Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Édesanyja segítségével gyógyult meg Kárpáti Rebeka

2017. július 02.

A pajzsmirigy működési zavarai sok problémát okoznak, de egy fiatal színésznőnek ez a betegség akár a karrierjébe is kerülhet. Kárpáti Rebekának szerencséje volt, hogy rájöttek, mi baja, még az előtt, hogy tönkrement volna az élete.

Egy modell-színésznőnek a külseje épp olyan fontos, mint a tehetsége. Kárpáti Rebeka ezt jól tudja és odafigyel arra, hogy egészséges életmódot folytasson, ezáltal megőrizze szépségét. De egy évvel ezelőtt mégis olyan helyzetbe került, amit az ellenségeinek nem kíván az ember! 
- Körülbelül egy éve kezdődött a rémálom, először csak azt vettem észre, hogy sokkal lassabban nő a hajam, majd el is kezdett hullani. Ezután kiütések jelentek meg a bőrömön és a menstruációm is rendszertelen lett. Mivel ezek a tünetek egymás után, szép lassan jelentkeztek, mindig az adott problémára kerestem megoldást. Voltam hajgyógyásznál, majd később bőrgyógyásznál, sőt gasztroenterológusnál is. Mindent bevetettem, hogy meggyógyuljak, de semmi sem segített. – kezdte történetét Rebeka, akinek aztán személyes őrangyala segített! – Egy nap az anyukám rákeresett a neten a tüneteimre, és úgy gondolta, érdemes lenne esélyt adni egy endokrinológusnak is, hátha ő tud valami megoldást a bajomra. Szerencsére igaza lett – anyukámnak mindig igaza van – mert az orvosnál kiderült, hogy a pajzsmirigyemmel van gond, konkrétan alulműködik. – mondta a szépség.



A penészgomba allergiás tüneteket okozhat

2017. július 02.

A téli hidegben nehezebben vesszük rá magunkat az ablaknyitásra, modern nyílászáróink pedig nem engedik szellőzni a lakást. És akkor nem beszéltünk még a sok benti teregetésről… Ezek mind-mind elősegítik a penészgombák beltéri szaporodását és a kicsik allergiás tüneteit. Előzzük meg! Ki a penésszel a lakásból!

Gombák a lakásban?

A leggyakoribb beltéri penészallergiát okozó gombafajok a Penicillium és Aspergillus gombák, melyek elszaporodásának kedvez, ha a lakásban tartósan magas, 70% körüli a páratartalom. Dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy ez a mai háztartások többségét érintő probléma, a jól szigetelt falak és korszerű nyílászárók hátulütője, hogy általuk nem biztosított a lakások folyamatos szellőzése. Éppen ezért az olyan otthonokban, ahol erre nem gondoltak – például a nyílászáróba épített szellőző berendezéssel – ott a téli időszakban folyamatos gondot jelent a magas páratartalom. Pusztán attól, hogy a zárt lakásban lélegzünk is rengeteg pára termelődik, ehhez jön még a főzés, fürdés és mosás, teregetés során keletkező nedvesség, ami ha a levegőbe kerül, a lakás leghűvösebb pontjain fog lecsapódni. A házak északi falain, a sarkokban, ablakok mellett, hőhidak mentén megjelenik a jól látható sötét elszíneződés. A penész sokszor a külső falra tolt szekrények, falvédők mögött kezd el terjedni, ilyenkor csak a dohos szag és az egyre gyakoribbá váló légúti betegségek, allergiás tünetek hívják fel rá a figyelmet.

