Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

7 lépéses módszer, hogy megérezd; ő az igazi!

2024. augusztus 09.

Biztosan előfordult már mindannyiunkkal, hogy elbizonytalanodtunk: vajon ő-e az igazi? A szerelemnek pedig csalhatatlan jelei vannak. Hallgass a megérzéseidre!  

Illusztráció: Victoria Borodinova / PixabayA szerelem egyértelmű jelei

Az adrenalin-szintünk igencsak meglódul, mikor halljuk a hangját, a kis lepkék a gyomrunkban csak úgy repkednek, egyik csapdossa a szárnyával a másikat. Minden porcikánkat elönti a kellemes remegés, mikor érezzük lélegzetét a nyakunkon. Az együtt töltött idő kivétel nélkül, minden egyes alkalom izgalmas. Így lehetne röviden jellemezni a szerelem állapotát. Hihetetlen hatással van ránk, viszont ha kételkedünk, hogyan oszlathatjuk el?

A múlt nem válik köddé

Sokan felteszik a kérdést maguknak: tényleg ezzel az emberrel fogom eltölteni életem hátralévő részét? Csodálatos vele az ágyban, de vajon álomapa és mesés férj is lesz egyben, ha gyermekeket szülök? Sajnos a múlt csalódásait nem lehet nyomtalanul kitörölni lelkünkből, még ha fel is dolgoztunk egy fájdalmas szakítást, egy gyászos végű, kiüresedett kapcsolatot, a láthatatlan sebek azért hatással vannak ránk minden áldott nap. Mindannyian átestünk már azon a tapasztalaton, hogy az egyedülállóan rendkívülinek tűnő lelki társunkról nem is olyan rövid idő alatt kiderült, hogy egy förtelem - és nemhogy ágyunkat nem szerettük volna már megosztani vele, de annak sem örültünk volna igazán, ha csak összefutunk az utcán.

Tényleg a valós énünket szereti?

Mit kell figyelembe vennünk? Igazán önmagunkat adjuk a kapcsolatban? Tényleg azért szeret bennünket, amilyenek valójában vagyunk? Vagy azt a pusztán vágyaiban megjelenő egyéniséget szereti, melynek hisz bennünket, vagy amilyenné szeretne formálni?

A recept 7 lépésben

  1. Üljünk le egyedül egy csendes, nyugodt helyen. Figyeljük meg, hogy a gyomrunkban repdeső pillangók vajon nyugodtan repkednek-e az izgalom érzete mögött?
  2. Ha másoknak beszélünk róla, teljesen a valóságot fedi a történet, vagy csak a kapcsolat egy számunkra kívánatosabb lehetősége?
  3. Gondolkodunk-e azon, hogy mit változtatnánk a nagy Ő-n?
  4. Biztosak vagyunk-e abban, hogy mi jelentjük számára a tökéletes partnert?
  5.  Félünk az elkötelezettségtől, de úgy gondoljuk, hogy működne ezzel a társsal?
  6. Természetesen tudunk-e beszélgetni, vagy össze kell szednünk minden bátorságunkat?
  7. Úgy érezzük, minden klappol, vagy valahol van valami bökkenő


A gyermekkori ételallergia egyre súlyosabb problémát jelent

2024. augusztus 09.

Fotó: 123rf.com

Az ételallergiák egyre gyakoribbak minden korosztályban. Mint dr. Moric Krisztina az Allergiaközpont allergológus, klinikai immunológus szakembere elmondta, a WAO (World Allergy Organization-Allergia Világszervezet) a gyermekkori ételallergiákra hívta fel a figyelmet. 

Fókuszban a gyermekkori ételallergia

A World Allergy Organization 111 allergológiai és klinikai immunológiai társaságot felölelő nemzetközi ernyőszervezet. A WAO minden évben az allergia világhét keretében kiemel egy olyan betegségtémát, amelyre nagyobb figyelmet kell fordítani az egészségügyi dolgozóknak és a laikusoknak. Ennek kapcsán számos ismeretterjesztő programot, médiaeseményt, nemzetközi webináriumot is szervez, valamint különböző csatornákon keresztül terjeszti az allergiákkal kapcsolatos oktatási információkat. Az idei évben a gyermekkori ételallergiák kerültek fókuszba – mondja dr. Moric Krisztina.

