Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Gyógyszerallergia – Ezeket érdemes tudnunk róla!

2018. január 15.

Előfordulhat, hogy érzékeny egyéneknél allergiás tüneteket, túlérzékenységi reakciót vált ki valamelyik gyógyszer. 

Gyors immunválasz

A gyógyszerallergia során immunrendszerünk lép működésbe, és a szervezet különböző sejtjeit mozgósítva gyógyszerspecifikus antitestek, egyéb kémiai anyagok révén okozza a jellegzetes tüneteket. Az immunválasz általában két lépcsőben alakul ki: a gyógyszerrel való első találkozáskor történik az érzékenyítés (szenzitizáció), majd a második alkalommal jelennek meg a tünetek, amelyek csak a gyógyszerszedés abbahagyásával szüntethetők meg. A gyógyszer ismételt alkalmazásakor pedig egyre súlyosabb formában jelentkeznek, akkor is, ha a legkisebb mennyiséggel találkozik a szerre allergiás beteg. A gyógyszerek helyi alkalmazása is kiválthatja az allergiás reakciót.

Enyhe és súlyos tüneteket is okozhat

  • A gyógyszerallergia leggyakrabban bőrtüneteket okoz, de több szervre kiterjedő is lehet. Az enyhétől a nagyon súlyosig igen változatosak a tünetek, amelyek kialakulhatnak azonnal, vagy csak néhány hét múlva jelentkeznek.
  • A gyógyszer bevétele után akár perceken belül kialakuló, leggyakoribb tünet a csalánkiütés vagy a bőr mélyebb rétegeinek duzzanata, főleg az arcon, a nyelven, a szem környékén, a végtagokon, ami nyelési, légzési nehézséggel járhat.
  • Az azonnali reakciók közül életveszélyes állapotot jelent, ha a bőrtünetek mellett vérnyomásesés és/vagy zihálás, nehézlégzés is fellép.
  • A késői reakciók esetében is előfordulhatnak enyhe bőrkiütések és nagyon súlyos, fájdalmas bőrtünetek is, amelyeket esetenként láz, torokfájás, elesettségérzés kísér.


Ártalmas is lehet az ízületek túlzott védelme?

2018. január 14.

Az ízületeket nem kell feltétlenül kímélni, a mozgásszegény életmód ugyanannyira veszélyes lehet, mint a túlzott igénybevétel. A sportbalesetek, sérülések ellen védelmet jelenthet az ízületek természetes mozgásterjedelmének megőrzése, amit rendszeres testmozgással lehet elősegíteni. A tévhitekkel ellentétben nem minden esetben a kerékpározás és az úszás a legjobb sportok az ízületek számára, fontosabb, hogy mindenki a korának és edzettségi állapotának megfelelő testmozgást végezzen – mondta Dr. Horváth Nikoletta, a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinika egyetemi tanársegédje.

Ha valaki – életkortól függetlenül – szabadidősportolásba kezd, fontos, hogy úgy építse be a testmozgást a mindennapjaiba, hogy ne kényszerüljön azt túlterhelés miatt abbahagyni – hívta fel a figyelmet Dr. Horváth Nikoletta. A sportolás közben vagy után fellépő fájdalmak esetén meg kell különböztetni a betegségre utaló vagy azt kísérő fájdalmat az ún. jó fájdalomtól, például az izomláztól – mondta. Ha egyetlen ízülettel van probléma, nem kell feltétlenül az összes többit is kényszerpihenőre ítélni, az ízületeknek ugyanis az árt a legjobban, ha nem használjuk őket, mivel az ízületek és a gerinc védelme érdekében fontos megőrizni a veleszületett mozgásképességet. A sportbalesetekkel, az ízületek, szalagok, csontok sérülésével szemben védelmet adhat az izomerő fejlesztése mellett az ízületek és a gerinc mozgásterjedelmének megőrzése, az izmok megrövidülésének megakadályozása, és a koordináció fejlesztése. Ezért rendkívül fontos a bemelegítés és a levezetés, valamint a megfelelő technikával hosszan végzett alapos nyújtás – figyelmeztet a tanársegéd.

