az első gyermekénél nem volt semmi probléma, csak a második várandóssága alatt. Fáslizta a lábát, ahogy az szokás, majd amikor megszült és túl volt a szoptatási időszakon, elment érsebészhez. Addigra már annyira fájt a lába, hogy délutánra lábra sem tudott állni. Azonnal műtétre írták ki, ami jól sikerült. Két évre rá meg is szűnt minden baja, de aztán újra előjött. A sebész újabb műtétet javasolt, de tájékoztatta a hölgyet, ha egyszer már kiújult a visszér, akkor nagy valószínűséggel megint ki fog újulni, a műtéttől függetlenül. Ekkor úgy döntöttek, hogy nem lesz műtét, csak injekciós kezelés. Minden évben elment a szúrásra, ami nem volt fájdalmatlan. Három éven keresztül csinálta, de belefáradt az eredménytelenségbe. Saját döntése alapján abbahagyott mindenféle kezelést és elhagyta a felírt gyógyszereket is. Életmódot változtatott és az étrendjét is teljesen átalakította. Egy ideig minden jó volt, de aztán újra előjöttek a panaszok.
 
Nehezek lettek a lábai, délutánra már annyira fájt, hogy rá sem tudott állni. Úgy érezte, mintha forró lenne a lábfeje és mintha ez a forróság azon keresztül szeretne kitörni a testéből. Ezzel ellentétben a keze pedig állandóan hideg. Az állás, az borzasztóan rontott az állapotán. De két gyerek mellett nem volt sok ideje ücsörögni. Annyira forrónak érezte a lábfejét, hogy otthon le kellett vennie a zokniját. Nem bírt elviselni semmit a lábfején. Napközben még jobban volt, de estére elviselhetetlenné vált. Ezeket a tüneteket viszonylag megszokta már, hiszen visszatérő panaszok voltak, de ami új keletű, az nagyon zavarta. Az erek mellett mind a két lábon vér göbök, nagyobb vér hólyagocskák jelentek meg. Nem voltak  fájdalmasak, de esztétikailag nagyon zavarta. Nem mert felvenni nyáron rövidebb szoknyát, vagy fürdőruhát, mert így mindenki láthatta volna ezeket a vér buborékokat.


Reggelizzünk!

2019. március 05.

Fotók: pixabay.comA reggeli napunk legfontosabb étkezése. Több szempontból is….

Egyrészt, a vacsora és a reggeli ébredés között legalább 8-10 óra eltelik, mialatt szervezetünk sem folyadékhoz, sem ennivalóhoz nem jut. Azt gondolnánk, hogy nincs is szükségünk az éjszaka folyamán energiára, hiszen alvás közben úgysem csinálunk semmit, de ez nem így van. Szervezetünk folyamatosan, így éjszaka is dolgozik. A létfontosságú funkciók, mint például a légzés, vérkeringés, épp úgy energiát igénylő folyamatok, mint mondjuk egy délutáni séta. Természetesen nem akkora mennyiségű energiát emésztenek fel a létfenntartáshoz szükséges folyamatok, mint a napközben végzett tevékenységeink, de ez nem jelenti azt, hogy az éjszaka folyamán felhasznált energia pótlására ne lenne szükségünk.

A reggeli ideális időpontja 7-8 óra között van. Fontos alapszabály még, hogy próbáljunk meg minden nap közel azonos időpontban étkezni. Ez minden étkezésünkre vonatkozik.

Miért kell reggelizni?

A reggeli célja – azon kívül, hogy megtöri a több órás éhezési fázist –, hogy energiával lássa el szervezetünket. „Ha rendesen reggelizünk, jobb lesz a koncentráló képességünk és a teljesítményünk, nem fog el minket a farkaséhség a délelőtti órákban. Egy általános iskolás gyermekek részvételével végzett kísérlet alapján a nem reggelizők kognitív tevékenysége jóval rosszabbnak bizonyult reggeliző társaikénál. Az is biztos, hogy délelőtt a munkahelyünkön – legyen szó akár fizikai vagy szellemi munkáról – sokkal jobban tudunk teljesíteni úgy, ha reggelizünk” – mondja Györki Niké, dietetikus.



Törvénytelenül génszerkesztett ikrek születtek

2019. március 05.

A kínai hatóságok szerint egyedül Ho Csian-kuj sencseni tudós a felelős azért a tudományos kutatásért, amelynek keretében génszerkesztett ikrek születtek az ázsiai országban.

A sencseni Tudományos és Műszaki Déli Egyetem kutatója megkerülte a tudományos felügyeletet és megsértette a tudományos irányelveket azért, hogy hírnevet szerezzen és meggazdagodjon – állapította meg az ügyében folyt vizsgálat. Az egyetem ezért elbocsátotta őt.

Ho Csian-kuj novemberben egy hongkongi tudományos konferencián jelentette be, hogy olyan ikerpár jött világra, akiknek egy génjét genetikai olló használatával eltávolította, hogy ellenállóak legyenek a HIV-vírussal szemben.

