Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Koporsót állítottak a Móricz Zsigmond körtérre

2017. szeptember 30.

Szomorú tény és adat, hogy a vezető halálokokat figyelembe véve, négy emberből három olyan betegségben hal meg, amely szűrővizsgálattal megelőzhető lett volna. Innen eredeztethető a társadalmi célú reklámhadjárat beszédes címe: 4ből3, s az a meghökkentő installáció, amely egy héten keresztül nem mindennapi módon tematizálta környezetét! A járókelők választhattak, hogy a szűréseket szimbolizáló három ajtó valamelyikén, vagy egy bizarr koporsószimbólumon haladnak tovább...   

A megosztó, de éppen ezért egyedülállóan figyelemfelkeltő ötlet szélsőséges reakciókat váltott ki a Móricz Zsigmond körtér közönségéből, vagyis elérte célját, és felhívta a figyelmet az egészségügyi szűrések fontosságára, csak úgy, mint a szintén Springer & Jacoby ügynökség által készített reklámfilm, ami a nyár eleje óta látható a médiafelületeken. Elmondhatjuk, hogy kampány már most érezhető társadalmi diskurzust generált!  

Koporsót állítottak a Móricz Zsigmond körtérre. Videóhoz katt ide!


Szelén – A 200 éves immunerősítő

2017. szeptember 29.

A mai élettempó, életvitel stresszhez, fáradtsághoz, immunrendszeri deficithez, majd ebből eredő betegségekhez, sőt, a nemi vágy és teljesítőképesség csökkenéséhez vezethet. A 200 éve felfedezett szelénről egyre több klinikai vizsgálat igazolja pozitív élettani hatását.

Szelénforrásaink: Sovány hús, hal, rákfélék, teljes kiőrlésű gabona, avokádó, paradió, paradicsom, brokkoli.

A szelén az immunrendszer egyik fő támogatója

A szelén felfedezése Berzelius svéd vegyész nevéhez fűződik. Azóta a gumi-, az üveg- és a festékipar egyik lényeges nyersanyaga, de biológiai hasznosulása révén mint nyomelem rendkívül fontos az emberi és más élő szervezetek számára is.

A talajban, a felszíni vizekben és a levegőben is megtalálható változó mennyiségben.

Zöldségekben, gyümölcsökben kevesebb, húsokban, halakban, kagylókban több, a belsőségek közül a vesékben, a májban van a legtöbb.
A szelénben gazdag talajon termesztett növények szelénkoncentrációja is nagyobb, s ez fordítva is igaz.

Az emberi szervezet gyomor-bél rendszerében a vékonybélből könnyen felszívódik, ennek mértéke és hasznosulása kortól, egészségi állapottól, a szelén szerves vagy szervetlen vegyületétől függően eltérő lehet.



Ki lesz az idei év Szuper-Apukája?

2017. szeptember 29.

Egy kisgyermek életének legfontosabb szereplője az édesanya, aki táplálja, gondozza és elhalmozza szeretetével a kicsit. A trendek azonban azt mutatják, ma már egyre gyakoribb, hogy az édesapák is jobban ki akarják venni a részüket a gyermek körülötti teendőkből.

A Sudocrem is örömmel tapasztalja ezt az irányt, és szeretné megmutatni azt a rengeteg jó példát, amit sok apuka állít a mindennapokban, ezért idén először elindítja a Sudocrem Szuper-Apu kampányt, hogy felhívja a figyelmet az édesapák fontos szerepére.

A kislányok és a kisfiúk életében is az első férfimodell az édesapa. A kisfiúk számára az elsődleges azonosulási minta, míg a kislányoknak az első tapasztalat a férfiakról. A jó apaminta tehát alapja a gyermek egészséges lelki fejlődésének, a későbbiekben pedig az édesapa nyújt támaszt, sokszor ő az, aki behozza a kisgyermek életébe a kalandot. Egyszerre tanító, szülő és barát. Nevel, felkészít az élet bukkanóira, és mindig lehet rá számítani.

