Öregedés? Na ne!
2023. november 14.
Fitoterápia, aromaterápia, zen torna… Az „enyhe” gyógymódok a hagyományos orvoslás kiegészítői, és az életkorral összefüggő, kisebb-nagyobb bajok enyhítésére, megelőzésére is ajánlottak. Íme, egyes természetes megoldások, melyeknek anti-aging (öregedésgátló) hatása már bizonyított.
A jó lelkiállapot fenntartásához ajánlott praktikák.
A nyugtató hatású levendula
Az aromaterápiában is alkalmazott levendula esszenciális olaj hatékony a stressz ellen, és antioxidáns hatóerővel rendelkezik. Fő hatóanyaga a linalool, mely szorongásoldó, nyugtató, alvást segítő tulajdonságú.
A gyakorlatban:
– Stresszes időszakokban a csuklónkra vagy zsebkendőre tegyünk 1-2 csepp levendula-illóolajat, és mélyen lélegezzük be. Üvegcséből is belélegezhető.
A stresszoldó magnézium
A magnézium hozzájárul a megfelelő érzelmi és idegi egyensúly fenntartásához Növeli az agy dopamintermelését serkentő aminosav szintjét (GABA-t). Amennyiben szervezetünknek hiánya van magnéziumból, a legkisebb bosszúság, stressz, izgalom is komoly hatást gyakorol ránk. A stressz pedig fokozza a vizelettel történő magnéziumveszteségünket. Igazi ördögi kör… Ha a táplálkozásunkból hiányzik a kalciumnak ezen előanyaga, forduljunk az étrend-kiegészítőkhöz.
A gyakorlatban:
– Az átlagos adag 7 mg/kg/napnak felel meg, azaz egy 70 kg-os személynek körülbelül 500 mg magnéziumot jelent naponta. Részesítsük előnyben a magnézium-citrátot, amely a magnézium citromsavval alkotott, legjobban felszívódó sója. 1-2 hónapos kúra keretében ajánlott szedni.
Egy kevéssé ismert nyugtató növény az Ashwagandha
Ez az indiai ginszeng néven is ismert növény (Withania somnifera) lehetővé teszi a szervezet számára, hogy alkalmazkodjon a környezeti tényezőkhöz (adaptogén) és elkerülje azok negatív hatásait. Tonizáló és nyugtató hatású, enyhíti a depressziót és javítja az alvásminőséget.
A gyakorlatban:
– Szedjünk belőle 3 kapszulát naponta, 1 hónapig, kúraszerűen, terhesség, szoptatás esetén viszont ellenjavallt.
Gabonatejek házilag: így tudod elkészíteni
2023. november 13.
Készítsünk odahaza rizstejet, mandulatejet, szójatejet vagy szójatejfölt! A laktózmentes és vegán konyha alapjául szolgáló és igen egészséges gabonatejeket nem ördöngősség előállítani.
Rizstej
1 kg barnarizst kb. 2,5-szeres vízzel felteszünk főni. Amikor a víz tejszerű állagú lesz (kellően sűrű, fehéres-barnás színű), akkor leöntjük a rizsről, és új vizet öntünk a rizsre, majd továbbfőzzük. Mindezt addig ismételjük, míg a rizs „ad tejet”. Egy kiló rizsről 3 óra alatt körülbelül 3-4-szer tudunk vizet cserélni, és összesen körülbelül 1,5-2 liter rizstej nyerhető így. A végén a rizst szitán átnyomkodhatjuk, és ezzel is nyerhetünk még egy kis sűrű rizstejet. A megmaradó rizs sokféle célra felhasználható, kiváló alapanyag például pudinghoz!
Mandulatej
25 dkg mandula kell hozzá. A mandulát meghántoljuk (felforralt vízbe dobva a szemeket ez rövid áztatás után könnyen elvégezhető), majd ledaráljuk, és 1 liter forró vízzel leöntjük (55 °C-ra elég felmelegíteni a vizet). Egy óra állás után átnyomkodjuk, ízlés szerint mézzel, vaníliával ízesíthetjük. Gyermektápszernek is kitűnő!
