Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

10 + 1 érdekesség a valódi méhpempőről

2017. november 23.

A friss méhpempő rendkívül gazdag olyan létfontosságú tápanyagokban, amelyek nélkülözhetetlenek szervezetünk egészségének megőrzése szempontjából. A méhpempő a méhek csodálatos ajándéka számunkra, mely segítségével természetes módon támogathatjuk szervezetünket valamennyi életfunkciójának ellátásában. Következzen most néhány érdekes és hasznos infó a méhpempőről.  

 

10+1 érdekes tulajdonság a tiszta méhpempőről 

1.) A méhpempő nem csupán összetétele miatt különleges, hanem azért is, mert rendkívül ritka, és kis mennyiségben fordul csak elő a természetben. Ugyanis a méhek roppant kevés, mindösszesen évi néhány száz grammnyi méhpempőt képesek csak termelni kaptáronként, ami ráadásul sok-sok energiájukba telik mind nekik, mind pedig a hozzáértőméhészeknek.

Ennek köszönhetően a valódi, tiszta méhpempő ára magas, így 100 gramm belőle 15 ezer forint körül mozog a piacon. Így ha például 10 ezer forint alatti áron lát 100 gramm méhpempőt, érdemes elgondolkodni rajta, hogy az valódi-e?

2.) A méhpempő a méhkirálynő kizárólagos tápláléka, aki ennek köszönhetően akár 40-szer tovább él, mint a többi dolgozó méh. Továbbá a királynő - a méhpempő fogyasztásának hatására - egy nap alatt képes annyi petét lerakni, mint a saját testsúlya, vagyis akár 1000-1500 darabot is. 

Ráadásul a méhkirálynő élete első 5 napja alatt – amíg szintén csak méhpempővel táplálkozik – több mint 2000-eresére növeli a súlyát.Mindezeket pedig a méhpempő kivételes energetizáló és táplálótulajdonságainak köszönheti.


Család, sport és karrier együtt?

2017. november 22.

Testi és lelki egészség Király Nóra szemével – Király Nóra ötgyermekes családanya, jelenleg önkormányzati képviselő, rendszeresen sportol, mindemellett Újbuda alpolgármestere. 2016-ban két egyesületet alapított – a Fiatal Családosok Klubját (Ficsak) és a NőiSzemet – azzal a céllal, hogy a fiatal családokat és a nők társadalmi szerepvállalását támogassa a mai kor szellemében, modern, fiatalos lendülettel.

  • Önmagában az öt gyermek is elegendő feladattal látná el. Hogyan lehet összeegyeztetni a családot a heti ötszöri crossfittel és a felelősségteljes és rendkívül aktív munkával?

– Imádom a családomat, a gyermekeimet, de mellettük a munkám és a sport együtt adja meg számomra a teljes testi és lelki egészséget.

A napi időbeosztásomban első helyen vannak a gyermekeim, akiket kicsikoruk óta önállóságra szoktatok, hiszen gyorsabb csak ellenőrizni öt felvett cipőcskét vagy megfésült hajat, mint megcsinálni helyettük, ráadásul ők is ügyesednek eközben.

A férjem, bár nagyon elfoglalt, szerencsére bőven kiveszi a részét a gyermeknevelésből és a házimunkából, illetve nagyon szerencsés vagyok azért is, mert közel laknak hozzánk a nyugdíjas szüleim. Ők és a testvéreim bármikor be tudnak ugrani pár órára, vagy náluk hagyhatom a gyerekeket, míg elmegyek sportolni, vagy egy későn kezdődő megbeszélésre.

A munkám miatt elég sok hétvégi programom van. Ilyenkor, hacsak lehet, magammal viszem őket, így addig is együtt lehetünk.



Forgalomban az első digitálisan nyomon követhető tabletta

2017. november 22.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági hatóság (FDA) engedélyezte az első olyan tabletta forgalomba hozatalát, amelynek bevétele digitálisan nyomon követhető.

