Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Friss zöldség egész télen át?

2018. január 28.

Tévhit, hogy a zord téli napokon nélkülöznünk kell a kertből, erkélyládából származó friss zöldségeket. Persze, a nagy tápanyagtartalmú, tápláló gumók és gyökerek nagyobb részét a tenyészidőszakban kell megtermelnünk, a télen szedhető zöldségek inkább kiegészítésként, vitamin-pótlásként jöhetnek szóba.

A homokban eltett répa, krumpli, cékla és társaik a tárolás közben hétről-hétre sokat veszítenek beltartalmi értékükből, ezért is kaphatnak fontos szerepet a télen szedhető zöldségek – vitamintartalmuk ugyanis szinte változatlan. A télen szedhető zöldségek vad változatai szinte kizárólag úgynevezett téli egy- vagy kétéves növények, amelyek az őszi esők hatására csíráznak ki, leveleket hoznak, így tavasszal hamar képesek virágot fejleszteni. Vannak közöttük évelő fajok is – például a sóska -, amelyeknek azt a tulajdonságát hasznosítjuk, hogy leveleik a hideg időszakban is megmaradnak, fogyaszthatóak.



Téli babák kelengyéje

2018. január 27.

A hideg, zord időjárás plusz fejtörést okoz a most születő bébik szüleinek… Minden anyuka aggódik, meg ne hűljön a kicsi! Csősz Katalin védőnő segít nekünk abban, hogyan állítsuk össze a téli babák kelengyéjét. Íme!

Méret: 56-62-es

  • Body (hosszú ujjú) 4-6 db
  • Rugdalózó (láb között szétnyitható) 4-6 db
  • Hosszú ujjú póló 2-3 db
  • Pulóver vagy kardigán (ne kapucnis) 2 db
  • Kiskabát vagy kocsi kabát 1-2 db
  • Sapka 2 db (1 db vékony pamut, 1 db vastagabb)
  • Zokni (vastagabb pamut, ne legyen szoros a gumírozás)) 3-5 pár
  • Harisnyanadrág (vastagabb pamut) 2 db
  • Overall (vastagabb) 1 db
  • Hálózsák (vastagabb) 2 db
  • Takaró 2 db (1 db. vékonyabb, 1 db vastagabb)
  • Fürdőlepedő 2-3 db (frottír vagy tetra)
  • Textilpelenka 10-20 db (szoptatáshoz, büfiztetéshez, fürdetéshez)


Ananász – A sokoldalú, téli vitaminforrás

2018. január 27.

Lédús húsa és kellemes íze miatt kedveljük leginkább ezt a Közép- és Dél-Amerikából származó, trópusi gyümölcsöt. De jó, ha tudjuk, hogy sokat profitálhatunk a benne lévő vitaminokból, ásványi anyagokból és speciális enziméből is. A nyers ananász jótéteményei közül kiemelünk néhányat.

Az ananász fogyasztása leginkább frissen ajánlott, hiszen a konzerválás során veszít vitamin- és tápanyagértékéből. Konzerv alakban a cukormentes változatot válasszuk, ha mégis szükségünk van rá, és máshogy nem jutunk hozzá a gyümölcshöz, pl. sütemények, bólék készítésekor. Rostanyagtartalma segíti a telítettségérzés kialakulását, így a fogyókúrás étrendeknek is gyakori szereplője.

További „erényei” még a következők:

  • Az ananász hatékony antioxidáns: rendkívül gazdag C-vitaminban (100 grammja fedezi napi szükségletünk 80%-át), és többek közt bővelkedik mangánban is (46%), mely hatékonyan felveszi a harcot a káros szabad gyökökkel. Tartalmaz még B6 és E-vitamint, folsavat, káliumot, béta-karotint.
  • Javítja az emésztést: ezért a tisztítókúrák gyakori alapanyaga. A friss, nyers ananász bromelain nevű enzimet tartalmaz, amely megkönnyíti az állati eredetű fehérjék lebontását a szervezetben. (A konzervananászban nem található meg a hőkezelés negatív hatása miatt.)
  • A bromelain gyulladáscsökkentő hatású is: emellett védő és tisztító hatást gyakorol a keringési rendszerre. Erősíti az immunrendszert. A gyümölcsből kivont koncentrátuma enyhíti pl. az ízületi vagy az arcüreggyulladást. Köhögéscsillapító hatása szintén ismert.
  • Vizelethajtó (ödémacsökkentő) hatás: káliumforrásként az ananász hatékonyan részt vesz a retenció (vízvisszatartás) elleni küzdelemben, így ödéma kezelésére is ajánlott. Segíti továbbá a méreganyagok eltávolítását a szervezetből.