„Az amerikai National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) definíciója szerint ételallergia egy olyan egészségkárosító hatás, amely egy adott élelmiszerrel való érintkezés során reprodukálhatóan fellépő specifikus immunválaszból ered. Tehát az immunrendszer túlzott reakciójáról van szó, amely az allergén összetevőt tartalmazó étellel való találkozáskor újra és újra beindítja a szervezet védekezési reakcióját.”

Ugyanakkor bizonyos esetekben gyakran megfigyelhetjük, hogy míg a nyers tej vagy joghurt fogyasztása tüneteket vált ki egy tejfehérje allergiás kisgyermeknél, addig a kekszként vagy süteményként elfogyasztott hőkezelt tej („sült tej”) nem okoz panaszokat. Ez biztató jelenség olyan szempontból, hogy ezen esetekben nagyobb eséllyel növi ki a későbbiekben – mutat rá a definíció hiányosságaira a szakember, aki hozzáteszi, hogy az ételallergia egyre jobb megismerésével, a betegség meghatározása és tipizálása is folyamatos átalakuláson megy keresztül az évek során.



7 jellemvonás, ami durván káros az egészségre

2024. augusztus 08.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A személyiségünk nem pusztán a társadalmi helyünket határozza meg, hanem akár a testi egészségünket is befolyásolhatja. Ez a 7 jellemvonás egy kis odafigyeléssel kezelhető, módosítható, és az ellenkezőjük is szokássá tehető, ami viszont egészséges.  

„Régóta tartja magát az elképzelés, hogy a gondolataink befolyásolhatják egészségünket; mostanra szinte számszerűsíthetjük is, mennyire így van ez” - mondta Stephen Boyle, az észak-karolinai Duke Egyetem munkatársa. A szakember és munkatársai összeállítottak egy listát, mely gondolatok teszik tönkre egészségünket leginkább.

7. helyezett: cinizmus

A cinikus embereknél, akik gyanakvóak és bizalmatlanok másokkal szemben, nagyobb eséllyel alakulnak ki szívbetegségek. „Ezek az emberek nem feltétlenül forrófejűek, de hajlamosak mások tettei mögött ellenséges motívumokat feltételezni” – mondta Boyle.

6. helyezett: értelmetlenség

Ha valakinek nincs célja, az életét csonkának élheti meg. Akinek vannak céljai, könnyebben tulajdonít célt az élete történéseinek és von le tanulságot azokból. Az ilyen emberek gyakrabban végeznek olyan tevékenységet, amelyet hasznosnak ítélnek. Kedvezőbb stresszhormon-szintet mutatnak, egészségesebb a keringési és az immunrendszerük, bár ezek biológiai háttere még nem tisztázott.

5. helyezett: aggodalmaskodás

A nagyon neurotikus személyek, akik állandóan szorongnak, aggódnak és hajlamosak a depresszióra, általában hamarabb meghalnak, mint az egészségesek. Bár egy cigaretta csillapíthatja a feszültséget, a rövid távú enyhülés nem éri meg, ha aztán ez viszi az embert a sírba.

4. helyezett: az önkontroll hiánya

Mindig késik a találkozókról? Képtelen rendet tartani az íróasztalán? Nincs önkontrollja? Ezekért a látszólag ártalmatlan vonásokért komoly árat fizethet az egészségével. Egy 900 főn végzett kutatás szerint a lelkiismeretes emberek 2-4 évvel tovább élnek, mint az impulzívak, akik hajlamosabbak például a dohányzásra és a túlzott alkoholfogyasztásra.



13 tökéletes víztipp - spórolás, hidratálás, fogyás

2024. augusztus 08.

Rengeteg vizet pazarolunk el nap, mint nap. Például, ha folyóvíznél mosunk fogat, az alkalmanként ajánlott 3 perccel számolva, 8 liter vizet is kiengedünk egy-egy fogmosásnál. Pedig, ha elzárjuk a csapot, akár 2 liter is elég a fogmosáshoz, és fogmosó pohárral még ennyi sem kell. Egy ötperces zuhanyozással több vizet használunk el, mint egy fejlődő ország nyomornegyedének lakója egy teljes nap alatt. Mégis ez a szépség, és a gyönyörű bőr alapja is.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A víz  – nem csak a szépségért

