Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Egészséget az uzsonnáscsomagba!

2018. október 08.

Iskolaidőben vagyunk. Ez ugyebár elsősorban az iskolás gyerekeknek szól, de voltaképpen a szülőknek is. Leginkább az anyukáknak, akik ilyenkor újra kezdhetik a fejtörést, hogy vajon mi is kerüljön az uzsonnáscsomagba? No és az is kérdés, egyáltalán milyen legyen ez a csomag…? Írásunk tanácsait megfogadva sok fejtöréstől megkímélhetik magukat az anyukák, hogy csemetéik egészséges, jóízű, ugyanakkor praktikusan összekészíthető ennivalót vihessenek magukkal az iskolába.

Uzsonna, akár reggeli helyet is

Jó ötlet, ha beszerzünk erre a célra egy csinos uzsonnásdobozt, amelybe mindent beletehetünk, akár elkülönítve, kis rekeszekben is. Ha ez valamelyik kedvenc vagy menő figurával van díszítve, gyermekünk örömmel fogja elővenni majd.

Nem lehet elég gyakran kihangsúlyozni, mennyire fontos, hogy a nap reggelivel induljon, és az, ha lehetséges, legyen tartalmas, adja meg a gyermeknek is a szükséges energiát. Mégis sokan vannak, akik ezt nem, vagy csak nehezen tartják be, a reggeli rohanás idején a közös családi reggeli csak utópia, a kapkodva bekapott pár falat pedig azt eredményezi, hogy a gyerek már kora délelőtt megéhezik. Ilyen esetekben kihagyni az uzsonnacsomagolást a legrosszabb, amit elkövethetünk…

Szendvics

Az örök klasszikus. De mindenképpen érdemes túllépni a száraz szalámis változatokon. Fontos, hogy puha, nem morzsálódó kenyérből készítjük, és természetesen még jobb, ha teljes kiőrlésű lisztből készült pékárut vásárolunk. Praktikus inkább több kisebb szendvicset készíteni, így, ha nem annyira éhes vagy csak kevesebb ideje van, akkor is be tudja fejezni a falatozást. A háromszögre vágott szendvicseket általában minden gyerek szívesen eszi, ezeket variálhatjuk tetszés szerint.



Így kell meggyőzni valakit - ókori bölcsek érvényes 3 tanácsa

2018. október 07.

Szinte minden században és kultúrában elmerengenek az emberek azon, hogyan befolyásolják őket a többiek.  

Szinte minden században és kultúrában elmerengenek az emberek azon, hogyan befolyásolják őket a többiek. A tanácsaikat ma is használhatjuk. Minden nyilvános előadáson, minden beszélgetésben, vagy üzleti tárgyalásban ott rejtőznek ezek a meggyőzési elemek.

Arisztotelész dolgozta ki a meggyőzés első teljes elméletét.

 

A meggyőzés három tényezőjét különböztette meg:
  1. forrás (ethos),
  2. üzenet (logos),
  3. a közönség érzelmei (pathos).

Mindegyik kapcsolatban lefektette a maga józan tanácsait. Azt ajánlatta, hogy a forrás - a beszélő - mutatkozzék egyenes jelleműnek és megbízhatónak. A beszédírók tartsák be a logika szabályait, használjanak színes történelmi hivatkozásokat és képzeletbeli példákat. Meséljenek történeteket.

Az üzeneteket, Arisztotelész szerint, a közönség már meglévő hiedelmeinek a figyelembevételével kell kifejtenünk. A befogadó érzelmeire okvetlenül legyünk tekintettel. Aki mérges, másként viszonyul szavainkhoz, mint aki jól érzi magát.
Arisztotelész leírta, hogyan kelthetjük föl a különböző érzelmeket (harag, barátság, félelem, irigység, szégyen) a hallgatóságunkban, és elemezte, miként állíthatók ezeket a meggyőzés szolgálatába.



Erős szívdobogás? Számos oka lehet!

2018. október 07.

A palpitációnak nevezett jelenség, vagyis az erős, esetleg szabálytalan szívdobogásérzés meglehetősen ijesztő lehet. Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa a háttérben meghúzódó okok egy részére, valamint a kivizsgálás lehetőségeire hívja fel olvasóink figyelmét.