Persze egy gyermek érkezésekor a feladatok oroszlánrésze az édesanyára hárul, de ma már egyáltalán nem számít ritkaságnak, ha egy édesapa ugyanúgy részt szeretne venni gyerkőc életében, és igyekszik a lehető legtöbbet segíteni a kicsi körülötti teendőkben is. A Sudocrem, hogy odaálljon a pozitív trendek mellé, elindította az Év Szuper-Apukája kezdeményezést.

A márka hivatalos Facebook oldalán az édesanyák egy rövid történet és egy fotó beküldésével nevezhetik párjukat a játéka. A jelöltekre bárki szabadon szavazhat, a kampány zárultával pedig a legtöbb szavazatot gyűjtő édesapa izgalmas kaland-élménycsomagot kap ajándékba.



Elhanyagolt esszencia: meddőség

2017. szeptember 28.

Egyre gyakoribb jelenséggé válik a hibás életmódból fakadó meddőség. Manapság megrendítő lehet egy pár számára a hír, azonban nem mindegy, hogy az miből ered.

A genetikai sérülésből, betegségből fakadó terméketlenség komoly súlyú probléma. Azonban a többség csupán életmódbeli problémából fakadóan vált meddővé. Ez viszonylag egyszerűbb vizsgálatokkal, főként endokrinológussal együttműködve kideríthető. Elsőre az ember összeroppan lelkileg a hír hallatán, azonban számos olyan esettel találkoztam már, ahol nagyon komoly problémák ellenére is sikerült természetes módon teherbe esni.

Igaz az a mondás, miszerint „az vagy amit megeszel”!

Az étkezésünk egyre inkább felszínes, gyors, monoton tevékenységgé válik, jellemzően sokat eszünk, és egyáltalán nem tápláló élelmiszereket. E mellé társul a mozgáshiány és a fokozottan stresszes életvitel. Mindez pár éven belül felborítja a hormonális működést, az ivar- és petesejtek egészségét.

Ha hanyagoljuk a testünket, az is hanyagolja az igényeinket. Hogy várhatjuk el tőle, hogy megfelelően teljesítsen, ha mi magunk sem fordítottunk rá elég figyelmet, törődést? Szervezetünk ápolásra szorul, mint az a szobanövény, amelyet tartunk az ablakpárkányon. Biztosítani kell számára a megfelelő fény-, oxigén- és tápanyagfelvételt, és akkor virágozni fog.

Frissítsünk!

Frissíteni szükséges a testünkben zajló biológiai folyamatokat, ehhez kezdetben jól jön a gyógymasszázs, ami által javíthatunk az anyagcsere- és a hormonális működésen. Emellett a szervezet ki tudja magát pihenni, így a regenerálódási fázis elmélyül, és többszörös hatással újítja meg a sejteket. Főleg, ha fokozatosan és szakember segítségével kialakítjuk a saját étrendünket és mozgásformánkat. Kezdetben már ezek a lépések is látványos eredményeket hoznak.



5 igazság a fogágybetegségekről

2017. szeptember 28.

A fogágybetegségek igazi népbetegségnek számítanak, különböző fokozatai a felnőtt lakosság 75%-ánál kimutatható. Mivel a fogíny sorvadása nem jár fájdalommal, így sok esetben, mire fény derül a betegségre már a fog megtartása válik kétségessé. Előrehaladott állapotban ugyanis az ínysorvadás a fogíny szerkezetében olyan elváltozásokat okozhat, melyek a fogak elvesztéséhez is vezethetnek.

Hosszasan zajló folyamatról van szó, kezdetben felszíni ínygyulladás az első jel, mely mind lejjebb haladva a foggyökér illetve az azt körülvevő csont közötti rostrendszer pusztulását okozza, melynek egyenes következménye a fog meglazulása. 

A fogíny gyulladását az érintett tetten érheti önmagán, ugyanis a fogínygyulladás elsődleges tünete a duzzadt, vörös íny. Mitöbb ha valaki ínyvérzést tapasztal, biztos lehet benne, hogy gyullad az ínye, hiszen az egészséges íny nem vérzik, még fogmosás alkalmával sem. Ha ezeket tapasztalva fogorvoshoz fordulunk, kezelőorvosunk panoráma röntgenfelvételt készít, melyen egyértelműen láthatóvá válik a fogakat körülvevő csont állapota, s megállapítható a fogínysorvadás mértéke. Az időben megkezdett kezeléssel megmenthető a fog.



