Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Hogyan tegyük szebbé az őszt

2017. november 12.

Beköszöntött az ősz, nem mondanám, hogy az ősz az elmúlást szimbolizálja, hiszen ha valami véget ér, az mindig egy új kezdetét jelenti. Most éppen azon vagyok, hogyan tegyem az otthonom motiválóvá a családom és persze önmagam számára. Különböző falmatricákat vásároltam, ami üzenetekkel bír. Hiszem, hogy ezek a mondatok, jelképek az éltünk részévé válhatnak, ha minden nap látjuk, olvassuk őket.  

 

Bár az ősz kezdete legtöbbünknek elfoglaltabbá tett, kit azért mert gyermekei elkezdtek iskolába járni, kit azért mert elkezdte az iskolát mindenképpen szánjuk magunkra az időt, és álljunk meg egy picit a saját érdekünkben. Használjuk ki a szeptemberi jó időt, és legyünk sokat a szabadban. Kiránduljunk, fagyizzunk, vagy épp vonuljunk el egy kicsit olvasgatni egy fa árnyékának hűsében. 
Az ősz komor hangulata majd rányomhatja bélyegét napjainkra, ezt úgy kerülhetjük el, ha nap, mint nap becsempészünk egy kis napfényt, egy kis vidámságot az életünkbe. Gondoljuk át, mit szeretünk az őszben. Nekem azonnal eszembe jut több dolog is, mint az őszi falevelek színei, esténként a családdal közös forró-csokizás miközben nagyokat beszélgetünk, sütőtök evés a nap bármely szakában, és hamarosan a kandalló előtt társasozhatunk forralt bort iszogatva. A napsütés pótlására pedig vettem egy szolárium bérletet biztos ami, biztos. Fontos, hogy jobban odafigyeljünk a vitamin bevitelre, hiszen ez az évszak felkészülés a télre. A megülés ellen pedig érdemes előre felvértezni a szervezetet elsősorban C vitaminnal. Erre kiváló tippem az aszkorbinsav, amit bio boltokban nagy kiszerelésben lehet kapni, felszívódását elősegíti a narancs, így a családdal frissen facsart narancslében fogyasztjuk minden nap.



Mit tehetek ősszel az erőteljes közérzetemért?

2017. november 12.

Iskoláskoromban minden augusztus végén és szeptemberben volt bennem egy érzés: ez a tanév sokkal, de sokkal jobb lesz, mint a tavalyi! Még most, felnőttként is van bennem ilyenkor egy várakozás. Új dolgokat tervezek, új célok jelennek meg bennem, és egyfajta belső összeszedettséget, elszántságot élek meg.  

„Itt-ott kedvetlen, lompos, sárga lomb
tollászkodik és hosszan elborong. 
A kövön nyirkos tapadás pezseg.”


Nyárutó, vénasszonyok nyara. Nagyon sokan szeretjük, de ugyanakkor sokunk számára hoz ez az időszak újdonságot, változást. A nyári pihenés után munkába állunk, gyerekeink ismét iskolába kezdenek járni, de az elmaradt felújításokat, vagy az otthonteremtést is sokan ebben az időszakban végzik el, vagy fejezik be még a hidegebb időszak beállta előtt.

Én mindig örülök ennek az időszaknak, mert úgy érzem szép, erőt adó és jó érzéseket hoz. Tapasztalok azonban egyfajta másmilyen megterhelést, más fajta terheket ró rám ez az időszak, mely átmenet a nyárból az őszbe.

A Föld elemhez köthető időszak elsősorban a változás erőit és folyamatait működteti bennünk és körülöttünk. Ilyenkor lehetünk lelkesek, de lehetünk mogorvák, savanyúk is. Szembe nézhetünk a kihívásokkal, de belesüllyedhetünk a félelmekbe és stresszbe is.
A Föld Elemhez köthető a gyomor, és a lép-hasnyálmirigy. Különösen azoknál jelentkezhetnek a gyomor és a hasnyálmirigypanaszok, akik nehezen tűrik a változásokat, félelemmel fordulnak az új helyzetek és feladatok felé. 



D-vitaminnal a köhögés ellen

2017. november 11.