A biciklizés sem jó mindenkinek

Az ízületkímélő sportolásról a legtöbb embernek az úszás, kerékpározás és séta jut eszébe, azonban ma már más lehetőségek is léteznek. A kerékpározás bizonyos esetekben akár jelentős térdfájdalmakat is okozhat – figyelmeztet Dr. Horváth Nikoletta. Kiemelte, hogy az ortopéd szakorvosok körében még nagyon sok hasonló, mára megcáfolt tévhit él, ráadásul az interneten is káros jótanácsok terjednek. Ilyen például az, hogy ha egy gyereknek gerincferdülése van, akkor úsznia kell, és nem vehet részt testnevelésórákon. Ezzel szemben ahelyett, hogy betegségtudatot alakítanának ki bennük, az adekvát kezelés és rendszeres orvosi kontroll mellett inkább őket is ösztönözni kellene a számukra megfelelő és örömteli sportolásra – javasolta.



Növényekkel az anyatejért

2018. január 14.

Az anyatejjel történő táplálás a legősibb módja a csecsemők egészséges ellátásának, azonban a folyamat olykor nehézségekbe ütközik, amelynek egyik leggyakoribb oka az, hogy nem képződik elégséges mennyiségű anyatej. A tejelválasztás fokozására számos anya használ növényi eredetű készítményeket és teakeverékeket, annak ellenére, hogy a legtöbb esetben a növények ilyen célra történő felhasználása tudományosan kevéssé bizonyított.

Az újszülöttek és csecsemők tápanyagokkal történő ellátásának egyik legegyszerűbb módja az anyatejes táplálás, amelyhez számos kedvező hatás köthető.

  • Az egészséges, kiegyensúlyozott étrendű anya anyateje a csecsemő életének első fél évében biztosítja számára a megfelelő gyarapodáshoz szükséges összes tápanyagot és folyadékot.
  • Bár a szoptatás hiánya mesterséges táplálással ellensúlyozható, a nem megfelelően kialakított mesterséges étrend jelentősen fokozza az akut és krónikus betegségek kockázatát.
  • Az anyatejes táplálás elősegíti a szoros anya–gyermek-kapcsolat kialakulását, és azon túl, hogy a csecsemő egészségéhez hozzájárul, az anyára nézve is számos jótékony, betegségmegelőző hatással rendelkezik.

A megfelelő mennyiségű anyatej

Magyarországon az újszülöttek több mint fele kizárólag anyatejes táplálásban részesül élete első 4 hónapjában. Ahhoz, hogy az eleinte akár naponta 8-10-szer is ismétlődő szoptatások nyugalomban teljenek, és kellemes élményt nyújtsanak az anya és gyermeke számára egyaránt, nemcsak az anyát kell megtanítani a helyes szoptatási technikára, de elengedhetetlenül fontos, hogy megfelelő mennyiségű anyatej választódjon ki, ezzel elősegítve a stresszmentes táplálást.

A csecsemők igen különbözők lehetnek, születési súlyuk, fejlődési ütemük is változó, valamint figyelembe véve, hogy az anyatej összetétele sem állandó, nagyon nehéz általánosan meghatározni, hogy mennyi anyatej elválasztására van szükség a megfelelő fejlődésükhöz. A házi gyermekorvossal és védőnővel egyeztetve könnyen megállapítható, hogy a csecsemő táplálása megfelelő-e annak egészséges fejlődéséhez.



Így halljuk a kicsiket és így hallanak ők

2018. január 13.

Hányadik héttől kezdenek el hallani a babák? És vajon károsítja-e a magzatot, ha az anya hangzavarban tartózkodik? Nézzük!

pixabay1. tény: a nyolchetes baba szívverése már hallható az ultrahangon

A bébik szíve 6 hetes korukban kezd el verni. A pici ”motor” egyenletesen, percenként 160-as tempóban dolgozik, amit a szülők meghallgathatnak az ultrahangos vizsgálaton.

2. tény: 16. hétre fejlődnek ki a halláshoz szükséges szervek

A fülben a 16. hétre kifejlődik a halláshoz szükséges szerveink legnagyobb része. Innentől a baba tisztán hallja édesanyja szívverését, evését, légzését, járását, beszédét.

3. tény: károsíthatja a magzat hallását a túl nagy zaj

Szakemberek azt javasolják, hogy a várandós nők, ne tegyék ki magzatukat 115 decibelt meghaladó zajhatásnak. Kerülni kellene például a láncfűrész közelségét, a lövészetet, a repülőgép-hajtóművek zaját, valamint a nagyon hangos koncerteket, hiszen a bébi hallása is ugyannak van kitéve, mint az anyáé, csak ő nem tud védekezni még ellene. S bizony a méhen belül is sérülhet a hallása a babának, amennyiben tartósan ki van téve ilyen hatásoknak.



