Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

BUÉK!

2018. december 31.

BOLDOG ÚJ ESZTENDŐT

kívánunk minden kedves olvasónknak!



Így készíthetsz otthon egyedi gyertyát a saját fotóiddal

2018. december 31.

Kellene valami jó ötlet, ami könnyen elkészíthető, személyre szabott és nem drága? Készíts gyertyát, egyedi idézettel vagy fényképpel. Pillanatok alatt kész, és biztosan egyedi!

Közeledik a karácsony, lassan mindenki az ajándékozás lázában ég. A gyerekek ajándékaival még egészen könnyű dolgunk is van – már, ha van rá elég pénzünk, mert néhány játék ára már az egekig ér…

De mi a helyzet a többi családtagunkkal, kedves barátunkkal, akiknek mégiscsak szeretnénk valamivel kedveskedni? A parfüm, arcszesz, kulcstartó, toll vagy sál eléggé lerágott csont már, ráadásul nem is biztos, hogy eltaláljuk az illatot, vagy a stílust.

Akik egy kis kézügyességgel rendelkeznek, ilyenkor szokták a DIY – csináld meg magad – ötletekre rávetni magukat, és keresgélnek a neten szebbnél szebb dolgokat. Amikkel nem is lenne gond, azonban többségük nem csak kézügyességet, de gyakorlottságot is kíván. (Például, hiába tetszik egy filcvirágból készült kitűző, vagy asztali dekoráció, biztosan nem lesz olyan szép, mint a képen, hiszen az alkotó kezében már 100 és 100 ilyen virág elkészítése benne van, mi meg épp csak most fogunk először filcet a kezünkben…)

De találhatunk olyan otthon elkészíthető ajándék vagy lakásdekorációs ötleteket is, amelyek valóban kevés kézügyességgel is elkészíthetők, és az eredmény káprázatos lesz. Ezek nagy többségében azok a dekorációk, amelyekhez nyomtatót használunk.



(Ne) írasson fel antibiotikumot az orvossal?

2018. december 30.

Fotók: pixabay.comAmikor a fiam kisgyermekként köhögött, lázas, taknyos volt, mindig adtam neki antibiotikumot. Ha kellett, évente többször is. Mindig tartottam otthon egy doboz antibiotikumot, és ha úgy láttam, hogy kezdődik a köhögés, már adagoltam is neki. Szegény unokámnak bezzeg hiába folyik az orra és köhög! – nem akar felírni az orvosa antibiotikumot, a menyem pedig nem kéri arra a gyermekorvost, hogy írjon fel…”

Amikor a XX. században az antibiotikumok az emberiség szolgálatába álltak, úgy tűnt, hogy sikerül felvenni a versenyt a baktériumokkal. Számos olyan betegség vált gyógyíthatóvá, amely korábban gyakran halálos kimenetelű volt. Az emberiség fellélegezhetett. A XX. század végére általánossá vált az, hogy az orvos a baktériumok okozta fertőzések kezelésére antibiotikumot rendel.

Sajnos, túlságosan is általánossá… és sok esetben indokolatlanul kerültek felírásra az antibiotikumok. Nem gondolva arra, hogy a gyakori antibiotikum-szedés a baktériumok „okosodásához”, ellenálló képességének fejlődéséhez vezet, és keveset tudva arról, hogy az antibiotikumok szedése hosszú távon milyen kockázatokkal járhat a beteg számára, az orvosok túl sok antibiotikumos receptet írtak fel.

Mindezt a baktériumok sem hagyták válasz nélkül: biológiai„manőverekkel”többé-kevésbé ellenállóvá tették magukat az antibiotikumokkal szemben. Ennek eredményeként ma már sok a rezisztens baktérium, amelyek nem reagálnak a gyógyszerekre. A kórházban kezelt betegek, a műtéten vagy transzplantáción átesettek számára ez hatalmas veszélyforrást jelent.

Napjainkra bebizonyosodott az is, hogy az antibiotikumok szedése nemcsak a szervezetben élő kórokozó baktériumokat pusztítja el, hanem az antibiotikum-kúrának – válogatás nélkül – áldozatul esnek a jótékony baktériumok is.