Földre szállt Hold a Zselicben

2018. január 26.

Nem mindennapi kinccsel gazdagodott a Kaposvár közelében található Zselici Csillagpark. Egy valódi holdkőzetet, méghozzá Közép-Európa egyik legnagyobb holdi eredetű mintáját láthatják az erdei élményközpont látogatói.

A Zselici Csillagpark Magyarország legkevésbé fényszennyezett területe, ezért ideális helyszíne a különféle csillagászati témájú programoknak és égbolt megfigyeléseknek. Emellett impozáns méretű meteoritgyűjteménnyel is rendelkezik, ahol a Föld számos pontján megtalált, a világűrből származó kőzeteket csodálhatnak meg a látogatók. Ezek sora bővült egy újabb különlegességgel: egy eredeti holdkőzettel.

A lelet sajátossága, hogy nem az amerikai Apolló- vagy a szovjet Luna-űrmissziók hozták magukkal, hanem meteoritként érkezett a Földre. Valószínűleg egy kisbolygó vagy üstökös egykoron a Hold felszínének ütközött és a becsapódás ereje kisebb-nagyobb darabokat szakított ki belőle. Ezeknek a daraboknak egy része meteorit formájában a Földre hullott. Elsősorban az Antarktiszon, az Arab-félszigeten és Észak-Afrika sivatagaiban találtak a kutatók eddig ilyen kőzetdarabokat.

A Zselici Csillagparkban bárki által megtekinthető holdkőzet Algériából, a valaha felfedezett legnagyobb holdi meteorithullásból származik. A nagyjából 5 cm hosszú, 25 g súlyú, a holdfelszíntől való elszakadás nyomait magán viselő lelet Magyarország legnagyobb, nyilvánosan bemutatott holdkőzete. Csak összehasonlításképpen: az ELTE Természettudományi Karán őrzött és a nagyközönségnek csak ritkán bemutatott holdkőzetek mindössze néhány tized grammosak.



Szürke nappalok - a depresszió időszaka

2018. január 26.

Ilyenkor télen, egyre többen panaszkodnak depresszióra, levertségre. A napfény hiánya fokozhatja a rossz közérzet, rossz hangulat kialakulását, de vajon tényleg a fény hiánya okozza rosszkedvünket? A depresszió egy tünetegyüttes gyűjtőfogalma, amely a levertségtől a motiválatlanságon keresztül egészen a teljes apátiáig terjed. Sajnos gyakran már egy kisebb hangulati zavar előfordulásakor is rásütik a betegre a depresszió bélyegét. A valóban depressziós személy aktivitása teljes mértékben gátolt, hangulata nyomott, és rengeteg testi kísérőtünete jelentkezik. Ilyenek lehetnek: étvágytalanság, alvászavar, szívdobogás, fáradtság, nőknél menstruációs zavarok.  

A depressziós beteget legtöbbször erős lelkiismeretfurdalás gyötri, tele van utálattal és szemrehányással önmaga iránt, mert sok esetben szégyelli az állapotát, illetve azt, hogy nem tud javítani rajta. Ezzel persze kezdetét veszi egy ördögi kör, hisz emiatt még mélyebben süllyed a depressziós állapotba.

A depresszió a latin „deprimo” szóból származik, melynek jelentése „elfojtás”, „elnyomás”. Felmerül a kérdés, mi fojtogatja a depresszióst, illetve mit fojt el ő maga.


Influenza miatt lett herpeszes?

2018. január 25.