Palpitáció, avagy heves szívdobogás

A palpitáció egy orvosi fogalom a heves szívdobogás jelölésére. Az érintett rövid ideig gyors és szabálytalan szívdobogást észlel, esetleg egy-egy nagyobb bedobbanással vagy kimaradással. Mások inkább repkedő érzésként írják le a jelenséget, egyeseket a szívdobogásuk erőssége, másokat inkább gyorsasága ijeszthet meg. Vannak, akik rendszeresen tapasztalják ezt az érzést, másoknál csak nagyon ritkán jelentkezik. Érdemes tisztában lenni azokkal a viszonylag gyakoribb okokkal, amelyek palpitációhoz vezethetnek: 
- dohányzás,
- droghasználat,
- túl sok koffein fogyasztása,
- alacsony vércukorszint,
- várandósság,
- néhány stimuláló hatású gyógyszer,
- az elektrolit-egyensúly felbomlása, például alacsony káliumszint,
- valamilyen akut betegség,
- pajzsmirigy-túlműködés,
- reflux,
- egyes szívbetegségek, mint például a tachycardia különböző formái, pitvarlebegés, pitvarfibrilláció, kamrai tachycardia.

Amennyiben a szívdobogásérzés mellé olyan tünetek is társulnak, mint a mellkasi fájdalom (amely esetleg kisugárzik az állkapocsba, a vállba, a nyakba), légzési nehézség, hideg verejtékezés, zavartság, ájulás, mindenképpen mentőt kell hívni!



Mit gondolsz magadról?

2018. október 06.

Mi nők gyakran elfelejtünk nőnek lenni. Férfi módon próbálunk helytállni, karriert építünk, határozottak, erősek vagyunk, még véletlenül se merjük magunkat elengedni. Azt tanultuk, hogy mindig meg kell felelni, olyannak lenni - vagy legalábbis olyannak látszani - mint amit elvárnak tőlünk.  

Azt hisszük ettől leszünk sikeresek a munkában és a magánéletben. És ha nem tudunk mindenkinek megfelelni, gyakran szidjuk, ostorozzuk magunkat, pedig ettől semmi sem lesz jobb. Sikerünket az élet különböző területein alapvetően az befolyásolja, amit önmagunkról gondolunk.

Hogyan gondolkodsz magadról?

Lehet hogy azt gondolod magadról: "Sikeres nő vagyok. Persze lehet, hogy kudarc ér, de akkor tanulok belőle, túllépek rajta, és könnyen talpra állok." Ha ezt gondolod, akkor mersz kezdeményezni, vállalod a kockázatot, és így nagyobb esélyed lesz a sikerre.

De lehet, hogy az a véleményed magadról: "Peches nő vagyok. Az életem tele van kudarcokkal. Persze előfordul, hogy sikerül valami, de az csak a véletlen műve lehet." Ha ezt gondolod, akkor nem kockáztatsz (hiszen úgyis hiába), és nem tudsz örülni a sikernek sem, hiszen a véletlen nem a Te érdemed. Ha "véletlenül" sikerül valami, rögtön szorongani kezdesz, szinte elvárod, hogy dugába dőljön az egész. Kudarcaidon ellenben hosszasan tudsz rágódni, egész beállítódásoddal szinte programozod a sikertelenséget. Arról nem is beszélve, hogy mennyi stresszt tudsz így előállítani magadnak.

Ha gyenge, bátortalan, elesett nőnek tartod magad, aki önmagában semmit sem ér, állandó támogatásra szorul, akkor csapdában vagy, és nem tudsz kitörni a körülmények fogságából. De rajtad múlik: ha hiszel abban, hogy Te irányítod az életed, akkor kis tanulással tréninggel valóban képes is leszel rá.



A NŐ olyan, mint a gyémánt - sokoldalú

2018. október 06.

Egy régi szólás szerint: Ha egy úri asszony azt mondja nem, akkor az azt jelenti, talán. Ha azt mondja, talán, az azt jelenti, igen, ha azt mondja, igen, akkor az nem úriasszony. Ugyanakkor, ha egy diplomata azt mondja igen, az azt jelenti, talán, ha azt mondja, talán, az azt jelenti, nem, ha azt mondja, nem, akkor az nem diplomata.  

