Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

A hangja bánhatja: óvatosan a jeges italokkal!

2024. augusztus 10.

Fotó: 123rf.com

Ha valaki elveszti a hangját, annak leginkább hangszalag- és gégegyulladás az oka – mondja dr. Holpert Valéria a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakorvosa, akit arról kérdeztünk, hogy a nyári forróságban elfogyasztott jeges italok és fagylaltok befolyásolhatják-e hangszalagjaink egészségét.

Rekedtség, fátyolos hang és némaság 

A hangszalag- és a vele együtt jelentkező akut gégegyulladás főként vírusos felső légúti fertőzések miatt alakul ki, de előfordulhat bakteriális fertőzések kapcsán is – ismerteti dr. Holpert Valéria. Jól ismert és gyakori probléma a hang túlerőltetéséből fakadó krónikus gége – és hangszalaggyulladás is, amivel főként a tanárok, színészek és énekesek, call centerekben dolgozók körében találkozhatunk. Ilyenkor a vizsgálat során a hangszalagok vaskosak, szélük lekerekített, hangképzéskor nem zárnak, ezért a páciens azt tapasztalja, hogy hangja könnyen kifárad, fátyolossá, rekedtté válik, vagy akár el is némul. A hangszálgyulladást a hang megváltozása mellett nyelési nehezítettség, torokfájdalom és torokkaparás is kísérheti. 

Valóban rossz hatással van a hideg a hangszalagjainkra?

A hangszalag és a gége elváltozásait irritatív anyagok is kiválthatják – mondja Holpert doktornő, aki a különféle maró anyagokat, a füst, por, gázok belélegzését, illetve a refluxbetegséget említi meg elsőként. Ezt követik a jó- és rosszindulatú daganatos elváltozások, neurológiai betegségek vagy rendellenességek, pajzsmirigy-problémák és a gégét ért traumák. A kémiai irritáció is okozhat enyhébb, a nyálkahártya felszínét érintő elváltozásokat – magyarázza a szakember, aki azt tanácsolja, hogy kerüljük a túlzottan forró (fűszeres) ételeket és italokat, és óvatosan fogyasszuk azokat a jeges finomságokat, amelyeket néhány perccel a fogyasztásuk előtt vettünk ki a hűtőszekrényből. Azok, akik számára hangjuk mindennapi munkaeszközként szolgál, különösen érzékenyek lehetnek a szájon át belélegzett száraz hideg levegőre, vagy a hidegebb ételek, italok fogyasztására.

Ezek hatására ugyanis a hangszalagjaik is megduzzadhatnak, ami által hangszínük, hangterjedelmük változását tapasztalhatják. Verebély Ivánról, a legendás színészről például köztudott volt, hogy hűvösebb időben már nem szólalt meg kint; és mielőtt még kilépett volna a színházból a hideg levegőre, előtte percekig állt a kijáratnál a két kapu között, hogy szoktassa magát a külső hőmérséklethez.



7 lépéses módszer, hogy megérezd; ő az igazi!

2024. augusztus 09.

Biztosan előfordult már mindannyiunkkal, hogy elbizonytalanodtunk: vajon ő-e az igazi? A szerelemnek pedig csalhatatlan jelei vannak. Hallgass a megérzéseidre!  

Illusztráció: Victoria Borodinova / PixabayA szerelem egyértelmű jelei

Az adrenalin-szintünk igencsak meglódul, mikor halljuk a hangját, a kis lepkék a gyomrunkban csak úgy repkednek, egyik csapdossa a szárnyával a másikat. Minden porcikánkat elönti a kellemes remegés, mikor érezzük lélegzetét a nyakunkon. Az együtt töltött idő kivétel nélkül, minden egyes alkalom izgalmas. Így lehetne röviden jellemezni a szerelem állapotát. Hihetetlen hatással van ránk, viszont ha kételkedünk, hogyan oszlathatjuk el?

