Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Novemberi túlélő stratégiánk

2017. november 07.

Hetekkel túl vagyunk az őszi napéj-egyenlőség időpontján, sőt már óráink is téli időszámítás szerint ketyegnek. Ahogy a természetben, úgy életritmusunkban és szervezetünkben is egy új időszámítás kezdődött. A november sok szempontból az egyik legaktívabb hónap az éves körforgásban, és az egyik legnehezebb is. Aktív, mert itt az év végi hajrá, amikor még idén utoljára teljes erővel belevethetjük magunkat a munkába, hogy a december, az év vége valóban ünnepi hangulatúra sikeredhessen. És nehéz: hiszen ahogy telnek a napok, úgy fogy a fény, úgy jönnek a mind hidegebb fuvallatok és velük a betegségek, fertőzések, kellemetlen testi tünetek időszaka. 

Stressz nélkül könnyebb

A novemberi hajrá jócskán próbára teszi tűrőképességünket, hiszen a fokozott munkatempó, a hajtás, az év végi stressz mellé egyre zordabb természeti körülmények társulnak. A fokozódó terhelés, az év végi vállalások elvégzése, a határidők betartása, a befejezetlen folyamatok elvégzésének nyomása hatalmas terhet rónak ránk és nagy kihívás elé állítják még a leginkább felkészült és egészséges szervezetet is. A kevesebb alvás, több munka, több idegeskedés, töprengés mellé nincs napsütés, már nem igazán töltünk időt a természetben, és fogy a vitamindús táplálékok kínálata is. Nosza, több sem kell a korunkban egyre erősödő, mindinkább mutálódó vírusok hadának! Akkor lendülnek támadásba, amikor a legkevésbé várjuk őket, és persze a legkevesebb időnk jut betegeskedésre. Ha nem készítjük fel szervezetünket, hamarosan egy ördögi körben találhatjuk magunkat, ahol egyik betegségből a másikba esve nyűgösködjük át az év végi időszakot.



Mi, mit jelent a light termékek piacán?

2017. november 07.

Ma már számtalan light, alacsony- vagy csökkentett energiatartalmú, cukor- és kalóriamentes élelmiszerrel, itallal találkozhatunk a boltok polcain. De vajon mit jelentenek pontosan ezek a fogalmak?

Egyre több fogyasztó szeretne tisztában lenni a termékek összetevőivel és kalóriatartalmával, hogy a legmegfelelőbbet tudja választani magának. Az élelmiszergyártó cégek minden információt igyekeznek megadni a termékeik címkéjén, hogy könnyebben lehessen tudatosan dönteni. Sokszor azonban nehezen értelmezzük, mit is jelent pontosan egy-egy adat, ehhez nyújt segítséget rövid összefoglalónk.

Energia vagy kalória

A két fogalom tulajdonképpen ugyanazt jelenti, az energiának a kalória (kilokalória) a mértékegysége. Azt mutatja meg, hogy a termék elfogyasztásával mennyi energiához jut a szervezet, azaz mennyi kalóriát eszünk vagy iszunk meg. A köznyelvben inkább az utóbbit használjuk, és bevitt kalóriáról, elégetett kalóriáról beszélünk.

Cukormentes vagy energiamentes

Ez a két fogalom nem ugyanaz, hiszen az egyik a kalóriatartalomra, a másik egy összetevőre, illetve annak hiányára vonatkozik. Azok az élelmiszerek is lehetnek kalóriadúsak, amelyekben egyáltalán nincs cukor, de például magas a zsír- vagy fehérjetartalmuk. Persze a cukornak is van kalóriatartalma. Az viszont biztos, hogy az az üdítő, amire rá van írva, hogy kalóriamentes vagy zéró kalóriás, az nem tartalmaz hozzáadott cukrot.



A hideg idő egészségkárosító hatása

2017. november 06.

A jó hír, hogy a hideg idő nem kedvez a járványok terjedésének, a rossz viszont az, hogy sok egyéb olyan negatívum van, ami veszélyezteti szervezetünket ezen időszak alatt.