A tudós már akkor közölte, hogy egyeteme nem volt tudatában az általa végzett kutatásoknak.
Bejelentése a tudományos világban óriási felháborodást keltett, kínai és külföldi szakemberek egyaránt elítélték a beavatkozást etikai és egészségbiztonsági szempontokból egyaránt. Az illetékes kínai hatóság azonnal elrendelte mindazon tudósok kutatásainak felfüggesztését, akik közreműködtek a génszerkesztett ikerpár létrehozásában, mondván az a kínai törvényekbe és a tudományos etika alapszabályaiba ütközik.

“Törvénytelenül végezte kutatásait személyes hírnév és haszonszerzés reményében” – ismertette a Hszinhua kínai állami hírügynökség a vizsgálat eredményét.

“Szándékosan kerülte meg a tudományos felügyeletet, hogy génszerkesztett gyermeket hozzon létre” – állapította meg Kuangtung tartomány Egészségügyi Bizottságának vizsgálata.

“Pénzalapot hozott létre, és saját maga szervezett egy csoportot a kutatás elvégzésére” – tették hozzá.
A vizsgálat szerint a sencseni tudós meghamisította az etikai vizsgálati papírokat, hogy önkénteseket toborozzon kutatásaihoz. Az általa használt technológiák hatékonysága és biztonsága megbízhatatlan, génszerkesztett babák életre hívását a honi törvények tiltják – emelte ki a testület.

A sencseni egyetem hétfőn honlapján közölte, hogy azonnali hatállyal megszüntette Ho munkaviszonyát, tudományos kutatásait, oktatói munkáját.

Mint kiderült, nyolc pár vett részt Ho kutatásaiban, minden egyes esetben a férfi volt HIV-pozitív, a nők nem voltak HIV-fertőzöttek. Ho kutatási eredményeinek közzététele után tudósok közölték, nem szükséges génszerkesztést végezni ahhoz, hogy megakadályozzák a HIV-fertőzés átterjedését apáról gyermekére.



A kávéfajták több mint 60 %-át fenyegeti a kipusztulás

2019. március 04.

A vadon termő kávéfajták több mint 60 százalékát fenyegeti a kipusztulás az erdőirtás, a klímaváltozás és a rovarkártevők egyre súlyosbodó problémája miatt – figyelmeztetnek a kutatók.

A londoni Kew Gardens szakemberei szerint a fenyegetett fajok közé tartozik a leggyakrabban termesztett arab kávé (Coffea arabica) vadon élő rokona is. A Science Advances és a Global Change Biology című folyóiratokban publikált tanulmányok készítői a világon előforduló 124 kávéfaj kutatásait átvizsgálva megállapították, hogy több mint 60 százalékukat fenyegeti a kipusztulás.

A Kew Gardens munkatársa, Eimear Nic Lughadha “rendkívül magasnak” nevezte ezt a mutatót, amelyet korábban mindössze 22 százalékra becsültek.

Az Afrika, Madagaszkár, Ázsia és Ausztrálázsia trópusi területein vadon termő kávéfajok fontosságát az adja, hogy segítségükkel “a betegségeknek és az egyre szélsőségesebbé váló éghajlati feltételeknek ellenálló” új növényeket lehet termeszteni.

A világ kávékereskedelme jelenleg két fajra, az arab kávéra (60 százalék) és a robuszta kávéra (40 százalék) épül.

A Kew Gardens munkatársai és etióp szakértők 2017-ben arra figyelmeztettek, hogy a klímaváltozás miatt a kávéültetvények akár 60 százaléka alkalmatlanná válhat a termesztésre a század végére Etiópiában.



Kiterjesztenék a HPV elleni védőoltást a fiúkra

2019. március 04.

Az iskolai védőoltási program keretében kiterjesztenék a 12 éves fiúkra is HPV-védőoltást – mondta Horváth Ildikó , az egészségügyért felelős államtitkár.

2014 óta térítésmentes a 12 éves lányoknak a méhnyakrák elleni védőoltást az iskolákban, ez minden évben sikeres, hiszen a beoltottsági arány ebben a korosztályban 75 százalék feletti.

Egyre több orvostudományi adat támasztja alá, hogy a védőoltás a fiúk esetében is hatékony a humán papilloma vírus (HPV) ellen.

A Mályvavirág Alapítvány által szervezett méhnyakrák-megelőzési hét nyitórendezvényén az államtitkár arról beszélt, hogy a ma már megelőzhető és korai stádiumban gyógyítható betegségben ötszáz nő hal meg évente Magyarországon. Az egyén felelősségét a szűrésen való részvételben, mert még mindig kevesen élnek az ingyenes szűrés lehetőségével a 25 és 65 év közötti nők körében.

2019-től  adókedvezményben részesülnek azok a nők, akiket az endometriózis, az emlőrák, a méhnyakrák vagy a petefészekrák betegség érint.

Koiss Róbert, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház osztályvezető főorvosa is a szűrés és az oltás fontosságát emelte ki, hiszen e kettő kombinációjával megelőzhető a méhnyakrák kialakulása.