A penészgomba-allergia tünetei és kezelése

A tünetek hasonlóak bármiféle más légúti allergiás betegséghez: tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, könnyezés, szemviszketés, súlyosabb esetben asztmatikus köhögés, sípolás, nehézlégzés fordulhat elő. A kivizsgálás lényege a kiváltó ok azonosítása – magyarázza dr. Balogh Katalin. Allergiavizsgálattal pontosan meg tudjuk határozni, hogy a beteg panaszait mi okozza. Beltéri allergén esetén a megoldás egyszerűbbnek tűnhet, de mégsem mindig az. Ha a forrást megszüntetjük, akkor a tüneteink is javulni fognak. Ehhez javasolt a penészes falfelületet penész eltávolító szerekkel letisztítani. Ha azonban a penész újra és újra megjelenik az adott falfelületen, akkor nem elég a lemosás, fel kell deríteni a kiváltó okokat. Ez lehet a lakás túl magas páratartalma, vagy valamilyen szerkezeti hiányosság – például az adott terület nem megfelelő szigetelése. A panaszokat tüneti kezeléssel tudjuk csillapítani, ám ha a gombák tartósan jelen vannak a környezetünkben, akkor célszerűbb a hosszútávú megoldást választani és allergén immunterápiával több évre tartósan megszüntetni az allergiás tüneteket.



Császármorzsa

2017. július 01.

A tartalmas levesekhez (például gulyásleves) nagyon jól passzol valami kis édesség másodiknak. Íme egy finom, tradicionális osztrák desszert, de az Osztrák-Magyar Monarchia területén, így Magyarországon is nagyon népszerű.

A tartalmas levesekhez (például gulyásleves) nagyon jól passzol valami kis édesség másodiknak. A gulyásleves ha jól készítik akkor eléggé laktató, és egy tartalmas desszerttel teljes menüvé avanzsál akár egy egyszerű hétköznap este is. 

Ha már tartalmas desszert akkor, íme egy finom, tradicionális osztrák desszert, de az Osztrák-Magyar Monarchia területén, így Magyarországon is nagyon népszerű. Történetéről azt kell tudni, hogy vagy maga Ferenc József császár találta ki, másik legenda szerint Sisi királynő udvari szakácsa készítette először. Több neve is van smarni, grízsmarni, daramorzsa, németül Kaiserschmarrn vagy Schmarren, de az íze egy és ugyanaz. 
Mi így készítjük:



Hason vagy háton altassuk a bébiket?

2017. július 01.

„Kislányom, Téged mindig hasra fektettelek, nehogy megfulladj – ha büfizel, alvás közben…Te meg hanyatt fekve altatod az unokámat?” – mondja a nagymama az újdonsült anyának…

Változnak az idők és vele együtt változnak a csecsemőápolási szabályok is. A szüleink sok mindent másképp csináltak, mint ahogy mi csináljuk ma a gyermekeinkkel. Máshogy fekteti, mással eteti és máshogy fürdeti… Ez nem kell, hogy a generációk közötti feszültség forrása legyen!

„Új szelek fújnak, most ez van divatban” – mondják sokan…

A múló divat helyett sokkal inkább arról van szó, hogy nap mint nap friss tudományos eredmények jelennek meg, a rendelkezésre álló információk gyarapodnak, és ezek mind-mind segítenek abban, hogy a csecsemő- és gyermekgondozás során a lehető legjobbat nyújthassuk a gyermekünknek; akár azon az áron is, hogy bizonyos dolgokat másként teszünk, mint azt a nagyszüleink vagy szüleink tették.

A bölcsőhalál vagy hirtelen csecsemőhalál szindróma (SIDS) az egy évnél fiatalabb bébiknél fordul elő. Ma sem ismert, hogy mi az oka annak, hogy látszólag egészséges csecsemők, előzetes betegség vagy bármiféle tünetek nélkül hirtelen meghalnak. A SIDS miatt meghalt kicsik 60 százaléka fiú. A tragédiák leggyakrabban a 2-4 hónapos bébiknél történnek, általában az éjszakai órákban.

Az USA Gyermekgyógyászati Társasága új irányelvet bocsájtott ki a hirtelen csecsemőhalál szindróma gyakoriságának csökkentésére, aminek a keretén belül készített egy olyan ajánlást, ami a szülőknek ad tanácsokat ahhoz, hogy minél biztonságosabb feltételeket biztosíthassanak a csecsemőjük alvásához. Ez egyértelműsíti, hogy a csecsemők hanyatt fekvő pozícióban való alvása véd a bölcsőhaláltól.



Vegán nudli szilvaszósszal

2017. június 30.

