Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Klasszikus téli vacsora

2017. december 19.

Gyermekkoromban téli estéken sokszor ettük ezt az összeállítást! Külön-külön semmi különleges, de együtt nagyon finom!

Klasszikus téli vacsora

Hozzávalók: 10 db közepes szem burgonya, 30-40 dkg baconszalonna, fejenként 2 tojás, só, bors, olaj

A burgonyát megmosom, karikákra vágom és egy nagy, kiolajozott tepsibe terítem. Megszórom kevés sóval és borssal. A tetejét kirakom a baconszalonna szeletekkel. Kevés vizet öntök alá és alufóliával letakarva 180 fokon 40 percig sütöm. Közben a tojásokból hagyományos módon keménytojást főzök.

A kész tepsis burgonyát négy darabba vágott tojással tálalom! Savanyú káposztát vagy más savanyúságot kínálok hozzá!

 



Óvatosan a nagy hidegben!

2017. december 19.

A hőmérséklet változása, illetve a tartós hideg jelentősen megterheli szervezetünket. A hideg negatív hatásait megelőzhetjük megfelelő öltözködéssel, meleg ételek és italok fogyasztásával. Ha fázik, vacog, fájdalmat vagy zsibbadást érez – ezek már a kihűlés vagy a fagyás előjelei! Előzze meg a további lehűlést testmozgással, vagy menjen belső térbe melegedni.

Öltözzön megfelelően

Vmagát a széltől és az átnedvesedéstől. A nedves ruhákat minél előbb váltsa át. Viseljen természetes alapanyagú gyapjú vagy pamut alsó ruházatot. Különösen figyeljen arra, hogy megfelelő cipőt, csizmát viseljen, mert a lábfej hamar lehűl, a lábujjak könnyen szenvedhetnek könnyebb-súlyosabb fagyási sérüléseket. Hasonlóan védje kezét és a fejét is. Ne fogjon meg hideg tárgyakat csupasz kézzel, mínusz 10 fok alatt feltétlenül viseljen kesztyűt.

A nagy hidegben az idősek lehetőleg ne menjenek a szabadba

Fontos, hogy a megfelelő hőmérsékletet a belső térben, a lakásban is biztosítani kell. A kihűlés veszélye nemcsak a szabad térben áll fenn, hanem lakásunkban is, ha ott tartósan 15oC alatti a hőmérséklet – ez főleg az idősek, betegek, mozgásukban korlátozottak esetén jelent kiemelt kockázatot. A lakáson belül is öltözzön rétegesen, a lábait is védje gyapjú zoknival, viseljen papucsot. Tegyen szőnyeget a padlóra, a nem tökéletesen záró ajtók, ablakok elé illetve közé helyezzen párnát, szőnyeget.

Mínusz 10 fok alatt ne vigyük sétálni a gyermeket

Ha muszáj vele a szabadba menni (pl. ügyintézés miatt stb.), akkor rétegesen, alaposan öltöztessük fel, orcáját, orrát kenjük be zsíros krémmel. Lehetőleg szélvédett babakocsiban utaztassuk és igyekezzünk minél rövidebb időt kint tölteni vele. Erős szélben, nagy ködben csak akkor induljunk útnak kisgyermekkel, ha az elkerülhetetlen.



Hódoljunk a téli örömöknek egészségesen

2017. december 18.

A téli hónapok egyet jelentenek a megfázásos és influenzás megbetegedésekkel. Az évszaknak nem megfelelő öltözék, a borongós idő és a korai sötétedés miatti rossz hangulat, a kevés napfény, valamint a nyári hónapokhoz képest kevesebb természetes vitaminforrás mind felelősek lehetnek a megbetegedésekért. De valóban elkerülhetetlen, hogy lázas betegen nyomjuk az ágyat? Megúszhatjuk meghűlés vagy influenza nélkül a telet?

