Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Romlik gyermeke iskolai teljesítménye? Lehet, hogy a pajzsmirigyével van baj!

2017. október 13.

A pajzsmirigyzavarok igen változatos tüneteket produkálnak, és sokszor olyannyira apró figyelmeztető jelei vannak, hogy az ember könnyen átsiklik rajtuk. Ilyen lehet például a gyerek iskolai teljesítményének romlása is, ami olykor pajzsmirigy alulműködés következménye. Hogy milyen tünetekre érdemes ezen kívül figyelni, és hogy mit lehet ellene tenni, arról dr. Tar Attilát, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusát kérdeztük.

Pajzsmirigyzavarok gyermekkorban

A pajzsmirigy problémái igen gyakori betegségnek számítanak a felnőttek körében, ám a gyermek endokrinológiai szakrendelésen lévők nagy része is a szerv elégtelen működésében szenved. Bár ritkán, de előfordulhat a pajzsmirigy túlműködése is, ám a fiatalabb korosztály tagjait jellemzően a csökkent hormontermelődése sújtja, ami lehet veleszületett és szerzett állapot is. Előbbi esetben már a gyermek igen korai életszakaszában diagnosztizálják a betegséget (újszülöttkori szűrés), míg a szerzett pajzsmirigyzavarra általában serdülőkorban derül fény.

  • A pajzsmirigy alulműködés az egész szervrendszerre negatív hatást gyakorol, ezért fontos a terápia mielőbbi megkezdése, különösképp csecsemőkorban. Hiszen pajzsmirigy hormonok hiányának következtében a csecsemőknél normál ütemű növekedés és a fejlődés lelassulhat, valamint mentális retardáció is bekövetkezhet.
  • Az iskolás korban diagnosztizált pajzsmirigyzavarnak már szerencsére nincs hasonló következménye, ám igen kellemetlen tüneteket, később pedig akár meddőséget és egyéb egészségügyi problémákat is okozhat, így a kezelése minden korosztály számára kiemelt jelentőséggel bír.


A kismamának tilos az alkohol

2017. október 12.

Az alkoholista kismama gyermekének 428-féle betegsége lehet…

A terhesség és az alkohol nem alkotnak összeillő párost

Az az alkoholmennyiség, amivel az embrió vagy a magzat találkozik az anyaméhben, negatívan hat a megszületendő gyermek egész életére.

Születést követően szemmel látható nyomai is lesznek annak, hogy az édesanya bizony többször is a pohárhoz nyúlt a várandóssága alatt. Kis súllyal született újszülöttek, elvékonyodott felső ajkak, egymástól távol ülő szemek, idegrendszeri rendellenességek, alulfejlett agy… és folytatható a felsorolás. A veleszületett károsodásoknak ezt a csoportját magzati alkohol szindrómaként (FAS, fetal alcohol syndrome) írja le az irodalom, de egyre inkább terjedőben van a károsodások szélesebb körét felölelő magzati alkohol spektrumzavar (FASD, fetal alcohol spectrum disorder) elnevezés is. A becslések szerint 100 emberből 1-nek van FASD-ja.

A magzati alkohol spektrumzavar réme

Az anya alkoholfogyasztása miatti alkoholexpozíció nagyszámú betegséget és rendellenes elváltozást vonhat maga után. A rangos Lancet tudományos folyóiratban 2015-ben megjelent közlemény alapján 428 különféle betegséggel és tünettel hozható összefüggésbe a magzati alkohol spektrumzavar.

Az alkoholt fogyasztó kismamák gyermekeinek több mint 90%-a viselkedési zavarokkal küzd, és mintegy 80%-uk kommunikációs zavarokkal rendelkezik – azaz vagy a beszédértéssel, vagy a verbális kifejezéssel vannak problémáik. Az anyaméhben alkoholnak kitett gyermekek 70%-ának kognitív problémái vannak, míg több mint a felüknél figyelemzavar vagy hiperaktivitás tapasztalható.



Így vigyázzunk az egészségünkre a nagy hidegben

2017. október 12.