A skizofrénia és mániás depressziós epizódokkezelésére felírható tabletta olyan lenyelhető szenzort tartalmaz, mely a páciens bőrén elhelyezett tapasz közvetítésével jelzést küld a beteg okostelefonjára, illetve beleegyezése esetén a kezelőorvosához arról, hogy a gyógyszer be lett véve - írja a BBC News.

A szakemberek azt remélik a digitális tablettától, hogy hozzájárul a gyógyszerezés hatékonyságához, bár a tablettát gyártó cég szerint ennél a terméknél ezt nem bizonyították.

A gyógyszer tájékoztatója arra is figyelmeztet, hogy a digitális nyomon követés nem valósidejű, az észlelés késhet vagy nem is történik meg, tehát veszély esetén az okostelefonra érkező információt nem lehet felhasználni.

A tabletta demenciához társuló pszichózisban szenvedő idős emberek kezelésére nem alkalmazható. 

A homokszem nagyságú szenzor akkor lép működésbe, ha kapcsolatba kerül a gyomorsavval. Harminc perctől két óráig tarthat, amíg a tabletta bevételét észleli a szenzor.



Ki legyen az Év Kisgyermeknevelője? – Szavazzunk!

2017. november 21.

Sok kisgyerek életében, szocializációjában fontos szerepet kapnak a bölcsődében dolgozó kisgyermeknevelők. Ők gondoskodnak a kicsikről, miközben odafigyelnek szükségleteikre, játszva tanítják őket, és az együtt töltött órákban pótolják az anyai gondoskodást. Szakértelmükkel és tapasztalataikkal az egész családot támogatják. A Sudocrem és a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete most szeretné felhívni a figyelmet a kisgyermeknevelők áldozatos munkájára, ezért elindították a Év Kisgyermeknevelője díjat.

A legkisebbekre nagyon figyelni kell!

A bölcsődék története Magyarországon nagy múltra tekint vissza, 1852-ben nyílt meg az első hazai intézmény, és azóta folyamatosan fejlődik a szakma. 2009-ben főiskolai képzést indítottak a hivatást választóknak, hiszen felismerték, hogy a legkisebbekkel foglalkozóknak van az egyik legmeghatározóbb szerepe a gyermekek fejlődésében, a képzés által elmélyíthetik az ehhez szükséges szakmai tudásukat. Elhivatottság, szakmai alázat és nyitott, toleráns személyiség szükséges ahhoz, hogy a napi teendők megfelelő ellátása mellett a gyermeknevelő szeretettel tudjon fordulni minden kisgyermek felé.

Kisgyermeknevelő: felelősségteljes és sokrétű hivatás

A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (BDDSZ) üdvözölte a Sudocrem idei kezdeményezését, melyben együtt keresik az Év Bölcsődei Kisgyermeknevelőjét. „Nagyon örültünk a márka kezdeményezésének, hiszen így végre lehetőség nyílik rá, hogy megmutathassuk, valójában milyen sokrétű és felelősségteljes hivatás a kisgyermeknevelőké. A szakemberek szívvel-lélekkel és magas színvonalú szaktudással látják el feladataikat, együttműködnek a családokkal ez pedig sok türelmet, elfogadást és bizalmat kíván. Partneri kapcsolat kialakítására kell törekedniük a szülőkkel, akik csak ebben a bizalmi helyzetben tudják rájuk bízni legféltettebb kincsüket, a gyermeküket – mondta el Scheer Ferencné, a BDDSZ ügyvivője.



Ezért veszélyes a COPD!

2017. november 21.

Ma van a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) világnapja. Ennek apropóján nézzük meg közelebbről, mi is ez a betegség és miért veszélyes! 

A COPD lehet a harmadik leggyakoribb halálok?