A hideg szempontjából különösen kockázatnak vannak kitéve az idősek és a csecsemők, kisgyermekek. Ez utóbbiak nem is figyelnek erre, illetve nem is tudják felmérni az ezzel járó élethelyzetet, vagy még közölni sem tudják, ha fáznak.

A téli hideg időjárás alatt szinte mindenkit elkap a légúti panaszok valamelyik fajtája. Hajlamosak vagyunk csak a meghűlésre, náthára gondolni, pedig a hideg időszak még egyéb egészségkárosító hatásokkal is fenyegeti a szervezetet. Talán kevéssé gondolunk rá, de a bőrünk védelme is rendkívül fontos.

A bőrtakaró védelmi funkciót tölt be, és ha megsérül, azt a szervezet is megsínyli.

A bőrnek lényeges szerepe van a hőszabályozásban, részt vesz a kiválasztásban, ehhez pedig egészségesnek kell lennie.
Bár csecsemőkorban gondolni kell a megfelelő bőrápolásra, sőt sokkal jobban ki van téve a folyamatos fertőzési lehetőségnek, mert a szervezet védekezőrendszere csak fokozatosan erősödik meg.

A csecsemők, kisgyermekek bőre egyrészt tisztán tartást igényel, másrészt kellő védelmet, nyáron az UV-sugaraktól, télen pedig a hidegtől.

Mindenképpen olyan ápolási termékeket célszerű választani, ami természetes hatóanyagú és kifejezetten a babáknak készült. Színezék- és illatanyagmentes legyen, hogy kevésbé allergizáljon.



Mikor érdemes gyermekneurológus szakorvoshoz fordulni?

2017. november 06.

Akárcsak a felnőttek esetében, a gyermekeknél is számos olyan tünet létezik, amely mögött komoly neurológiai betegség is húzódhat. Ma már egyre több, korábban gyógyíthatatlannak vélt betegség gyógyítható, vagy az állapot romlása a korán elkezdett kezeléssel mérsékelhető. Csecsemő- és kisgyermekkorban kiemelten fontos az idegrendszeri problémák mielőbbi felismerése, hiszen a korai észlelés lehetőséget ad a beavatkozásra és a kóros állapot helyes útra terelésére.

A leggyakoribb tünetek a kicsik fejlődésbeli elmaradása, a mozgás és beszédfejlődés késése, viselkedészavarok és magatartászavarok. Kisiskolás korban viszont intő jel lehet a hangulatingadozás, a fejfájás és a szédülés is.

Az idegrendszeri betegségek közül gyermekkorban gyakran előfordul lázgörcs, eszméletvesztés, szédülés vagy fejfájás. Ezen tünetek részletes kivizsgálása rendkívül fontos, hiszen az időben elkezdett kezeléssel a kicsik állapota jelentősen javítható. A neurológiai rendellenességek lehetnek öröklöttek, de kialakulhatnak az agy veleszületett kóros elváltozásai során, szülési komplikációk miatt, vagy születés utáni betegségek szövődményeiként is.

Amit észre kell vennünk a csecsemőn

„Csecsemőkorban fontos a idegrendszeri problémák korai felismerése, különösen, ha a várandósság vagy a szülés alatt olyan problémák merültek fel, mint az idegi sérülés, törés, amely vákuumos vagy fogós szülésnél fordul elő. Koraszületés esetén is érdemes neurológiai vizsgálatot kérni, az esetleges rendellenességek kiszűrése érdekében, továbbá fontos a koraszülöttek mentális- és mozgásfejlődésének nyomon követése legalább 3 éves korig – mondta el Dr. Herczegfalvi Ágnes, a Czeizel Intézet gyermekneurológus szakorvosa, aki hozzátette, a leggyakoribb panaszok csecsemőkorban a fejlődésbeli elmaradásban, alvászavarban, táplálási nehézségekben, fokozott nyugtalanságban, a fejtartás, illetve a szem- és végtagmozgások rendellenességeiben érhetők tetten.



Ezer oka van, hogy lefogyjon!

2017. november 05.