Szójatej
2,5 dl szójabab és 12 dl víz kell hozzá. A nyers szójababot egy éjszakán át áztatjuk. Másnap a vizet leöntjük, és a babot 12 dl tiszta vízzel turmixgépben pépesítjük. A kapott híg masszát állandó keverés mellett 20-25 percig forraljuk, közben vigyázzunk, mert könnyen kifut. A felfőzött masszát sűrű szitán átszűrjük. A szitán maradó masszából szójatejfölt készíthetünk, ha azt egy kevés szójatejjel összeturmixoljuk, majd további turmixolás közben 1dl hidegen sajtolt olajat és némi citromlevet adunk hozzá.
Tipp: Készíthetünk vaníliás szójatejet is, ha a kész tejbe vaníliarúd kikapart belsejét és egy pici mézet keverünk. Azonban mindig csak annyi szójatejet ízesítsünk, amennyit azonnal elfogyasztunk! (A natúr szójatej hűtőben 3-4 napig is eltartható.)
Megjegyzés: Áztatás közben a vizet lehet cserélni, és a szójabab héját minél jobban eltávolítjuk, annál fehérebb lesz a tej.
Stresszkezelési módszerek: A preventív életszemlélet része
2023. november 13.
Mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy a stressz romboló hatású lelki, testi és pszichés egészségünkre nézve egyaránt. Fontos szót ejtenünk a hatékony kezeléséről, ugyanis enélkül idővel rengeteg probléma megjelenhet. A legtöbb panasz pedig a kezeletlen feszültség, folyamatos idegeskedés számlájára írható.
Nem meglepő, hogy egyre nagyobb az igény a különféle stresszkezelési megoldásokra, melyekkel hatékonyan tehetünk a betegségmegelőzés érdekében, ezáltal egy jobb közérzet megteremtéséért.
Egészségmegőrző preventív szemlélet
Egy nyugodtabb és tudatosabb életvitel sajnos nem menthet meg az összes létező betegségtől, de segíthet a megelőzésben, egy jobb életkörülmény, egy boldogabb életstílus elsajátításában, ahol a stressznek egyértelműen kívül tágasabb.
A kellemes közérzet mindennél fontosabb!
Érdemes minél több gyakorlatot, módszert kipróbálni, majd a leghatékonyabbat be-építeni a mindennapokba. Különösen lényeges, hogy tartósan kell végezni, különben nem érezhető a változás. Életünk minden területén elengedhetetlen a megelőzés, vagyis a preventív szemlélet, s ebbe beletartozik
• az egészségesebb, tudatosabb táplálkozás,
• a rendszeres testedzés,
• a folyamatos mentális tréningek,
• az ajánlott és kötelező szűrővizsgálatok.
Amennyire magától értetődő az ideális életmódra való áttérés fontossága, gyakran mégis „kifelejtődik” a stresszkezelés mint lényeges elem. Pedig az állandó stressz pont annyira veszélyes és „mérgező” tud lenni, mint egy lappangó betegség.
Stresszcsökkentés a rohanó hétköznapokban
Szerencsére számos módja van a feszültségoldásnak, köztük a legismertebb megoldások és a leghétköznapibbak is éppúgy megállják a helyüket. A stresszkezelési módszerek közül kezdjük a népszerű meditációval!
A diétás konyha 8 titka
2023. november 12.
Ha valakit diétára "ítélnek", az első gondolata általában az, hogy íztelen vagy akár rossz ízű, kevés mennyiségű étellel kell beérnie. Rosszul sejti. Milyen a finom diéta?
Diétán innen, konyhán túl
A diétás tanácsadás során részletes tájékoztatást kaphatunk nem csak a helyes nyersanyag válogatásról, de a javasolt konyhatechnológiáról is. A tapasztalat azt mutatja, hogy a dietetikushoz fordulók nem mindig vannak tisztában azzal, amit hallanak. Az egyszerű rántás, sütés, főzés ismerős, de ha azt halljuk például, hogy diétás rántás, dúsítás, talán nem mindig tudjuk, pontosan hogyan is kezdjünk neki a megvalósításnak.