Antibiotikum-adagolást követően megcsappan a bélflórában, a hüvelyflórában és a szervezet legkülönfélébb részein a jótékony baktériumok száma, felborul a bakteriális flórák törékeny egyensúlya, aminek súlyos következményei lehetnek. Az antibiotikumok szedését követően rövid időn belül fellépő hasmenés, puffadás éppúgy a felborult bakteriális flóra rovására írható, mint a nőknél viszonylag gyakran kialakuló bakteriális vagy gombás hüvelyfertőzés.



Spórolna a kalóriákkal? Süssön sütőtökkel!

2018. december 30.

Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, édes íze miatt a hozzáadásával készült sütemény kevesebb plusz édesítést igényel.

Fülöp Lili, a Budai Allergiaközpont dietetikusa által összeállított sütőtökös muffin recept azonban nemcsak a diétázók, hanem az ételallergiások kedvelt alapanyaga is lehet, a sütőtökpüré ugyanis a tojás helyettesítésére is alkalmas.

A sütőtökben minden (is) van

  • Jellegzetes sárga színe miatt tudjuk, hogy karotinokban gazdag, ezért ha a levesből hátramaradt, „nemszeretem” sárgarépakockák rendszeresen a gyerekek tányérjénak szélén sorakoznak, akkor sütőtökös süti formájában még fedezhetjük a szükséges A-vitamint.
  •  A sütőtök remek választás, hogy diétásabbá tegyük az ünnepi menüt és megelőzzük a karácsonyi időszakkal járó súlygyarapodást. A sütőtök növeli az elkészült étel rosttartalmát, így hosszú időre eltelít, ráadásul egy csészényi mennyiség csak 50 kalóriát tartalmaz!
  •  A sütőtökben lévő béta-karotinnak több kutatás szerint is rákmegelőző hatása van.
  • Fiatalon tart – mivel rendkívül gazdag antioxidánsokban, ezért képes az öregedésért felelős szabadgyököket is semlegesíteni.

Sütemények tojásmentesen

Számtalan előnyös tulajdonsága mellett nem elhanyagolandó, hogy a sütőtökből készült püré kiválóan alkalmas a tojás helyettesítésére. A muffin esetében a tojással lazítjuk a tésztát, erre a célra helyettesítésként gyümölcs-, például alma, vagy zöldségpépeket is használhatunk. A sütőtök pürét elkészíthetjük úgy is, hogy a nyers zöldséget meghámozzuk, felkockázzuk, vízben puhára főzzük, majd villával összetörjük. A másik lehetőség, ha szeletekre vágjuk és sütőben megsütjük, a héjától megfosztjuk, majd botmixerrel turmixoljuk pépesre.



Piszok jó pikáns pipi

2018. december 29.

Mézben, joghurtban és sörben fürdőznek a Cayenne-borssal feltüzelt csirkecsíkok.  

Hozzávalók:
1/2 kg csirkemell
1 fej vöröshagyma
1 dl sör
2 ek joghurt
1 ek mustár
citromlé
2 ek méz
olívaolaj

bors
Cayenne-bors

Elkészítése:
A csirkemellet felcsíkozzuk, a hagymát durván felaprítjuk.

Serpenyőben olívaolajat forrósítunk, beledobjuk a hagymát, hagyjuk, hogy kicsit odakapjon. Ezután beletesszük a csirkecsíkokat, jól megsózzuk, és hagyjuk sülni. 

Ha már majdnem átsült (próbaképp egy darabot kikapunk, félbevágjuk, majd visszadobjuk vagy inkább megesszük), hozzáadjuk a mustárral és citromlével összekevert joghurtot, a mézet, megszórjuk borssal és Cayenne-borssal, majd rálocsoljuk a sört. 

Hagyjuk a tűzön addig, míg a lé nagy része elfő, aztán tálalhatjuk is: rizs vagy krumplipüré passzol mellé.



A képernyőnézés hatással van a kisgyerekek agyára

2018. december 29.

A fotók illusztrációk: pixabay.comEgy új kutatás szerint a digitális képernyő előtt töltött túl sok idő hatással van a gyerekek agyának fejlődésére: az amerikai gyermekorvosok nem tanácsolják a kisgyerekek digitális médiahasználatát.

A kutatók szerint a digitális médiahasználat nyomot hagy az agy mintázatában: agyi képalkotó eljárással kimutatható változás következett be az okoseszközöket és videojátékokat használó gyerekek agyában.