A múlt nem válik köddé

Sokan felteszik a kérdést maguknak: tényleg ezzel az emberrel fogom eltölteni életem hátralévő részét? Csodálatos vele az ágyban, de vajon álomapa és mesés férj is lesz egyben, ha gyermekeket szülök? Sajnos a múlt csalódásait nem lehet nyomtalanul kitörölni lelkünkből, még ha fel is dolgoztunk egy fájdalmas szakítást, egy gyászos végű, kiüresedett kapcsolatot, a láthatatlan sebek azért hatással vannak ránk minden áldott nap. Mindannyian átestünk már azon a tapasztalaton, hogy az egyedülállóan rendkívülinek tűnő lelki társunkról nem is olyan rövid idő alatt kiderült, hogy egy förtelem - és nemhogy ágyunkat nem szerettük volna már megosztani vele, de annak sem örültünk volna igazán, ha csak összefutunk az utcán.

Tényleg a valós énünket szereti?

Mit kell figyelembe vennünk? Igazán önmagunkat adjuk a kapcsolatban? Tényleg azért szeret bennünket, amilyenek valójában vagyunk? Vagy azt a pusztán vágyaiban megjelenő egyéniséget szereti, melynek hisz bennünket, vagy amilyenné szeretne formálni?

A recept 7 lépésben

  1. Üljünk le egyedül egy csendes, nyugodt helyen. Figyeljük meg, hogy a gyomrunkban repdeső pillangók vajon nyugodtan repkednek-e az izgalom érzete mögött?
  2. Ha másoknak beszélünk róla, teljesen a valóságot fedi a történet, vagy csak a kapcsolat egy számunkra kívánatosabb lehetősége?
  3. Gondolkodunk-e azon, hogy mit változtatnánk a nagy Ő-n?
  4. Biztosak vagyunk-e abban, hogy mi jelentjük számára a tökéletes partnert?
  5.  Félünk az elkötelezettségtől, de úgy gondoljuk, hogy működne ezzel a társsal?
  6. Természetesen tudunk-e beszélgetni, vagy össze kell szednünk minden bátorságunkat?
  7. Úgy érezzük, minden klappol, vagy valahol van valami bökkenő


A gyermekkori ételallergia egyre súlyosabb problémát jelent

2024. augusztus 09.

Fotó: 123rf.com

Az ételallergiák egyre gyakoribbak minden korosztályban. Mint dr. Moric Krisztina az Allergiaközpont allergológus, klinikai immunológus szakembere elmondta, a WAO (World Allergy Organization-Allergia Világszervezet) a gyermekkori ételallergiákra hívta fel a figyelmet. 

Fókuszban a gyermekkori ételallergia

A World Allergy Organization 111 allergológiai és klinikai immunológiai társaságot felölelő nemzetközi ernyőszervezet. A WAO minden évben az allergia világhét keretében kiemel egy olyan betegségtémát, amelyre nagyobb figyelmet kell fordítani az egészségügyi dolgozóknak és a laikusoknak. Ennek kapcsán számos ismeretterjesztő programot, médiaeseményt, nemzetközi webináriumot is szervez, valamint különböző csatornákon keresztül terjeszti az allergiákkal kapcsolatos oktatási információkat. Az idei évben a gyermekkori ételallergiák kerültek fókuszba – mondja dr. Moric Krisztina.

„Az amerikai National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) definíciója szerint ételallergia egy olyan egészségkárosító hatás, amely egy adott élelmiszerrel való érintkezés során reprodukálhatóan fellépő specifikus immunválaszból ered. Tehát az immunrendszer túlzott reakciójáról van szó, amely az allergén összetevőt tartalmazó étellel való találkozáskor újra és újra beindítja a szervezet védekezési reakcióját.”

Ugyanakkor bizonyos esetekben gyakran megfigyelhetjük, hogy míg a nyers tej vagy joghurt fogyasztása tüneteket vált ki egy tejfehérje allergiás kisgyermeknél, addig a kekszként vagy süteményként elfogyasztott hőkezelt tej („sült tej”) nem okoz panaszokat. Ez biztató jelenség olyan szempontból, hogy ezen esetekben nagyobb eséllyel növi ki a későbbiekben – mutat rá a definíció hiányosságaira a szakember, aki hozzáteszi, hogy az ételallergia egyre jobb megismerésével, a betegség meghatározása és tipizálása is folyamatos átalakuláson megy keresztül az évek során.



7 jellemvonás, ami durván káros az egészségre

2024. augusztus 08.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A személyiségünk nem pusztán a társadalmi helyünket határozza meg, hanem akár a testi egészségünket is befolyásolhatja. Ez a 7 jellemvonás egy kis odafigyeléssel kezelhető, módosítható, és az ellenkezőjük is szokássá tehető, ami viszont egészséges.  

