Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Az igazán hatékony tanulás titka

2018. február 22.

Mi az amit Neked sem tanítottak meg az iskolákban? Nos, az az a módszer, amivel képes lennél bármit, könnyedén megtanulni. Eszközöket (jó esetben) kapsz a kezedbe, de olyan módszert, amivel ugyanolyan könnyedén tanulod meg a természettudományi összefüggéseket, a verseket, vagy épp’ a tigrisbukfencet, nem tanítanak sehol.  

Felmerül az a kérdés, hogy létezik-e egyaltálán ilyen „csodamódszer”, de mielőtt válaszolna erre a cikk nézzünk meg valamit: Miért van egyáltalán szükség arra, hogy képesek legyünk hatékonyan tanulni?
 
Ha belegondol az ember: akkor mi az amit lát a körülöttünk lévő világban? Azt, hogy - szinte - percről percre folyamtosan változik. Csak gondolj bele… Húsz évvel ezelőtt a Facebook még tervben sem volt, ma meg az emberek nagyrésze azon éli az életét. Harminc éve még az Internet is csak gyerekcipőben járt és - az ezzel kifejezetten foglalkozókon kívül -, senkinek semmit nem mondott a rendszer működése. Még a név, hogy Internet sem létezett. Ezzel szemben ma?!
 
Ha megnézzük az emberiség történetét miért van az, hogy a Homo sapiens (értelmes(?) ember) volt az ami több embertípus közül fenn tudott maradni az évezredek során, míg a többiek eltűntek a történelem sűllyesztőjében? A válasz roppant egyszerű. Képes volt alkalmazkodni a változó körülményekhez és képes volt a tapasztalatait hasznosítani később. Ennek egy kulcsa volt, képes volt tanulni.
 
A hatékony tanulás képessége a változásokhoz való alkalmazkodás titka. Aki, vagy ami erre nem képes, az bukásra vagy kihalásra van ítélve. Magyarul, ha hatékonyan tudsz tanulni, képes leszel alkalmazkodni a körülötted levő világ követelményrendszeréhez.


Egyen rendszeresen a gyerek! - Miért is olyan fontos ez?

2018. február 21.

Ha szeretnénk, hogy gyermekünk jól teljesítsen a suliban, fontos, hogy ne csak a tanulásra gondoljunk. A táplálkozásnak is hatalmas szerepe van ebben.Ha a gyermek nem kapja meg fizikálisan a megfelelő tápanyagokat, akkor az agya sem képes a megfelelő működésre.  

"Bizonyított, hogy az iskolás gyerekek vércukorszint-ingadozása közvetlenül hiperaktivitást, koncentrációs és tanulási zavart, agressziót és más viselkedési zavarokat vált ki."
(Dr. Natasha Campbell-McBride MD: Gap szindróma című könyvéből)

Abban a szakaszban, amikor a vércukorszint hirtelen megnövekszik, a gyerek "feldobott" állapotba kerül, ami hiperaktivitást válthat ki.
Amikor pedig a vércukorszint túl alacsony lesz, a gyerek rosszul érzi magát, ami gyakran fejfájással, rosszkedvvel, agresszív viselkedéssel jár.

Kimondottan ennek a veszélynek vannak kitéve a válogatós gyerekek, akik csak bizonyos ételeket hajlandóak enni. Nap közben inkább koplalnak ha olyan ételt kapnak amit nem szeretnek.  Valamint azok a gyerekek, akik szinte csak olyan ételeket fogyasztanak amiben sok a finomított szénhidrát (pl.: péksütemény, kekszek, gumicukrok, ízesített üdítők).



Veszélyes a szorongás babavárás alatt

2018. február 21.