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) 300 millió dolláros (85 milliárd forintos) költségvetéssel elkészült tanulmánya kimutatta, hogy a naponta több mint hét órát monitor előtt töltő 9-10 éves gyerekek agyának legkülső rétegén, amely az érzékszervi információkat feldolgozza, korai elvékonyodás jeleit tapasztalhatók.

“Nem tudjuk, hogy ezt vajon a képernyő előtt töltött idő okozza-e. Azt sem tudjuk, hogy ez vajon rossz fejlemény-e. Csak annyit tudunk egyelőre, hogy így néz ki azoknak a gyerekeknek az agya, akik sok időt töltenek a képernyők előtt” – mondta el Gaya Dowling, az NIH orvosa, aki részt vett a projektben.

Az NIH adatai szerint a napi több mint 2 órát a digitális képernyők előtt töltő gyerekek nyelvi és gondolkodási felmérői rosszabbak lettek, mint az eszközöket kevesebbet használóké.

A tanulmány, amelyhez 4500 gyermek agyát vizsgálták képalkotó eljárással, arra irányult, hogy kimutassa, vajon függőséget okoznak-e a digitális eszközök, de a kutatóknak még több évi munkájába telik, míg megértik és értékelni tudják a hosszú távú következményeket.



Biztonságos, minőségi, gluténmentes vendéglátás

2018. december 28.

A fotók illusztrációk: unsplash.comEgy gluténmentesen élőnek az otthonán kívüli étkezés kihívást jelent, mivel a sok vendéglátó nincsen tisztában pontosan a lisztérzékenység jelentésével. Nem tudják, hogy egy glutén-érzékeny ember milyen ételeket ehet, és milyen ételekkel még csak nem is érintkezhet az általa kiválasztott éttermi menüsor.

A Budapesti Gazdasági Egyetem és a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete többek között e problémák megoldásában kíván segíteni, hogy a különleges diétát tartók is biztonságban érezhessék magukat a hazai vendéglátóhelyeken.

A magyar lakosság kevesebbet jár étterembe és kevesebbet költ üdülésre és pihenésre is, mint Európa más országának polgárai. Az azonban igaz, hogy ha egy gluténmentesen diétázó rátalál egy olyan helyre, ahol szívesen látják, és meggyőződött arról, hogy a tulajdonos, az étterem vezetője, a séf és a pincérek valamennyien tisztában vannak a diétájuk részleteivel, tudják, mire van szüksége – nagyon gyorsan törzsvendég lesz, és soha nem egyedül tér majd vissza. Számukra a házon kívüli étkezés valódi élményt, nem egyszer újdonságot jelent.

A legfontosabb szempont, ami szerint az érintettek választanak, az az, ahogy az étterem, a szálloda, a cukrászda, a pizzéria már az első találkozás alkalmával tud-e bizalmat kelteni, a személyzet minden tagja tud-e helyesen és meggyőzően válaszolni a vendégek kérdéseire. Ha egy gluténmentesen diétázó étterembe megy, vagy beül egy kávézóba, rendszerint nincs egyedül, családtagjaival, barátaival, munkatársaival szeretne együtt lenni, és közös döntéssel olyan helyet választanak, ahol a gluténmentes diéta titkaival és legapróbb részleteivel is tisztában vannak.

Azok, akik valamilyen krónikus betegségben vagy élethosszig tartó állapotban szenvednek, összetartanak, egymást segítő közösséget alkotnak. A speciális diétázók körében a jó és biztonságos helyek, ételek és szolgáltatások híre gyorsan elterjed és messzire eljut. Ráadásul ők a hűséges vendégek közé tartoznak, nagyon boldogok, ha egy jó, megbízható helyre rátalálnak, és rendszeresen visszatérnek majd.



A dohányzó apák fiainak 50 százalékkal kevesebb spermájuk van

2018. december 28.

A fotó illuszráció: pixabay.comFele annyi spermájuk van azoknak a férfiaknak, akiknek apja dohányzott a gyermek fogamzása idején, mint a nemdohányzó apák fiainak – derítették ki a svédországi Lundi Egyetem kutatói.

Tanulmányok korábban összefüggést találtak az anya várandósság idején való dohányzása és gyermeke csökkent spermaszáma között. A svéd kutatók most függetlenül az anya dohányzásának hatásától kimutatták az apai dohányzás káros következményeit.