„Régóta tartja magát az elképzelés, hogy a gondolataink befolyásolhatják egészségünket; mostanra szinte számszerűsíthetjük is, mennyire így van ez” - mondta Stephen Boyle, az észak-karolinai Duke Egyetem munkatársa. A szakember és munkatársai összeállítottak egy listát, mely gondolatok teszik tönkre egészségünket leginkább.

7. helyezett: cinizmus

A cinikus embereknél, akik gyanakvóak és bizalmatlanok másokkal szemben, nagyobb eséllyel alakulnak ki szívbetegségek. „Ezek az emberek nem feltétlenül forrófejűek, de hajlamosak mások tettei mögött ellenséges motívumokat feltételezni” – mondta Boyle.

6. helyezett: értelmetlenség

Ha valakinek nincs célja, az életét csonkának élheti meg. Akinek vannak céljai, könnyebben tulajdonít célt az élete történéseinek és von le tanulságot azokból. Az ilyen emberek gyakrabban végeznek olyan tevékenységet, amelyet hasznosnak ítélnek. Kedvezőbb stresszhormon-szintet mutatnak, egészségesebb a keringési és az immunrendszerük, bár ezek biológiai háttere még nem tisztázott.

5. helyezett: aggodalmaskodás

A nagyon neurotikus személyek, akik állandóan szorongnak, aggódnak és hajlamosak a depresszióra, általában hamarabb meghalnak, mint az egészségesek. Bár egy cigaretta csillapíthatja a feszültséget, a rövid távú enyhülés nem éri meg, ha aztán ez viszi az embert a sírba.

4. helyezett: az önkontroll hiánya

Mindig késik a találkozókról? Képtelen rendet tartani az íróasztalán? Nincs önkontrollja? Ezekért a látszólag ártalmatlan vonásokért komoly árat fizethet az egészségével. Egy 900 főn végzett kutatás szerint a lelkiismeretes emberek 2-4 évvel tovább élnek, mint az impulzívak, akik hajlamosabbak például a dohányzásra és a túlzott alkoholfogyasztásra.



13 tökéletes víztipp - spórolás, hidratálás, fogyás

2024. augusztus 08.

Rengeteg vizet pazarolunk el nap, mint nap. Például, ha folyóvíznél mosunk fogat, az alkalmanként ajánlott 3 perccel számolva, 8 liter vizet is kiengedünk egy-egy fogmosásnál. Pedig, ha elzárjuk a csapot, akár 2 liter is elég a fogmosáshoz, és fogmosó pohárral még ennyi sem kell. Egy ötperces zuhanyozással több vizet használunk el, mint egy fejlődő ország nyomornegyedének lakója egy teljes nap alatt. Mégis ez a szépség, és a gyönyörű bőr alapja is.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A víz  – nem csak a szépségért

A szépség alapja, testünk legfontosabb alkotó eleme, a víz. Mindez könnyen elérhető  a fejlett országok lakói számára, de eszünkbe jut-e, amikor félálomban kinyitjuk a csapot, hogy mekkora kincs a „kék arany”? A Procter&Gamble Aqua Kollekció termékeivel hívja fel a figyelmet a felelős vízfogyasztásra, a Children’s Save Drinking Water elnevezésű humanitárius programján keresztül pedig segítséget nyújt a fejlődő országokban oly nagy problémát jelentő ivóvíz biztosításához. Minden matricával ellátott termék megvásárlása után a vállalat egy-egy tasak víztisztító készítményt juttat el Afrikába. A készítmény egy gyermek egyheti tiszta ivóvizét biztosítja. Kis odafigyeléssel így nemcsak saját vízkészleteinket és környezetünket óvhatjuk, de most a megfelelő termékek kiválasztásával az afrikai vízhiány áldozatain is segíthetünk.

