Elkezdõdött az iskola
2018. szeptember 06.
Mit vigyen a gyerek tízóraira, uzsonnára? Az iskoláskorú gyerekek optimális testi és szellemi fejlõdéséhez elengedhetetlen a megfelelõ táplálkozás és életmód, a helyes szokások kialakítása. Ideális esetben a gyerekek az egészséges táplálkozás ajánlásainak megfelelõen napi ötször étkeznek.
Mivel hétköznapokon napjuk nagy részét az iskolában töltik, így étkezéseik egy része is ott zajlik, a reggeli és a vacsora elfogyasztása azonban jó esetben otthon, családi körben történik.
Ha a gyermek menzán ebédel, az iskolai étkezések közül csak a kisétkezésekrõl, vagyis a tízórairól és az uzsonnáról kell gondoskodnia a szülõnek. Érdemes otthon csomagolni elemózsiát ezekre az étkezésekre, és nem minden esetben a gyermekekre bízni, hogy vegyenek valamit a büfében vagy a közértben. A helyes táplálkozási szokások kialakítása nagyrészt a szülõ feladata, aminek egyik hatékony eszköze lehet a tudatos, változatos tízórai és uzsonna készítése. A befektetett energia sokkal kisebb, mint a gyerekek helyes, tudatos táplálkozásával járó elõnyök. Mivel különösen a fejlõdésben lévõ gyermekek esetében minden étkezésnek fontos és meghatározó szerepe van, ezért nem célszerû kihagyni a tízórait és az uzsonnát.
Közeledik az iskolakezdés! Ön mennyit költ majd?
2018. szeptember 05.
Egy frissen közzétett közvélemény-kutatás eredményei szerint kevesebbet terveznek költeni az amerikai szülõk az iskolakezdésre.
Az iskoláskorú gyerekek szülei elsõsorban a diszkont áruházakat tervezik felkeresni, hogy olcsóbban megússzák a ruhák, írószerek és hátizsákok beszerzését. Spórolási szándékukat pedig a nehezebb gazdasági körülményekkel magyarázzák.
A szülõk kétharmada kevesebbet költene
A Deloitte által megrendelt kutatás eredményei szerint az amerikai szülõk 64 százaléka kevesebb kiadással szeretné megúszni az idei iskolakezdést. A válaszadók 43 százaléka mintegy 100 dollárral tervez kevesebbet költeni az iskolaszerekre a szokottnál. Ezek az arányok csak néhány százalékkal alacsonyabbak, mint amit a tavalyi év azonos idõszakában mérték. A szakértõk szerint a spórolási szándékot jelzi, hogy a gazdasági válság továbbra is rányomja bélyegét a vásárlókedvre.
Iskolakezdés és stressz - Hogyan segíthetünk gyermekünknek?
2018. szeptember 05.
Itt a becsengetés ideje! Vajon az új kisdiákok, vagy a már rutinos iskolások között milyen formában jelenhet meg az iskolakezdéssel együtt járó stressz, illetve szülőként mivel csillapíthatjuk ezt a helyzetet? A cikk szakértője Prof. Dr. Bagdy Emőke neves klinikai szakpszichológus és pszichoterapeuta, gyakorló kisgyermekes anyukaként pedig Keleti Andrea osztja meg velünk tapasztalatait.
Keleti Andrea kisfia, Máté idén már 2. osztályos, így közeli élmény az iskolakezdés a családnak.
Kisfiad, Máté tavaly kezdte az első osztályt egy két tannyelvű általános iskolában. Könnyen ment az iskolakezdés, vagy észlelhető volt rajta bármiféle stressz az új helyzettel kapcsolatban?
Viseljünk minden szempontból tökéletes napszemüveget!
2018. szeptember 04.
A napszemüveg szuper kiegészítője lehet a nyári outfitnek, de bármennyire is fontos számunkra, hogy kövessük az aktuális trendet, a napszemüveg-választásnál korántsem csak a divat szempontjainak való megfelelőség az, amit figyelembe kell vennünk. Vásárláskor a szín és a forma is fontos szempont, és még ennél is sokkal mérvadóbb, hogy a napszemüveg megfelelően védjen a káros UV sugaraktól.