A hőmérséklet változása, a betörő hidegfront, illetve a tartós hideg jelentősen megterheli szervezetünket. A hideg kedvezőtlen hatásait megelőzhetjük megfelelő öltözködéssel, meleg ételek és italok fogyasztásával. Ha fázik, vacog, végtagjai, orra, füle fáj vagy zsibbad – ezek már a kihűlés vagy a fagyás előjelei! Előzze meg a további lehűlést testmozgással, vagy menjen belső térbe melegedni.

Öltözzön az időjárásnak megfelelően, rétegesen

Védje magát a széltől és az átnedvesedéstől. A nedves ruhákat minél előbb váltsa át. Viseljen természetes alapanyagú gyapjú vagy pamut alsó ruházatot. Különösen figyeljen arra, hogy megfelelő cipőt, csizmát viseljen, ami elég bő ahhoz, hogy lábujjait mozgathassa, mert a lábfej hamar lehűl, a lábujjak könnyen szenvedhetnek könnyebb-súlyosabb fagyási sérüléseket. Hasonlóan védje kezét és a fejét is. Ne fogjon meg hideg tárgyakat csupasz kézzel, mínusz 10 fok alatt feltétlenül viseljen kesztyűt.

Az idősek különösen figyeljenek néhány dologra

A nagy hidegben az idősek lehetőleg ne menjenek a szabadba. Fontos, hogy biztosítsa a megfelelő hőmérsékletet a belső térben, a lakásban is. A kihűlés veszélye nemcsak a szabad térben áll fenn, hanem lakásunkban is, ha ott tartósan 15oC alatti a hőmérséklet – ez főleg az idősek, betegek, mozgásukban korlátozottak esetén jelent kiemelt kockázatot.

A lakáson belül is öltözzön rétegesen, a lábait is védje gyapjú zoknival, viseljen papucsot. Tegyen szőnyeget a padlóra, a nem tökéletesen záró ajtók, ablakok elé illetve közé helyezzen párnát, szőnyeget.



Iskolás mosolyok - A fogváltás gondjai

2017. október 11.

A fogváltás minden gyermeknél más-más ütemben zajlik. Általánosságban elmondható, hogy hat éves kor körül kezdődik. Ekkor kb. 20 tejfoggal rendelkezik a gyermek. A fogváltás 13 éves korig lezajlik, 28 maradandó fog kialakulásával. A bölcsesség fogak csak később, fiatal felnőttkorban bújnak ki. A fogváltás van, akinél korábban, van akinél később indul meg, és van, akinél 1-2 év alatt lezajlik, mások elhúzódó évekig cserélik le tejfogaikat.  

 

Az első tejfog elvesztése és az új fog kitörése után célszerű fogorvoshoz vinni gyermekünket, aki figyelemmel kíséri a fogváltás folyamatát. Jó, ha a szülő tisztában van a fogváltás menetrendjével is, hogy maga is nyugodtabban tudja koordinálni gyermeke maradandó fogsorának kialakulását. Az első tejfogaink a két alsó és két felső metszőfog, ennek megfelelően fogváltáskor elsőként a két alsó metszőfogát veszti el a gyermek, majd a felső fogsor metszőfogai következnek. Ez a folyamat 6-7 éves életkorban szokott bekövetkezni. 8-9. életév környékén az oldalsó metszőfogak helyett nő ki a maradandó fog, majd 9-10 évesen a tejőrlők helyébe lépnek az első kis őrlőfogak, majd 1-2 éven belül a második kisőrlők. 10-11 éves korban a szemfogak váltása zajlik le. A tejfogsor leváltása után a meglévők mögé még kibújik két nagy őrlőfog. 

Ahogyan a tejfogak megjelenési sorrendje is gyermekenként eltérő lehet, a fogváltás sem mindenkinél ebben a sorrendben zajlik le. A fent vázolt fogváltási menetrend az általános fogváltási tapasztalatok alapján alakult ki.


Milyen képességei vannak egy Szuper Apukának?

2017. október 11.

A kisgyermek életében az első és legfontosabb szereplő az életet adó és gondoskodó édesanya. A kicsi egészséges testi-lelki fejlődését tekintve azonban az édesapákra is fontos szerep hárul. Egy édesapa nem csak szülő, de sokszor játszótárs, legjobb barát és tanácsadó is…

Sokszor az apa hozza be a gyermek életébe a kalandot, ami emellett azonban fontos, hogy következetes, megbízható legyen, és támaszt nyújtson az anyukának. A jó szülő fogalma nem azt jelenti, hogy tökéletesnek kell lenni, a fizikai jelenlét, és az érzelmi elérhetőség sokkal többet nyomnak a latban. Bojti Andrea gyermekpszichológus beszélt arról, mi kell ahhoz, hogy egy férfi igazi Szuper Apa lehessen.