A szépség alapja, testünk legfontosabb alkotó eleme, a víz. Mindez könnyen elérhető  a fejlett országok lakói számára, de eszünkbe jut-e, amikor félálomban kinyitjuk a csapot, hogy mekkora kincs a „kék arany”? A Procter&Gamble Aqua Kollekció termékeivel hívja fel a figyelmet a felelős vízfogyasztásra, a Children’s Save Drinking Water elnevezésű humanitárius programján keresztül pedig segítséget nyújt a fejlődő országokban oly nagy problémát jelentő ivóvíz biztosításához. Minden matricával ellátott termék megvásárlása után a vállalat egy-egy tasak víztisztító készítményt juttat el Afrikába. A készítmény egy gyermek egyheti tiszta ivóvizét biztosítja. Kis odafigyeléssel így nemcsak saját vízkészleteinket és környezetünket óvhatjuk, de most a megfelelő termékek kiválasztásával az afrikai vízhiány áldozatain is segíthetünk.

Zuhanyzás, hajmosás, fogmosás, hajformázás, borotválkozás – legtöbbünknél egy egyszerű mozdulattal kezdődik a napi rutin: kinyitjuk a vízcsapot. Lehet, hogy folyóvíznél mosunk fogat, de általában samponozás, szappanozás és borotválás közben is folyamatosan csorgatjuk magunkra a vizet. Esetleg még csöpög is a csap, amikor kilépünk az ajtón…

Rengeteg vizet pazarolunk el nap, mint nap. Például, ha folyóvíznél mosunk fogat, az alkalmanként ajánlott 3 perccel számolva, 8 liter vizet is kiengedünk egy-egy fogmosásnál. Pedig, ha elzárjuk a csapot, akár 2 liter is elég a fogmosáshoz, és fogmosó pohárral még ennyi sem kell. Egy ötperces zuhanyozással több vizet használunk el, mint egy fejlődő ország nyomornegyedének lakója egy teljes nap alatt.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja megállapította, hogy a jelenlegi fogyasztási szokások megtartása esetén 2025-re a Föld lakosságának kétharmadát érinteni fogja valamiféle vízkorlátozási intézkedés.



Ezeket a tanácsokat érdemes megfogadni grillezésnél

2024. augusztus 07.

Fotó: pixabay.comA hangulatos nyáresti étkezések központi eleme a grillezés, ami egyszerre ad különleges zamatot az elkészült ételeknek és a társasági vagy családi életnek. Nem elég azonban az alapanyagokat felpakolni a rácsra, van néhány praktika, amit érdemes betartani, hogy a legjobb, legfinomabb eredményt kapjuk.

Milyen eszközöd van?

A faszenes grill a klasszikus változat, ebből a kategóriából kerülnek ki a legelterjedtebb eszközök is. Az ételek a faszéntől kapják meg az ételek azt a jellegzetes ízt, amit sütőben sehogy sem lehet elérni. Előre lépés ha lecsukható tetejű grillt választunk, gyorsabban puhul meg az étel anélkül, hogy odaégne. A gázgrillnél nem kell bajlódni a tűzrakással, egyenletes hőmérsékleten lehet vele sütögetni, de az a bizonyos plusz zamat lehet, hogy hiányozni fog. Erkélyen viszont jól jöhet, hogy a füst ne zavarja a többi lakót. Az elektromos grill is ugyanezt tudja, és akár bent is használható, mert kis helyet foglal. Jó szolgálatot tesz, ha beüt egy hűvösebb vagy csapadékosabb idő. 

Amire viszont minden típusnál oda kell figyelni, az az, hogy az grillkészülék stabilan és vízszintesen álljon. A közelében még véletlenül se legyen gyúlékony anyag és a biztonság kedvéért sütéskor készítsünk oda egy vödör vizet!

Milyen legyen a tűz?

Ha nyílt lángra tesszük az alapanyagokat, akkor csak elégnek, ezért sütés előtt 35-40 perccel gyújtsuk be a faszenet. Mindig csak akkor tegyük a rácsra a sütni valókat, ha a tűz már csak parázslik. Ilyenkor a parázs vörösen izzik és a felületét vékony, szürke hamu borítja. Ha még mindig túl forrónak gondoljuk, akkor piszkafával toljuk szét egy kicsit a parazsat, ha egy picit emelni akarunk a hőfokán, akkor pedig kotorjuk össze. Vannak olyan ételek, amelyeket alufóliában közvetlenül a kihűlő hamuba is tehetünk. A krumplinak például így csodás íze lesz, amit még megbolondíthatunk egy kis tejföllel, sajttal és sült baconnel.

