Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

A D-vitamin-hiány veszélyes a kicsikre és a nagyokra is

2017. szeptember 16.

Napjaink kiemelt vizsgálati területe a kismamák elégtelen D-vitamin-ellátottsága. Számos tanulmány hozta összefüggésbe az alacsony D-vitamin-szintet a terhesség problémáival, mind az anyát, mind a magzatot és az újszülöttet illetően.

A D3-vitamin nélkülözhetetlen bizonyos életfolyamatokhoz, így ennek hiányában a szervezet működése zavart szenvedhet, kóros állapotok alakulhatnak ki. A szervezet D3-vitamin-szintjének fontossága köztudottá vált, mostanra leginkább csak a napi beszedendő mennyiség és a napozással kapcsolatos viták okoznak kérdéseket.

Fogamzás – meddőség

A D-vitaminnak szerepe van a megtermékenyítés és a fogamzás folyamataiban, hiánya mind a férfiak, mind a nők esetében okozhat meddőséget. Férfiaknál az alacsony D-vitamin-szint alacsonyabb spermiumszámot eredményezhet, az ivarcsatorna fertőződésének a rizikója is magasabb.

A normálisnál alacsonyabb D-vitamin-szint nőknél az ovuláció hiányával járhat, a PCOS és az inzulinrezisztencia kiváltó oka lehet, ami lehetetlenné teszi a beágyazódást. Javasolt ezért a terhességre való készülés előtt vagy legalább a fogamzás tartósabb elmaradása esetén a D-vitamin-szint ellenőriztetése, a D-vitamin pótlása.

Mennyi D-vitamin szükséges?

A D-vitamin-szintet 20 ng/ml alatt tekintjük hiányosnak, 20–30 ng/ml között alacsonynak, 30–90 ng/ml között normálisnak. Jelenleg a kismamavitaminok egy része tartalmaz csak D-vitamint, azok is mindössze 200-500 NE-et, noha a magyar orvostársadalom egyetértésével napi 1500-2000 NE javasolt minden felnőttnek. Figyelem: a különböző kismamavitaminok eltérő mennyiségeket tartalmaznak D-vitaminból!

A D-vitamin-hiány egyértelműen növeli a várandósság során fellépő praeeclampsia, diabétesz, császármetszés és bakteriális vaginosis rizikóját.



Péter Szabó Szilvia: A pici inspirál és megnyugtat

2017. szeptember 15.

Péter Szabó Szilvi, az egykori NOX együttes énekesnője mára már szólókarrierjét építi, amihez a maga módján kislánya, Emma is hozzájárul.
 
Az eddigi életutadban mi jelentett számodra mérföldkövet?

– Mindenképpen az, amikor anya lettem. De ha a kezdetektől nézzük, amikor felköltöztem Pestre egy kis Csongrád megyei faluból.

Az nehéz lehetett, és egy nagy váltás.

– Igen, de voltak álmaim, és tudtam, hogy hova akarok eljutni. Így muszáj volt leküzdenem a félelmeimet. De szerintem a kalandvágyam így is nagyobb volt, mint a félelmem.

A következő nagy mérföldkő, amikor megalakult a NOX, mert akkor kezdődött az én pályafutásom, 2002-ben. 2005-ben megcsináltuk a Ragyogás című koncertturnét, ezzel egy időben kijutottunk az Eurovíziós Dalfesztiválra. Talán az az év volt a csúcspontja a pályámnak. Rá pár évre jött egy törés, az is fordulópont volt, hisz a negatív fordulatok is fontosak. Majd 2009 utolsó napján elmentem Ausztráliába, ott voltam majdnem két évig, onnan pedig Angliába költöztem.

Kint egyedül voltál?

– Igen, de barátokhoz mentem.

Az se lehetett könnyű és egyszerű.

– Félelmetes volt, de a kalandvágyam itt is mindent felülírt. A következő fordulópont talán az volt mikor újra hazaköltöztem. Megjelent az első szólólemezem, és újra színpadra álltam, de már mint Péter Szabó Szilvi. Aztán, amikor megismertem a páromat, és amikor megszületett a kislányom, még ezek a döntő események voltak.

Készültél már az anyaságra?

– Természetesen! Abszolút anyatípusnak tartom magam. Nagyon-nagyon vágytam rá, csak a körülmények nem voltak adottak hozzá. Nemsokára 35 éves leszek, és őszintén mondhatom, hogy minden a helyére került az életemben.