1. A diétára ítélve
Ha valakit diétára „ítélnek”, az első gondolata általában az, hogy íztelen vagy akár rossz ízű, kevés mennyiségű étellel kell beérnie, míg mások jóízűen falatoznak körülötte.
Ha valaki nem kap megfelelő tanácsot, vagy nem mer kísérletezni, új dolgokat kipróbálni, esetleg panaszoktól félve túlságosan megszorítja a diétáját, valóban járhat így.
Legyünk hát nyitottak, kreatívak és hogy a főzés ne csak a rántásból és olajban sütésből álljon, ismerkedjünk meg a következőkben a diétás ételkészítési műveletekkel.
2. Diétás ételkészítési műveletek
A diétás konyhatechológiában az ételek biológia és élvezeti értékének megtartása ép olyan fontos, mint az egészséges emberek esetében. Sőt mivel számos betegség társul étvágytalansággal, ezért még jobban oda kell figyelni, hogy mi kerül a beteg tányérjára.
Olyan ételkészítési eljárásokat kell ezért alkalmaznunk ami megőrzi a tápanyagtartalmat, az ízeket, illatokat, zamatanyagokat és egyben könnyen emészthető.
3. Főzés, párolás, gőzölés
A főzés hatására az élelmianyagok rostjai felpuhulnak, az étel könnyebben emészthető lesz.
A párolás kevés zsiradékban és/vagy folyadékban történik, fedő alatt. A főzés és a sütés tulajdonságait egyesíti. A visszacsapódó párával a kioldódó tápanyagok, ízanyagok nem „vesznek” el.
A párolás különleges változata amikor zöldségekkel párolunk. Ennek előnye, hogy a kevésbé ízletes élelmianyagoknak kellemes ízt adnak a pároláshoz felhasznált aromás zöldségek, pl. gomba, zeller, sárgarépa. A zöldséges pároláskor nem vizet használunk, hanem csontlevet vagy zöldséglevet. A gőzölés során a víz párája átjárja a gőzölendő anyag rostjait így puhítva azokat, miközben kicsi a vitamin és ásványi anyag veszteség.
Fogyókúra idősebb korban
2023. november 12.
Javítsunk étkezési szokásainkon, figyeljünk szervezetünk reakcióira, és próbáljunk többet mozogni!
Amikor a családdal együtt étkezünk, és például testesebb férjünk vagy mindig éhes kamasz gyerekünk van, akik sokkal többet esznek az átlagosnál, mi is hajlamosak vagyunk nagyobb adagokat rakni a tányérunkra, noha energiaszükségletünk jóval alatta marad az övékének. Ilyen esetekben a másik „veszély”, hogy gyakran főzünk a családnak nehéz ételeket. Az eredmény pedig az, hogy ők nem híznak, de mi igen!
• Hallgassunk testünk szavára, és ne „sodródjunk” a többiekkel, hanem csökkentsük az adagunkat étvágyunk és energiaszükségletünk szerint.
• Ne fogyasszunk túl sok desszertet! Ha már jóllaktunk, az összes hizlaló ételt hagyjuk a többi családtagra, mi pedig fejezzük be az étkezést inkább salátával, sajttal.
• Nemcsak a családi étkezésekre érvényes ez az elv, hanem a munkahelyi étkezdében vagy étteremben, társaságban fogyasztott ebédekre, vacsorákra is.
Figyeljünk oda, mit, mikor, hogyan eszünk!
Étkezés után gyakran kényelmetlen teltgyomor- vagy nehézgyomor-érzést tapasztalunk? Sokszor csak azért ülünk asztalhoz, mert itt az ideje, és nem is vagyunk igazán éhesek? Ha így van, ezentúl figyeljük meg jobban testünk jelzéseit, ez segít a frusztráció nélküli, kiegyensúlyozott táplálkozásban. Egyéb rossz szokásainkon is változtatnunk kell: például ne együnk tévénézés közben, mert elvonja a figyelmünket az evésről, és felmérések szerint 20%-kal növeli „alattomosan” az elfogyasztott étel mennyiségét. Tanácsos minden figyelmünket az étkezésre fordítanunk.
