Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Így kerüljünk közel egy lázadó kamaszhoz

2022. október 21.

Mit tegyünk, ha úgy érezzük teljesen eltávolodott tőlünk a gyerekünk. Hogyan kerüljünk újból közel az állandóan lázadó tinihez?  

A tinédzser kor mindenkit megvisel a családban. A szülőt azért, mert úgy érzi, a gyereke már nem szereti. A kamaszt pedig azért, mert tombolnak a hormonok és fogalma sincsen, hogy mit kezdjen magával. Sok szülő arra panaszkodik, hogy a gyereke ellenségként tekint rá. Ebben a mindenki számára terhes időszakban, sok családban olyan ellentétek alakulhatnak ki, amivel a szülő nem tud megbirkózni és sokszor úgy érzi, tehetetlen és végleg elveszítette a gyerekét. A gyerek bezárkózik és már nem kell neki az ölelés, nem hiányzik neki a közelség, már nem lehet neki puszit adni, folyamatosan csak panaszkodik és kritizál, bármit tesz a szülő. Ahhoz, hogy tudjuk, mi zajlik a gyerekünkbe, közel kell kerülnünk újból egymáshoz.
Talán ez a legnehezebb feladat! De hogyan alakítsunk ki ismét egy olyan kapcsolatot, ami mindenki számára megfelelő?

Ismerjük meg a gyereket

Építsünk fel mindent az alapoktól. Lepjük meg a gyereket. Csináljunk olyan dolgokat, amik tőlünk nem megszokottak. Azaz mutassuk meg mi is egy olyan oldalunkat neki, amit eddig még nem ismert és nem láthatott. Csináljunk közös programokat, de kérjük meg, hogy ő szervezze meg. Akkor már ki is aknáztuk, hogy mindig az van, amit a felnőtt szeretne, mert ő találhatja ki és szervezheti meg a programot. Beszélgessünk! A kamaszok nem szeretik hallgatni az okoskodó hegyi beszédet. Ne oktassuk ki, hanem meséltessük és kérdezzünk, azaz érdeklődjünk. Először csak általánosságban. Tartsuk tiszteletben, ha valamiről nem szeretne beszélni. A lényeg, hogy ismerjük meg a szokásait, a barátait, és azoknak az életvitelét. A korukat leginkább érintő problémákról érdeklődjünk. Kérdezzük meg, hogy szerinte az ő barátainak, most mi jelenti a legnagyobb gondot. Soha ne rontsunk ajtóstul a házba. Mindig általánosságban beszélgessünk, és ne személyeskedjünk. Mert akkor a gyerek úgy érzi, hogy turkálunk a magánéletébe, amit a kamaszok nagyon nehezen viselnek.


Mi a teendő, ha P4 a rákszűrés eredménye?

2022. október 21.

Fotó: gettyimages.com

A nőgyógyászati rákszűrések alkalmával előfordulhat, hogy valaki ijesztő eredményeket kap. Ilyen a P4 is, mely igen nagy aggodalmakat kelt az érintettekben, hiszen ekkor már rákra gyanús sejteket találni. Hogy pontosan mit is jelent az, ha valaki leletén P4 szerepel, arról dr. Hernádi Balázst, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászati daganatokkal foglalkozó orvosát, kérdeztük.

Évente szükséges a méhnyakrák szűrése

A mellrákon kívül a méhnyakrák az egyik leggyakoribb daganattípus a nők körében, így nem győzzük hangsúlyozni mennyire fontos, az évenkénti rákszűrés. Ez azért is bír nagy jelentőséggel, mert így (hamar) fény derülhet a rákmegelőző állapotokra, melyeket eredményesen lehet kezelni- a P4 is legtöbbször ilyen. Maga a méhnyakrák kialakulásáig hosszú idő, akár 10-15 év is eltelhet, így tehát megelőzhető!

A rákszűrés után az értékeléshez a P-skála eredményei mellett (P1, P2, P3, P4, P5) a részletes Bethesda-skála eredményeit veszik figyelembe az orvosok.

P4 lett az eredmény- ez mit jelent?

Amennyiben valaki P4-es eredményt kap, az mindenképp további teendőket és vizsgálatokat igényel, hiszen ez azt jelenti, hogy jelen vannak már nagymértékben kóros sejtek (ez nem feltétlenül jelent rákot!). Ilyenkor mindenképp szükség van HPV szűrésre is, valamint szövettani mintavételre, a méhnyak kúp alakú kimetszésére (loop konizáció).

Ez egy kisebb nőgyógyászati műtét, „egynapos beavatkozás”, amely a további elemzéshez szükséges, ráadásul, a kóros részt ezzel sokszor teljes mértékben el is lehet távolítani, így az ép, egészséges terület marad meg, további műtéti teendőre nincs szükség.