A boldogság érdekes dolog, és igazságos – Lajkó Félixszel beszélgettünk

2017. szeptember 15.

Idegesség, nyugtalanság, felesleges beszéd, izgágaság. Mindezt el lehet felejteni Lajkó Félix hegedű- és citeraművész társaságában. Viszont árad belőle a határtalan nyugalom, a mérhetetlen alázat, az egyszerű, őszinte magatartás és a szerénység.

  • Az eddigi életrajzi adataidból mit tartasz fontosnak, amit megemlítsünk az olvasóknak?

Igazából nem az számít, ami a zene mögött van, de ha muszáj, akkor azt mondanám, hogy a vidékiség: ezt tartom, nem fontosnak, hanem jellemzőnek.

  • A vidéknél maradva: hogy telnek a napjaid, amikor nincs fellépés?

Simán. Kiviszem a szemetet, elviszem a gyereket az iskolába, tehát teljesen normálisan. Nekem alapvetően a tanya az életem része, falun nőttem fel. Megpróbáltam nagyvárosban is élni, Pesten, de egyszerűen nem ment. Nem is élveztem, és zavart is egy idő után.

  • Játszottál már Varnus Xavér orgonaművésszel, Balázs János zongoraművésszel az állatkertben a természetfotókkal illusztrálva, szimfonikus zenekarral. Annyira változatos a fellépésed, milyen ötlet van még a tarsolyodban?

Van elég sok produkció, lovas produkciótól kezdve a szimfonikus zenekaron keresztül a trióig. Most egy Volosi Band nevű lengyel vonószenekarral játszom. Mindenfélébe belefogok, aztán valami lepereg, valami megmarad.

  • Ha a különböző fellépőkkel vagy a színpadon, akkor ők különbözőképpen inspirálnak téged?

Természetesen maga a zene a jó alap, de a kollégák, egy jó partner kihoz az emberből valamit, ad valami mást.



Kérdezze meg gyógyszerészét…

2017. szeptember 14.

Az idei patikanapi program témája a különböző típusú allergiák gyógyszeres terápiája és gyógyszerészi gondozása, ami a Magyar Gyógyszerészi Kamara, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság és a Magyar Orvoskamara támogatásával és szakmai irányításával valósult meg. 

A szakmák képviselői rendkívül fontosnak tartják a betegek gyógyszerész által irányított öngyógyítását, legfőképpen a kockázatok és a mellékhatások elkerülése érdekében. Ebben a cikkben néhány fontos „mérföldkőre” hívjuk fel az ön figyelmét, annak érdekében, hogy gyógyszerésze segítségével el tudja dönteni, allergiás rhinitisben szenved-e vagy sem, illetve mikor forduljon orvoshoz. Hangsúlyozzuk azonban, hogy 12 év alatti gyermekek esetén minden esetben keresse fel a gyermekgyógyász háziorvost, valamint, ha először észlel allergiás tüneteket, a komolyabb alsó légúti megbetegedések kiszűrése érdekében keresse fel háziorvosát!

Ha önnél már diagnosztizálták az allergiás rhinitis enyhe és intermittáló tüneteit, akkor az alábbi életmódtanácsok segítségére lehetnek a tünetek enyhítésében.

  • Kerülje a szabadtéri munkavégzést (pl. fűnyírást, szénagyűjtést),
  • lehetőleg naponta mosson hajat,
  • száraz szeles időben keveset tartózkodjon a szabadban, maradjon a lakáson belül és a lakás, ill. az autó ablakait tartsa zárva,
  • használjon légkondicionálót, pollenszűrőt a lakásban, autóban,
  • ruhát ne szárítson, ágyneműt ne szellőztessen a szabadban,
  • naponta mossa ki az orrjáratait,
  • panaszokat okozhat bizonyos gyümölcsök, zöldségek fogyasztása, mert hasonló allergéneket tartalmazhatnak, mint a pollenek (keresztreaktivitás), erről konzultáljon allergológussal.


Jobb és biztonságosabb rendszer kialakítása a cél az e-receptekkel

2017. szeptember 14.

Az eddigieknél jobb és biztonságosabb ellátási rendszer kialakítása a célja az e-recepteknek - mondta Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészeti Kamara elnöke. Az e-receptek bevezetésének kísérleti projektje márciusban mintegy 30 patikában kezdődött meg, a tervek szerint novemberben országosan is bevezetik.