A felsőlégúti megbetegedések elleni és az influenzajárványra való felkészülésben is nagy segítség, ha a szülők ügyelnek gyerekeik megfelelő D-vitamin ellátottságára. A napfényvitamin ráadásul az első években az immunrendszer védekezőképességének kialakításában is kulcsszerepet játszik.  

 

Kisebb eséllyel fertőződnek meg influenzával, illetve könnyebben vészelik át a betegségeket a megfelelő D-vitamin szinttel rendelkező gyerekek. D-vitamin hiány esetén a fertőző légúti megbetegedések is lényegesen gyakoribbak. A szakemberek becslése szerint Magyarországon a gyermekek normál étkezésük során az ajánlott D-vitamin kevesebb mint 2-4 százalékához jutnak hozzá, télen ráadásul a D-vitamin képzés másik alapvető forrása, a napfény mennyisége is elégtelen.

Több kutatási eredmény is alátámasztja, hogy a napfényvitaminnak is nevezett D-vitamin az első életévekben kulcsszerepet játszik az immunrendszer védekezőképességének kialakításában. Egy amerikai vizsgálat* során a szakemberek arra jutottak, hogy az újszülöttek D-vitamin szintje befolyásolja mind a gyermekkori légzőrendszeri megbetegedések, mind pedig a kora gyermekkori asztmás légzés előfordulásának valószínűségét és gyakoriságát.



Hasznos tanácsok a tízórai készítéshez

2017. november 11.

Sok szülő gondba van azzal, hogy adjon-e a csemetének tízórait, és ha igen mi kerüljön az uzsonnás dobozba. A Bébik, kicsik és nagyok összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat, hogy gyermeke egészségesen táplálkozzon az otthonról hozott elemórzsiával is.

Az helyes táplálkozás a gyerekeknél az egészséges felnőtté válás egyik kulcsa. Fontos, hogy a lurkók megismerjék az ételfajtákat és megszokják az étkezések betartásának fontosságát. Sajnos, a kamaszok és a felnőttek nagy része rendszertelenül étkezik és ennek nagyon sokszor, az időhiányon kívül, az az oka, hogy kiskorban nem szokták meg, hogy enni kell. Márpedig étkezni kell, csak nem mindegy mikor, miből és mennyit adunk nekik. Ha ezt a néhány tippet betartjuk, akkor jó úton járunk a nevelésnek ezen a területén.

1.    Rendszeresség

A kisiskolások életében a rendszeresség nagyon jó „nevelő bácsi”. Megtanulja mit, mikor és miért eszünk és innentől nincs is több kérdése. Egyszerűen megszokja.

A legtöbb családban a rohanás miatt a reggeli kimarad a napból. Pedig ez az étkezés a legfontosabb a nap folyamán. Ahogy a mondás is tartja:reggelizz úgy mint egy király, ebédelj úgy mint egy polgár és vacsorázz úgy mint egy koldus. Legalább ilyen fontos a tízórai is, ami természetesen nem kell, hogy hasonlóan nagy adag legyen, inkább csak néhány „túlélő” falat ebédig. A közösségbe járó gyermekeknél a szülőnek nincs beleszólása az ebéd elkészítésébe, de ettől még nem kell vacsorára hatalmas lakomákat készíteni. Egyszerűen egy kis vitaminnal (zöldség, gyümölcs) kell csak kiegészíteni a közüzemi menüt.



Miért ne hagyjuk ki a tízórait és az uzsonnát?

2017. november 10.

Óvodás, talán még kisiskolás korban is zömmel szerepel az étrendben a tízórai és az uzsonna. Sokan emlékeznek a napközis, nagy műanyagkosarakban előre kiporciózott zsemlékre, esetleg almára, amiből lehetett venni, meg persze ott is lehetett hagyni, aki nem kérte. Aztán valamikor a felső tagozatba lépés, a kiskamaszkor tájékán kikopnak a kisétkezések az ember étrendjéből, felnőtt korban pedig szinte már nincs is olyan, aki tartaná a napi ötszöri étkezést, hacsak nincs rákényszerülve valamilyen betegség vagy speciális diéta miatt. 

