Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Tapossa laposra!

2018. október 23.

Az ma már mindenkinek nyilvánvaló, hogy érdemes a hulladékot szelektíven gyűjteni, azonban sokszor még mindig rosszul csináljuk. Még ma is sokszor kerül lerakóba olyan hulladék, amelyet akár újra is lehetne hasznosítani, illetve a szelektív gyűjtő edényekbe sem megfelelően és a megfelelő hulladék kerül.  

Talán a legtöbben ezért mégiscsak azzal vannak tisztában, mi is kerülhet egy-egy szelektív gyűjtőbe, már csak annak okán is, hogy ezeken általában feltüntetik, milyen hulladék kerülhet bele és mit nem szabad. Azonban sokan elfelejtik alaposan átolvasni a feltételeket és megtörténik, hogy átöblítetlen, zsíros, ételmorzsás, szermaradványos, stb. dobozok, és tartók kerülnek ezekbe a gyűjtőkbe.

De talán ez lenne a legkisebb gond, hiszen a feldolgozás során ezek megsemmisülnek. A nagyobb probléma az, hogy a szlogent, miszerint: Tapossa laposra! - sokan elfelejtik, vagy még nem is hallották. Igen, az aluminimum és karton dobozokat olyan módon kellene elhelyezni, hogy azok minél kevesebb helyet foglaljanak, ezáltal egy-egy gyűjtőkonténerbe minél több hulladék férjen, így az elszállítási költségek is csökkennek, nem is beszélve a szállítással járó környezeti terhelésről. Igaz, ma már léteznek olyan gyűjtőkonténerek, amelyek maguk tömörítik a beledobott anyagokat, azonban ezek még nem terjedtek el Magyarországon.



Az öngyógyítás kulcsa

2018. október 22.

Napjainkban egyre újabb és újabb típusú gyógyító rendszerek jelennek meg, bár a módszer fajtájánál néha többet számít a gyógyulni vágyó tudatossága. Hogyan gyógyulhatsz a tudatod segítségével?  

Az elmúlt időszakban az egyik legdinamikusabban fejlődő irányvonal a kvantumgyógyítás, melynek sokféle képviselője jön külföldről néhány napos tréningeket tartani. Óriási különbségek vannak a technikában, melyeket valóban át lehet adni néhány nap alatt. Amiről viszont kevés szó esik, pedig ebben minden gyakorlati felhasználó egyetért, az a Tudatosság kérdése. Pedig ez sokkal fontosabb tényező, mint maga a módszer fajtája, ha valóban használni szeretnénk a kvantumgyógyítást.

A kvantumgyógyítás nem a fejlett technológiát használó különleges műszerekre, hanem a Test - Elme- Tudat egyensúly helyreállítására, vagy a quantum balance állapotára helyezi a hangsúlyt. Sőt. A technika, technológiai eszközök kiterjesztését, adott esetben pedig elengedését jelenti, és egy eddig nem ismert ”tudattechnológia” felhasználásán alapul. A külső módszerek, eszközök mellett - mint például vegyszerek, műszerek, stb. - a test, az elme és a tudat összefüggéseinek, kölcsönhatásainak, kapcsolatainak felismerésére helyezi a hangsúlyt. Ezen valóságszintek között hoz létre egy dinamikus egyensúlyt.



Sütőtök puding

2018. október 22.

fotó: Lénárt GittaNassolnivaló őszi hangulatban? Tipikusan ilyen Lénárt Gitta sütőtök puding receptje, amely egészséges (az összetevők eredeti állapotukban maradnak meg benne), gyorsan elkészíthető és nagyon FINOM!  

A sütőtök az egyik legegészségesebb őszi-téli csemege. LÉNÁRT GITTA, a nyerstáplálkozás nagymestere, fantasztikus finomságot kreált belőle – érdemes kipróbálni!