Az örömhormon pótlása télen

2018. január 13.

Az örömhormonnal kapcsolatos ismereteink hiányosak, sokszor ellentmondóak. A szerotonin hiányát számos betegséggel hozzák összefüggésbe, így például a migrénnel, depresszióval, idegi-, étkezési- és szexuális zavarokkal, vagy akár a premenstruációs szindrómával is. 

Mi csökkentheti a szerotonin szintjét?
Számos kutatás született már e témában, amelyek széleskörű összefüggéseket vizsgáltak. Így például kiderült, hogy a menopauza alatt az ösztrogénszint csökkenésével a szerotoninszint is csökken, ami hozzájárulhat a hangulatváltozásokhoz. A hiányállapot ugyanígy beindítja a „kívánósságot” is, vagyis a szervezet bizonyos ételek utáni vággyal próbálja növelni az örömhormon szintjét. Ugyanez érvényes a premenstruációs szindrómánál is, amelynek tüneteit valószínűleg a nemi hormonok és a szerotonin kölcsönhatása okozza. Vagyis a menstruáció előtti napokra jellemző idegesség, lehangoltság, bizonyos ételek utáni sóvárgás és csökkent libidó is ezzel függhet össze.



Tévhit, hogy télen zsírosat kell enni - melegítő téli étrend

2018. január 12.

Ha a nagy hidegben lehűl a szervezetünk, a kórokozók könnyebben ledöntenek minket a lábunkról. Tévhit azonban, hogy télen nehezebb ételekre van szükségünk. Ha szervezetünket nem terheljük meg zsíros ételekkel, akkor a hőtermelésre tud koncentrálni az emésztés helyett.

Mit együnk a nagy hidegben? - melegítő ételek

Ha nagy tápértékű, melegítő hatású ételeket eszünk, akkor nagyobb az esélyünk arra, hogy megfázás és plusz kilók nélkül vészeljük át a fagyos napokat.

  • Több C-vitamint!

    Télen nagyobb mennyiségű C-vitaminra van szükségünk: karban tartja a keringést és erősíti az ellenálló-képességet. Hiányában vérellátási zavarok léphetnek fel, emiatt könnyebben elkezdünk fázni. Ha keveset fogyasztunk belőle, akkor csökken egyes immunsejtek aktivitása, így könnyebben megbetegszünk. C-vitaminban gazdagok például a citrusfélék (citrom, narancs, grapefruit), a kiwi, a zöldpaprika, a fejes saláta, a káposztafélék. Fogyasszuk őket frissen és nyersen, mert fagyasztás, főzés, sütés közben veszítenek vitamintartalmukból.



Az olvadó kilókért... (2.)

2018. január 12.

Önre is felszaladt pár kiló? Ha úgy érzi, ez nem igazság, hiszen igyekszik egészségesen és kiegyensúlyozottan étkezni, akkor változtatni kell! Mármint a rossz táplálkozási szokásokon. Mert könnyen lehet, hogy ez okozza a hízást! Nézzük át ezt a kérdést együtt!

5. A vegan vagy gluténmentes élelmiszerek túlzott fogyasztása

  • A probléma

Divatos irányzat, és természetesen glutén intolerancia vagy vegetariánusok számára kétségtelenül ajánlott, de minőségi garanciával nem jár. Mint minden iparilag feldolgozott élelmiszer, ezek a termékek is tartalmazhatnak sok zsírt, cukrot vagy adalékanyagot.

  • A megoldás

Fordítsunk elegendő figyelmet az élelmiszer tápanyag-összetételére, és mellőzzük azokat, melyeknek a címkéje az összetevőkből nagyon hosszú listát tartalmaz (beleértve a színezékeket, tartósítószereket), esetleg érthetetlen. Ez esetben is részesítsük előnyben a természetes összetevőket és a házi konyhát.



Az olvadó kilókért... (1.)

2018. január 11.

Önre is felszaladt pár kiló? Ha úgy érzi, ez nem igazság, hiszen igyekszik egészségesen és kiegyensúlyozottan étkezni, akkor változtatni kell! Mármint a rossz táplálkozási szokásokon. Mert könnyen lehet, hogy ez okozza a hízást! Nézzük át ezt a kérdést együtt! 