Márpedig a helyes táplálkozás egyik alappillére a változatosság mellett a rendszeresség, ami hozzájárul az ideális testsúly és végső soron az egészség megőrzéséhez. Ez azt jelenti, hogy kb. 3 óránként kellene kisebb adagokat ennünk. A főétkezések – reggeli, ebéd, vacsora – közé beiktatott tízórai és uzsonna egyenletessé teszik a vércukorszintünket és megakadályozzák azt is, hogy a következő főétkezésig túlzottan megéhezzünk, ezért többet együnk a kelleténél. A kisétkezések tehát a táplálkozásban beállítják a finom egyensúlyt, amivel elejét lehet venni az éhségből fakadó túlkapásoknak, a túlzott kalóriabevitelnek és a nassolásnak. Úgy segítik az egészséges testsúly megőrzését vagy a fogyást, hogy folyamatosan biztosítják az energiát és a tápanyagokat ahhoz, hogy fizikailag és szellemileg egyaránt teljesítményünk legjavát nyújtsuk.

A helyes táplálkozás ideális esetben tehát öt étkezésből áll. A kiegyensúlyozott kalória- és tápanyagbevitelhez nagymértékben hozzájárul a napi két kisétkezés is. De miből álljon az öt étkezés és mennyi kalóriát tartalmazzon? Szűcs Zsuzsanna dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által elkészített új hazai táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR® szerint igazít el a kérdésben.



Irány a jó levegő, hogy ne legyen rövidlátó a gyerek

2017. november 10.

A szabadban, a friss levegőn lenni jó még ilyenkor, ősszel is! De nemcsak jó, de egészséges is. A mozgás jelentette kedvező hatásokon túl számos egyéb pozitívuma is van a kinn töltött óráknak. Azok a gyerekek, akik több időt töltenek a szabadban, kisebb valószínűséggel lesznek rövidlátók – igazolja egy nemrégiben végzett vizsgálat.

Mit kell tudni a rövidlátásról?

A rövidlátás, idegen szóval miópia (vagy myopia) egy látászavar, amiben a távoli tárgyak képe elmosódottan látszik. Ebben az esetben a szem fénytörő képessége a normálisnál nagyobb, mert a szemgolyó túl hosszú, vagy a szemlencse és a szaruhártya túlságosan domború. A rövidlátás negatív törőerejű, ún. konkáv lencsékkel, szemüveggel vagy kontaktlencsével korrigálható.

A tudomány jelenlegi állása szerint a rövidlátásnak genetikai okai is vannak, amire ráerősíthet a környezet, az úgynevezett vizuális stressz révén. Ez akkor alakul ki, ha a gyerekek túl sok időt töltenek közeli tárgyak nézésével, azaz például sokat olvasnak vagy számítógépeznek.

A rövidlátás előfordulásának a gyakorisága Európában egyre nő, derül ki a JAMA nemzetközi szakmai folyóiratban közöltekből. Kelet- és Délkelet-Ázsia nagyvárosaiban a gyermekek körében szintén hasonló trend figyelhető meg, aminek következtében középiskolás korban a rövidlátás az ottani fiatalok 80-90 %-át érinti. Nem véletlenül kezdték a rövidlátás megelőzési lehetőségeit Ázsiában vizsgálni. Majdnem 2000, még nem rövidlátó kisiskolás gyermeket vontak be a kutatók a három éven keresztül tartó vizsgálatukba.

Azt próbálták kideríteni, hogy 40 perc plusz szabadtéri tevékenységnek a mindennapi rutinba való beiktatása hatással van-e a rövidlátás kialakulásának gyakoriságára. A három év elteltével szemészeti vizsgálat történt, amiből kiderült, hogy a szabadtéri tevékenységekben résztvevő gyermekek körében ritkábban alakult ki rövidlátás. Számszerűen: a kinti programokban résztvevő gyermekek 30,4 %-ánál, míg a szabadtéri tevékenységeket mellőzők 39,5 %-ánál diagnosztizáltak rövidlátást.



Hogyan csillapítsa otthon a fülfájást?

2017. november 09.

A napokban is bejelentkező metsző szél, a fokozott fülzsírtermelődés miatti fülzsírdugó (nyáron a strandolás során begyűjtött fertőzések)... bármi miatt is jelentkezik a fájdalom, egy biztos: minél gyorsabban szeretnénk elmulasztani, addig is, amíg orvoshoz jutunk.