Zuhanyzás, hajmosás, fogmosás, hajformázás, borotválkozás – legtöbbünknél egy egyszerű mozdulattal kezdődik a napi rutin: kinyitjuk a vízcsapot. Lehet, hogy folyóvíznél mosunk fogat, de általában samponozás, szappanozás és borotválás közben is folyamatosan csorgatjuk magunkra a vizet. Esetleg még csöpög is a csap, amikor kilépünk az ajtón…

Rengeteg vizet pazarolunk el nap, mint nap. Például, ha folyóvíznél mosunk fogat, az alkalmanként ajánlott 3 perccel számolva, 8 liter vizet is kiengedünk egy-egy fogmosásnál. Pedig, ha elzárjuk a csapot, akár 2 liter is elég a fogmosáshoz, és fogmosó pohárral még ennyi sem kell. Egy ötperces zuhanyozással több vizet használunk el, mint egy fejlődő ország nyomornegyedének lakója egy teljes nap alatt.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja megállapította, hogy a jelenlegi fogyasztási szokások megtartása esetén 2025-re a Föld lakosságának kétharmadát érinteni fogja valamiféle vízkorlátozási intézkedés.



Ezeket a tanácsokat érdemes megfogadni grillezésnél

2024. augusztus 07.

Fotó: pixabay.comA hangulatos nyáresti étkezések központi eleme a grillezés, ami egyszerre ad különleges zamatot az elkészült ételeknek és a társasági vagy családi életnek. Nem elég azonban az alapanyagokat felpakolni a rácsra, van néhány praktika, amit érdemes betartani, hogy a legjobb, legfinomabb eredményt kapjuk.

Milyen eszközöd van?

A faszenes grill a klasszikus változat, ebből a kategóriából kerülnek ki a legelterjedtebb eszközök is. Az ételek a faszéntől kapják meg az ételek azt a jellegzetes ízt, amit sütőben sehogy sem lehet elérni. Előre lépés ha lecsukható tetejű grillt választunk, gyorsabban puhul meg az étel anélkül, hogy odaégne. A gázgrillnél nem kell bajlódni a tűzrakással, egyenletes hőmérsékleten lehet vele sütögetni, de az a bizonyos plusz zamat lehet, hogy hiányozni fog. Erkélyen viszont jól jöhet, hogy a füst ne zavarja a többi lakót. Az elektromos grill is ugyanezt tudja, és akár bent is használható, mert kis helyet foglal. Jó szolgálatot tesz, ha beüt egy hűvösebb vagy csapadékosabb idő. 

Amire viszont minden típusnál oda kell figyelni, az az, hogy az grillkészülék stabilan és vízszintesen álljon. A közelében még véletlenül se legyen gyúlékony anyag és a biztonság kedvéért sütéskor készítsünk oda egy vödör vizet!

Milyen legyen a tűz?

Ha nyílt lángra tesszük az alapanyagokat, akkor csak elégnek, ezért sütés előtt 35-40 perccel gyújtsuk be a faszenet. Mindig csak akkor tegyük a rácsra a sütni valókat, ha a tűz már csak parázslik. Ilyenkor a parázs vörösen izzik és a felületét vékony, szürke hamu borítja. Ha még mindig túl forrónak gondoljuk, akkor piszkafával toljuk szét egy kicsit a parazsat, ha egy picit emelni akarunk a hőfokán, akkor pedig kotorjuk össze. Vannak olyan ételek, amelyeket alufóliában közvetlenül a kihűlő hamuba is tehetünk. A krumplinak például így csodás íze lesz, amit még megbolondíthatunk egy kis tejföllel, sajttal és sült baconnel.

Készüljünk fel a grillezésre!

Grillezni szinte bármit lehet, a különböző húsoktól kezdve a sajtokon át a zöldségekig, gyümölcsökig. Ha nincs sok időnk az előkészületekre érdemes olyan élelmiszereket venni, amit kifejezetten grillezésre ajánlanak, legyen az sajt, grillkolbász, szalonna vagy berner, ami egy magas hústartalmú, roppanósra előfőzött virsli baconbe tekerve direkt a grillezéshez előkészítve. A bernert elég hat-hét percig grillezni, ami közben a bacon nem fog leválni a virsliről. Nekünk pedig tényleg semmi miatt nem kell aggódnunk, csupán annyi lesz a teendőnk, hogy a grillről a tányérokra szedjük az ellenállhatatlan virsliket.



Gőzölve, pirítva, párolva: A sütés-főzés 13 módszere

2024. augusztus 07.