További jó tanács: ízlelgessük az ételt apró falatonként, elegendő időt hagyva a rágásra, egészen addig, amíg szinte pépessé válik. Az alapos rágásnak számos előnye van, például jobb lesz tőle az emésztés, tovább élvezzük az ízeket, és lassítjuk az evés ritmusát. Ez utóbbi lehetővé teszi, hogy kevesebbet együnk addig a pillanatig, amikor agyunk közvetíti számunkra a telítettség érzését egy ingerületátvivő anyagon keresztül, kb. 20 perccel azután, hogy az első falatok a gyomorba jutnak. Ez az egyik egyszerű módja az elfogyasztott ételadagok csökkentésének, a fogyás elősegítésének.
Számos tanulmány kimutatta, hogy a rágással még több energiát hasznosítunk, és fokozzuk a zsíranyagcserét is.
Egészséges összetevőkből álló, kiegyensúlyozott étrendet kövessünk!
Egyszerű menüket állítsunk össze, amelyekben legyen sok rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag zöldség (egy étkezés felét tegye ki a friss vagy a fagyasztott zöldség), állati protein (sovány fehér húsok, halak), friss gyümölcs, módjával natúr tejtermék, keményítőtartalmú élelmiszer.
A cukormentes édességek vagy a nehéz ételek (pl. szószos húsok, pörköltek, sültek) nem kifejezetten tiltottak, de fogyasztásuk legyen alkalomszerű. Az ételeket fűszerezzük ízlésünk szerint, és a főzéshez „jó olajokat” (pl. repce, olíva) használjunk. Uzsonnára fogyasszunk bőven olajos magvakat (pl. lenmag, mustármag, quinoa, tökmag), dióféléket (pl. mandula, dió, kesudió, törökmogyoró), mert ezek támogatják a zsírégetést és javítják a változókorban gyakran előforduló rossz hangulatot. Próbáljunk ki főzéskor eddig nem ismert, változatos összetételű recepteket!
Varázslatos európai hétvégi úticélok a hideg évszakokra
2023. november 11.
Az év legszínesebb időszaka a legideálisabb arra, hogy meglátogassuk Közép-Európa kisebb történelmi városait. Ezek a hónapok kellemes időjárást nyújtanak a városnézéshez, a megfizethető őszi-téli kiruccanások csodájával fűszerezve, Budapesttől Berlinig. A környező országok kisvárosai tele vannak történelemmel, kultúrával és pazar látványosságokkal, amelyek felfedezése az egész család számára élvezetes hétvégi programot nyújthat. A következőkben megismerkedünk négy ilyen várossal: Bad Schandau, Liberec, Brno és Drezda.
Brno - A nyugodtabb Prága
Brno (Brünn) egy hamisítatlan cseh nagyváros, ám mégsem annyira turistáktól nyüzsgő, mint Prága. Viszont tele van izgalmas sztorikkal és különleges kultúrával. A városban található a híres brnoi vár, amely már a középkor óta őrzi a várost. A várban múzeumok is találhatók, amelyek meglátogatásával megismerkedhetünk a régió történelmével hagyatékaival.
A hideg hónapokban a látogatók számára ajánlott egy sétát tenni a brünni óvárosban, ahol számos különleges hangulatú kávézó, étterem és kocsma is található. Azoknak, akik érdeklődnek a művészet és a kultúra iránt, a Moravska Galéria és a Janáček Ház is fontos állomás lehet. Budapestről már 4:15 óra utazással elérhető a város, így tökéletes célpont egy hétvégi kiruccanásra.
Bad Schandau – A természet ölelésében
Bad Schandau egy gyönyörű kisváros, amely a cseh határ mentén, a Szász-Svájci Nemzeti Park mellett helyezkedik el. Ez a hely tökéletes választás azoknak, akik a természet közelségében szeretnének kikapcsolódni. Történelme messzire nyúlik vissza, a város már a 18. században is ismert volt gyógyító hatású termálvíz forrásának köszönhetően. Ezt a mai napig élvezhetjük az itt található Toskana-Therme Spa exkluzív fürdőben, amely izgalmakkal teli helyként szolgál, ha elmenülnénk valahova a hideg elől.