A fülgyulladás kezelése orvosi feladat

A fülgyulladás rendszerint erős fájdalommal jár, ami az evést, alvást, és egyéb tevékenységeink végzését is megnehezíti. Nyáron valóban a strandolás, a fülzsírdugó okozza a legtöbb panaszt, emellett a huzatban való tartózkodás, allergiás nátha szövődményei miatt is sokan fordulnak hozzánk – számolt be tapasztalatairól dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa. Kezeletlen esetben a fájdalom fokozódik, a fülben szövődmények jelenhetnek meg, és a gyulladás átterjedhet a környező szövetekre is, ezért néhány nap alatt nem múló, vagy erősödő fülfájás esetén fontos az alapos kivizsgálás.



Ezekre figyelj ősszel, ha kisbabád van

2017. november 09.

Az évszakváltást sokszor a felnőttek is megszenvedik, de a babák még érzékenyebben reagálhatnak az időjárás változására vagy éppen a levegő minőségének romlására. Mit tehetünk szülőként, hogy megkönnyítsük ezt az időszakot? Dr. Makleit László belgyógyász segít néhány hasznos tippel.

Figyelj a levegő minőségére!

Nem zárkózhatunk be a négy fal közé, sőt levegőzni az őszi időszakban is kell. Csak kicsit nagyobb körültekintést igényel, ugyanis a hideg mellett számolni kell a levegő szennyezettségével is. A fűtési szezon indulásával a füst és a szmog a kicsiknél könnyen légúti irritációt okozhat. Ráadásul a fűtés miatt a lakásban szárazabb a levegő, ez pedig szárítja a bőrt és a légúti nyálkahártyát, ezért a megfelelő páratartalom biztosítása, és a párásító folyamatos tisztán tartása is nagyon fontos.

Készülj fel a szabadtéri játékra!

„Az igazán hűvös, szeles idő beköszöntével a hidegnek, szélnek kitett bőrfelületen, az arcon, kezeken kialakulhat pirosodás, sebesedés. Ezért, ha hűvösebb napokon szabadtéri játékra készülünk, adjunk a kicsire sapkát, kesztyűt. Mivel a babák bőrének víztartalma magasabb, mint a felnőtteké és a hámréteg felső része még nem vastagodott meg, a szél hatására bőrük könnyebben kiszárad. A kicserepesedett száj védelmére beszerezhetünk baba ajakápolót, azonban ha a tünetek néhány napon belül nem múlnak el, mindenképpen mutassuk meg a gyermeket orvosnak” – javasolja Makleit László belgyógyász.



Jelentősebb fennakadás nélkül elindult az elektronikus egészségügy rendszere

2017. november 08.

Jelentősebb fennakadás nélkül elindult az elektronikus egészségügy rendszere - írta közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyi államtitkársága. Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) használata november 1-jétől vált kötelezővé minden közfinanszírozott egészségügyi szolgáltató számára.

A közlemény szerint az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) kontakt centerében megerősített szolgálat működött annak érdekében, hogy az EESZT országos kiterjesztésének első, éles napján segítsék a szolgáltatókat az esetleges problémák megoldásában. A kontakt centerbe nem érkezett olyan jelzés, hogy lenne olyan csatlakozásra kötelezett háziorvosi szolgálat vagy gyógyszertár, ahol ne lenne legalább két elektronikus-személyigazolvány (eSzig) kártyaolvasó. A járó- és fekvőbeteg-ellátó intézmények számára - az igényelt mennyiségben - ennél minden esetben jóval több kártyaolvasót szállítottak ki - írta az államtitkárság

Kiemelték, hogy az ÁEEK munkatársai a következő napokban is folyamatosan segítik a csatlakozók munkáját. Emellett a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. call centerét is hívhatják az intézmények.

Az államtitkárság közleménye szerint az EESZT megindításának első napján több mint 4,6 millió "eseményt" rögzítettek az egészségügyi szolgáltatók, és több mint 181 ezer e-receptet küldtek be a rendszerbe. November 1-jéig összesen 9744 szolgáltató indította el az intézményi csatlakozást, közülük több mint 7500-an már aktívan dolgoztak a térben - közölték.



Növényi támogatás az idegrendszernek

2017. november 08.

A nappali tevékenységet is befolyásoló alvászavar a lakosság 10-30%-át érinti. Kezelést akkor igényel, ha jelentős panaszokat okoz, és gátolja a mindennapi élettevékenységet, aktivitást. Az alvászavar lehet tünet és betegség is, amely mögött különféle okok húzódhatnak meg. Mind a premenstruációs szindróma, mind a menopauza járhat alvászavarokkal, azonban a pontos eredetét nem minden esetben lehet felderíteni.