A kamarai elnök elmondta: a fejlesztés nyomán az orvosok e-receptre fogják a gyógyszereket felírni és ez alapján fogják a betegek a gyógyszereket a patikákban kiváltani.

Hozzátette: a fejlesztőkkel abban állapodtak meg, hogy a betegek még jó ideig "felírási igazolást" kapnak, hogy nyomon tudják követni, milyen gyógyszereket írt fel az orvos. Azt tapasztalták ugyanis, hogy a betegek gyakran "válogatnak" a felírt gyógyszerek között, a felírási igazolás pedig arra szolgál, hogy már azelőtt el tudják dönteni, melyik gyógyszert váltják ki, mielőtt elmennének a patikába.



A változókor és a menopauza gyógynövényei

2017. szeptember 13.

A változókor a nőket érintő, természetesen kialakuló folyamat, amelynek során a női hormonok termelődése jelentősen mérséklődik, ezáltal a nemi működés megváltozik. A menopauzával összefüggésben szinte minden nő tapasztal különféle kellemetlen tüneteket, azonban a panaszok típusa és intenzitása egyénenként eltérő. A nők egészségével foglalkozó cikksorozatunk részeként most azok a növények és természetes eredetű anyagok kerülnek bemutatásra, amelyek segíthetnek csökkenteni a változókorral összefüggő panaszokat. 

A változókorról

A menopauza, a menstruáció legalább egyéves kimaradása normálisan az élet ötödik vagy hatodik évtizedében, a petefészek csökkenő működése következében alakul ki. A menopauzát megelőző, 5-7 évig tartó időszakot klimaxnak vagy klimaktériumnak is nevezik. Ezen idő alatt a petefészek működése egyre kisebb intenzitásúvá válik, ezért a menstruáció rendszertelen, gyakorisága csökken. A menopauzával kapcsolatos panaszokat elsősorban a női nemi hormonok (ösztrogén, progeszteron) szintjének a változásai okozzák. A nők közel 70%-a tapasztal hőhullámokat és verejtékezést, amelyek akár 5 éven keresztül is jelentkezhetnek. A változókor során számos nő szenved különböző mértékű depresszióban, igen jellemző tünet továbbá az alvászavar, az ingerlékenység és a feszültség. A klimaktérium és a menopauza során a nők gyakran tapasztalnak fejfájást, szédülést és heves szívdobogásérzést is. A nemi hormonok szintjének csökkenése miatt igen jellemző tünet a libidó (nemi vágy) mérséklődése. A csökkenő mennyiségű ösztrogén hatására a nemi szervek felépítése megváltozik, gyakran alakul ki hüvelyszárazság, nő a hólyag- és a hüvelygyulladás kockázata, gyakoribbá válik az inkontinencia. Menopauzában fokozódik a szív-ér rendszeri betegségek kockázata, továbbá a csonttömeg folyamatosan csökken.



Hogyan NE neveljünk teljesítményszorongó gyermeket?

2017. szeptember 13.

„Remélem, sikerül jól megírnod a holnapi dolgozatot, KÜLÖNBEN nem fognak felvenni a gimnáziumba.”„Tanulj, KÜLÖNBEN nem viszed semmire!”

Az ilyen és ehhez hasonló szülői intelmek az egyébként is szorongásra hajlamos gyermekeknél hozzájárulhatnak a teljesítményszorongás kialakulásához. Egyik 17 éves kliensem félelmei okaként pont ezt fogalmazta meg: „Szüleim gyakran úgy kommunikáltak velem, hogy »csináld meg, különben…«” – és számára ez azt az üzenetet közvetítette, hogy fenyegetett helyzetben van.

Veszélyhelyzetben

A teljesítményszorongó a megmérettetési helyzeteket veszélyként éli meg, ami aktivizálja a szimpatikus idegrendszer „harcolj vagy menekülj!” üzemmódját – azaz szerencsés esetben szembenéz a „veszéllyel”, és megpróbálja leküzdeni a szorongását, rosszabb esetben az elkerülést választja, például a dolgozatírás napján inkább hiányzik a suliból, vagy feleléskor az egyest kéri, holott felkészült, de nem meri megmutatni tudását.