Módjával figyelni a táplálkozásunkra, kerülni a cukros, zsíros ételeket, kiegyensúlyozott étrendre törekedni, „szuperételeket” választani – van úgy, hogy nem segít. A mérleg nyelve rendszeresen a rossz irányba billen, amikor reménykedve a súlyunkat mérjük. De vajon miért? Mert anélkül, hogy tudnánk, táplálkozási szokásaink napról napra olyan hibákat rejtenek magukban, melyek hízást eredményeznek. Kerüljük el tehát a csapdákat! Addig rendben van, hogy válasszunk „egészséges” élelmiszereket, de milyeneket? Pl. ne „könnyű”, zöldséges pizzáról, vagy csak „light”, illetve diétás termékekről legyen szó, melyek közül számos tele van adalékanyagokkal, és kevéssé laktató, hanem általában természetes alapanyagból készült élelmiszerekről.

Semmi nem ér fel a házi koszttal

Az élelmiszeripari gyártók tudják, hogyan kell átalakítani termékeiket a kor igényei szerint: több gyümölcs- és zöldség-tartalom, kevesebb zsiradék az élelmiszerben, „bio”, „vegan” vagy „gluténmentes” jelzés a címkén... a fogyasztó odacsábítása érdekében.  Noha ezek a kezdeményezések hasznosak is lehetnek, nem szabad hagynunk, hogy a marketing megtévesszen minket. Vásárláskor gondosan nézzük át a címkén felsorolt összetevőket, végezzünk összehasonlítást, és főképpen főzzünk friss ételeket, gyakran szezonális hozzávalókból. Ez a legjobb módja vonalaink megőrzésének.

Salátát rendelni egy étteremben, inkább, mint a napi menüt –, noha ahhoz lenne kedvünk –, valóban jó megoldás? Helyes-e „átugrani” az ebédet, ha egy kiadós vacsora van kilátásban? Mind megenni, ami a tányérunkon van (sőt, még a gyerekét is), hogy ne pazaroljuk az ételt? Ez a jó szándék jele, de keressünk más megoldást!  Hosszú távon az ilyen táplálkozási szokások megzavarják a szervezet működését, nassolást és a zsírfelesleg lerakódását segítik elő. Ezen buktatók elkerülése érdekében hallgatni kell éhség- és jóllakottság érzetünkre, továbbá tanácsos reflexszerűen elutasítani a nagy adagokat... Hogy mindez könnyebben menjen, tekintsük át a leggyakoribb táplálkozási hibákat és a javaslatokat korrigálásukhoz.



A néma gyilkos: az elhízás

2018. január 11.

Ma, Magyarországon a felnőtt lakosság több, mint 60%-a elhízott. Ezzel a magas elhízási aránnyal az Európai Unió élmezőnyében vagyunk: még leírni is szörnyű, de gyakorlatilag mi vagyunk az Unió legelhízottabb nemzete. Ez gond, főleg azért, mert az elhízás nem csak esztétikai problémákat okoz.  

Vajon tényleg a magyar lányok a legszebbek?

Nemrég egy reklám azt állította, hogy a magyar lányok a legszebbek, és mi elhittük, még akkor is ha nem volt még magyar Világszépe (sőt a legjobb 20-ba sem gyakran kerülünk), és a modellszakmában is elvétve találni komoly magyar modellt. (A glammodellekről most ne beszéljünk, mert nem mérvadóak)

A férfiak helyzete sem jobb. Elég csak végigmenni az utcán, és megnézni az átlag magyar férfit, és ha a látvány nem lenne eléggé elrettentő, jó tudni, hogy bizonyítottan egyre több az aputestű (puhos, elhízott) férfi. Ezt erősíti meg egy érdekes statisztikai adat: míg 10 évvel ezelőtt a 32-33 as volt a magyar férfiak nadrágmérete (ebből adták el a legtöbbet), addig ez mára a 34-35-ös méretre kúszott fel. 



Folyton éhes ez a gyerek! – Ritka betegség is okozhatja

2018. január 10.

Létezik egy olyan genetikai betegség, melynek során a gyermek szinte folyamatosan éhes, dührohamok törnek rá és a beszédkészsége is visszamaradott. Az ún. Prader-Willi szindrómára annak ellenére, hogy igen jellegzetes tünetei vannak, általában csak későn derül fény, mivel olyan ritka, hogy az orvosok gyakran nem is gondolnak rá. Dr. Tar Attilától, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusától megtudhatja, milyen panaszok esetén érdemes gyanakodni a zavarra.