„A náthát és az influenzát vírusok, illetve baktériumok okozzák, így a nem megfelelő öltözék csupán közvetve felelős a megbetegedésekért. Sokkal inkább a kimerültség és vitaminhiány miatt fellépő immungyengeség tehetnek arról, hogy szervezetünk kevésbé ellenálló a kórokozókkal szemben. Ha mindezt figyelembe vesszük, akkor tehetünk azért, hogy betegség nélkül élvezhessük a hógolyózást. A vitaminok mellett számos természetes megoldással erősíthetjük szervezetünket, sőt, akár a megbetegedések tüneteit is kezelhetjük velük” – mondta dr. Tóth-Domán Judit, az Év Magánrendelőjének választott Budai Egészségközpont foglalkozás-egészségügyi szakorvosa.

Hogyan tehetjük ellenállóvá a szervezetünket?

A kulcsszó: immunerősítés. Nyáron valóban több természetes vitaminforrás áll rendelkezésünkre, de a téli hónapok is ellátnak minket vitamindús finomságokkal. Amit lehet, fogyasszunk hámozatlanul, frissen vagy párolva, hogy minél több vitamint juttassunk be általuk a szervezetükbe. Néhány egészséges finomság télre:

  • Narancs, mandarin, kivi, káposzta – igazi C-vitamin bombák, a savanyú káposztából pedig kiváló ételeket is készíthetünk.
  • Zeller, burgonya, bimbóskel és banán – nélkülözhetetlen B6-vitamin források.
  • Szőlő, amely egyebek között gazdag káliumban, vasban, magnéziumban és cinkben, ezen kívül segíti az emésztést, sőt még a feszültségoldást is.
  • Alma – Minden nap egy alma, az orvost távol tartja, szól a mondás. De honnan van ez a varázserő? Magas flavoid tartalmának köszönhetően segít a vírusok és baktériumok leküzdésében, erősíti az immunrendszert, valamint gazdag A-vitaminban, kalciumban és cinkben is.


Az irritábilis bélszindróma - Korgó-morgó has

2017. december 18.

Az irritábilis bélszindrómáról
A túlérzékeny, irritábilis bél szindróma (IBS) igen gyakori, bár sokszor nem felismert betegség. Tünetei nagy változatosságot mutatnak: lehet puffadás, teltségérzés, gázok, émelygés stb. Egyes statisztikák szerint a hasi panaszok miatt orvoshoz forduló betegek mintegy felének ez a baja!

A tünetek igen változatosak: teltségérzés, puffadás, gázos belek, korgó-morgó has, émelygés, fájdalom, amely lehet enyhe, egész hasat betöltő, de görcsös, vándorló, sőt éles, egy pontban megjelenő is. Jelentkezhet hasmenés, székrekedés vagy akár a kettő váltakozása.

Látható, hogy a tünetek mindenféle hasi betegség tüneteit utánozhatják és igen változatos formában jelenhetnek meg. Éppen ezért az orvost a panaszok nagy nehézségek elé állítják, hiszen a gyomor-bél rendszer mindenféle szervi betegségét ki kell zárnia.

Ha túlérzékeny a vastagbél

A túlérzékeny vastagbél ugyanis egyértelműen funkcionális eredetű betegség, azaz a hátterében semmiféle szervi eltérést nem lehet – a legfinomabb eszközökkel, akár szövettani vizsgálatokkal sem – kimutatni.

A betegség hátterében, mai tudásunk szerint, a gyomor-bél rendszer érzés- és mozgászavara áll. Az érzészavar azt jelenti, hogy a hasban, főként a vastagbelekben található nyomás- és fájdalomérző idegvégződések (úgynevezett receptorok) ingerküszöbe jelentős mértékben lecsökkent, amit számos tudományos kísérlet egyértelműen bebizonyított. Így a beteg olyan ingereket is megérez, sőt fájdalomként él meg, ami más –normális– ember számára nem érzékelhető vagy legalábbis amely nem tudatosul benne. Ilyen például a belekben képződő gázok feszítése, a jelentős mértékű – és sok kellemetlen panaszt okozó – haspuffadás.