Csinosnak lenni jó! Jóleső érzés a tükörbe pillantva egy pluszkilóktól mentes alakot látni. Mégis, sokan feladják a harcot, nem küzdenek a túlsúly ellen, beletörődnek a kövérségbe. Miközben ismert, hogy az elhízás nem csak a kinézetnek árt, számos betegség rizikófaktora is.

Hosszan sorolhatók azok a kórképek, amelyek elsősorban a túlsúlyos, elhízott férfiaknál és nőknél jellemzők. Napjainkban már a különféle betegségek, panaszok és az elhízás közötti biokémiai kapcsolat is ismert. Tudjuk, hogy milyen anyagok, hormonok felelnek azért, amiért a megfelelő testsúly túllépése egészségügyi kockázatokkal jár. Ezek közül ismertetünk néhányat.

A normálisnál nagyobb súllyal összefüggő betegségek között elsőként a 2-es típusú cukorbetegség és a különféle szív- és érrendszeri kórképek említhetők. Emellett azonban a különféle daganatok gyakorisága is jelentősen megnő az elhízás következtében, és az alvás nyugalmát megzavaró horkolással és a potenciálisan súlyos következményekkel járó alvási apnoéval is gyakrabban kell számolni.

Cukorbaj

Azoknál, akik súlyfelesleggel küzdenek, a sejtek általában úgy reagálnak a túlsúlyra, hogy érzéketlenné válnak az inzulin hatásával szemben; aminek következtében hamarabb vagy később, de kialakul a diabétesz. Statisztikák alapján a 2-es típusú cukorbetegek mintegy 80 %-a túlsúlyos, azaz a testtömegindexük (BMI) nagyobb, mint 25.

Ügyelni kellene az ideális testsúly megtartására! Ha valakinél túl sokat mutat a mérleg, de egy okos elhatározást követően sikerül lefaragnia a testtömegének 5 vagy akár 7%-át, és heti 150 percet mozgással tölt, már megelőzheti, de legalább késleltetheti a cukorbetegség kialakulását. Kialakult diabétesz esetén sincs minden veszve! A fogyás és a testmozgás segít a vércukorszint karban tartásában, késleltetheti a cukorbetegség szövődményeinek kialakulását, és lehetővé teheti, hogy a szedett gyógyszerek dózisa csökkenjen.



Hipoallergén tápszer vagy vegyes táplálkozás?

2017. november 05.

Míg az elmúlt évtizedben az allergénkerülés és ezzel összefüggésben a hozzátáplálás késleltetése volt a javaslat, mára már egyre inkább nyilvánvaló, hogy a későbbi allergiás megbetegedések szempontjából nincs értelme az allergénkerülésnek, és a korai allergénmegismertetés tűnik a követendő útnak.

  • Az én gyerekem most 12 éves. Annak idején arra törekedtem, hogy hipoallergén tápszerrel etethessem minél tovább. Majdnem egyéves volt, mire adtam neki tejes vagy húsos ételeket. Most pedig meg vagyok rökönyödve, mikor látom, hogy a barátnőm már 4 hónapos korától zöldségekkel, lisztes ételekkel és csirkehússal eteti a gyermekét. Nem veszélyes ez az „összevissza” táplálás ilyen fiatal kortól kezdve?

– Vitathatatlan, hogy az újszülöttek és csecsemők számára az anyatej a tökéletes táplálék. Felmerül azonban a – szakmai és laikus körökben egyaránt vitákat kiváltó – kérdés, hogy mikor és milyen módon kezdődjék el a hozzátáplálás. Míg az elmúlt évtizedben az allergénkerülés és ezzel összefüggésben a hozzátáplálás késleltetése volt a javaslat, mára már egyre inkább nyilvánvaló, hogy a későbbi allergiás megbetegedések szempontjából nincs értelme az allergénkerülésnek, és a korai allergénmegismertetés tűnik a követendő útnak. A legújabb eredmények alapján úgy tűnik, hogy minél korábban találkozik élelmiszer-eredetű allergénekkel egy csecsemő, annál kisebb a valószínűsége annak, hogy a későbbi években élelmiszer-allergia alakul ki nála.

