Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Passzív dohányos gyerekek

2018. február 07.

A dohányzó szülők gyerekeinek szervezetében akkor is van nikotinin, azaz a nikotin lebontásakor keletkező vegyület, ha a szülők csak az udvaron, a teraszon, vagy az erkélyen, csukott ajtók mellett hódolnak szenvedélyüknek – állapították meg svéd kutatók.

A linköpingi egyetem egy munkacsoportja – 2-3 éves kisgyerekeket vizsgálva – kiderítette, hogy a lakáson kívül dohányzó szülők gyerekeinek vizeletében kétszer annyi nikotin van, mint azoknak a gyermekek vizeletében, akiknek szülei egyáltalán nem gyújtanak rá. Ez a mennyiség azonban még mindig jóval kevesebb, annál, mint amit azoknál a kicsiknél találtak, akiknek szülei nem fordítanak gondot arra, hogy a lakáson kívül szívják el cigarettájukat. Ezeknek a gyermekeknek a vizelete tizenötször annyit tartalmazott a nikotininből, mint a nemdohányzó apák és anyák gyermekeié.

Kapcsolat van a passzív dohányzás és a légzőszervi betegségek között

A linköpingi egyetem által elvégzett másik – 1600 egy-két esztendős gyermeket érintő – felmérés, korábbi vizsgálatokat megerősítve, szoros összefüggést talált a passzív dohányzás és a kicsik légzőszervi megbetegedései között. A kutatók megállapították: a szülők többsége tudja, hogy a passzív dohányzás árt gyermekének, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy miért.



7 dolog, ami károsítja az immunrendszert

2018. február 06.

Az immunrendszer a szervezet védekező mechanizmusa, a fertőzések elleni védekezésben részt vevő sejtek, szövetek és szervek együttese. Prof. Balázs Csaba immunológus, endokrinológus segítségével megtudhatjuk, hogy melyek azok a körülmények, vagy szokásaink, amelyekkel gátoljuk az egészséges működését.

1.    Alkohol

A rendszeres alkoholfogyasztás épp úgy károsítja az immunrendszert, mint az alkalmanként, nagyobb mennyiségben fogyasztott szeszes ital. A University of Massachusetts Medical School kutatói 8 éven át tartó vizsgálatukban az alkohol fogyasztás, a különböző fertőzések, a szervezetben zajló gyulladások és az immunitás közti kapcsolatot térképezték fel. Az adatok összegzése alapján megállapították, hogy a nagyobb mennyiségű alkohol hatására a szervezet fogékonyabbá válik a fertőzésekre és a szív- és érrendszeri, máj, és hasnyálmirigy betegségekre.

2. Magas zsírtartalmú étrend

A magas zsírtartalmú étrend hatására szintén romlik az immunrendszer működése. A Tufts University kutatói a tipikus nyugati étrendet (38 százalékos zsírtartalom) hasonlították össze egy koleszterincsökkentő étrenddel (28 százalékos zsírtartalom). A vizsgálat során bebizonyosodott, hogy a kevesebb zsírt tartalmazó étrend hatására javult a T-sejtek, vagyis a fehérvérsejtek azon típusának működése, melyek a fertőzések elleni védekezésben játszanak fontos szerepet.



Várandósság alatti vitaminhiány – Káros lehet a babára!

2018. február 06.

A legfrissebb hazai adatok szerint csak tízből négy kismama változtat az étrendjén a terhesség ideje alatt, pedig a szervezet vitamin- és ásványianyag-szükséglete jelentősen megváltozik. Másfélszeresére emelkedik a többi között a kalcium- és duplájára a vasszükséglet, amelyet csak kevesebb mint a kismamák harmada pótol megfelelően. Komoly problémát okoz az is…

Komoly problémát okoz az is, hogy minden ötödik várandós anyuka olyan vitamint szed, amely nem kifejezetten kismamák számára készült, pedig bizonyos nyomelemek hiánya fejlődési rendellenességeketszellemi visszamaradottságot és koraszülést is eredményezhet. A magzati fejlődés mellett a fogantatástól számított első 1000 nap környezeti hatásai (például a kismama táplálkozása) számos felnőttkori népbetegség kialakulásában is nagyobb szerepet játszik, mint a genetika.