A  COPD világszerte 210 millió beteget érint, és a WHO becslése alapján 2030-ra várhatóan a harmadik leggyakoribb halálok lesz a szívbetegség és a stroke mögött. Magyarországon a COPD-betegek száma feltételezhetően meghaladja a félmilliót, viszont diagnózis hiányában a betegeknek csak körülbelül harmada kerül ellátásra.

Mi is az a COPD és miképp élhetünk együtt a betegséggel?

A COPD dióhéjban

A COPD egy hosszan tartó, a tüdő fokozatosan súlyosbodó, visszafordíthatatlan károsodásával járó betegség. Kiváltó oka elsősorban a dohányfüst, de a tartós légszennyezettség, a kemikáliák, az allergia, légúti fertőzések és ritka öröklődő faktorok is elősegíthetik a kialakulását.

A COPD betegség során lényegében a tüdő gyors öregedése zajlik, ami egyébként is végbemenne a szervezetben, de a COPD-betegek esetében ez a folyamat felgyorsul. A légzésfunkció mérés során a betegek sokszor megdöbbennek, hogy a tényleges életkorukhoz képest a tüdejük sokkal öregebb.

  • Ezek a tünetei:

A COPD-s beteg vezető panasza a krónikus köhögés és a nehézlégzés, de a tünetek könnyen összetéveszthetők a hörghurut vagy a tüdőgyulladás tüneteivel. Mivel a körzeti orvos rutinból nem végez légzésfunkciós vizsgálatot – ami a COPD diagnózisát igazolhatná -, így gyakran rejtve marad, hogy a tünetek mögött COPD megbetegedés áll.



Harc a cukorbetegség ellen: egyre több fiatal nő érintett!

2017. november 20.

Hazánkban több mint 400 ezer cukorbeteg nő él, számuk folyamatosan emelkedik. Ráadásul a betegség egyre több fiatal nőt érint, a statisztikák szerint öt diabéteszes nő közül kettő még termékeny korú. Szintén a nőket érintő súlyos tény, hogy hétből egy születés terhességi cukorbetegséggel társul, és a terhesség során jelentkező cukorbetegség esetén a nők mintegy felénél alakul ki a későbbiekben 2-es típusú cukorbetegség – áll a Magyar DiabetesTársaság közleményében.

Jelenleg közel 200 millió cukorbeteg nő él világszerte, de ez a szám 2040-re várhatóan eléri majd a 313 milliót is. A diabétesza 9. vezető halálok a nők körében, világviszonylatban mintegy 2,1 millióan veszítik életüket emiatt évente. A Magyar Diabetes Társaság 2014-es felmérése szerint hazánkban a cukorbetegek 54%-a (418 ezer fő) volt nő.

A nők érintettségére és egyben a megelőzésben játszott kulcsfontosságú szerepükre a Magyar DiabetesTársaság, a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és az egyetlen magyar vércukormérő készüléket gyártó vállalat, a 77 Elektronika Kft. közösenhívták fel a figyelmet a DiabetesVilágnap alkalmából.



Akkor és most – Mégsem árt a cumizás?

2017. november 20.

„Én úgy tekintettem annak idején a cumira, mint az ördögre. Sosem adtam a gyerekeimnek cumit a szájukba, amikor kicsik voltak. Most viszont azt látom, hogy az unokám nyolc hónapos, és elég sokat cumizik. Az anyja pedig még csak meg sem próbálja leszoktatni róla! Sőt, azzal altatja el. Nem árt ez neki? ”

A gyermekük születése előtt sokan kijelentik, hogy ők bizony nem adnak a gyermeküknek cumit. Aztán hamarosan eljön a nagy sírások ideje, és ők is cumival csitítgatják a csecsemőjüket.

Kétségtelen előnye a cuminak, hogy

  • megnyugtatja a babákat,
  • két szoptatás között kielégíti a szopásigényüket,
  • segítheti az elalvásukat. Egyébként elalvást követően sok csecsemő kiejti a szájából a cumit, és nélküle alszik.