Készüljünk fel a grillezésre!

Grillezni szinte bármit lehet, a különböző húsoktól kezdve a sajtokon át a zöldségekig, gyümölcsökig. Ha nincs sok időnk az előkészületekre érdemes olyan élelmiszereket venni, amit kifejezetten grillezésre ajánlanak, legyen az sajt, grillkolbász, szalonna vagy berner, ami egy magas hústartalmú, roppanósra előfőzött virsli baconbe tekerve direkt a grillezéshez előkészítve. A bernert elég hat-hét percig grillezni, ami közben a bacon nem fog leválni a virsliről. Nekünk pedig tényleg semmi miatt nem kell aggódnunk, csupán annyi lesz a teendőnk, hogy a grillről a tányérokra szedjük az ellenállhatatlan virsliket.



Gőzölve, pirítva, párolva: A sütés-főzés 13 módszere

2024. augusztus 07.

Párolás, pirítás, dinsztelés, abálás, forralás, gőzölés. Száraz, zsiradékos, és vízben történő főzési eljárások. Mikor melyiket célszerű választani a tápérték megőrzéséhez, hogy egészséges és finom ételeket kapjunk? Mikor mennyi a vitaminveszteség? Trükkök konyhatündéreknek!  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Ételkészítési eljárások
Ha finom és egészséges ételeket szeretnénk az asztalra varázsolni, az alapanyagok okos kiválasztása mellett arra is érdemes figyelnünk, hogy milyen módon készítjük el ezeket. A továbbiakban bemutatjuk a konyhában főzés, sütés során bevethető módszereket és azt is eláruljuk, hogyan mérsékelhető az ételekhez adott zsiradék mennyisége és a vitaminveszteség.Friss zöldség

Vizes ételkezelési módszerek
 
1. Gőzöléses és forralásos ételkészítés
A gőzöléses és forralásos alapú főzési eljárások során többnyire valamilyen folyadék segítségével készítjük el az ételeket – általában vízben, ízesített alaplében vagy gőzben. A gőz (azaz a párolás) előnye, hogy adott hőmérsékleten nagyobb hőenergia átadására alkalmas, így az étel hamarabb megfő, és kisebb a tápanyagveszteség. A főzési hőmérséklet 70° és 120°C között változhat. Ezek az eljárások elsősorban tészta, rizs, hüvelyesek vagy más zöldségfélék elkészítésére alkalmasak. Az alábbiakban – a teljesség
igénye nélkül – bemutatjuk a leggyakoribb módszereket. 
 
2. Forralás: 
Főzés nagy mennyiségű, kb. 100°C-os folyadékban.
Ötletek: 
•  Használjuk a lehető legkevesebb vizet, ezáltal csökkenthetjük a vitamin- és ásványianyag-
veszteség mértékét!
•  Ha van rá mód, tartsuk meg a főzővizet, és használjuk fel leves-alapként, mártásokhoz vagy
rakott ételek elkészítéséhez!
•  A vitamintartalom növelése érdekében az elkészült ételt hintsük meg kevés friss, finomra vágott zöldfűszerrel (pl. petrezselyemmel vagy kaporral)! 
 
3. Lassú főzés (abálás): 
Főzés a forráspontnál alacsonyabb hőmérsékletű (75°– 95°C-os) folyadékban.
A zöldségek és a burgonya elkészítéséhez nem ideális módszer, mivel a hosszú főzési idő miatt nagyobb mennyiségű tápanyag távozik az ételből, mert a tápanyagok egyszerűen „kifőnek” a főző folyadékba.
Ötletek: 
•  Használjunk nagy átmérőjű lábost!
•  Amennyiben az étel jellege engedi, a sót és  a cukrot részben kiválthatjuk szárított és
zöldfűszerekkel! 
 
4. Gőzben főzés (gőzölés, kigőzölés): 
Az étel ebben az esetben egyáltalán nem érintkezik a főzőlével, hanem annak forró, 100°C-os gőzében puhítjuk meg. Ehhez használhatunk a kereskedelemben kimondottan erre a célra árusított gőzölő edényt, vagy az ételt rátehetjük egy lábasba helyezett rácsra, kevés forrásban levő folyadék fölé.
Ötletek: 
•  Ízletesebb lesz az étel, ha a gőzöléshez víz helyett valamilyen zamatos folyadékot, például hús-, vagy zöldséglevest, bort, zöldfűszerekkel vagy citrommal ízesített vizet használunk.