Szinetár Dóra nagyfia is alig várja, hogy babázzon

2017. szeptember 27.

Már csak néhány hét van hátra Szinetár Dóra harmadik gyermekének érkezéséig. A színésznő családja igazi csapatként készül a kicsi fogadására, Dóra pedig mindent megtesz, hogy a babaszoba szépítésén túl gyermeke egészsége is biztonságban legyen.

Szinetár Dóra és Makranczi Zalán izgatottan várja kisfiúk érkezését. A gyönyörű színésznő „tapasztalt” várandósként már máshogy készül az anyaszerepre, mint első két gyermekénél.

„Marci fiamat húsz, a kislányomat pedig harminc évesen szültem. Teljesen más most, négy évtizeddel a hátam mögött babát várni. Fizikailag kicsit nehezebben élem meg, lelkileg viszont sokkal mélyebben tudok a pici fogadására készülni. Az ember ilyenkor már egészen máshol tart fejben. Anno nem filozofáltam sokat a bennem zajló folyamatokról, de most értem, hogy mi történik velem és megérint a dolog” – meséli a boldog kismama.

Dóra bár jellemzően nem az a típus, aki a széltől is óvja csemetéit, és túlzott aggódással igyekszik megelőzni a legapróbb bajt is, szerettei egészsége a legfontosabb számára.

„Nem vagyok parázós anyuka, soha nem volt például légzésfigyelőnk. Most sem tárazok be mindenféle bababiztonsági kütyükből, de a férjemmel egy olyan megoldást választottunk, amivel hosszú távon biztosíthatjuk az egész család egészségét. Már tíz évvel ezelőtt is elgondolkodtam az őssejt levételen, akkor ez elmaradt, de most élünk ezzel a lehetőséggel. Megkaptam a levételhez szükséges kis csomagot a Czeizel Intézetben, mert a sejteket az FH Biobankban tároljuk majd. Már ma is olyan sokrétűen hasznosítja az orvostudomány – súlyos égési sérüléseknél akár az egész bőrfelületet helyre lehet hozni – és ki tudja, mi minden lesz még gyógyítható az őssejtekkel tíz-tizenöt év múlva. Ráadásul nem csak a kisfiamat és a szűk családomat óvhatom az őssejt levétellel: genetikai egyezés esetén bajba jutott barátaimon, ismerőseimen is segíthetek.”

A bébiőrök és gyerekzárak hanyagolásán kívül, a várandósság ideje alatt a kismamákon elhatalmasodó vásárlási láz is elkerüli a mindig kiegyensúlyozott színésznőt. Férjével és gyermekeivel inkább lélekben teremtik meg a legkisebb családtag számára ideális környezetet.



Hozzátáplálás cumisüvegből

2017. szeptember 27.

A közted és babád közti szeretet és összetartozás legmagasabb szintje a szoptatással valósul meg. Ezt az időszakot úgy is felfoghatjuk, mint a várandósság meghosszabbodását, mert olyan egységben éltek tovább.

Az anyatejed a legideálisabb csecsemődre szabott táplálék. Minden tápanyagot megfelelő arányban, könnyen emészthető formában tartalmaz. Mennyisége kicsid igényei szerint változik, még a nap folyamán is. Hőmérséklete mindig megfelelő, hiszen közvetlenül, rendkívül higiénikus és gyönyörű „csomagolásból”, a melledből kapja. 

Babádnak féléves koráig, de még azon túl sincs semmilyen más enni- vagy innivalóra szüksége. Az az ideális, ha akár 2 éves koráig, de azon túl is szoptatod gyermekedet, természetesen már más ételekkel kiegészítve.

Cumisüveg bevezetése előtt próbálkozhatsz szoptatásbarát itatókkal, pl. svéd itató, kihajló szélű pohár, Spilly Spoon gyógyszeradagoló kanál stb.