Hogy mi a további teendő, arról a szövettan után lehet pontos információkat mondani. Amennyiben a konizáció után már csak az egészséges méhnyak maradt meg, úgy három havonta kontroll cytológia javasolt, majd egy év után már csak az éves rákszűrésen kell részt venni- mondja dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászati daganatos problémákkal foglalkozó nőgyógyásza.

Abban az esetben, ha nem sikerült a problémás részt maradéktalanul eltávolítani, úgy a konizációt meg kell ismételni (rekonizáció). Amennyiben az sem vezet eredményre, illetve, ha a szövettan alapján még előrehaladottabb az állapot, az életkort és a fertilitást is figyelembe véve, onkológus-nőgyógyászt szükséges felkeresni, a további lehetőségeket illetően (ez akár a méh eltávolítása is lehet).



Íme a 10 legjobb hajpakolás (hajmaszk) hajhullás ellen

2022. október 20.

A hajhullás meglehetősen gyakori jelenség ősszel és télen. A maszkok kiválóan megerősítik a hajtöveket, amennyiben hetente 1-2 alkalommal használod azokat.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Ha házi készítésű maszkot szeretnél, a MAKEUP webáruház összegyűjtötte a 10 legjobb receptet.

Hagymás-fokhagymás pakolás

Az elkészítéséhez 30-30 ml levet kell összekeverni. A keveréket ne vidd fel a fejbőrre! Egy óra múlva a szokásos módon hajat moshatsz.

Zselatin-feszesítő pakolás

Ha egy csomag gyorsan ható zselatint összekeversz egy egész tojással, felteszed 5 percre, kiváló hidratáló és mentő maszkot kapsz.

Hajpakolás (Hajmaszk) lustáknak

Azoknak, akik nem szeretnek otthon hajhullás elleni maszkokat készíteni: gazdagítsd kedvenc samponjukat vagy balzsamjukat öt-hat csepp illóolajjal (cédrus, kakukkfű, rozmaring, ilang-ilang, fekete bors, ill. bazsalikom).
 
Kiváló megoldás lehet a kész hajmaszkok megvásárlása is, amelyek természetes hatóanyagokon alapulnak.

Hajpakolás vodkával és tojásssárgájával

Tojásssárgája (2 db) és a vodka (40 ml) keveréke: vidd fel a fejbőrre, aktívan dörzsöld be a hajba és a fejbőrbe, majd fél órán át tartsd meleg helyen.

Kenyérpakolás

Az otthoni hajhullás elleni kenyérmaszk a legegyszerűbb módja a haj megmentésének. Fekete kenyérből és forró vízből készíts zabkását, amit egy órán át hagyj fenn.

Bojtorján hajpakolás

A bojtorjángyökér főzettel átitatott olaj általában csodaszer a haj minden problémájára. Alkalmazható önmagában vagy más összetevőkkel, például mézzel vagy tojássárgájával (két sárgája egy evőkanál mézhez és egy evőkanál olajhoz), amit 40 percig kell a hajon hagyni.

Tojásmaszk a hajadra 

A tojásos-mézes maszkot több órán át is a hajon lehet hagyni. Két sárgáját és ugyanannyi mézet dörzsölj be a fejbőrbe és a hajba, majd néhány óra múlva mosd le.


A szemszárazság kialakulása

2022. október 20.

Napjainkban a környezetünk és a munkakörülményeink is megváltoztak. A környezetszennyeződés fokozódása valamint a monitorok, tabletek, mobiltelefonok előtt eltöltött egyre hosszabb idő szemünknek is folyamatos kihívást jelent.

Fotó: 123rf.comAmikor ezeket az eszközöket használjuk, lényegesen kevesebbet pislogunk, ehhez társul még környezetünkben a megemelkedett porkoncentráció, klíma használat, fűtés, ami összességében a könny fokozott párolgását okozza és száraz szem tünetek kialakulásához vezet.

Hogyan működik a könny?

A könny nagyon fontos szerepet játszik a szem egészségében: védi szemünk mélyebb részeit a fertőzésektől és ideális optikai felszínt biztosít a megfelelő látásélességhez. Könnyfilmünket a pislogás újítja meg: ezért fontos sokat pislogni a számítógépes munkánál, ellenkező esetben a könny nem tud felépülni, a szemfelszín kiszárad, irritálttá válik.

A kontaktlencsék újabb kihívást jelentenek a könnyfilm számára: a lencsék mozgásai a könnyben (ami nagyon fontos a lencse mögötti könnycsere miatt) valamint a leggyakrabban használt ápolószerek (all in one oldatok: tisztítás, tárolás ugyanazzal az oldattal történik) ugyancsak fokozzák a könny párolgását ezáltal száraz szem tüneteket okozva. Ezek a panaszok leggyakrabban: csökkent lencseviselési tolerancia, irritációk, könnyezés. Mindezek kialakulhatnak a lencseviselés elkezdésekor, de gyakran jelentkeznek sok éves lencseviselés után felfüggesztve a lencse viselését.