Elkészül-e időben a babaszoba, mit ehetek, ami jó a babának, egészséges lesz-e a kicsi, milyen lesz a szülés? Megannyi hasonló kérdésen gyötrődnek a kismamák, ami sok idegeskedést okoz. Ezek a stresszhatások szinte elkerülhetetlenek, viszont komoly következményekkel járhatnak: kihathatnak a kicsi fejlődésére is. Így baba és mama egészsége érdekében fontos, hogy a várandósságot jellemző nehézségeken is igyekezzünk nyugalommal túljutni, minden esetben mérlegeljük, valóban megéri-e a probléma az aggódást.

A várandósság kétségkívül a legtöbb nő életében az egyik legszebb időszak, de egyben a legstresszesebb is. Különösen első terhesség esetében, hiszen ilyenkor a kezdő kismama minden teendőt, és a babavárással járó tünetet szorongással kezel. A megválaszolatlan kérdések feletti pánikkal vagy a túlzott megfelelni akarással azonban nem csak saját közérzetünket, hanem a születendő kisbabát is veszélyeztetjük.

Nyugtalan terhesség, nyugtalan baba

Ha a kismama gyakran ideges, magasabb lesz a vérnyomása, melynek következtében előfordulhat, hogy a baba nem jut elég oxigénhez és táplálékhoz, fejlődése pedig lelassul. Az ismétlődő stresszes ingerek az anyukát hajlamossá teszik a görcsökre, de nagyon ritkán akár a szülés korai megindulásáért is felelősek lehetnek. A koraszülött vagy nyugtalan terhességet megélt babáknál gyakran előfordulnak immunrendszeri problémák, a kicsi szervezetében nem alakul ki megfelelően a védelem, így fokozottan érik őt a fertőzések, nagyobb eséllyel és gyakrabban betegszik meg.



Az óvodák szerepe az iskolára való felkészítésben

2018. február 20.

Mostanában többször elgondolkodtam azon, hogy jó döntés volt-e az óvodában a kötelező foglalkozásokat kezdeményezésre cserélni, ahol a pedagógus felkínálja a lehetőséget egy-egy tevékenységre, s a gyermek bekapcsolódik, ha szeretne.  

A csoport nagy többségével nincsen gond, ők szívesen részt vesznek minden újdonságban, hiszen a gyermekeket a kíváncsiság, felfedezni vágyás hajtja.

Vannak viszont gyermekek, akik a legügyesebb motiválás ellenére sem kapcsolódnak be ezekbe a foglalkozásokba.
Sokszor pont azért, mert érzik magukról, hogy ezekben a dolgokban nem elég ügyesek. Rájuk kellene legjobban figyelni, hiszen általában pont nekik lenne legnagyobb szükségük arra, hogy részt vegyenek ezeken a foglalkozásokon.

Manapság a gyermekeknek otthon is nagy a szabadságuk, sok családban nincsenek saját feladataik, amelyek kialakítanák az iskolakezdésre a feladattudatot, feladattartást.

A kezdeményezéseket tartó óvodapedagógusoknak nagyon alaposan kell megfigyelnie a gyermekeket.



Tovább emelkedett a betegek száma

2018. február 20.

A 6. héten tovább terjedt az influenza az országban, azonban a megbetegedések számának emelkedése mérsékeltebb volt, mint az előző héten - derül ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának kórházhigiénés és járványügyi felügyeleti főosztályának legfrissebb, szerdán közzétett jelentéséből.
 

 

 



A közlés szerint február 5-11. között 27,5 százalékkal többen, majdnem hetvenezren fordultak orvoshoz, mint az azt megelőző héten.

Az adatokból kitűnik, hogy a 6. héten 17 megyében emelkedett, két területen (főváros és Zala megye) nem változott, egy megyében (Somogy) pedig csökkent az influenzás tünetekkel orvoshoz forduló betegek száma, és a legtöbb beteg továbbra is a gyermekek és a fiatal felnőttek közül kerül ki.

A kórházi jelentőszolgálat adatai alapján - az előző héthez viszonyítva - 276 embert kezeltek kórházban influenza miatt, ez 40,8 százalékos emelkedés az előző heti adatokhoz képest.