„Egy kis fellépés előtti lámpaláz még segíteni is szokott” – vallja sok színész, és valóban, az egészséges mértékű szorongás serkentően is hathat, hiszen mindenkiben ott rejlik az elismerés, a siker utáni vágy, az elért eredmény öröme és a kudarctól való félelem triásza. Gondot az arányok eltolódása jelenthet, amikor a kudarctól való félelem túlságosan felerősödik, és a gyermek számára a feladat már nem kihívást, a siker lehetőségét, hanem egy esetleges kudarc bekövetkeztét jelenti, amit el szeretne kerülni. Ilyen esetekben a szorongás olyan szintet érhet el, ami már negatívan hat a teljesítményre.



Táplálkozás – a legfőbb orvosságunk - 2.

2017. szeptember 12.

Vonalaink, jó kedélyünk és szép bőrünk megőrzése érdekében 10 ismert és kevésbé elterjedt „szupertáplálékot” mutatunk be...

Jótékony hatásuk miatt igazi kincsek, ezért még többet gondoljunk rájuk vásárláskor, még ha némelyikét alig ismerjük is... Törekedjünk rá, hogy minél gyakrabban szerepeltessük őket az étrendünkben!

Avokádó – a zsírsavak „ásza”

Ugyanolyan telítetlen zsírsavakat tartalmaz, mint pld. az olívaolaj, bővelkedik rostokban, nyomelemekben, valamint B-, C-, A- és E-vitaminban (utóbbi hat többek közt a bőröregedés ellen), továbbá nagyon kevés glucid van benne. Az avokádó jóllakat, és nem ingadozik tőle a vércukorszint – így hasznos a kisebb éhség elnyomása szempontjából is a nap folyamán.  Nagyon finom ecetes, borsos mártással, szendvicseken, vagy néhány csepp citromlével, püré alakban, illetve meleg, vagy hideg levesnek elkészítve.

Tojás – komplett fehérjeforrás

Gazdag A., D-, E-, K-vitaminban, B-vitaminokban és még antioxidánsokat is tartalmaz. Szelén tartalma hat a bőröregedés ellen, a benne lévő, kis mennyiségű tirozin aminosav pedig természetes antidepresszáns, fejleszti a reflexeket. A tojásban lévő megannyi fehérje, amellett, hogy energikussá tesz, elősegíti a fogyást, hiszen ha pld. reggelire fogyasztunk tojást, a nap folyamán – hosszabb jóllakottság érzésünk miatt – kalória-bevitelünk csökkenni fog.  Sokan tartanak attól, hogy a tojás emeli a koleszterin-szintet, de ha mértékkel fogyasztjuk, nincs okunk a félelemre.



Táplálkozás – a legfőbb orvosságunk - 1.

2017. szeptember 12.

A táplálkozás főszerepet játszik a fizikai és szellemi egyensúly fenntartásában. Első számú „orvosságunk” – ahogy már Hippokratész is megállapította. Miképp profitáljunk jótéteményeiből, hogy hosszú időn át megőrizzük vonalainkat, jó kedélyünket és bőrünk megfelelő állapotát? Táplálkozási jó tanácsok télre.

Minden, amit megeszünk, hatással van szervezetünk működésére. Így a jó egészség megőrzése érdekében fontos olyan élelmiszereket fogyasztani, melyek bővelkednek vitaminokban, ásványi anyagokban, esszenciális aminosavakban, és maximálisan változatossá kell tenni velük az étrendünket. Válogassunk hát a különböző élelmiszer-csoportok között, néhány irányelv betartása mellett, megfelelő testsúlyunk, jó hangulatunk és a szép bőr megtartása érdekében az őszi- téli időszakban is.

Mit tehetünk testsúlyunk megőrzéséért?

Ahhoz, hogy karcsúak maradjunk, nem elég a kalóriák számát csökkenteni! Előnyben kell részesíteni pld. az alacsony glikémiás indexű (GI) élelmiszereket, melyek szabályozzák az étvágyat (a GI – a táplálékok vércukorszintre gyakorolt hatását jelzi 0-100 közötti skálán).  Kerülnünk kell tehát a magas GI értékűeket, melyek többek közt elősegítik a zsírok raktározódását. Egy kevésbé ismert példa az alacsony GI-vel rendelkező növények közül: „szuperélelmiszernek” számít a quinoa növény, mely magas fehérje tartalmú, a spenóthoz és céklához hasonló növény magja. A gluténmentes étrend kialakításában jelentős szerepet játszik, ami elősegíti a fogyást. Emellett kevés kalóriát tartalmaz. Elkészítés: az eredetileg keserű magokat szűrőben jól mossuk át, majd főzés után használjuk fel köretekhez, salátákhoz, de müzliben is nagyon egészséges.