A cumit ellenzők táborát meggyőzhetik azok a legújabb eredmények is, amelyek alapján a cumizás csökkenti a hirtelen csecsemőhalál (más néven bölcsőhalál) kockázatát.

Sokak félelme az, hogy a cumizás árt a fogak fejlődésének, mivel az előnytelenül befolyásolhatja a metszőfogak növekedési irányát, azok összeharapó képességét, illetve az állkapocs fejlődését. Ennek kapcsán elmondható, hogy a kisgyermekek három vagy négy éves koráig a cumizást nem helytelenítik a szakemberek. Úgy tartják, hogy az addig bekövetkezett esetleges állkapocs- és fogelváltozások később még helyreállnak.



E-recept - Így segít nekünk!

2017. november 19.

Mint az élet sok más területén, így az egészségügyben is sok kérdésre ad megoldást a digitális háttér. Bármennyire is megszokott a papírra nyomtatott információ, elkerülhetetlen, hogy ezt felváltsa az elektronikus ügyintézés. Lássuk, hogy segíti mindez az egészségügyi ügyeink intézését!

Ezért mi sem természetesebb, mint hogy a betegről szóló összes egészségügyi információ egy elektronikus adatbázisban szerepeljen. A kormány ezért hozta létre az EESZT-t.
Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) rendszere nemcsak az egészségügy intézményeit és szolgáltatóit összekötő kommunikációs háló, hanem egy e-egészségügyi szolgáltatási rendszer is, amelynek funkciói gyorsabbá, hatékonyabbá és kényelmessé teszik a betegek ellátását.

Hogyan?

  • A háziorvos látja, hogy milyen gyógyszereket szed a beteg, akkor is, ha azt nem ő írta fel.
  • Sőt azt is látja, hogy a beteg kiváltotta-e a gyógyszerét.
    A kórházban is látják az előző röntgenfelvételt, így nem kell azt megismételni.
  • A gyógyszerész is látja a másik patikában vásárolt gyógyszereket is, és figyelmeztetni tudja a beteget, ha ugyanazt a hatóanyagot akarja megint megvenni, csak más néven. Azt is látja, hogy a vérnyomáscsökkentőnek már el kellett volna fogynia, tehát nem jól szedte a beteg.
  • A betegnek nincs szüksége papíralapú receptre, mert a gyógyszerész a saját számítógépén keresztül látja, hogy az orvos mit írt fel. Ez az ún. e-recept.


Szebb perceket a nehéz pillanatokban is a PICi babáknak!

2017. november 19.

Melegítőágyas nyitott inkubátorok, szoptatássegítő eszközök, felújított baba-mama szobák a legeslegkisebbekért. Hazánkban minden 10. csecsemő koraszülöttként jön világra; az ő ápolásukat és szüleik kényelmét, segítségét szolgálják azok a kellékek és helyiségek, amelyeket országszerte a koraszülött osztályoknak ad át a Koraszülöttek Országos Egyesülete (KORE) és a NaturAqua. Az elmúlt napokban Szombathely, Sopron, valamint a budapesti Madarász utcai kórház Perinatális Intenzív Centruma (PIC) vette át a támogatást jelképező táblát.

Soproni Erzsébet Oktató Kórház Csecsemő – Gyermekosztály – Koraszülött részlegében a melegítőággyal kombinált, nyitott inkubátor már az egészen kis súllyal született korababák gyarapodását is segíti. Az apró újszülöttek sok esetben még nem tudják tartani testhőmérsékletüket, az új melegítőrendszer támogatja hőszabályozásukat, így édesanyjuk mellett maradhatnak. Az eszköz a szülők és a baba közti közvetlenebb kapcsolatot tesz lehetővé, a szülők könnyebben tudnak segíteni a baba ellátásában – legyen az pelenkázás vagy mosdatás – és akár simogathatják, karjukba vehetik őket az inkubátoron belül. Az egyszer használatos steril köpenyek pedig lehetővé teszik a szülők számára, hogy a korábbinál jóval gyorsabban, mégis biztonságosan juthassanak be gyermekeikhez.



