Így öltöztessük a kicsiket télen
2018. január 09.
A kisbabák szobai öltözéke a pelenka fölé adott bady (kombidressz), a rékli vagy ing, a rugdalózó vagy kantáros kisnadrág, az angolpólya, a hálózsák a zokni vagy papucs és a takaró. Ágyába nem túl kemény (kókusz) matrac, pamut (nem zizegő, nem műszálas) lepedő és a fejecskéje alá az ágyneműt védő textil pelenka kerül.
A kisbaba ruhái legyenek kényelmesek
- A 3-4 kilóval született babáknak 56-60-as méretet vegyünk, mert 2-3 hét alatt ezt is kinövik.
- Érzékeny bőrük nem tűri a kemény, és az allergizáló műanyag ruhaneműt. Ezért a testükkel közvetlenül érintkező ruhanemű legyen laza szövésű pamutból készült, fehér színű, mosható és vasalható. Belül a varrások ne legyenek durva eldolgozásúak, a címkéket is bontsuk le.
- Az újszülöttnek csak könnyen feladható és levethető ruhadarabokat szerezzünk be. Még a nagyobb gyerek is rosszul viseli a ruhák fején való áthúzását. Ezért a bady legyen táguló nyakú vagy a vállnál kapcsolható, és lábközt is nyitható az öltöztetés és a pelenkázás megkönnyítése céljából. A gallér nélküli rékli és ingecske már lehet színes és elől patenttal vagy oldalt áthajtással zárható.
- A ruhákat ma az „intelligens” mosószerek korában elég 40 fokon kimosni. Nincs szükség kifőzésre és még előmosásra sem. Ha mégis két léből mosnánk mosószert csak az előmosásba tegyünk. Fontos viszont az alapos öblítés, de nem illatos öblítőkkel, hanem 1 evőkanálnyi 10%-os ecetet használva. Az ecet kioldja a textilszálak között maradt mosóport és puhává teszi az anyagot.
- Az első hat hónapban a babaruhákat ki kell vasalni, nem csak fertőtlenítés céljából, hanem, hogy simává és még puhábbá váljanak.
- A babaruhákat elméletileg nem kezelik olyan vegyszerekkel melyek tetszetősé teszik kinézetüket, de biztonságból az újonnan vásárolt vagy turkálóból szerzett babaruhákat az első használat előtt ki kell mosni.
A télen is energiát adó datolya
2018. január 09.
A napfény gyümölcse, tápanyagokban gazdag, édes finomság... Ne feledkezzünk meg róla a sötét téli hónapokban, mikor egyre fáradékonyabbak vagyunk – hiszen többek közt jelentős energiatartalommal rendelkezik. Értékeljük számos jótékony hatását is, de magas cukortartalma miatt mértékkel fogyasszuk! Hasznos többet megtudni róla!
Milyet válasszunk?
A meleg égövből származó, elsősorban Észak-Afrikában, de pl. Izraelben, Jordániában, Szaúd-Arábiában, az európai térségből pedig Spanyolországban, Dél-Olaszországban, Görögországban is termesztett datolyának nagyszámú változata létezik. Európában főleg a tunéziai és algériai (királynőnek is nevezett) „deglet nour” keresett - puha húsa és mézédes íze miatt -, de a Jordániában és Izraelben termesztett „medjoul” fajta is kedvelt (húsosabb, bár magasabb cukortartalmú). Hazánkban a datolyát főleg szárított formában fogyasztjuk, de kezd elterjedni a frissen történő árusítása is.
Vásárlásakor a barna színű, puhát, sima, fényes héjút válasszuk. De gondoljunk arra, hogy szép, fényes külleme glükóz szirup bevonatának is betudható lehet, mely lágy és étvágygerjesztő hatást kelt. Lehetőleg olvassuk el a datolyán lévő címkét, és a természeteset, a szirupmenteset válasszuk. A szárított datolya jó választás, mert gondosan kezelve csomagolják, sokáig (akár egy évig is) eltartható, és a friss gyümölccsel szinte azonos a tápértéke.
Teremts bőséget a jóga segítségével!
2018. január 08.