Rámenős (magabiztos) hárpia (szipirtyó, házisárkány), vagy álmodozó próféta, fondorlatos femme fatale, vagy az anya példaképe. Ezen változatos oldalait a nőknek amazonnak, madonnának, kurtizánnak vagy anyának nevezte el Linda Franklin angol pszichológusnő. Ő próbálkozott e négy alaptípus jellemzőinek leírásával. Mások könyvet, sőt könyveket írtak és írnak ezen témáról, de a kategóriák meghatározása tulajdonképpen Karl Jung, a híres svájci pszichológus munkásságán alapszik.

Természetesen egy pillanatra sem szabad azt hinni, hogy ezek az alaptípusok tiszta formájukban léteznek, hiszen minden ember (nő) egyedi és egyszeri. Ahogy Ady írja : ”vagyok, mint minden ember, fenség, titok, északfok idegenség”.....,vagy ahogy Madách mondja : „mily csodás kevercse jónak és gonosznak”.

A kategóriák inkább azt mutatják, hogyan látják magukat a nők, de méginkább a férfiak és mik a társadalom elvárásai, helyeslik és elismerik, vagy elvetik ezeket a magatartásbeli jellemzőket. Hiszen vegyük figyelembe, milyen nagy közvetlen vagy közvetett befolyással rendelkeznek az egymástól nagyon nagyon különböző nők a modern társadalomban, nem is beszélve a művészetekben. (főleg irodalomban és filmben érzékelhető általános és tartós népszerűségük.)



Ősszel fokozódhatnak a reflux tünetei

2018. október 05.

A légúti megbetegedések időszakában a kezeletlen refluxbetegség további panaszokat, köhögést és torokfájást is okozhat.

Az ősz nem kedvez az emésztőszervi betegségeknek, többek közt a refluxbetegségnek sem. Ebben az évszakban sokan panaszkodnak gyomorégésre, arra, hogy úgy érzik, „mintha gombóc lenen a torkukban”, de a szájszárazság, a böfögés és kellemetlen lehelet is megnehezítheti a mindennapokat. A panaszok kezelése az életminőség javulásán túl azért is fontos, mert a kezeletlen reflux krónikus torokfájást és köhögést is okozhat.

Gyomorsav és légutak

A nyelőcsövön át a gyomorba kerülő táplálék útját a gyomorszáj zárja el, ez akadályozza meg a gyomortartalom visszaáramlását. Ha ez a záróizom nem jól működik, a savas hatású gyomornedv a nyelőcsőbe visszakerülve az érzékeny nyálkahártyát irritálja – magyarázza dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, tüdőgyógyász, a Budai Allergiaközpont orvosa. A betegeknél ezt a szegycsont mögötti területen okoz panaszt, vagy akár a torokban jelentkező, égő fájdalmat él meg a beteg a gyomorsav visszaáramlása. A betegség neve is erre a folyamatra utal, mivel a jelenséget refluxnak – magyarul  visszafolyásnak – nevezzük.



Karrierváltás: nézzünk szembe önmagunkkal

2018. október 05.

Ahelyett, hogy időnket olyan dolgokra vesztegetnénk, amelyek nem okoznak valódi örömet, ismerjük fel a bennünk lévő potenciált és a saját életünk alakításában játszott szerepünket. Ezután válasszuk ki és valósítsuk meg az értékeinkhez, motivációinkhoz és hitünkhöz legközelebb állót - vallja Kránitz Éva karrier-tanácsadó és coach, akivel karrierváltásról, önmegvalósításról beszélgetett Kertész Dalma.  

- Miért fogalmazódik meg általában az emberekben a váltás gondolata?

- Amikor belső igényeink és külső valósághelyzetünk között már nagy a szakadék - azaz, amiben hiszünk, ami igazán fontos a számunkra, nem tükröződik vissza a körülményeinkben - jó okunk van arra, hogy olyan irányba forduljunk, ami motivációinknak jobban megfelel.

- Tapasztalatai szerint mit várnak az emberek a munkájuktól?