Meghibásodott gén

A Prader-Willi szindróma egy ritka genetikai betegség, melyet az esetek közel kétharmadában a 15. kromoszóma régió apától örökölt felének hibája okoz. Lányokat és fiúkat egyformán érinti, és bármely népcsoportnál megjelenhet. Mivel genetikai problémáról van szó, ezért sem megelőzni, nem lehet. Mivel egyik fő tünete a nagyfokú étvágy és az ennek eredményeként kialakuló túlsúly, ezért olyan súlyos szövődményeket okozhat, mint a cukorbetegség, szív-és érrendszeri betegségek, hormonzavarok, illetve meddőség.

Szopási nehézségek, később farkasétvágy

A szindróma kezdetekben a csecsemőknél izomgyengeséget, szopási nehézségeket eredményez a csökkent szopási és nyelési reflex miatt, ezért akkor testsúlyban elmaradott a beteg a kortársaihoz képest. Később, 2-4 éves kor körül ennek ellenkezőjébe csap át- a gyermek szinte kontrolálatlan étvágyat érez, és nem ritka, amikor éjszaka is kimegy enni. Sőt, az is előfordulhat, hogy a szülőknek el kell zárniuk az ételt. A betegségben a hipotalamusz jóllakottságot szabályozó központja nem működik megfelelően, így nem jelentkezik a teltség érzés. Ez természetesen a beteg gyermek súlyán is meglátszik, és egyre többet fog mutatni a mérleg nyelve.

A kór nem csupán a táplálásban mutatkozik meg, de a kinézetben is: jellemző ugyanis a benne szenvedőknél a mandulavágású szem, holdvilág arc, magas homlok, háromszög alakú ajkak, valamint a normálisnál kisebb végtagok. Figyelemfelkeltő lehet még a szülők számára a csecsemőknél a csökkent mozgás (már magzatkorban is megfigyelhető, hogy a baba keveset mozog), ami a kezdeti izomgyengeség következménye.



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...487488489...553
hírek, aktualitások

Stresszkezelés 3 lépésben

2024. szeptember 11.

Manapság a stressz mindenki életében jelen van. Ez pedig nem más, mint a szervezetünk válasza bizonyos ingerekre. Ez az inger lehet egy fontos vizsga az egyetemen, egy állásinterjú, egy új projekt, de egyre többször a magánéletünkben is előfordulhatnak stresszes helyzetek.  

Ezeknek mindenki ismeri a negatív hatásait. Csak hogy néhányat említsek, ilyen a fáradékonyság, ingerlékenység, álmatlanság. De ezeknél súlyosabb következményei is vannak az állandó stressznek, ezért mindenképpen kezelnünk kell ezeket a nehéz helyzeteket.

Szerencsére van rá megoldás! Most csupán három olyan dolgot említek, amik segítségével szinte azonnal érezni lehet majd a változást.

1. Testmozgás

A stressz levezetésének egyik leghatékonyabb módja a testmozgás! Ideje kipróbálni több sportot is, hogy rájöjj, mi az, amiben tényleg örömödet leled, és ki tudsz kapcsolni. A jóga a legjobb stresszkezelő sportok közé tartozik. De ha úgy érzed valami dimanikusabbra vágysz, próbáld ki az aerobicot vagy a zumbát. Bármit, amihez kedvet érzel. És hidd el, már az első alkalom után érezhetően jobb kedved lesz, és este biztosan jobban is fogsz aludni.

Az is nagyon fontos, ha valaki irodai ülőmunkát végez, hogy nap során is többször álljunk fel vagy akár ülve mozgassuk át kicsit a vállunkat és a nyakunkat, ezáltal napközben is nyugodtabbá, felszabadultabbá válhatunk.

A szívritmuszavar sokszor csak tünet

2024. szeptember 11.

Szinte nincs olyan ember, aki ne érzékelne időnként szabálytalan szívverést, amikor úgy érezzük, hogy „kihagyott a szívünk”, vagy éppen össze-vissza ver. A ritmuszavaroknak egyes formái veszélytelenek, de léteznek olyanok is, amelyek súlyos tüneteket okozhatnak, sőt akár életveszélyes állapotokat is idézhetnek elő. A szívritmuszavar kezeléséhez sok esetben átfogó vizsgálatra van szükség, amellyel a panaszokat kiváltó okot megtaláljuk, és kezelni tudjuk. Ennek lépéseit Dr. Vaskó Péter, a Kardioközpont kardiológusa ismertette.