Bugyi kínok, gatyabajok - strandolj okosan!

2024. augusztus 06.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Vajon a szerelemtől, vagy a strandon rád ragadt gombáktól van az a könnyű, enyhén viszkető bizsergés? Mert ha az utóbbi, akkor bizony a szerelem jónéhány napig tabu terep. A néplavórok kedvelői könnyen pórul járhatnak!  

"…úgy élvezem én a strandot,
Minden annyira szép és jó!"

Énekel a pancsoló kislány, és bizony néha mi is vele énekelünk. Valóban, egy igazi strandon minden csak jó, elfelejtjük gondjainkat, a vízben könnyűnek, fiatalnak érezzük magunkat. Úszni vagy nem úszni – ez nem is kérdés, hiszen már a legkisebbeket is szívesen visszük strandra. Csábít ez a csodás fürdőváros: Budapest. Ez a legegészségesebb sport, minden tagunkat körülöleli, simogatja a víz és a levegő energiája.

Lubickolunk a langy vízben, fejest ugrunk az úszómedencébe és majd a 37 fokos meleg vízben bizseregni kezd kezünk, lábunk… és elkezdünk vakaródzni. Még úgy gondoljuk, hogy a vízhőmérséklet-különbség az oka, aztán, amikor levakartuk már bőrünket, s az száz helyen viszket újra, valami gyanú ébred a fejünkben: lehet, hogy nem a vízhőfok okozta a viszketést?

Fertőtlenítés - mindenhol van, és mégis...

Ma már csak olyan strand működik, ahol fertőtlenített vízcserélő működik. De otthon is fürdünk, fertőtlenítünk, krémmel ápoljuk kiszáradt bőrünket, hogy a viszkető érzést megszüntessük, de a viszketés nem múlik, újabb és újabb helyeken képez piros foltokat rajtunk. Akaratlanul is a legizgalmasabb testrészeket kezdjük vakarni. Mossuk, krémezzük s a csípős részek egyre beljebb tolakszanak testnyílásainkon.

Szerelem? Tilos ha támadnak a gombák!

Este ahelyett, hogy szorosabbra fonnánk karunkat kedvesünk nyaka körül, szégyenkezve elhúzódunk, s kifogásokat keresünk. Aztán mintegy parancsszóra egymást kezdjük vádolni felizgatott állapotunkban.
– Kivel voltál, hogy átoltottad belém a betegséget?
– Kivel voltál, hogy így iszonyodsz tőlem?
Sajnos, a külső és belső viszketés izgatott hangulatot teremt, egymást is vakarni kezdjük ott is, ahol nem viszket.



Súlyosbodó visszérhelyzet nyáron? Így előzhetjük meg!

2024. augusztus 06.

Minél magasabb a hőmérséklet nyáron, annál kevesebb ruhát hordunk. A lenge öltözet vagy fürdőruha viselete azonban nem mindenki számára felszabadító érzés. Sokan küzdenek ugyanis visszerekkel, amelyek a melegben még feltűnőbbé válnak és gyakran fájdalmasak. A Budai Egészségközpont érsebészfőorvosa, dr. Barta László összefoglalja a visszérrel kapcsolatos tüneteket, a leghatékonyabb megelőzési módszereket és a kialakult betegség kezelési lehetőségeit.

A visszér ma már népbetegség, a felnőtt lakosság közel fele, mintegy 3,5 millió ember küzd vele, számuk pedig egyre nő. Az életkor előrehaladtával még gyakoribbá válik, elsősorban a középkorú és idősebb nőket érintve, de már 30 éves kor környékén is egyre többen tapasztalják, főként a mozgásszegény életmód elterjedése miatt. 

Ha végre itt a nyár…

A visszerekre utaló jelek egyre többek lábán jelentkeznek ezekben a hónapokban. A tartós melegben ugyanis kitágulnak az erek, továbbá a hőháztartás egyensúlyának fenntartása miatt többet izzadunk, ami fokozza a vérkeringést. A forró nyári napsütés ráadásul kiszáríthatja a bőrt és csökkentheti rugalmasságát. A közvetlenül a bőr felszíne alatt futó visszerek így nyáron láthatóbbá válnak – különösen azoknál, akiknek vékonyabb a bőrük –, és könnyen kialakulhat visszérbetegség (varikozitás), amely a vénák kóros mértékű kitágulását jelenti.