- Nagy egyéni különbségek lehetnek ezzel a kérdéssel kapcsolatban. Mélyebb rálátásom leginkább azoknak az embereknek a gondolkodásmódjára van, akikkel vezetőfejlesztőként vagy karrierváltás kapcsán dolgozom. Ez egy magasan kvalifikált réteg: szakemberek, vezetők, kisebb mértékben vállalkozók és művészek ők, többnyire 30-50 éves kor között. 2009-ben végeztem egy fókuszcsoportos kutatást ebben a témában, akkor klienseim leginkább megfelelő egzisztenciát, a megszokott életszínvonal biztosítását, (akár külföldi) karrierlehetőségeket, stabilitást, értelmes, motiváló feladatot, fejlődési lehetőséget, valamint - kisebb mértékben - az önmegvalósítás lehetőségét várták el munkájuktól.



Tanulás – nem csak a gyereken múlik!

2018. október 04.

“Mutasd a bizonyítványod, megmondom, ki vagy” – vélekedik sok szülő. Rosszul. Aki csak gyermeke érdemjegyeit nézi, számos lehetőségtől fosztja meg gyermekét és önmagát is. Sajátítsa el ön is a modern pszichológiai ismereteket – a pozitív eredmény bizonyosan nem marad el. 

Sikerközpontú, modern világunkban már nemcsak a felnőtteknél, hanem a gyerekeknél is egyre inkább elvárás a teljesítményorientált hozzáállás. Az általános felfogás szerint a gyerek tanuljon minél jobban, hozzon jó vagy kiváló jegyeket, fejlődjön folyamatosan, illetve, ha lehet, akkor iskolán kívül is érjen el jó eredményeket. De ez nem mindig van így, hiszen nem tökéletes világban élünk, és törekvéseinket sokszor nem koronázza siker. Sok szülőben felmerül a kérdés: tanuljon-e együtt  gyermekével annak érdekében, hogy jó vagy még jobb tanuló legyen, vagy esetleg azzal tesz jobbat, ha a gyermekre bízza a dolgot?

Igen is meg nem is!

Dr. Vekerdy Tamás szerint:
„Mit rontanak el leggyakrabban az „iskolakezdő” szülők? Azt, hogy nem tudatosítják magukban rögtön a legelején, hogy az iskola a gyerek dolga. Amennyiben anyát és apát ilyenkor az érdekli legjobban, hogy bepakolta-e a gyerekük a táskáját, hogy megírta-e a leckét, esetleg ő akar a korrepetitor lenni, azzal hibát követ el. Az iskolakezdés tétje, hogy 8–12 év normális, vagy pokoli évet fognak közösen megélni. Ehhez a kezdetektől azt érdemes éreztetni a gyerekünkkel, hogy mindig ott a család a háttérben, segít és megvédi, ha szükséges, vagy ezt kéri, a többit pedig nyugodtan rá kell bízni. Ha otthon hagyja a tornazsákot és ezért egyest kap, nem baj, ha másodszor és harmadszor is, az sem baj, ötödszörre megtanulja és ezzel együtt azt is, hogy ez az ő felelőssége, hogy megbíznak benne minden körülmények között.”

Alsós gyerekek esetében mindenféleképpen szükséges a folyamatos jelenlét és terelgetés, hiszen számukra az iskola még olyan új dolog, ami állandóan ismeretlen helyzeteket szül. Nagyon lényeges, hogy a szülő és a gyerek együttes erővel és közreműködéssel határozza meg az iskola és a tanulás körüli szokásokat és tevékenységeket, illetve hogy a szülő rávezesse a gyereket a tanulásra, a feladataira. Ha az efféle ’’fogódzkodókat’’ jól sikerül kialakítani,   akkor a gyerek idősebb, felső tagozatos korában önállóan is képes lesz  boldogulni. Ha az első pár osztálynál szülőként sikerül megalapoznunk az iskolához és a tanuláshoz való pozitív viszonyt, akkor annak a későbbiekben még nagyobb hasznát fogjuk venni. Mindig biztosítsuk a gyereket arról, hogy hozzánk bármikor fordulhat, hogyha kérdése van, vagy segítségre, támogatásra van szüksége.