A nudli igazán magyar étel, hasonlít rá az olasz gnocchi, de a miénk csak szimpla, egyszerű és édes nudli.

Anyukám mindig is tojás nélkül csinálta, és soha nem mérte le a hozzávalókat, csak úgy sacc per kábéra csinálta, de most le is mértük a mennyiségeket. A nagymamám és unokatesóm süt, főz mindig úgy, hogy az instrukció ‘majd látod’ és a ‘majd érzed’ között mozog, de azok az igazán finomságok. Ez eredeti recept zsírral írja, ami a hagyományos magyar ételek körében állati eredetű zsiradékra vonatkozik, de ezt is ki lehet cserélni növényi eredetű zsiradékra, és vegán ételt kapunk.

Nézzük mi hogyan csináljuk:

Hozzávalók (4 főre):

  • 75 dkg főtt tört burgonya
  • 6 teáskanál napraforgóolaj
  • 6 púpos evőkanál gluténmentes alapliszt
  • 6 púpos evőkanál teljes kiőrlésű rozsliszt (ezt is lehet gluténmentes lisztre cserélni, hogy teljesen gluténmentes legyen a dolog)
  • pici só
  • kókuszreszelék, vagy zsemlemorzsa
  • friss gyümölcsből sűrű turmix vagy lekvár


A burgonyát megmossuk, majd héjában megfőzzük. Amikor megfőtt, meghámozzuk, és krumplitörővel áttörjük. Még melegen hozzákeverjük az olajat. Majd amikor kihűlt akkor hozzákeverjük a lisztet. Igazából lehet tényleg bő nagy kanállal mérni a lisztet, mert inkább legyen egy kissé keményebb a tészta, mert ha véletlenül nem vesszük ki a főzővízből időben a nudlikat akkor sokkal könnyebben összeáll. Amikor összegyúrtuk a tésztát, kis hengereket formálunk belőle. Sós lobogó vízben kifőzzük. Amikor feljönnek a nudlik a víz tetejére akkor megfőttek és ki is lehet őket venni. Amíg a főzővíz felforr addig meg pirítjuk száraz serpenyőben a kókuszreszeléket, ebben fogjuk a kifőzött nudlikat megforgatni. Az eredetileg a nudlikat, olajban pirított zsemlemorzsában forgatjuk meg. Én friss fahéjas sűrű szilvaturmix-szal ettem, de lehet a hagyományokat követve lekvárral enni.

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézségi fok: Közepes
Tápanyagtartalom(1 főre): 505,3 kcal, 87,67 g szénhidrát, 4,9 g fehérje, 16,5 g zsír

 



Összekeverték a megtermékenyítéshez használt spermákat egy holland központban

2017. június 30.

Összekeverték a megtermékenyítéshez használt spermamintákat egy holland klinikán – írta a BBC hírportálja.

A mesterséges megtermékenyítést (IVF, vagyis lombikbébi-eljárás) végző holland intézet elmondása szerint 26 nő esetében történhetett keveredés, tehát őket nem annak a férfinak a spermájával termékenyíthették meg, akiével tervezték.

Az Utrechti Egyetemi Klinika (UMC) szerint “eljárási hiba” okozhatta a cseréket 2015 áprilisa és 2016 novembere között.

A szóban forgó 26 pár fele vagy várja a babát, vagy már meg is született a gyerekük. A klinika elmondása szerint értesítették őket.

“Az UMC sajnálja, hogy ezt kellett közölnie a párokkal. A megtermékenyítés során egyes hímivarsejtek, melyeket egy pár kezelésekor használtak, 26 más pár petesejtjeit termékenyíthette meg, így lehetséges, hogy nem a kívánt apától fogantak a gyermekek” – írta a közlemény.

Hozzátették, hogy “ennek az esélye kicsi ugyan, ám a lehetőséget nem lehet kizárni”.

2012-ben egy anya beperelt egy szingapúri klinikát, miután a férje spermáját felcserélték egy idegen férfiéval. A kínai asszony akkor fogott gyanút, amikor észrevette, hogy a babájuk bőre és haja színe jelentősen különbözik az övétől és a kaukázusi származású apáétól.