Luca napja a Boszorkányok napja

2017. december 17.

Szinte mindenki ismeri a Luca napi népszokásokat, babonákat, varázslatokat... ezt a napot Gonoszjáró napjának is nevezik, mert sokan Lucifer, a bukott angyal nevéhez kötik ezt az ünnepet. Pedig ez az ünnep Szent Lúciához fűződik, aki egy nemesi szicíliai családból származott és apácaként élte le életét. Szüzességét Krisztusnak szentelte és ezáltal Szent Lúcia neve a tisztasághoz és a fényhez kapcsolódik. Luca napján több tilalom is volt érvényben! Tilos volt sütni, fonni, pénzt kölcsönadni, mert úgy tartották a gonosz boszorkányok kezébe kerül.  

Luca napi babonák
 
Luca szék
13 fa darabból álló szék, amihez mindennap karácsony napjáig hozzá szegelnek egy darabot. Karácsony éjszakájára elkészül a várva várt Luca szék, aminek jó erősnek kell lennie, mert december 24-én este  egy hajadon lánynak rá kell állnia , hiszen arról látja majd meg a férjét.
 
Luca cédulák
Fogjunk egy papírt, írjunk rá 13 db fiú vagy lány nevet és karácsonyig mindennap dobjunk ki egy cédulát! Ami megmarad a rajta szereplő névvel, úgy fogják hívni a férjünket vagy feleségünket.


Fekély és Chron-betegség

2017. december 17.

A fekélyes vastagbélgyulladás (Colitis ulcerosa), a Crohn-betegség ikertestvére.

Az ismeretlen eredetű gyulladásos bélbetegség, a fekélyes vastagbélgyulladás a Crohn-betegséghez hasonlóan döntően a 15-35 éves korosztályt érinti. Ennek oka is ismeretlen, és szintén genetikailag fogékony egyénekben, környezeti hatásokra aktiválódó, az immunrendszer kóros működése következtében létrejövő "autoimmun" betegség. Fontos különbség, hogy ez a gyulladás csak a vastagbelet érinti.

A leggyakoribb tünetek:

• az egyik legjellegzetesebb tünet véres-nyákos hasmenés, melyet kínzó székelési inger (tenezmus) előz meg, illetve kísér,
• itt is jellemző a görcsös hasi fájdalom, mely leginkább a bal alhasban jelentkezik,
• gyakori a puffadás,
• a hőemelkedés aktív gyulladás esetén gyakran jelentkezik,
• a vashiányos vérszegénység a folyamatos vérvesztés következménye,
• az úgynevezett "bélen kívüli" tünetek itt is előfordulnak; ezek közül leggyakoribbak az izületi gyulladások (a térd, a boka, a farokcsont-csípőcsont közötti izület), a bőrgyógyászati tünetek (nem gyógyuló szőrtüsző-gyulladásra emlékeztető kelések, furcsa fájdalmas vörös csomók a lábszáron), a szemészeti gyulladások (szivárványhártya-gyulladás) és a szájüreg aftás gyulladása.



Miért nem múlik a fejfájásom? Ételintolerancia is okozhatja?

2017. december 16.

Egyre ismertebbek a különböző ételintoleranciák. Az általuk okozott szerteágazó tünetektől – gyomor-és bélrendszeri panaszok, bőr- és idegrendszeri tünetek - sokan szenvednek, a felnőttek 15-30 százaléka érzékeny valamilyen ételre. Ilyenkor diétázni kezdenek, rendszerint a leggyakrabban problémákat okozó összetevőket: glutént, tejet és cukrot hagyják el, ám sok esetben a tüneteik idővel mégsem javulnak. Dr. Sárdi Krisztina gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa szerint ilyen a kevésbé ismert, alacsony-hisztamintartalmú étrend is segíthet.
 