A jóga gyakorlásáról szinte csak és kizárólag annak fizikai hatásai jutnak eszünkbe. Még haladó gyakorlók számára is elsődleges cél egy-egy ászana minél tökéletesebb kivitelezése, hosszabb ideig történő kitartása vagy újabb pózok megtanulása. Már-már érzik, miért fontos az óra eleji ráhangolódás és az óra végi mély relaxáció, ám sokkal kisebb mértékben használják ki ennek erejét, mint amennyire lehetőségük nyílna. A jóga nidra többnyire ma is "csak" mély, levezető relaxációt jelent, pedig óriási áldás válik elérhetővé, ha megfelelően alkalmazzuk.
Célkitűzés, sankalpa
A sankalpa szanszkrit szó, olyan tömör, egyes szám első személyben tett pozitív kijelentő mondat melyet, mint egy magot, elültetünk az óra eleji ráhangolódás során. Ennek az adott gondolatnak, célnak (Pl. „Anyagi bőségben élek!”) „szenteljük” a jógaórát. A megerősítő mondat, mint személyes mantra – függetlenül attól, hogy nem recitáljuk az óra alatt – végigkíséri mozdulatainkat, tudatalattinkban folyamatosan ott rezeg. Ha célunk pl. a munkahelyváltás, de nem tudjuk, merre lépjünk, akkor a fizikai burkon túl a jóga mélyebb aspektusait is felhasználhatjuk a vágyott célunk elérése érdekében.
Tényleg árulkodik az arcunk?
2018. január 08.
Az első nyolc másodperc során eldől, hogy a másiknak bizalmat szavazunk, vagy ellenszenvesnek tartjuk. Elegendő megpillantanunk az arcát, és tudjuk, hogy kedvelni fogjuk, vagy sem. Vajon mi alapján hozunk ítéletet ilyen gyorsan?
Születésünk óta olvassuk, és értelmezzük az arcokat, méghozzá a találkozások első másodperceiben. Mindannyian használunk olyan kifejezéseket, mint „nyílt tekintet”, „zord ábrázat”, „entellektüel”, „tökfej”, „őszintének tűnik”, vagy „sunyi alak”. Még az olyan tétova kijelentések is, mint a „nem tudom mi, de valami nagyon nem tetszik nekem ebben az emberben” valószínűleg összefüggésbe hozhatók az adott illető arcával.
Valamiért szimpatikus vagy!
A legtöbb információ, amely ilyen és ehhez hasonló kijelentésekre késztet bennünket, tudattalan. Az emberek négy perc alatt alkotják meg másokról alkotott véleményük 90 százalékát, és ennek 60-80 százalékát az arc, illetve a testbeszéd adja. Az első találkozás első másodperceiben már tudjuk, hogy az adott ember kedves, távolságtartó, agresszív, őszinte, vagy barátságos-e.
Pusztán azzal, hogy valaki arcába nézünk, meg tudjuk mondani, hogy az illető boldog, szomorú, bizonytalan, szégyenlős, nagylelkű, zárkózott, barátságos, gondos, megbízható, avagy fáradt-e. S az esetek többségében az első benyomásunk pontos lesz.
Ma már tudjuk, hogy az olyan ősrégi állítások, mint „Ne bízz abban, akinek túl közelülő szemei vannak!”, vagy „sötét pillantása van”, tényeken alapulnak.
Nagymama leszek!
2018. január 07.
Az anyaság után, szerintem ez a legfőbb vágya minden nőnek, hogy nagymamaként is átélje a gyerekekkel való foglalkozást.
Mindenki azt mondja, hogy a nagymamaság egészen más, mint az anyság. Ezt még nem tudom, de persze már maga a gondolat is átalakította az életemet.
Na, azért még felhőtlenül nem örülhettem , mert eleinte le voltam tiltva a híresztelésről: “Ne legyél Kossuth Rádió, Mama!” címszó alatt.
Pedig milyen jól esne! De megálltam, mert legyen minden a fiatalok kívánsága szerint. (Majd később úgyis minden a pici kívánsága szerint lesz.)
Én már rögtön rohantam volna a boltokba megvásárolni a majdan szükséges dolgokat, bújtam a netet, és tanulmányoztam az online árzházak kínálatát – a fotelból mégiscsak kényelmesebb nézelődni.