Táplálás cumisüvegből

Bármilyen ok miatt, ha úgy döntesz, hogy cumisüvegből is táplálod babádat, akkor jó, ha figyelsz a következőkre. Kicsidnek csak ajánld fel, hogy a szájába vegye az etetőcumit, de soha ne erőltesd! Megpróbálhatod az etetőcumival simogatni a baba arcát és ajkát, de ne tuszkold be a szájába. A cumi a csecsemő szájába egy kicsit felfelé álljon, a szájpadlását érintse, ne a nyelvét. Abban az esetben, ha a pici ellenáll vagy sír, tarts szünetet és később próbáld meg újra.

Ha először adsz cumisüvegből enni a szoptatott babádnak, akkor azt kis mennyiségekkel kezdd, és csak lassan, kb. 15 ml-ként emeld az adagokat. Legfontosabb, hogy csak szoptatás után adj pótlást!



Fémek a szájban? - Problémát okozhatnak!

2017. szeptember 26.

Fogfájásról, ínygyulladásról, esetenként fejfájásról panaszkodnak a páciensek és ritka, hogy ennek az okát a szájban lévő, különböző összetevőjű fémekben kereshetjük.

Az amalgámtömés önmagában is okozhat kellemetlen tüneteket, ha viszont valamilyen fémből fogpótlás is készült, akkor biztos, hogy a kellemetlen tünetek jelentkeznek. Az ok az, hogy a nyál – savas alkotóelemei révén – elektrolitként kezd működni, a különböző fémekből készült pótlások pedig, mint az elektrolízist működtető negatív illetve pozitív pólusok, galván jeleket bocsátanak ki. A galvanizáció következtében az egyik fém megpróbálja lebontani a másikat. A folyamatot az erre érzékeny beteg is érzi.

Egyik leggyakoribb tünet, hogy a szájban állandósul a savanykás ízérzet, holott nem evett a páciens savanyú ételt.

A megoldás az, hogy gyorsan meg kell szabadulni a hídtól, vagy az amalgámtöméstől. 
De a legjobb: megszabadulni mindkettőtől.

Cseréljük kerámiára!

Sokkal bonyolultabb a helyzet, ha különböző időben, különböző típusú fémekből készült pótlások vannak a szájban és a köztük létrejött feszültség-különbség okozza a kellemetlen tüneteket. Van – mondjuk – egy műanyaggal kombinált fém híd az egyik oldalon és egy porcelánnal leplezett híd a másik oldalon. Ebben az esetben az segít, ha a páciens lecserélteti a műanyaggal kombinált pótlást – általában az a régebbi és amúgy is megérett már a cserére – fémkerámiából, vagy fémmentes kerámiából készült fogpótlásra.

A legmegbízhatóbb, ha minden korona vagy hídpótlást, fémmentes kerámiapótlásra cserélünk. Ez a legbiztosabb módja annak, hogy kiiktassuk a fémallergiát. 



Miért nem elég a bőratka otthoni kezelése?

2017. szeptember 26.

A pattanásoktól, rosaceától szenvedők közül sokan már beazonosítani vélték, hogy bőratka okozza a problémájukat, esetleg már be is szerezték az otthoni kezelésre alkalmas szereket. Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikus mestere, gyógykozmetikusa azonban az öndiagnózis veszélyeire és a professzionális kezelés jelentőségére figyelmeztetett.

Mi a probléma az öndiagnózissal?

  • Mivel az utóbbi időben egyre többet hallani-olvasni a bőratkák okozta panaszokról, így azok közül, akik pattanásokkal, rosaceával küzdenek, csupán az olvasottakra támaszkodva sokan elkezdik önmagukat kezelni az itt-ott beszerezhető készítményekkel. Ez egyrészt veszélyes, hiszen mindkét bőrproblémának számos oka lehet, a hormonális okoktól kezdve az egyes allergiákig, érzékenységekig, tehát közel sem biztos, hogy szükség van a bőratkák elleni szerekre.
  • Másrészt pedig, ha valóban bőratka áll a bőrhibák mögött, az otthoni ápolás nem tudja azt a célirányos, speciális kezelést helyettesíteni, amire egy sokat tapasztalt kozmetikus képes. Tehát a legjobb esetben is elhúzódik így a javulás, illetve az sem biztos, hogy valóban bekövetkezik – hangsúlyozza Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikus mestere, gyógykozmetikusa.