Megjelenésében az öröklött hajlam (kötőszövetek veleszületett gyengesége) az egyik leggyakoribb tényező. Ilyenkor rendszerint egyéb tünetek, úgymint lúdtalpasság, aranyér, sérv is megfigyelhetők. De az életmódnak is szerepe van a visszér kialakulásában. Azzal, hogy az evolúció során az ember két lábra emelkedett, fokozott terhelést helyezett az alsó végtagjaira, amelyet normál esetben az erek rugalmassága ellensúlyoz. Idővel azonban az érfalak elveszítik eredeti rugalmasságukat, a rostok pedig a nyomás alatt megnyúlnak, és képtelenek visszahúzódni. 

A megváltozott méretű vénák kidudorodnak, illetve ödéma (vizenyő) is kialakulhat. A visszérbetegség esélyeit növeli többek között a sok állás, az ülőmunka, az elhízás, a dohányzás, valamint a terhesség során végbemenő hormonális változások, illetve a megnövekedett testsúly. A megjelenés kockázatát fokozhatja továbbá a túl szoros ruházat vagy a fogamzásgátló szedése.



Kapor, a boszorkányok távol tartója és a szerelmi bájitalok alapanyaga

2024. augusztus 05.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A kaporról általában mindenkinek először a tökfőzelék jut eszébe az iskolai menzáról. Azonban számos jótékony élettani hatása is ismert és elismert. Megmutatom mire jó ez a fűszernövény!  

Története

A kapor a Földközi-tenger vidékéről származik és a rómaiak által jutott be és terjedt el Európában. Már időszámításunk előtt ismerték, adófizető eszközként használták - ez bizonyítja, hogy mekkora értéket képviselt. A középkorban úgy gondolták, hogy e növény segítségével távol tudják tartani a boszorkányokat és a rossz szellemeket. Az ókori görögök a csuklás kezelésére használták. A rómaiak is valami titokzatos erőt tulajdonítottak neki, ezért a gladiátoraik a kapor terméséből sajtolt olajjal kenték be testüket. Ezen kívül szerelmi bájitalok készítésére is használták.

Termesztése

A meleg, napos helyeket kedveli, földje legyen tápanyagdús és jó vízáteresztő.

Élettani hatása

A gyomorbántalmak házi ellenszere már régóta. Csökkenti a puffadást, a gyomorfájást, csillapítja a görcsöket. Ezért használható menstruációs panaszok ellen is. Csuklásra, fejfájásra, álmatlanság ellen is hatásos. A kismamáknak szánt teakeverékek alkotóeleme, hiszen serkenti a tejképződést és a babának is jót tesz, hiszen az első hónapokban jelentkező hasfájást is enyhíti.

Tea készítése: 1 teáskanálnyi termést összetörünk, egy bögre forró vízzel leforrázzuk és 15 percig állni hagyjuk. Leszűrjük és naponta kétszer fogyasztjuk!

Illóolaja gyermekeknek kiváló a meghűléses tünetek enyhítésére. Az összetört magokkal készített áztató víz jótékonyan hat a körömökre, ha 10-15 percig benne pihentetjük kezeinket.



Egészséges, könnyen elkészíthető ételekkel nyáron

2024. augusztus 05.

Fotó: pixabay.com

Gyümölcs- és zöldségnyárs, nyári főzelék, grill húsok, házi készítésű fagylalt. A változatos és vitamindús étrend mind hozzájárul ahhoz, hogy a gyerekek a vakáció alatt is energikusak és egészségesek legyenek. Édességet inkább tízóraira vagy uzsonnára fogyasszanak, a legfontosabb pedig a mértékletesség – mondta Czuppon Krisztina, a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika Tűzoltó utcai részlegének dietetikusa, aki mintaétrendet is ajánl.