Másként fogalmazva: felesleges és értelmetlen minden csecsemőnek hipoallergén tápszert adni, és engedni kell, hogy találkozzon a csecsemő szervezete minél korábban olyan allergénekkel, mint a tojás vagy a mogyoró!

Néhány éve születtek csak meg azok azok a tudományos eredmények, amik alapján gyökeresen megváltoztak a hozzátáplálás megkezdésének optimális idejéről vallott nézeteink.  2015-ben a „Learning Early about Peanut Allergy (LEAP)” vizsgálat keretében elemezték azt, hogy a mogyoró csecsemő étrendjébe való korai bevezetése hogyan befolyásolja az allergia szempontjából magas rizikójú csoportba (súlyos ekcémás és/vagy tojásallergiás) sorolt csecsemőknél a mogyoró-allergia kialakulását. A vizsgálat eredményei még szakmai körükben is meglepetést okoztak. Bebizonyosodott ugyanis, hogy a mogyorónak a csecsemő étrendjébe való korai bevezetése kb. 80 %-kal csökkenti a mogyoróval szembeni allergia gyakoriságát a gyermekek 5 éves korára. 



Hogy beszéljünk a gyerekkel a válásról? – Vekerdy Tamás tanácsai

2017. november 04.

Veszekedhetünk a gyerek előtt? Hogyan mondjuk el neki, hogy válni készülünk? Meg lehet számára könnyíteni ezt az időszakot? Vekerdy Tamás többek közt ezekre a kérdésekre adott választ az ÉVA Psziché Esten tartott előadásában.

A szakértő szerint az a  jellemző, hogy halogatjuk a rossz hír közlését, sőt sokszor „kegyes hazugságokkal” próbáljuk áltatni a gyerekeket és saját magunkat – azonban szerinte ez a lehető legrosszabb forgatókönyv. Vekerdy rámutatott, mik a legfontosabb pillérei a válás túlélésének, és hogy mik azok a tipikus hibák, amibe ilyenkor hajlamosak beleesni a „válótársak”.

Vekerdy szerint mi felnőttek, rendszeresen hazudozunk a gyerekeinknek, miközben azzal áltatjuk magunkat, hogy ez az ő érdekükben történik. Ezzel azonban súlyos nyomásnak tesszük ki őket.

„A válásról nehéz beszélni, így a férfiaknak gyakran támad az az ötlete, hogy „még ne mondjuk el a gyereknek”. Ebbe a játékba a nő is sokszor belemegy, és egy ideig eljátsszák, hogy minden rendben van. Egy kapcsolatban, egy családban viszont a titok tabu, mert rombol. Még ha nem is tudatos szinten, de a gyerekek érzékelik, hogy valami nincs rendben, érzik a feszültséget, és nem tudnak vele mit kezdeni. Oda kell tudni állni a gyerek elé, és őszintén elmondani, hogy mi történik. Ekkor persze felmerül a kérdés, mégis hogyan?” – Vekerdy Tamás legutóbb az ÉVA Psziché Esten járta körül a témát, hogyan lehetséges a válást úgy végigcsinálni, hogy a gyerekeket a lehető legkevésbé viselje meg ez a helyzet. A magazin legnépszerűbb rovata, a Psziché idén először életre kelt, az est központi témái a párkapcsolat, a házasság és a válás voltak.



Ezer oka van, hogy lefogyjon!

2017. november 04.

Csinosnak lenni jó! Jóleső érzés a tükörbe pillantva egy pluszkilóktól mentes alakot látni. Mégis, sokan feladják a harcot, nem küzdenek a túlsúly ellen, beletörődnek a kövérségbe. Miközben ismert, hogy az elhízás nem csak a kinézetnek árt, számos betegség rizikófaktora is.

Hosszan sorolhatók azok a kórképek, amelyek elsősorban a túlsúlyos, elhízott férfiaknál és nőknél jellemzők. Napjainkban már a különféle betegségek, panaszok és az elhízás közötti biokémiai kapcsolat is ismert. Tudjuk, hogy milyen anyagok, hormonok felelnek azért, amiért a megfelelő testsúly túllépése egészségügyi kockázatokkal jár. Ezek közül ismertetünk néhányat.