Stressz!

2018. február 19.

Szakítás-válás, munkahelyi nehézségek, magány, boldogtalan párkapcsolat, anyagi kilátástalanság és lehetne számtalan olyan nehézséget felsorolni, amelynek a gyűjtőneve egyszerűen csak ennyi: Stressz. Ez csak valami rossz dolog lehet, gondoljuk sokan. Pedig ahogy Selye János, a világhírű stressz-kutató mondta: a stressz az élet sava-borsa.  

Definíció szerint a stressz a szervezet válasza valamilyen igénybevételre. Ez a válasz lehet pozitív (eustressz), vagy negatív (distressz). Az pszichológiai distressz a kellemetlen érzéseket vagy érzelmeket jelenti, amelyek nagyban befolyásolják a mindennapi működésünket.
Rövidebb vagy hosszabb ideig mindannyian tapasztaltunk már negatív érzelmi stresszt: hangulatingadozást, szomorúságot, szorongást, gyenge koncentrációt, memóriazavart, testi és szellemi fáradtságot, teljesítményromlást, hajhullást. Van, akinek az apátia és a kiüresedés érzése sem ismeretlen. A testi tüneteknek is hosszú a listája. Jellemző a fokozott izzadékonyság, a nyak-, hát-, és fejfájás, szívdobogás, hasmenés, renyhe emésztés, szájszárazság.

Az érzelmi stressz mértéke nagyban függ attól, hogy miként észleljük az azt kiváltó okot vagy helyzetet. Éppen ezért a megküzdésnek is két fő formája van: a problémaközpontú, amikor magára a rossz érzéseket kiváltó helyzetre vagy problémára összpontosítunk, azt próbáljuk elkerülni vagy megváltoztatni, és az érzelemközpontú, amikor nem tudjuk a helyzetet megváltoztatni, így a hozzá kapcsolódó érzelmi reakciókat próbáljuk enyhíteni.



A gluténmentes étkezés buktatói

2018. február 19.

Egy autoimmun gluténérzékenységgel rendelkező esetében élethosszig gluténmentes étkezést kell tartani, ezért a bevásárlás, főzés, a konyha eszközök használata és az alapanyagok tárolása során is több mindenre oda kell figyelni. Ezeket foglalta össze Varga Dóra dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember a Prima Medica Szakmai Napon tartott előadásában.

A búza minden formája tilos!

A gluténmentes étkezésben nem megengedett a búza, az árpa és a rozs fogyasztása. Gyakran felmerülő téma, hogy például bizonyos ősgabonák, a tönkölybúza vagy a durum esetleg a teljes kiőrlésű változat fogyaszthatók-e. A válasz egyértelműen nem, nincs olyan formája a búzának mely egy cöliákiás étrendjébe beleférne. Ami búza, árpa vagy rozs, az egyértelműen tiltólistás összetevő.

Mi a helyzet a zabbal?

A zabot sok cöliákiás jól tolerálja, számos kedvező tulajdonsága miatt én mindenképp javasolni szoktam, hogy próbálják meg, először csak kis mennyiségben bevezetni az étrendbe – mondja a Budai Allergiaközpont dietetikusa. A gluténmentes étkezés gyakran rostszegény, ha csak a hagyományos gluténmentes liszteket (kukorica, rizs, burgonyakeményítő stb) használjuk, ezért előnyös lehet a magasabb rosttartalmú zab rendszeres fogyasztása. Arra fontos figyelni, hogy garantáltan gluténmentes zabot, zablisztet vagy zabpelyhet vásároljunk, hiszen ezen cereália esetében minden normál termék esetében fennáll a keresztszennyeződés lehetősége!



5 tipp, hogy csökkentsd a koleszterinszinted

2018. február 18.