A PLOS ONE tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukba a szakemberek 104 17 és 20 év között svéd férfit vontak be. “Nagyon elcsodálkoztam azon, hogy az anya nikotinkitettségének szintjétől függetlenül, jóval alacsonyabb volt azon férfiak spermaszáma, akiknek apja dohányzott” – idézte Jonatan Axelssont, a tanulmány egyik szerzőjét a medicalxpress.com tudományos hírportál.

Ezen férfiak esetében a spermakoncentráció 41 százalékkal, a spermaszám 51 százalékkal volt alacsonyabb, mint nem dohányzó apák fiainál. A kotinin a nikotin metabolitja a szervezetben, és a szervezetet ért nikotinmennyiség biomarkere, amelyet a vérben lehet mérni. A kotinin szint mérésével a kutatók képesek megállapítani, hogy a szülők maguk dohányoznak-e, vagy ki vannak-e téve passzív dohányzásnak. Számos korábbi tanulmány kimutatta, hogy veszélyes a magzatra, ha az anya dohányzik, ám ebben a tanulmányban az apa dohányzási szokása és a fia spermaszáma közötti kapcsolat nagyon világos.



Veszélyes lehet a karácsonyi habzsolás

2018. december 27.

Akár 2-3 kilót is magára szedhet karácsonykor, aki nem figyel. Az ünnepi asztalnál szinte mindenki többet eszik a megszokottnál, és bizonyos betegségek esetén ez veszélyes is lehet – erre hívja fel a figyelmet Veresné Dr. Bálint Márta, a Semmelweis Egyetem ETK Dietetikai és Táplálkozástudományi tanszékének docense.

Az átlagos ünnepi menü sok családnál a magyar ízlésnek megfelelően még ma is energia- és zsírdús ételekből áll (például rántott hal, francia saláta vagy majonézes krumpli), és természetesen ezen felül még sokféle sütemény, édesség, ital is kerül az asztalra. Ez azért jelent gondot, mert a magyar felnőtt lakosság 50-60 százaléka egyébként is túlsúlyos vagy elhízott, aki pedig hajlamos rá és nem vigyáz, gyorsan felszedhet még pár kilót. A dietetikus szerint ettől függetlenül az egészségünk megóvása érdekében is érdemes figyelni arra, hogy mit és mennyit eszünk.



5 + 5 tipp a karácsonyi pluszkilók ellen

2018. december 27.

A karácsony a szeretetről, a családról és az ajándékozásról szól. Na meg persze a finom ételekről. Ha nem vigyázunk, az ünnepek alatt könnyen megugorhat a ruhaméretünk, és a következő évet kezdhetjük azzal, hogy kemény munkával próbálunk megszabadulni a pluszkilóktól. De semmi vész, idén sem kell lemondani a nagyi töltött káposztájáról, vagy anyukánk mennyei bejglijéről. Kis odafigyeléssel reális cél, hogy szilveszterkor is beleférjünk az álomruhába. 

A www.foodpanda.hu ételrendelő oldal legutóbbi felmérése jól mutatja, hogy mi magyarok nem járunk élen a tudatos étkezés terén. Ha ételrendelésről van szó, legtöbbször pizzára, hasábburgonyára vagy somlói galuskára kattintunk, az egészségesebb fogások pedig háttérbe szorulnak. Ezért mutatunk tíz hasznos tippet, hogy az ünnepi szezont is megússzuk pluszkilók nélkül.



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...500501502...635
hírek, aktualitások

Hogyan hat a telefonozás és a stressz szájüregünk egészségére?

2025. október 30.

A mindennapi életünkben jelen lévő stressz nemcsak a lelki egyensúlyunkat és általános egészségünket terheli meg, hanem a szájüreg állapotára is negatívan hathat. Egy 2024-ben végzett kutatás rávilágított arra, hogy a fokozott stressz és szorongás összefügg a bruxizmus, vagyis a fogcsikorgatás gyakoribb előfordulásával. Ez a jelenség hosszú távon komoly problémákat okozhat: a fogak fokozott kopásától kezdve az állkapocsízületi panaszokon át egészen a szájüreg általános egészségének romlásáig. Az eredmények hangsúlyozzák, hogy a stresszkezelés és a tudatos szájápolás egyaránt fontos szerepet játszik a megelőzésben.