A férfiak számára is egy új szerep az apaszerep, amit nekik is tanulniuk kell. Ugyanakkor az a hozott minta, amilyennek gyerekkorukban ők a saját édesapjukat látták, alapjaiban meghatározza későbbi viselkedésüket, akár pozitív, akár negatív az apaképük. A kislányok és a kisfiúk életében is az első férfimodell az édesapa. A kisfiúk számára az elsődleges azonosulási minta, míg a kislányok az első ismeretüket szerzik így a férfiakról. A jó apaminta, az egyik alapja a későbbi egészséges lelki fejlődésnek.

Nevezzétek be Apát! 

A baba életében vitathatatlanul az anya a legfontosabb szereplő, de a trendek azt mutatják, hogy az édesapák is egyre nagyobb részt vesznek át a kicsik körüli teendőkből. A Sudocrem is örömmel tapasztalja ezt az irányt, és szeretné megmutatni azt a rengeteg jó példát, amit sok apuka állít a mindennapokban. Ezért idén először elindítja a Sudocrem Szuper-Apu kampányt, hogy felhívja a figyelmet az édesapák fontos szerepére. A márka hivatalos Facebook oldalán az édesanyák nevezhetik párjukat a Szuper-Apu játékba, a nyertes édesapa pedig élménycsomagot kap ajándékba. Bojti Andrea, gyermekpszichológus a kezdeményezés kapcsán a Szuper-Apaságról beszélt, és néhány jótanáccsal is szolgált, mire érdemes odafigyelni egy újdonsült édesapának.



Érszűkületszűrés – Életek ezreit lehetne megmenteni vele!

2017. október 10.

Tízből 7-8 embert érinthetnek az erek – a visszerek és a verőerek – betegségei. Mégis sokan nem is gondolnak arra, hogy panaszaikat érbetegség okozza. Márpedig ezek korai felismerése nagyon fontos a súlyos, akár életveszélyes szövődmények megelőzése érdekében. A baj sok esetben már korán, háziorvosi vizsgálattal is kiszűrhető lenne. Ennek érdekében például az érszűkületszűrésére elindult a háziorvosokat felkészítő képzés. A Magyar Kardiológusok Társasága arra hívja fel a figyelmet: gyanú esetén kérjünk szűrővizsgálatot háziorvosunktól! 

Súlyos következmények

„Az érszűkület hazánkban körülbelül 400 ezer felnőttet érint. Amellett, hogy a legsúlyosabb esetekben a végtag elvesztéséhez vezethet és ez a beteget élete végéig rokkanttá teszi, ismeretes, hogy az érszűkületes betegek szív-és érrendszeri halálozása messze meghaladja a nem érbetegekét.



A gyerekek gyógyulása nem csak milliós eszközökkel segíthető

2017. október 10.

Az innovatív eszközök mellett a gyógyulást segítő, inspiráló környezetre is nagy szükség van a gyermekgyógyászati intézményekben – derült ki a K&H gyógyvarázs program tavaly indított területi pályázatából. Idén ismét 26 magyarországi kórház, mentőállomás, védőnői szolgálat, valamint gyermek háziorvosi rendelő munkatársainak álma valósulhat meg azzal, hogy a kicsik rehabilitációja szebb környezetben történhet.

Egy kórterem kifestése, egy játszószoba vagy egy mesesarok létrehozása nem tűnik nagy feladatnak, és a költségeket tekintve sem milliós tétel, de ha a gyakran szemet szúró eszközhiányra gondolunk az egészségügyben, érthetővé válik, hogy nem a közérzet és a kényelem javítása az elsődleges szempont, amivel az intézményvezetőknek számolniuk kell.

Igény azonban nagyon is van a gyermekek egészségmegőrzését, betegség-megelőzését és rehabilitációját segítő eszközökre és a kellemes környezetre, amit az is bizonyít, hogy a K&H gyógyvarázs területi pályázatára már az első évben 117 intézmény jelentkezett.