Ha nem lenne elég, hogy ágynak döntötte az influenza, a betegségek sorának ezzel még nincs vége. A herpeszre hajlamos egyéneknél ugyanis az influenza gyakran ajakherpeszt vonz maga után! 

A száj környékét érintő égő, bizsergő érzéssel, hólyagosodással, majd pörkösödéssel, esetleg kisebb vérzéssel járó ajakherpesz nem csak fájdalommal jár, hanem kozmetikai és pszichés problémát is okoz. A kezelés nélkül hét-tíz napig tartó betegség egyéntől függően évi egy, de akár évi tizenkét alkalommal is támadhat.

Fizikai és lelki megterhelés is eredményezheti

Valamennyi esetben, ha reaktiválódnak a kórokozó herpesz vírusok, újra és újra fellángol a kellemetlenség. Alapvetően minden olyan folyamat, ami az immunrendszert gyengíti, erősen igénybe veszi, legyen szó akár fizikai, akár lelki megterhelésről, mind-mind a herpeszes hólyagok megjelenéséhez vezethet.

Emiatt okozhatják például a különféle, lázzal járó fertőzések, vírusos kórképek, így az influenza is azt, hogy megjelenjen a herpesz.

Az influenzás betegekre jellemző kimerültség és kialvatlanság csak tovább ront az állapoton, még gyengébbé teszi az immunrendszert, így az még kevésbé képes a herpesz vírusok által indított támadást visszaverni. A téli időszakban emiatt szembesülhetnek a herpeszre hajlamosak azzal, hogy még szinte ki sem lábaltak az influenzából, máris a herpesz kellemetlenségeivel kell szembenézniük.



Nézzünk be a hűtőszekrényünkbe, kamránkba!

2018. január 25.

A mai rohanó világban mintha megszaporodtak volna a hétköznapi teendőink, sokszor azt érezzük, hogy semmire sincs időnk, mindenhova rohanunk, kapkodunk, hogy minden beleférjen az életünkbe. Így lehet ez a táplálékunk elkészítésével is. Nézzünk körül otthon, milyen élelmiszerek vannak túlnyomó részt a hűtőben, mélyhűtőben, kamrában? Ezek alapanyagok-e, vagy inkább félkész-, kész ételek, melyekből gyorsan össze tudunk ütni egy vacsorát.  

Ez azért fontos kérdés, mert a félkész-, kész ételek sok olyan adalékanyagot: színezéket, tartósítószert, állagjavítót, mesterséges anyagokat tartalmaznak, melyekre egyrészt nincs szükségünk, másrészt terhelik, vagy módosítják a szervezet működését.

Minél kisebb egy gyermek, minél éretlenebb a szervezete, annál nagyobb károkat tudunk okozni a nem tudatos gondolkodásunkkal. Kisgyermekeket semmiképpen sem terhelnék ilyen anyagokkal, hiszen abból tud a szervezetük, immunrendszerük, idegrendszerük működni, amilyen táplálékot kapnak. Ráadásul hosszú távú tapasztalat még nincs, ennek ellenére egyre több betegséget látunk felbukkanni, melyeknek táplálkozásbeli összefüggése van.



Figyelem: ingyenes konduktív szűrővizsgálat!

2018. január 24.

Központi idegrendszeri sérült, koraszülött, eltérő izomtónusú és megkésett motoros fejlődésű gyermekek számára tart szűrővizsgálatot a Semmelweis Egyetem Pető András Karának Pedagógiai Szakszolgálata – tájékoztatott Gruber Mónika intézményegység vezető. Mint mondta, folyamatosan várják azokat az érdeklődőket, akikre az alábbi feltételek vonatkoznak…

A Semmelweis Egyetem Pető András Karának Pedagógiai Szakszolgálata folyamatosan várják azokat az érdeklődőket, akikre az alábbi feltételek vonatkoznak:

megkésett mozgásfejlődésű vagy eltérő izomtónusú gyermekek 18 hónapos korig orvos illetve védőnő javaslata alapján.

A fejlesztés megkezdését nagyban segíti, ha a gyermek már rendelkezik BNO kóddal ellátott neurológusi javaslattal, mely az Intézményünket jelöli meg a korai intervenció megkezdésére.