Szász Svájc leglátványosabb sziklaképződménye, a Schrammsteine is könnyen megközelíthető a városból, és a kiváló lehetőséget kínál azoknak, akik természetközeli aktív kikapcsolódásra vágynak, hiszen itt lehetőségük van túrázásra és hegymászásra is.
Az, aki szép… Ki a legszebb a világon?
2023. november 11.
Ősidők óta igény van bennünk a szépségre, hiszen minden műalkotás, épület, szobor annak a bizonyítéka, hogy nem csupán házakban, épületekben akarunk élni, hanem szép otthonokat szeretünk megteremteni magunknak és szeretteinknek. A szépség igénye velünk született, hiszen évezredek óta kíséri az emberiséget, és valószínű, hogy sosem mondunk le erről a luxusról, a szépség iránti vágyunk luxusáról. Ha lemondanánk, az valószínű, a végítéletet jelentené. Szép gyermekeket akarunk, szép feleséget, jóképű férjet, szép lakást, szép festményeket, ruhákat, cipőket stb., szóval a hétköznapok és ünnepek minden szegmensében ez is vezérel minket.
Az ősi barlangrajzokat nem csupán a vadászat víziója miatt festették elődeink, hanem díszítő motívumként is szolgáltak a barlangok falán. Állítólag a legelső „műtárgy”, melyet találtak, egy kb. 22 ezer éves kis botocska, melyre tulajdonosa rovátkákat vésett, hogy díszítse azt. Szóval nem elégedett meg azzal, hogy a birtokában van egy használati tárgy, kidíszítette, hogy szebb legyen, és nyilván örömét lelte abban, hogy gyönyörködött alkotásában. De bármely használati tárgyunkat ősidők óta igyekszünk díszíteni, formázni, festeni. Gondoljunk csak az ősrégi agyagedényekre, milyen káprázatos színpompában ragyognak a mai napig, vagy Egyiptom falfestményei, melyek évezredek óta őrzik a színeiket, ahol nem koptatta le a sivatag homokja, az időjárás, a szél ereje, ott szikrázóan ragyognak az egyiptomi kékek, okkerek, vörösek…
Már közhellyé vált Kant híressé vált mondása, miszerint „szép az, ami érdek nélkül tetszik”.
Talán nem lehet egyszerűbben megfogalmazni a szépség esszenciáját! Igen, de kinek mi vagy ki a szép?
Megkérdeztek egyszer a Távol-Keleten egy bölcs öreget, mondja már el, ki a legszebb nő a világon? Az öreg elmosolyodott, és azt válaszolta: „A legszebb nő az, akit szeretsz!” Milyen igaz, hiszen akit szeretünk, azt szépnek látjuk, és mindenkinek más a szépség, hiszen van, aki a vékonyakat szereti, van, aki a teltebb idomok felé vonzódik, és sorolhatnám tovább.
Természetesen van a szépségnek tudományos magyarázata is, és az aranymetszés szabályait állítólag ösztönösen megérzi a lélek, nyilván a szimmetria is nagyon meghatározó lehet, vagy éppen az aszimmetria is lehet vonzó. Szóval mielőtt belebonyolódnánk a teljes szépségskálába, meg kell, hogy állapítsam: minden lélek ösztönösen vonzódik a szépség felé, de hogy kinek mi a szép, az szinte minden emberre más és más módon jellemző.
Erre mondanám, hogy mindenkinek van egyfajta igazsága, de senkinek nincs abszolút igaza.
Hiszen nincs csak egyetlen igazság a földön, rengeteg igaz van, abszolút igazság nyilván nem létezik, nem is létezhet.
Hogyan igazítsuk az asszertív kommunikációt a személyiségtípusokhoz?
2023. november 10.