A normálisnál nagyobb súllyal összefüggő betegségek között elsőként a 2-es típusú cukorbetegség és a különféle szív- és érrendszeri kórképek említhetők. Emellett azonban a különféle daganatok gyakorisága is jelentősen megnő az elhízás következtében, és az alvás nyugalmát megzavaró horkolással és a potenciálisan súlyos következményekkel járó alvási apnoéval is gyakrabban kell számolni.

Cukorbaj

Azoknál, akik súlyfelesleggel küzdenek, a sejtek általában úgy reagálnak a túlsúlyra, hogy érzéketlenné válnak az inzulin hatásával szemben; aminek következtében hamarabb vagy később, de kialakul a diabétesz. Statisztikák alapján a 2-es típusú cukorbetegek mintegy 80 %-a túlsúlyos, azaz a testtömegindexük (BMI) nagyobb, mint 25.

Ügyelni kellene az ideális testsúly megtartására! Ha valakinél túl sokat mutat a mérleg, de egy okos elhatározást követően sikerül lefaragnia a testtömegének 5 vagy akár 7%-át, és heti 150 percet mozgással tölt, már megelőzheti, de legalább késleltetheti a cukorbetegség kialakulását. Kialakult diabétesz esetén sincs minden veszve! A fogyás és a testmozgás segít a vércukorszint karban tartásában, késleltetheti a cukorbetegség szövődményeinek kialakulását, és lehetővé teheti, hogy a szedett gyógyszerek dózisa csökkenjen.



5 szépségtipp őszre

2017. november 03.

szépségtipp Ha a a lehető legtermészetesebb módon szeretnéd ápolni a bőröd és megőrizni annak ránctalanságát, hívd segítségül a szépítő gyümölcsöket és a természet más ajándékait!

1. Érzékeny bőrre iszappakolás
Az iszap feszesíti és tisztítja az érzékeny bőrt. Bioboltban és drogériákban megtalálható. 1 teáskanál édes mandula olajat, 1 tojás sárgáját és 1 evőkanál iszapot keverj krémes állagúra, majd kend fel az arcodra és 5 perc után mosd le!

 
2. Száraz bőrre mézes pakolás

A méz önmagában is használható pakolásként és alapvetően minden bőrtípusra használható. A zsíros bőrt fertőtleníti, a száraz bőrt hidratálja, a fáradt bőrt pedig feltölti tápanyagokkal. Érdemes jó minőségű termelői mézet használni. A mézet egyszerűen kend fel az arcodra és hagyd rajta 20 percig. Vagy egy evőkanál tejszínt és egy evőkanál mézet keverj össze, masszírozd át vele az arcod körkörös mozdulatokkal és hagyd rajta még további 5 percig.



Őszi ízharmónia torta - liszt és cukor nélkül

2017. november 03.

Királyi édességek: megvan a Magyarország Cukormentes Tortája háziverseny győztese!

Egy budapesti hölgy, Kocsis Hajnalka győzelmét hozta a Magyarország Cukormentes Tortája háziverseny döntője.  Az idei nyertes Őszi ízharmónia tortában nincs fehér liszt és hozzáadott cukor, kedvező szénhidrát - és kalória értékeinek köszönhetően egy cukorbeteg étrendjébe is beilleszthető. A zsűri szerint a döntős torták mindegyike megállná a helyét bármely cukrászdában. A hobbicukrászoknak szóló versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány 2012 óta minden évben megrendezi.

Nyert az Őszi ízharmónia

A Magyarország Cukormentes Tortája program részeként az Egy Csepp Figyelem Alapítvány ebben az évben is háziversenyt hirdetett, melyre hobbicukrászok nevezhettek. A beérkezett tortareceptek közül tíz került a döntőbe, egytől egyig olyanok, melyek hozzáadott cukor nélkül készültek.