3 éves korig központi idegrendszeri sérült, koraszülött, mozgássérült gyermekek

Indokolt esetben az első vizsgálat során megbeszélik azt is, hogy milyen segítségre van szüksége a gyermeknek a személyre szabott fejlesztés mielőbbi megkezdéséhez. A későbbi foglalkozásokon a szülők, családok a pszichoedukáció során megtanulják, hogyan tudják aktívan segíteni a gyerekek optimális pszichomotoros fejlődését. Cél az egyéni fejlődés utak kijelölése, elindítása.

Komplex fejlesztés során a mozgássérüléshez kapcsolódó megismerő képesség (észlelés, érzékelés); a kognitív képességek (figyelem, emlékezet, gondolkodás); a beszéd és kommunikációs készség indítása, valamint a szociális készségek kialakítása zajlik.

Korai fejlesztés

A szakszolgálat átlagosan havi 250 gyermeket lát el, túlnyomó többségük (200) első tanácsadásra vagy kontrollra érkezik, a többiek pedig korai fejlesztésen vesznek részt heti néhány órás időtartamban. Ez utóbbi is ingyenes, és jellemzően budapestiek veszik igénybe.

A vidéki gyermekeknek lehetőségük van édesanyjukkal együtt 3 hetes intenzív fejlesztésen részt venni, ilyenkor a szülők is elsajátíthatják, hogyan tudják majd otthon alkalmazni az itt tanultakat. Az elhelyezést és az ellátást térítés ellenében vehetik igénybe.



Kezdjük az évet a halaszthatatlan szűrővizsgálatok beiktatásával!

2018. január 24.

Az új esztendőt mindannyian lelkes fogadalmakkal köszöntjük: divatos fogyókúráról, rendszeres sportról, kevesebb költekezésről és több olvasásról álmodozunk, az elhatározások azonban hamar a feledés homályába vesznek. Ha csak egyet tartanánk meg az ígéretek közül, az legyen saját egészségünk megőrzése, az eddig halogatott legfontosabb szűrővizsgálatok beiktatása. Kezdjük az évet felelősségteljesen, foglaljunk időpontot az alábbi, 1-2 évente elvégzendő vizsgálatokra!

A szűrővizsgálatokat a magyar lakosság nagy része hajlamos elodázni, az egészségünkkel általában már csak akkor foglalkozunk, amikor megtörtént a baj. Pedig a daganatos betegségek nagy része időben felismerve gyógyítható, ezért elengedhetetlen, hogy rendszeresen részt vegyünk az alábbi vizsgálatokon.

A méhnyakrákszűrés kötelező!

Nők számára évente javasolt a méhnyakrákszűrés elvégzése. „A méhnyakrák a nőket érintő második leggyakrabban előforduló rosszindulatú betegség. Annak ellenére, hogy korai stádiumban is jól felismerhető, és megfelelő kezeléssel gyógyítható, a citológiai vizsgálat elhanyagolása miatt még mindig évi 500 haláleset okozója. A szűrés mellett kérjünk nőgyógyászunktól emlő ultrahang vizsgálatot is, 40 éves kor felett pedig 1-2 évente mammográfia is szükséges az emlőrák ellenőrzésére" – figyelmeztet Dr. Horváth Rita, a Czeizel Intézet nőgyógyász szakorvosa.

A férfiaknak családalapítás előtt legalább egyszer, 50 év felett pedig évi egy alkalommal érdemes urológushoz fordulniuk a hererák és a prosztatadaganat kiszűrése miatt.



Gyermekkori allergiák

2018. január 23.

A gyermekkori allergiás megbetegedések száma egyre inkább nő, és többféle formában jelenhetnek meg: allergiás nátha (allergiás rhinitis), asztma (asthma bronchiale), ételallergia.
 
Allergiás nátha
Allergének okozta orrnyálkahártya-gyulladás.
 