6 biztos jel, hogy egészséges párkapcsolatban élsz

2017. június 29.

Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy minden rendben a kapcsolatunkkal, fussuk át azokat a jeleket, melyek a tökéletes "együttműködésre" utalnak!

Egy egészséges párkapcsolatban a dolgok gördülékenyen működnek - a páros tagjai jó eséllyel oldják meg közösen a problémáikat. Ha megvan az egyenlőség, a kölcsönös tisztelet és a harmónia, semmi sem tűnik annyira bonyolultnak.

De vajon mi mennyire számítunk egészséges párosnak?

1. Problémamegoldás: létezik jól bevált sémánk minden konfliktus megoldására? Egy harmonikus párkapcsolat építésénél fontos, hogy a különféle szituációkat tudjuk kezelni. Legyen inkább egy stratégia minden problémára, ahelyett, hogy besöpörnénk azokat a szőnyeg alá! Ha már legalább egy módját megtaláltuk a konfliktuskezelésnek, 100 százalékban egészségesnek mondhatjuk kapcsolatunkat.

2. A másik privát szférájának tiszteletben tartása: azoknak a pároknak, akik kapcsolata  a bizalmon alapul, nincs gondja egymás privát szférájának tiszteletben tartásával. Ne kutakodjunk a párunk Facebook-adatlapján, telefonjában vagy naplójában, ha szeretnénk megtartani a szerelmét. A harmonikus kapcsolatban élőket nem foglalkoztatja a megcsalás gondolata és az őszintétlenség...



A közösségi média megszállja a hálószobákat

2017. június 29.

Minden ötödik fiatal rendszeresen felkel éjjel, hogy ellenőrizze üzeneteit a közösségi médián, s ezért jóval fáradékonyabbak, mint nyugodtan alvó társaik, ami nyomot hagy a közérzetükön – állapította meg egy új kutatás. A Journal of Youth Studies folyóiratban megjelent tanulmány egyik szerzője Sally Power professzor, a Walesi Társadalmi és Gazdasági, Adat- és Módszertani Kutatóintézet (WISERD) társigazgatója.

 

A kutatáshoz több mint 900 12-15 év közötti iskolást toboroztak, akik kérdőívet töltöttek ki arról, milyen gyakran kelnek fel éjjel, hogy ellenőrizzék üzeneteiket a közösségi médián, mikor fekszenek le és mikor kelnek. Arra is válaszolniuk kellett, hogy mennyire érzik magukat jól életük különböző területein, így az iskolában és a barátok között, mennyire elégedettek a megjelenésükkel.

A válaszadók közül minden ötödik mondta, hogy szinte minden éjjel felkel, hogy csatlakozzon a közösségi médiához. Erre jellemzően több lány volt hajlamos, mint fiú. Az éjjelente közösségi médiát használók, illetve azok körében, akik reggelente rendszertelenül keltek fel, háromszor gyakoribb volt az az állítás, hogy állandóan fáradtak az iskolában, mint azoknál, akik végigaludták az éjszakát, illetve minden nap ugyanabban az időben keltek fel. Ráadásul azok, akik folyamatos fáradtságra panaszkodtak az iskolában, átlagosan sokkal boldogtalanabbnak mondták magukat, mint a többiek – idézte a tanulmányt a sciencedaily.com.

A kutatásból az is kiderült, hogy a fiatalok több mint egyharmada legalább hetente egyszer felkel éjjel, hogy ellenőrizze üzeneteit. “Úgy tűnik, hogy a közösségi média megszállja a hálószoba menedékét” – mutatott rá Sally Power.

A tanulmány ugyanakkor azt is jelezte, további kutatásokra van szükség annak kiszűrésére, hogy az iskolai fáradtságért mennyiben felelős a közösségi média, és mennyiben okozzák azt más tényezők. Továbbá az is feltárásra vár, hogy a mai fiatalságra nézve milyen következményekkel jár a kialvatlanság.



Erős szívdobogást érez? Mitől lehet?