A versenyzők Budapesten, a Zsolnay Kávéházban mutatták be a zsűrinek alkotásaikat. Idén a legnépszerűbb alapanyag a dió, a bogyós gyümölcsök és a citrom voltak, de az indulók bátran nyúltak olyan különleges alapanyagokhoz, mint a fehér bab, a menta vagy a bazsalikom. A zsűrit végül az Őszi ízharmónia elnevezésű kreáció nyűgözte le leginkább. A győztes torta elsősorban a pikáns, gyömbéres gyümölcspüré, a piskótában és díszítésben megjelenő dió és az alacsony zsírtartalmú tejtermékek arányos felhasználásával nyert. Az ízharmóniához kiváló tápérték-adatok társulnak: szeleteként 12 g szénhidrátot és 131 kcal-t tartalmaz.



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...500501502...552
hírek, aktualitások

5 ok arra, hogy miért érzi magát fáradtnak

2024. szeptember 10.

Ha reggelente sem ébred kipihenten, és napközben sem érzi túl energikusnak magát, annak több oka is lehet. Dr. Vida Zsuzsanna neurológus, alvás specialista, a JóAlvás Központ orvosának segítségével öt lehetséges magyarázatot sorolunk fel.

1. Túl rövid alvásidő

A napközbeni fáradtságot sokszor egyszerűen a túl rövid éjszakai alvásidő okozza. Az alváshiány miatt nappal levertnek, kimerültnek érezhetjük magunkat.
Az alvás specialista véleménye: A felnőttek számára szükséges alvásmennyiség minimum napi 7 óra. A jól összeállított napirend segíthet abban, hogy este időben ágyba kerüljünk és kipihenten ébredjünk.

2. Horkolás

A kellemetlen zaj nem csak a horkoló ember, de az alvótárs nyugodt pihenését is gátolhatja. A probléma azonban nem pusztán zavaró, de az egészséget is veszélyezteti. Horkolás közben, a felső légutak szűkülete, elzáródása miatt csökkenhet vagy kimaradhat a légvétel, az alvó személy egy pillanatnyi szünet után hirtelen levegő után kezd kapkodni.

Az ilyen légzészavarok ún. mikroébredéseket okoznak, ami miatt az éjszakai alvás nem pihentető, napközben fáradság, koncentráció zavar jelentkezhet. Súlyos esetben, ha alvás közben gyakran és hosszan kimarad a légvétel ún. alvási apnoe betegség jelentkezik, mely a következményes oxigén hiány miatt számtalan betegség, például koszorúérbetegség, agyi érbetegségek, stroke kialakulását is elősegíti.

Az alvás specialista véleménye: alváskivizsgálás során felderíthetjük a horkolás hátterében álló okokat. Az eredménytől függően a probléma műtéti úton, alternatív eszközök segítségével, vagy ún. CPAP terápia segítségével orvosolható. Bizonyos esetben életmód változtatásra is szükség lehet, ugyanis a túlsúly és a dohányzás is okozhat horkolást.

Az egyke trónfosztása - testvérféltékenység

2024. szeptember 09.

Minden családi anekdotatárban találkozhatunk olyan történetekkel, amikor a nagyobbik gyermek a korábban várva várt kistestvért hirtelen "visszavitetné a gólyával"...  

A féltékenység valószínűleg az egyik legrosszabb dolog, ami velünk történhet. Korra, nemre való tekintet nélkül mindenkit a kétségbeesésbe taszíthat ez az áldatlan állapot, amikor egy kedves személynek vagy dolognak a birtokát mással kell megosztani. Ismeretes szerelmi, szakmai, baráti és nem utolsó sorban testvéri féltékenység. Minden családi anekdotatárban találkozhatunk olyan történetekkel, amikor a nagyobbik gyermek a korábban várva várt kistestvért hirtelen "visszavitetné a gólyával" vagy szívesen odaajándékozná a szomszédnak, esetleg tettlegességgel is nyomatékot ad ilyen irányú kívánalmainak.