SÜTŐTÖK PUDING NYERSEN

Hozzávalók 2 személyre:

2 savanykás alma
2 érett banán
2 pohárnyi felkockázott sütőtök
4 db datolya
1-2 kanálnyi csíráztatott hajdina
1 csipet fahéj
+ 1 alma, 1 banán (szükség szerint)

A 2 pohárnyi sütőtök azt jelenti, hogy ha megnézed, hogy felkockázva mennyi az alma, és mennyi a banán, kb. ugyanannyi legyen a sütőtök is, ez nálam épp két pohárnyi volt. Ennek megfelelően, ha több almát, banánt használsz, figyelj arra, hogy a sütőtök mennyisége is körülbelül ugyanannyi legyen. A banán és a datolya édesíti, az alma kicsit élénkíti, savanyítja az ízét. Ha nem elég savanyú, tehetsz bele pár csepp citromlét is. A hajdinát el is hagyhatod, nekem az állaga miatt kellett, kicsit sűrítette. Nem szabad sokat tenni bele, mert elviszi az ízét, olyan "lisztes" lesz.

A hozzávalókat víz nélkül turmixgépben simára keverjük, poharakba szedjük.

A félretett almát és banánt apróra vágjuk, és rátesszük vagy belekeverjük a pudingba. Díszíthetjük aszalt hajdinával, kakaó nibsz, vagyis kakaó darabokkal, mazsolával. (Gyerekeknek kis étcsoki korongokkal.)



Gyermekkori alvászavar, rémálmok, felriadás – mi állhat a háttérben?

2018. október 21.

Alvászavarok jelentkezése esetén fontos, hogy a szülő az ébrenlét és az alvás közti átmenet megteremtése céljából esténként leüljön gyermeke ágya mellé és beszélgessen vele, meséljen neki, átölelje, fizikailag és lelkileg is megnyugtassa őt. Mindez sokat segíthet abban, hogy az óvodáskorú vagy épp kisiskolás gyermek békésen átaludja az éjszakát, és frissen, kipihenten ébredjen. Amennyiben pedig a probléma súlyosbodna vagy állandósulna, mindenképpen hasznos szakember segítségét kérni…

Komoly és megrázó gondot jelenthet a gyermekkori alvászavar, az éjszakai felriadás, és azok a problémák, melyeket a rossz álmok okoznak. Nem csak a szakorvos és a pszichológus, de az óvónő és a szülő számára is igen fontos, hogy a rossz álmok okozta alvászavarokat meg tudja különböztetni az éjszakai felriadástól. Ehhez három tényezőt kell feltétlenül figyelembe venni.

1. Az ébredés időpontja

Az éjszakai felriadás mindig az alvási idő első harmadában, tehát rendszerint éjfél előtt jelentkezik, míg a rossz álom miatti ébredés éjfél után, általában hajnalban. Az alváskutatók ennek okát abban látják, hogy az éjszakai felriadás mindig az ún. ”mélyalvás” fázisában következik be, ami időben törvényszerűen megelőzi azt a felületesebb alvásszakaszt, amelyben a hallucinatorikus álomképek megjelennek.



Gesztenyés keksztekercs

2018. október 21.

Tipikus süti-sütő idő: kora ősz, eső, hűvös! Kell egy kis édesség ezen a hétvégén! De azért olyan legyen, amit minél egyszerűbben, minél gyorsabban elő lehet állítani!  

A régi hagyományok szerint a családban általában csak hétvégente volt édesség. És ha már itt a hétvége, de nem tudjuk mit is süssünk, vagy csak egyszerűen nincs kedvünk semmi bonyolutba belekezdeni, akkor ez a te kedvenced lesz. A bonyolult alatt olyat értek, ahol mondjuk 3 külön tésztát kell sütni és a krémekkel összeragasztani, majd várni hogy megpuhuljon, nos akkor ez tuti hogy a te recepted lesz. Hamar megvan a tészta és a krém is, csak feltekered elteszed a hűtőbe vagy a fagyasztóba és a minimális 1 óra után kivéve már ehető is.

Hozzávalók (2 rúdhoz):

A tészta:

  • 250 g háztartási keksz
  • 150 g margarin
  • 80 g cukor vagy bármilyen megszokott cukorpótló xilit, erithrit stb.
  • 0,5 dl rum
  • 1 evőkanál kókuszreszelék
  • 1 teáskanál kakaó

A krém:

  • 250 g gesztenyemassza (lejobb ha a naturt veszi az ember)
  • 120 g margarin
  • 80 g cukor vagy bármilyen megszokott cukorpótló xilit, erithrit stb.
  • 0,5 dl rum
  • 1 teáskanál kókuszreszelék


Derékfájás? Shiatsu!

2018. október 20.