Kontaktlencse választása

Nagyon sok szakmai cikk foglalkozik ezzel a problémával, hiszen a lencseviseléssel felhagyók száma egyre növekszik és ennek egyik leggyakoribb oka a kialakult száraz szem tünetekkel van kapcsolatban. Lényeges tehát, hogy milyen kontaktlencsét használunk a hosszú távú lencseviselésre is gondolva valamint az, hogy milyen ápolószerekkel ápoljuk lencsénket.

A magas oxigénáteresztésű un. szilikon hidrogél lencsék már elégséges mennyiségű oxigént engednek át a szem egészséges működéséhez, de mi a helyzet a száraz szemekkel? Az ideális lencse nemcsak jó oxigénáteresztéssel rendelkezik, hanem biztosítja a hosszútávú komfortos lencseviselést is. A kontaktlencse a könnyfilmben helyezkedik el és nagyon lényeges, hogy mennyire tud megfelelően nedvesedni. Természetesen a lencse egyéb tulajdonságai is igen fontosak: milyen a lágysága, a szélkialakítása, optikai felszíne, síkossága.



Derűsen az iskolában – a Bach-virágok segíthetnek

2022. október 19.

A Bach virágelixírek hasznosnak bizonyulhatnak a gyermekek iskolába járással kapcsolatos lelki bajainak, magatartásbeli gondjainak megoldásában. Főképp a tanévkezdést követő időszakban tanácsos gondolnunk rá.  E virágterápia megkönnyítheti a gyakran problémás átmenetet az (új) iskolai életbe, javíthatja gyermekünk hangulatát, alkalmazkodó képességét. De milyen gondok merülhetnek fel, és melyik Bach-virág segíthet azok elűzésében?

Gyermekünk nem szereti a tanár nénit…

Mert félénk, tart a tanárnőtől
Gyermekünkkel elbeszélgetve próbáljuk megérteni, hogy a tanórák alatt mi játszódik le, ami kiválthatja benne ezt az érzelmet. Ha a tanárnő gyakran korholja, emelt hangon is, félelmet keltve a gyermekben, ajánlott Bach-virág:

Bohócvirág (Mimulus): eszenciája félelem és félénkség ellen hat. Segít abban, hogy a gyermek biztonságban érezze magát, bátrabb legyen az iskolában, és könnyebben túltegye magát félelmein.. Így ne jöjjön zavarba akkor sem, ha felszólítják. 

– Ha ennek a negatív érzelemnek az az oka, hogy gyermekünk nagyon eleven
Tele van energiával, túlzottan lelkes és aktív, az osztályban is  igyekszik mindig a középpontban lenni. Tanárnője ezt nem helyesli, és gyakran rászól, hogy maradjon csendben, higgadjon le. Ez esetben ajánlott Bach-virág:

Vasfű (Vervain): az eszencia cseppjei segítenek a gyermeknek lecsillapodni, oldani a benne felgyülemlett feszültséget. Továbbá mérsékelheti túlzott energikusságát, hevességét, olykor túlbuzgóságát.

Szinte folytonos feszültségben él az iskolában…
Szorongó, aggódó
Mindenáron sikeres akar lenni mindabban, amit elvállal, legyen bárhol – de főképpen törekszik rá az iskolában.  Mindent túl jól akar csinálni, és ennek megítélése miatt is szorong. Mi azt szeretnénk, ha kevésbé igényes lenne magával szemben, és gyakrabban lazítana. Ennek elérése érdekében ajánlott Bach-virág:

Forrásvíz (Rock Water): ez a virágeszencia gyógyírt jelenthet a rugalmasságra, a szorongás megszüntetésére.  Amennyiben a gyermek túlzott önkontrollal rendelkezik, túl szigorú önmagához, vagy maximalista minden iskolai tevékenységében, ezek a cseppek segítik abban, hogy rugalmasabbá váljon. Hatásuk lehet még, hogy ösztönzik a szerényebb célkitűzésekre, aminek révén több öröm, kevesebb bánat érheti az iskolában…



Cseppekben az egészség – a Bach-virágterápiáról

2022. október 19.

Kékgyökér, rezgőnyár, szelídgesztenye, vadalma, szilfa, napvirág, békaliliom – és sorolhatnánk tovább, hiszen 38 olyan virágról terjedt el, vált ismertté, hogy virágeszenciájuk gyógyító cseppekként segítenek lelki és testi bajok gyógyításában.

Fotó: pixabay.comBach-virágterápiáként ismerik világszerte a már több mint 70 éve használt módszert, amely Edward Bach angol orvos nevéhez fűződik, és homeopatikus, aromaterápiás kezelésként terjedt el.