A szem védelmének egyik leghatékonyabb módja a napszemüveg használata, ám ez csak akkor hatásos, ha a megfelelő darabot vásároljuk meg. Mivel fő feladata, hogy kiszűrje a káros UV- sugarakat, így csak olyat válasszunk, amelyen szerepel az UV400 felirat. A megfelelő színnel és mérettel együtt ugyanis ez garantálja a 100 százalékos védelmet. A napsugarak hosszú távon a szemre is ugyanolyan káros hatással vannak, mint a bőrünkre, ám a tünetek a bőrégéssel ellentétben csak később jelentkeznek. A megfelelő szűrő nélküli sötét napszemüveggel különösen ártunk szemünknek, mivel a sötét üveg miatt pupillánk kitágul, a káros sugarak pedig még könnyebben jutnak a szemünkbe. Ezért nagyon fontos, hogy gondoskodjunk a hatékony védelemről, elkerülve ezzel a szemünk és a látásunk romlását – mondta el dr. Csidey Mária, a Budai Egészségközpont szemész szakorvosa.
Milyen a jó napszemüveg?
Az egészséges szem az UV-sugárzás nagy részét képes megszűrni, a fennmaradó 1-1,5% azonban bejut a szembe, és eléri az érzékeny retinát. A világosabb – kék és zöld – szeműek érzékenyebbek, mint a barna szeműek, akiknek erősebben pigmentált az íriszük, vagyis előbbiek esetében még fontosabb a szem fényvédelme.
Sörbet: egy hűsítő finomság
2018. szeptember 04.

Hogy készül a jó sörbet?
Az alap víz és cukor keverékéből főzött szirup, az arány függ attól, hogy milyen ízű sörbetet készítünk. Viszont arra is figyelnünk kell, hogy ha túl kevés cukrot rakunk a sziruphoz, akkor híg lesz, ha viszont sokat, akkor nem hagyja megfagyni a sörbetünket. De idővel és egy kis gyakorlattal rá lehet érezni, hogy kell igazán jól elkészíteni.
Tehát először is megfőzzük a szirupot, és hagyjuk kihűlni. Az összetevőket turmixoljuk össze. Beletesszük a kihűlt szirupba, és berakjuk az egészet a mélyhűtőbe. Időnkét villával, vagy botmixerrel keverjük meg, hogy lazább, kásásabb legyen a sörbetünk.
Tálaláskor friss gyümölccsel díszíthetjük. Pár recept, hogy gyakorolhassunk és élvezhessük az eredményt.
Az olvasás kultúrája napjainkban
2018. szeptember 03.
A mai rohanó világban a legcsodálatosabb ajándék számunkra, a lehetőség, hogy agyunk kikapcsolódhasson és eközben élményekhez, új információkhoz jusson, az olvasás. Ennek szeretetét nem lehet erőltetni senkivel, hisz ez olyan, mint a levegővétel, vagy épp az evés, ivás. Szomjazzuk az információt és minden olvasás alkalmával magunkba is szívunk belőle bőven, miközben agyunk arra az egy tevékenységre összpontosít. De hogyan is olvasunk manapság?

Érdekes volt számomra, amikor először vettem kezembe az új e-book szerkezetemet. Több könyvet tudtam vinni magammal egyszerre, ami nagyszerű annak, aki hosszabb útra készül, és lehetősége nyílik több könyvet kiolvasni, így nem kell cipelnie a köteteket. A praktikussága ellenére az élmény számomra nem volt azonos, ugyanis amikor a könyvem vége felé járok, már megtervezem mi lesz a következő, amit olvasni fogok. Egészen más ráhangolódni az új témára legyen az ezotéria vagy épp egy regény, hogy a kezembe veszem, és szinte magával ragadja a képzeletem a könyv illatos lapja.
Miért jó mégis online maradni?