Az év közben megszokott napirend és az étkezési ritmus a nyári szünetben felborulhat, a gyerekek sokszor csak megszokásból esznek, nassolnak, csipegetnek, akár étkezések is kimaradnak. A reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora ezekben a hetekben is nagyon fontos, mint ahogy a napi egyszeri főtt étel elfogyasztása is. „A szervezet szükséges tápanyagmennyiségét a rendszeres étkezések biztosítják, amely elengedhetetlen az óvodások és kisiskolások aktív fizikai- és szellemi fejlődéséhez” – mondta Czuppon Krisztina. Hozzátette: egy jól összeválogatott és elkészített menüsor tartalmazzon megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjét, szénhidrátot, zsírokat és ásványi anyagokat, valamint rostot, ami nélkülözhetetlen a szervezet egészséges működéséhez.

Az étkezés mellett fontos a bőséges folyadékfogyasztás, amely leginkább vízből, cukormentes házi limonádéból, kis mennyiségű gyümölcsléből álljon. Ezeket ízesíthetjük menta- vagy citromfű levelével, színesíthetjük bogyós gyümölcsökkel. A nyári sós vagy édes levesek, a gyümölcsök is fontos folyadékforrások.

Példák és lehetőségek a nyári helyes étkezésre:

Reggeli

  • Zab/köleskása friss gyümölccsel.
  • Teljes kiőrlésű kenyér sonkával, sajttal, zöldségekkel.
  • Zöldségkrémek (padlizsánból, paprikából, brokkoliból, karfiolból) pirítóssal és zöldségekkel.

Tízórai

  • Gyümölcssaláta vagy gyümölcsnyárs.
  • Gyümölcs natúr joghurttal.
  • Friss gyümölcsturmix.
  • Fagylalt (akár házi készítésű: gyümölcspüré és joghurt, fagylaltformába lehűtve.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...666768...609
hírek, aktualitások

10 dolog, amitől óvd a gyereked nyáron

2025. június 26.

A nyár számtalan kalandot és izgalmat tartogat a gyerekek számára. A vakáció a strandolás, a sport és a játék ideje. Az élményekkel együtt azonban veszélyek is járnak, ezért ilyenkor nagyobb szabadság elővigyázatosságra van szükség, hogy elkerüljük az esetleges baleseteket. Összegyűjtöttük a tíz legfontosabb tudnivalót, amire figyelni kell, nehogy sérülés vagy betegség tegye tönkre a nyaralást. 

1.    Ha autóval utazunk, ügyeljünk, hogy mindegyik kisgyermek a megfelelő méretű gyermekülésben legyen bekötve! A nagyobb gyerekek és a szülők pedig feltétlenül használják a biztonsági öveket, még rövid távolságokra is! A legkisebbeket menetiránynak háttal kell bekötni, ellenkező esetben a fej előrebillenésekor eltörhet a nyaka.

2.    Ha külföldre készülünk, utasbiztosítás nélkül ne lépjük át az országhatárt! Különösen azoknak érdemes erre figyelniük, akik gyerekekkel utaznak. Egy szakosodott online kutatásából kiderült, hogy a megkérdezettek 14%-ával történt már baleset vagy megbetegedés külföldi utazás során. A családok, kisgyermekesek jellemzően a saját szervezésű utazásokat részesítik előnyben, s ilyenkor a sok tennivaló között elfelejtődhet a biztosítás. Pedig egy külföldi gyógykezelés vagy mentés akár milliókba is kerülhet.

3.    Csak úgy engedjük a gyerekeket biciklivel, görkorival vagy rolleren közúton közlekedni, ha bukósisakot visel! Ha kisgyermeket szállítunk kerékpáron, feltétlenül ültessük  megfelelően rögzített gyerekülésbe, különben leeshet vagy a lába beakadhat a küllőkbe, és nagyon súlyos sérülést szenvedhet.

4.    Nyáron sokan kerékpárra ülnek, akik egyébként ritkán bicikliznek, és nem rendelkeznek rutinnal a forgalomban. Nagy óvatosságot követel, ha gyerekeket viszünk vagy engedünk biciklizni az utakon. Tanítsuk meg nekik a legfontosabb szabályokat, mielőtt elindulnánk, és akár útközben is gyakoroljuk velük a tudnivalókat. Lehetőleg mindig legyen velük felnőtt kísérő. Autóvezetőként pedig legyünk különösen türelmesek és elővigyázatosak, ha kiskorú kerékpárosok mellett haladunk el.

Montezuma átka – az utazási hasmenés

2025. június 26.