Vagy nem szedünk vitamint, vagy nem olyat, ami ajánlott

Mindössze az anyukák 40%-a változtat az étrendjén a várandósság idején, derül ki a legfrissebb hazai kutatás eredményeiből. Többségük több gyümölcsöt és zöldséget fogyaszt, és jobban odafigyel a folyadékpótlásra is, de a szénhidrát-bevitel csökkentésére csak százból nyolc, a koffeinfogyasztás mérséklésére pedig százból három kismama ügyel. A vitaminpótlás fontossága még kevésbé ismert: bár az várandós anyukák 70%-a szed valamilyen vitamint, minden ötödik kismama olyat választ, amelyik nem kifejezetten a terhesség időszakában ajánlott – így nem fedezi megfelelően a drasztikusan megnövekedett szükségletet, vagy nem tartalmaz minden olyan vitamint és nyomelemet, ami segíti a beépülést.



Sietõs diéta

2018. február 05.

Kicsit szûk a kosztüm, miközben egy hét múlva esküvõre vagy hivatalos? Osztálytalálkozó közeledik, de feszélyez az utolsó találkozás óta felszedett öt kiló? Esetleg last minute nyaralásra fizettél be, és nem tetszel magadnak a tükörben? A gyors fogyás gondolata ilyenkor igazán csábító, de nem árt az óvatosság, hiszen a szervezet könnyen megbosszulja, ha sanyargatják.



Bébipapi…februárra

2018. február 05.

Főzni jó! Babáknak, kicsi gyereknek sem nehéz, de tudatosságot és felelősséget igényel. Sőt, még az sem biztos, hogy mindig külön kell főzni a picinek. A családnak elkészített étel „babásítása” is sokszor lehet megoldás.

CéklaCékla

Kitűnő vitamin- és ásványianyag-forrás, antioxidáns tulajdonságú, fokozza az ellenálló képességet, étvágyjavító (folsav), bőrszépítő (szilícium), rákellenes hatással bír (vörös festékanyaga okán). Az alaposan (kefével) megmosott céklát lehetőleg héjában főzzük meg, és csak ezután hámozzuk le. A nyers cékla kicsavart leve a zöldségitalok egészséges kiegészítője lehet.

Mikortól adható?

A burgonya, sárgarépa, sütőtök bevezetése után jöhet a cékla.

Céklafőzelék

Hozzávalók: bébi cékla, köménymag, só, szalonnazsír, fokhagyma, zabpehely, pirospaprika, só, bors, zöldségpor.
Elkészítés: 5-6 sötétpiros bébi céklát köménymaggal ízesített sós vízben puhára főzünk. Forró szalonnazsíron (vagy olajon) megfuttatunk 2 gerezd aprított fokhagymagerezdet, rászórunk 4-5 evőkanálnyi durvára darált zabpelyhet, csipetnyi pirospaprikát, és jól összekeverjük. Felöntjük annyi vízzel, hogy kétujjnyira ellepje a zabot. Sóval, borssal és kiskanálnyi zöldségporral ízesítve puhára főzzük. A céklát meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn legyaluljuk, és a mártásalaphoz adjuk. Jól összefőzzük, citromlével vagy balzsamecettel pikánssá savanyítjuk. Tálaláskor tormás tejszínnel meglocsoljuk és hagymacsírával díszítjük. Főtt hússal, sonkával tálaljuk.



Megfázott a kicsi? – Ezeket érdemes figyelembe venni!

2018. február 04.

Szülőként nehéz döntés, hogy mit tehetünk gyermekünkkel nátha, megfázás esetén, mi a helyes út. Nem szeretnénk, ha a betegség elhúzódna, szemünk fénye sokáig szenvedne, de a gyógyszereléssel is óvatosak vagyunk… Mit tehetünk és mit nem? 

Készített már valaha sós orrcseppet a kicsinek vagy a nagyonak?

Némi tüsszögés, kis szipogás katonadolog? Egy “kis nátha, megfázás” esetén a szövődményekre érdemes elsősorban gondolnunk. Ugyanis, ha a váladék besűrűsödik, a nyálkahártya beduzzad, akkor könnyen a középfülre húzódhat a betegség. Ezért nagyon fontos az, hogy a termelődő váladékot megfelelően kiürítsük.

Ilyen esetben sós orrcseppeket érdemes alkalmaznunk, és ha lehet, kerüljük az orvosi készítményeket! A só  oldja a váladékot és csökkenti a nyálkahártya gyulladást és így a nyálkahártyaduzzanatot.

  • Hogy készíthetünk házilag sós orrcseppet?