Párolás, pirítás, dinsztelés, abálás, forralás, gőzölés. Száraz, zsiradékos, és vízben történő főzési eljárások. Mikor melyiket célszerű választani a tápérték megőrzéséhez, hogy egészséges és finom ételeket kapjunk? Mikor mennyi a vitaminveszteség? Trükkök konyhatündéreknek!  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Ételkészítési eljárások
Ha finom és egészséges ételeket szeretnénk az asztalra varázsolni, az alapanyagok okos kiválasztása mellett arra is érdemes figyelnünk, hogy milyen módon készítjük el ezeket. A továbbiakban bemutatjuk a konyhában főzés, sütés során bevethető módszereket és azt is eláruljuk, hogyan mérsékelhető az ételekhez adott zsiradék mennyisége és a vitaminveszteség.Friss zöldség

Vizes ételkezelési módszerek
 
1. Gőzöléses és forralásos ételkészítés
A gőzöléses és forralásos alapú főzési eljárások során többnyire valamilyen folyadék segítségével készítjük el az ételeket – általában vízben, ízesített alaplében vagy gőzben. A gőz (azaz a párolás) előnye, hogy adott hőmérsékleten nagyobb hőenergia átadására alkalmas, így az étel hamarabb megfő, és kisebb a tápanyagveszteség. A főzési hőmérséklet 70° és 120°C között változhat. Ezek az eljárások elsősorban tészta, rizs, hüvelyesek vagy más zöldségfélék elkészítésére alkalmasak. Az alábbiakban – a teljesség
igénye nélkül – bemutatjuk a leggyakoribb módszereket. 
 
2. Forralás: 
Főzés nagy mennyiségű, kb. 100°C-os folyadékban.
Ötletek: 
•  Használjuk a lehető legkevesebb vizet, ezáltal csökkenthetjük a vitamin- és ásványianyag-
veszteség mértékét!
•  Ha van rá mód, tartsuk meg a főzővizet, és használjuk fel leves-alapként, mártásokhoz vagy
rakott ételek elkészítéséhez!
•  A vitamintartalom növelése érdekében az elkészült ételt hintsük meg kevés friss, finomra vágott zöldfűszerrel (pl. petrezselyemmel vagy kaporral)! 
 
3. Lassú főzés (abálás): 
Főzés a forráspontnál alacsonyabb hőmérsékletű (75°– 95°C-os) folyadékban.
A zöldségek és a burgonya elkészítéséhez nem ideális módszer, mivel a hosszú főzési idő miatt nagyobb mennyiségű tápanyag távozik az ételből, mert a tápanyagok egyszerűen „kifőnek” a főző folyadékba.
Ötletek: 
•  Használjunk nagy átmérőjű lábost!
•  Amennyiben az étel jellege engedi, a sót és  a cukrot részben kiválthatjuk szárított és
zöldfűszerekkel! 
 
4. Gőzben főzés (gőzölés, kigőzölés): 
Az étel ebben az esetben egyáltalán nem érintkezik a főzőlével, hanem annak forró, 100°C-os gőzében puhítjuk meg. Ehhez használhatunk a kereskedelemben kimondottan erre a célra árusított gőzölő edényt, vagy az ételt rátehetjük egy lábasba helyezett rácsra, kevés forrásban levő folyadék fölé.
Ötletek: 
•  Ízletesebb lesz az étel, ha a gőzöléshez víz helyett valamilyen zamatos folyadékot, például hús-, vagy zöldséglevest, bort, zöldfűszerekkel vagy citrommal ízesített vizet használunk.



Bugyi kínok, gatyabajok - strandolj okosan!

2024. augusztus 06.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Vajon a szerelemtől, vagy a strandon rád ragadt gombáktól van az a könnyű, enyhén viszkető bizsergés? Mert ha az utóbbi, akkor bizony a szerelem jónéhány napig tabu terep. A néplavórok kedvelői könnyen pórul járhatnak!  

"…úgy élvezem én a strandot,
Minden annyira szép és jó!"

Énekel a pancsoló kislány, és bizony néha mi is vele énekelünk. Valóban, egy igazi strandon minden csak jó, elfelejtjük gondjainkat, a vízben könnyűnek, fiatalnak érezzük magunkat. Úszni vagy nem úszni – ez nem is kérdés, hiszen már a legkisebbeket is szívesen visszük strandra. Csábít ez a csodás fürdőváros: Budapest. Ez a legegészségesebb sport, minden tagunkat körülöleli, simogatja a víz és a levegő energiája.