Nálunk mostanában válik egyre ismertebbé és népszerűbbé, míg van olyan ország, ahol nemcsak a gyógyszertárak és gyógynövényboltok polcain találhatók meg a különleges virágeszenciák, hanem a házi patikák szerves részét képezik.
Bach doktornak ez volt az alapvető célja – mondja Deák Kriszta, aki kétgyermekes anyaként gyakran szembesült különféle betegségekkel, míg végül rátalált egy Bach-virágterápiát is oktató központra, és elvégezve a tanfolyamot virágterapeuta lett.

– Ez egy rendkívül egyszerű, praktikus, hatékony gyógymód, amely mindenki számára elérhető. A terapeuta személyes konzultáció alapján a pácienssel együtt felméri-feltérképezi az illető lelki állapotát, és elfogadva azt az alaptételt, amely szerint minden fizikai betegség lelki eredetű, az egyén érzelmi állapotának megfelelő virágeszenciát választják ki közösen. Ehhez segítséget nyújt a Bach-féle útmutató, amely 38 lelkiállapothoz rendeli a megfelelő 38 gyógyeszenciát. A virágeszenciák ma már sok helyen kaphatók, de az angliai Bach-terápiás központból közvetlenül is megrendelhetők.

Virágcseppek a lélek rezdüléseire

Magyarázata alapján a kezelés során a virágkivonatokban lévő rezgések lépnek kapcsolatba az emberi szervezet rezgéseivel, és pozitív hatásuk kifejtése után a páciens lelki egyensúlya, belső harmóniája helyreáll, aminek következtében a fizikai panaszok is megszűnnek. Az életmód-tanácsadó, a képzett terapeuta a beteg együttműködésével segít a pillanatnyi pszichés állapot felfedésében, hogy a problémákat azonosítani lehessen a megfelelő virágeszenciákkal.

Nem hatóanyag alapú szerekről van szó, nincs mellékhatásuk, más gyógyító szerekkel kombinálva is alkalmazhatók, ha esetleg rosszul, tévesen választják meg a kezelés alapjául szolgáló virágeszenciát, akkor sem történik semmi baj – és ha nem hat, új eszenciát alkalmaznak.

Az eszencia általában alkoholban feloldva, csepp adagolásban szájon át szedhető napi néhány csepp formájában, néhány hétig. A hatás meglehetősen gyorsan mutatkozik, az is előfordul, hogy kezdetben a panaszok felerősödnek, de utána folyamatos javulás tapasztalható.

A Bach-virágterápia központjában nem a betegség áll, hanem maga az ember

Deák Kriszta szerint szinte nincs olyan lelki és testi probléma, amelyre ne hatna pozitívan a kezelés. Persze ennek feltétele is van: a betegnek hinni kell a gyógyulásban, akarnia kell, mert belülről, gondolati úton történi a pozitív változás. A gyógyulás nem kívülről jön, csak a segítség, az irányítás, valójában az öngyógyítás, az önismeret egyik formája ez a terápia.

A szakember felidézi, hogy Bach híres mottója az volt: gyógyítsd tenmagad! Azt vallotta, hogy a virágterápia módszer, segítő, alternatív gyógymód, de önmagában nem elég. Felfogása szerint a test betegség formájában figyelmeztet, hogy a lélekben viharok dúlnak, nincs harmónia, nincs nyugalom, béke, nincs pozitív gondolkodás, csak negatív élmények és zavarok. A terapeuta meghallgat, megért, segít megérteni a betegnek önmagát, de a kibillent lelki egyensúlyt mindenkinek önmagának kell helyreállítani a virágterápia alkalmazásával.



A gyönyör hormonja - az oxitocin

2022. október 18.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Szeretkezés, orgazmus, szülés, élvezet, ínycsiklandozó ételek, gyertyafényes vacsora, barátnős estés suttogás, vér és érrendszeri betegségek gyógyítása, spermium leadó reflex, magzat befogadó reflex, skizofrénia, autizmus kezelés, menstruáció, kellemes zene, érintés... Bár ezek a szavak csak csattognak a klaviatúrán, van bennük közös... az oxitocin hormon, (görög eredetű szó, gyors szülést jelent) ami ezeknek a történéseknek, érzeteknek a hátterében van. A rengeteg, bárki számára elérhető információk mellett nagyon sok rejtett tartaléka van a testünknek, lelkünknek és nem könnyű megmondani mi mitől, hogyan és miért zajlik úgy bennünk, ahogyan. Nyilván vannak elképzeléseink, és feltevéseink, de előfordulhat, hogy a teória nem fedi a valóságot.  

Pár éve kezdett el a tudomány is foglalkozni a szülés hormonális hátterével, mivel egyre több technikai vívmány segít a folyamatok feltérképezésében. Így napról napra pontosabb, hitelesebb anyagot kapunk erről a csodálatos molekuláról, amit köznyelven boldogsághormonnak nevezünk.