Fejfájással gasztroenterológushoz?

A tartós fejfájás oka lehet neurológiai, hormonális probléma, de okozhatja ízületi elváltozás, vagy a váll-nyaki területen elhelyezkedő izmok merevsége, sőt a stressz is. A nemzetközi szakirodalmi adatok azonban arra is felhívják a figyelmet, hogy gyakrabban szenvednek fejfájástól azok, akiknek emésztőszervi panaszaik is vannak. Ilyen esetben tehát mindenképp érdemes arra is gondolni, hogy a fejfájás hátterében valamilyen gyomor- és bélrendszeri probléma áll.



Így mentette meg gazdája életét ez a kismalac

2017. december 16.

Rupert, a hős kismalac, aki megmentette gazdája életét a néma gyilkostól tovább harcol a szén-monoxid ellen, ugyanis egy nyereményjáték kampány keretében hívja fel a figyelmet a szén-monoxid veszélyére. A „Nem lehet mindenkinek malaca!” nevű pár hetes kampányban azt szeretnénk bemutatni, hogy milyen eszközök révén tudunk védekezni a színtelen, szagtalan gáz ellen.

Október végén vált hőssé Rupert Malac, aki megmentette gazdája életét a szén-monoxid-mérgezéstől. A hős kismalac, gazdájánál korábban érezte meg a lakásba szivárgó, néma gyilkosnak is nevezett halálos gáz által okozott tüneteket.

Bence, a malac tulajdonosa már kezdte elveszíteni az eszméletét a színtelen, szagtalan mérgező gáz miatt, amikor Rupert erőt vett magán és beleharapott gazdája kezébe, így figyelmeztetve az életveszélyre.

De Rupert Malac hőstette nem múlik el nyomtalanul, ugyanis most egy webshop kezdeményezésére tovább küzd a halálos gáz ellen, és a Facebook oldalán hívja fel a figyelmet arra, hogyan tudjuk megelőzni a bajt.

A szén-monoxid a nyitott égésterű gázkazánokban, vízmelegítőkben, gáztűzhelyekben keletkezik, lakótérbe jutását a nem megfelelő légellátás, vagy a nem rendszeresen tisztított kémény is okozhatja.



Advent...

2017. december 15.

Minden évben eljön az az időszak, amikor a nappalok rövidek lesznek, az éjszakák hosszúak, alig látunk napot és alig lehet világosban programot szervezni a családnak. A gyerekek sötétben indulnak el iskolába, és szinte sötétben is érnek haza, még akkor is, ha nem járnak különórákra.  

 

A tél, bár idén a hideg igencsak kegyes velünk, belopózik nemcsak az időjárásba, a házunkba, a testünkbe hanem a lelkünkbe is. Eljön a befelé fordulás, a lelassulás ideje, amikor a nyári kitárulkozás beburkolózásba, hideg, megfagyott estékbe fordul át.

Nálunk van egy pár Advent körüli szokás, ami olyan mélyen megérint engem évről-évre, hogy nem tudom figyelmen kívül hagyni. És itt nem a vásárról szeretnék mesélni, bár az is nagyon izgalmas a sok-sok kézzel, szívvel készített apróság bőségében, ami felé most fordulnék, az maga az Advent üzenetének fogadása, a felkészülés a Fény befogadására. Van-e még igazi advent? Vagy megengedtük magunknak, hogy a vég nélküli bevásárlásokról és ideges rohangálásokról szóljon a Karácsony előtti pár hét...



Hogyan igazodjunk el a játékok tengerében? – Ajándéktippek gyerektípusok szerint

2017. december 15.

Közeleg a karácsony, lassan rá kell kapcsolnia azoknak, akik még nem gondolkodtak el, hogy milyen ajándék kerüljön a fa alá. Sok családban jutnak el odáig a felnőttek, hogy egymásnak egyáltalán nem, vagy csak csekélységeket ajándékoznak, viszont a gyerekek karácsonya és öröme a legfontosabb mindenhol, így az ő ajándékukat mindenki igyekszik a legnagyobb körültekintéssel kiválasztani (természetesen a lehetőségek szerint.)