Lubickolunk a langy vízben, fejest ugrunk az úszómedencébe és majd a 37 fokos meleg vízben bizseregni kezd kezünk, lábunk… és elkezdünk vakaródzni. Még úgy gondoljuk, hogy a vízhőmérséklet-különbség az oka, aztán, amikor levakartuk már bőrünket, s az száz helyen viszket újra, valami gyanú ébred a fejünkben: lehet, hogy nem a vízhőfok okozta a viszketést?

Fertőtlenítés - mindenhol van, és mégis...

Ma már csak olyan strand működik, ahol fertőtlenített vízcserélő működik. De otthon is fürdünk, fertőtlenítünk, krémmel ápoljuk kiszáradt bőrünket, hogy a viszkető érzést megszüntessük, de a viszketés nem múlik, újabb és újabb helyeken képez piros foltokat rajtunk. Akaratlanul is a legizgalmasabb testrészeket kezdjük vakarni. Mossuk, krémezzük s a csípős részek egyre beljebb tolakszanak testnyílásainkon.

Szerelem? Tilos ha támadnak a gombák!

Este ahelyett, hogy szorosabbra fonnánk karunkat kedvesünk nyaka körül, szégyenkezve elhúzódunk, s kifogásokat keresünk. Aztán mintegy parancsszóra egymást kezdjük vádolni felizgatott állapotunkban.
– Kivel voltál, hogy átoltottad belém a betegséget?
– Kivel voltál, hogy így iszonyodsz tőlem?
Sajnos, a külső és belső viszketés izgatott hangulatot teremt, egymást is vakarni kezdjük ott is, ahol nem viszket.



Súlyosbodó visszérhelyzet nyáron? Így előzhetjük meg!

2024. augusztus 06.

Minél magasabb a hőmérséklet nyáron, annál kevesebb ruhát hordunk. A lenge öltözet vagy fürdőruha viselete azonban nem mindenki számára felszabadító érzés. Sokan küzdenek ugyanis visszerekkel, amelyek a melegben még feltűnőbbé válnak és gyakran fájdalmasak. A Budai Egészségközpont érsebészfőorvosa, dr. Barta László összefoglalja a visszérrel kapcsolatos tüneteket, a leghatékonyabb megelőzési módszereket és a kialakult betegség kezelési lehetőségeit.

A visszér ma már népbetegség, a felnőtt lakosság közel fele, mintegy 3,5 millió ember küzd vele, számuk pedig egyre nő. Az életkor előrehaladtával még gyakoribbá válik, elsősorban a középkorú és idősebb nőket érintve, de már 30 éves kor környékén is egyre többen tapasztalják, főként a mozgásszegény életmód elterjedése miatt. 

Ha végre itt a nyár…

A visszerekre utaló jelek egyre többek lábán jelentkeznek ezekben a hónapokban. A tartós melegben ugyanis kitágulnak az erek, továbbá a hőháztartás egyensúlyának fenntartása miatt többet izzadunk, ami fokozza a vérkeringést. A forró nyári napsütés ráadásul kiszáríthatja a bőrt és csökkentheti rugalmasságát. A közvetlenül a bőr felszíne alatt futó visszerek így nyáron láthatóbbá válnak – különösen azoknál, akiknek vékonyabb a bőrük –, és könnyen kialakulhat visszérbetegség (varikozitás), amely a vénák kóros mértékű kitágulását jelenti.

Megjelenésében az öröklött hajlam (kötőszövetek veleszületett gyengesége) az egyik leggyakoribb tényező. Ilyenkor rendszerint egyéb tünetek, úgymint lúdtalpasság, aranyér, sérv is megfigyelhetők. De az életmódnak is szerepe van a visszér kialakulásában. Azzal, hogy az evolúció során az ember két lábra emelkedett, fokozott terhelést helyezett az alsó végtagjaira, amelyet normál esetben az erek rugalmassága ellensúlyoz. Idővel azonban az érfalak elveszítik eredeti rugalmasságukat, a rostok pedig a nyomás alatt megnyúlnak, és képtelenek visszahúzódni. 