Légszomj, szédülés, mellkasi fájdalom

A szívritmuszavarról akkor beszélünk, ha a szabályostól eltérően működik a szívünk. Ez jelentheti azt, hogy a szív a normálistól gyorsabban (tachycardia) vagy lassabban (bradycardia) ver, vagy a ritmus nem egyenletes. Előfordul, hogy a ritmuszavar csak néha, rövid időre jelentkezik, de lehet állandóan fennálló is. Súlyossága a panaszt nem okozó, kezelést nem igénylőtől, az életveszélyes és azonnali kezelést igénylő állapotig terjedhet. Gyakori formája a pitvar fibrilláció, amelyet a szív, illetve a kamrák gyors és rendszertelen összehúzódása jellemez.

A szívritmuszavar tünetei közé tartozik: a mellkasi remegésérzés, a túl gyorsan, vagy lassan, illetve rendszertelenül verő szív, a mellkasi fájdalom, a légszomj, a torokban, a gyomor tájékon fellépő furcsa fájdalom, szúrás. Szédülés, bizonytalanságérzet, félelem, idegesség, látászavarok, a teljesítőképesség romlása, ájulás, vagy ájulás közeli állapot is jelentkezhet.

Pajzsmirigy-, cukorbetegség, stressz és elhízás is okozhatja

„Számos esetben, a vizsgálatok során, a ritmuszavarok hátterében nem találunk organikus eltérést. Máskor, valamilyen szívbetegség idézi elő, de szíven kívüli ok is állhat a háttérben, pl. pajzsmirigybetegség, cukorbetegség, a stressz, a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, vagy stimulánsok használata is okozhat ilyen tüneteket, de az elhízás is lehet a magyarázata” – fejti ki a kardiológus szakorvos. Ezt igazolja az a tanulmány is, amelyet dán szívgyógyászok készítettek, és az Európai Kardiológusok Társaságának müncheni kongresszusán ismertettek. Ennek alapján, minél kövérebb egy fiatal nő, annál nagyobb az esélye, hogy egyszerre csak össze-vissza verjen a szíve. A karcsú nőkhöz képest a túlsúlyosak között a szívritmuszavar kétszer gyakrabban fordult elő, a súlyosan elhízottak között pedig a problémát három és félszer sűrűbben észlelték.  „Mivel a szívritmuszavart számos tényező okozhatja, ennek megfelelően előfordulhat, hogy nem magát a ritmuszavart kell kezelni, hanem az azt kiváltó más betegséget, vagy okokat kell megszüntetni, ennek kivizsgálása szakorvos feladata” – tudjuk meg Dr. Vaskótól.

Önmotiváció a munkahelyen - Profi trükkök az unalom ellen

2024. szeptember 10.

Ugyan a legtöbbször azt hallom, ennyi dolgom van, annyi dolgom van, este 8-ig túlórázom, nem tartok ebédszünetet; mégis rengeteg olyan ember jár naponta munkába, akiknek nem telik hasznosan a 8 munkaórájuk. Persze ez nem csupán rajtuk múlik.  

Unatkozom, nem köt le ez a feladat, nem látom értelmét, hogy ezt vagy azt megtegyem, lassan tudok haladni, nem vagyok képes koncentrálni, na már megint egy órával hamarabb elkészültem, miért nem mehetek már haza? Biztosan sokakban megfogalmazódtak már ezek és az ezekhez hasonló kérdések, gondolatok, és nem is egyszer…

Specifikus feladatok - megújuló munkaerőigények

A mai világban már 2-3 évet egy munkahelyen tölteni dicséretes dolog. Régen az emberek évtizedeket is maradtak a helyükön, ma már valahogy ez nem megy. Talán az Internettel járó gyors információáramlás, felgyorsult munkafolyamatok teszik, de ha nem figyelnek oda ránk, inkább munkahelyet váltunk. Persze az is hozzájárul a sűrű állás-váltáshoz, hogy szinte minden fajta tevékenységet olyan apró részterületekre bontanak, hogy egy-egy munkakör nagyon specifikus és kis számú feladattal jár, amelyeket könnyű megunni…

Mégis, ha elkezdesz unatkozni, ne gondold, hogy az első megoldás az előléptetés, vagy a munkahelyváltás. Ezeket a drasztikus lépéseket előzze meg egy kis öntréning, és ha már semmi sem segít, és minden kötél szakad, csak akkor add fel jelenlegi munkaköröd, munkahelyed!