Torokproblémák kicsiknél és nagyoknál

2017. szeptember 11.

A leggyakoribb gyermekbetegség a nátha. Az eldugult orr és a szájlégzés torokpanaszokat okoz. A torok nyálkahártyája és a torokban lévő nyirokelemek begyulladnak, majd a nyakon lévő nyirokmirigyek megduzzadnak. Nemegyszer ez az első igazi jele a torokban zajló gyulladásnak.

A torok gyulladásai

Többnyire láz nélkül (esetleg hőemelkedéssel járó), néhány nap alatt lezajló betegségek, és általában vírusos eredetűek. Lefolyásuk enyhe, nagy hatású gyógyszeres kezelést nem igényelnek.

  • A nyálkahártya nedvesítése,
  • a sok folyadék,
  • a bőséges természetes vitaminbevitel,
  • a nyaki nyirokcsomók langyos, meleg borogatása sokszor elegendő a gyógyuláshoz.

A torokban lévő védelmi rendszer

A torok hátsó részén nagyon fontos védelmi rendszer működik. A torokmandulák, a nyelvgyöki mandulák és az orrmandula, valamint a nyálkahártyában lévő sok apró nyiroktüsző képezi azt a gyűrűszerű védelmi vonalat, amely elsőként észleli és jelzi a szervezetnek: betegséget okozó anyagok jutottak a torokba. Nem csoda hát, ha ez a védelmi rendszer – különösen kisgyermekkorban – állandóan dolgozik, és duzzanatával is jelzi folyamatos tevékenységét. A torok- és az orrmandula duzzanata bizonyos mértékig szintén hozzájárul a levegő útjának beszűküléséhez, a szájlégzés kialakulásához.



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...508509510...550
hírek, aktualitások

Sárgás lerakódások a szemnél? Ellenőriztesse a koleszterinszintjét!

2024. augusztus 28.

A magas koleszterinszint az esetek zömében csak a következményeivel hívja fel magára a figyelmet, azonban a szem körül látható jelei is lehetnek. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa a kezelés kiemelt jelentőségéről beszélt. 

Koleszterin-lerakódás a szem körül 

A magas koleszterinszint egyetlen kivétellel nem jár látható tünetekkel. Ez a kivétel pedig a szemhéj bőrén látható koleszterin-lerakódás. Ezek a sárgás, a felszínből kitüremkedő sárga foltok a xantelazmák, amelyekről ismert, hogy nagy mennyiségű koleszterint tartalmaznak. Ugyanakkor  nem minden magas koleszterinszinttel rendelkező személynél fejlődnek ki ezek a látható foltok.

Mielőtt mindenért a túl sok zsíros táplálékot okolnánk, fontos tisztában lenni azzal, hogy koleszterin két úton kerülhet a szervezetünkbe. Egyrészt állati eredetű ételekkel vihetjük be őket (vagyis például a vegánok egyáltalán nem visznek be koleszterint), másrészt a májunk is termel ilyen anyagot. Tehát létezik örökletesen magas koleszterinszint is, amit leginkább életmóddal lehet kordában tartani.

A megtermelt koleszterin egy részét aztán a szervezet átalakítja epesavakká, és a koleszterin egy része a széklettel távozik, egy másik része viszont az eperendszeren, bélrendszeren keresztül visszaszívódik. Ez egy bizonyos mennyiségig hasznos, hiszen a koleszterin a sejtek alkotóeleme, azonban ha magas a vérben a koleszterinszint, az a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából káros, mert a felesleg lerakódik az erekben.

Különbség az LDL és a HDL között

Ha a vérzsírokat ultracentrifugálással szétválasztjuk, két frakciót kapunk: az alacsony sűrűségűt (LDL), és a magas sűrűségűt (HDL). Ezek koleszterinnel képzett vegyületei keringenek a vérünkben, azonban ha a szintjük bármilyen ok miatt kórosan megemelkedik, jelentősen megnő a szívinfarktus, a stroke (szélütés) és a végtagi érszűkület kockázata. 

Az úgynevezett káros koleszterin (LDL) szintje és a szív-érrendszeri betegségek különösen szorosan összefüggnek egymással. Ha a vérben túl sok LDL-koleszterin halmozódik fel, és a szervezet nem képes lebontani, az az artériák falában rakódik le. A tartósan magas vérzsírszint miatt az érfalakon ásványi anyagokból, zsírból álló lerakódások (plakkok) alakulnak ki, melyek csökkentik az erek rugalmasságát, szűkítik az átmérőt. 
Mindezek miatt az erek egyre kevésbé képesek a megfelelő vérmennyiséget átengedni, ami miatt a környező sejtek kevesebb oxigént kapnak, és a szervek működése alapvetően károsodhat. Végzetes esetben az ér el is záródhat, ami szövetelhaláshoz vezet.