A megváltozott méretű vénák kidudorodnak, illetve ödéma (vizenyő) is kialakulhat. A visszérbetegség esélyeit növeli többek között a sok állás, az ülőmunka, az elhízás, a dohányzás, valamint a terhesség során végbemenő hormonális változások, illetve a megnövekedett testsúly. A megjelenés kockázatát fokozhatja továbbá a túl szoros ruházat vagy a fogamzásgátló szedése.



Kapor, a boszorkányok távol tartója és a szerelmi bájitalok alapanyaga

2024. augusztus 05.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A kaporról általában mindenkinek először a tökfőzelék jut eszébe az iskolai menzáról. Azonban számos jótékony élettani hatása is ismert és elismert. Megmutatom mire jó ez a fűszernövény!  

Története

A kapor a Földközi-tenger vidékéről származik és a rómaiak által jutott be és terjedt el Európában. Már időszámításunk előtt ismerték, adófizető eszközként használták - ez bizonyítja, hogy mekkora értéket képviselt. A középkorban úgy gondolták, hogy e növény segítségével távol tudják tartani a boszorkányokat és a rossz szellemeket. Az ókori görögök a csuklás kezelésére használták. A rómaiak is valami titokzatos erőt tulajdonítottak neki, ezért a gladiátoraik a kapor terméséből sajtolt olajjal kenték be testüket. Ezen kívül szerelmi bájitalok készítésére is használták.

Termesztése

A meleg, napos helyeket kedveli, földje legyen tápanyagdús és jó vízáteresztő.

Élettani hatása

A gyomorbántalmak házi ellenszere már régóta. Csökkenti a puffadást, a gyomorfájást, csillapítja a görcsöket. Ezért használható menstruációs panaszok ellen is. Csuklásra, fejfájásra, álmatlanság ellen is hatásos. A kismamáknak szánt teakeverékek alkotóeleme, hiszen serkenti a tejképződést és a babának is jót tesz, hiszen az első hónapokban jelentkező hasfájást is enyhíti.

Tea készítése: 1 teáskanálnyi termést összetörünk, egy bögre forró vízzel leforrázzuk és 15 percig állni hagyjuk. Leszűrjük és naponta kétszer fogyasztjuk!

Illóolaja gyermekeknek kiváló a meghűléses tünetek enyhítésére. Az összetört magokkal készített áztató víz jótékonyan hat a körömökre, ha 10-15 percig benne pihentetjük kezeinket.



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...555657...599
hírek, aktualitások

A tej

2025. május 03.



III. rész: Tévhitek a tejről


Pasztőrözés során elvesznek a tejből a fontos tápanyagok. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az ásványianyag-tartalom az UHT hőkezelés során gyakorlatilag változatlan marad, s átlagosan legfeljebb 10% vitamintartalom vész el. Mindemellett a tejet nem C-vitamin-, hanem fehérje-, ásványianyag-, kalcium– és D-vitamin-tartalma miatt kell fogyasztani.
A boltban kapható tejet vízzel hígítják. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy a tejet nem hígítják vízzel. Az Európai Tanács 2007-es rendelete szerint „a »tej« szó kizárólag az egy vagy több fejésből nyert rendes tőgyváladékot jelenti, az ahhoz történő hozzáadás vagy abból történő kivonás nélkül”. Ezzel összefüggésben a Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján csak arra a termékre lehet ráírni, hogy „tej”, ami kizárólag tejet tartalmaz és semmi mást.
Az UHT tejben több az E betűvel jelzett, nem természetes anyag. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej nem tartalmaz adalékanyagot. A tej az UHT (Ultra High Temperature Treated) hőkezelésének és a speciális csomagolásnak köszönheti a tartósságát. Ez az eljárás minden baktériumot kiölt a tejből, a 6 rétegű csomagolás pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen, ezért nincs szükség tartósítószerre.
Az UHT tej tejpor és víz keveréke. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej kizárólag friss tejből készül. Ez csak UHT hőkezelésen megy keresztül, és aszeptikus (csíramentes) körülmények között aszeptikus csomagolóanyagba kerül, mely hosszú ideig (3–6 hónapig) megőrzi a tej minőségét.

A lapocka fájdalom komplex kezelése: Több mint egy masszírozásra váró izomcsomó

2025. május 02.