A válasz gyorsaságban rejlik. Hiszen ahhoz, hogy a lendületünk megmaradjon tartanunk kell a lépést a világunkkal, ami állandóan változik. Információra pedig folyamatosan szükségünk van. Amennyiben csak egy apró dolgot szeretnék kiemelni, sokan naponta megnézzük a horoszkópunkat, hogy megtudjuk aznap mire számíthatunk, vagy épp az időjárást, hogy mit vegyünk fel mielőtt elindulunk.
Munkánkhoz, tanulmányainkhoz is hasznos segítség. Sőt lelki fejlődésünkhöz is rengeteg építő jellegű olvasmányt, cikket találhatunk.
Testmozgás trombózis után
2018. szeptember 03.
A sport elősegíti a trombózisból való felgyógyulást, és csökkenti az újabb trombózis kialakulásának rizikóját is. Azonban hogy milyen testmozgást választunk, egyáltalán nem mindegy.
A rendszeres testmozgás kortól függetlenül elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, azonban betegségekből való felgyógyulás idején, illetve ezt követően alkalmazkodni kell a szervezet megváltozott teherbíró képességéhez, illetve a betegségből adódó esetleges elváltozásokhoz. Nincs ez másképp trombózis után sem: a trombózist követően nem mindegy, hogy milyen sportot választ az ember, és az sem, hogy milyen intenzitással űzi azt. Cikkünkben Prof. Dr. Blaskó György belgyógyász, klinikai farmakológus, a Trombózisközpont orvosa segíti tanácsokkal olvasóinkat.
A sportolás és a trombózis kapcsolata sokrétű probléma. Jelenleg a trombózis molekuláris okainak az orvostudomány közel 60 százalékát tudja leírni pontosan, a többi felderítése a kutatás feladata. Annak ellenére azonban, hogy pontosan, molekuláris szinten nem ismerjük a trombózis hátterét, kezelnünk kell – mondta Prof. Dr. Blaskó György.
A kezelésben jelentős szerepe van a mozgásnak, a fizikai aktivitásnak, kezdetben mindenképpen szakember közreműködésével, annak tanácsaival A betegség után az alsó végtag izmainak mozgatása, az úgynevezett izompumpa nagyon fontos, és minden ezzel kapcsolatos mozgástevékenység – futás, gyaloglás, úszás, tenisz, squash, pingpong stb. – hasznos lehet
Addig nyújtózkodj, amíg a tűsarkad engedi, avagy hogyan jelenjünk meg az interjún
2018. szeptember 02.
Számos cikket és interjút látni arról, hogyan érdemes megjelenni egy buliban, egy interjún, mik a legújabb színek, trendek és hogy mihez kellene igazodnunk, ha csinosan szeretnénk feltűnni egy-egy eseményen. Valóban nem mindegy, hogyan jelenünk meg az interjún és kiemeltebb eseményeken.
Alább 4 pontban összegeztem mindazt, ami szerintem ehhez szükséges.
1. Az első és talán legfontosabb alapelv, ami részben vesszőparipám: az ápoltság.
Eltérő anyagi státusszal rendelkezünk, van, aki megteheti, hogy ilyenkor „beugorjon a fodrászhoz”, vagy igénybe vegyen egy műkörmöst, van, aki nem. Az ápoltság alapvetően arról szól, hogy igényességet sugározzunk kifelé, és ha engem kérdeznek, ebben nincs elnézés. Alapvető higiéniás „folyamatok” mindenkitől elvárhatók egy interjú előtt. Mindig ügyeljünk az ápoltságra, zsíros hajjal, ápolatlan fogsorral, koszos körmökkel és bőrrel nem célszerű megjelenni egy konzultáción. Természetes, hogy ilyenkor mindenki izgul, jobban izzad, ziláltabb, de egy vájt szem rögtön észreveszi, hogy ez állandó vagy csak az adott stresszes pillanatnak szól.
Léket kapott a szénhidrát-elmélet?
2018. szeptember 02.
A zsír a korábban gondoltnál nagyobb mértékben járulhat hozzá a túlsúly kialakulásához, állítják kutatók egy friss közleményben. Vajon ez megváltoztatja mindazt, amit az utóbbi években az elhízásról és a fogyókúráról gondoltunk?