Az enyhébb alvászavarok altató hatású szerek nélkül is kezelhetők, a lefekvés előtt rendszeresen végzett tevékenységek (pl. meleg fürdő) reflexszerűen megnyugváshoz vezethetnek. A nyugtató, altató, szorongásoldó szerek többsége – szintetikus és természetes eredetűek egyaránt – azonos módon fejtik ki hatásukat. A szorongásoldó, nyugtató hatású gyógynövények és a szintetikus nyugtató-altató szerek felhasználási terülte mégis némileg eltér egymástól.

Krónikus panaszok

A növényi szerektől nem várható olyan gyorsan kialakuló elalvást segítő hatás, mint a szintetikus gyógyszerektől, ezért a gyógynövényeket és a belőlük készült készítményeket elsősorban krónikus panaszok esetén célszerű alkalmazni.



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...499500501...552
hírek, aktualitások

5 ok arra, hogy miért érzi magát fáradtnak

2024. szeptember 10.

Ha reggelente sem ébred kipihenten, és napközben sem érzi túl energikusnak magát, annak több oka is lehet. Dr. Vida Zsuzsanna neurológus, alvás specialista, a JóAlvás Központ orvosának segítségével öt lehetséges magyarázatot sorolunk fel.

1. Túl rövid alvásidő

A napközbeni fáradtságot sokszor egyszerűen a túl rövid éjszakai alvásidő okozza. Az alváshiány miatt nappal levertnek, kimerültnek érezhetjük magunkat.
Az alvás specialista véleménye: A felnőttek számára szükséges alvásmennyiség minimum napi 7 óra. A jól összeállított napirend segíthet abban, hogy este időben ágyba kerüljünk és kipihenten ébredjünk.

2. Horkolás

A kellemetlen zaj nem csak a horkoló ember, de az alvótárs nyugodt pihenését is gátolhatja. A probléma azonban nem pusztán zavaró, de az egészséget is veszélyezteti. Horkolás közben, a felső légutak szűkülete, elzáródása miatt csökkenhet vagy kimaradhat a légvétel, az alvó személy egy pillanatnyi szünet után hirtelen levegő után kezd kapkodni.

Az ilyen légzészavarok ún. mikroébredéseket okoznak, ami miatt az éjszakai alvás nem pihentető, napközben fáradság, koncentráció zavar jelentkezhet. Súlyos esetben, ha alvás közben gyakran és hosszan kimarad a légvétel ún. alvási apnoe betegség jelentkezik, mely a következményes oxigén hiány miatt számtalan betegség, például koszorúérbetegség, agyi érbetegségek, stroke kialakulását is elősegíti.

Az alvás specialista véleménye: alváskivizsgálás során felderíthetjük a horkolás hátterében álló okokat. Az eredménytől függően a probléma műtéti úton, alternatív eszközök segítségével, vagy ún. CPAP terápia segítségével orvosolható. Bizonyos esetben életmód változtatásra is szükség lehet, ugyanis a túlsúly és a dohányzás is okozhat horkolást.

Az egyke trónfosztása - testvérféltékenység

2024. szeptember 09.

Minden családi anekdotatárban találkozhatunk olyan történetekkel, amikor a nagyobbik gyermek a korábban várva várt kistestvért hirtelen "visszavitetné a gólyával"...  

A féltékenység valószínűleg az egyik legrosszabb dolog, ami velünk történhet. Korra, nemre való tekintet nélkül mindenkit a kétségbeesésbe taszíthat ez az áldatlan állapot, amikor egy kedves személynek vagy dolognak a birtokát mással kell megosztani. Ismeretes szerelmi, szakmai, baráti és nem utolsó sorban testvéri féltékenység. Minden családi anekdotatárban találkozhatunk olyan történetekkel, amikor a nagyobbik gyermek a korábban várva várt kistestvért hirtelen "visszavitetné a gólyával" vagy szívesen odaajándékozná a szomszédnak, esetleg tettlegességgel is nyomatékot ad ilyen irányú kívánalmainak.