2017. június 28.

Az éjszakai alvásból felébresztő szívdobogásérzés, a napközbeni erős kalapálás, - amikor majd kiugrik az ember szíve a mellkasából - szívritmus zavarra utal. Ilyenkor gyakori, hogy a nyakban, a fülben is érezhető a szívdobogás. Arról kérdeztük dr. Sztancsik Ilonát, a Kardioközpont kardiológusát, hogy melyek a szívdobogásérzés leggyakoribb kiváltó okai, miért nagyon fontos az alapos kivizsgálás, és hogyan történik a kardiológiai kezelés.

Erős szívdobogás, szorongás, légszomj

Egészséges embereknél, nyugodt körülmények között, a szívdobogás a mindennapi életben nem érzékelhető. Egyes szívritmus zavarok azonban olyan mellkasi érzést okozhatnak, hogy az ember érzi, hogy dobog a szíve. Ez a panasz lehet folyamatos, de előfordulhat, hogy csak átmenetileg, néhány szívverés erejéig jelentkezik. Az erős szívdobogásérzés rendszerint hirtelen lép fel, minden különösebb előjel nélkül. Az erős szívdobogásérzés előfordulhat önmagában, de gyakori, hogy egyéb panaszokkal is együtt jár. Ilyen kísérő tünetek lehetek: szorongás, félelem, izzadás, légszomj, mellkasi fájdalom. Ezek megjelenésével egyidejűleg jelentkezhetnek keringési panaszok is, amikor a páciens szédül, fáj a feje.

Pajzsmirigybetegséget, hormonális problémákat is jelezhet

Az erős szívdobogásérzés hátterében számos tényező állhat. Ez lehet „szív eredetű”, ilyenkor a szív szerkezetében, illetve működésében található elváltozás, mint például koszorúér szűkület, a szívbillentyűk betegségei, vagy a szív- ingerképző- és elvezető rendszerének zavara. Állhatnak azonban „szíven kívüli” okok is mögötte, többek között pajzsmirigy betegség, hormonális problémák, cukorbetegség, vesebetegség.  Az is elképzelhető, hogy az érzelmi élet zavara, pszichés betegségek, vagy gyógyszer mellékhatás okozza. Azt, hogy milyen nem kardiológiai eredetű betegségek állnak az erős szívdobogás hátterében, laborvizsgálattal lehet kideríteni.



Így tároljuk a gyógyszereinket!

2017. június 28.

Az utóbbi években egyre több és több gyártó egyre több és több gyógyszere jelent meg a patikákban. A különböző gyártók saját országuk vagy térségük szabályozásának megfelelően sajátos tárolási utasításokat tüntethetnek fel a gyógyszerek dobozain. A különböző utasítások, tárolási útmutatók elbizonytalaníthatják a betegeket, a felhasználókat. Dr. Sánta Zsuzsa segít az eligazodásban!

Tárolási módok:
15–25 °C szobahőmérsékleten tárolandó 
5–15 °C hűvös helyen tárolandó
2–8 °C hűtve tárolandó

  • Gyakori, hogy nincs megjelölés, vagy idegen nyelven „ambient”, vagy magyar nyelven „különleges tárolást nem igényel” felirattal találkozunk. Az ilyen feliratú gyógyszereket szobahőmérsékleten, 15 °C és 25 °C között a dobozon feltüntetett lejárati idő végéig tárolhatjuk.
  • Előfordul, hogy „25 °C alatt tartandó” vagy „legfeljebb 30 °C-on tartható” felirattal találkozunk. Ilyenkor is nyugodtan maradjunk a szobahőmérsékletnél, és 15 °C és 25 °C között, a lejárati idő végéig tárolhatjuk a készítményeket.
  • A hűtve, 2–8 °C között tárolandó gyógyszerekre mindig rá van írva a hűtőszekrényben való tárolás. Erről a patikában is tájékoztatja a gyógyszert kiadó szakember a vásárlót, a beteget. Esetleg azt is láthatjuk, ha a szakember nem a polcról, hanem a patikai hűtőszekrényből veszi elő a kért gyógyszert. A 2–8 °C közötti tárolás a hűtőszekrényben való tárolást jelenti, nem a mélyhűtőhöz legközelebbi, legfelső vagy legalsó polcon. Érdemes arra is figyelni, hogy a doboz ne érjen a hűtőszekrény falához, mert a gyógyszer így könnyen megfagyhat, és ezzel elveszítheti hatékonyságát. A hűtőszekrény ajtajában sem tanácsos gyógyszert tárolni, még rövid időre, egy-két napra sem, mert a kinyitások miatt itt a legkevésbé egyenletes a hőmérséklet, itt fordulhat elő leghamarabb a hőmérséklet emelkedése.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...532533534...559
hírek, aktualitások