Diagnosztikai eljárások – Széklettenyésztés

2017. november 18.

A székletből kevés laboratóriumi vizsgálat történik. A széklettenyésztést a gyomor-bél rendszer alsó részében található, fertőző mikroorganizmusok azonosítására használjuk. 

A szemmel nem látható vér kimutatása a székletben nagy jelentőséggel bír a bélrendszer gyulladásos betegségeinek – daganatos betegségeinek szűrésében.

Mikor rendelnek el széklettenyésztést?

  • Hasmenés, illetve véres vagy nyákos széklet esetén.

Hogyan szükséges székletmintát gyűjteni?

  • A székletet tiszta, száraz edénybe kell gyűjteni, úgy, hogy vizelet ne szennyezze. A székletből a mintát kettős falú gyűjtőedénybe falapoccal vagy a gyűjtőedény műanyag lapátjával kell belehelyezni. Ügyelni kell a mintavételi edény jó lezárására. A mintagyűjtő tartályon a nevet és a mintavétel idejét is fel kell tüntetni.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...497498499...552
hírek, aktualitások

Önmotiváció a munkahelyen - Profi trükkök az unalom ellen

2024. szeptember 10.

Ugyan a legtöbbször azt hallom, ennyi dolgom van, annyi dolgom van, este 8-ig túlórázom, nem tartok ebédszünetet; mégis rengeteg olyan ember jár naponta munkába, akiknek nem telik hasznosan a 8 munkaórájuk. Persze ez nem csupán rajtuk múlik.  

Unatkozom, nem köt le ez a feladat, nem látom értelmét, hogy ezt vagy azt megtegyem, lassan tudok haladni, nem vagyok képes koncentrálni, na már megint egy órával hamarabb elkészültem, miért nem mehetek már haza? Biztosan sokakban megfogalmazódtak már ezek és az ezekhez hasonló kérdések, gondolatok, és nem is egyszer…

Specifikus feladatok - megújuló munkaerőigények

A mai világban már 2-3 évet egy munkahelyen tölteni dicséretes dolog. Régen az emberek évtizedeket is maradtak a helyükön, ma már valahogy ez nem megy. Talán az Internettel járó gyors információáramlás, felgyorsult munkafolyamatok teszik, de ha nem figyelnek oda ránk, inkább munkahelyet váltunk. Persze az is hozzájárul a sűrű állás-váltáshoz, hogy szinte minden fajta tevékenységet olyan apró részterületekre bontanak, hogy egy-egy munkakör nagyon specifikus és kis számú feladattal jár, amelyeket könnyű megunni…

Mégis, ha elkezdesz unatkozni, ne gondold, hogy az első megoldás az előléptetés, vagy a munkahelyváltás. Ezeket a drasztikus lépéseket előzze meg egy kis öntréning, és ha már semmi sem segít, és minden kötél szakad, csak akkor add fel jelenlegi munkaköröd, munkahelyed!

5 ok arra, hogy miért érzi magát fáradtnak

2024. szeptember 10.

Ha reggelente sem ébred kipihenten, és napközben sem érzi túl energikusnak magát, annak több oka is lehet. Dr. Vida Zsuzsanna neurológus, alvás specialista, a JóAlvás Központ orvosának segítségével öt lehetséges magyarázatot sorolunk fel.

1. Túl rövid alvásidő

A napközbeni fáradtságot sokszor egyszerűen a túl rövid éjszakai alvásidő okozza. Az alváshiány miatt nappal levertnek, kimerültnek érezhetjük magunkat.
Az alvás specialista véleménye: A felnőttek számára szükséges alvásmennyiség minimum napi 7 óra. A jól összeállított napirend segíthet abban, hogy este időben ágyba kerüljünk és kipihenten ébredjünk.