Megakadt a szemem az etetőszéken. Tudom, hogy ez csak a pici fél éves kora után válik szükségessé, de nekem , családanyaként is nagyon fontos volt, hogy megfelelően táplálkozzanak a gyerekek: életkorukra, életvitelükre való tekintettel, és főleg ne műkajákat egyenek. Naponta frissen főztem, hétvégeken pedig sütöttem is. A közös étkezés másik óriási előnye a család számára, az összetartó ereje. Ilyenkor együtt van a család, s közben megbeszélésre kerülhet minden.
Még mindig másnapos? Lehet, hogy hisztamin-érzékenysége van!
2018. január 07.
Valahányszor megiszom, akár csak egy kis mennyiségű bort is, irracionálisan komoly másnapos tüneteim lesznek. Az ünnepi időszakomat is végig kísérte a hányinger, migrén, hasfájás és rosszullét.
Ha a fenti mondatok ismerősen csengenek, dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosának sorai magyarázatot adhatnak a zavaró tünetekre.
A hisztamin-érzékenység tünetei
Ha valakinél lecsökken a diamino-oxidáz ( DAO) nevű enzim termelése, akkor a szervezete nem tudja megfelelően lebontani a hisztamint, emiatt különböző tünetei jelentkeznek. Az említett fejfájás, migrén és hasi panaszok mellett légúti – orrfolyás, tüsszögés – és bőrtünetek – kiütés, ödéma, viszketés – is gyakran előfordulnak, de szívdobogás érzés, vérnyomás ingadozás is jelentkezhet.
Bor, dió, savanyú káposzta
Az ünnepi időszakban azért is nő a tünetek erőssége és gyakorisága, mert a hagyományos menüsor nagyon sok hisztaminban gazdag összetevőt tartalmaz. A bor és a pezsgő mellett a halkészítmények, a dió, a savanyú káposzta, a paradicsom, a csokoládé és az érlelt sajtok hisztamin tartalma is nagyon magas. Az elfogyasztott étel mennyisége jelentősen befolyásolja a tünetek súlyosságát.
Figyeljük meg magunkat, mit csinálunk, amikor gyermekünkkel vagyunk?
2018. január 06.
Mennyi időt töltünk vele tartalmasan, csak rá figyelve, illetve mennyit úgy, hogy jelen vagyunk ugyan, de nem is rá figyelünk?
Ha jól végiggondoljuk, akkor rengeteg időt töltünk mellettük házi munkával (főzés, mosás, teregetés, takarítás), telefonálással, a munkahelyünkön intézendő feladatokkal.
Ha még nem dolgozunk, hanem otthon vagyunk gyermekünkkel nap közben, egy fokkal jobb a helyzet. Ha viszont csak ovi, suli után tudunk együtt lenni, sokkal tudatosabban kell terveznünk az együtt töltött időnket.
Nem mindegy, hogy mire fordítjuk az időnket!
Ha szeretnénk, hogy gyermekünk és köztünk kialakuljon egy egészséges szeretet kapcsolat, akkor nagyon fontos, hogy amennyit csak lehet, vele töltsük, ne mellette.
Természetesen vannak élethelyzetek, amin nem lehet változtatni. Muszáj a gyerekek mellett házimunkát végezni, de ha tudatosak vagyunk, akkor ezeket az órákat is kihasználhatjuk úgy, hogy együtt legyünk, foglalkozni tudjunk a gyermekünkkel.
Minden patika csatlakozott az elektronikus szolgáltatási térhez
2018. január 06.
A pénteki határidőre minden gyógyszertár csatlakozott az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez (EESZT) - jelentette be Budapesten, sajtótájékoztatón Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.
Mint mondta, a 21. századi színvonalú, mindenkinek az egészségügyi adatait tároló rendszer november elsején "csendesen és különösebb fennakadás nélkül" indult el, és ezzel "a mesterséges intelligenciát is a magyar betegek szolgálatába állítottuk".
Hozzátette: a rendszer jól működik, és napi 750 ezer patikai adatot dolgoznak fel benne, a jövőben pedig öt évre visszamenően digitalizálják ezeket az információkat.