Az asszertivitás nem csak az üzleti világban, hanem az élet minden területén elengedhetetlen, ha bizalmat és jó kapcsolatot szeretnénk kiépíteni másokkal, miközben szem előtt tartjuk saját határainkat is. A különböző személyiségtípusok esetében más-más szóhasználat, beszédstílus, gesztusrendszer működik. Ezért fontos, hogy kommunikációnkat mindig az adott személyhez és szituációhoz igazítsuk. De hogyan tegyük meg mindezt? Cikkünkben ehhez adunk most tippeket!
Értsük meg a másik személyiségtípusát!
Hogy az asszertív kommunikáció minél hatékonyabb lehessen, fontos feltérképezni a másik személyiségét és motivációit. Ehhez többféle modellt is használhatunk.
MBTI személyiségtípusok
A Myers-Briggs teszt a Carl Jung által létrehozott személyiségtípusokat határozza meg négy dimenzió alapján.
1. Extrovertált és introvertált
Az extrovertált emberek többnyire cselekvés orientáltak. Fontosak számukra a társas interakciók és telve vannak energiával, miután másokkal időt töltöttek. Ezzel szemben az introvertált személyek inkább gondolkodás fókuszúak, élvezik a mély és tartalmas társas interakciókat, és azáltal tudnak töltődni, hogy egyedül lehetnek.
2. Érzékelő és intuitív
Az érzékelést előnyben részesítők többnyire nagy figyelmet fordítanak a valóságra. Elsődlegesek számukra a tények és a részletek. Az intuitív személyek ugyanakkor szeretnek a benyomásokra hagyatkozni, a lehetőségekről, jövőbeli elképzelésekről és elvont elméletekről gondolkodni.
3. Gondolkodó és érző
A gondolkodók számára a tények és az objektív adatok az elsők. Döntéseik során következetesek, logikusak és olykor hajlamosak személytelenek lenni. Azok azonban, akik az érzéseket részesítik előnyben, valószínűbb, hogy figyelembe vesznek más embereket és azok érzelmeit.
4. Megítélő és észlelő
A megítélő típusok a struktúrát és a határozott döntéseket preferálják. Az észlelés felé hajlók ugyanakkor nyitottabbak, rugalmasabbak és jobban alkalmazkodnak.
Egészséges spermát akar?
2023. november 10.
Nagyon sokszor lehet hallani, hogy a termékenység, a spermiumok optimális minősége érdekében érdemes egészségesen étkezni. De ez mit jelent pontosan? Még egy salátalevelet a hamburgerbe? Vagy reggelente egy turmixot? A kérdés ennél azért bonyolultabb, a megválaszolásában pedig Ratkó Tünde szülésznő van a segítségünkre.
Egészséges ételek férfiaknak?
Sokakban merülhet fel a kérdés, hogy pontosan mit is tekintünk egészséges ételnek, már ha a termékenységről van szó. Ez ugyebár „férfierő”, vagyis akkor a csülök Pékné módra és egy jó korsó sör a megoldás? Vagy tényleg át kell menni „nyúlba”, és nyers zöldségeken, gyümölcsökön és magvakon kell élni?
A jó hír, hogy a nyúleffektus semmi esetre sem az egyetlen lehetőség. Az egészséges étkezés alapja, hogy megpróbálunk mindent mi magunk elkészíteni, tartósítószer nélkül, kerüljük – amennyire csak lehet – a finomított élelmiszereket, és persze a cukrot. Ez nem azt jelenti, hogy mostantól a kedvenc ételeinknek lőttek, csupán azt, hogy egy egész kicsit módosítani érdemes rajtuk, ez sokszor még csak nem is érződik. Például kerülni érdemes a fehér lisztet, helyette a teljes kiőrlésű verzió a megfelelő, mind kenyérben, mind sütésnél, főzésnél.
Az ok egyszerű: a fehér liszt, mivel tisztítva, finomítva van, már nem tartalmazza a búza „minden hasznos részét”. Ez önmagában nem lenne baj, de így a felszívódása is igen gyors, nagy kiugrást eredményezve a vércukorszintben. Ez többlet-inzulintermelést eredményez, hogy a szervezet kompenzálja a hirtelen magas cukorszintet – ami pedig hosszabb távon a hasnyálmirigy speciális sejtjeinek (melyek az inzulint termelik) kimerülését okozza. A tartósítószerek olyan kemikáliák, melyekre a szervezetnek nincs szüksége, az előre elkészített ételek rengeteg adalékanyagot tartalmaznak.