Betegséget jelezhet, ha étkezések után kipirul az arca!

2024. október 11.



Borok, pezsgő, sajtok, diós sütemény és csokoládé – csak néhány azok közül az ételek közül, amelyek sok hisztamint tartalmaznak. Ha a szervezetünk ezt nem tudja megfelelően lebontani, akkor nagyon sok féle tünetünk jelentkezhet, ezek egyike az étkezések során jelentkező arcpirulás és kimelegedés.  A hisztamin intolerancia kezeléséről dr. Sárdi Krisztina gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.

Az arcpirulás és kimelegedés okainak bonyolult felderítése

A hisztamin intolerancia annyira szerteágazó tüneteket okozhat, hogy az érintettek gyakran több szakrendelést is végig járnak, mire a problémájukra fény derül. 

Arcpirulás és kimelegedés miatti, klimax-szerű panaszaikkal – a hisztamin intolerancia fájdalmas, erős menstruációs görcsöket is okozhat – nőgyógyászhoz fordulnak. 

Ha orrviszketés, orrdugulás, orrfolyás is jelentkezik, akkor fül-orr-gégészhez, esetleg allergológushoz. 

Alacsony vérnyomás, szapora szívverés miatt kardiológiai problémára gondolnak.

A csalánkiütéses, bőrviszketéssel járó tüneteikkel kapcsolatban pedig bőrgyógyász véleményét kérik. 

A fokozott fáradékonyságnak, szédülésnek, alvászavarnak és fejfájásnak pedig akár belgyógyászati, hormonális vagy neurológiai oka is lehet. 

A leggyorsabb diagnózis a gyomor- és bélrendszeri tünetek kapcsán születhet

Ha a betegeknél az arcpirulás és kimelegedés mellett gyomorégés, hasi fájdalom, puffadás, hányinger, hasmenés vagy székrekedés jelentkezik, akkor rövid időn belül gasztroenterológushoz fordulnak. Amennyiben az egyéb tünetek is megerősítik a gyanút, a kivizsgálás célzottan – a hasonló tüneteket okozó betegségek kizárásával –  hisztamin intolerancia irányába kezdődhet meg. 

Mi okozza az arcpirulást?

A hisztamin intolerancia tüneteit a szervezetben termelődő, hisztamin lebontását végző diamino-oxidáz (DAO) enzim csökkent termelődése, illetve csökkent aktivitása okozza. Értékét vérvizsgálattal lehet meghatározni. 

A DAO enzim csökkenése bekövetkezhet allergiák, gluténérzékenység vagy kontaminált vékonybél szindróma miatt, de okozhatja a hisztamin felszabadulását segítő, vagy a DAO enzim működését gátló gyógyszerek (pl. antibiotikumok, fájdalomcsillapítók) szedése, vagy ételek és italok fogyasztása.

Szójaallergia – tesztekkel nem mindig lehet kimutatni

2024. október 11.

Aki valamilyen oknál fogva nem fogyaszt tejfehérjét, tejcukrot tartalmazó ételeket, gyakran helyettesíti szójából készült termékkel a joghurtot, tejet. Azonban a szója is okozhat allergiás tüneteket, de ezt nem minden esetben egyszerű vizsgálattal kimutatni. A hagyományos allergiateszt negatív eredményt adhat, miközben a panaszokat mégis a szója okozza. Dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogyan lehetséges ez.