A legtöbb gyermek határozottan meg tudja fogalmazni a karácsonyi vágyait, elképzeléseit, és át is adja lista, levélke formájában a szülőknek, nagyszülőknek. Tény, hogy az elmúlt években azok a játékok számítanak toplistás kívánságoknak, amelyeknek reklámját legtöbbször lehet látni a mesecsatornákon, így egészen biztos, hogy az idei évben ilyen lesz a lovacskájával sétáló Barbie, vagy a tojásból kikelő interaktív madárka is. A fiúknál Star Warsos vagy szivacslövedékes fegyverek lehetnek a legnagyobb slágerek. Sok szülő persze joggal érzi úgy, hogy valami különlegesebbet, hasznosabbat, személyre szabottabb ajándékot tenne szívesen a karácsonyfa alá. Ilyen esetben legjobb, ha azt vesszük figyelembe, hogy milyen típusú a gyerek. 



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...492493494...552
hírek, aktualitások

Önmotiváció a munkahelyen - Profi trükkök az unalom ellen

2024. szeptember 10.

Ugyan a legtöbbször azt hallom, ennyi dolgom van, annyi dolgom van, este 8-ig túlórázom, nem tartok ebédszünetet; mégis rengeteg olyan ember jár naponta munkába, akiknek nem telik hasznosan a 8 munkaórájuk. Persze ez nem csupán rajtuk múlik.  

Unatkozom, nem köt le ez a feladat, nem látom értelmét, hogy ezt vagy azt megtegyem, lassan tudok haladni, nem vagyok képes koncentrálni, na már megint egy órával hamarabb elkészültem, miért nem mehetek már haza? Biztosan sokakban megfogalmazódtak már ezek és az ezekhez hasonló kérdések, gondolatok, és nem is egyszer…

Specifikus feladatok - megújuló munkaerőigények

A mai világban már 2-3 évet egy munkahelyen tölteni dicséretes dolog. Régen az emberek évtizedeket is maradtak a helyükön, ma már valahogy ez nem megy. Talán az Internettel járó gyors információáramlás, felgyorsult munkafolyamatok teszik, de ha nem figyelnek oda ránk, inkább munkahelyet váltunk. Persze az is hozzájárul a sűrű állás-váltáshoz, hogy szinte minden fajta tevékenységet olyan apró részterületekre bontanak, hogy egy-egy munkakör nagyon specifikus és kis számú feladattal jár, amelyeket könnyű megunni…

Mégis, ha elkezdesz unatkozni, ne gondold, hogy az első megoldás az előléptetés, vagy a munkahelyváltás. Ezeket a drasztikus lépéseket előzze meg egy kis öntréning, és ha már semmi sem segít, és minden kötél szakad, csak akkor add fel jelenlegi munkaköröd, munkahelyed!

5 ok arra, hogy miért érzi magát fáradtnak

2024. szeptember 10.

Ha reggelente sem ébred kipihenten, és napközben sem érzi túl energikusnak magát, annak több oka is lehet. Dr. Vida Zsuzsanna neurológus, alvás specialista, a JóAlvás Központ orvosának segítségével öt lehetséges magyarázatot sorolunk fel.

1. Túl rövid alvásidő

A napközbeni fáradtságot sokszor egyszerűen a túl rövid éjszakai alvásidő okozza. Az alváshiány miatt nappal levertnek, kimerültnek érezhetjük magunkat.
Az alvás specialista véleménye: A felnőttek számára szükséges alvásmennyiség minimum napi 7 óra. A jól összeállított napirend segíthet abban, hogy este időben ágyba kerüljünk és kipihenten ébredjünk.