Akkor mit egyek?
A válasz: mindent, csak mértékkel. Ha otthon főzünk, nyers, friss hozzá-valókból, akkor meglepődhetünk, milyen finomak is az ételek, ha valóban frissen készülnek. Igen, együnk több gyümölcsöt és zöldséget, és sok halat. Emellett a vörös húsok fogyasztását, sőt úgy egyáltalán
a húsfogyasztást is érdemes egy kissé visszafogni. Itt nem kell nagyon drasztikus változtatásokra gondolni, a kolbász is tökéletesen megfér a teljes kiőrlésű kenyérrel és a zöldségekkel, ráadásul nagyon finom!
Az egészséges életmód – vagyis a mozgás és az étkezés együttese – az alapja a megfelelő spermatermelésnek. Tanulmányok igazolják, hogy az étkezés a spermiumok alakját ugyan nem, ám a mozgékonyságukat bizony befolyásolja!
8 igaz/hamis állítás az immunvédelemről
2023. november 09.
Az ősz visszatérte, amit mindennapi életünkben gyakran fáradtság, stressz, vagy meghűléses betegség kísér, gyengíti immunrendszerünket. Érdemes hát áttekinteni az immunrendszer működésével kapcsolatos ismereteinket, ami segíthet megbirkózni ezzel a problémával.
Baktériumok, vírusok, gombák, paraziták Környezetünk gazdag mindenféle mikrobában, amely megbetegíthet bennünket. Szerencsére, a szemünk számára láthatatlan immunrendszerünk folyamatosan figyel, éjjel-nappal „őrködik” felettünk. Igazi erődöt képez szervezetünk és a külvilág között. Minden olyan betolakodót észrevehet, amely a testünkbe merészkedik, és fellép ellene. E védelmi rendszer nélkül környezetünk ellenséges lenne velünk szemben. Amellett életünk szinte lehetetlenné válna, amint azt pl. a súlyos kombinált immunhiányban (SCID) szenvedő gyermekek bizonyítják, akiket „buborékos gyerekeknek” is neveznek. Hiszen immunvédelmük annyira meggyengült, hogy kívülről, steril „buborékban” kell védeni őket.
Igaz és hamis állítások immunrendszerünkről
Igaz-e, hogy a depresszió csökkenti az immunvédelmet, vagy hogy a terhesség alatt gyengül az immunrendszer? Helyesen gondoljuk-e, hogy miután meggyógyultunk egy fertőzésből, immunissá válunk az adott vírussal vagy baktériummal szemben egy életen át? Immunitásunk legjobb szövetségese a higiénia? Íme, 8 elterjedt vélekedés és egy kísérleti eredmény a szervezet immunrendszerével kapcsolatban – kiderítjük, hogy valósak vagy tévesek-e…
1. Immunrendszerünk teljes mértékben születéskor alakul ki
HAMIS
Érdemes tudnunk, hogy az immunrendszernek két nagy összetevője van: az egyik a veleszületett (nem–specifikus) immunitás, amely a kórokozóval szemben percek alatt reagál, függetlenül a kórokozó fajtájától. A másik a lassúbb, szerzett (specifikus immunitás), amely erőteljesebb és célzottabb „fegyverekkel” rendelkezik a kórokozók elleni harcban, beleértve az antitesteket is. A veleszületett immunitás kialakulása néhány hónapos érést igényel a születés után, ami lehetővé teszi a toleranciát az anyatejet vagy a baba bőrén az ártalmatlan mikroorganizmusokat illetően. A specifikust immunitás az egész életen át kovácsolódik, új kórokozókkal való érintkezés útján (innen a másik elnevezés: szerzett immunitás), szemben az elsőként említett, veleszületett immunitással. Életének első 6 hónapjában az újszülöttet a terhesség és a szoptatás alatt átvitt anyai antitestek védik.