A pályázatra idén október 19-ig újra várják minden olyan intézmény jelentkezését, amely elsősorban a kicsik kényelméhez, jobb közérzetéhez hozzájáruló ötletet, elképzelést valósítana meg.

A kiválasztott pályázatokra pedig több mint kétszáz bankfiókban és online, két hónapon át szavazhat majd a közönség országszerte.



Külföldre utaztok? Érdemes szülői hozzájáruló nyilatkozatot is vinni!

2017. október 09.

Nem írja elő jogszabály vagy nemzetközi egyezmény, de ha rövidebb időre utazik az egyik szülő a gyermekével külföldre, érdemes a másik szülő hozzájáruló nyilatkozatát magával vinnie, amit a nagyobb biztonság érdekében közjegyzői okiratba is lehet foglalni – közölte a Magyar Országos Közjegyzői Kamara.

Mint írták, a hozzájáruló nyilatkozatot nem muszáj közjegyzői okiratba foglalni vagy akár aláíráshitelesítéssel ellátni, a külföldi hatóságok számára sok esetben elegendő egy magánokirat is. Érdemes mégis közjegyzőhöz fordulni, mert a közjegyzői okiratba foglalt nyilatkozat közokirat, ezért jóval nagyobb a valószínűsége, hogy azt a külföldi hatóságok feltétel nélkül elfogadják. Hiteles fordítás is készülhet a közjegyző előtti beleegyezésről, vagy a nyilatkozó fél eleve idegen nyelven is megírhatja azt.

Hozzátették: a közjegyző aláírásával és pecsétjével ellátott okiratot külföldi felhasználás céljából a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) nemzetközi felülhitelesítéssel (úgynevezett Apostille-jal) látja el, amelyet a világ 115 országában ismernek el.

Nem kell a zsebünkbe nyúlni 

Így, ha a külföldi hatóság érdeklődne a gyermek státusza felől, egyértelműen és közokirattal bizonyítható, hogy a gyermek nem jogellenesen tartózkodik külföldön. Az aláíráshitelesítéssel és a nemzetközi felülhitelesítéssel is ellátott nyilatkozat nem kerül többe pár ezer forintnál, azaz egy átlagos utasbiztosítás áránál, és gyorsan beszerezhető: a közjegyzőnél és a MOKK-nál is adott esetben percek alatt elkészülnek az iratok – tették hozzá.



Zsibbadás: az idegeink panaszt jeleznek!

2017. október 09.

Sokszor nem is tulajdonítunk neki jelentőséget, ha zsibbad valamelyik végtagunk, pedig a visszatérő bizsergető érzés az ortopéd szakorvos szerint súlyos neurológiai, vagy mozgásszervi betegséget is jelezhet. Csak alapos vizsgálattal lehet kideríteni, mi a kiváltó ok és ennek ismeretében megtalálni rá a gyógymódot.

Mindannyian ismerjük az érzést, amikor tartós mozdulatlanság miatt bizsergető érzés alakul ki valamely testrészünkben, ám megrázva a végtagunkat, a vérkeringés visszatérésével a zsibbadás is elmúlik rövid időn belül. Ha azonban ez az érzés gyakran visszatér, kialakulásának látszólag nincs oka és sokáig tart, míg elmúlik, mindenképp érdemes orvost felkeresni. Leggyakrabban ugyanis a perifériás idegek, vagy a központi idegrendszer működési zavara állhat a háttérben. 

„Sokszor alapbetegségek kísérőjelensége a bizsergető érzés, például cukorbetegség, anyagcserezavar, rosszindulatú daganatos, vagy akár pajzsmirigy betegség is állhat a háttérben. Ha a zsibbadás sokáig tart, vagy olyan helyen jelentkezik, mint az arc, felső végtagok, vagy váratlanul jelentkezik, esetleg más tünettel, mint gyengeséggel, izomtónus vesztéssel jár, azonnal forduljunk orvoshoz!” - mondta Dr. Moravcsik Bence Balázs, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő ortopéd szakorvosa.