A magas koleszterinszint már egy jó ideje civilizációs betegségnek számít, köszönhetően a mozgásszegény életmódnak és a helytelen táplálkozásnak. A baj ezzel az, hogy ha tartósan a normál tartományon kívül marad az értéke, akkor olyan betegségek alakulhatnak ki, mint például az érszűkület.  

Nem minden koleszterin rossz
Amikor az ember azt hallja, hogy koleszterin, akkor leggyakrabban negatív előjelet társít hozzá, pedig az igazság az, hogy a szervezetnek bizony szüksége van rá a normális működéséhez. Először is fontos tisztázni, hogy léteznek „jó” és „rossz” koleszterinek: az előbbieket HDL, az utóbbiakat LDL koleszterinnek nevezzük, ami ha túlzott mennyiségben van jelen, akkor az lerakódik az erek falán, súlyos szövődményeket okozva ezzel.

A koleszterin diéta során tehát a lényeg az LDL fogyasztásának mérséklése, ami az alábbiak szerint érhető el:

 1. Növényi eredetű fehérjék
Amennyiben magas a koleszterinszintje, akkor annak hátterében sok esetben az állati eredetű fehérjék túlzott fogyasztása áll. Éppen ezért érdemes előtérbe helyeznie a növényi eredetű ételeket, hiszen több tanulmány is kimutatta, miszerint például a szójafehérje csökkenti a rossz koleszterin mennyiségét és növeli a HDL-ét.
Legjobb növényi eredetű fehérjeforrások: szója, tofu, hüvelyesek, avokádó, spenót, brokkoli



Állandóan hüvelyfertőzése van?

2018. február 18.

Szinte nincs is olyan felnőtt nő, akinél életében legalább egyszer ne fordult volna elő valamilyen intim fertőzés. Szerencsére jellegzetes tünetei miatt a legtöbb hölgy hamar orvoshoz fordul, ám ennek ellenére gyakran hallani, hogy az illető még hosszú kezelések után sem tud végérvényesen kigyógyulni a fertőzésekből. Ennek okairól dr. Hetényi Gáborral, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászával beszélgettünk.

Fertőzés a hüvelyi folyás hátterében

Az intim fertőzések tipikus tünete a bő hüvelyi folyás, mely kellemetlen szagú és megváltozott színű (pl. zöldes, sárgás), valamint nem ritka, amikor az állaga is eltér a megszokottól.

Hogy milyen is a váladék, az attól függ, milyen kórokozóval állunk szemben, hiszen a fertőzés lehet gombás, vírusos, illetve bakteriális, avagy kevert.

A folyást gyakran kíséri égő, viszkető érzés, valamint fájdalom és/vagy vérzés a szexuális együttlétek során (ez gyulladásra utal). Az említett tünetek esetén mielőbbi nőgyógyászati vizsgálat javasolt, ugyanis a tünetek és a kenetvétel alapján meghatározható, milyen típusú fertőzés is áll fenn, és ennek birtokában megkezdődhet a kezelés.



Zene és spiritualitás

2018. február 17.

"Ha elcsendesíted értelmedet és kioltod a hangokat körülötted, akkor mit hallasz?" - a 11. század legnagyobb zen mestereinek egyike tette fel ezt a kérdést. Japánban a zen kolostorokban évszázadok óta kérdezik ugyanezt. A zene hangja és annak jelentése lesz a következő gondolatok tárgya, mégpedig egy lehetséges szellemi fejlődési út vonatkozásában.  

A zene, mint a makro- és mikrokozmosz leképződése

Mielőtt hangunkkal vagy valamilyen hangszerrel zenét, muzsikát szólaltathattunk volna meg, a hangzás hozott létre bennünket. A hangban vagy tónusban, akárcsak más jelenségeknél, a makrokozmosz tükröződik a mikrokozmoszban. Már Kepler felfedezte a 17. században, hogy a bolygók nem egy kör mentén, hanem elliptikus pályán mozognak.