Az ülőmunka, a nehéz tárgyak rendszeres emelgetése, vagy egyszerűen az életkor okozta gerinckopás mellett, okozhatja még a derékfájást a porckorongok kopása, vagy a kismedencei szervek működésének zavarai, mint amilyen például vesebántalom. Ugyancsak oka lehet a deréktáji fájásnak a növekvő pocak, ami ugye csak kismamák esetében természetes velejárója az életnek, minden más esetben érdemes könnyíteni ezen a terhen.  

A napokban egy hölgy keresett fel, deréktáji panaszokkal. Az előzetes beszélgetés során kiderült, hogy a farok csonti csigolyái el vannak ferdülve. Nála ezt egy rossz esés idézte elő, de olykor lehet vele született probléma is. A szalagrendszer eséskor sérülhet, és nála is ez volt a helyzet. Nehéz ülésről, és még nehezebb háton fekvésről számolt be. Idegrendszeri érintettség miatt még a lábaiba is lesugárzott a fájdalom. Hosszú ideje küzdött már ezzel, többféle masszázst is kipróbált, mire végül eljutott a shiatsuhoz.
A kezelés során a shiatsu által kínált, változatos technikákkal lazítottam, oldottam a testben rekedt trauma nyomait, és a kezelés végén könnyedén, és fájdalom nélkül tudott a hátára feküdni.



Mandula sajt

2018. október 20.

Nagy felfedezés a vegánok számára a mandulából készült mandula sajt. Az íze sajtos, plusz az az íz, amit hozzáteszel, pl. fokhagyma, só, bors, zöldfűszerek.De az állaga, az valami fantasztikus. Lágy, krémes, kenhető, szinte szétolvad a szádban.  

Snidlinges, bazsalikomos és paprikás sajtTöbbféle ízesítésben készítettem, próbáld ki mind!


Hozzávalók:
20 dkg áztatott mandula
1,5 dl víz
1 evőkanál inaktív sörélesztő pehely (ettől lesz igazán sajt íze)
1 teáskanál útifűmaghéj
1 kávéskanál só,
1 kis csokor snidling,
1 kis csokor petrezselyem

A díszítéshez:
1 kávéskanál natúr ételízesítő (pl. Vega-mix)
1 kávéskanál pirospaprika
1 kávéskanál apróra vágott zöldfűszer

A mandulát beáztatjuk legalább 1 napra, hogy elbomoljanak benne az enzimgátló anyagok, és az enzimek feléledjenek. A mandula héját lehúzzuk, hogy a sajt szép fehér legyen.
1,5 dl vízzel simára turmixoljuk. Az állaga ekkor még lágy, tejfölös-túrós-szerű.



A válás magával hozza a tanulási nehézségeket is

2018. október 19.

A legsimább válás is megrázkódtatással jár, ha pedig a gyermeknek egyik szülőjének a válásig állandó jelenlétét gyerekkorának további részében véglegesen nélkülöznie kell, az lelkileg még inkább traumatizálja a gyerekeket. De ha a gyermek a különválást követően két szülője között ingázva is él a válás után, akkor is komoly lelki nehézségekkel kell szembenéznie. Az általa ezeddig egésznek hitt világ “kettétörik”, a helyzet pedig érthetően szorongást hoz magával, és – bizonyos értelemben – gyászreakciót vált ki a gyermekből: meg kell gyászolnia az eddig stabilnak hitt háttér és életvitel elmúlását…

Romló tanulmányi eredmények

Egy édesanya meséli:

“9 éves kislányom tanulmányi eredményei romlottak. A tanító néni szerint ennek az az oka, hogy figyelmetlen, az órákon beszélget padtársaival, kibámul az ablakon – olyan mintha ott sem lenne a teremben. Pedig korábban ez nem volt jellemző rá. Igaz, hogy épp most van folyamatban a válóperünk, de férjemmel már nem lakunk együtt, nincsenek otthon minden nap viták, veszekedések. Azt hittem, ha nyugodttá válik a családi légkör, a tanulási problémák is meg fognak szűnni.”

Gyakori jelenség, ha a gyereket valamilyen érzelmi megrázkódtatás éri, nehezen tudja figyelmét iskolai feladataira összpontosítani. Ennek egyenes következménye a tanulmányi eredmény romlása. A koncentráció képességének visszanyerése nem megy egyik napról a másikra. Az ember “könnyen” válik figyelmetlenné, de hosszabb időbe telik, mire ismét képes lesz a megfelelő összpontosításra. Válás esetén azonban más problémák is felmerülnek.