A zsibbadást indokolhatja kéztőalagút-szindróma, porckorongsérv, idegbecsípődéssel járó mozgásszervi betegség (például neuropáthia, amely esetében az ideg működésében az ideg anyagcsere zavara áll fenn), fertőzés (például övsömör, herpesz), bakteriális fertőzés (pl. Lyme-kór), gyógyszer mellékhatása, vitaminhiány, súlyosabb neurológiai panasz, keringészavar, daganatos megbetegedés, sclerosis multiplex, vagy Parkinson-kór is. 



Top 3 gyerekkori bőr-, haj-, köröm nyavalya

2017. október 08.

Elég borzalmas, amikor gyermekünk hazajön az óvodából, iskolából és felfedezünk rajta valamilyen közösségben terjedő nyavalyát… Például tetűt, körömgombát vagy uszodaszemölcsöt. Ha pár ilyenen túlesik a család, akkor előbb-utóbb felmerül a megelőzés kérdésköre…

1. Tetű

Óvodai, iskolai közösségekben sajnos a tetvek gyorsan terjednek, hiszen a gyerekek pl. játék közben gyakran összedugják a fejüket, és a tetvek könnyen átgyalogolnak egyik gyerkőcről a másikra. Ezt szülőként nem annyira tudjuk megelőzni, viszont arra mindenféleképpen érdemes megtanítani a gyereket, hogy más kabátját, főleg sapkáját véletlenül se vegye fel, illetve ruháit lehetőség szerint ne rakja túl közel másik gyerek ruháihoz. A családban sose használjunk közös fésűt, és az ágyneműt mossuk minél sűrűbben és minél nagyobb hőfokon. Jó, ha tudjuk, a sűrű hajmosással nem megyünk sokra, hiszen a tetűk a frissen mosott hajat is ugyanúgy kedvelik.

A biztonság kedvéért hetente-kéthetente átnézni a gyerek haját, ám ha a környezetünkben van tetves gyerek, akkor érdemes minden este vizsgálatot tartani. Ha esetleg tetűt találunk, akkor azonnal kezdjük el a kezelést, ne hagyjuk, hogy még több fertőzést okozzon. Gyógyszertárban kapható tetűirtószerekkel többnyire sikerrel járhatunk.



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...505506507...552
hírek, aktualitások

Az egyke trónfosztása - testvérféltékenység

2024. szeptember 09.

Minden családi anekdotatárban találkozhatunk olyan történetekkel, amikor a nagyobbik gyermek a korábban várva várt kistestvért hirtelen "visszavitetné a gólyával"...  

A féltékenység valószínűleg az egyik legrosszabb dolog, ami velünk történhet. Korra, nemre való tekintet nélkül mindenkit a kétségbeesésbe taszíthat ez az áldatlan állapot, amikor egy kedves személynek vagy dolognak a birtokát mással kell megosztani. Ismeretes szerelmi, szakmai, baráti és nem utolsó sorban testvéri féltékenység. Minden családi anekdotatárban találkozhatunk olyan történetekkel, amikor a nagyobbik gyermek a korábban várva várt kistestvért hirtelen "visszavitetné a gólyával" vagy szívesen odaajándékozná a szomszédnak, esetleg tettlegességgel is nyomatékot ad ilyen irányú kívánalmainak.

A gyerekek persze a legtöbb esetben kifejezetten örülnek a kistestvérnek, érdeklődéssel figyelik anyjuk gömbölyödő pocakját, és alig várják, hogy új játszótársat kapjanak. Aztán anya a gömbölyödő pocakkal együtt eltűnik néhány napra, és mire visszatér valami végérvényesen megváltozik. A kiságyban ott az új játszótárs, akivel - legalábbis kezdetben - meglehetősen kevés számú játékot lehet játszani. És ez még nem minden: úgy tűnik anya és apa sem kárpótol a játszótárs nélkül töltött percekért, hiszen állandóan az új bőgőmasina körül legyeskednek.

A testvérféltékenység ugyan a későbbi években is fel-felbukkanhat, de a kisgyermekben különösen megvan az a vágy, hogy kizárólag ő birtokolja az anyai és az apai szeretetet. A kicsik azonban ritkán fogalmazzák meg pontosan vágyaikat, ezért általában "kerülő utakon" fejezik ki ellenérzéseiket, vagy vonják magukra a figyelmet.