Tünetei:
  • vizes-nyákos orrfolyás,
  • orrdugulás,
  • tüsszögés,
  • viszketés,
  • szemtünetek.
Leggyakrabban iskoláskorban fordul elő, súlyos esetben alvászavart okozhat, így gátolhatja a napi aktivitást. Asztma kialakulásához is vezethet, ezért annak kivizsgálása is indokolt lehet.
 
Mindig orvoshoz kell fordulni 12 év alatti gyermekkel!
 
Kezelése:
  • Enyhe, szezonális esetében 2 év felett az ún. második generációs, szájon át szedhető antihisztaminok vény nélkül is alkalmazhatók, nincs álmosító mellékhatásuk. Az antihisztaminok és a nátrium-kromoglikát helyileg, orrspray-ként vagy szemcseppként is használhatók. A kezelés kiegészíthető az orrüreg fiziológiás sóoldatos öblítésével vagy az orrdugulást csökkentő orrcseppekkel/orrspray-kkel. Utóbbiak 10-14 napnál további használata nem javallt, és óvodáskor alatt gyakran izgatottságot okozhatnak, nem ajánlottak.
  • Állandósult vagy közepesen súlyos szezonális esetben a vényre kapható szteroid orrsprayk a leghatásosabbak. Megfelelően, napi egyszer dozírozva hosszú távon is biztonságosak, együtt adhatók antihisztaminokkal.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...485486487...553
hírek, aktualitások

Stresszkezelés 3 lépésben

2024. szeptember 11.

Manapság a stressz mindenki életében jelen van. Ez pedig nem más, mint a szervezetünk válasza bizonyos ingerekre. Ez az inger lehet egy fontos vizsga az egyetemen, egy állásinterjú, egy új projekt, de egyre többször a magánéletünkben is előfordulhatnak stresszes helyzetek.  

Ezeknek mindenki ismeri a negatív hatásait. Csak hogy néhányat említsek, ilyen a fáradékonyság, ingerlékenység, álmatlanság. De ezeknél súlyosabb következményei is vannak az állandó stressznek, ezért mindenképpen kezelnünk kell ezeket a nehéz helyzeteket.

Szerencsére van rá megoldás! Most csupán három olyan dolgot említek, amik segítségével szinte azonnal érezni lehet majd a változást.

1. Testmozgás

A stressz levezetésének egyik leghatékonyabb módja a testmozgás! Ideje kipróbálni több sportot is, hogy rájöjj, mi az, amiben tényleg örömödet leled, és ki tudsz kapcsolni. A jóga a legjobb stresszkezelő sportok közé tartozik. De ha úgy érzed valami dimanikusabbra vágysz, próbáld ki az aerobicot vagy a zumbát. Bármit, amihez kedvet érzel. És hidd el, már az első alkalom után érezhetően jobb kedved lesz, és este biztosan jobban is fogsz aludni.

Az is nagyon fontos, ha valaki irodai ülőmunkát végez, hogy nap során is többször álljunk fel vagy akár ülve mozgassuk át kicsit a vállunkat és a nyakunkat, ezáltal napközben is nyugodtabbá, felszabadultabbá válhatunk.

A szívritmuszavar sokszor csak tünet

2024. szeptember 11.

Szinte nincs olyan ember, aki ne érzékelne időnként szabálytalan szívverést, amikor úgy érezzük, hogy „kihagyott a szívünk”, vagy éppen össze-vissza ver. A ritmuszavaroknak egyes formái veszélytelenek, de léteznek olyanok is, amelyek súlyos tüneteket okozhatnak, sőt akár életveszélyes állapotokat is idézhetnek elő. A szívritmuszavar kezeléséhez sok esetben átfogó vizsgálatra van szükség, amellyel a panaszokat kiváltó okot megtaláljuk, és kezelni tudjuk. Ennek lépéseit Dr. Vaskó Péter, a Kardioközpont kardiológusa ismertette.