Orrcseppet házilag is készíthetünk Himalája vagy tengeri só kivonatával. Léteznek előre elkészített sós orrcseppek is, de ebben az esetben figyeljünk arra, hogy ne legyen benne más gyógyszer. Egy enyhén sós oldatot kell készítenünk, mégpedig a következő arányban: 1 dl vízhez kb. egy késhegynyi sót szükséges hozzáadni. A fertőtlenítő hatás eléréséért, a vízbe tehetünk ezüstkolloidot, vagy grapefruit magcseppet is.

  • TIPP: A sós oldatot először magunkon érdemes kipróbálni, hogy nem-e csíp. Ha csíp, akkor hígítani szükséges.


Megfázott? Influenzás? – Jó tanácsok a februári Patika Magazinban!

2018. február 04.

Influenzajárvány van. Ha önt még nem érte el a baj, segítünk, hogy ez lehetőleg így is maradjon. Ha már túl késő, akkor szakszerű tanácsainkkal segítjük a minél gyorsabb felgyógyulását. Közben beszélgetünk Lackfi Jánossal és lelkizünk a Paticaféban. Megmutatjuk, miért érdemes februárban is kérnie gyógyszerészétől az ingyenes Patika Magazint! Íme!

Fejest ugrani az életbe

Jöjjön velünk és nézze meg, hogyan ugrik fejest az életbe Lackfi János költő-író, férj, apuka, nagypapa... A Patika Magazin friss lapszámában olvashatnak interjút Lackfi Jánossal, akivel kreativitásról, időgazdálkodásról, a „jó élet" lehetőségeiről, családról, fájdalomról és a Levágott fül című, új regényéről is beszélgettünk.

Már Magyarországon is járvány van

A címlapsztori mellett, februárban a megfázás és az influenza témakörét, mint központi témát, járjuk körül a Patika Magazinban. Sajnos, már hazánkat is elérte az influenzajárvány, így most különösen aktuális szakértők (gyógyszerészek, orvosok) segítségét kérnünk, hogyan tudjuk megelőzni, hogy mi is ágynak essünk.

  • Csökken a C-vitamin-tartalom  
  • Kerülje el az influenzát!  
  • Téli bajaink
  • Hogyan hatnak az immunerősítő vitaminok?

Ha pedig már önt is elérte a baj: köhög, láz gyötri és fáj mindene, akkor a mihamarabbi gyógyuláshoz adnak ellenőrzött cikkeink szakszerű tanácsokat.

  • Csak az antibiotikum a megoldás?  Megfázott? Inhaláljon!
  • A sok folyadék segít
  • Mitől kíméletes egy orrspray?
  • Fő a mértékletesség
  • Generációk bevált módszere


Mik lesznek idén a legmenőbb gyerekjelmezek?

2018. február 03.

Az anyukáknak sok fejtörést, a gyerekeknek sok mókázást tartogat a farsangi időszak minden évben. A hercegnők, lovagok, aktuális mese és képregényhősök lepik el ilyenkor a bölcsiket és ovikat. Íme, néhány tipp, amivel megkönnyíthetjük az idei ötletelést és felkészülést, sőt a legjobbakkal akár még nyerni is lehet a Sudocrem farsangi jelmezversenyén.

Cuki állatjelmezek bébiknek

Ma már nagyon édes babajelmezek közül válogathatunk a kis nyuszitól az orrszarvún át egészen a tigrisig, pihe-puha plüssökbe öltöztehetjük kisbabánkat. Ha valaki mégis inkább az házi készítésű álarcra esküszik, pillanatok alatt pillangót varázsolhat egy színes tipegőből. A szárnyakat készíthetjük kartonpapírból, melyet színes csomagolópapír, esetleg organza borítással lehet feldobni. Fontos, hogy a szárnyak színe harmonizáljon a babaruha színével. A fejdísz is egyszerűen elkészíthető, sapkára, esetleg hajpántra ragaszthatunk két antennát, hogy még eredetibb legyen a jelmez.



Látogatási tilalmak az influenzajárvány miatt

2018. február 03.

A növekvő influenzajárvány miatt több egészségügyi intézményben is látogatási tilalmat vezettek be.

Az influenzajárvány miatt látogatási tilalmat rendeltek el a Semmelweis Egyetem (SE) két klinikáján - tájékoztatta az intézmény pénteken a nyilvánosságot.
Így nem lehet a betegeket felkeresni a SE Városmajori Szív- és Érgyógyászati, valamint a Transzplantációs és Sebészeti Klinikán.