A horkolás nem csak zavaró, de veszélyes is lehet

2017. szeptember 25.

A horkolás nem csak a hálótársat zavaró jelenség, de veszélyes is lehet a horkolóra nézve. Dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ neurológus főorvosa, szomnológus a horkolás szempontjából kockázatos élethelyzetekre és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

A horkoló hangot a felső légutak lágy szöveteinek (garat oldalsó és hátsó falai, nyelvgyök, nyelvcsap, mandulák, lágyszájpad) vibrációja hozza létre. Mint minden harántcsíkolt izom, így a garatfeszítő izmok is ellazulnak alvás közben, ilyen módon nem tudnak részt venni a garat nyitva tartásában, így az erre hajlamos személyeknél felső légúti szűkület vagy akár elzáródás alakulhat ki. A ki-be áramló levegő megmozgatja a lágy szöveteket, ennek eredménye a horkoló hang.

Tudni kell, hogy a horkolás valóban megnehezítheti a hálótárs alvását, az erre vonatkozó panaszok nem tekinthetők hisztinek. Ráadásul a horkolás a horkolóra nézve veszélyes is lehet, ha hosszabb-rövidebb légzési szünetek jelentkeznek közben. Ilyenkor az alvó személy rövid időre abbahagyja a légvételt és vele együtt a horkolást, majd hangos felhorkanás kíséretében hirtelen levegő után kezd kapkodni. Mivel minden egyes légzéskimaradás csak a központi idegrendszer éber állapota (ún. mikroébredés) révén valósulhat meg, az alvás minősége romlik, az alvó nem fogja kipihenni magát, és a megfelelő idejű alvás ellenére is fáradtan ébred.



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...507508509...552
hírek, aktualitások

Miért dorombol a cicánk?

2024. szeptember 06.

A macskákat mi akkor halljuk dorombolni, ha nyugodtak, elégedettek, de a dorombolás elsődleges célja, hogy a szoptató anyamacska megnyugtassa a kölykeit.  

A néhány napos kismacskák már hallhatóan dorombolnak, még szopizás közben sem hagyják abba. A már elválasztott kölykök dorombolással fogadják anyjukat, ezzel a régi bizalmas kapcsolatot idézi fel. A cica doromboláskor hangszalagjai a levegő hatására rezegni kezd. Eközben a gégefő izomzata másodpercenként hússzor-harmincszor húzódik össze.

A macska minden testhelyzetben képes dorombolni, akár nyitott, akár csukott szájjal. A dorombolás és a légzés ritmusa megegyezik. A régi időkben a rokka kerekének egyenletes surrogásához való hasonlóság miatt a doromboló macskára azt mondták, hogy "fon".

Mások véleménye szerint  a dorombolást nem a hangszálak rezegtetése idézi elő. Megfigyelték, hogy az a macska is vígan tovább dorombolt, akin egészségügyi okokból gégemetszést hajtottak végre. Valójában a mai napig sem tudtak megállapodni abban a tudósok, hogy tulajdonképpen hogyan dorombol a macska...

Ami biztos, hogy a teljesen csonttá keményedett nyelvcsontú macskák képesek dorombolásra. A porcos nyelvcsontú felidák gégefője mozgékony: ezek az állatok a bömbölésre képesek. A felidák közül csak a kisebb fajták és a cibetmacskafélék egyes képviselői tudnak dorombolni. Ebbe a csoportba tartozik a házi macska, a jaguár, a puma, az ocelot, a szervál, a gepárd és a vörös hiúz.

A dorombolás a jó közérzet jele, ezzel is kommunikál az emberekkel, a gazdival, örülök neked, szeretlek.

Mi okozhat halláscsökkenést?

2024. szeptember 06.

Hallásromlás több okból is bekövetkezhet és lehet átmeneti vagy tartós… Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológust, a Fül-orr-gége Központ orvosát a halláscsökkenés gyakoribb kiváltó okairól és kezelésükről kérdeztük.