Bár lehet, hogy a boldogság fogalmát kellene pontosítani először is, most mégis a hormonnal törődnék egy picit...

Az oxitocin fehérjetermészetű anyag (peptid), amely sok gerinces élőlény agyalapi mirigyének a hátsó lebenyében található. Emberben ez a hormon a köztiagybeli hipotalamusz révén kerül a vérbe.

A testen látható és érzékelhető hatások bárki számára megfigyelhetőek, bizsergés, csipkedés a mellbimbókban, bepirosodik és megduzzad a száj, az ajkak, és nem csak a felső régióban, csillógóvá válik a szem, a tekintet, kisimulnak az arc vonásai, egy kellemes, lebegő lekiállapotba kerülünk, okozhat aluszékonyságot is, de mindenképp egy belső nyugalmat sugároz kívül és belül egyaránt. Növeli az összetartozás, a kötődés érzését, ezért is nagyon fontos, hogy közvetlenül a szülés után az anyában és az apában is a legmagasabb az oxitocin mértéke, ez felelős azért, hogy első pillanatra szerelmesek leszünk a gyermekünkbe.

A legfontosabb jellemzője ennek a hormonnak az, hogy ez egy nagyon szégyenlős fajta. Abban a pillnatban, ahogy valami zavaró tényező fellép, az adrenalin szint megemelkedik a testben és az oxitocin tovaszáll, és idő kell neki, amig újra elkezd termelődni. Ezért van az, hogy akkor, ha szeretkezés közben megzavarnak, vagy vajúdáskor bemegy az anya a kórházba, lassul vagy teljesen meg is áll a folyamat.



Magas koleszterinszint: étrend vagy étrend-kiegészítés?

2022. október 18.

A magas koleszterinszint és a szív-érrendszeri betegségek kockázata közötti összefüggés többszörösen bizonyított. Ha a vérben túl sok a koleszterin, nagyobb eséllyel alakul ki érelmeszesedés, és az erek beszűkülése, rugalmatlanná válása keringési zavarokat és akár végzetes szív-érrendszeri betegségeket is okozhat. Bár a határértékek időről időre változhatnak, egy bizonyos: a túlságosan magas koleszterinkoncentráció életévekben és életminőségben mérhető veszteséggel járhat.

Fotó: 123rf.comGenetikai determináció

Az is világos, hogy az életmód és az étrend jelentős hatással van a koleszterinszintre. Sajnos, a helyzet némileg bonyolultabb, mint gondolnánk: a koleszterinben (és zsírban) szegény étrend nem feltétlenül jár a vérben található koleszterinkoncentráció csökkenésével. Egyeseknél „egészségtelen” étrend esetén is normál tartományban van a koleszterin szintje, másoknál csak komoly diéta és gyógyszeres beavatkozás hoz (némi) javulást. Ennek az az oka, hogy a koleszterin-anyagcsere egyénenként eltér, és mindez genetikailag erősen determinált.

A koleszterinre szükség van

Bár a koleszterin régóta az „ügyeletes rossz” szerepét játssza, nem árt tudni, hogy ez a vegyület elengedhetetlenül szükséges a normális életműködésekhez. Hiányában a sejtek, sejtmembránok működése, a hormonháztartás komoly zavart szenvedne, és például a normál epeképződés sem lenne lehetséges. Bár egyesek szerint létezik koleszterin elleni védőoltás, az ilyen néven (illegálisan!) forgalmazott termék nem rendelkezik a várt hatással. Ha ugyanis a koleszterint ki tudnánk iktatni a szervezetünkből, az valószínűleg elég gyorsan halálhoz vezetne.

A koleszterin szintje és az étrend kapcsolata

A koleszterinszint csökkentésének, pontosabban normál tartományban tartásának érdekében számos gyógyszer csatasorba állítható, de talán még hangsúlyosabb az étrend szerepe. Mindez tükröződik azokban a vitákban, amelyek egyes élelmiszerek szerepével kapcsolatosak. A tojás megítélése például az elmúlt időben folyamatosan változóban volt: egy ideig a magas koleszterinszint fő okának tartották, ma azonban kedvezőbb a megítélése. Az azonban bizonyos, hogy az állati zsírokban gazdag étrend növeli a koleszterinszintet, míg egyes növények, növényi anyagok mérséklik azt.

Étrend-kiegészítők a koleszterinszint csökkentésében

Ha az étrend szerepéről beszélünk, nem kerülhetjük meg az étrend-kiegészítés kérdését. A koleszterinszint csökkentése egy olyan terület, amely megfelel az étrend-kiegészítés eredeti elveinek: a táplálékunkat olyan étrendi anyagokkal egészítjük ki, amelyek csökkentik a szív-érrendszeri betegségek rizikóját. A hangsúly az étrendi anyagon van: a koleszterinszint-csökkentő étrend-kiegészítők esetében ugyanis jellemzően olyan növényi vagy egyéb eredetű alapanyagokra kell gondolni, amelyeket egyébként is fogyasztunk az ételeinkkel.