A járvánnyal összefüggésben eddig két megyében rendeltek el látogatási tilalmat. A rendelkezés szerint Fejér megye összes egészségügyi intézményében, míg a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet csecsemő- és gyermekosztályán, a szülészet-nőgyógyászati, valamint az aneszteziológiai és intenzív terápiás osztályon vezetik be a látogatási tilalmat.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának kórházhigiénés és járványügyi felügyeleti főosztályának közlése szerint a múlt héten a megbetegedési mutató átlépte a járványküszöböt, a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján az országban január 15-21. között az előző hetinél 32,7 százalékkal többen, azaz 16 850 ember fordult influenzaszerű tünetekkel orvoshoz.



Influenza - Megkezdődött a járvány!

2018. február 02.

A megbetegedési mutató átlépte a járványküszöböt, a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján az országban január 15-21. között az előző hetinél 32,7 százalékkal többen, azaz 16 850 ember fordult influenzaszerű tünetekkel orvoshoz - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának kórházhigiénés és járványügyi felügyeleti főosztálya.

A harmadik héten három megye kivételével nőtt az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók száma az előző héthez viszonyítva. Százezer lakosra vetítve a betegek száma Pest és Fejér megyében, valamint a fővárosban a legmagasabb, Csongrádban, Borsod-Abaúj-Zemplénben és Nógrád megyében a legalacsonyabb.

  • A közlemény szerint a legtöbb beteg a 15-34 éves korosztályból kerül ki, a betegek 26,6 százaléka gyerek.
  •  
  • Az harmadik naptári héten végzett laboratóriumi vizsgálatok 19 influenza B és egy influenza A vírust azonosítottak.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...483484485...553
hírek, aktualitások

Stresszkezelés 3 lépésben

2024. szeptember 11.

Manapság a stressz mindenki életében jelen van. Ez pedig nem más, mint a szervezetünk válasza bizonyos ingerekre. Ez az inger lehet egy fontos vizsga az egyetemen, egy állásinterjú, egy új projekt, de egyre többször a magánéletünkben is előfordulhatnak stresszes helyzetek.  

Ezeknek mindenki ismeri a negatív hatásait. Csak hogy néhányat említsek, ilyen a fáradékonyság, ingerlékenység, álmatlanság. De ezeknél súlyosabb következményei is vannak az állandó stressznek, ezért mindenképpen kezelnünk kell ezeket a nehéz helyzeteket.

Szerencsére van rá megoldás! Most csupán három olyan dolgot említek, amik segítségével szinte azonnal érezni lehet majd a változást.

1. Testmozgás

A stressz levezetésének egyik leghatékonyabb módja a testmozgás! Ideje kipróbálni több sportot is, hogy rájöjj, mi az, amiben tényleg örömödet leled, és ki tudsz kapcsolni. A jóga a legjobb stresszkezelő sportok közé tartozik. De ha úgy érzed valami dimanikusabbra vágysz, próbáld ki az aerobicot vagy a zumbát. Bármit, amihez kedvet érzel. És hidd el, már az első alkalom után érezhetően jobb kedved lesz, és este biztosan jobban is fogsz aludni.

Az is nagyon fontos, ha valaki irodai ülőmunkát végez, hogy nap során is többször álljunk fel vagy akár ülve mozgassuk át kicsit a vállunkat és a nyakunkat, ezáltal napközben is nyugodtabbá, felszabadultabbá válhatunk.

A szívritmuszavar sokszor csak tünet

2024. szeptember 11.

Szinte nincs olyan ember, aki ne érzékelne időnként szabálytalan szívverést, amikor úgy érezzük, hogy „kihagyott a szívünk”, vagy éppen össze-vissza ver. A ritmuszavaroknak egyes formái veszélytelenek, de léteznek olyanok is, amelyek súlyos tüneteket okozhatnak, sőt akár életveszélyes állapotokat is idézhetnek elő. A szívritmuszavar kezeléséhez sok esetben átfogó vizsgálatra van szükség, amellyel a panaszokat kiváltó okot megtaláljuk, és kezelni tudjuk. Ennek lépéseit Dr. Vaskó Péter, a Kardioközpont kardiológusa ismertette.