2. Horkolás

A kellemetlen zaj nem csak a horkoló ember, de az alvótárs nyugodt pihenését is gátolhatja. A probléma azonban nem pusztán zavaró, de az egészséget is veszélyezteti. Horkolás közben, a felső légutak szűkülete, elzáródása miatt csökkenhet vagy kimaradhat a légvétel, az alvó személy egy pillanatnyi szünet után hirtelen levegő után kezd kapkodni.

Az ilyen légzészavarok ún. mikroébredéseket okoznak, ami miatt az éjszakai alvás nem pihentető, napközben fáradság, koncentráció zavar jelentkezhet. Súlyos esetben, ha alvás közben gyakran és hosszan kimarad a légvétel ún. alvási apnoe betegség jelentkezik, mely a következményes oxigén hiány miatt számtalan betegség, például koszorúérbetegség, agyi érbetegségek, stroke kialakulását is elősegíti.

Az alvás specialista véleménye: alváskivizsgálás során felderíthetjük a horkolás hátterében álló okokat. Az eredménytől függően a probléma műtéti úton, alternatív eszközök segítségével, vagy ún. CPAP terápia segítségével orvosolható. Bizonyos esetben életmód változtatásra is szükség lehet, ugyanis a túlsúly és a dohányzás is okozhat horkolást.

Az egyke trónfosztása - testvérféltékenység

2024. szeptember 09.

Minden családi anekdotatárban találkozhatunk olyan történetekkel, amikor a nagyobbik gyermek a korábban várva várt kistestvért hirtelen "visszavitetné a gólyával"...  

A féltékenység valószínűleg az egyik legrosszabb dolog, ami velünk történhet. Korra, nemre való tekintet nélkül mindenkit a kétségbeesésbe taszíthat ez az áldatlan állapot, amikor egy kedves személynek vagy dolognak a birtokát mással kell megosztani. Ismeretes szerelmi, szakmai, baráti és nem utolsó sorban testvéri féltékenység. Minden családi anekdotatárban találkozhatunk olyan történetekkel, amikor a nagyobbik gyermek a korábban várva várt kistestvért hirtelen "visszavitetné a gólyával" vagy szívesen odaajándékozná a szomszédnak, esetleg tettlegességgel is nyomatékot ad ilyen irányú kívánalmainak.

A gyerekek persze a legtöbb esetben kifejezetten örülnek a kistestvérnek, érdeklődéssel figyelik anyjuk gömbölyödő pocakját, és alig várják, hogy új játszótársat kapjanak. Aztán anya a gömbölyödő pocakkal együtt eltűnik néhány napra, és mire visszatér valami végérvényesen megváltozik. A kiságyban ott az új játszótárs, akivel - legalábbis kezdetben - meglehetősen kevés számú játékot lehet játszani. És ez még nem minden: úgy tűnik anya és apa sem kárpótol a játszótárs nélkül töltött percekért, hiszen állandóan az új bőgőmasina körül legyeskednek.

A testvérféltékenység ugyan a későbbi években is fel-felbukkanhat, de a kisgyermekben különösen megvan az a vágy, hogy kizárólag ő birtokolja az anyai és az apai szeretetet. A kicsik azonban ritkán fogalmazzák meg pontosan vágyaikat, ezért általában "kerülő utakon" fejezik ki ellenérzéseiket, vagy vonják magukra a figyelmet.

Osztozni a szereteten 

Az óvodás korú, és az annál kisebb gyerekek nehezebben viselik el, hogy a szülőkön, elsősorban az anyán osztozni kell. Ilyenkor fordul elő, hogy egy-két játék "véletlenül" a kiságyban landol, vagy túl hevesre sikerül a kisebb megszeretgetése. A nagyobb testvér esetleg arról fantáziál, hogy mi lenne, ha tündérek, manók vagy egyéb lények vinnék magukkal a kishúgot vagy kisöccsöt, lehetőleg örökre.