Ahhoz, hogy hallásunk tökéletes legyen, a külső-, közép- és belsőfül, illetve a hallóidegek összehangolt működésére van szükség. Bármelyik területen is keletkezik zavar, azt a hallás csökkenése jelzi, de egyéb tünetek is kialakulhatnak: sokan fülzúgásról, zajérzékenységről, vagy szédülésről is beszámolnak. Amennyiben a hallójáratban, a dobhártyával, vagy a hallócsontokkal van gond, akkor vezetéses halláscsökkenésről beszélünk, ha mélyebben van a probléma, akkor percepciós, vagy idegi halláscsökkenésről van szó.

Gyulladás, elzáródás a külső fülben

Átmeneti halláscsökkenést okozhat a külsőfül-gyulladás, ami elsősorban a hallójárat felázása, ill. mikrosérülése kapcsán alakulhat ki. Jellemzően a medencék, fürdők vizében található baktériumok okozzák, ezért nevezik ezt a betegséget úszófülnek is. Antibiotikumos tamponnal helyileg jól gyógyítható, így az átmeneti hallásromlás is megszüntethető.

Halláscsökkenést okozhat a hallójáratba kerülő idegen test, vagy a túlzott fülzsírtermelődés miatt kialakult fülzsírdugó is. Ha az eldugult fület szakorvos sérülésmentesen, szakszerűen kitisztítja, a hallás is újra a régi lehet.

Elváltozások a középfülben

A vírusok, vagy baktériumok által okozott heveny középfülgyulladás általában nagy fájdalommal jár, főleg ez viszi orvoshoz a beteget, nem is elsősorban a gyulladás miatt kialakult hallásromlás. Gyógyszeres kezeléssel azonban mindkét tünet megszüntethető. Bonyolultabb a helyzet, ha a gyulladás következtében a dobhártya perforálódik A dobhártya átszakadása nem csak gyulladás következtében alakulhat ki – teszi hozzá dr. Fülöp Györgyi. „Idegentest, vagy erős nyomásváltozás (repülőn), a fület ért ütés vagy hangos durranás kapcsán is kilyukadhat a dobhártya. Jó hír, hogy az esetek többségében magától begyógyul, ha mégsem, akkor műtéti úton helyreállítható a folytonossága, így a dobhártya perforáció miatti hallásvesztés is korrigálható.”

Mit mond a gyógyszerész? – A száraz szem kezeléséről

2024. szeptember 05.

A szem a legfontosabb és legérzékenyebb érzékszervünk. A szem védekezőrendszeréhez tartozik a megfelelő mennyiségű és összetételű könny. A könny víztiszta, enyhén sós (1,3% nátrium-klorid-tartalmú) folyadék, mely a szaruhártya külső felszínén folyik lefelé, így biztosítva a megfelelő nedvességét. Ha a könny mennyisége nem megfelelő, égő, szúró idegentest-érzés, szemvörösség, illetve fényérzékenység, fokozott könnyezés jelentkezhet, mely tünetek a „száraz szem” betegségre utalnak.

Mi okozhatja a száraz szem tüneteit?


Szeles időjárás
Légkondicionált, alacsony páratartalmú helyiségben tartózkodás
Egyes betegségek, pl.: Sjögren-szindróma
Egyes gyógyszerek (pl.: allergiaellenes szerek, aknéra alkalmazott készítmények, szteroidok, egyes antidepresszánsok, fogamzásgátlók, altatók) mellékhatásaként is megjelenhet
Kemény kontaktlencse viselése
A szem szaruhártyáján végzett műtét
Menopauzában gyakori


Mit tehetünk a száraz szem tüneteinek elkerülésére, mérséklésére?

1. Könnypótlás


Lehetséges nedvesítő szemcsepp (ún. műkönny), gél vagy kenőcs formában alkalmazni


2. Életmódváltás


Fontos az elegendő folyadékbevitelt biztosítani
Rendszeres pislogás
A szem védelme a túlzott napfénytől napszemüveg segítségével