Vigyázz a banyapúppal

2022. október 17.

Van aki zsírpúpnak, mások banyapúpnak, de van aki özvegypúpnak ismeri azt a - nyak hátsó részén kialakuló - púpot, ami eleinte csak zavaró, később fájdalmas is lehet. Eltüntetni nem egyszerű, jobb, megelőzni. Hívjuk bárhogy, kellemetlen, és legjobb mihamarabb megszabadulni tőle. De hogyan?  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Nem te veszed észre

Az a baj a banyapúppal (mi így fogjuk hívni, mert ha özvegypúpnak hívnánk, akkor a felületes olvasó azt fogja gondolni, hogy csak özvegyasszonyoknál alakulhat ki, a zsírpúp pedig a legvisszataszítóbb megfogalmazás amit valaha valamire olvastunk), hogy nem te fogod észrevenni, hanem valaki aki mögötted áll. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy aki a hátad mögött állva, azt veszi észre, hogy egy csúnya púp van a nyakadon, az legtöbbször nem fog neked szólni: vagy azért mert úgy gondolja, te már tudod, vagy pedig azért, mert cikinek érzi megtapogatni, nyomkodni, és elmondani neked. Ha sokáig nem veszed észre, nem foglalkozol vele, először fájdalmat, majd később akár szédülést is okozhat.

Mitől lesz banyapúpod?

A banyapúp közvetlen a nyak alatt levő, puha púpocska, nagyjából tenyérnyi méretű. Legtöbbször a rossz tartás miatt alakul ki, nagyon ritkán pedig utalhat érelmeszesedésre. Amikor kialakul, az történik, hogy a rossz tartásod miatt ott felszaporodik a kötőszövet, és az izomzat. A banyapúp legtöbbször komoly önértékelési problémákat okoz, mert tényleg rossz helyen van: ha valakinek van banyapúpja, igyekszik úgy viselni a haját, hogy az eltakarja, és a legritkább esetben tud olyan felsőt hordani, mely ott kivágott: mert ekkor nagyon látványos tud lenni a banyapúp.

Hogyan tűnik el?

Mielőtt nekiállnánk eltüntetni, érdemes egy pár mondattal kitérni a prevencióra is: a nyak ugyanis a teljes gerinc legnagyobb mozgásszabadsággal rendelkező része. Az egyetlen - de annál fontosabb feladata - a fej megtartása. Ez nem egyszerű, mert a fej, körülbelül 5-6 kilogramm. A nyakunk 7 csigolyából áll, ezek optimálisan egy harmonikus, előremutató ívet formálnak. Ha minden természetes helyzetében van, akkor nincs nyaki fájdalom, az ízületi felszínek terhelődése, az izomtónusok, és az összes szövet állapota, anyagcseréje optimális. Ha ez az állapot nem áll fenn, akkor előbb-utóbb banyapúpod lesz, ami masszázzsal, tornával először csökkenthető, majd eltüntethető.



Ha a gyereknek reggeliundora van

2022. október 17.

Fotó: gettyimages.com

Mindennap ugyanaz a cirkusz: a gyerek durcáskodik, ha elé tesszük a reggelit, mi pedig erősködünk, hogy egye meg a vajas kenyerét felvágottal, zöldséggel vagy mézzel,lekvárral. De sehogyan sem ízlik neki, miközben a kakaóját is immel-ámmal issza meg. És így indul az iskolába. Vajon miért csinálja ezt a gyerek?

Reggelizz úgy, mint egy király

Nem lehet elégszer hangsúlyozni: a reggeli a nap legfontosabb étkezése, és a felhasznált kalóriamennyiség 25 %-át kell tartalmaznia. Felnőttek, gyerekek egyaránt profitálnak belőle, ha kellő időt szakítanak az elfogyasztására. Ami a gyerekeket illeti: egy kiadós, tápanyagokban gazdag reggelinek köszönhetőek sokkal jobban tudnak figyelni később az iskolában és ha az egész napi menü megfelel az egészséges táplálkozás szabályainak, nem kell a súlyuk miatt sem aggódniuk. Mégis, gyakran előfordul, hogy a gyerek nem akar enni reggel. Miértünkre sokszor csak annyit válaszol, hogy egyszerűen nincs hozzá kedve, még álmos, vagy röviden odaveti: „nem vagyok éhes”. Mit tegyünk ilyenkor? Íme néhány magyarázat és lehetséges megoldás:

  • Ha az előző napi vacsorát túl későn fogyasztotta, vagy az nagyon kiadós volt

Pizza vagy hús krumplival, sütemény, fagylalt – mindez például sok lehet a gyereknek vacsorára. A gyerekeknek kevesebb és nem olyan fajsúlyos ételekre van szükségük este, mint olykor a felnőtteknek.  Hús például nem feltétlenül szükséges a napnak ebben a szakában, ha fogyasztottak belőle délben. Ahhoz, hogy felkeltsük az étvágyat reggel, tanácsos könnyíteni az előző napi vacsorán – lehet az egy kedvelt főzelék egyszerű feltéttel, különféle saláta, ízesítve, tejtermék, desszertnek gyümölcs. És persze lehetőleg azonos időben, a kora esti órákban fogyassza el a gyerek.