Légszomj, szédülés, mellkasi fájdalom

A szívritmuszavarról akkor beszélünk, ha a szabályostól eltérően működik a szívünk. Ez jelentheti azt, hogy a szív a normálistól gyorsabban (tachycardia) vagy lassabban (bradycardia) ver, vagy a ritmus nem egyenletes. Előfordul, hogy a ritmuszavar csak néha, rövid időre jelentkezik, de lehet állandóan fennálló is. Súlyossága a panaszt nem okozó, kezelést nem igénylőtől, az életveszélyes és azonnali kezelést igénylő állapotig terjedhet. Gyakori formája a pitvar fibrilláció, amelyet a szív, illetve a kamrák gyors és rendszertelen összehúzódása jellemez.

A szívritmuszavar tünetei közé tartozik: a mellkasi remegésérzés, a túl gyorsan, vagy lassan, illetve rendszertelenül verő szív, a mellkasi fájdalom, a légszomj, a torokban, a gyomor tájékon fellépő furcsa fájdalom, szúrás. Szédülés, bizonytalanságérzet, félelem, idegesség, látászavarok, a teljesítőképesség romlása, ájulás, vagy ájulás közeli állapot is jelentkezhet.

Pajzsmirigy-, cukorbetegség, stressz és elhízás is okozhatja

„Számos esetben, a vizsgálatok során, a ritmuszavarok hátterében nem találunk organikus eltérést. Máskor, valamilyen szívbetegség idézi elő, de szíven kívüli ok is állhat a háttérben, pl. pajzsmirigybetegség, cukorbetegség, a stressz, a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, vagy stimulánsok használata is okozhat ilyen tüneteket, de az elhízás is lehet a magyarázata” – fejti ki a kardiológus szakorvos. Ezt igazolja az a tanulmány is, amelyet dán szívgyógyászok készítettek, és az Európai Kardiológusok Társaságának müncheni kongresszusán ismertettek. Ennek alapján, minél kövérebb egy fiatal nő, annál nagyobb az esélye, hogy egyszerre csak össze-vissza verjen a szíve. A karcsú nőkhöz képest a túlsúlyosak között a szívritmuszavar kétszer gyakrabban fordult elő, a súlyosan elhízottak között pedig a problémát három és félszer sűrűbben észlelték.  „Mivel a szívritmuszavart számos tényező okozhatja, ennek megfelelően előfordulhat, hogy nem magát a ritmuszavart kell kezelni, hanem az azt kiváltó más betegséget, vagy okokat kell megszüntetni, ennek kivizsgálása szakorvos feladata” – tudjuk meg Dr. Vaskótól.

Önmotiváció a munkahelyen - Profi trükkök az unalom ellen

2024. szeptember 10.

Ugyan a legtöbbször azt hallom, ennyi dolgom van, annyi dolgom van, este 8-ig túlórázom, nem tartok ebédszünetet; mégis rengeteg olyan ember jár naponta munkába, akiknek nem telik hasznosan a 8 munkaórájuk. Persze ez nem csupán rajtuk múlik.  

Unatkozom, nem köt le ez a feladat, nem látom értelmét, hogy ezt vagy azt megtegyem, lassan tudok haladni, nem vagyok képes koncentrálni, na már megint egy órával hamarabb elkészültem, miért nem mehetek már haza? Biztosan sokakban megfogalmazódtak már ezek és az ezekhez hasonló kérdések, gondolatok, és nem is egyszer…

Specifikus feladatok - megújuló munkaerőigények

A mai világban már 2-3 évet egy munkahelyen tölteni dicséretes dolog. Régen az emberek évtizedeket is maradtak a helyükön, ma már valahogy ez nem megy. Talán az Internettel járó gyors információáramlás, felgyorsult munkafolyamatok teszik, de ha nem figyelnek oda ránk, inkább munkahelyet váltunk. Persze az is hozzájárul a sűrű állás-váltáshoz, hogy szinte minden fajta tevékenységet olyan apró részterületekre bontanak, hogy egy-egy munkakör nagyon specifikus és kis számú feladattal jár, amelyeket könnyű megunni…

Mégis, ha elkezdesz unatkozni, ne gondold, hogy az első megoldás az előléptetés, vagy a munkahelyváltás. Ezeket a drasztikus lépéseket előzze meg egy kis öntréning, és ha már semmi sem segít, és minden kötél szakad, csak akkor add fel jelenlegi munkaköröd, munkahelyed!