A túlzott telefonozás és a fogszuvasodás kapcsolata

Az okostelefon ma már a mindennapok elengedhetetlen része, ám egyre több kutatás figyelmeztet arra, hogy a túlzásba vitt használata nemcsak a szemre és a testtartásra, hanem a szájüreg egészségére is hatással lehet. Azok a serdülők, akik hetente több mint 6 órán át használtak okostelefont, 28%-kal nagyobb valószínűséggel tapasztaltak fogszuvasodási tüneteket, mint azok, akik kevesebb mint 2 órán át használták okostelefonjukat – számolt be róla 2024-es kutatásában a Nature. A jelenség mögött több tényező is állhat: a képernyő előtt töltött hosszú idő gyakran párosul nassolással, cukros italok fogyasztásával, kevesebb vízivással és hanyagabb szájápolási rutinnal. Mindez együttesen kedvez a baktériumok elszaporodásának és a zománc ásványianyag-vesztésének, vagyis a szuvasodás kialakulásának.

A mellrák típusai, kockázati tényezői

2025. október 30.

A mellrák esetében örökletes és nem örökletes („sporadikus”) betegségről beszélhetünk. A ritkább, örökletes emlőrák hátterében gyakran az ún. BRCA gén különféle mutációja áll, ami növeli a daganatok kialakulásának kockázatát. Emellett ismertek más, kockázatot fokozó géneltérések is. Ma már célzott genetikai tanácsadás és vizsgálat segít azonosítani az érintetteket, és ezek az eredmények a műtéti és gyógyszeres döntéseket is befolyásolják.

A nem örökletes emlőrák jelenléte jóval gyakoribb Magyarországon. Kialakulásának leggyakoribb okai:


életmódbeli tényezők, mint a mozgáshiány, túlsúly, dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás
cukorbetegség
rossz anyagcsere kontroll
terhesség, szülés, szoptatás hiánya vagy minél későbbi életkorra tolódása
korábbi emlőbesugárzás (pl. gyerekkorban más daganat miatt)
emlőt érő mikrotraumák (bizonyos sportágakban)


A betegség három fő szövettani altípusa eltérő „vezérlő mechanizmussal” és terápiával jár:


Hormonreceptor-pozitív (az esetek kb. 75–80%-a): jól reagál antiösztrogén/ösztrogéncsökkentő kezelésekre.
HER2-pozitív (az esetek kb. 10–15%-a): ma már célzott HER2-gátló antitestekkel és modern molekuláris terápiákkal hosszú távon kontrollálható.
Tripla negatív (az esetek ~10%-a): nem érzékeny hormon- vagy HER2-célzásra, de kemoterápiával és újabb immunterápiákkal hatékonyan kezelhető.

Vizuális érzékelés, avagy a látás világa

2025. október 29.

A látás és a szenzoros feldolgozás arányáról nincsenek pontos, általánosan elfogadott statisztikák, de a szakirodalom szerint a látási élményünk jelentős része nem csupán a látott információk észleléséből áll, hanem azok feldolgozásából is.

Vizuális feldolgozás


Látás: a látás magában foglalja a fényérzékelést és a vizuális információk észlelését, amelyet a szemünk végez. A retina érzékeli a fényt, amelyet az agyunk értelmez, hogy képet alkothasson a külvilágról.
Szenzoros feldolgozás: a szenzoros feldolgozás során az agyunk nemcsak az alapvető látási információkat dolgozza fel (mint pl. színek, formák), hanem azokat kontextusba is helyezi. Ez magában foglalja a figyelmet, a memóriát és az érzelmeket is, amelyek mind befolyásolják, hogyan értelmezzük azt, amit látunk.


Arányok Bár konkrét számadatokat nehéz megadni, szakértők gyakran említik, hogy a vizuális élményünk kb. 80-90%-a származik a szenzoros feldolgozásból.

Ez azt jelenti, hogy csupán 10-20% az, amit közvetlenül látunk, a többi információt az agyunk dolgozza fel és értelmezi.


Érzékszervek az SPD (szenzoros feldolgozási zavar) szerint
Vizuális (látás)
Auditív (hallás)
Taktilis (érintés)
Vesztibuláris (egyensúly)
Proprioceptív (testhelyzet)
Interoceptív (belső érzékszervek)
Olfaktórikus (szaglás)
Gusztatorikus (ízérzés)