A gyerekek persze a legtöbb esetben kifejezetten örülnek a kistestvérnek, érdeklődéssel figyelik anyjuk gömbölyödő pocakját, és alig várják, hogy új játszótársat kapjanak. Aztán anya a gömbölyödő pocakkal együtt eltűnik néhány napra, és mire visszatér valami végérvényesen megváltozik. A kiságyban ott az új játszótárs, akivel - legalábbis kezdetben - meglehetősen kevés számú játékot lehet játszani. És ez még nem minden: úgy tűnik anya és apa sem kárpótol a játszótárs nélkül töltött percekért, hiszen állandóan az új bőgőmasina körül legyeskednek.

A testvérféltékenység ugyan a későbbi években is fel-felbukkanhat, de a kisgyermekben különösen megvan az a vágy, hogy kizárólag ő birtokolja az anyai és az apai szeretetet. A kicsik azonban ritkán fogalmazzák meg pontosan vágyaikat, ezért általában "kerülő utakon" fejezik ki ellenérzéseiket, vagy vonják magukra a figyelmet.

Osztozni a szereteten 

Az óvodás korú, és az annál kisebb gyerekek nehezebben viselik el, hogy a szülőkön, elsősorban az anyán osztozni kell. Ilyenkor fordul elő, hogy egy-két játék "véletlenül" a kiságyban landol, vagy túl hevesre sikerül a kisebb megszeretgetése. A nagyobb testvér esetleg arról fantáziál, hogy mi lenne, ha tündérek, manók vagy egyéb lények vinnék magukkal a kishúgot vagy kisöccsöt, lehetőleg örökre.

Válasszon ízületeinek megfelelő sportágat!

2024. szeptember 09.

Nagy divat a futás, de a szakorvos szerint nem mindenkinek ajánlott, még ha számos előnnyel is jár. Dr. Moravcsik Bence Balázs, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő ortopéd szakorvosa szerint minden sportnak megvan az előnye és a hátránya, de azt sem árt tudni, melyik mozgásfajta, melyik testrészünk terheli meg.

Futás

Ez a legegyszerűbb, legharmonikusabb mozgásforma, jó szív- és tüdő kapacitásnövelő, állóképesség javító sport. Manapság egyre nagyobb népszerűség övezi, elsősorban a 20-40 év közötti korosztályban, de a lefutott kilométerektől függően különböző mozgásszervi panaszok alakulhatnak ki. Ízületi porcgyengeség, kopások, duzzanatok alakulhatnak ki a csípőben, a térdben és a bokában, amely az ízület terhelhetőségének csökkenésével járhat. Éppen ezért fontos a megfelelő mennyiségű nyújtás, hiszen az izommerevség az ízület mozgásának beszűkülését, majd annak kopását okozhatja. Az ortopéd szakorvos szerint oda kell figyelni a felső végtagok erősítésére is, nemcsak a könnyebb futás érdekében, hanem azért is, hogy a vállöv és a mellizmok ne rövidüljenek meg.

Konditerem, súlyzózás

Kiváló erőnlét, állóképesség fejlesztésére, izomtömeg növelésére, a testsúly csökkentésére, de erre a sportra is igaz, hogy a fokozatosságot és a szakszerűséget be kell tartani. Fontos, hogy a különböző sporteszközöket megfelelően használjuk, a terhelés nagysága pedig alkalmazkodjon a szervezet terhelhetőségéhez és az adott izomzathoz. Rossz használatból adódóan ficam, izomhúzódás, izomszakadás, extrém esetben csonttörés is a sportolás végét jelentheti, hosszabb távon kopások is kialakulhatnak a végtagokban, amelyek kezelése hosszadalmas és fájdalmas lehet. Egy személyi edző többet segíthet, mint azt talán sokan gondolnák, a bemelegítés után pedig legalább 45 percet eddzen!

Tenisz, squash

Klasszikusan féloldalas sportág, de változatosabb, mint ha valaki egyedül emeli a súlyokat, esetleg fut a természetben, a futópadon. Fontos, hogy karban tartsa teste másik oldalát is, éppen ezért nem szabad leragadni csak a játéknál, erőnléti, súlyzós gyakorlatokat is végezni kell a szervezet egészsége érdekében. A teniszkönyök kialakulása gyakori, emellett a hirtelen helyzetváltoztatások miatt a térd és a boka van a leginkább kiszolgáltatott helyzetben.