A gyerekek persze a legtöbb esetben kifejezetten örülnek a kistestvérnek, érdeklődéssel figyelik anyjuk gömbölyödő pocakját, és alig várják, hogy új játszótársat kapjanak. Aztán anya a gömbölyödő pocakkal együtt eltűnik néhány napra, és mire visszatér valami végérvényesen megváltozik. A kiságyban ott az új játszótárs, akivel - legalábbis kezdetben - meglehetősen kevés számú játékot lehet játszani. És ez még nem minden: úgy tűnik anya és apa sem kárpótol a játszótárs nélkül töltött percekért, hiszen állandóan az új bőgőmasina körül legyeskednek.

A testvérféltékenység ugyan a későbbi években is fel-felbukkanhat, de a kisgyermekben különösen megvan az a vágy, hogy kizárólag ő birtokolja az anyai és az apai szeretetet. A kicsik azonban ritkán fogalmazzák meg pontosan vágyaikat, ezért általában "kerülő utakon" fejezik ki ellenérzéseiket, vagy vonják magukra a figyelmet.

Osztozni a szereteten 

Az óvodás korú, és az annál kisebb gyerekek nehezebben viselik el, hogy a szülőkön, elsősorban az anyán osztozni kell. Ilyenkor fordul elő, hogy egy-két játék "véletlenül" a kiságyban landol, vagy túl hevesre sikerül a kisebb megszeretgetése. A nagyobb testvér esetleg arról fantáziál, hogy mi lenne, ha tündérek, manók vagy egyéb lények vinnék magukkal a kishúgot vagy kisöccsöt, lehetőleg örökre.

Válasszon ízületeinek megfelelő sportágat!

2024. szeptember 09.

Nagy divat a futás, de a szakorvos szerint nem mindenkinek ajánlott, még ha számos előnnyel is jár. Dr. Moravcsik Bence Balázs, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő ortopéd szakorvosa szerint minden sportnak megvan az előnye és a hátránya, de azt sem árt tudni, melyik mozgásfajta, melyik testrészünk terheli meg.

Futás

Ez a legegyszerűbb, legharmonikusabb mozgásforma, jó szív- és tüdő kapacitásnövelő, állóképesség javító sport. Manapság egyre nagyobb népszerűség övezi, elsősorban a 20-40 év közötti korosztályban, de a lefutott kilométerektől függően különböző mozgásszervi panaszok alakulhatnak ki. Ízületi porcgyengeség, kopások, duzzanatok alakulhatnak ki a csípőben, a térdben és a bokában, amely az ízület terhelhetőségének csökkenésével járhat. Éppen ezért fontos a megfelelő mennyiségű nyújtás, hiszen az izommerevség az ízület mozgásának beszűkülését, majd annak kopását okozhatja. Az ortopéd szakorvos szerint oda kell figyelni a felső végtagok erősítésére is, nemcsak a könnyebb futás érdekében, hanem azért is, hogy a vállöv és a mellizmok ne rövidüljenek meg.

Konditerem, súlyzózás

Kiváló erőnlét, állóképesség fejlesztésére, izomtömeg növelésére, a testsúly csökkentésére, de erre a sportra is igaz, hogy a fokozatosságot és a szakszerűséget be kell tartani. Fontos, hogy a különböző sporteszközöket megfelelően használjuk, a terhelés nagysága pedig alkalmazkodjon a szervezet terhelhetőségéhez és az adott izomzathoz. Rossz használatból adódóan ficam, izomhúzódás, izomszakadás, extrém esetben csonttörés is a sportolás végét jelentheti, hosszabb távon kopások is kialakulhatnak a végtagokban, amelyek kezelése hosszadalmas és fájdalmas lehet. Egy személyi edző többet segíthet, mint azt talán sokan gondolnák, a bemelegítés után pedig legalább 45 percet eddzen!

Tenisz, squash

Klasszikusan féloldalas sportág, de változatosabb, mint ha valaki egyedül emeli a súlyokat, esetleg fut a természetben, a futópadon. Fontos, hogy karban tartsa teste másik oldalát is, éppen ezért nem szabad leragadni csak a játéknál, erőnléti, súlyzós gyakorlatokat is végezni kell a szervezet egészsége érdekében. A teniszkönyök kialakulása gyakori, emellett a hirtelen helyzetváltoztatások miatt a térd és a boka van a leginkább kiszolgáltatott helyzetben.