Az elliptikus pályák végtelen mennyiségének lehetőségei közül a bolygók úgy tűnik, olyan pályákon mozognak, amelyek összhangban vannak a zenénkben megszólaló hangok egymáshoz való viszonyaival. Itt a bolygók keringési pályái látszatra a zenei felhangsor aspektusainak felelnek meg. A felhangsor a zenében a legtermészetesebb hanglétra.
Az egyes hangszerek hangzását az határozza meg, hogy több-kevesebb felhang is megszólal az alaphanggal együtt, és ezek közül egyik-másik néha előtérbe kerül. Amikor meghalljuk egy hangszer hangját, akkor mindig egy kiinduló hangot hallunk annak specifikus felhangsorával együtt. Minél magasabbra hatol ez a felhangsor, annál disszonánsabbak lesznek az intervallumok, a hangközök.



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...480481482...553
hírek, aktualitások

Stresszkezelés 3 lépésben

2024. szeptember 11.

Manapság a stressz mindenki életében jelen van. Ez pedig nem más, mint a szervezetünk válasza bizonyos ingerekre. Ez az inger lehet egy fontos vizsga az egyetemen, egy állásinterjú, egy új projekt, de egyre többször a magánéletünkben is előfordulhatnak stresszes helyzetek.  

Ezeknek mindenki ismeri a negatív hatásait. Csak hogy néhányat említsek, ilyen a fáradékonyság, ingerlékenység, álmatlanság. De ezeknél súlyosabb következményei is vannak az állandó stressznek, ezért mindenképpen kezelnünk kell ezeket a nehéz helyzeteket.

Szerencsére van rá megoldás! Most csupán három olyan dolgot említek, amik segítségével szinte azonnal érezni lehet majd a változást.

1. Testmozgás

A stressz levezetésének egyik leghatékonyabb módja a testmozgás! Ideje kipróbálni több sportot is, hogy rájöjj, mi az, amiben tényleg örömödet leled, és ki tudsz kapcsolni. A jóga a legjobb stresszkezelő sportok közé tartozik. De ha úgy érzed valami dimanikusabbra vágysz, próbáld ki az aerobicot vagy a zumbát. Bármit, amihez kedvet érzel. És hidd el, már az első alkalom után érezhetően jobb kedved lesz, és este biztosan jobban is fogsz aludni.

Az is nagyon fontos, ha valaki irodai ülőmunkát végez, hogy nap során is többször álljunk fel vagy akár ülve mozgassuk át kicsit a vállunkat és a nyakunkat, ezáltal napközben is nyugodtabbá, felszabadultabbá válhatunk.

A szívritmuszavar sokszor csak tünet

2024. szeptember 11.

Szinte nincs olyan ember, aki ne érzékelne időnként szabálytalan szívverést, amikor úgy érezzük, hogy „kihagyott a szívünk”, vagy éppen össze-vissza ver. A ritmuszavaroknak egyes formái veszélytelenek, de léteznek olyanok is, amelyek súlyos tüneteket okozhatnak, sőt akár életveszélyes állapotokat is idézhetnek elő. A szívritmuszavar kezeléséhez sok esetben átfogó vizsgálatra van szükség, amellyel a panaszokat kiváltó okot megtaláljuk, és kezelni tudjuk. Ennek lépéseit Dr. Vaskó Péter, a Kardioközpont kardiológusa ismertette.

Légszomj, szédülés, mellkasi fájdalom

A szívritmuszavarról akkor beszélünk, ha a szabályostól eltérően működik a szívünk. Ez jelentheti azt, hogy a szív a normálistól gyorsabban (tachycardia) vagy lassabban (bradycardia) ver, vagy a ritmus nem egyenletes. Előfordul, hogy a ritmuszavar csak néha, rövid időre jelentkezik, de lehet állandóan fennálló is. Súlyossága a panaszt nem okozó, kezelést nem igénylőtől, az életveszélyes és azonnali kezelést igénylő állapotig terjedhet. Gyakori formája a pitvar fibrilláció, amelyet a szív, illetve a kamrák gyors és rendszertelen összehúzódása jellemez.