További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...115116117...527
hírek, aktualitások

Tele a fejed a munkával? - 5 tipp 5 perces munkaközi szünetekre

2024. május 08.

Feloldozlak! Most, itt, azonnal! Ez nem lógás! Nem rombolja, éppen javítja a munkamorált. A vállalati tréningeken ma már szinte mindenütt oktatják, hogy a dogozó hogyan tud minél hatékonyabban dolgozni. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy néha pihenőket iktasson be a munkaidejébe. A pihenőkkel azonban nem növelheti a cég számláját és nem zavarhatja meg a kollégákat. Mit tehetünk ezekben a szünetekben, ha gép előtt ülünk?  

A munkádat el kell végezned. Ezt tudod, mégsem megy. Nem haladsz. Tele van a fejed és csak bámulod a monitort percek óta. Ez az állapot minden ülőmunkással naponta legalább 3-8 alkalommal előfordul – állapították meg Philadelphiában pszichológus-kutatók. Az nem mindegy csupán, hogy mennyi ideig tartanak ezek a szünetek.

Ha a dolgozó erőszakosan kényszeríteni akarja magát a tovább dolgozásra, akár órák is kieshetnek a tevékeny munkaidőből, míg ha a dolgozó engedélyez magának 5 perc szünetet, akkor szinte azonnal képes lesz visszatalálni a feladathoz, melynél leblokkolt. Ez nem megy a munka rovására, sőt elősegíti, hogy jobb, hatékonyabb legyen a munkavégzés.

A munkáltatók sokszor azzal érvelnek a rövid munkaközi szünetek ellen, hogy a munkaidő ellenőrizhetetlenné válik. A megoldás itt sem könnyű, mégis megvan: - A motivált munkaerő, aki önmaga szabályozza hatékony munkaidejét.

Rituálé – 5 lépésben

Ha nem akarsz látványosan semmit tenni, de magadat fel akarod dobni egy kicsit, csináld végig az alábbi sorozatot, hogy felfrissítsd magad:


Állj fel, végy mély lélegzeteket, nyújtózz egy nagyot! Nyújtóztasd ki a tagjaidat! Ha kilépsz a cipőből és megnyomkodod saját talpadat, vagy ugrálsz néhányat lábujjhegyen az sokat segít.
Nyiss ablakot (ha az iroda, vagy munkahely olyan, hogy ez lehetséges) vagy keress egy helyet, ahol friss a levegő. (Például áll ki a teraszra!)
Igyál meg legalább 10 korty vizet – lassú kortyokban, koncentrálva arra, hogy a víz felfrissít, üdít.
Sétálj néhány lépést, legjobb, ha kicsit tempósan lépcsőzöl, csak úgy (egy emeletet fel, egyet vissza)
Légy szemforgató! Nem lelki, hanem fizikai értelemben, persze. Forgasd körbe a szemeidet, közben nyomkodd meg a fülcimpádat, dörzsöld meg az orrod és a szád közötti érzékeny részt. Ezek mind élénkítenek! Forgasd körbe a fejed – ennyi mozgás többnyire elég is!

Tízből négy ember küzd a visszérrel – így csökkenthetők a tünetek

2024. május 08.

Hazánkban minden második ember szív- és érrendszeri betegségbe hal bele, pedig a betegség megfelelő életmóddal jó eséllyel elkerülhető. Terápia és odafigyelés nélkül a vénák állapota folyamatosan romlik, a betegség legsúlyosabb stádiumában nem gyógyuló fekélyek alakulnak ki elsősorban az alsóvégtagon. A betegség egyik leglátványosabb tünete a visszér, ami főleg a nőket érinti, és az esztétikai problémákon túl súlyos szövődményekhez, sőt akár halálhoz is vezethet, ha nem kezelik megfelelően. Belgyógyász-angiológus szakorvossal jártuk körbe a betegség okait és a megelőzés módjait.

Hazánkban tízből négy ember küzd visszérrel. Van, akinek csupán esztétikai problémát okoz, míg másoknak komoly fájdalmaik vannak és folyamatos egészségügyi ellátásra szorulnak. Főleg a nőket érinti, kialakulásában az örökletes hajlam és a mozgásszegény életmód is szerepet játszhat. A sok ülőmunka, a kevés mozgás következtében romlik a keringés, így a nyirok- és érrendszer nem képes megfelelően elszállítani a salakanyagokat, amelyek aztán lerakódnak az érfalakon. A visszér rontja az adott végtag keringését, így súlyos esetekben trombózis kialakulásához vezet, ami akár halállal is végződhet.