Érdekes tanulmány látott napvilágot pár nappal ezelőtt a Cell Metabolism című szaklapban: a skóciai Aberdeen-i Egyetem és a Pekingben működő Kínai Tudományegyetem Genetikai és Fejlődésbiológiai Intézetének kutatói állatkísérletek alapján is úgy találták, hogy a zsírban dús étrend magasabb energiafelvételhez, valamint elhízáshoz vezet. Bár a táplálkozással foglalkozó szakemberek korábban is felhívták a figyelmet a túlzott zsírfogyasztás veszélyeire, az utóbbi években több vizsgálat fókuszába a szénhidrátok kerültek, mint a túlsúly kialakulásáért felelős tápanyagok. Ezek hatására is terjedt el széles körben az a nézet, hogy a zsírok fogyasztása nem vezet elhízáshoz, ellentétben a szénhidrátokkal, különösen a cukorral. Bár azt maguk a kutatók sem állítják, hogy vizsgálatuk egyértelmű bizonyítékot szolgáltatna ennek ellenkezőjére, több cikk és híradás máris ezt állítja. Írásunkbn a TÉT Platform és a Magyar Táplálkozástudományi Társaság szakemberei segítenek az eredmények értelmezésében.
A skót és kínai kutatók öt csoportban több mint ezer egeret vizsgáltak három hónapon keresztül, amely emberi élettartamban mintegy kilenc évnek felelhet meg. Az egereket 29 különböző étrenden tartották, melyek tápanyag-összetétele különbözött: a fehérjetartalom 5-30, a zsírtartalom 8,3-80, míg a szénhidrátok aránya 10-80 százalék között mozgott, ez utóbbin belül a cukor pedig 5-30 százalékot tett ki. Az elvégzett mintegy százezer mérés és MRI vizsgálat alapján úgy találták, hogy sem a sok szénhidrátot tartalmazó, sem a magas fehérjetartalmú étrend nem vezetett elhízáshoz, azonban a nagy zsírtartalmú étrenden lévő egerek több energiát fogyasztottak és súlyuk jóval magasabb lett a többi csoport átlagánál.
Vörösboros meleg rukkolasaláta
2018. szeptember 01.
Az eredeti recept ha jól emlékszem Jamie Olivertől származik, kissé tovább egyszerűsítettem rajta és elérhetőbb alapanyagokat használtam fel hozzá, és nálunk ez most ilyen formában fogyasztjuk.
Ez a szuper saláta gyors nyári ebédnek vagy vacsorának kiváló!
Könnyű mégis laktató, finom és sok íztől egész ízorgia alakul ki a szájban. Pirítóssal vagy csak magában is fogyasztható.
Hozzávalók (2 adag):
- 1/2 csomag rukkolasaláta (kb. 100 g)
- 5-6 szelet vékony császárszalonna vagy fekete erdei sonka (kb 50-70 g)
- 1 marék dió (kb. 50 g)
- 1 nagyobb vagy 2 kisebb fej lilahagyma
- 1 dl száraz vörösbor
- só, bors
- parmezán forgács
A diót apróra vágjuk és száraz serpenyőben megpirítjuk. A császárszalonnából vagy nagyon vékony szeleteket vágunk vagy már leszeletelve vesszük, ugyanerre a célra jó a fekete erdei sonka is. Elvághatjuk kisebb csíkokra és egy kevés zsiradékon megpirítjuk jó ropogósra. Közben megpucoljuk a lilahagymát majd cikkekre vágjuk. Amikor a szalonna megpirult akkor kivesszük a serpenyőből és félretesszük. A lilahagymát elkezdjük pirítani, majd a seprenyőbe beleöntjük a bort, és ízlés szerint megsózzuk, borsozzuk. Hagyjuk hogy egy kissé besűrűsödjön. A rukkolát megmossuk és megszárítjuk, vagy eredetileg is mosottat veszünk. Kiszedjük egy tálkába. Ráöntünk a még meleg lilahagymás – vörösboros mártásból, majd teszünk rá szalonna pörcöt, pirított diót és reszelt parmezánnal vagy permezánforgáccsal és frissen őrölt fekete borssal meghintve tálaljuk még melegen.