2. Horkolás

A kellemetlen zaj nem csak a horkoló ember, de az alvótárs nyugodt pihenését is gátolhatja. A probléma azonban nem pusztán zavaró, de az egészséget is veszélyezteti. Horkolás közben, a felső légutak szűkülete, elzáródása miatt csökkenhet vagy kimaradhat a légvétel, az alvó személy egy pillanatnyi szünet után hirtelen levegő után kezd kapkodni.

Az ilyen légzészavarok ún. mikroébredéseket okoznak, ami miatt az éjszakai alvás nem pihentető, napközben fáradság, koncentráció zavar jelentkezhet. Súlyos esetben, ha alvás közben gyakran és hosszan kimarad a légvétel ún. alvási apnoe betegség jelentkezik, mely a következményes oxigén hiány miatt számtalan betegség, például koszorúérbetegség, agyi érbetegségek, stroke kialakulását is elősegíti.

Az alvás specialista véleménye: alváskivizsgálás során felderíthetjük a horkolás hátterében álló okokat. Az eredménytől függően a probléma műtéti úton, alternatív eszközök segítségével, vagy ún. CPAP terápia segítségével orvosolható. Bizonyos esetben életmód változtatásra is szükség lehet, ugyanis a túlsúly és a dohányzás is okozhat horkolást.

Az egyke trónfosztása - testvérféltékenység

2024. szeptember 09.

Minden családi anekdotatárban találkozhatunk olyan történetekkel, amikor a nagyobbik gyermek a korábban várva várt kistestvért hirtelen "visszavitetné a gólyával"...  

A féltékenység valószínűleg az egyik legrosszabb dolog, ami velünk történhet. Korra, nemre való tekintet nélkül mindenkit a kétségbeesésbe taszíthat ez az áldatlan állapot, amikor egy kedves személynek vagy dolognak a birtokát mással kell megosztani. Ismeretes szerelmi, szakmai, baráti és nem utolsó sorban testvéri féltékenység. Minden családi anekdotatárban találkozhatunk olyan történetekkel, amikor a nagyobbik gyermek a korábban várva várt kistestvért hirtelen "visszavitetné a gólyával" vagy szívesen odaajándékozná a szomszédnak, esetleg tettlegességgel is nyomatékot ad ilyen irányú kívánalmainak.

A gyerekek persze a legtöbb esetben kifejezetten örülnek a kistestvérnek, érdeklődéssel figyelik anyjuk gömbölyödő pocakját, és alig várják, hogy új játszótársat kapjanak. Aztán anya a gömbölyödő pocakkal együtt eltűnik néhány napra, és mire visszatér valami végérvényesen megváltozik. A kiságyban ott az új játszótárs, akivel - legalábbis kezdetben - meglehetősen kevés számú játékot lehet játszani. És ez még nem minden: úgy tűnik anya és apa sem kárpótol a játszótárs nélkül töltött percekért, hiszen állandóan az új bőgőmasina körül legyeskednek.

A testvérféltékenység ugyan a későbbi években is fel-felbukkanhat, de a kisgyermekben különösen megvan az a vágy, hogy kizárólag ő birtokolja az anyai és az apai szeretetet. A kicsik azonban ritkán fogalmazzák meg pontosan vágyaikat, ezért általában "kerülő utakon" fejezik ki ellenérzéseiket, vagy vonják magukra a figyelmet.

Osztozni a szereteten 

Az óvodás korú, és az annál kisebb gyerekek nehezebben viselik el, hogy a szülőkön, elsősorban az anyán osztozni kell. Ilyenkor fordul elő, hogy egy-két játék "véletlenül" a kiságyban landol, vagy túl hevesre sikerül a kisebb megszeretgetése. A nagyobb testvér esetleg arról fantáziál, hogy mi lenne, ha tündérek, manók vagy egyéb lények vinnék magukkal a kishúgot vagy kisöccsöt, lehetőleg örökre.