Ám azt minden esetben érdemes a szülőknek tudatosítaniuk önmagukban, hogy egy szülő csak a legritkább esetben képzett tanár. Így könnyen előfordulhat az is, hogy nem megy a korrepetálás, és az intenzív együtt tanulás a gyerekkel kudarcot vall, és bármennyire is segíteni akarunk neki, idegeskedéssel, összeveszéssel, netalántán kiabálással, sírással végződik a közös tanulás. Így nyilván egyik félnek sem lesz sikerélménye. Azonban ha így alakul, sincs – de  bölcs dolog korrepetitort fogadni – kisebb és nagyobb gyerekek esetében is. A szülőnek nem feltétlenül kell a gyerek tanárának vagy edzőjének lennie!



Panírozás mesterfokon avagy 4 rántott étel, ami garantáltan elgondolkoztat

2018. október 04.

Kerek, szögletes, hosszú, rövid, gömbölyű, lapos, rántott… Gombóc Artúrhoz hasonlóan a magyar konyha sem válogat, csak a kiemelt témája, épp nem csokoládé, hanem a rántott. A rántott fogások a vasárnapi ebéd állandó szereplői, legyen az csirke, sertés vagy akár egy vegetáriánus fogás. A NetPincér vállalta, hogy elrugaszkodva a hagyományos receptektől, körbejárja a világot, s szemügyre veszi, hogy aranyló bundában mi más finomságot lehet még készíteni. Hiszen ha az alapanyagokat mind szeretjük, miért ne lenne az eredmény fenséges?  

1. Amerika kedvence

A legtöbb amerikai gyerek nagy kedvence a „mac & cheese” nevű ínyencség, amit mi magyarul egyszerűen csak sajtos makaróninak csúfolunk. De egyből felcsillan a szemünk, ha meghalljuk, hogy ezt a hétköznapi fogást ki is lehet rántani. Egyszerűen nagyszerű: első nap elkészítjük a sajtos tésztát, másnap pedig kis golyókat göngyölve belőle lisztbe, tojásba és panírba mártogatjuk. Két pikáns fogás és boldog a család – mi pedig könnyen elfelejthetjük a főzés és pakolás gondjait.

Kép forrás


Három kívánság – mesebeli torta hozzáadott cukor nélkül

2018. október 03.

A Nándori Cukrászda hozzáadott cukor nélkül készült édessége nyerte a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, amelyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt hirdet meg. A „Három kívánság” torta győzelmét az Országházban jelentették be a Magyarország Tortájával és az augusztus 20-i ünnepi programok ismertetésével együtt. A Magyarország Tortája a „Komáromi kisleány” lett, melyet a Jánoska Cukrászda készített. A két győztes tortát a nagyközönség először augusztus 18-án, 19-én és 20-án Budapesten, a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatta meg.

Idén hetedik alkalommal írta ki az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, melyre az ország bármely cukrászdája és vendéglátó egysége nevezhetett. A cukrászok a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által jóváhagyott alapanyaglistából válogathattak.

A győztes a „Három kívánság” torta lett, mely a budapesti Nándori Cukrászda alkotása. A sütemény nem tartalmaz hozzáadott cukrot és fehér lisztet. Házias jellegű alkotás, a családok kedvenc habos tortája lehet. Három domináns összetevője a chiamagos-diós mandulapiskóta, a meggy és a darabos túró, mely utóbbi igazi magyar különlegességnek számít. A torta frissességét a pikáns citromlé fokozza, míg a tetejét édes “habfelhő” borítja.



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...480481482...598
hírek, aktualitások

10 tipp, hogy boldog légy!

2025. április 29.

A boldogságot legtöbbször valamilyen nagy változástól, külső tényezőtől, nem várt örömforrástól várjuk. Pedig az életben számos olyan dolog van, mely képes boldoggá tenni minket. Ezek nagy része pedig már most is része a mindennapjainknak - vagy könnyen azzá tehető - csak fel kell azt ismernünk, és megtanulnunk értékelni. Fedezd fel az élet mindennapi örömforrásait, és élvezd őket! Ne feledd, a boldogság elsősorban döntés kérdése.

1. Reggeli kényeztetés

Egy finom kávé vagy tea reggel csodákra képes.
Nem csak a testünket, hanem a lelkünket is feltölti energiával.
Engedd, hogy magával ragadjon ez az élmény. Tedd a mindennapjait részévé ezt az örömteli rituálét.
Kényeztesd magad!