Miért a nőket érinti elsősorban?

A visszérrel küzdő betegek között jóval több a nő, mint a férfi. “A nők esetében a hormonális rendszer működésével függ össze a fokozotabb hajlam. A női nemi hormonok egy része, valamint a hormonok arányának menopauzával összefüggő változása a vér összetételét olyan irányba változtatja meg, amely növeli a trombózis kialakulásának esélyét. Fiatalabb korban a terhesség során nagy terhelés jut az alsóvégtagi erekre, amely hozzájárul a betegség megjelenéséhez.” – tárja fel az okokat Dr. Tersztyánszky Rita, az Affidea Magyarország belgyógyász-angiológusa, járóbeteg-ellátásért felelős orvosigazgatója.

Mit ne tegyünk, ha megjelent a visszér?

Vénás beteg esetén mindenképpen kerülendő a statikus, nagy súllyal történő terhelés, például a súlyemelés, nehéz csomagokkal történő egy helyben állás. Ebben az esetben az alsóvégtag vénáiban emelkedik a nyomás és pangani kezd a vér, mely hozzájárul az erek károsodásához és a trombózis kialakulásához. Ugyancsak kerülendő a melegben történő hosszas állás, például a szakácsok, konyhán dolgozók esetében rendkívül gyorsan romlik a vénák állapota. Ilyen esetekben helyben járást, sétát kell beiktatni – hívja fel a figyelmet a foglalkozásból eredő veszélyekre a szakember. “Vízhajtó alkalmazása a visszeresség okozta dagadás csökkentésére felesleges és káros is. A vízhajtó koncentrálja, sűríti a vér összetételét, ami nehezíti a vénás vér elvezetését és fokozza a trombózis kialakulásának kockázatát. Fájdalomcsillapítót sem érdemes szedni visszeres fájdalmakra, mert a vénás betegséget kísérő panaszok nem reagálnak a fájdalomcsillapitókra.” – teszi hozzá Dr. Tersztyánszky Rita. A belgyógyász-angiológus szerint a megfelelő méretű és helyesen alkalmazott, orvos által javasolt kompressziós gyógyharisnyákon kivül egyéb szoros, vénákat leszorító ruházat viselését is érdemes kerülni.

Étkezéssel és megfelelő életmóddal sokat tehetünk ereink egészségéért. Nézzük meg, hogyan előzhető meg a visszér kialakulása és mit tehetünk, hogy csökkentsük a tüneteket, ha már kialakult a betegség.

Sok C-vitamin

A C-vitamin erősíti az érfalat és segíti a vérkeringést, ezért ajánlott olyan zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztani, amelyeknek magas a C-vitamintartalma. Ilyen többek között a citrom, a narancs, a zöldpaprika, a kivi,  a papaja, a kelbimbó, a brokkoli, a petrezselyem és a karfiol. Nagymamáink a vadgesztenyére esküdtek, ha a visszér elkerülése volt a cél: a benne lévő eszcin nevű hatóanyag erősíti az érfalakat és gátolja a vizesedést. A hatás fokozása érdekében érdemes lehet este gesztenye- vagy citromolajat masszírozni a lábba. 

A boszorkányok és a hozzájuk kapcsolódó hiedelmek

2024. május 07.

Kik a boszorkányok? Milyen hiedelmek kapcsolódnak hozzájuk? Hogyan alakult ki a boszorkányság? 

Kik a boszorkányok?

A magyar "boszorkány" szó keleti eredetű: a török basyrkan szóból a csuvas nyelvben busturgan lett, ebből alakult ki a "boszorkány", mely eredetileg lidércet jelentett.

A boszorkány interperszonális lény: az emberi személy és a természetfeletti, természeti hatalom között áll. A boszorkányság a mágiával való foglalkozás számos formájának egyike. A mágia azon a hiten alapul, hogy a természetfeletti erők befolyásolhatók. Művelője számára a mágia evilági törekvés, nem teológiai vagy elméleti kérdés. A mágia nem vallás, de a vallások csaknem minden formája mágikus elemeket is tartalmaz (pl. kereszténységnél a rózsafüzér, imáság: a formulák ismétlésének mágikus erőt tulajdonítottak)

A boszorkányság kialakulása

Az ókorban jóindulatúnak tartották a két világ között álló lényt. A középkor elején Németországban a Walkürökkel rokon, erdei istennőként tisztelt nőalak volt a boszorkány. A kereszténység elterjedése azonban hozzájárult a jelentésváltozáshoz, a negatív töltet kialakulásához. A keresztény autoritások az eredetileg pogány fogalmakat átértékelve az eretnekség körébe vonták, melyben a sátán központi szerepet játszott.