A méhnyakrákot korai stádiumban igen nehéz észrevenni, mert nem jár különösebb tünetekkel, csak akkor, ha a daganat már továbbterjedt. A rendszeres szűrésnek éppen ezért hatalmas szerepe van, hiszen minél korábbi stádiumban ismerik fel a betegséget, annál jobbak a gyógyulás esélyei – hangsúlyozta.

A szűrés a rákmegelőző állapotot is nagy arányban kimutatja, így kezeléssel elkerülhető a méhnyakrák kialakulása.



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...476477478...624
hírek, aktualitások

Utazás előtt és közben is tudatosan: Első az élelmiszerbiztonság!

2025. szeptember 08.

Az utazásokat jellemzően jó előre megtervezzük: készítünk költségtervet, megtervezzük a programokat és hogy milyen ételeket szeretnénk majd megkóstolni, de ritkábban gondolunk arra, hogy a konyhánkat és hűtőnket is felkészítsük a távollétre. Pedig ez az élelmiszerpazarlás és az élelmiszerbiztonság szempontjából is kiemelten fontos.


„Vásároljunk” a hűtőnkből: Törekedjünk arra, hogy lehetőség szerint még az utazás előtt felhasználjuk a közeli lejárati idejű termékeket. Figyeljünk a gyorsabban romló, fogyaszthatósági idővel ellátott termékekre (például joghurt, felvágottak, sonka). Ha nem sikerül időben felhasználnunk, akkor váljunk meg tőlük, hiszen ezek a termékek a lejárati idő után már kockázatosak lehetnek. (1)
Használjuk a fagyasztót: A maradék készételeket és közeli lejáratú élelmiszereket (például gyümölcs, pékáru, túró) érdemes lefagyasztani.
Hűtőszekrény-takarítás: Legalább havonta egyszer (vagy amint kifolyik valami, romlott étel kerül bele) meleg vízzel és semleges tisztítószerrel tisztítsuk ki a hűtőnket, a felső polcoktól lefelé haladva. Mielőtt visszapakolunk, töröljük szárazra a hűtő belsejét.

Miért kiemelten fontos az élelmiszerbiztonság a nyári melegben?

2025. szeptember 07.

Amikor beköszönt a nyári hőség, nemcsak a hőmérséklet emelkedik, hanem az élelmiszerromlás kockázata is. A meleg ugyanis ideális környezetet teremt a mikrobák, például a baktériumok gyorsabb szaporodásához. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetjük a nyári gyomorrontást, vagy akár a komolyabb ételmérgezéseket is.

Az élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó kórokozók különösen gyorsan szaporodnak 5 és 60°C között – ezt az intervallumot hívjuk veszélyzónának. A nyári napokon az ételek könnyen elérhetik ezt a hőmérsékletet, ha nem hűtjük őket megfelelően. Egy napon hagyott autó belső hőmérséklete akár 50-60°C-ra is felmelegedhet, így a hűtést igénylő élelmiszerek (tejtermékek, húsok stb.) nagyon gyorsan megromolhatnak. Vegyük például a joghurtot, amelyet általában 4-8°C között kell tárolni. A meleg, nedves és tápanyagban gazdag joghurt ideális táptalaj a káros mikroorganizmusok (például Salmonella, Listeria) számára. Már néhány óra alatt olyan mértékben elszaporodhatnak, hogy ételmérgezést okozhatnak. A joghurt eközben levet ereszthet, megváltozhat az íze, az illata, de ezek a változások nem mindig látványosak. A mikrobiológiai kockázat már fennállhat akkor is, ha nem észlelünk elváltozást.

Ennek elkerülése érdekében nyáron használjunk hűtőtáskát a bevásárlás során,különösen, ha a vásárlás hosszabb időt vesz igénybe, például ha több boltba is megyünk. Legyünk tudatosak, hiszen ezzel nemcsak a megbetegedéseket, hanem az élelmiszerpazarlást is elkerülhetjük. Ha kétségeink vannak egy termékkel kapcsolatban, inkább ne fogyasszuk el.

Elsősegély csalánozók okozta baleseteknél

2025. szeptember 07.


A balesetest a vízből ki kell menteni. Hogy az elsősegélynyújtót ne érje további támadás, ajánlatos a legtöbb ruhanemű felvétele a testre – ha már búvárruha nem áll rendelkezésre. A veszélyeztetett tengerparton a parti mentők ezért viselnek búvárruhát még az izzasztó hőségben is.
A csalánozószálakat a bőrről el kell távolítani. Ezt természetesen nem puszta kézzel, hanem gumikesztyűben szabad csak megtenni (vagy alkalmas eszközzel a bőrről lesodorni), hiszen a csalánszálakban még jelentős méregtartalom van.
Az érintett területet sós vízzel kell lemosni (nem édesvízzel, mert a sókoncentráció különbsége újabb méregmennyiséget szabadíthat fel), majd a sérült végtagot forró (45 °C) vízben kb. 20 percig kell tartani. Ez kicsapja a fehérjealapú mérgeket.
Ezután jéggel való hűtés (előnyösen jégzsákkal) ajánlott, amely csillapítja a fájdalmat.