Őszi allergiák

2018. október 19.

A legtöbb allergiás ősszel fellélegzik. Vége a pollenszezonnak, jöhetnek a nyugalmas hónapok. Sokuknak azonban folytatódnak a szenvedései, vagy éppen ilyenkor erősödnek fel.  

Ősszel a hidegebb időjárás miatt egyre többet tartózkodunk a négy fal közt, a lakásban vagy a munkahelyünkön. Ennek következtében előtérbe kerülnek az épületen belül található allergének, amelyek közül a gombák és a házi poratka a két leggyakoribb.
A szabadtéri és lakásbeli penészgombák a páratartalom emelkedésével érzik igazán jól magukat. Spóraszórásuk, így allergén hatásuk ősszel jelentősen felerősödik, ami az allergiások és asztmások számára különösen rossz hír. A lakáson belüli penészgombák elsősorban a nedves helyeken (fürdőszoba, konyha), kőhidak táján fordulnak elő.

Az ősz az otthoni munkában a falevelek összegereblyézésének és a télre való felkészülés ideje. A szabadtéri penészgombák kedvenc élőhelyei a lehullott falevelekből álló kupacok, a talaj, növények, korhadó fák.



Előzzük meg az őszi megfázásokat!

2018. október 18.

Nemcsak az időjáráshoz illő öltözködéssel tehetünk immunrendszerünkért, hanem a megfelelő táplálkozással is. Ehhez azonban nem kell ízetlen dolgokat fogyasztanunk, hiszen az egészséges ételek is lehetnek igazán ínycsiklandóak!  

Visszavonhatatlanul itt van az ősz, s bár még előfordul, hogy napközben meleg van, és nem kell több könnyű nyári ruháknál, cipellőknél, reggel és este már  hűvösebbre fordul az idő, és már záporokra, komolyabb lehűlésekre is számíthatunk. Nem halogathatjuk tovább az immunrendszerünk erősítését, még akkor sem, ha nyáron voltunk annyira előrelátóak, és sok-sok vitamindús zöldséget és gyümölcsöt fogyasztottunk. A belülről történő védekezés fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni: a táplálékokkal kellően meg tudjuk erősíteni az immunrendszerünket, felkészülve ezáltal a hűvösödő napokra és az előttünk álló télre.

Az a jó hírünk, hogy az immunrendszer erősítése többnyire egy kellemes dolog. Nagyon sok jótékony hatású, kifejezetten finom dolgot fogyaszthatunk azért, hogy erősebbek, egészségesebbek, strapabíróbbak legyünk. Elsőként persze mindenkinek a citrom, narancs, grapefruit jut eszébe - ez utóbbi magjából készült kivonat cseppek formájában fogyasztva különösen jó hatású. Aztán ott van a fokhagyma, különösen harcedzettek fogyaszthatják nagy dózisban. Ki hinné, hogy a tengeri halak, mint például a lazac vagy a tonhal fogyasztása is immunerősítő hatással bír? Aztán ott vannak a csodagyümölcsök, mint például az egyre népszerűbb áfonya, vagy az őszi-téli piacokon felbukkanó bíborvörös gránátalma, amelynek apró magocskái csodálatos energiát tartogatnak szervezetünk számára.



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...477478479...598
hírek, aktualitások

10 tipp, hogy boldog légy!

2025. április 29.

A boldogságot legtöbbször valamilyen nagy változástól, külső tényezőtől, nem várt örömforrástól várjuk. Pedig az életben számos olyan dolog van, mely képes boldoggá tenni minket. Ezek nagy része pedig már most is része a mindennapjainknak - vagy könnyen azzá tehető - csak fel kell azt ismernünk, és megtanulnunk értékelni. Fedezd fel az élet mindennapi örömforrásait, és élvezd őket! Ne feledd, a boldogság elsősorban döntés kérdése.

1. Reggeli kényeztetés

Egy finom kávé vagy tea reggel csodákra képes.
Nem csak a testünket, hanem a lelkünket is feltölti energiával.
Engedd, hogy magával ragadjon ez az élmény. Tedd a mindennapjait részévé ezt az örömteli rituálét.
Kényeztesd magad!