A szívritmuszavar tünetei közé tartozik: a mellkasi remegésérzés, a túl gyorsan, vagy lassan, illetve rendszertelenül verő szív, a mellkasi fájdalom, a légszomj, a torokban, a gyomor tájékon fellépő furcsa fájdalom, szúrás. Szédülés, bizonytalanságérzet, félelem, idegesség, látászavarok, a teljesítőképesség romlása, ájulás, vagy ájulás közeli állapot is jelentkezhet.

Pajzsmirigy-, cukorbetegség, stressz és elhízás is okozhatja

„Számos esetben, a vizsgálatok során, a ritmuszavarok hátterében nem találunk organikus eltérést. Máskor, valamilyen szívbetegség idézi elő, de szíven kívüli ok is állhat a háttérben, pl. pajzsmirigybetegség, cukorbetegség, a stressz, a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, vagy stimulánsok használata is okozhat ilyen tüneteket, de az elhízás is lehet a magyarázata” – fejti ki a kardiológus szakorvos. Ezt igazolja az a tanulmány is, amelyet dán szívgyógyászok készítettek, és az Európai Kardiológusok Társaságának müncheni kongresszusán ismertettek. Ennek alapján, minél kövérebb egy fiatal nő, annál nagyobb az esélye, hogy egyszerre csak össze-vissza verjen a szíve. A karcsú nőkhöz képest a túlsúlyosak között a szívritmuszavar kétszer gyakrabban fordult elő, a súlyosan elhízottak között pedig a problémát három és félszer sűrűbben észlelték.  „Mivel a szívritmuszavart számos tényező okozhatja, ennek megfelelően előfordulhat, hogy nem magát a ritmuszavart kell kezelni, hanem az azt kiváltó más betegséget, vagy okokat kell megszüntetni, ennek kivizsgálása szakorvos feladata” – tudjuk meg Dr. Vaskótól.

Önmotiváció a munkahelyen - Profi trükkök az unalom ellen

2024. szeptember 10.

Ugyan a legtöbbször azt hallom, ennyi dolgom van, annyi dolgom van, este 8-ig túlórázom, nem tartok ebédszünetet; mégis rengeteg olyan ember jár naponta munkába, akiknek nem telik hasznosan a 8 munkaórájuk. Persze ez nem csupán rajtuk múlik.  

Unatkozom, nem köt le ez a feladat, nem látom értelmét, hogy ezt vagy azt megtegyem, lassan tudok haladni, nem vagyok képes koncentrálni, na már megint egy órával hamarabb elkészültem, miért nem mehetek már haza? Biztosan sokakban megfogalmazódtak már ezek és az ezekhez hasonló kérdések, gondolatok, és nem is egyszer…

Specifikus feladatok - megújuló munkaerőigények

A mai világban már 2-3 évet egy munkahelyen tölteni dicséretes dolog. Régen az emberek évtizedeket is maradtak a helyükön, ma már valahogy ez nem megy. Talán az Internettel járó gyors információáramlás, felgyorsult munkafolyamatok teszik, de ha nem figyelnek oda ránk, inkább munkahelyet váltunk. Persze az is hozzájárul a sűrű állás-váltáshoz, hogy szinte minden fajta tevékenységet olyan apró részterületekre bontanak, hogy egy-egy munkakör nagyon specifikus és kis számú feladattal jár, amelyeket könnyű megunni…

Mégis, ha elkezdesz unatkozni, ne gondold, hogy az első megoldás az előléptetés, vagy a munkahelyváltás. Ezeket a drasztikus lépéseket előzze meg egy kis öntréning, és ha már semmi sem segít, és minden kötél szakad, csak akkor add fel jelenlegi munkaköröd, munkahelyed!