Osztozni a szereteten 

Az óvodás korú, és az annál kisebb gyerekek nehezebben viselik el, hogy a szülőkön, elsősorban az anyán osztozni kell. Ilyenkor fordul elő, hogy egy-két játék "véletlenül" a kiságyban landol, vagy túl hevesre sikerül a kisebb megszeretgetése. A nagyobb testvér esetleg arról fantáziál, hogy mi lenne, ha tündérek, manók vagy egyéb lények vinnék magukkal a kishúgot vagy kisöccsöt, lehetőleg örökre.

Válasszon ízületeinek megfelelő sportágat!

2024. szeptember 09.

Nagy divat a futás, de a szakorvos szerint nem mindenkinek ajánlott, még ha számos előnnyel is jár. Dr. Moravcsik Bence Balázs, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő ortopéd szakorvosa szerint minden sportnak megvan az előnye és a hátránya, de azt sem árt tudni, melyik mozgásfajta, melyik testrészünk terheli meg.

Futás

Ez a legegyszerűbb, legharmonikusabb mozgásforma, jó szív- és tüdő kapacitásnövelő, állóképesség javító sport. Manapság egyre nagyobb népszerűség övezi, elsősorban a 20-40 év közötti korosztályban, de a lefutott kilométerektől függően különböző mozgásszervi panaszok alakulhatnak ki. Ízületi porcgyengeség, kopások, duzzanatok alakulhatnak ki a csípőben, a térdben és a bokában, amely az ízület terhelhetőségének csökkenésével járhat. Éppen ezért fontos a megfelelő mennyiségű nyújtás, hiszen az izommerevség az ízület mozgásának beszűkülését, majd annak kopását okozhatja. Az ortopéd szakorvos szerint oda kell figyelni a felső végtagok erősítésére is, nemcsak a könnyebb futás érdekében, hanem azért is, hogy a vállöv és a mellizmok ne rövidüljenek meg.

Konditerem, súlyzózás

Kiváló erőnlét, állóképesség fejlesztésére, izomtömeg növelésére, a testsúly csökkentésére, de erre a sportra is igaz, hogy a fokozatosságot és a szakszerűséget be kell tartani. Fontos, hogy a különböző sporteszközöket megfelelően használjuk, a terhelés nagysága pedig alkalmazkodjon a szervezet terhelhetőségéhez és az adott izomzathoz. Rossz használatból adódóan ficam, izomhúzódás, izomszakadás, extrém esetben csonttörés is a sportolás végét jelentheti, hosszabb távon kopások is kialakulhatnak a végtagokban, amelyek kezelése hosszadalmas és fájdalmas lehet. Egy személyi edző többet segíthet, mint azt talán sokan gondolnák, a bemelegítés után pedig legalább 45 percet eddzen!

Tenisz, squash

Klasszikusan féloldalas sportág, de változatosabb, mint ha valaki egyedül emeli a súlyokat, esetleg fut a természetben, a futópadon. Fontos, hogy karban tartsa teste másik oldalát is, éppen ezért nem szabad leragadni csak a játéknál, erőnléti, súlyzós gyakorlatokat is végezni kell a szervezet egészsége érdekében. A teniszkönyök kialakulása gyakori, emellett a hirtelen helyzetváltoztatások miatt a térd és a boka van a leginkább kiszolgáltatott helyzetben.

Ezért fontos, hogy a gyerek a korának megfelelő játékkal játsszon!

2024. szeptember 08.

Miért szükséges alaposan megfontolni, hogy milyen játékokat veszünk gyermekünknek? Hogyan válasszunk tudatosan napjainkban, amikor szinte milliónyi különböző játék kapható? Alábbi cikkünkben pontosan ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat!  

A játékok elsődleges célja a készségfejlesztés

Ugyan a játékok hallatán elsőre az önfeledt szórakozásra gondolhatunk, viszont alapvetően a legfontosabb készségek fejlesztésére szolgálnak. Szerencsére a móka és a tanulás nem zárja ki egymást, azonban érdemes korosztály alapján játékokat választani. A legtöbb játék dobozán vagy leírásában konkrétan láthatjuk, hogy hány éves gyerekek számára ajánlottak.