2. Megjelenés

A megjelenés megtervezése számos nő számára jelent kihívást, miközben mások örömmel vetik bele magukat a feladatba.
Nézd át a ruhatáradat, válogass össze újabb és újabb darabokat, tanuld meg kombinálni őket.
Tanulmányozz divatblogokat, meríts belőlük inspirációt. Találd meg a számodra megfelelő stílus és színvilágot. Tervezd meg a megjelenésedet, leld örömödet egy-egy jól sikerült kompozícióban. Tapasztalataidat oszd meg másokkal is.

3. Esztétika

Nem csupán saját magunk, hanem a környezetünk díszítésében is örömünket lelhetjük. Nem csak a folyamat maga, hanem a végeredmény is szemet, és lelket gyönyörködtethető lehet.
Szép környezetben pedig a munka és a pihenés is sokkal jobban esik.
Ne sajnáljuk hát az időt rá! Ha utána olvasunk, kis fantáziával akár pénztárcabarát módon is újjávarázsolhatjuk a környezetünket. Leld benne örömöd!

4. Gasztronómia

A finom ízek, a jóízű beszélgetések, a társaságban elfogyasztott ételek, egy-egy új étterem, vagy kultúra konyhájába való betekintés mindig izgalmas és élvezetes időtöltést jelentenek.
Adózz a testi örömök ezen fajtájának időnként, fedezz fel új ételeket, recepteket, tapasztalj meg új élményeket, és oszd meg őket azokkal, akik közel állnak a szívedhez.
Ne feledd, a minőségi ételek nem csupán a testedet, hanem a lelkedet is táplálják!

Itt a tavasz, és a szemallergia is

2025. április 29.

A tavaszi napsütés sokak számára nem csak örömöt, hanem kellemetlenséget is hoz. A pollenszezon kezdetével milliók életét érinti a szemallergia. A pollenhelyzet súlyosbodik és egyre több ember életminőségét rontja. Az Alensa körképe szerint a szemallergia globális kihívást jelent, és a megoldás a megelőzésben rejlik.

Az allergia terjedése

Az allergének olyan külső anyagok, amelyek allergiás reakciót váltanak ki, a légzőrendszeren, emésztőrendszeren vagy a bőrön keresztül juthatnak a szervezetbe. Minden beteg egyedi küszöbértékkel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy ugyanaz a mennyiségű allergén, ami az egyik személynél tolerálható, másoknál súlyos reakciót válthat ki. Az allergiás rhinitisben szenvedő betegek gyakran tapasztalnak szemtüneteket is, mint például viszketést, irritációt, kivörösödést vagy könnyezést, ezt allergiás kötőhártya-gyulladásnak is nevezzük. Az allergiás reakció a szemhéjat is érintheti, a területén duzzadás, börpír, víszketés és ritka esetekben ekcéma is megjelenhet. A szemallergia lehet szezonális – tarthat a tavaszi, őszi időszakban, amikor a pollenek koncentrációja magasabb a levegőben, vagy lehet állandó, ha az érintett szőr és por allergiában is szenved.

A pollen-allergiában szenvedők számának növekedése világszerte megfigyelhető, különösen a fejlett országokban és a városi környezetekben élők körében. Míg az Egyesült Államokban évente körülbelül 85 millió felnőtt szenved allergiás náthában, a helyzet világszinten egyre aggasztóbb.

Itthon sem jó a helyzet

Magyarország helyzete különösen aggasztó az allergiás megbetegedések szempontjából, ugyanis hazánk Európa egyik allergizálóbb területe a parlagfű tekintetében.  A probléma súlyosságát jól mutatja, hogy a magyar lakosság közel 25%-át érinti a parlagfű-allergia. A helyzet az ország déli részén a legsúlyosabb, ahol a szezonális allergiás rhinitisben szenvedő felnőtt betegek több mint 80%-ánál mutatható ki parlagfű-érzékenység a bőrtesztek során. A parlagfű térnyerése hazánkból indult, és innen kezdte meg térhódítását Közép- és Kelet-Európában. A probléma nem csak önmagában a parlagfű jelenlétében rejlik, hanem abban is, hogy az európai pollentérkép folyamatosan változik. Sokak számára egyes fűfajták, gyomnövények és csalánfélék virágai is allergizáló lehetnek.  Ezt befolyásolják olyan kulturális tényezők is, mint például új növényfajok, mint például a nyír-, a ciprus vagy a tölgyfák  betelepítése a városi parkokban, valamint a klímaváltozás hatásai. E miatt a magyar lakosságnak nem csak a parlagfűvel kell megküzdenie, hanem egy folyamatosan bővülő allergén-palettával is, ami még inkább próbára teszi az érzékeny szemeket és légutakat.