2. Megjelenés

A megjelenés megtervezése számos nő számára jelent kihívást, miközben mások örömmel vetik bele magukat a feladatba.
Nézd át a ruhatáradat, válogass össze újabb és újabb darabokat, tanuld meg kombinálni őket.
Tanulmányozz divatblogokat, meríts belőlük inspirációt. Találd meg a számodra megfelelő stílus és színvilágot. Tervezd meg a megjelenésedet, leld örömödet egy-egy jól sikerült kompozícióban. Tapasztalataidat oszd meg másokkal is.

3. Esztétika

Nem csupán saját magunk, hanem a környezetünk díszítésében is örömünket lelhetjük. Nem csak a folyamat maga, hanem a végeredmény is szemet, és lelket gyönyörködtethető lehet.
Szép környezetben pedig a munka és a pihenés is sokkal jobban esik.
Ne sajnáljuk hát az időt rá! Ha utána olvasunk, kis fantáziával akár pénztárcabarát módon is újjávarázsolhatjuk a környezetünket. Leld benne örömöd!

4. Gasztronómia

A finom ízek, a jóízű beszélgetések, a társaságban elfogyasztott ételek, egy-egy új étterem, vagy kultúra konyhájába való betekintés mindig izgalmas és élvezetes időtöltést jelentenek.
Adózz a testi örömök ezen fajtájának időnként, fedezz fel új ételeket, recepteket, tapasztalj meg új élményeket, és oszd meg őket azokkal, akik közel állnak a szívedhez.
Ne feledd, a minőségi ételek nem csupán a testedet, hanem a lelkedet is táplálják!

Itt a tavasz, és a szemallergia is

2025. április 29.

A tavaszi napsütés sokak számára nem csak örömöt, hanem kellemetlenséget is hoz. A pollenszezon kezdetével milliók életét érinti a szemallergia. A pollenhelyzet súlyosbodik és egyre több ember életminőségét rontja. Az Alensa körképe szerint a szemallergia globális kihívást jelent, és a megoldás a megelőzésben rejlik.

Az allergia terjedése

Az allergének olyan külső anyagok, amelyek allergiás reakciót váltanak ki, a légzőrendszeren, emésztőrendszeren vagy a bőrön keresztül juthatnak a szervezetbe. Minden beteg egyedi küszöbértékkel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy ugyanaz a mennyiségű allergén, ami az egyik személynél tolerálható, másoknál súlyos reakciót válthat ki. Az allergiás rhinitisben szenvedő betegek gyakran tapasztalnak szemtüneteket is, mint például viszketést, irritációt, kivörösödést vagy könnyezést, ezt allergiás kötőhártya-gyulladásnak is nevezzük. Az allergiás reakció a szemhéjat is érintheti, a területén duzzadás, börpír, víszketés és ritka esetekben ekcéma is megjelenhet. A szemallergia lehet szezonális – tarthat a tavaszi, őszi időszakban, amikor a pollenek koncentrációja magasabb a levegőben, vagy lehet állandó, ha az érintett szőr és por allergiában is szenved.

A pollen-allergiában szenvedők számának növekedése világszerte megfigyelhető, különösen a fejlett országokban és a városi környezetekben élők körében. Míg az Egyesült Államokban évente körülbelül 85 millió felnőtt szenved allergiás náthában, a helyzet világszinten egyre aggasztóbb.

Itthon sem jó a helyzet

Magyarország helyzete különösen aggasztó az allergiás megbetegedések szempontjából, ugyanis hazánk Európa egyik allergizálóbb területe a parlagfű tekintetében.  A probléma súlyosságát jól mutatja, hogy a magyar lakosság közel 25%-át érinti a parlagfű-allergia. A helyzet az ország déli részén a legsúlyosabb, ahol a szezonális allergiás rhinitisben szenvedő felnőtt betegek több mint 80%-ánál mutatható ki parlagfű-érzékenység a bőrtesztek során. A parlagfű térnyerése hazánkból indult, és innen kezdte meg térhódítását Közép- és Kelet-Európában. A probléma nem csak önmagában a parlagfű jelenlétében rejlik, hanem abban is, hogy az európai pollentérkép folyamatosan változik. Sokak számára egyes fűfajták, gyomnövények és csalánfélék virágai is allergizáló lehetnek.  Ezt befolyásolják olyan kulturális tényezők is, mint például új növényfajok, mint például a nyír-, a ciprus vagy a tölgyfák  betelepítése a városi parkokban, valamint a klímaváltozás hatásai. E miatt a magyar lakosságnak nem csak a parlagfűvel kell megküzdenie, hanem egy folyamatosan bővülő allergén-palettával is, ami még inkább próbára teszi az érzékeny szemeket és légutakat.