Vartus Gergely, a tárca E-health koordinációval kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztosa a gyógyszerészeknek mondott köszönetet a rendszerbevezetéséhez nyújtott munkájukért, emlékeztetve arra, hogy a pénteki határidő után csak azok a gyógyszertárak tudnak elektronikus receptet elszámolni, melyek csatlakoztak az EESZT-hez.
Hozzátette: mindez azt jelenti, hogy minden Magyarországon keletkezett, beváltott recept felkerül a rendszerbe, így nagyon pontos és átfogó képet kaphatnak az orvosok és a betegek is a gyógyszerezésről, ennek révén korábban nem ismert biztonságot és a terápiás lehetőségek sokszínűségét adva.
Savanyút kívánsz? Fiú lesz! :) – Nemet meghatározó babonáink :)
2018. január 05.
Reggeli rosszullétet okozó kislányok, savanyúságot kívánó kisfiúk? Íme, néhány válogatott babonánk és a valóság! Avagy: hogyan deríthetjük ki a baba nemét még az orvos előtt? ????
A népi hiedelmek végtelen tárháza a kíváncsi kismamákat sem hagyja jó tanács nélkül. A régiek szerint számtalan titokzatos jelből és körmönfont praktikából következtethetünk születendő gyermekünk nemére, sőt, egy kis boszorkánysággal akár még befolyásolhatjuk is a végeredményt. Összegyűjtöttük a legelterjedtebb és a legérdekesebb babonákat, de mivel a tudomány jelenlegi állása szerint egyik hatékonysága sem bizonyított, adunk néhány valóban hasznos tippet, amivel kideríthetjük, kék vagy rózsaszín rugdalózóból érdemes-e betáraznunk.
Reggeli rosszullét
Ősanyáink a várandósok réméből, a reggeli rosszullétekből is ki tudták következtetni, milyen nemű baba növekszik a pocakjukban. A hiedelem szerint, ha a kismama nem, vagy csak alig émelyeg, kisfiút, ha pedig intenzív rosszulléttel küzd, kislányt vár.
Kerek arc vagy csípő
A régi szép időkben a várandósság alatt felkúszott kilóknak is megvolt a maga haszna: ha az anyuka arca kerekedik ki, tudta, hogy lánya, ha pedig inkább a csípője domborodik, fia születik majd.
Bébipapi – januárra
2018. január 05.
Főzni jó! Babáknak, kicsi gyereknek sem nehéz, de tudatosságot és felelősséget igényel. Sőt, még az sem biztos, hogy mindig külön kell főzni a picinek. A családnak elkészített étel „babásítása” is sokszor lehet megoldás.
Burgonya
Értékes szénhidrátforrás, keményítője jól duzzadó, könnyen emészthető, fehérjéi is nagy értékűek, és ásványi sókat (kálium, foszfor), valamint C- és B-vitaminokat is tartalmaz. Semleges ízű, kiváló főzelékalap, előnyösen növeli más főzelékek és tésztafélék biológiai értékét, és csökkenti azok zsírfelszívó képességét. Ezért egyéves korig liszt helyett a zöldfőzelékek sűrítésére és a gombócok, pogácsák tésztájának lazításához is a burgonyát ajánljuk.
Mikortól adható?
A hozzátáplálás kezdetétől kezdve. Egyéves korig liszt helyett is a burgonya ajánlott a sűrítéshez.
- Sokféle burgonya létezik, tápértékük nagyjából azonos, de elkészítésük közben különféleképpen viselkednek, és ízük sem egyforma. Pürének és főzeléksűrítőnek finomabb a lisztes, széteső fajta, míg sütni a keményebb, a nehezebben puhuló az ízletes.
- Fontos szabály, hogy a krumplit mindig sós vízben főzzük, utólag ugyanis nem veszi be a sót, végleg íztelen marad. Bármilyen elsózott ételen viszont javíthatunk, ha néhány nyers, hámozott krumplit főzünk meg benne. A főtt krumplit nem lehet mélyhűteni, felengedéskor elfolyósodik.
- Feldolgozatlanul a főtt krumplit se hagyjuk kihűlni, mert megdermedve elveszti jó ízét.