A lapocka környéki fájdalom gyakori panasz, amely sokak életminőségét befolyásolja jelentősen. Míg az érintettek többsége azonnali megoldásként egy gyors masszázsban keresi az enyhülést, a szakemberek szerint a probléma gyakran összetettebb, és tartós eredményt csak a fájdalom valódi okainak feltárásával érhetünk el.

A tünetek mögött meghúzódó komplex okok

A lapocka körüli fájdalom diagnosztizálása és kezelése különösen kihívást jelenthet, mivel a fájdalom forrása gyakran nem ott van, ahol a tüneteket érezzük. Ráadásul számos különböző ok állhat a háttérben, amelyek tünetei nagyon hasonlóak lehetnek.

A leggyakoribb kiváltó okok között szerepelnek:


A Cloward-zónák: A kutatások szerint a gerincoszlop nyaki szakaszánál kilépő idegek elágazási pontjainál található területek, ahová a fájdalom kisugározhat. Ez magyarázza, miért érezhetünk fájdalmat a lapockánknál, amikor valójában a probléma forrása a nyaki gerinc környékén keresendő.

A tej

2025. május 02.



II. rész: A tej hőkezelési eljárásai

Mit jelent a pasztörizálás?

A pasztörizálás a kórokozó csírákat hőhatással elpusztító hőkezelési módszer. Nevét a francia vegyész-bakteriológusról, Louis Pasteurről kapta. A tejüzemek jelenleg rövid idejű pasztörizálást alkalmaznak magas hőfokon (15 másodperc 75 °C-on), vagy hosszabb idejű kezelést, viszonylag alacsony hőmérsékleten (nagyjából fél óra 60-62 °Con). Ezzel a módszerrel a baktériumok 99,5%-a elpusztul. Bizonyos élelmiszereket, például a tejet is csak korlátozott ideig, 3–5 napig lehet eltartani, 6 °C-nál nem melegebb hőmérsékleten. A pasztörizálás során a tejnek az emberi táplálkozás szempontjából fontos összetevői és tulajdonságai nem károsodnak és nem semmisülnek meg.

Mi az UHT technológia?

Ultra High Temperature Treated, vagyis ultramagas hőfokon történő hőkezelési módszer, amit ultrapasztőrözésnek is neveznek. A tejet nagyon rövid időre (2–3 másodpercre) felhevítik nagyjából 135-137 °C-ra. Ezután gyorsan lehűtik és aszeptikus környezetben aszeptikus csomagolásba töltik. Így az összes mikroorganizmus elpusztul, és a tej szobahőmérsékleten akár 3–6 hónapig is eltartható. Más, aszeptikus módszerrel kezelt élelmiszerek akár 24 hónapig is eltarthatók.

Mi a homogenizálás?

A homogenizálás folyamata során a tejet nagy nyomással átpréselik egy kis résen. Így a tejzsír kis elemekre törik össze, emulgeált állapotban marad meg a tejben és nem jön fel a felszínre. A tej homogenizálásának célja, hogy azt azok is könnyebben megemészthessék, akik bél- és emésztőrendszeri problémákkal küzdenek.

Mi az aszeptikus technológia?

Az aszeptikus technológia a XX. század forradalmi találmánya. Ezért a találmányért kapta meg a Tetra Pak 1989-ben az élelmiszeripari technológia területén az utóbbi ötven év legjelentősebb tudományos felfedezésének járó díjat. 1996-ban az amerikai elnökhelyettes, Al Gore a Tetra Brik Aseptic csomagolásának – amely a világ legelterjedtebb kartoncsomagolása – az Aszeptikus Csomagolás Folyamatos Fejlődéséért díjat adományozta. Az aszeptikus csomagolásba töltött élelmiszereket szobahőmérsékleten lehet tárolni (feleslegessé válik a szállítás, a rakodás és a raktározás során a költséges hűtés), ráadásul sokkal tovább eltarthatók, mint a pasztőrözött termékek. Az élelmiszereket – az UHT-kezelést követően – légmentesen zárt, aszeptikus gyártósorokon töltik a steril dobozokba! Ez az eljárás megbízhatóan elpusztítja a kórokozó baktériumokat és azok csíráit, de az élelmiszer tápértéke, minősége és íze megmarad.