Légszomj, szédülés, mellkasi fájdalom

A szívritmuszavarról akkor beszélünk, ha a szabályostól eltérően működik a szívünk. Ez jelentheti azt, hogy a szív a normálistól gyorsabban (tachycardia) vagy lassabban (bradycardia) ver, vagy a ritmus nem egyenletes. Előfordul, hogy a ritmuszavar csak néha, rövid időre jelentkezik, de lehet állandóan fennálló is. Súlyossága a panaszt nem okozó, kezelést nem igénylőtől, az életveszélyes és azonnali kezelést igénylő állapotig terjedhet. Gyakori formája a pitvar fibrilláció, amelyet a szív, illetve a kamrák gyors és rendszertelen összehúzódása jellemez.

A szívritmuszavar tünetei közé tartozik: a mellkasi remegésérzés, a túl gyorsan, vagy lassan, illetve rendszertelenül verő szív, a mellkasi fájdalom, a légszomj, a torokban, a gyomor tájékon fellépő furcsa fájdalom, szúrás. Szédülés, bizonytalanságérzet, félelem, idegesség, látászavarok, a teljesítőképesség romlása, ájulás, vagy ájulás közeli állapot is jelentkezhet.

Pajzsmirigy-, cukorbetegség, stressz és elhízás is okozhatja

„Számos esetben, a vizsgálatok során, a ritmuszavarok hátterében nem találunk organikus eltérést. Máskor, valamilyen szívbetegség idézi elő, de szíven kívüli ok is állhat a háttérben, pl. pajzsmirigybetegség, cukorbetegség, a stressz, a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, vagy stimulánsok használata is okozhat ilyen tüneteket, de az elhízás is lehet a magyarázata” – fejti ki a kardiológus szakorvos. Ezt igazolja az a tanulmány is, amelyet dán szívgyógyászok készítettek, és az Európai Kardiológusok Társaságának müncheni kongresszusán ismertettek. Ennek alapján, minél kövérebb egy fiatal nő, annál nagyobb az esélye, hogy egyszerre csak össze-vissza verjen a szíve. A karcsú nőkhöz képest a túlsúlyosak között a szívritmuszavar kétszer gyakrabban fordult elő, a súlyosan elhízottak között pedig a problémát három és félszer sűrűbben észlelték.  „Mivel a szívritmuszavart számos tényező okozhatja, ennek megfelelően előfordulhat, hogy nem magát a ritmuszavart kell kezelni, hanem az azt kiváltó más betegséget, vagy okokat kell megszüntetni, ennek kivizsgálása szakorvos feladata” – tudjuk meg Dr. Vaskótól.

Önmotiváció a munkahelyen - Profi trükkök az unalom ellen

2024. szeptember 10.

Ugyan a legtöbbször azt hallom, ennyi dolgom van, annyi dolgom van, este 8-ig túlórázom, nem tartok ebédszünetet; mégis rengeteg olyan ember jár naponta munkába, akiknek nem telik hasznosan a 8 munkaórájuk. Persze ez nem csupán rajtuk múlik.  

Unatkozom, nem köt le ez a feladat, nem látom értelmét, hogy ezt vagy azt megtegyem, lassan tudok haladni, nem vagyok képes koncentrálni, na már megint egy órával hamarabb elkészültem, miért nem mehetek már haza? Biztosan sokakban megfogalmazódtak már ezek és az ezekhez hasonló kérdések, gondolatok, és nem is egyszer…

Specifikus feladatok - megújuló munkaerőigények

A mai világban már 2-3 évet egy munkahelyen tölteni dicséretes dolog. Régen az emberek évtizedeket is maradtak a helyükön, ma már valahogy ez nem megy. Talán az Internettel járó gyors információáramlás, felgyorsult munkafolyamatok teszik, de ha nem figyelnek oda ránk, inkább munkahelyet váltunk. Persze az is hozzájárul a sűrű állás-váltáshoz, hogy szinte minden fajta tevékenységet olyan apró részterületekre bontanak, hogy egy-egy munkakör nagyon specifikus és kis számú feladattal jár, amelyeket könnyű megunni…

Mégis, ha elkezdesz unatkozni, ne gondold, hogy az első megoldás az előléptetés, vagy a munkahelyváltás. Ezeket a drasztikus lépéseket előzze meg egy kis öntréning, és ha már semmi sem segít, és minden kötél szakad, csak akkor add fel jelenlegi munkaköröd, munkahelyed!