A táplálékallergia kivizsgálása

Az allergiás beteg immunrendszere bizonyos külső ingerek hatására ellenanyagot termel egy-egy allergén ellen. Ez az ellenanyag az IgE, melynek szintje – táplálékallergiások egy jó részénél – megemelkedik az adott élelmiszerre jelentkező allergiás reakció során. Az IgE szint akkor is magas marad, ha az allergén már nincs jelen, értéke csak nagyon lassan csökken. Ezért alkalmas az allergia diagnosztizálására. A táplálékallergia vizsgálata során ezért a betegtől levett vérmintából az IgE mértékét vizsgálják.

Eltérő tulajdonságú komponensek

Az allergiás tüneteket okozó anyagok, az allergének – mint a szójafehérje is – rendszerint nem egyetlen molekulát takarnak, hanem több fehérje molekula összessége. Ezek a komponensek eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek. Előfordulhat, hogy a hagyományos vérvizsgálat során az össz szója IgE nem emelkedett, azonban multiplex allergiateszttel vizsgálva a szója három allergén összetevője közül az egyik – Gly m 4 – mégis emelkedett lehet, ami már elegendő ahhoz, hogy a szója fogyasztása tüneteket okozzon.

Milyen tünetek kapcsán gondoljon allergiára?

Allergiát jelezhet, ha a szóját tartalmazó ételek fogyasztását követően viszketés jelentkezik a szájüregben, ajakduzzanat, kiütések, hányás lép fel. Súlyos esetben életveszélyes anafilaxiás sokk is kialakulhat szójaallergia következtében.

10 ok, ami növeli a csípőfájdalom rizikóját

2024. október 10.



A csípőízületi kopás nagyon megnehezítheti a mindennapokat, ezért még idejében érdemes elkezdeni a kezelését, hogy esetleg megelőzhető legyen a csípőprotézis beültetés.  Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos a hajlamosító tényezők felismerésére és a kezelési lehetőségekre hívta fel a figyelmet.

Ha a csípőben lévő porcok és csontszövetek degeneratív változásokon mennek át, idővel megjelenik a csípőízületi kopás, ami igen súlyossá is válhat. A fájdalommal és mozgásbeszűküléssel járó betegség elsősorban az idősödéssel függ össze, de van néhány tényező, amely növeli kialakulásának rizikóját. Ezek a következők:


Rendellenes testtartás
Korábbi csípő- vagy lábsérülés
Születési rendellenesség (csípőízületi dysplasia) és a csípő anatómiai helyzetének megváltozása
Bizonyos anyagcsere betegségek (mellékpajzsmirigy- és pajzsmirigy-betegségek)
Ínszalag- és izomrendszeri sérülékenység
Tartós szteroid használat
Alkoholizmus
Női nem (férfiaknák ritkábban jelentkezik)
Elhízás (minél nagyobb a csípőre nehezedő teher, annál gyorsabbá válhat a folyamat)
Túlzásba vitt vagy nem megfelelően felépített edzés  


A csípőízületi kopás fázisai

A betegség okozta tünetek elsősorban a stádiumtól és az fennállás időtartamától függenek, de a legjellemzőbb panasz a csípőtáji fájdalom. Ezen belül különböző fázisokat különböztethetünk meg.
– Első fázis: megfelelő kezelés mellett a folyamat még visszafordítható, megállítható. Ilyenkor a fájdalom jellemzően reggel jelentkezik, és „bejáratódva” megszűnik.

– Második fázis: komolyabb kopásnál a fájdalom már a mindennapi életet is befolyásolja, nehezebbé válik a járás, a buszra fellépés, a lépcsőzés. A röntgenképen látható az ízületi rés beszűkülése, a porc alatti csontok fokozott meszesedése, sőt akár ciszták (folyadékkal teli tömlők) is a csontban.  

– Harmadik fázis: már a legegyszerűbb tevékenységek is gondot okoznak, veszélybe kerül az önellátás, gyakoribbak a törések, mivel az ízületben lévő csontszövetek erősen leépültek.