Búza finomság

2024. augusztus 28.

Búza édesen, aszalt gyümölcsökkel! Bizonyos népek karácsonyra készítik ünnepi ételként.

A búzát glutén érzékenységben szenvedők semmilyen formában nem fogyaszthatják.

Hozzávalók:
4 csésze búza tisztítva, megmosva, egy éjszakán át áztatva
2 csésze mazsola megmosva
2 csésze dió
különféle befőttek
méz
2 csipet tengeri só

Elkészítés:
A búzát puhára főzzük, kétszeres mennyiségű enyhén sós vízben. Ha kész, tiszta konyharuhára terítjük szikkadni. Egy csészényit félreteszünk. A többihez hozzátesszük a diót és a mazsolát és kis lyukú húsdarálón, vagy aprótógépben ledaráljuk. A félretett főtt búzát hozzákeverjük, esetleg kevés mézet is teszünk bele. Kis tálkákba adagoljuk, különféle befőttekkel.
Harmonet tipp: a mazsolát akár datolyával is pótolhatjuk, különleges ízt kapunk. 

A délszláv népeknél elmaradhatatlan karácsony esti étel, Magyarországon azonban az új kenyér ünnepén, akár kenyér helyett, desszert gyanánt is kipróbálhatjuk.

Szívpanaszok a horkolás és az alvászavar miatt?

2024. augusztus 27.



Főként a nőknél figyelték meg az összefüggést a horkolás, az éjszakai légzéskimaradás és a szív-érrendszer funkcióinak romlása között. Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta az összefüggésekre és a kivizsgálás szükségességére hívta fel a figyelmet.

Az alvászavarok más betegséghez is vezethetnek

A Radiological Society of North America korábbi kongresszusán ismerhették meg az érdeklődők azt a tanulmányt, amely szerint mind a horkolás, mind az alvási apnoé, vagyis az éjszakai légzéskimaradás károsíthatja a szív-érrendszeri funkciókat – különösen a nőknél. Ráadásul nem kevés veszélyeztetettről van szó, csak az USA-ban 90 millió emberről tudható, hogy horkol és 18 millióról, hogy alvási apnoéban szenved. Ez utóbbi során először kimarad a légzés, majd az érintett jellemzően hirtelen, nagy légvételre riad fel. Jellemző, hogy az apnoé-betegek horkolnak is. 

Egyelőre nem világos, hogy az alvási apnoé milyen módon vezethet a szívbetegségekhez, de sok szakember úgy véli, mindenképpen emeli a magas vérnyomás rizikóját. Azért olyan nehéz ezt konkrét összefüggésbe hozni, mert azok közül, akik alvási apnoéval küzdenek, sokan társbetegségekkel is rendelkeznek, amelyek szintén összefügghetnek a kardiológiai betegségekkel. Mindenesetre az Amerikai Szív Szövetség állásfoglalása szerint azoknak, akiknek kezelték az alvászavarát, a vérnyomásuk is csökkent. Ugyanakkor alvásszakértők az elhízást is összefüggésbe hozzák az alvási apnoéval, sőt, egy ördögi körként ábrázolják a problémát.

A nők nagyobb kockázattal néznek szembe

A kutatók egy nemzetközi egészségügyi adatnak állományából 4877 személy adatait elemezték, akik valamennyien részt vettek kardiológiai MRI felvételen. Három csoportra osztották őket: az egyik csoport apnoéval élt, a másik csoport horkolónak vallotta magát, a harmadik csapat egyik problémáról sem számolt be. Amikor a szakértők összehasonlították a horkolókat a tünetmentesekkel, nagy különbséget fedeztek fel a nők és a férfiak szívének bal kamrai tömegével kapcsolatban. A nőknél észlelt megnövekedett tömeg pedig arra utal, hogy a szívnek erősebben kell dolgoznia, hogy kielégítse a test szükségleteit. Ebből pedig azt a konklúziót vonták le, hogy a horkolással és/vagy apnoéval küzdő nők nagyobb szív-érrendszeri veszélyeknek vannak kitéve.