Emésztő gondok – A puffadás, és étrendi megoldásai

2025. április 28.

Mit tud a FODMAP étrend?


A FODMAP nem egy újabb divatdiéta, hanem orvosi bizonyítékokkal és klinikai vizsgálatokkal alátámasztott terápiás étrend, melyet az irritábilis bélszindróma (IBS) kezelésére dolgoztak ki az ausztráliai Monash Egyetemen.
Az alacsony FODMAP étrend az egyetlen bizonyítékokon alapuló és hatékony étrend az IBS kezelésében, melyet a hazai szakmai irányelv is egyértelműen javasol.
Irodalmi adatok szerint IBS-es betegeknél az alacsony FODMAP diéta hatására 74-86%-ban csökkenek az emésztőrendszeri tünetek.
A FODMAP étrend IBS-en kívül számos betegség gyomor-bélrendszeri tüneteinek enyhítésében is hatásosnak bizonyult, mint például gyulladásos bélbetegségek, SIBO, funkcionális diszpepszia, endometriosis és a hasfájós csecsemőknél (itt a szoptató édesanyának kell követnie az étrendet).
Az diéta betarthatósága szempontjából fontos, hogy helyettesítésen és nem kizáráson alapul, így például a magas FODMAP tartalmú alma helyett narancsot, míg a fokhagyma helyett metélőhagymát választhat a páciens.


Mi a puffadás? Miért puffadunk?


A puffadás szubjektív gáz-, nyomás- és teltségérzetet jelent, mely jelentkezet a has felső, középső vagy alsó részén. A páciensek gyakran úgy írják le ezt a jelenséget, hogy olyan „a hasam, mint egy lufi”, vagy „mintha várandós lennék”. (1)
Nem kell, hogy egyedül érezzük magunkat, ha érintettek vagyunk. A puffadás az átlag népesség 16-31%-ában fordul elő, az irritábilis bélszindrómában (IBS) szenvedőknél pedig ennél is magasabb arányban: 66-90%-ban. (Az IBS olyan emésztőrendszeri betegség, amikor nem mutatható ki szervi ok a beteg tünetei és a hasi fájdalom között.)
A puffadás kialakulását tekintve összetett jelenség, társulhat felszívódási zavarokhoz (pl.: tej- és a gyümölcscukor malabszorbcióhoz, amely túlzott hidrogéngáz termelődéssel jár) és egyéb betegségekhez. A puffadás gyakori túlsúly esetén, ilyenkor a megnövekedett hasűri nyomás is hozzájárul ehhez a tünethez.
Étrendi szempontból puffadáshoz vezethetnek a nehezen emészthető, túl zsíros élelmiszerek, ételek és az ún. erjedő szénhidrátok, FODMAP-ok amelyekről az alábbiakban lesz szó.


Mi a FODMAP?

A FODMAP egy mozaikszó, azoknak a szénhidráttípusoknak a kezdőbetűiből „olvadt össze”, amik kerülendők vagy csak kis mennyiségben fogyaszthatók. Ezek az ún. fermentábilis vagy „erjedő”, rosszul felszívódó szénhidrátok: Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polios. A FODMAP-ok közös tulajdonsága, hogy:


a bélben található baktériumok bontják, fermentálják ezeket a szénhidrátokat gázképződés közben – a folyamat puffadáshoz vezethet
extra vizet kötnek meg a bélben, ezzel magyarázhatók az IBS hasmenéses tünetei
az extra víz és gáz a bélfal feszüléséhez, kitágulásához vezet, ami – különösen az arra érzékeny egyéneknél – fájdalommal jár. (2, 3, 4)
fontos! az élelmiszerek, ételek többsége nem sorolható az abszolút tiltott vagy az abszolút javasolt kategóriába – mivel azok FODMAP tartalma az elfogyasztott mennyiségtől is függ. Bizonyos konyhatechnológiai eljárásokkal, pl.: áztatással csökkenthető a FODMAP-tartalom. (3, 5)