Emésztő gondok – A puffadás, és étrendi megoldásai

2025. április 28.

Mit tud a FODMAP étrend?


A FODMAP nem egy újabb divatdiéta, hanem orvosi bizonyítékokkal és klinikai vizsgálatokkal alátámasztott terápiás étrend, melyet az irritábilis bélszindróma (IBS) kezelésére dolgoztak ki az ausztráliai Monash Egyetemen.
Az alacsony FODMAP étrend az egyetlen bizonyítékokon alapuló és hatékony étrend az IBS kezelésében, melyet a hazai szakmai irányelv is egyértelműen javasol.
Irodalmi adatok szerint IBS-es betegeknél az alacsony FODMAP diéta hatására 74-86%-ban csökkenek az emésztőrendszeri tünetek.
A FODMAP étrend IBS-en kívül számos betegség gyomor-bélrendszeri tüneteinek enyhítésében is hatásosnak bizonyult, mint például gyulladásos bélbetegségek, SIBO, funkcionális diszpepszia, endometriosis és a hasfájós csecsemőknél (itt a szoptató édesanyának kell követnie az étrendet).
Az diéta betarthatósága szempontjából fontos, hogy helyettesítésen és nem kizáráson alapul, így például a magas FODMAP tartalmú alma helyett narancsot, míg a fokhagyma helyett metélőhagymát választhat a páciens.


Mi a puffadás? Miért puffadunk?


A puffadás szubjektív gáz-, nyomás- és teltségérzetet jelent, mely jelentkezet a has felső, középső vagy alsó részén. A páciensek gyakran úgy írják le ezt a jelenséget, hogy olyan „a hasam, mint egy lufi”, vagy „mintha várandós lennék”. (1)
Nem kell, hogy egyedül érezzük magunkat, ha érintettek vagyunk. A puffadás az átlag népesség 16-31%-ában fordul elő, az irritábilis bélszindrómában (IBS) szenvedőknél pedig ennél is magasabb arányban: 66-90%-ban. (Az IBS olyan emésztőrendszeri betegség, amikor nem mutatható ki szervi ok a beteg tünetei és a hasi fájdalom között.)
A puffadás kialakulását tekintve összetett jelenség, társulhat felszívódási zavarokhoz (pl.: tej- és a gyümölcscukor malabszorbcióhoz, amely túlzott hidrogéngáz termelődéssel jár) és egyéb betegségekhez. A puffadás gyakori túlsúly esetén, ilyenkor a megnövekedett hasűri nyomás is hozzájárul ehhez a tünethez.
Étrendi szempontból puffadáshoz vezethetnek a nehezen emészthető, túl zsíros élelmiszerek, ételek és az ún. erjedő szénhidrátok, FODMAP-ok amelyekről az alábbiakban lesz szó.


Mi a FODMAP?

A FODMAP egy mozaikszó, azoknak a szénhidráttípusoknak a kezdőbetűiből „olvadt össze”, amik kerülendők vagy csak kis mennyiségben fogyaszthatók. Ezek az ún. fermentábilis vagy „erjedő”, rosszul felszívódó szénhidrátok: Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polios. A FODMAP-ok közös tulajdonsága, hogy:


a bélben található baktériumok bontják, fermentálják ezeket a szénhidrátokat gázképződés közben – a folyamat puffadáshoz vezethet
extra vizet kötnek meg a bélben, ezzel magyarázhatók az IBS hasmenéses tünetei
az extra víz és gáz a bélfal feszüléséhez, kitágulásához vezet, ami – különösen az arra érzékeny egyéneknél – fájdalommal jár. (2, 3, 4)
fontos! az élelmiszerek, ételek többsége nem sorolható az abszolút tiltott vagy az abszolút javasolt kategóriába – mivel azok FODMAP tartalma az elfogyasztott mennyiségtől is függ. Bizonyos konyhatechnológiai eljárásokkal, pl.: áztatással csökkenthető a FODMAP-tartalom. (3, 5)