A második világháború után főként csak az Egyesült Államok polgárai engedhették meg maguknak az utazást. A szomszédos Mexikó volt az egyik népszerű turistahely, de az onnan visszatérők legtöbbje hasmenésben szenvedett. El is nevezték a jelenséget Montezuma átkának, utalva arra, hogy az azték uralkodót a vérszomjas spanyol hódítók megölték, és emiatt halála után bosszút áll a fehér embereken. Az utazás alatti hasmenés ma is a leggyakoribb, utazással összefüggő megbetegedés, mely az utazók felét utoléri, és pár napra megrontja a nyaralás örömét, megakadályozza az élményszerzést, mert a napi többszöri székletürítés a szobájához köti a beteget.

Mi okozza?

Az utazási hasmenés legtöbbször fertőzött étel vagy ital fogyasztása miatt lép fel, de nem minden, a fertőzött étel-ital útján a szervezetbe jutott kórokozó eredményez ilyet. Okozhatják fertőzött tárgyakról a kézre, majd onnan az emésztőtraktusba jutott mikroorganizmusok is. Ugyancsak gyakori fertőzési forrás az uszodai víz lenyelése. Noha bebizonyosodott, hogy a hasmenést nagy részben baktérium okozza, kialakulásában szerepet játszhat (főleg a trópusi vidékeken) az utazó megváltozott bélflórája, az utazással együtt járó stressz, és az étkezési szokások megváltozása is.

Sok kórokozó igen ellenálló, ezek szaporodása (például giardia lamblia nevű élősködő) az emberi-állati bélrendszerben történik, és a szennyezett széklettel fertőzött víz vagy étel fertőzi meg a többi embert. Az amőba histiolytica nevű parazitával a trópusi országokban a lakosság 100%-a is fertőzött lehet, ezért a trópusi országokban a hámozatlan zöldségek és a nyers saláták fogyasztását főleg az amöbiasis fokozott veszélye miatt kell kerülni.

Új fejlesztés javítja az inkontinenciával élők életminőségét

2025. június 25.

Jelentősen csökkenthető a műanyaghulladék az új higiéniai eszközzel

Napjainkban, az idősebb korosztály növekvő arányával, illetve az egészségtudatosság erősödésével, egyre nagyobb figyelmet kap a személyes higiénia és inkontinenciakezelés területe. Az érintettek keresik a diszkrét, kényelmes és fenntartható megoldásokat. Fontos, hogy az enyhe vizeletcsepegéssel élők életminősége ne sérüljön, és mindennapjaikat magabiztosan élhessék. Számukra jelenthet új dimenziót az az innovatív fejlesztés, amely rangos elismerésben részesült az Inno d’Or – Év Innovációja 2025 díj átadóján.

Az idén ötödik alkalommal rendezték meg a Trade magazin által életre hívott Inno d’Or – Év innovációja versenyt, amelyen évről évre olyan értékteremtő vívmányokat jutalmaznak, amelyek egy jól meghatározható fogyasztói igényre nyújtanak megoldást, valamely nevesíthető trendbe illenek, vagy egy meglévő, meghatározható igényből inspirálódott fejlesztés eredményei.

A Személyi Higiénia kategória nyertese idén a női és férfi változatban is elérhető MoliCare® mosható, cserélhető betétes nedvszívó alsónemű lett, amely új irányt jelöl ki a modern inkontinenciakezelésben és intim higiéniai termékfejlesztésben. A termék különlegessége a szabadalmaztatott technológiában rejlik: a diszkréten elhelyezett, eldobható, cserélhető betét egy rejtett zsebben kap helyet az újrahasználható alsónemű belsejében. Ez a kialakítás egyszerre biztosít magasabb szintű védelmet és intimitást, hiszen ugyanolyan megjelenést és kényelmet nyújt, mint egy hagyományos alsónemű.

A betétek belső magja a folyadékot gélállagúvá alakítja, akár 30 teáskanálnyi vizeletet képes elzárni, ezzel biztosítva a száraz és biztonságos érzést. Emellett a kellemetlen szagokat is semlegesíti és akár 12 órán keresztül is viselhető – a felhasználó egyéni állapotától és a vizeletvesztési mennyiségtől függően. A betétek egyszerűen eltávolíthatók és cserélhetők a nap folyamán, garantálva a frissességet és a komfortot.